ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Απαντήσεις στη Βουλή, από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, σε τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή σε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε, η Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας εντός των Σ.Κ. και των Α.Τ., και τον ορισμό επίσημου φορέα συλλογής, καταγραφής, ταξινόμησης στατιστικών δεδομένων για τις «γυναικοκτονίες», και σε μία Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Χουρδάκης, σχετικά με το ζήτημα της διαρροής στοιχείων, των στελεχών της Δ.Α.Ο.Ε.
Α) Στην απάντηση που έδωσε προς την Πρόεδρο της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας εντός των Σ.Κ. και των Α.Τ., ο κ. Νικολακόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι οι πρόσφατοι έλεγχοι διεθνών οργανισμών και της CTP, έχουν διαπιστώσει και τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, σε σχέση με τις χρόνιες παθογένειες του Συστήματος, και ότι αυτά τα βήματα συνεχίζονται.
Εισερχόμενος στην ουσία της ερώτησης, ανέφερε αρχικά όλα τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα, αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου κρατούμενου στο Ε.Σ.Κ.Ν. Βόλου στις 25-10-2024, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτοκτόνησε κρατούμενη του Σ.Κ. Κορυδαλλού II στις 25-10-2024, στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού. Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για τις ενέργειες των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και στα δύο συμβάντα, καθώς και την ιατρική φροντίδα που παρασχέθηκε επί μακρόν, με τη μεταφορά τους όποτε χρειάστηκε σε νοσοκομεία, του Βόλου και της Αθήνας αντίστοιχα. Όπως είπε, διερευνώνται τόσο οι συνθήκες ως προς τους θανάτους, όσο και αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καθώς δόθηκε από τις 04-11-2024 παραγγελία του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, προς τους Προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου και Πειραιά αντίστοιχα, για τη διενέργεια κατεπείγουσας Πειθαρχικής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Ταυτόχρονα, έχει σταλεί όλο το ενημερωτικό υλικό που υπάρχει και στον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες. «Έχουμε στείλει το υλικό και στον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ανακριτικές αρμοδιότητες, προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχουν τυχόν ευθύνες. Συνεπώς διενεργείται έρευνα σε όλα τα επίπεδα, η διαδικασία είναι μυστική και να είστε βέβαιη ότι και εμείς ζητούμε την πλήρη διερεύνηση», είπε χαρακτηριστικά.
«Κυρία Πρόεδρε, αντιμετωπίζουμε κάθε θάνατο με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με πολύ μεγάλη σημασία, και αυτό το δείχνουν όλα αυτά που σας είπα. Όταν διατάσσεται και ζητάμε κατεπείγουσα πειθαρχική προανάκριση, προκαταρκτική εξέταση, όταν ασκούνται ποινικές διώξεις, όταν ενημερώνεται ο Συνήγορος του Πολίτη, αυτό σας δείχνει ότι μένουμε απαθείς και τα αντιμετωπίζουμε σαν απλά περιστατικά;», Με τα λόγια αυτά, ξεκίνησε την δευτερολογία του ο κ. Υφυπουργός, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε συγκριτικά αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία, για θανάτους που σημειώθηκαν σε Καταστήματα Κράτησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω παθολογικών αιτίων, αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών.
«Να σας πω και τι έχουμε κάνει, γιατί για εμάς είναι προτεραιότητα, η απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων στην υγεία. Όπως το απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες, το ίδιο θέλουμε και για τους κρατουμένους, οι οποίοι θέλουμε να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό», ανέφερε.
Στη συνέχεια περιέγραψε λεπτομερώς όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα, με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένων για τους ανασφάλιστους κρατούμενους των Σ.Κ. και ειδικότερα, από την 01-09-2023, σε περίπου -7.100- κρατούμενους, την ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και του υπό σύσταση Ψυχιατρικού Τμήματος Γυναικών του Σ.Κ. Ελεώνα Θηβών, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ως Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 01-01-2025, αλλά και με την παροχή ιατρικής περίθαλψης στο σύνολο των κρατουμένων της χώρας, μέσα από ιατρεία και νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Σε ό,τι έχουν όλοι οι πολίτες, εκεί έχουν πρόσβαση και οι κρατούμενοι», είπε ο κ. Υφυπουργός.
Επίσης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό τεχνικών και κτιριακών παρεμβάσεων σε ιατρεία των Σ.Κ., στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, στην υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στο πλαίσιο ενίσχυσης των θεραπευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα Σ.Κ., και τέλος στην επεξεργασία Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό της αμοιβής και των όρων εργασίας των κατ’ επίσκεψη νοσηλευτών στα Σ.Κ. και αφετέρου για την αύξηση του αριθμού των ιδιωτών ιατρών.
«Έχει σχεδιαστεί και διανεμηθεί, σε όλα τα Σ.Κ., πρακτικός οδηγός πρόληψης αυτοκτονιών, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας του προσωπικού να ανταπεξέρχεται. Όλα αυτά που σας λέω είναι συγκεκριμένα και ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Β) Απαντώντας στην δεύτερη ερώτηση της Προέδρου της «ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», για τον ορισμό επίσημου φορέα συλλογής, καταγραφής, ταξινόμησης κ.α., στατιστικών δεδομένων για τις «γυναικοκτονίες», ο κ. Υφυπουργός είπε ξεκινώντας: «Θα σας πω ότι κανένας δεν έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από τον άλλο, και εμείς έχουμε μεγάλη ευαισθησία στα θέματα αυτά και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν». Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει μία αναλυτική, ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη και καταστολή φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και την αποτελεσματική ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες ανάγκες, προχωρώντας στην ίδρυση των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, των οποίων βασική επιδίωξη δεν είναι μόνο η ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά και η συλλογή, η επεξεργασία, η τήρηση, η ανάλυση στατιστικών στοιχείων και η συνεργασία με άλλους φορείς. «Αυτό το οποίο ζητάτε, εμείς το κάναμε. Και το έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στις 10-06-2024, συστήθηκαν 45 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία προστέθηκαν στα 18 που υπήρχαν από το 2021, αλλά και με το «Panic Button», για το οποίο επεκτείναμε την εφαρμογή από τις 17-05-2024, με -2- Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σε όλη την επικράτεια και για όλα τα θύματα, άνδρες και γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια περιέγραψε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας με το ν. 5090/2024, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1585, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που επίκειται το επόμενο διάστημα, αλλά και το νέο πλέγμα διατάξεων που ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς, για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Αναφερόμενος στη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», είπε ότι πράγματι είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αναλυθεί κοινωνικά, πολιτικά και εγκληματολογικά, αλλά όσον αφορά την ποινική του μεταχείριση, με το 4855/2021, για κάθε ανθρωποκτονία ανεξαρτήτως φύλου, το άρθρο 299 Π.Κ. προβλέπει ως ποινή την ισόβια κάθειρξη, ενώ με την τροποποίηση του Π.Κ. το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δικαστής θα μπορούσε να επιβάλλει και πρόσκαιρη κάθειρξη. «Να δούμε λοιπόν, αν θα ψηφίσετε την επιπλέον αυστηροποίηση των ποινών που θα φέρουμε το επόμενο διάστημα στη Βουλή, και πείτε μας, ποια ποινή, τι περισσότερο από την ισόβια κάθειρξη προτείνετε ότι πρέπει να επιβληθεί, κι αν πρέπει να διαχωρίζουμε την ανθρώπινη ζωή. Θα πρέπει δηλαδή να επιβάλλεται μεγαλύτερη ποινή για την «γυναικοκτονία», σε σχέση με την ποινή στην ανθρωποκτονία ενός μικρού παιδιού ή ενός ηλικιωμένου άνδρα;» ρώτησε χαρακτηριστικά, την Πρόεδρο της «ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».
Όπως ανέφερε, υπάρχει πλέον ένας κρατικός φορέας, οι Διευθύνσεις Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που διαθέτουν όλα τα στοιχεία και κάνουν την καταγραφή, την ταξινόμηση, την ανάλυση και δημοσίευση στατιστικών δεδομένων. Απαρίθμησε μάλιστα κάποια από αυτά τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εβδομάδα 18-24/11/2024, αλλά και του πρώτου 10μήνου του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2023, για επεμβάσεις, συλλήψεις, χρήση «Panic Button» και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, από τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. «Οι αριθμοί που σας αναφέρω, δεν είναι αριθμοί τυχαίοι. Είναι άνθρωποι, γυναίκες προστατεύτηκαν, που σώθηκαν, που τους θωράκισε η Ελληνική Αστυνομία. Με αυτή την πολιτική και την αύξηση των καταγγελιών, πλέον στόματα μιλάνε, γυναίκες εμπιστεύονται και απευθύνονται στην αστυνομία, πατάνε το κουμπί πανικού. Συνεπώς, τα στοιχεία που ζητάτε υπάρχουν, 8καταγράφονται, αναλύονται και μας βοηθάνε να κάνουμε ακόμη καλύτερη και αποτελεσματική αυτή τη στρατηγική, για να προστατέψουμε ολοένα και περισσότερα θύματα», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Γ) Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτού κ. Χουρδάκη, σχετικά με το ζήτημα της διαρροής στοιχείων των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε αρχικά, ότι με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στις 17-10-2024, ξεκίνησε τη λειτουργία της για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Αναγνωρίζετε συνεπώς και φαίνεται και από την ερώτηση σας, ότι προχωράμε σε ένα σημαντικό βήμα, στη διαρκή μάχη της πολιτείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, συστήνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μια εξειδικευμένη υπηρεσία», είπε απευθυνόμενος στον Βουλευτή. Σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό, το Υπουργείο αναλαμβάνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την ατομική προστασία του αστυνομικού προσωπικού, σε κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών, με στόχο την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του και τη μείωση κάθε κινδύνου και απειλής. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως έκανε γνωστό ο κ. Υφυπουργός δεν διέρρευσε κάποιο στοιχείο αναφορικά με τα συγκεκριμένα Τμήματα ή Υποδιευθύνσεις της Δ.Α.Ο.Ε. που θα στελεχωθούν από το εν λόγω προσωπικό, ούτε υφίσταται η δυνατότητα από εγκληματικές ομάδες αναγνώρισης ενός αστυνομικού, ενώ ανέφερε ότι το προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες αλλά και τη συγκεκριμένη, συνεχώς ανανεώνεται. Για το θέμα μάλιστα διενεργείται ήδη αυτεπάγγελτη προανάκριση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. «Σας λέω ότι θα προστατεύσουμε τα ονόματα των συγκριμένων αστυνομικών, θα προστατεύσουμε τον Έλληνα αστυνομικό που κάνει καθημερινά τη δουλειά του σε δύσκολες συνθήκες», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.