ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στο road show for security and cooperation «παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία
«Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω την Ένωση για την πρόσκληση να συμμετέχω, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην σημερινή ημερίδα σας, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα.
Ο Ευρω-Ατλαντισμός αποτέλεσε μεταπολεμικά και αποτελεί και σήμερα την «ατσάλινη» γραμμή άμυνας της Δύσης και της Ελευθερίας, απέναντι σε κάθε μορφής δεσποτισμό, αυταρχισμό και εκτροπή στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και της «ανοικτής αγοράς».
Στην πρώτη μεταπολεμική φάση που χρονικά εξελίχθηκε από το 1950 μέχρι το 1990, οπότε υπήρξε κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η απονεύρωση του στρατιωτικού «Συμφώνου της Βαρσοβίας», ο Ευρω-Ατλαντισμός συνδέθηκε στην βάση του με την ασφάλεια των συνόρων και την άμυνα των Εθνών απέναντι στις στρατηγικές της Μόσχας και των δορυφόρων της, στο νοούμενο κατά Τσόρτσιλ «σιδηρούν παραπέτασμα».
Μετά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, ο Ευρω-Ατλαντισμός, μέσα από τις κύριες παγκόσμιες δομές του, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σειρά νέων απειλών που συνδέθηκαν κατά κύριο λόγο με την ισλαμική τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό στο Ισλάμ, στη λογική της Τζιχάντ.
Ολόκληρη η εικοσαετία 2000 – 2020, συνδέθηκε με τις διεθνείς προκλήσεις αυτές, με μία διάχυτη ανασφάλεια που κυριάρχησε στις Μητροπόλεις της Δύσης ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, με αφετηρία τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α.
Εκατόμβες νεκρών, χιλιάδες τραυματιών, αλλά κυρίως μία διάχυτη φοβία στους πολίτες της Δύσης, προσανατόλισαν την διεθνή συνεργασία των Εθνών και τις προτεραιότητες του Ευρω-Ατλαντισμού, στο να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στις χώρες της Δύσης.
Κυριάρχησε μία λογική που προέκυψε εκ των νέων αυτών συνθηκών.
Η τρομοκρατία από ατομική και επιλεκτική που ήταν μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με δρώσες οργανώσεις τύπου RAF, Μπαάντερ Μάινχοφ, Ερυθρές ταξιαρχίες ή «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ στην Ελλάδα, μετά το 2001 απέκτησε νέα μορφή. Έγινε μαζική, «τυφλή», θρησκευτικά σωβινιστική.
Τα συστήματα ασφαλείας των κρατών της Δύσης κλήθηκαν να απαντήσουν σε αυτή την διεθνή απειλή, τόσο αναβαθμίζοντας το επίπεδο πρόληψης και ανάσχεσης, όσο και συνιστώντας μεταξύ τους κοινές επιχειρησιακές δομές, διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών, κοινές δράσεις. Ο Ευρω-Ατλαντισμός κλήθηκε να λειτουργήσει συνολικά στο πεδίο αυτό, συμπληρώνοντας την άμυνα των εξωτερικών συνόρων όπου συντονίζονταν στρατιωτικές δυνάμεις, με την πρόκληση της εγγύησης της εσωτερικής ασφάλειας και τη δράση και συνεργασία αστυνομικών δυνάμεων και Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Ο κύκλος της Τζιχάντ στην πρώτη φάση μονοπωλήθηκε από τα δίκτυα της Αλ Κάιντα στην δεκαετία 2000 – 2010, όπου μετά το μεσοδιάστημα των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης, εξελίχθηκε σε μία εφήμερη κυριαρχία του ISIS και συνακόλουθα στη διεκδίκηση κρατικής υπόστασης για λογαριασμό του ισλαμικού Φονταμεταλισμού. Οι δυνάμεις της Δύσης κινούμενες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συγκροτώντας διμερείς – περιφερειακές στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας, απάντησαν με επάρκεια στις προκλήσεις.
Σήμερα πλέον στην απαρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μπορούμε να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά και πιο πεπειραμένοι στην αντιμετώπιση νέων απειλών, που προκύπτουν αιφνιδιαστικά σε διεθνές επίπεδο.
Ταυτόχρονα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συγκροτήσει μηχανισμούς που συνδέουν την εθνική ασφάλεια των κρατών – μελών με την εσωτερική ασφάλεια έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας. Κομβικό ζήτημα πάντως και ενίοτε ενισχυτικός παράγοντας για την Τζιχάντ, έχει αποδειχθεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, που κατευθύνεται ειδικά προς την Ευρώπη, από την Ασία και την Μέση Ανατολή, όσο και από την Αφρική. Στο «μέτωπο» αυτό και των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης ανταπόκρισης, όπως οι Μεσογειακές και οι Βαλκανικές, απομένουν αρκετά που πρέπει να γίνουν.
Στο πεδίο Ελλάδα και την πραγματική κατάσταση ασφαλείας που βρίσκεται η Χώρα, έχω να επισημάνω τα εξής:
Στο πεδίο της εγχώριας τρομοκρατίας από το 1975 έως το 2010, οι παλαιές οργανώσεις, με την τελευταία στη σειρά τον «Επαναστατικό Αγώνα» έχουν εξαρθρωθεί. Οι κύριοι πυρήνες της βρίσκονται στη φυλακή ή διαβιούν στην απομαχία. Νέες κινηματικές ένοπλες οργανώσεις όπως οι «Πυρήνες της φωτιάς», που συνδέονται είτε με τον ακραίο αριστερό ή αναρχικό χώρο επίσης έχουν εξαρθρωθεί. Άρα το επίπεδο ασφάλειας στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με την αξιολόγηση των Ελληνικών Υπηρεσιών όσο και των ξένων -με έμφαση τις συμμαχικές- χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, οι Ελληνικές Αρχές και Υπηρεσίες Ασφαλείας έχουν σημειώσει πολύ σημαντική επιτυχία και αποτελεσματικότητα στην αποτροπή. Χωρίς υποχωρήσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ελλάδα, συνεπικουρούμενη από την Frontex, πέτυχε την αναστροφή στους αριθμούς της «στρατιάς των εξαθλιωμένων» που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τα διεθνή εγκληματικά κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επάρκεια και αμεσότητα τον αιφνιδιασμό που επιχείρησε τον προηγούμενο Μάρτιο, οργανωμένο κράτος που τυγχάνει μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ -η Τουρκία- δια μέσου της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, τόσο στον Έβρο από το Μάρτιο του 2020 αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, η δημιουργία του δομικού έργου στον Έβρο, οι συνεχείς επιχειρήσεις του Λιμενικού στη θάλασσα, η συνεργασία των Ελληνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, τις Αμερικανικές και τις συμμαχικές στο μέτωπο της Μ. Ανατολής- Ισραήλ, Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου- και της Β. Αφρικής, οι συνεννοήσεις και ο συντονισμός με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, ειδικά την Βουλγαρία, διασφαλίζουν τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα από την απειλή ακραίων ενεργειών στο Ευρωπαϊκό έδαφος.
Ασφαλές μπορεί να χαρακτηριστεί το περιβάλλον και στο πεδίο της χαμηλής εγκληματικότητας με τους δείκτες να δείχνουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αποτροπής. Επίσης σημαντικές είναι και οι επιτυχίες σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης μεγάλων οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, όπως για παράδειγμα δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, σε συνεργασία με την αμερικανική DEA αλλά και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας –στην πιο βαριά μορφή της- εντάσσονται και οι συντονισμένες έρευνες και ενέργειες που διεξήχθησαν για την εξάρθρωση του φιλοναζισιτικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, η οποία με την δράση της έβαλε ευθέως κατά της Τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας.
Συνοπτικά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Ελλάδα, παλιό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει σήμερα πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι η γεωγραφική της θέση -στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων- την ευνοεί ως “transit” προορισμό για το διεθνές έγκλημα και την τρομοκρατία.
Η Ελλάδα συνιστά σήμερα έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό αλλά και μια Χώρα που το περιβάλλον ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητάς της εγγυώνται τις συνθήκες εκείνες που την καθιστούν Χώρα-βάση προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα παρά την δραματική «περιπέτεια» της χρεοκοπίας και του ασφυκτικού πλαισίου δημοσιονομικού ελέγχου που της επιβλήθηκε από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, δεν έχασε τον χαρακτήρα και τις προδιαγραφές κράτους του ‘σκληρού πυρήνα’ στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Στην παρούσα πλέον συγκυρία όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη Μεσόγειο, στην Εγγύς Ανατολή και στην Αφρική, ενώ μόνιμος παραμένει ο προσανατολισμός της προς την Βαλκανική και τη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας όπου τα ζητήματα ασφαλείας περισσεύουν και οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» παραμένουν ευεπίφορες.
Η Ελλάδα στη φάση αυτή και παρά τις δυσχέρειες που έχει ν’ αντιμετωπίσει με την πανδημία του Covid -19 σε εξέλιξη, επιχειρεί μία εργώδη προσπάθεια οικονομικής, τεχνολογικής, κοινωνικής ανασυγκρότησης. Δίνει συνεπώς ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της εξωτερικής και εσωτερικής ασφαλείας για τον κόσμο του 2030. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Για την συγκρότηση ενός κράτους, σύγχρονου, αποτελεσματικού, αναβαθμισμένου, εξωστρεφούς.
Η Χώρα μας βρίσκεται και πάλι στον πυρήνα των διεθνών εξελίξεων. Αποκαθιστά εκ νέου ένα σύγχρονο, διεθνές προφίλ και τη διεθνή της αξιοπιστία. Ο ρόλος που παίζει σε περιφερειακό επίπεδο, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά την καθιστούν παράγοντα σταθερότητας και υπολογίσιμη παράμετρο οικοδόμησης της αναγκαίας για τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου συναντίληψης. Διαφεύγει από τις ‘αγκυλώσεις’ της. Αναμορφώνεται. Ακολουθεί προδιαγραφές που θα την φέρουν στο προσκήνιο, μένοντας πιστή, επιλέγοντας με συνέπεια, τον Ευρω-Ατλαντισμό.
Στο πλαίσιο αυτό χαίρομαι γιατί στη σημερινή εκδήλωση- συζήτησή σας με έχετε τοποθετήσει στην ίδια ενότητα με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκη. Και αυτό γιατί το «στοίχημα» της εσωτερικής ασφάλειας συνδέεται με άμεσο τρόπο με τις τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση καθώς και την εισαγωγή τεχνογνωσίας από σύμμαχες χώρες που πρωτοστατούν στους τομείς αυτούς, όπως οι Η.Π.Α.
Στην κατεύθυνση αυτή δρούμε καθημερινά με σαφή, προσεκτικά καταρτισμένη στρατηγική, μέσα από ένα πυκνό πλέγμα ενεργειών εξωστρέφειας προς τους Ευρωπαίους και συμμαχικούς εταίρους μας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρμοδιότητας εσωτερικής ασφάλειας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Θεοδωρικάκος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις Η.Π.Α. προωθώντας την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με τους αμερικανούς συμμάχους μας, μέσα από πλήθος διμερών κυβερνητικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την περαιτέρω εντατικοποίηση δράσεων συνεκπαίδευσης με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς του ηλεκτρονικού εγκλήματος, της ανταλλαγής πληροφοριών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής. Την Ψηφιακή. Στις ημέρες μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως χαρακτηρίζεται εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Στη νέα αυτή εποχή η ασφάλεια έχει να αντιμετωπίσει σειρά νέων προκλήσεων. Η «απειλή» των κυβερνοεπιθέσεων, το «χάκινγκ» της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων, το ηλεκτρονικό έγκλημα, συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα της νέας εποχής.
Στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει ένας «ακήρυχτος πόλεμος» ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την συντεταγμένη Πολιτεία και το έγκλημα υπό τις νέες του μορφές. Το διαδίκτυο, η ψηφιακή εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη, δίνουν ευκαιρίες στο έγκλημα να διεθνοποιηθεί και να αξιοποιήσει νέα πεδία δράσης.
Η άμυνα των οργανωμένων κοινωνιών μας ορίζεται από το επίπεδο συγκρότησης, διάρθρωσης, αναβάθμισης και εξοικείωσης με τη νέα τεχνολογία των κρατικών δομών ασφαλείας.
Ταυτόχρονα η διεθνής τρομοκρατία έχει διαφορετικές δυνατότητες από ότι μέχρι σήμερα να κινηθεί στον κυβερνοχώρο, αλλά και να προωθήσει τις ιδέες της μέσα από την ανάλογη προπαγάνδα και τις πλατφόρμες των social media.
Ο διεθνής συσχετισμός και η διεθνής συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρω-Ατλαντισμού, των Αρχών και Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας των κρατών μας, είναι το διακύβευμα.
Από την πλευρά τους, οι εξελίξεις στη Γενετική και στη Βιοτεχνολογία θα θέσουν ακόμη μεγαλύτερα ‘στοιχήματα’ για το οργανωμένο κράτος, την Δημοκρατία και την κοινωνική συγκρότηση.
Εκτιμώ ότι αυτό που αφήνει πίσω της η δεύτερη δεκαετία του νέου αιώνα, και δεν είναι άλλο από το μήνυμα «Ασφάλεια σημαίνει Ελευθερία» και «Ελευθερία σημαίνει Ασφάλεια», θα πρέπει να αποτελέσει την θεμελιώδη αρχή ενός νέου Ευρω-Ατλαντισμού.
Η ψηφιακή νέα εποχή θα πρέπει να υπηρετήσει τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη, την τάξη, τον νόμο, την ανοχή. Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί με αυτόματο τρόπο. Η απληστία, η ματαιοδοξία, η τυραννία, η μαζική χειραγώγηση, ο ισοπεδωτισμός είναι έννοιες που συνδέονται με την ιστορία και την κακή φύση του ανθρώπου.
Αυτή που είναι η δική μας δουλειά είναι οι μηχανές να δουλέψουν προς όφελος του ανθρώπου και όχι για λογαριασμό του εγκλήματος και του αυταρχισμού.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου στη σημερινή ημερίδα της «Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Διανύουμε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από το πλήθος και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αναδύονται καθημερινά, τις οποίες καλούμαστε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το ιδιάζουσας δυναμικότητας περιβάλλον ασφάλειας οι αξίες που υπηρετήθηκαν στον πόλεμο και την ειρήνη και συνέδεσαν την Ευρώπη με τις Η.Π.Α στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αποδεικνύονται στη βάση τους διαχρονικά επίκαιρες λειτουργώντας ως πυξίδα για όλους μας στην καθημερινή συλλογική προσπάθεια να διαμορφώσουμε το αναγκαίο περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Σας ευχαριστώ πολύ».
![]() | ![]() |
![]() |