Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιούνιος 201922-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»

22-06-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κυρία Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, χαίρομαι που σας ακούω.

Δημοσιογράφος: Και εμείς χαιρόμαστε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία κυρία Παπακώστα.

Δημοσιογράφος: Καλή επιτυχία.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστώ θερμά και του δύο. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την κυβερνητική σας ιδιότητα, ρωτώντας το εξής. Για μία ακόμα φορά τα ξημερώματα είχαμε επεισόδια στην Πατησίων. Είναι τόσο δύσκολο; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην σημερινή διακυβέρνηση γιατί και τα ίδια είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά αυτά τα πενήντα εκατό άτομα πόσα είναι; Να τα περιορίσετε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι με ρωτάτε αυτό και καλά κάνετε, αλλά δεν συζητούμε το γεγονός ότι μόλις χτες και πάλι για μία ακόμη φορά είχαμε μία επιχείρηση αστυνομική, η οποία δεν απασχόλησε καθόλου τη δημοσιότητα πλην όμως ήταν σοβαρή στην περιοχή των Εξαρχείων ακριβώς για να συνεχιστεί μία προσπάθεια να απελευθερωθούν όλες οι γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα εκείνες οι οποίες για πάρα πολλά χρόνια αντιμετώπιζαν προβλήματα και αυτό είναι μία συνεπής δική μας στάση και πολιτική κατεύθυνση, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ κάθε γειτονιά, κάθε σπιθαμή να είναι στους πολίτες ασφαλείς και να αισθάνονται και οι ίδιοι ασφαλείς.

Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι το χρόνιο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με την περίφημη διοίκηση των πανεπιστημίων γύρω από τους χώρους των πανεπιστημίων, όπου υπάρχουν νησίδες να το πω έτσι, από την πλευρά των ακαδημαϊκών αρχών και από την πλευρά των πρυτάνεων, στη λογική του να μην διαταράξουν τις ισορροπίες προς τον εσωτερικό χώρο, κακώς κατ’ εμέ. Να μην δίνουν τη δυνατότητα στις δικές μας δυνάμεις, εννοώ τις δυνάμεις της αστυνομίας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μπορούν να εισέλθουν μέσα στους χώρους τους.

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στο άσυλο.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναφέρομαι όχι στο άσυλο αυτό καθεαυτό, διότι ό νόμος υπάρχει. Δηλαδή, ακούω και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άκουσα χτες και το πρόγραμμα κάποια στιγμή. Υποτίθεται για την ασφάλεια. Είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Το άσυλο δεν είναι το πρόβλημά μας σε επίπεδο νομοθεσίας, όσο στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Δηλαδή τι εννοώ. Έχει τη δυνατότητα ο Πρύτανης στην προκειμένη περίπτωση …

Δημοσιογράφος: Να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αμέσως. Έχω πει στο παρελθόν πολλές φορές δεν θα κουραστώ να πω και σε εσάς σήμερα το ίδιο πράγμα. Δηλαδή με το που θα μας καλέσει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπούμε μέσα στους χώρους, όπου υπάρχουν τα άτομα αυτά. Για να μην ταλαιπωρείται και ο κόσμος και για να μην ταλαιπωρούνται και οι δυνάμεις της αστυνομίας και για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα, η οποία αδικεί τη μεγάλη εικόνα Αλλά είναι θέμα δικό τους, εννοώ των πρυτανικών αρχών.

Άρα λοιπόν, θα πρέπει να δούνε λίγο, γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει και όσοι θέλουν στον ακαδημαϊκό χώρο να έχουν ψηλά το κύρος τους, γιατί εδώ θεωρώ δίκαιο να πω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια αδικούνται από αυτή την εικόνα. Χθες είχαμε μία έκθεση όπου έξι ελληνικά πανεπιστήμια, στη γενικότερη κατάταξη, είναι πολύ ψηλά, εννοώ και στην Ευρώπη και παγκόσμια και δεν θα πρέπει, οι παραλείψεις των ακαδημαϊκών τους αρχών σε σχέση με τα ζητήματα αυτά στα οποία αναφέρεστε να τα αδικούν. Άρα πρέπει να δούνε και αυτοί πως θα διατηρήσουν το κύρος τους και πώς θα εφαρμόζουν το νόμο, όταν υπάρχουν πράξεις οι οποίες παραβιάζουν το νόμο.

Πάντως σε καμία περίπτωση από τη δική μας την πλευρά δεν μένουμε εφησυχασμένοι παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ανεβάσει στροφές στην απόδοση και στην αποτελεσματικότητά της, εξαρθρώνει, διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή και δουλεύει προς την κατεύθυνση του να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Αθήνα αλλά και η Ελλάδα είναι παγκόσμια ο ασφαλέστερος προορισμός. Και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο να το πούμε επίσης.

Δημοσιογράφος: Κα Παπακώστα, θα είδατε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφορικά με τον κίνδυνο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού για το 2018 που δείχνει μεν 3 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, ωστόσο τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων ηλικίας 18 έως 64 ετών, το 35% περίπου, έχει υψηλότερο κίνδυνο για φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό. Σας το ρωτώ γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δίνεται τεράστια έμφαση στην κοινωνική ατζέντα και θα ήθελα να ακούσω για αυτό το θέμα, να μας πείτε κάτι.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Ακούστε να σας πω. Είναι ακριβώς η κουβέντα η οποία γίνεται, αλλά δυστυχώς με σκληρούς όρους, με όρους αντιπαράθεσης ενόψει των εθνικών εκλογών για τις προτάσεις της κάθε πλευράς. Ένας από τους λόγους για τους οποίους εγώ συμμαχώ και είμαι υποψήφια στο Νότιο Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι και αυτός. Και τον ανακοίνωσα κιόλας, είναι η δουλειά μιας ζωής αυτό, καλά κάνατε που μου το είπατε, η κοινωνική ατζέντα, τουλάχιστο όσον με αφορά. Είναι το πώς βλέπουμε ζητήματα που αφορούνε σε πολίτες οι οποίοι είναι στο όριο. Διότι συνδέεται αυτό, αν θέλετε και με την ασφάλεια που με ρωτήσατε προηγουμένως, ένας πολίτης, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τίποτα να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα, γιατί δεν τον έχει κοιτάξει η κοινωνία, η οργανωμένη στην οποία ζει, εν προκειμένω η δική μας κοινωνία, γιατί αν δεν τον έχει βγάλει στο φως και τον έχει στο περιθώριο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα επειδή δεν έχει κίνητρο. Και ή που θα διαλέξει τη φωτεινή πλευρά, δηλαδή θα προσπαθήσει να αναζητήσει την τύχη του αλλού, θα φύγει από την χώρα και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσει να συμβαίνει και ή θα διαλέξει την σκοτεινή πλευρά και θα μπλέξει στα μονοπάτια της παραβατικότητας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άρα η συζήτηση που γίνεται για την πρόταση που προτείνει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την οποία πρέπει να συγκρίνει με αυτό που σήμερα, εργαζόμενοι από κοινού με μία συμμαχία εμείς προτείνουμε στους πολίτες υλοποιώντας δράσεις είναι ακριβώς αυτό. Κατά πόσο δηλαδή θα μπορέσουμε να κρατήσουμε μία κοινωνία ολόκληρη η οποία πέρασε από μία κρίση, που όμοιά της δεν ζήσαμε από την μεταπολίτευση και πριν την μεταπολίτευση.

Μια κρίση την οποία βιώσαμε τα τελευταία επτά, δέκα χρόνια και να έχουμε να κρατήσουμε την κοινωνία σε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, άρα λοιπόν έχουμε επιστρέψει σε μία ομαλότητα, σε μία κανονικότητα ιδιαίτερα μετά τον Αύγουστο, πλην όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να τρέξουμε ώστε να μην υπάρχει φτώχεια και περιθωριοποίηση.

Και εκεί ακριβώς η δική μου η παρουσία σ’ αυτή την προσπάθεια παίζει τον ρόλο της, γιατί ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο. Θα επιλέξεις να έχεις ένα κοινωνικό κράτος το οποίο στηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, κρατάει την ισορροπία στην κοινωνία, προστατεύει του πολίτες; Τι θα διαλέξεις; Το στρατόπεδο εκείνο το οποίο λέει ότι θα πρέπει να εξυπηρετήσουμε ένα κράτος το οποίο ουσιαστικά, λειτουργώντας με άλλοθι την επιχειρηματικότητα, την οποία η άλλη πλευρά έχει ενοχοποιήσει, διότι όταν λες ότι το επιχειρείν η φορολογία μόνο, η απαλλαγή της φορολογίας μόνο προς το επιχειρείν και μάλιστα σε μία συγκεκριμένη κατηγορία του επιχειρείν όχι στην μικρή και μεσαία επιχείρηση, αλλά στην μεγάλη και μόνο αποκλειστικά, τότε αφήνεις στο περιθώριο, στο σκοτάδι όπως είπα προηγουμένως, χιλιάδες πολίτες γιατί δεν σε ενδιαφέρει ο παράγοντας άνθρωπος. Ο παράγοντας κέρδος είναι μία μεγάλη κουβέντα η οποία με αφορμή τις εκλογές και το τι πρέπει να διαλέξει ο καθένας- και εμείς οι πολιτικοί- σε ποιο στρατόπεδο θα καταταγούμε, στο στρατόπεδο εκείνο που λέει ότι οι πολιτικές έχουν στο πυρήνα τους τον άνθρωπο ή στο στρατόπεδο εκείνο που λέει ότι οι πολιτικές μου έχουν τον πυρήνα το κέρδος και το υπηρετεί ο άνθρωπος;

Άρα λοιπόν με μία μεγάλη συζήτηση που με αφορμή την πολιτική ατζέντα μου δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε και πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνες σ’ αυτό, διότι όταν συζητούμε στην δημόσια κουβέντα και κατηγορεί ο ένας τον άλλον, εννοώ η μία πλευρά την άλλη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτές οι κατηγορίες ο οποίες εξαπολύονται για άγρα ψήφων αφορούν σε ανθρώπους, αφορούν σε πολίτες και εμένα αυτό με νοιάζει.

Άρα το συμπέρασμα για μένα είναι ότι θα πρέπει να δυναμώσουμε το κοινωνικό κράτος. Δεν είναι κακό πράγμα αυτό. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ καλό πράγμα και θα πρέπει και οι πολιτικοί αντίπαλοι αυτοί της πολιτικής πρότασης να κατανοήσουν ότι βλάπτει σοβαρά την κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και τη δυνατότητα όλοι να έχουμε ίσες ευκαιρίες, η πρότασή τους, η οποία λέει ότι το μόνο που μας αφορά είναι η ανάπτυξη για το κέρδος και όχι για τον άνθρωπο, αυτή είναι η συζήτηση που μας αφορά ξέρετε.

Δημοσιογράφος: Κυρία Παπακώστα θα πρέπει να σας ευχαριστήσουμε. Καλή επιτυχία να έχετε στο νότιο τομέα της Β’ Αθηνών.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις