ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 23 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό News 94.3 FM
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News 94.3 και στο δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη.
Αναφερόμενη στην επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στη Βουλή, η Υφυπουργός τόνισε πως όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ομονοήσει σε αυτά τα ζητήματα, επισημαίνοντας πως « παρά την αντίθετη πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο δεν είναι ούτε στρατοκρατούμενη, ούτε αστυνομοκρατούμενη. Η Βουλή είναι επισκέψιμος χώρος, έρχονται σχολεία, έρχονται ΚΑΠΗ, έρχονται ηλικιωμένοι άνθρωποι να επισκεφθούν, έρχονται πολίτες, έρχονται επισκέπτες».
Στη συνέχεια, τόνισε επίσης ότι «διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Αυτοί λοιπόν, πέραν αυτού όμως πρέπει να δούμε, πέρα από το περιστατικό αυτό καθεαυτό ή τα περιστατικά αυτά κ. Παπαδάκη, τι είναι αυτό που οδηγεί νέους ανθρώπους, αυτό με ενδιαφέρει εμένα. Και σε αυτό εστιάζω στο Υπουργείο Προστασίας και ως Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και οδηγεί νέα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις και ανήλικα να εμπνέονται, βάλτε το εντός ή εκτός εισαγωγικών, να παρασύρονται από απόψεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους συμπεριφορές». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε επίσης πως «η κατεύθυνση που δίνει η Πολιτική Ηγεσία είναι αυτή της μηδενικής ανοχής και η προσπάθεια είναι επίμονη».
Ερωτηθείσα για τους μετανάστες και την παραβατικότητα, η Υφυπουργός απάντησε «ακούστε, δεν είναι εύκολο ή δύσκολο, εμείς καθαρίζουμε από την παραβατικότητα κάθε μέρα με τις δυνάμεις μας το κέντρο και τις γειτονιές. Το θέμα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τους μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γιατί προσπαθούμε τουλάχιστον με τις δικές μας υπηρεσίες γιατί δεν χειρίζεται όλο το θέμα η Ελληνική Αστυνομία σε επίπεδο παροχής κοινωνικής πρόνοιας κλπ. Είναι και άλλα συναρμόδια Υπουργεία που κάνουν τις προσπάθειες που πρέπει για να είναι αυτοί οι άνθρωποι και στις δομές φιλοξενίας όσο γίνεται καλύτερα με τις οικογένειες τους μέχρι να δουν τι θα γίνει παρακάτω, με τα θέματα ασύλου και με σειρά από άλλα ζητήματα και βεβαίως σαν υπουργείο έχουμε επωμιστεί πολύ μεγάλο βάρος διότι παίρνουμε δυνάμεις από την αστυνόμευση για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και αυτό το θέμα για αυτό σας είπα το ξέρω πολύ καλά και από μέσα και από πρώτο χέρι».
Σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, η Υφυπουργός είπε «αν ήμουν στη θέση του Μητσοτάκη, θα είχα την ευκαιρία, επειδή ακριβώς είναι ένα μεγάλο, ιστορικό κόμμα, μια μεγάλη παράταξη, που έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει λοιπόν διαπραγματευτική ισχύ, θα είχα κόψει τον βήχα του κυρίου Βέμπερ αυτόματα στα ζητήματα αυτά [της κοινωνικής ατζέντας και της Τουρκίας]».
Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από τη λογική της μέγγενης, ποιος από τους δύο. Υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις πολλές και πολλοί. Και πάμε λοιπόν να δούμε ποιος ηγείται της προσπάθειας. Το γεγονός ότι, να μου επιτρέψετε να πω τώρα εγώ, ότι έχει δημιουργηθεί ένα κόμμα από το καλοκαίρι, η Νέα Ελληνική Ορμή η οποία δεν ιδρύθηκε τυχαία ξέρετε. Διεγράφην, βεβαίως, από τη Νέα Δημοκρατία αλλά επειδή υπήρχε ήδη κενό εκεί, το οποίο εγώ επεσήμανα και γι’ αυτό διεγράφην, διότι διαφωνούσα με τη ρότα, με την κατεύθυνση η οποία είναι στενά κατεύθυνση για λίγους, είναι μία ελιτίστικη αντιμετώπιση της κοινωνίας, αυτή που υπάρχει σήμερα εκεί».
Τέλος, συνέχισε παραθέτοντας το σχέδιο της Νέας Ελληνικής Ορμής για την Ευρωβουλή λέγοντας «εκεί πρέπει να πάμε με μία εθνική πρόταση στην οποία έπρεπε να είχαμε συνεννοηθεί σε τρία θέματα. Έχω επανειλημμένα καλέσει όλους και λέω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε σε τρία πράγματα, να τα πάμε στην Ευρώπη να τα διαπραγματευτούμε ομόφωνα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα απλό; Εδώ η γενοκτονία των Ποντίων, σκοτώθηκαν, διχάστηκαν, το κάψανε το θέμα. Η Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο.) λοιπόν, λέει ότι θα επαναφέρει το ζήτημα αυτό, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με μία σοβαρή πρόταση η οποία θα πατάει στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πατάει στις συνθήκες της Ευρώπης, θα πατάει στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».