Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2019Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201924-01-2019: Ομιλία της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου στη Βουλή

24-01-2019: Ομιλία της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου στη Βουλή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου στη Βουλή

Ακολουθεί η ομιλία της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση με θέμα: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

«Διαβάζω, κύριοι συνάδελφοι, μία κριτική αποτίμηση της Συμφωνίας της Ελλάδος-ΠΓΔΜ: ««Η γενική μου εντύπωση από την προσεκτική ανάγνωση της Συμφωνίας είναι θετική μεν ως προς σειρά σημείων, ιδίως ως προς την περιγραφή άρσης δραστηριοτήτων αλυτρωτισμού και επίσης θετική στο δεύτερο μέρος, όπου προβλέπονται πολλαπλοί τρόποι ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας.

Κατ’ αρχάς, αναφέρεται ρητά στο Προοίμιο της Συμφωνίας ότι το υφιστάμενο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών είναι διεθνές, πάγιο και διαρκές και είναι απαραβίαστο. Θεωρώ, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι εξαλείφεται τελείως ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τόσο σε διεθνές, όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των ισχυρότερων, αναγνωρίζουν σήμερα ως Μακεδονία τη γείτονα χώρα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το όνομα της Μακεδονίας είχε υφαρπαγεί. Οι πάντες χρησιμοποιούσαν το όνομα αυτό για το γειτονικό κράτος. Με τη Συμφωνία, όσο επώδυνη και να είναι για εμάς η χρήση του ως σύνθετου, πρακτικώς το όνομα επιστρέφει στην Ελλάδα, μαζί με την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Σημαντική είναι και η υποχρεωτική απομάκρυνση κάθε λογής συμβόλων που αναφέρονται στον μακεδονικό ελληνικό πολιτισμό, καθώς και η αλλαγή σε σχολικά βιβλία και στην εν γένει ιστορική αφήγηση που οδηγεί στη δημιουργία νέων γενιών μη εθισμένων στη χρήση τέτοιων παραποιήσεων.

Δεν πρέπει δε να παραβλέπεται και η σημασία του δευτέρου μέρους της Συμφωνίας που δημιουργεί μία στρατηγική συνεργατική σχέση μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Χωρίς να επιδεικνύω σωβινισμό, υπογραμμίζω ότι συνήθως σε περιπτώσεις τέτοιας στρατηγικής φύσεως συνεργασιών, το « de facto » κυρίως επωφελούμενο μέρος είναι το ισχυρότερο, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάς»».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτήν την κριτική αποτίμηση της Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ την προσυπογράφω. Την υπογράφει δε στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με άρθρο του με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2019 –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- ο κ. Δημήτρης Κατσούδας, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2007-2009 και παλαιότερα Πολιτικός Σύμβουλος το 1987 έως το 1991 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Παρακαλώ, το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Κύριοι συνάδελφοι, κάτω από έναν ζόφο, μία ζοφερή και παθογενή ατμόσφαιρα, μέσα από τις γνωστές ακρότητες, τις όποιες αναμένω όλοι να καταδικάσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και να στρέψουμε το βλέμμα μας από αυτές προχωρώντας μπροστά, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν φωτεινό διάλειμμα –αλλά δυστυχώς μόνο ολιγόλεπτο διάλειμμα και αμήχανη η στάση των υπολοίπων- αυτό του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας χθες. Ήταν ένα φωτεινό διάλειμμα και οφείλω να ομολογήσω ότι εν πάση περιπτώσει αυτό κάπως δημιούργησε μία αισιοδοξία ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω, δίχως διχασμούς, δίχως ακρότητες.

Εγώ σήμερα ήρθα να θέσω κάποια ερωτήματα και κάποιες παραδοχές, για να αναρωτηθούμε όλοι μέχρι το βράδυ που θα κληθούμε να αποφασίσουμε κατά συνείδηση και με ελεύθερη εντολή, όπως ορίζει το Σύνταγμα –οι Βουλευτές και όχι τα κόμματα- το πώς θα τοποθετηθούμε.

Σε σχέση δε με την παθογένεια και τον ζόφο, διαβάζω τις φράσεις με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2008: «Δεν υπηρετούνται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα συμφέροντα του τόπου με κορώνες που θυσιάζουν το μέλλον σε εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες. Δεν είναι λύση η μετακύλιση ευθυνών. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από την τόλμη των αποφάσεων που προσφέρουν στον τόπο. Δεν είναι ώρα εντυπωσιασμών που βλάπτουν και μπορεί να βλάψουν σοβαρά τα δίκαιά μας. Είναι ώρα υπεύθυνων χειρισμών. Είναι ώρα ευθύνης μας».

Ήταν ο Κώστας Καραμανλής σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ Καρατζαφέρη για ΠΓΔΜ, με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2008. Προσυπογράφω. Λέει από τότε ο πρώην Πρωθυπουργός ότι δεν μετακυλίουμε τις ευθύνες μας οι πολιτικοί στον λαό. Το λέω για όσους αναφέρθηκαν στα δημοψηφίσματα.

Τώρα, όσον αφορά τη συναίνεση, άκουσα τον κ. Βενιζέλο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οφείλω να ομολογήσω ότι παρά την πρώτη ανάγνωση, το ζουμί των τοποθετήσεων του κ. Βενιζέλου βρίσκεται στη δεύτερη ανάγνωση και στα λεπτά γράμματα των τοποθετήσεών του. Θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος από την αρχή κράτησε –αυτή είναι η δική μου πολιτική εκτίμηση- μία στάση απέναντι στη Συμφωνία θετική και συνεισέφερε με τις νομικές του απόψεις ως προς τη βελτίωσή της.

Ο κ. Βενιζέλος στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνει ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, erga omnes . Σήμερα αυτό το οποίο είπε, η ένστασή του, από ό,τι κατάλαβα, ήταν ότι δεν υπήρξε αυτή η εθνική συνεννόηση.

Ημερομηνία 12 Απριλίου 2008: «Είπαμε καθαρά ότι οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν ως τελικό στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε στην επιδίωξη αυτή και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω.» Ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συγχαίρει τα κόμματα για τη στάση της συνεννόησης που τηρούν για πΓΔΜ. Είναι δεδομένη από το 2008 η συνεννόηση, η εθνική συναίνεση στα κόμματα για το ζήτημα αυτό, κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι ζητούμενο σημερινό.

Εγώ τώρα θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα προς τους συναδέλφους, ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι προηγουμένως είπα ότι με ελεύθερη συνείδηση και με ελεύθερη εντολή οι Βουλευτές θα αποφασίσουμε.

Το ΚΚΕ έκανε προηγουμένως μία ξεκάθαρη τοποθέτηση: Προτείνει αλλαγή του δόγματος της χώρας. Το ΚΚΕ έχει μία στάση αμετακίνητη, η οποία λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε δόγμα, κύριοι, για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε την ευρωενωσιακή ένωση, δεν θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρωτώ, λοιπόν, την από εδώ πλευρά. Προτείνετε, κύριοι συνάδελφοι, -και περιμένω απαντήσεις- να αλλάξουμε το δόγμα της χώρας;

Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει «Ανήκομεν εις την Δύσιν» Μόνος και λοιδορούμενος, όταν έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα –τότε ΕΟΚ-, η τότε Αντιπολίτευση φώναζε για δημοψήφισμα. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε στην Κυβέρνηση, δεν έκανε ποτέ δημοψήφισμα, παρότι έλεγε «Έξω από το ΝΑΤΟ και έξω από την ΕΟΚ.»

Το ερώτημα δηλαδή που τίθεται προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αν προτείνετε τελικώς, με τη στάση που θα τηρήσετε –θα τη δούμε το βράδυ-, να αλλάξει δόγμα η χώρα, να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της και αν ναι -αν το προτείνετε αυτό, ευθέως πείτε το- πείτε μας προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί.

Για την ωφελιμότητα ή όχι της Συμφωνίας εγώ αυτή τη στιγμή δεν θα κάνω κάποια παραδοχή. Υπάρχει ένα κόμμα, το ΝΕΟ, το οποίο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή και μέχρι το βράδυ θα έχει αποφανθεί και θα μας πει τι στάση θα κρατήσω εγώ τουλάχιστον εδώ.

Εγώ για τη χρησιμότητα ή μη της Συμφωνίας θα καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα που αναφέρει τι λέει ο ομόλογός του κ. Μητσοτάκη Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρόεδρος του VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Έγινε αποδεκτό το τελεσίγραφο της Ελλάδας, ικανοποιήθηκε το 100% των ελληνικών αιτημάτων». Αυτά, ξέρετε, ενέχουν και νομικές δεσμεύσεις.

Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να πω για τη συνεννόηση και τη συναίνεση των Κομμάτων τα εξής. Ακούστε ποιος και πότε έλεγε «Η Νέα Δημοκρατία κοιτά το μέλλον. Επιλέγει τον σωστό δρόμο. Επιλέγει τον μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες, χωρίς φανατισμούς, χωρίς κραυγές, με διάλογο, με συνεννόηση, με σύνθεση. Στοχεύουμε στην Ελλάδα της δημιουργίας και της συνθετικής νοοτροπίας.» Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για ψήφο εμπιστοσύνης και κυβερνητική σταθερότητα στη Βουλή στις 22 Ιουλίου 2015.

Τέλος, η συζήτηση για γυρολόγους, κύριε Πρόεδρε, έχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο, επίσης, θα καταθέσω στα Πρακτικά. Πρόκειται για ομιλία στις 4 Φεβρουαρίου 2008. «Είναι αστείο να υπογραμμίσω ότι είμαι και θα παραμείνω Βουλευτής του ΛΑΟΣ στοιχισμένος στον σκληρό αγώνα που δίδει ο Πρόεδρος του Γ. Καρατζαφέρης. Ίσως δε θα ήταν ανάξιες σχολιασμού «φήμες», ειδικά όταν η συντάκτης της συγκεκριμένης δημοσιεύματος δεν μπαίνει καν στον κόπο να τις επαληθεύσει. Όμως, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο και «αθώο», θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα σωσίβια που ρίχνει η Νέα Δημοκρατία για να βγει στην επιφάνεια του βούρκου που βουλιάζει δεν θα τα βρει στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έχουν φτάσει κάποιοι σε τέτοιο βαθμό πανικού και δεν διστάζουν να εμφανίζουν ακόμη και τον Αρχηγό τους και Πρωθυπουργό της χώρας σε ζυμώσεις αποστασίας.» Αυτά έλεγε ο Βορίδης, ως αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, στις 4 Φεβρουαρίου 2008.

Για τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, και επειδή δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου, θα καταθέσω δημοσίευμα με τίτλο «Αυτοί πουλάνε τη Μακεδονία – Δείτε τη λίστα με τα ονόματα». Δεν το έχει καταδικάσει κανείς.

Τέλος, δεν πιστώνεται, κύριοι, ως είπατε η Κυβέρνηση της Αριστεράς τη Συμφωνία. Τη Συμφωνία και την επίλυσή της την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας, την πιστώνονται εκείνοι οι οποίοι συνέβαλαν στη βελτίωσή τους και υπεύθυνη στάση τους. Γιατί είναι υποχρεωμένη όποια κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή από εκεί που την άφησαν και να τη βελτιώσει επ’ ωφελεία της χώρας και της πατρίδος.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

Τελευταίες Αναρτήσεις