ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6» και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
Για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τον βουλευτή Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων
«Διαπιστώνουμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων, να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειες την ώρα που η Ελλάδα, για την οποία όλοι αγωνιούμε και εργαζόμαστε, προσπαθεί, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, να σταθεί όρθια στα πόδια της με αξιοπρέπεια. Αυτό δείχνει μια αυτοσυνειδησία, μια επίγνωση της κατάστασης από τον πολιτικό κόσμο. Δείχνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις σχολές πολιτικής-κομματικής αντιπαράθεσης και δείχνει ότι όπου μας χρειάζεται ο τόπος ενωμένους να δείχνουμε ότι είμαστε ικανοί να το πραγματοποιήσουμε».
Για την πολιτική πόλωση και την επίθεση στον ΣΚΑΪ
«Έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι τις εκλογές, είναι αρκετός ο πολιτικός χρόνος για να γίνει δουλειά για τον τόπο και είναι αρκετός ο πολιτικός χρόνος για να κατανοήσουμε όλοι ότι πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση πόλωσης.[…] Η Νέα Ελληνική Ορμή έχει κάθε λόγο να ανεβάσει τόνους διότι στην ακραία πόλωση τα μικρά κόμματα δυσκολεύονται να πουν τις απόψεις τους. Εγώ δεν επιχειρώ με βάσει το κομματικό συμφέρον, αλλά με βάση το εθνικό. Οι τυφλές συγκρούσεις οδηγούν και εκείνους που θέλουν να πλήξουν τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία βεβαίως και δεν απειλείται αλλά υπάρχουν και εκείνοι που πάντα θέλουν να την πλήξουν. Το λέω αυτό σε σχέση και με το τελευταίο χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αυτοί όλοι λειτουργούν στις ρωγμές του πολιτικού συστήματος και αξιοποιούν ή χρησιμοποιούν την πόλωση και τον τυφλό φανατισμό. Σημασία έχει να αποκαλυφθούν οι δράστες και να χτυπήσουμε το φαινόμενο στη ρίζα τους. Είναι πολύ πρόωρο από την πλευρά μου να πω το οτιδήποτε».
Σχετικά με τη δήλωση του Ι. Αλαφούζου
«Θεωρώ ότι το μήνυμα δεν είναι ορθό. Κατανοώ απολύτως την συναισθηματική φόρτιση του κ. Αλαφούζου, διότι είναι τρομερό να δέχεσαι ένα χτύπημα. Από την άλλη, όμως, δεν είναι ορθό, και αυτό πρέπει να το διακρίνουμε, να θεωρείς ως ηθικά υπεύθυνους εκλεγμένα πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές. Δεν υπάρχουν διαφορές με τους σταθμούς και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι λάθος, όπως λάθος είναι και το εμπάργκο αν με ρωτάτε. Ούτε στο εμπάργκο εναντίον της ΕΡΤ προχώρησα, ούτε στο εμπάργκο σε βάρος του ΣΚΑΪ προσχώρησα. Συμμετέχω στις εκπομπές και των δύο. Διαφωνώ, συμφωνώ, σημασία έχει στη Δημοκρατία να διατηρήσουμε την φωνή μας, την πολυφωνία, ως το πιο ακριβό που διαθέτουμε αυτή την ώρα στη Δημοκρατία. Να υπάρχουν πολλές φωνές και απόψεις ώστε να παίρνουμε την καλύτερη να την κάνουμε πολιτική. Αλλά διαφωνώ, επίσης, με το γεγονός ότι επειδή κάποιος επιλέγει να μην έρθει στην εκπομπή σου, να επικαλεστείς όταν σου συμβεί αυτό που συνέβη στο ΣΚΑΪ ότι είναι ηθικός αυτουργός. Είναι πολύ βαρύ. Νομίζω ότι δεν το αντιλήφθηκε έτσι ο κ. Αλαφούζος όταν το εξέπεμψε δημόσια και νομίζω ότι μόλις ηρεμήσει θα το κατανοήσει. […] Η γνώμη μου για την δημόσια τηλεόραση είναι πολύ σαφής. Θεωρώ ότι κάνει εξαιρετική δουλειά πάντα, διαχρονικά. Διαπαιδαγωγεί, διασκεδάζει, ειδησεογραφεί με έγκυρο και αντικειμενικό τρόπο. Αν συμφωνείς ή διαφωνείς με επιμέρους εκπομπές ή τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε δημοσιογράφος επιλέγει να πει την άποψή του, είναι διαφορετικό ζήτημα. Αυτό απέχει πολύ από το σημείο να θέλεις να κλείσεις την ΕΡΤ, να θες να της κάνεις εμπάργκο και αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι, τότε η ΕΡΤ να γυρίσει να πει ότι ήσασταν οι ηθικοί αυτουργοί. Είναι λάθος κατεύθυνση και συμβάλλει στον ακραίο φανατισμό».
Σχετικά με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
«Όταν επικρατούν κάποιες ακραίες φωνές οι οποίες στο παρελθόν ήταν εντελώς περιθωριακές και τις οποίες θυμάμαι εγώ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και όταν αυτές οι φωνές είχαν κάνει την πρόταση να συνεργαστούν με την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε πει εγώ με ακραίους δεν συνεργάζομαι. Σήμερα είναι το status και η δεσπόζουσα στάση μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Λυπάμαι και θλίβομαι ειλικρινά».