ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον Ρ/Σ Πρακτορείο FM
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9 FM και στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης.
Δημοσιογράφος (Κώστας Παπαδάκης): Ξεκινάμε με την καλεσμένη μας, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, την κ. Κατερίνα Παπακώστα. Να την καλημερίσουμε.
Δημοσιογράφος (Σοφία Παπαδοπούλου): Καλή σας μέρα κ. Παπακώστα, καλή εβδομάδα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας. Καλή εβδομάδα.
Δημοσιογράφος (Σοφία Παπαδοπούλου): Καλή εβδομάδα να έχουμε. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια έτσι αιχμηρή κριτική που σας ασκεί, σας ασκεί όχι προσωπικά, αλλά στην Κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ό,τι αφορά ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τι εννοώ; Η αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, η αντιπολίτευση εν γένει, λέει ότι υπάρχει μια ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορα φαινόμενα, ενώ με τις πρόσφατες έτσι εξελίξεις στο χώρο των πανεπιστημίων με τους καθηγητές, φοιτητές και πρυτάνεις ενίοτε, όπως ο κ. Μήτκας εδώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να μιλούνε για διακίνηση ναρκωτικών, έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης πάνω σε αυτό. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακούστε, εγώ θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, είναι πολύ ιδιαίτερα, ως προς τη σύνθεση τους, ζητήματα και μάλιστα ζητήματα που άπτονται και του Υπουργείου Παιδείας, υπό την έννοια ότι, να ξεκινήσω από το τελευταίο, από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα πανεπιστήμια, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι στο προσκήνιο και στο μικροσκόπιο όλων με το γνωστό τρόπο. Είναι λοιπόν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, διότι έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται όσοι ασκούν εύκολη κριτική, κατά τη γνώμη μου, για υπαρκτά ζητήματα όμως. Είναι ένας τρόπος να εκτονωθεί μια κομματική άσκηση, μια μικροκομματική στόχευση πάνω σε θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά. Για παράδειγμα, να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια πράγματι, ακούμε το τελευταίο διάστημα και το προσέχουμε όλοι πάρα πολύ αυτό το ζήτημα και μας αφορά όλους, γονείς, φοιτητές, ακαδημαϊκή κοινότητα και εμάς φυσικά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ακούμε μια σειρά από θέματα που εκτίθενται και είναι υπαρκτά. Από εκεί και πέρα, πρέπει να κατανοήσουν αυτοί οι οποίοι με εύκολο τρόπο κάνουν αυτή την κριτική, ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι εκεί υπάρχει αυτοδιοίκητο. Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, για να καταστρατηγείται αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση του αυτοδιοίκητου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τρείς αράδες κάθε φορά, οι οποίες αφορούν στην ανομία, αφορούνε σε αυτά που ακούτε και λέτε και εσείς μεταφέροντας τις δηλώσεις αυτές καθημερινά, τα δελτία τύπου.
Άρα λοιπόν, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, τα πολιτικά κόμματα, όλοι μας δηλαδή, γιατί και εγώ είμαι επικεφαλής, δεν θέλω να λέω πρόεδρος, είναι όμως έτσι, κόμματος, του Ν.Ε.Ο., θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όποια και αν έχουμε πρόταση. Ποια είναι η πρόταση; Η πρόταση είναι να αστυνομευθεί 100% η παιδεία και μάλιστα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Δηλαδή να τεθούν κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή να δει η Ακαδημαϊκή Κοινότητα με το αυτοδιοίκητο και με όλα αυτά που έχει, αυτά τα ζητήματα, να τα συζητήσει και να δει πώς θα τα αντιμετωπίσει κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας αφενός, και όσον αφορά την παραβατικότητα, όποια και αν είναι αυτή, όποιας μορφής και όποιας έκτασης, εγώ είπα ότι για μας δεν υπάρχουν άβατα. Εφόσον από την πλευρά τους θεωρήσουν οποτεδήποτε ότι χρειάζεται να προσφύγουν σε εμάς, αφού προηγουμένως το έχουν συζητήσει μεταξύ τους και το έχουν αποφασίσει, εμείς δεν θα αρνηθούμε τη συνδρομή, δηλαδή θα κάνουμε τη δουλειά μας.
Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και δεν υπάρχει και ανοχή, είναι μηδενική η ανοχή, αλλά για όποιο πρόβλημα ανακύπτει στη χώρα, δεν θα καταφεύγουμε στη διαδικασία της αστυνόμευσης, αυτή είναι η γνώμη μου. Πρώτα πρέπει να λύνεται ο πυρήνας του προβλήματος και επικουρικά από εκεί και πέρα εάν χρειάζεται, βεβαίως εμείς, σας είπα, εάν μας πουν ότι πρέπει να έρθετε και να μας υποστηρίξετε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επ’ αυτού. Δεν είναι εκεί όμως το πρόβλημα. Νομίζω, ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη, έτσι, υπάρχει μία πολύ μεγάλη στρέβλωση ως προς το ζήτημα αυτό και θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει με υπεύθυνο τρόπο.
Ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου είναι ο διάλογος, η πρόταση από τα πολιτικά κόμματα, να δούμε τι κάνουμε και το χειρότερο από όλα είναι ότι μέσα σε αυτή τη δίνη και τη σκόνη που σηκώνεται σχετικά με το ζήτημα αυτό, δεν λαμβάνεται υπόψη ένα γεγονός πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου και πολύ σημαντικό. Τα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν μία υπερπροσπάθεια αυτή την ώρα. Θέλουν να ανέβουν θέση στη γενική κατάταξη των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας στην Ευρώπη και στον κόσμο και όλη αυτή η συζήτηση αφενός μεν τα απαξιώνει, αφετέρου δε θεωρώ ότι μπορεί να εξυπηρετεί και άλλου είδους στοχεύσεις. Εμείς πάντως, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τηρούμε το Σύνταγμα και τους νόμους. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου του ασύλου. Εάν νομίζουμε, όλοι, ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και είναι αυτό το θέμα που παρεμποδίζει, δηλαδή δεν είναι, είναι λυμένα όλα τα ζητήματα των Πανεπιστημίων, έχουνε λύσει όλα τα θέματα τα οποία υπάρχουν μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν αφήνουν κενά, για να παρεισφρύουν παραδείγματος χάρη συλλογικότητες, οι οποίες υποκαθιστούν την ακαδημαϊκή κοινότητα στα κενά της ή την κοινωνία στα κενά της ή την πολιτεία στα κενά της.
Δημοσιογράφος (Κώστας Παπαδάκης): Για ποιες συλλογικότητες αναφέρεστε, κυρία Παπακώστα;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω. Δεν μπορεί για το φακελάκι, παραδείγματος χάρη, για ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για παρενοχλήσεις φοιτητών, για φακελάκια για να περάσουν τα παιδιά μαθήματα, οι φοιτητές εννοώ κ.λπ., να έρχονται συλλογικότητες, οι οποίες δεν είναι εξουσιοδοτημένες από κανέναν, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και εννοώ δημοκρατική νομιμοποίηση. Στη δημοκρατία υπάρχουν θεσμικά όργανα, για να υποκαταστήσουν στο έλεγχο αυτών των ζητημάτων που είναι χρόνια τι πράγμα; Τους φυσικούς θεσμικούς υπευθύνους και αυτούς οι οποίοι έχουν τη νομιμοποίηση, επειδή ακριβώς υπάρχουν κενά. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα ζητήματα, θα πρέπει να τύχουνε μιας ιδιαίτερης προσοχής και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η εύκολη απάντηση στα χρόνια προβλήματα να είναι απλώς η αστυνόμευση. Εμείς αύριο το πρωί όποιος μας πει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει για εμάς άβατο και εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας. Δεν λύνει κατά τη γνώμη μου και σας το λέω ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, του Ν.Ε.Ο., ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Εδώ πρέπει να βρούμε άλλα θέματα βαθύτερα, τις αιτίες και να τις αναχαιτίσουμε. Και η αστυνόμευση μην έχετε καμία αμφιβολία ότι έχει θέματα με την έννοια ότι είχαμε μία περίοδο κρίσης 9 ετών. Κλείσαμε την πόρτα βέβαια σε αυτήν την περίοδο, αλλά δεν παύει να υπάρχει και η έλλειψη, δεν παύει να υπάρχει και η έλλειψη σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά αυτό, ένα λεπτό και θα μου πείτε ό,τι θέλετε κύριε Παπαδάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελληνική Αστυνομία, δεν μπορεί να αστυνομεύσει όπως πρέπει ή να αναχαιτίζεται, από ό,τι ακούω ότι υπάρχει ανοχή, να αναχαιτίζεται στο να ασκεί το καθήκον της. Μηδενική λοιπόν ανοχή, το δόγμα μας είναι μηδενική ανοχή, και είπα και από την Κοζάνη και στην μικρή και στην μεσαία και στην μεγάλη παραβατικότητα. Αλλά δεν θα καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα και τους Νόμους και δεν θα μεταφέρουμε τις ευθύνες άλλων καθ’ ύλην θεσμικά αρμοδίων στις πλάτες του Έλληνα αστυνομικού ή του Έλληνα πυροσβέστη και ούτω κάθε εξής.
Δημοσιογράφος (Κώστας Παπαδάκης): Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Έχει πει κατά καιρούς ότι δεν ιδρώνει το αυτί της, με δική της αποκλειστική ευθύνη η κατάσταση στην δημόσια ασφάλεια έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο, λέγοντας ότι οι πολίτες νοιώθουν ανασφαλείς και αναφερόμενοι κιόλας και στις επιθέσεις της συλλογικότητας, σε εισαγωγικά, του Ρουβίκωνα κατά καιρούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση να αφήσει και την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της. Τι απαντάτε σε αυτό;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, απαντώ ως εξής. Με την λογική και με την πραγματικότητα. Πολλά χρόνια πίσω διότι η κριτική της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στοχεύει στην κυβέρνηση, στοχεύει στην ομιλούσα, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και θα το πω δημόσια, πολλά χρόνια τώρα ζούμε αυτές τις καταστάσεις όπου η μία κυβέρνηση εναλλάσσεται με την άλλη και πάντοτε υπάρχει μία κριτική από όλα τα πολιτικά κόμματα στο ζήτημα της ασφάλειας. Αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα και άλλης τάξεως ζήτημα είναι, είναι άλλης τάξεως ζήτημα με την έννοια να κάνουμε ακόμα καλύτερη την ασφάλεια για να αισθάνεται ο πολίτης και να είναι ασφαλής. Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα, εγώ δεν θα μπω σε στοιχεία, δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί, με ενδιαφέρει η ουσία. Σήμερα μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από πολλές δεκαετίες η χώρα μας έχει ένα αυτοτελές Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό έγινε με τον τελευταίο ανασχηματισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, ως προϋπόθεση ελευθερίας και ως προϋπόθεση ποιότητας ζωής και ανάπτυξης. Και επίσης η ασφάλεια και μάλιστα η δημόσια ασφάλεια τι προστατεύει; Ένα πολύ σπουδαίο κεκτημένο της χώρας. Το οποίο είναι ποιο; Ότι είναι ο ασφαλέστερος προορισμός και ότι είναι η χώρα η οποία έχει εμπεδώσει στους επισκέπτες της, τουλάχιστον, μεγάλο αίσθημα ασφάλειας. Όταν έρχονται οι επισκέπτες εδώ λένε ότι η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη χώρα και ο ασφαλέστερος προορισμός. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να εφησυχάσουμε ή να αφήσουμε παραπίσω τις ανάγκες που υπάρχουν για εμφανή αστυνόμευση.
Για αυτό το λόγο έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σχέδιο το οποίο αφορά στην μικροπαραβατικότητα. Δηλαδή στην κλοπή του πορτοφολιού, στην κλοπή της τσάντας, στην κλοπή του κινητού, την προστασία των ηλικιωμένων ανθρώπων στα ΑΤΜ. Όλα αυτά που είναι στην καθημερινότητα του πολίτη είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού μας γιατί καταλαβαίνουμε ότι ο πολίτης θέλει να βλέπει την εμφανή αστυνόμευση, την ορατή αστυνόμευση για να αισθάνεται, είπα, και να είναι ασφαλής. Να λειτουργεί δηλαδή αποτρεπτικά και αν χρειαστεί και κατασταλτικά. Αυτό λοιπόν τώρα ξεκίνησε, πρέπει να γνωρίζετε. Το παρακολουθούμε. Βλέπουμε πού αυτό λειτουργεί καλά. Τι περαιτέρω βελτιώσεις χρειάζεται στην εφαρμογή του, στο πεδίο, στην καθημερινότητα και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα σε άμεσο χρόνο. Έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες αυτό το σχέδιο της εμφανούς αστυνόμευσης και ρίχνουμε δυνάμεις στο πεδίο, πολύ περισσότερες από όσες μπορούμε κιόλας. Και ρίχνουμε και όλα εκείνα που χρειάζονται στην υλικοτεχνική υποδομή η οποία πραγματικά είχε ατονήσει, είχε υστερήσει τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης. Άρα, λοιπόν, η εύκολη κριτική και ο σάκος του μποξ που είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως είπα προηγουμένως είναι εύκολη και αβίαστη. Το θέμα είναι τι προτείνουν; Τι είναι εκείνο στο οποίο εστιάζουν ότι λείπει και δε συμβαίνει; Θέλω να ακούσω μια πρόταση. Δεν την έχω ακούσει. Θέλουν άλλο σχέδιο αστυνόμευσης; Να μας το πουν. Θέλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά στην καταστολή; Να μας το πουν. Θέλουν να υπερβούμε τα όρια της νομιμότητας και της θεσμικότητας στη διαδικασία της αστυνόμευσης; Να μας το πουν. Θέλουν ουσιοεξαρτημένους ανθρώπους, οι οποίοι απαλλάσσονται από τα δικαστήρια να τους συμπεριφερθούμε με έναν τρόπο που εν πάση περιπτώσει δεν τιμά την ανθρώπινη ύπαρξη απλώς για να βλέπουν καθαρή την εικόνα; Να μας το πουν και αυτό. Άρα λοιπόν υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε πώς τα αντιλαμβάνονται αυτοί οι οποίοι ασκούν την κριτική και τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνουμε παραπάνω εμείς που έχουμε την πολιτική ευθύνη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δημοσιογράφος (Σοφία Παπαδοπούλου) : Κυρία Παπακώστα έτσι στο λεπτό που μας απομένει θα ήθελα λίγο να πάμε και στα αυτοδιοικητικά γιατί από την Κοζάνη, εκτός των μηνυμάτων που στείλατε για την προστασία του πολίτη, την ανομία και όλα αυτά, δώσατε στήριξη και στον κύριο Καρυπίδη, ως υποψήφιο περιφερειάρχη εκεί της Δυτικής Μακεδονίας. Η Νέα Ελληνική Ορμή θα έχει έναν σαφή προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τη στήριξη των υποψηφιοτήτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και πού θα κινηθεί αυτός;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν ήδη, θα σας πω μιας και μιλάμε και μαζί μια ακόμα υποψηφιότητα την οποία θα στηρίξουμε από την Βόρεια Ελλάδα και θεωρώ ότι είναι εξαιρετική αυτοδιοικητική υποψηφιότητα. Η Νέα Ελληνική Ορμή, το Ν.Ε.Ο. αυτή την ώρα θέλει να καταγράψει την παρουσία της στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, στο νέο αυτό αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Εμείς έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε αυτοδιοικητικές προτάσεις, δηλαδή και έργο αυτοδιοικητικό. Όσοι επιτελούν καλό έργο, έχουν συγκροτημένη αυτοδιοικητική πρόταση για την περιφέρειά τους, για το Δήμο τους, εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να τους υποστηρίξουμε. Δηλαδή η Νέα Ελληνική Ορμή, το Ν.Ε.Ο. στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού, επιλέξαμε στη Δυτική Μακεδονία να στηρίξουμε τον υπάρχοντα Περιφερειάρχη, ο οποίος από ό,τι είδα έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο έχει προχωρήσει. Μέρος αυτού του αυτοδιοικητικού σχεδίου ήδη έχει υλοποιηθεί. Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας είναι υψηλού επιπέδου και υπό την έννοια αυτή δε θέλουμε να διακοπεί μια τέτοια πορεία για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο το οποίο θεωρώ ότι ωφελεί πάρα πολύ τη συγκεκριμένη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που είναι και σταυροδρόμι.
Δημοσιογράφος (Κώστας Παπαδάκης) : Στη Βόρεια Ελλάδα ποιον θα στηρίξετε;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τώρα όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, εμείς σήμερα μαζί με τον κύριο Καρυπίδη, θα στηρίξουμε την αυτοδιοικητική πρόταση που εκπροσωπεί ο νυν Περιφερειάρχης ο κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους πολίτες του και ο οποίος πραγματικά κάνει δουλειά και έχει και σχέδιο και πρόγραμμα και έχει και έργο. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπεί. Με αυτό το σκεπτικό θα λειτουργήσουμε σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να φύγουμε από τις παθογένειες της κομματικής «βαφής» των υποψηφίων με τη μορφή του όποιου χρίσματος. Εμείς μπαίνουμε στην ουσία των πραγμάτων γιατί κληρονομήσαμε πολλά και εγώ με μια πορεία 18 ετών στην κεντρική πολιτική σκηνή, βλέπω τις εκκρεμότητες να έρχονται από πολλές δεκαετίες πίσω και τρομάζω και ανησυχώ. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ψηφίζουμε και να υποστηρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν δουλειά, θέλουν να τη συνεχίσουν, να ολοκληρώνεται κάτι να έχει αρχή, μέση και τέλος.
Δημοσιογράφος (Σοφία Παπαδοπούλου) : Κυρία Παπακώστα σας ευχαριστούμε πολύ για τα αυτοδιοικητικά θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ το επόμενο διάστημα. Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα.