ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9 FM
H Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9 FM και στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κ. Παπακώστα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Παπαδοπούλου, καλημέρα κ. Παπαδάκη στις ακροάτριες και στους ακροατές σας, επίσης εύχομαι η μέρα μας να είναι ανέφελη και να μη στεναχωρηθούμε.
Δημοσιογράφος: Να μη στεναχωρηθούμε όπως στεναχωρηθήκαμε τις προηγούμενες μέρες βλέποντας και την υπόθεση του κ. Κωνσταντινέα με τον ξυλοδαρμό του, αλλά και την υπόθεση με τον Ζακ η οποία συγκλόνισε τη κοινή γνώμη, να βλέπουμε έναν άνθρωπο να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο. Είναι αυτά φαινόμενα της νέας εποχής κ. Παπακώστα; Της πόλωσης του κλίματος γενικά στην κοινωνία, τι ακριβώς είναι;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ νομίζω και ως επικεφαλής, αφήστε τώρα την ιδιότητα της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι σημαντική, αλλά θα σας μιλήσω και ως επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής σε αυτό το θέμα. Εκδώσαμε μία ανακοίνωση, η ανακοίνωση βέβαια είναι ένα κομμάτι χαρτί που ρίχνεις πάνω τις σκέψεις σου, αλλά περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές, στα ζητήματα που με ρωτάτε, ότι δυστυχώς σε αυτές τις εποχές που ζούμε και εν πάση περιπτώσει πάει η χώρα να μπει σε μία κανονικότητα, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ασφαλώς αλλά και στην Ελλάδα, υπάρχει, κάποιοι έχουν υιοθετήσει την τάση να πάμε περισσότερα στα άκρα. Τα άκρα πλέον φαίνεται ότι δεν μένουν μόνο στη ρητορική, εννοώ οι ακραίες συμπεριφορές, δεν έχουμε μόνο ακραία ρητορική, έχουμε, σιγά σιγά επειδή η ακραία ρητορική ξέρετε έχει επιπτώσεις, τι επιπτώσεις έχει; Ουσιαστικά ενισχύει και απευθύνεται στο θυμικό, απευθύνεται στα πιο χαμηλά ένστικτα του ανθρώπου. Εάν κατορθώσει και αυτός είναι ο σκοπός, αυτά τα χαμηλά ένστικτα, να τα οδηγήσει στο να έχουμε και ακραίες συμπεριφορές, δηλαδή στη χώρα της Δημοκρατίας είπαμε εμείς χτες ως Ν.Ε.Ο, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν χωράει η εφαρμογή του «Νόμου του Λιντς». Δε μπορούμε σε καμία περίπτωση τις διαφορές μας να τις λύσουμε μεταξύ μας με αυτούς τους τρόπους. Αυτές είναι ένα μέρος από τις συνέπειες των ακραίων συμπεριφορών, της ακραίας ρητορικής που και στην Ελλάδα εκτρέφεται με συστηματικό τρόπο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη για να μην είμαστε άδικοι.
Δημοσιογράφος: Ο κόσμος θεωρείται ότι έχει αισθητήριο; Προβληματίζεται από τέτοια γεγονότα; Είχαμε και την επίθεση στον Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μιλάει και για φασιστική επίθεση που δέχθηκε.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, βεβαίως, τον βουλευτή, θα αρχίσουμε δηλαδή να πετροβολούμε τους βουλευτές για τις ιδέες τους. Διαφωνούμε ή συμφωνούμε στη Δημοκρατία, υπάρχει και 3ος δρόμος, αυτός που προτείνουμε εμείς, της συνεννόησης. Να βρούμε πού συγκλίνουμε και να αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη, πρώτα να συνεννοηθούμε εκεί που μπορούμε να συμφωνήσουμε και μετά θα ασχοληθούμε και με τις διαφορές μας, αλλά με τρόπο ειρηνικό, δημοκρατικό, θεσμικό. Δε μπορεί ο πολίτης όσο αγανακτισμένος και να είναι, να αισθάνεται την ανάγκη, επειδή ακριβώς του μοχλεύουν τα ένστικτά του, το φόβο του, πατώντας στο φόβο του και βεβαίως στα απωθημένα του, να οδηγείται σε μία κοινωνική αυτοματοποίηση η κοινωνία και να κανιβαλίζει ο ένας τον άλλον.
Αυτό συνέβη ή δε μπορούν οι βουλευτές οι οποίοι έχουν ασυλία για ένα πράγμα και μόνο τελικώς, στο να μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους ακόμα και αν ο άλλος διαφωνεί μαζί τους, υπάρχουν κάποιοι που συμφωνούν μαζί τους, υπάρχουν οι υπόλοιποι που διαφωνούν. Η πλειοψηφία των ιδεών είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει ποια θα είναι η κρατούσα, αλλά με τρόπο δημοκρατικό, με το διάλογο. Με τη διακίνηση της ιδέας δε μπορεί ένας βουλευτής ο οποίος έχει μία άποψη ή έχει μία κοσμοθεωρία να προπηλακίζεται με αυτόν τον τρόπο και ένας πολίτης το ίδιο, να λιντσάρεται επίσης επειδή κάποιοι έχουν φοβηθεί τόσο πολύ ώστε πραγματικά αισθάνονται την ανάγκη να πουν ότι θα πάρω εγώ το Νόμο στα χέρια μου. Αυτά είναι συμπτώματα της διογκούμενης κρίσης στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, ευτυχώς είναι μεμονωμένα τα περιστατικά και εμείς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και το κάνουμε στο διάστημα που έχουμε αναλάβει καθήκοντα να λειτουργήσουμε προληπτικά με κοινωνική αστυνόμευση, με υποδείγματα συμπεριφοράς έτσι ώστε σιγά-σιγά η κοινωνία να ηρεμήσει, να αισθανθεί ασφαλής στην καθημερινότητά της και να μπορέσουμε να λειάνουμε ακριβώς αυτήν την υποδόρια λειτουργία της ακραίας και επιθετικής ρητορικής η οποία όπως βλέπετε, σε ένα κομμάτι, σε μία μερίδα της κοινωνίας έχει αντίκτυπο. Αυτό είναι ανησυχητικό και πάνω σε αυτό δουλεύουμε.
Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ, πολύς λόγος γίνεται από την πλευρά της Ν.Δ. για την κατάσταση στα Εξάρχεια αλλά και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Ρουβίκωνα ή σε άλλα ανάλογα περιστατικά και άλλες συλλογικότητες. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ότι πρέπει να σοβαρευτούν. Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή. Δεύτερη παραδοχή, αν έχουν νου και γνώση, κάποιοι οι οποίοι είναι πιο έμπειροι και πιο ψύχραιμοι, ας μαζέψουν, εν πάση περιπτώσει τα ασυμμάζευτα, διότι έτσι με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούν και το εννοώ, ρίχνοντας στο φως διαρκώς, πάνω σε αυτά τα ζητήματα με ύλη και ουσιαστικά προωθούν επικοινωνιακά αυτό που δεν θα έπρεπε. Δηλαδή τι;
Την ευκαιρία που ψάχνουν αυτού του είδους οι συμπεριφορές και αυτού του είδος οι χώροι να βγουν στο φως, να μονοπωλούν την επικαιρότητα για τους δικούς τους σκοπούς. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που λέγαμε προηγουμένως και της διακίνησης των ιδεών και των επιχειρημάτων και των διαφορετικών απόψεων, θεμιτό είναι να συζητούμε, να λέμε την αντίθετη πρόταση.
Αθέμιτο είναι να σπεκουλάρουμε μόνο και μόνο γιατί νομίζουν ότι κερδίζουν κομματικά κάποιοι πάνω σε έννοιες όπως είναι η ασφάλεια, τροφοδοτώντας όμως ακραίες πτυχές όμως αυτής της ιστορίας. Δηλαδή όταν ο άλλος αισθάνεται ότι τα φώτα επειδή διαρκώς τον επικαλούνται, πέφτουν πάνω του, ε, καταλαβαίνεται ότι την επόμενη φορά θα κοιτάξει να κάνει κάτι πιο, έτσι, επικοινωνιακό και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δίνουν προώθηση στην επικοινωνιακή καμπάνια αυτών των ομάδων οι οποίοι έχω πει ότι λειτουργούνε με λογική παλιών κομματαρχών, παλιάς κακής κοπής.
Θέλουν την επικοινωνία πάνω τους και δυστυχώς μία μερίδα μέσα στην Ν.Δ. η οποία έχει και την ευθύνη για τα ζητήματα αυτά, τους τροφοδοτεί με τον τρόπο της διότι θεωρεί ότι θα κερδίσει κομματικά οφέλη. Είναι λάθος τους η προσέγγιση αυτή και δεν ταιριάζει κιόλας σε αυτήν την παράταξη. Δεν ταιριάζει όπως και να το κάνουμε. Θα πρέπει να το δούνε πιο σοβαρά το θέμα. Εμείς, από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργούμε θεσμικά.
Χρησιμοποιούμε όλους τους τρόπους που η δημοκρατία μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε στην διάθεσή μας που ο φορολογούμενος πολίτης ο οποίος πληρώνει φόρους για να έχει ασφάλεια και εδώ πρέπει να πω κάτι. Είναι προς τιμή του κ. Τσίπρα, του Πρωθυπουργού, το γεγονός ότι αντιλήφθηκε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα μεταξύ άλλων. Ποιο είναι αυτό;
Ότι θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι έπρεπε να είναι αυτοτελές Υπουργείο και αυτό συνέβη. Έχουμε πλέον ένα αυτόνομο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει τα χέρια του λυμένα να λειτουργήσει με θεσμικό τρόπο, στο να υπηρετήσει ένα ύψιστο αγαθό που είναι η ασφάλεια. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι αυτός. Ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, γιατί; Να το καταλάβει ο κόσμος. Γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ποιότητα της ζωής μας.
Δημοσιογράφος: Πρέπει να το αισθανθεί ο κόσμος, κ. Υπουργέ.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: …είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας.
Δημοσιογράφος: Πρέπει να το αισθανθεί όχι να το καταλάβει. Πρέπει να έχει περιπολικά. Πρέπει να έχει αστυνομικούς έξω. Πρέπει να νοιώσει την ασφάλεια στην καθημερινότητα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μην ξεχνάμε και να μην αντιπαρερχόμαστε εύκολα το γεγονός ότι οκτώμισι χρόνια κρίσης δεν έπληξαν μόνο τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έκαναν τεράστιες θυσίες, έπληξαν και τους πόρους και τα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους και τα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Άρα λοιπόν, μπαίνοντας τώρα σε μία κανονικότητα, όλα αυτά είναι επίσης προτεραιότητα για μας έτσι ώστε να ανατάξουμε ακριβώς αυτές τις υστερήσεις για να μπορέσουν πρώτα οι ίδιοι να αισθανθούν ασφαλείς, οι Αστυνομικοί, οι Πυροσβέστες και λοιπά και στη συνέχεια αφού αισθανθούν οι ίδιοι ασφαλείς, να υπηρετήσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, εγώ προσωπικά και είναι η πολιτική μας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θέλουμε τους Έλληνες εκείνους, οι οποίοι έχουν προκόψει πάρα πολύ, έχουν πλούτο, αυτούς που λέγαμε παλιά ευεργέτες, να συμβάλλουν και συμβάλλουν, ακόμα περισσότερο στο να μπορέσουμε να έχουμε τα μέσα που πρέπει να έχουμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών. Άρα, λοιπόν, γίνεται προσπάθεια και προς αυτήν την κατεύθυνση, πέρα των κρατικών πόρων, πέρα των δυνατοτήτων που έχουμε εμείς. Σημασία έχει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι έχει αλλάξει το δόγμα. Θεωρούμε ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολιτικά και πρακτικά.
Δημοσιογράφος: Τώρα, από τη δημοκρατική αντιπαράθεση, που είπατε προηγουμένως, πάμε στην πολιτική αντιπαράθεση με θέμα τις συντάξεις. Η απόφαση για τη μη μείωση των συντάξεων είναι ειλημμένη; Υπάρχει χρόνος να βρεθούν συναινέσεις με όλους τους Ευρωπαίους ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, να γίνει με τρόπο ομαλό αυτή η υπόθεση και να μπλοκάρει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών ομολόγων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν, ακούστε. Νομίζω ότι το οικονομικό επιτελείο κάνει τη δουλειά του. Απευθύνεται εκεί που πρέπει να απευθυνθεί, διεκδικεί τα δίκαια της χώρας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, σε ανύποπτο χρόνο, πριν τον ανασχηματισμό, πρέπει να σας πω ότι το Ν.Ε.Ο, εγώ αντιπροσωπεύοντάς το και εκπροσωπώντας το, για το ευαίσθητο θέμα των συντάξεων, πολλά είναι τα ευαίσθητα ζητήματα αλλά γι’ αυτό το μέτρο ειδικά είχα απευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας, είχα κάνει προτάσεις, και δεν είχα επιλέξει απλώς τη μέθοδο να πετροβολώ την Κυβέρνηση χωρίς πρόταση, δίχως πρόταση, διότι το είδα και αυτό, μεγάλα κόμματα και από κόμματα τα οποία χρόνια έχουν κυβερνήσει τον τόπο, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα ή ΚΙΝΑΛ αλλά και από μικρότερα κόμματα που θέλησαν να ανανεώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, να μην έχουν πρόταση και απλώς να λένε ότι δεν πρέπει οι συντάξεις να κοπούν. Ναι, αλλά με ποιο τρόπο και με ποια πρόταση αυτό θα έπρεπε να συμβεί δεν άκουσα κανένα να το προτείνει. Εμείς το προτείναμε, σε ανύποπτο χρόνο. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα αχρείαστο μέτρο, θεωρώ ότι είναι ένα άδικο μέτρο, θεωρώ ότι επιτέλους θα το κατανοήσουν. Νομίζω σωστά μπαίνει από την εκπροσώπηση της χώρας, από το οικονομικό επιτελείο, διότι δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Εμείς, τα δημοσιονομικά μας, φαίνεται ως τώρα θα έχουμε ένα υπερπλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Άρα αφού είναι αχρείαστο και άδικο, δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Ελπίζω αυτό να γίνει σαφές και εν πάση περιπτώσει, να κατανοήσουμε όλοι τώρα ότι έχουμε μπει σε μία κανονικότητα, την οποία κανονικότητα θα πρέπει οι πολίτες να θέσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους έτσι ώστε να κινηθεί η αγορά, η οικονομία δηλαδή, μιας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τι δημιουργεί ως ευεργετική συνέπεια; Δημιουργεί διοίκηση και η διοίκηση έχει ως αντίστοιχό της, την προσφορά, άρα την παραγωγή. Άρα λοιπόν, προς τα εκεί θα πρέπει να κινηθούμε, όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και θα πρέπει σε όλους τους τομείς να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, ώστε να κινηθεί η οικονομία, να δημιουργηθεί ζήτηση ώστε να υπάρξει παραγωγή – προσφορά, για να πάμε στην επόμενη ημέρα πιο ομαλά.
Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ, έχουμε το δημοψήφισμα την Κυριακή στα Σκόπια για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν κυρωθεί τελικά η συμφωνία από τη γειτονική χώρα και έρθει στη Βουλή, εσείς προσωπικά θα την ψηφίσετε και τι θεωρείτε ότι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, τελικά θα κάνουν; Θα υπάρξει διάσπαση δηλαδή στο κυβερνητικό μέτωπο και ίσως και πρόωρες εκλογές λόγω μακεδονικού;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσω από το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα διενεργείται σε μία γειτονική χώρα, όχι στη δική μας. Άρα λοιπόν, θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά του. Εκείνοι θα κρίνουν ως πολίτες αυτής της χώρας, τι θεωρούν πως είναι το σωστό, ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και θα μας το πουν με το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι τώρα εδώ στην Ελλάδα. Εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο, ιδιαίτερα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.
Όπου η χώρα καλείται να σταθεί μόνη της στα πόδια της δίχως δάνεια, με τις δικές της δυνάμεις, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να χτίσουμε και εμείς ως Ν.Ε.Ο., εγώ προσωπικά αντιπροσωπεύω και έναν πολιτικό φορέα νεοπαγή μεν, νέο αλλά είναι ένα νέο κόμμα, το οποίο τι λέει στην ιδρυτική του διακήρυξη, γιατί αυτά πρέπει να ακολουθούμε και να ακολουθώ, τι λέει στην ιδρυτική του διακήρυξη για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και για το ρόλο της χώρας μας της Ελλάδος στην περιοχή στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εμείς εμφορούμεθα και απηχεί η ίδρυση του Ν.Ε.Ο. τις απόψεις και στο ζήτημα αυτό της καραμανλικής σχολής σκέψης, δηλαδή τι, ενιαίο και αρραγές εθνικό μέτωπο αυτό είναι μία πρώτη παραδοχή, αυτό πώς το επιτυγχάνεις με διάλογο και με πρόταση και το τρίτο στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να ζυγίσει ο πολιτικός ο κόσμος, ανεξάρτητα τώρα από τις ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση, όπου πρέπει να σας θυμίσω ότι αυτή εδώ η κυβέρνηση πλέον εκτός από Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους έχει τη συμμετοχή και του Ν.Ε.Ο., άρα είμαστε μία πιο διευρυμένη μπορεί να μην έχουμε κατέβει στις εκλογές, γιατί το Ν.Ε.Ο. δημιουργήθηκε πριν από τις εκλογές, αλλά υπάρχει και η συμμαχία η συμμετοχή στην κυβέρνηση μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να ενώσουμε δυνάμεις και του Ν.Ε.Ο. άρα λοιπόν οι ισορροπίες παίζουνε ρόλο και νομίζω αν με ρωτάτε, η γνώμη μου είναι ότι θα πάμε στο τέλος της θητείας, κανονικά θεσμικά θα κλείσει τον κύκλο της η κυβέρνηση αυτή και θεωρώ ότι ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να δει δύο πράγματα, με αφορμή το θέμα της γειτονικής χώρας και το όνομά του και όλα τα υπόλοιπα, το πρώτο είναι αν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει Περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, άρα να παίξει κομβικής σημασίας ρόλο, το ρόλο δηλαδή αυτού που εγγυάται την ασφάλεια των λαών στη βαλκανική.
Διότι έχουμε και τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και η οικονομία μας είναι σε μία κατάσταση η οποία μας επιτρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια της περιοχής, να παίξουμε το ρόλο της ευρωπαϊκής χώρας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και να περιορίσουμε την Τουρκία, στο δικό της εύρος εάν αυτό θέλουμε θα πρέπει να χτίσουμε μία εξωτερική πολιτική με ενιαίο εθνικό και αρραγές μέτωπο η οποία να τα επιτυγχάνει αυτά αν θέλουμε να είμαστε αποδέκτες αποφάσεων είτε του ΝΑΤΟ είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε άλλων παραγόντων να είμαστε αποδέκτες και προσδεμένοι στο άρμα ακολουθώντας τις αποφάσεις, τότε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που βλέπω και με θλίβει βαθύτατα διότι έχει γίνει λάθος στην αντιμετώπιση του ονόματος, με αφορμή το όνομα το θέμα της γειτονικής χώρας, εμείς θα ζυγίσουμε, εάν το συγκεκριμένο θέμα έτσι όπως έχει φτάσει μέχρι τώρα εδώ το θέμα δηλαδή τις συμφωνίας και τα λοιπά είναι εθνικά επωφελές ή όχι.
Αυτό θα το ζυγίσουμε εκτιμώντας την κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, θα αλλάξουν σύνορα με ειρηνικό τρόπο ελπίζω, δεν είμαι βέβαιη για αυτό τελικά και θα πρέπει να προσέξουμε και πως η Ελλάδα θα τοποθετηθεί στα ζητήματα αυτά ώστε να παίξει τον περιφερειακό της ρόλο μέρος αυτής της τοποθέτησης αποτελεί και η συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας, άρα εκτιμώντας…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή δεν έχετε λάβει ακόμα τελική σας απόφαση για το τι θα κάνετε;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: …και δεν ήταν και η προϋπόθεση που ακούω διαβάζω και βλέπω και το χω πει και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το ξαναπώ, άπειρες φορές ότι ήταν προϋπόθεση συμμετοχής μας και συμμετοχής μου στην κυβέρνηση, δεν υπήρξε καμία προϋπόθεση, δύο πράγματα εγώ θέλησα να βάλω ως προϋποθέσεις, βάλτε το σε εισαγωγικά, γιατί δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση για να βοηθήσουμε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της όρθια, δίχως προϋποθέσεις, αλλά δύο ήταν τα σημεία που μας έκαναν και με έκαναν προσωπικά να συμμετέχω το ένα η κοινωνική ατζέντα που είναι η σημαία του Ν.Ε.Ο. στην οποία συγκλίνουμε και το δεύτερο η κάθαρση και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο και το κράτους δικαίου, καμία άλλη προϋπόθεση δεν υπήρξε.
Άρα λοιπόν θα ζυγίσουμε με γνώμονα όλα αυτά και με δεδομένο ότι γνωρίζω τι συμβαίνει στην περιοχή γιατί επί δυόμισι-τρία χρόνια ήμουν επικεφαλής από τη Βουλή της διακομματικής επιτροπής των βουλευτών, στη Μαύρη Θάλασσα, ξέρω τους συσχετισμούς, γνωρίζω το θέμα και καταλαβαίνω ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, για να μην βρεθεί η Ελλάδα την επόμενη μέρα να είναι η χώρα που θα πάρει το μουτζούρη στα χέρια τις πρώτον, δεύτερον να γίνει άθυρμα, να φθείρεται δηλαδή σε αποφάσεις άλλων παικτών και τρίτον ότι θα απεμπολήσει τον περιφερειακό της ρόλο τον οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει πολύ δυνατά αυτή την περίοδο, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε στην περιοχή.
Άρα λοιπόν συνεκτιμώντας και ζυγίζοντας όλα αυτά το Ν.Ε.Ο. και εγώ όταν έρθει η ώρα θα δούμε αν αυτή η συμφωνία είναι επωφελής ή όχι και ανάλογα θα ζυγίσουμε την απόφαση μας με βάση και με γνώμονα αυτό.
Δημοσιογράφος: K . Παπακώστα να σας ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο σας, να σας ευχηθούμε μία καλημέρα, και καλό φθινόπωρο έτσι όπως έχει αλλάξει ο καιρός.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ επίσης και σε σας και κοινωνική ειρήνη, γεια σας.
Δημοσιογράφος: Ακριβώς αυτό να είστε καλά. Καλή σας μέρα.