ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εφημερίδα “Αγορά”
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγορά” και στο δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Ποιο λάθος θα αποφεύγατε στην πορεία των συνταξιούχων, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο λίγες ημέρες πίσω ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα φρόντιζα να δοθούν πολύ πιο σαφείς οδηγίες, αν και καμιά φορά δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Αλλά όσο γίνεται, θα πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους που είναι στο πεζοδρόμιο για να διασφαλίσουν την τάξη πολύ σαφείς οδηγίες όπως αυτές που δόθηκαν στη συνέχεια.
Δημοσιογράφος: Ποιος φταίει;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρξε κίνδυνος, έγινε χρήση, βιαστική ίσως και εκεί είναι το πρόβλημα. Και φυσικά οι συμβολισμοί δημιούργησαν αυτή την αρνητική εικόνα. Γι’ αυτό το λόγο και απαγορέψαμε τη χρήση χημικών και δακρυγόνων τελείως σε συγκεντρώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι κάτι ανάλογο δε θα ξαναγίνει;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όσο υπάρχει η δυνατότητα της πρωτοβουλίας, μπορεί να υπάρξει και ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας. Πλην όμως, με πολύ γρήγορους ρυθμούς εδραιώνεται η αντίληψη του ενδεδειγμένου χειρισμού των προβλημάτων του πολίτη. Να θυμηθούμε πώς ήταν η αστυνομία πριν από ένα χρόνο που ως κύριο μέσο είχε την καταστολή και πώς είναι τώρα. Η χρήση δακρυγόνων το 2012, το 2013 έφταναν τις 4.000, ενώ τώρα είναι περίπου 300. Μακάρι και αυτές να μπορούσαμε να τις αποφύγουμε. Όποιος νομίζει ότι σκληροί κρατικοί μηχανισμοί εκδημοκρατίζονται σε μια ημέρα είναι βαθιά γελασμένος. Χρειάζεται χρόνος, μεθόδευση, σχέδιο, εκπαίδευση και αυστηρές οδηγίες. Μην ξεχνάτε ότι στην αστυνομία υπηρετούν περίπου 55.000 αστυνομικοί, πολλοί είναι νεαρά παιδιά και πολλές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν περίπλοκες καταστάσεις. Προσπαθούμε να τυποποιήσουμε τις οδηγίες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.
Δημοσιογράφος: Αριστερός υπουργός Προστασίας του Πολίτη… Γίνεται;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η εδραίωση της Δημοκρατίας γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο κρατικών θεσμών. Δεν μπορεί να δημιουργηθούν θεσμοί Δημοκρατίας χωρίς κρατικό περίγυρο και κρατικούς θεσμούς. Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο χρειάζεται και η αστυνομία, η οποία πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και έχει μεγάλες επιτυχίες σε αυτό. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε την ύπαρξή της. Το κράτος θέλει και αστυνομία και στρατό και κρατικούς θεσμούς. Άρα, το ερώτημα είναι: τι αστυνομία έχουμε, πώς είναι εκπαιδευμένη και πώς δρα; Όχι εάν θα έχουμε αστυνομία. Διαχρονικά θα υπάρχουν δυσάρεστες στιγμές. Το ζητούμενο είναι να είναι ελάχιστες και οι μικρότερες δυνατές. Χρειάζεται και ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές. Και το να είσαι πολιτικός προϊστάμενος σε έναν τέτοιο μηχανισμό είναι ακόμη πιο δύσκολο. Κακά τα ψέματα, δεν μοιράζεις λουλούδια όταν χειρίζεσαι τέτοιους σκληρούς μηχανισμούς, αλλά πρέπει διαρκώς να περπατάς πάνω σε τεντωμένο σκοινί.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σάς “έσφαξαν” με το βαμβάκι…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είμαστε αντίθετοι στην όποια κριτική διατυπώνεται. Ίσα – ίσα, τη θεωρούμε μοχλό βελτίωσης. Όμως Αριστερά δεν σημαίνει «τάχα ανθρωπισμός». Υπάρχουν και άλλοι τομείς μετεξέλιξης της κοινωνίας, όπως οι παραγωγικές σχέσεις και οι παραγωγικές δυνάμεις. Γιατί χωρίς αυτές, σκέτος ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να σταθεί. Η Αριστερά δεν είναι κατηχητικό. Γίνεται τεράστιος αγώνας στα κοινωνικά μέτωπα για να βγούμε από το αδιέξοδο των Μνημονίων και μαζί με τα θέματα ανάπτυξης, παραγωγικών σχέσεων πρέπει να συνδυάσουμε και τον ανθρωπισμό και τα θέματα ασφάλειας. Όποιος επικεντρώνεται σε ένα κομμάτι δεν βλέπει τους υπόλοιπους τομείς. Όλα κρίνονται στην πράξη. Τα λόγια είναι εύκολα. Δεν πρέπει να στοχεύεις στις εντυπώσεις, αλλά πρέπει να προσπαθείς να απονέμεται δικαιοσύνη και στη συνέχεια να είσαι αυστηρός, να ζητείς την πειθαρχία των σκληρών μηχανισμών, αλλά πάνω απ’ όλα να είσαι δίκαιος. Η βιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων πολλές φορές δημιουργεί εντυπώσεις με πρόσκαιρο όφελος, αλλά η αριστερή αντίληψη στηρίζεται κύρια στη Δικαιοσύνη.
Δημοσιογράφος: Φοβάστε πυρά στο συνέδριο;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο φόβος δεν είναι όταν εισπράττεις πυρά ιδεολογικά ή πολιτικά, αλλά όταν η κριτική δεν εκφράζεται με ευπρέπεια, όταν εκφράζονται απόψεις μακριά από τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η απάντηση μας είναι ο διάλογος και η τεκμηρίωση προκειμένου να βελτιωθούν και να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες. Σκοπός μας δεν είναι οι εντυπώσεις. Από ρητορικές εκφράσεις έχει γεμίσει ο τόπος. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις να μην μιλούν τη διάλεκτο του περιορισμένου χώρου, αλλά τη γλώσσα της κοινωνίας. Αλλιώς περιορίζεται και απομονώνεται. Δεν γεννήθηκε κανείς αριστερός και δεν σημαίνει ότι επειδή δηλώνει αριστερός έχει την σφραγίδα του αλάνθαστου και προχωράει. Η αριστερή άποψη, απ’ όπου κι αν προέρχεται -με όλες τις διαφοροποιήσεις- πρέπει να συμβάλλει στη βελτίωση της κοινωνίας
Δημοσιογράφος: Είστε έτοιμος να παραδώσετε τη σκυτάλη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάθε στιγμή… Εφόσον το ζητήσει ο πρωθυπουργός ή η συνείδησή μου ή η πολιτική κίνηση που ανήκω, είμαι έτοιμος να παραδώσω σκυτάλη σε οποιονδήποτε. Και μάλιστα να βοηθήσω για την ομαλή αλλαγή και την ενημέρωση του αντικαταστάτη. Αυτό αποτελεί βασική αρχή μου. Δεν πρέπει να είμαστε «βιδωμένοι» στις καρέκλες. Εξ’ άλλου η εναλλαγή προσώπων συμβάλλει -πολλές φορές- και στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.
Δημοσιογράφος: Άρα στον ανασχηματισμό είστε έτοιμος να φύγετε από το υπουργείο;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό είναι ζήτημα που θα καθορίσει ο πρωθυπουργός. Από κει και πέρα βέβαια κάνω και εγώ τις δικές μου σκέψεις, αλλά την απόφαση θα την πάρει πρωθυπουργός.