Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201604-10-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στο...

04-10-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα και να συζητήσουμε μαζί του για την επικαιρότητα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω από το θέμα που σήμερα είναι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Μιλώ για τη χθεσινή ρίψη χημικών στην πορεία των συνταξιούχων. Θέλω να σας ρωτήσω από ποιόν δόθηκε η εντολή αυτή, εάν δηλαδή υπήρχε τέτοια εντολή από την Πολιτική Ηγεσία ή όχι και τι σκοπεύετε να πράξετε; Εάν θα υπάρξει ένορκη διοικητική εξέταση, αν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους πήραν αυτή την απόφαση και την εκτέλεσαν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήταν γύρω στους 1.200 διαδηλωτές, συνταξιούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν οι άνθρωποι για το δίκιο τους, για τα προβλήματά τους. Ήταν τρεις σειρές αστυνομικών, οι οποίες διασπάστηκαν και ήταν μια τελευταία σειρά με τα λεωφορεία τα οποία είδατε πώς ταρακουνήθηκαν με κίνδυνο να ανατραπεί το ένα από αυτά και να σπάσει ο κλοιός.

Εκεί δόθηκε από τον τοπικό διοικητή η εντολή χρήσης δακρυγόνων. Γίνεται διοικητική εξέταση. Από εκεί και πέρα, εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όπως είμαι για όλα υπεύθυνος και για ό,τι συμβαίνει στο Υπουργείο. Και για τα καλά και για τα κακά. Και αυτό γίνεται στην κλασσική αρχή, σε αυτή έχω μάθει όσα χρόνια ήμουν διοικητής στο στρατό και νομίζω αυτό ισχύει και για όλους τους Υπουργούς. Και αυτό βέβαια αφορά και τις καλές στιγμές όπως η Ειδομένη, όπως η καταπολέμηση των ναρκωτικών, όπως το προσφυγικό, όπως ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά και οι αρνητικές στιγμές όπως ήταν η χθεσινή και όπως ήταν και ορισμένες άλλες αρνητικές.

Δημοσιογράφος: Τώρα σας άκουσα να λέτε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είχαν διασπαστεί δύο σειρές αστυνομικών και ότι κινδύνευαν να ανατραπούν τα λεωφορεία που έκλειναν τον δρόμο….

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έπρεπε να γίνει κύριε Χατζηνικολάου……

Δημοσιογράφος: Όχι, σας ρωτώ γιατί η αίσθηση που δίνεται με την περιγραφή που κάνετε δεν ταιριάζει σε συνταξιούχους. Θέλω να πω εκεί ήταν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Υπήρξε τέτοιος σοβαρός κίνδυνος και τέτοια αδυναμία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει και να ανακόψει την πορεία των διαδηλωτών προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να χρειάζεται να ρίξει χημικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, είμαι ξεκάθαρος. Δεν έπρεπε να γίνει η χρήση δακρυγόνων. Ήταν ίσως υπερβολική. Η χρήση αυτή γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Βέβαια και η ώθηση που προσπάθησαν, με ώθηση να τους αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους αυτούς, δεν μπόρεσαν. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να γίνει χρήση δακρυγόνων απέναντι στους συνταξιούχους και σε αυτό είμαι ξεκάθαρος.

Δημοσιογράφος: Επίσης, εγώ έχω το ερώτημα και αυτό δεν αφορά μόνο τον σημερινό πρωθυπουργό αφορά και τους προηγούμενους. Γιατί πρέπει να εμποδίζονται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν ένα υπόμνημα για παράδειγμα στον πρωθυπουργό. Γιατί δηλαδή δεν πρέπει ο πρωθυπουργός να συναντήσει μια αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και να λάβει ένα υπόμνημα τους; Όταν μάλιστα οι ίδιοι αναγνωρίζετε, και σωστά αναγνωρίζετε, ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί πρωτοφανή μείωση των εισοδημάτων τους την τελευταία εξαετία με την τελευταία μείωση να είναι επί των δικών σας ημερών.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, ζήτησαν να δουν τον Πρωθυπουργό. Τους επετράπη να δουν κάποιον Υπουργό γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο Πρωθυπουργός. Δεν ήθελαν κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. Σε ό,τι αφορά το δίκαιο: Και εγώ συνταξιούχος είμαι και μη νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα αιτήματα αυτών των ανθρώπων.

Είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων και καταλαβαίνετε ότι η οργή αυτών των ανθρώπων, δίκαιη εν πολλοίς, περισσεύει σε πολλές περιπτώσεις και υπερβαίνονται τα όρια από οποιαδήποτε πλευρά. Δίκαιος ο αγώνας των εργαζομένων και οι άνθρωποι αυτοί, όλοι οι διαδηλωτές, έτσι είναι η δημοκρατία μας, πρέπει να διαδηλώνουν, πρέπει να σπρώχνουν την κυβέρνηση σε φιλολαϊκά μέτρα. Από τη μεριά της η κυβέρνηση, προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και είναι υποχρεωμένη να προχωράει μέσα από αντιφάσεις.

Δημοσιογράφος : Κύριε υπουργέ άκουγα το πρωί, μάλιστα στην κρατική τηλεόραση, τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον κύριο Νικήτα Κακλαμάνη να λέει: Τι θα πει αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο κύριος Τόσκας; Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη υποβάλλει και την παραίτησή του. Πώς το σχολιάζετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τους Υπουργούς των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πόσα δακρυγόνα έπεφταν την εποχή τη δική τους, γιατί έχω μαζί μου τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μιλούν για γύρω στα 300 φέτος και γύρω στις 4.000 την εποχή τη δική τους.

Δημοσιογράφος : Βέβαια τα δακρυγόνα δεν είναι ποτέ καλά ποτέ όταν είναι δεξιά ούτε όταν είναι αριστερά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ούτε ένα είναι καλό δακρυγόνο και γι’ αυτό πήραμε αυτή την απόφαση για να μην γίνει άλλη φορά χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους ή συνταξιούχους, με ό,τι κινδύνους αν θέλετε αυτό περικλείει.

Δημοσιογράφος : Θα ισχύσει αυτό; Και σας ρωτώ αν θα ισχύσει γιατί άκουγα τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε., επίσης το πρωί στην τηλεόραση, να λένε, και σωστά, ότι και πέρυσι είχε γίνει ανάλογο περιστατικό με το συνταξιούχους και τα δακρυγόνα και πάλι το μέγαρο Μαξίμου είχε εκφράσει τη λύπη του, αλλά να που επαναλήφθηκε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το περσινό περιστατικό ήταν πάλι μία εξαιρετική περίπτωση. Είχε σπάσει ο κλοιός, είχαν μπει μπροστά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βέβαια κρατούσαν και κάποια καδρόνια από ό, τι θυμάμαι. Είναι οι γνωστές μάχες οι οποίες, δεν ξέρω για πόσο διάστημα, όσο διαρκέσει η κρίση, δεν ξέρω για πόσο διάστημα θα συνεχιστούν.

Καλό όμως είναι στις δημοκρατίες μας να υπάρχουν και κάποια όρια και κάποιοι χώροι οι οποίοι δεν θα παραβιάζονται με την πρώτη διαδήλωση. Όλοι νομίζω ότι θέλουμε και η αστυνομία και οι άλλοι θεσμοί -κρατικοί θεσμοί- να λειτουργούν. Για να λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι σωστά θέλουν κανόνες. Και από τα λάθη που κάνουμε και από το χθεσινό λάθος βγήκαν διδάγματα και πήραμε αποφάσεις. Θα το τηρήσουμε, από αυτή τη στιγμή ισχύει αυτό που είπαμε κύριε Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, πάντως, εγώ καταλήγω και με αυτό κλείνω και θα ακούσω το τελικό σας σχόλιο, ότι ίσως να ήταν πολύ πιο καλή λύση ο Πρωθυπουργός να συναντά κάποιους ανθρώπους που εκπροσωπούν όσους διαδηλώνουν και να ακούει τα αιτήματά τους από το να έχουμε αυτές τις μάχες και αυτή την εικόνα μίας πόλης. Πρέπει να σας πω ούτε την εποχή Σαμαρά μου άρεσε αυτό, ούτε σήμερα μου αρέσει να περπατώ στο κέντρο της Αθήνας και να βλέπω την Ηρώδου Αττικού να είναι αποκλεισμένη με κλούβες. Δίνει μία εικόνα πόλης, η οποία εν πάση περιπτώσει δεν διάγει κανονικούς ρυθμούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κύριε Χατζηνικολάου, αν έχω χρόνο, πράγματι πρέπει να μπούμε σε μία άλλη φάση μεγαλύτερης συνεννόησης. Ο Πρωθυπουργός συναντά πάρα πολλούς εργαζόμενους. Πρέπει όμως και κανόνες διαφορετικοί να μπουν και ίσως μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας να υπάρξει, γιατί δεν μπορεί να δίνεται καθημερινά αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και σε αυτό συμφωνώ μαζί σας.

Δημοσιογράφος Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις