Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Ιούλιος 201604-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό « Real FM »

04-07-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό « Real FM »

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 04 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Δευτέρα 04 Ιουλίου 2016, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», στη διάρκεια της εκπομπής του δημοσιογράφου Νίκου Στραβελάκη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη, που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας», απάντησε:

«Έχουμε αφήσει πίσω μεγάλες δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση, φάση σταθεροποίησης της οικονομίας και φάση στην οποία μπορούμε να προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

»Η οικονομική ύφεση και τα προβλήματα στην οικονομία έχουν ξεκινήσει, δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε κατάσταση σταθεροποίησης μέσα σε μία μέρα, όμως, είναι εμφανές ότι έχουμε ξεκινήσει μία φάση σταθεροποίησης. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Κίνα, οι ελπίδες, που έρχονται από όλες τις μεριές για επενδύσεις, οι ελπίδες για ανάπτυξη, δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση.

»Ναι, απώλειες υπήρξαν, απώλειες τις οποίες δεν χειροκροτούμε, απώλειες για αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όμως, μπορεί να επανέλθει η σταθεροποίηση, μπορεί να επανέλθει η ελπίδα και ξέρετε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις σε αυτή τη κατεύθυνση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ΕΚΑΣ, σημείωσε ότι «καθόλου ευχάριστη δεν είναι η περικοπή του ΕΚΑΣ, είναι μέσα σε πλαίσια δεσμεύσεων που προέρχονται από έξω. Δυστυχώς, είναι και αυτή μία απώλεια σαν και αυτές που είπα πριν. Καθόλου ευπρόσδεκτες, πλην, όμως, πιστεύουμε ότι είναι από τις τελευταίες απώλειες. Και, από εδώ και πέρα, θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερες μέρες».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «από αυτή τη χώρα πέρασαν σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 56.000 – 57.000 πρόσφυγες, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναπροώθησης, με προβλήματα και καθυστερήσεις αν θέλετε, και από πλευράς Ε.Ε., και από πλευράς δικής μας.

»Δυστυχώς, πολλές χώρες της Ευρώπης δεν τιμούν την υπόσχεσή τους και την υπογραφή τους ή τις εντολές της Ε.Ε. Πλην, όμως, υπάρχουν συνεχείς πιέσεις -και από πλευράς Ε.Ε.- στις διάφορες χώρες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους και να κάνουν αυτό, που υποσχέθηκαν.

»Κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, των προσφύγων που απογοητεύονται και ζητούν να φύγουν προς τις χώρες τους. Πιέζουμε κι εμείς, και έχει ενεργοποιηθεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να τους γυρίσει πίσω αυτούς τους ανθρώπους, στο συντομότερο χρόνο.

»Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και προχωράνε με γρηγορότερους ρυθμούς για να γίνει το λεγόμενο “relocation” προς τις χώρες της Ε.Ε. και ένας άλλος αριθμός θα επιστραφεί στην Τουρκία.

»Είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία και για μας. Και υπάρχουν και αντιδράσεις -δυστυχώς υπάρχουν αντιδράσεις- από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά παράκληση: Δείτε και εσείς, και ας δούμε όλοι, το μεγάλο έργο, που έχει γίνει και για την εγκατάσταση αυτών των προσφύγων».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει «Plan b» σε περίπτωση που «κάτι πάει στραβά με την Τουρκία», ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Δεν έχουμε ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι κάτι θα πάει στραβά. Θα πιεστεί η Τουρκία σε περίπτωση, που αρχίσει να αντιδρά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Είναι δεδομένο ότι θα πιεστεί από την Ε.Ε. Και έχει διάφορα συμφέροντα και η ίδια η Τουρκία στο να μην σπάσει τη συμφωνία με την Ε.Ε.

» Σε περίπτωση του χειρότερου σεναρίου, του απευκταίου, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να σηκώσει από μόνη της αυτό το βάρος. Θα χρειαστεί η συνεισφορά, η άμεση συνεισφορά όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Σε ερώτηση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από το Ελληνικό, απάντησε ότι «προετοιμάζονται χώροι στην περιοχή της Θήβας, του Σχηματαρίου και κάποιοι άλλοι βορειότερα, όπου θα μεταφερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στο μήνα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει λίστα υπόπτων, που ενδεχομένως έχουν σχέση με τη δραστηριότητα του ισλαμικού κράτους, απάντησε:

«Συνεργαζόμαστε -και είναι γνωστό ότι συνεργαζόμαστε στενά- με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι μόνο ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η είσοδος ανθρώπων, που έχουν άλλους σκοπούς στο μυαλό τους ή είχαν δράση περίεργη στις περιοχές, που γίνεται πόλεμος.

»Υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών ασφαλείας και στα νησιά και στον ηπειρωτικό χώρο προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος τέτοιων ανθρώπων. Υπάρχει στενή συνεργασία, που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες πάνω σ’ αυτό το θέμα.

» Υπάρχει, γενικότερα θα έλεγα από τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, υπάρχουν ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα αυτών, που θα πρέπει να αποτραπεί η είσοδος».

Στο θέμα των διαθέσιμων εναέριων μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι «ο μεγαλύτερος στόλος των αεροσκαφών είναι πολύ παλιός, 45 ετών περίπου. Υπάρχουν τα παλαιότερα τα CL-215, τα οποία είναι παλιά, κι υπάρχουν και τέσσερα στην ενέργεια δεκαπενταετίας, τα οποία είναι αρκετά αξιόπιστα, όμως είναι πολύ παλιός ο στόλος.

»Δυστυχώς, τόσα χρόνια τα προβλήματα, ή πολλά προβλήματα, σπρώχνονταν κάτω από το χαλί με την δικαιολογία ότι δεν έχουμε λεφτά. Τότε, που υπήρχαν λεφτά.

» Υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια από το προσωπικό, πλην, όμως, δεν μπορούμε να αφεθούμε σε αυτά τα παλιά μέσα, γιατί εάν κάθε χρόνο χάνουμε ένα-δυο -από βλάβες εγώ θα έλεγα, όχι από πτώσεις- σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε αεροπλάνα. Έχουμε, βέβαια, νοικιάσει και 10 ελικόπτερα, διαφόρων τύπων για την πυρόσβεση, τα οποία αξιοποιούνται.

»Είμαστε σε συζητήσεις με άλλες χώρες, να δούμε τι μπορεί να γίνει και εξετάζουμε αυτές τις ημέρες -τώρα το εξετάζουμε, δεν περιμένουμε να ‘ρθει το επόμενο καλοκαίρι- τι μπορεί να γίνει».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., απάντησε ότι «έχουμε εκτρέψει ήδη κάποια χρήματα, που πήγαιναν σε άλλα προγράμματα που δεν χρειάζονταν καθόλου, γύρω στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Και με αυτά θα πάρουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και κάποια βανάκια, τα οποία χρειάζονται άμεσα για την Ελληνική Αστυνομία».

Σε ερώτηση για την κριτική, που ασκείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά στην αστυνόμευση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναρωτήθηκε: «Ποια εποχή υπήρχαν τόσες πολλές συλλήψεις κακοποιών, ποια εποχή είχε συλληφθεί, είχε εξαρθρωθεί κύκλωμα 150 κακοποιών στην Αθήνα και εάν θέλετε, να πω και κάτι γενικότερο: Ποια εποχή υπήρχε τέτοια ησυχία, όχι απόλυτη ησυχία, όχι απόλυτη έλλειψη εγκληματικότητας, αλλά σχετικά καλή στην Αθήνα, παρότι υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα;».

Τελευταίες Αναρτήσεις