Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201623-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA Radio»

23-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA Radio»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA Radio»

O Aναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 23 Μαρτίου, στον ραδιοσταθμό «ALPHA Radio» και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Πάμε και τώρα να μιλήσουμε με έναν από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Νίκο τον Τόσκα, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής.

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, κύριε Βερύκιε. Καλημέρα, κύριε Λάμπρου.

Δημοσιογράφος: Πού βρισκόμαστε Υπουργέ; Πόσο μπορεί να ανησυχεί και αν πρέπει να ανησυχεί ο Έλληνας και διασποράς αλλά και όλοι εμείς που βρισκόμαστε εντός των τειχών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της Χώρας, δεν υπάρχει αύξηση του βαθμού κινδύνου παρόλα αυτά εμείς πήραμε ορισμένα αυξημένα μέτρα για προφανείς λόγους, για λόγους προληπτικούς. Από κει και πέρα όμως προφανώς πρέπει να υπάρχει η ανησυχία για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, για το πού πάνε τα πράγματα, πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ρευστότητα και στη Μέση Ανατολή και με τις επιπτώσεις στο κέντρο της Ευρώπης.

Γιατί πλέον μιλάμε για προβλήματα στο κέντρο της Ευρώπης. Σας άκουγα πριν που λέγατε διάλυση Σένγκεν και τα λοιπά. Διάλυση της Σέγκεν πού; Στις κεντρικές Χώρες; Στις Χώρες πυρήνα της Ευρώπης; Δηλαδή το θέμα δεν τίθεται πλέον στην περιφέρεια τόσο πολύ όσο τίθεται στο κέντρο της Ευρώπης. Εκεί που υποτίθεται ότι υπήρχε η μεγαλύτερη σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα, γιατί από κει ξεκινούσαν κάποιοι και έλεγαν οικονομική σταθερότητα, σταθερότητα σε όλα.

Λοιπόν, δεν είναι μόνο η οικονομική σταθερότητα. Οι επιπτώσεις από τη γενικότερη κρίση πιάνουν πάρα πολλούς τομείς και το είδαμε χθες και το είδαμε και την άλλη φορά στο Παρίσι.

Δημοσιογράφος: Στο Βέλγιο όμως, ήταν γνωστό ότι υπήρχε μία γκετοποίηση του μουσουλμανικού στοιχείου και μία περιθωριοποίηση και όλο αυτό αναπτύχθηκε κάτω από τη μύτη αν όχι με την ανοχή του ίδιου του Βελγικού κράτους.

Δημοσιογράφος: Και ότι πολλοί συνελήφθησαν και ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο τρομοκράτης ε;

Δημοσιογράφος: Και όχι μόνο, όχι μόνο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, το Βελγικό κράτος έχει μια παλιότερη ιστορία. Άλλωστε έχει αποικίες, έχει αποικίες όχι του Βελγικού κράτους για τους ιστορικούς, τότε που ήταν ιδιοκτησία του βασιλιά του Βελγίου, ούτε καν αποικία κρατική. Και βέβαια τώρα εισέρευσε κόσμος στο Βέλγιο και από τις Αφρικανικές χώρες αλλά και πολύ μεγάλος αριθμός από Αραβικές χώρες κυρίως Μαγκρέμπ -Μαρόκο και Αλγερία- και δημιουργήθηκε μια γκετοποίηση εκεί πέρα μέσα σε αυτή τη γκετοποίηση δημιουργήθηκαν φαινόμενα ακραίου ριζοσπαστισμού.

Αυτά τα φαινόμενα τροφοδοτήθηκαν από άλλους που ήρθαν από τις ασταθείς πλέον χώρες της Μέσης Ανατολής, από τις χώρες όπου έχουν διαλυθεί τα κράτη, πολλά κράτη και όπου υπάρχουν τα γνωστά αυταρχικά καθεστώτα. Και αυτό οδήγησε σε μια ριζοσπαστικοποίηση με τα φαινόμενα τα σημερινά.

Δημοσιογράφος: Τέτοιου είδους φαινόμενα, δημιουργούνται, υπάρχουν στην Ελλάδα; Εσείς ανησυχείτε Υπουργέ πάνω σε αυτόν τον τομέα; Υπάρχει τέτοια περίπτωση, την παρακολουθούμε; Έχουμε εικόνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι έχουμε αρκετά καλή εικόνα. Πυρήνες με τέτοια άτομα πραγματικά δεν υπάρχουν στην χώρα μας, δεν λέω άτομα που μπορεί να περάσουν κάποια στιγμή, λέω πυρήνες που να ενεργοποιούνται στη χώρα μας. Η χώρα μας δεν έχει κάποια ιστορία, αποικιοκρατική, ιμπεριαλιστική που να τρομάζει κάποιους. Είναι μια χώρα στο μέσο πολιτικό πλαίσιο, εδώ στην άκρη της Ευρώπης, με μια ιστορία χιλιετιών, ιστορία συνύπαρξης.

Προφανώς όμως είμαστε αντίθετοι και αυτή τη στιγμή ένα μέρος της καρδιάς μας είναι με το Βελγικό λαό που έχει τρομοκρατηθεί και έχει υποστεί τις απώλειες τις πολύ μεγάλες. Είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε τις αξίες μας, την ησυχία μας, την δημοκρατία μας και σε αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε νερό στο κρασί μας .

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Είδαμε τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το προσφυγικό και την στρατηγική των κλειστών συνόρων, κυρίως από τις χώρες του Βίσεγκραντ να κατηγορούν την Ελλάδα ότι είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Σε αυτό το ξέφραγο αμπέλι που λένε αυτοί, εγώ δεν λέω ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι, όμως μπορεί το αμπέλι μας να έχει μερικές τρύπες, υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν ακραία στοιχεία και να μολύνουν την μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι φιλήσυχη, δεν έχει ακραία φαινόμενα, εγώ θα δεχτώ αυτό που λέτε εσείς, δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές μέχρι τώρα.

Είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουμε έτσι όπως είμαστε ή πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ή πρέπει να πάρουμε και επιπρόσθετα μέτρα ώστε να προλάβουμε ένα ενδεχόμενο κακό που θα μας βρει στο μέλλον, στο άμεσο μέλλον;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το μεγαλύτερο κακό που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα και στους εαυτούς μας είναι να αδρανούμε, να νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν αυγά του φιδιού, να μην κάνουμε τίποτα και να λέμε καλά περνάμε δεν μας πειράζει κανένας. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, πρέπει να προσέχουμε σε ποιες ενέργειες προβαίνουμε, για παράδειγμα λένε κάποιοι, γιατί δεν ασκείτε βία να διαλυθεί η Ειδομένη, είναι κάποιες χιλιάδες κόσμος εκεί, να τους ασκήσετε βία να διαλυθεί. Εγώ ρωτάω –και μετά αυτοί οι οποίοι θα δεχτούν τη βία και πιθανόν να μείνουν σε αυτόν τον τόπο, πώς θα αντιδράσουν;

Δημοσιογράφος: Αυτό λέγαμε πριν, αυτό λέγαμε νωρίς στις 08:10΄. Τελικά ποια πρέπει να είναι οι κινήσεις μας και ποιες πρέπει να είναι οι συνεργασίες ίσως. Γιατί ένας πατέρας δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του και προσπαθεί να αυτοπυρποληθεί, ξέρω εγώ, στην Ειδομένη, σίγουρα θα έχει οργή και ίσως να θέλει να εκδικηθεί κιόλας γι’ αυτό που ζει, άσχετα αν του φταίει ή όχι η Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Θυμάμαι πριν από μερικούς μήνες όταν πήγατε στο συγκεκριμένο Υπουργείο, που από την πρώτη στιγμή πήρατε θέση να μην καταργηθεί ο φράχτης και τότε οι αλληλέγγυοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι λεγόμενοι όλοι αυτοί Συριζαίοι, σας επιτέθηκαν. Σήμερα όμως κανείς δεν μιλάει και δεν επανέρχεται σε αυτήν την ιδεοληψία του πρόσφατου παρελθόντος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είδαμε κ. Βερύκιε και κ. Λάμπρου ότι μπορείς σε αυτόν τον τόπο να συνδυάσουμε και τις δημοκρατικές σχέσεις και την διαφύλαξη των ελευθεριών και τα θέματα ασφάλειας και να προσέξουμε να μην διαταραχτεί η κοινωνική ησυχία και η συνεργασία, σε όσο βαθμό υπάρχει.

Μπορούν να συνδυαστούν σε αυτόν τον τόπο, δεν είμαστε χώρα των τεράστιων αντιθέσεων, άρα μπορούμε να απορροφήσουμε κραδασμούς, μπορούμε να συνυπάρξουμε όπως συνυπάρξαμε για χιλιάδες χρόνια και με άλλους πολιτισμούς, στο βαθμό που μπορούμε έτσι; Δεν είπαμε να γίνουμε η μαύρη τρύπα της Ευρώπης, αλλά και να διατηρήσουμε τις συγκρούσεις σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη μας τώρα και όχι η όξυνση των αντιθέσεων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, είπε ο κ. Μουζάλας εχτές, μιλώντας στον Αντώνη το Σρόιτερ, ότι δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πεθάνουν άνθρωποι, ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη. Θα περιμένουμε κάτι τέτοιο ή έχετε κάποιο οργανωμένο σχέδιο για να αδειάσετε την Ειδομένη, όχι σίγουρα με χρήση βίας.

Δημοσιογράφος: Σου λέει σίγουρα όχι με χρήση βίας.

Δημοσιογράφος: Όχι με βία. Έχετε κάποιο σχέδιο μέχρι τότε, να πούμε ότι θα αδειάσει η Ειδομένη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, σχεδιάζουμε κάθε μέρα, μπροστά μου έχω σχεδιαγράμματα που συζητήσαμε χθές με τον κ.Βίτσα και με τον κ.Μουζάλα και με τους άλλους εμπλεκόμενους του συντονιστικού οργάνου από εκεί και πέρα αυτό θα συνδυαστεί με τους καταυλισμούς που φτιάχνουμε συνέχεια και βέβαια να είμαι ξεκάθαρος λέω δεν θα ασκηθεί βία στο σύνολο αυτού του κόσμου πλην όμως άμα γίνουν κάποια επεισόδια εκεί προφανώς θα επέμβει η αστυνομία έτσι. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Αυτό λέω, γιατί ουσιαστικά οι Αφγανοί με του Σύρους στον Πειραιά, ξέφυγε η κατάσταση πριν από λίγες μέρες. Με την Ύπατη Αρμοστεία και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που φεύγουν είτε από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είτε από την Ειδομένη γιατί αντιδρούν λέει στην δημιουργία κλειστών κέντρων, πώς το αντιμετωπίζετε εσείς αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, η Ύπατη Αρμοστεία, μπροστά μου έχω την επιστολή της, δεν φεύγει. Απλώς μειώνει κάποιες δραστηριότητες, έχουν όλοι αυτοί οι οργανισμοί αντίθεση στην δημιουργία κέντρων όπου θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος, ήδη κέντρων κράτησης και όπως εκεί που γίνονται επεισόδια δεν θέλουν να είναι δηλαδή τσακώθηκαν κάποιοι Σύριοι με κάποιους Αφγανούς στην Ειδομένη, λένε φεύγουμε. Στην Ειδομένη δεν υπάρχει κέντρο κράτησης, κέντρο αυξημένου ελέγχου ή δε ξέρω τι. Είδαν κάποιες μικροσυμπλοκές εκεί, έφυγαν κάποιοι. Υπάρχουν οι αντιθέσεις και υπάρχουν και αντιρρήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς. Εμείς χρειαζόμαστε αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά την Ύπατη Αρμοστεία, βοηθάει πάρα πολύ, θέλουμε να μείνει κάτω από συγκεκριμένους βέβαια κανόνες.

Δημοσιογράφος: Δράττομαι την ευκαιρίας, έχω τα «Νέα» μπροστά μου και το «Μικροπολιτικό» και διαβάζω εδώ ένα σχόλιο: γιατί έλειπε ο Ρουμπάτης από τη σύσκεψη στο Μαξίμου; Λίγο λέει πριν, λίγο με τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, η κυβερνητική εκτίμηση που προέκυψε αμέσως μετά την σύσκεψη ήταν πως δεν υπάρχει φόβος ούτε πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα, εγώ λέει εδώ ο «Μικροπολιτικός» μία και μόνη απορία έχω σε μία τέτοια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και των πολιτικών προϊσταμένων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας δεν θα έπρεπε να ήταν και ο διοικητής της Ε.Υ.Π. Γιάννης Ρουμπάτης ;

Για ποιο λόγο δεν πήγε αυτός στο Μαξίμου; Τον εκπροσώπησε ο Τόσκας; Ερωτήματα είναι αυτά και θέλω να ρωτήσω αλήθεια τι σόι σύσκεψη ήταν αυτή που είχατε αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα; Τι κουβεντιάσατε οι τρείς άνδρες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο Μικροπολιτικός ή ο όποιος μικροπολιτικός θα πρέπει να ξέρει ότι προϊστάμενος της Ε.Υ.Π. και της αστυνομίας είναι ο Υπουργός. Ένα αυτό. Δεύτερον, τον πρωθυπουργό τον ενημέρωσα για τα μέτρα τα οποία λάβαμε, τα πολιτικά μέτρα όπως είπα στην αρχή και μέτρα τέτοια παίρνει η Αστυνομία, η Ε.Υ.Π. συλλέγει πληροφορίες. Ο «Μικροπολιτικός» θα πρέπει να ξέρει τους θεσμικούς ρόλους, θα πρέπει να ξέρει και τις δουλειές που κάνει η κάθε υπηρεσία και να μην προσπαθεί να πλεύσει σε θολά νερά.

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά μιας και είπαμε για Ε.Υ.Π. και όλα αυτά όσον αφορά στο φυλλάδιο που έγινε διανομή στους πρόσφυγες στης Ειδομένης και μάλιστα τους θύμωσε πάρα πολύ το γεγονός ότι κάποιοι τους κορόιδεψαν τους έφτασαν μέχρι τα σύνορα τους ταλαιπώρησαν πίσω στην Ειδομένη. Τελικά τι έχει γίνει μάθαμε ποιοι το μοίρασαν γιατί συνελήφθησαν γιατί ασκήθηκαν κάποιες διώξεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς εάν κορόϊδεψαν κάποιοι τους πρόσφυγες αυτοί δεν είναι το ελληνικό κράτος, οι Ελληνες πολίτες. Αλλοι τους κορόιδεψαν. Αλλοι τους έταξαν λαγούς και πετραχήλια και όχι εμείς. Οπως και άλλοι έκλεισαν ξαφνικά τα σύνορα. Από εκεί και πέρα γίνεται έρευνα από την δικαιοσύνη πλέον για το ποιοί βοήθησαν στο να παραβιάσουν τα σύνορα, να γίνουν αυτά που έγιναν. Και εμείς θα βοηθήσουμε την δικαιοσύνη στο βαθμό που απαιτεί.

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά την συνθήκη που υπογράψαμε με τους Τούρκους και γενικά με τους 28, πιστεύετε ότι εφαρμόζεται όπως πρέπει που πονάει και τη χρειάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή ελληνική πλευρά για να γίνει σωστά ότι πρέπει να γίνει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προχωράμε κύριε Λάμπρου με ταχύτατους ρυθμούς. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσαρμόζει νομοθετικά ότι χρειάζεται ώστε η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που θα έρχονται από τους πρόσφυγες να γίνονται σε μικρότερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε μέρες αντί είκοσι οκτώ μέρες που είναι τώρα. Δηλαδή να γίνονται όλες οι διαδικασίες, αλλά θα συντομευθεί απλά ο χρόνος, προκειμένου στην συνέχεια να ξέρουν οι πρόσφυγες εάν θα πάρουν άσυλο ή όχι. Αυτά βέβαια, τα χειρίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προχωράμε επίσης με ταχύτατους ρυθμούς στο να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα επιστροφών, επανεισδοχών όπως λέγονται, στην Τουρκία και για αυτούς οι οποίοι δεν θα τύχουν ασύλου. Σήμερα γίνεται μία σύσκεψη, έγινε η σύσκεψη εδώ, γίνεται επαναληπτική σύσκεψη στην Άγκυρα σήμερα για αυτά τα θέματα και προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα έχετε την ίδια άποψη με τον Γιάννη τον Μουζάλα ότι η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το μεταναστευτικό είχε μερικές αδυναμίες; Όπως για παράδειγμα στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων; Για παράδειγμα το ΄14 μπήκαν ογδόντα χιλιάδες πρόσφυγες και το ΄15 κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μήπως είχαμε γύρω στα χίλια τις εκατό αύξηση;

Δημοσιογράφος: Χίλια οκτακόσια τι χίλια;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χίλια οκτακόσια ακριβώς, αύξηση ροών επομένως. Προφανώς αιφνιδιάστηκε η χώρα, αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη, αιφνιδιάστηκε όλως ο κόσμος. Δεν μπορεί να έχεις δομές τέτοιες που να σου αλλάζουν τα δεδομένα χίλια οκτακόσια τις εκατό. Για οποιοδήποτε θέμα υπήρξε περίοδος προσαρμογής όπως υπήρξε σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή η γενική πολιτική πώς άλλαξε; Από τη μια η καγκελάριος Μέρκελ έλεγε ελάτε και μετά λέει μην έρχεστε, πρακτικά.

Δημοσιογράφος: Ακούστε λοιπόν γιατί εσείς προέρχεστε και από τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είσαστε ένας που βρίσκεστε αυτή την στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή άμαθος. Εγώ προχθές ταξίδευα από την Κύπρο, στο αεροδρόμιο λοιπόν της Λάρνακας ήταν ο αστυνομικός με το μεγάλο όπλο λες και κάτι να περίμεναν, έλεγχος, έλεγχος με το μαντηλάκι στα χέρια(σνίφερ) και τα πάντα όλα, γιατί λοιπόν οι αστυνομικοί οι δικοί μας εδώ να είναι αεράτοι και light, χαλαροί ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι στρατιωτικοί ουσιαστικά.

Γιατί να μην πάρεις Υπουργέ μου και συ στη δύναμη σου ένα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων να σου διατεθεί για τα μεγάλα αεροδρόμια, εκεί όπου η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Δεν το καταλαβαίνω αυτό; Το αεροδρόμιο της Ρόδου, της Κέρκυρας, στην Κω, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα Χανιά γιατί να μην είναι στρατιωτικοί; Δεν το κατάλαβα; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και θέλω να μου το εξηγήσετε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στα θέματα ασφαλείας θέλει ειδικές ρυθμίσεις. Αλλά, αν θέλετε και πολιτικά σε αυτό τον τόπο που έχουμε και μια ιστορία που δεν ήταν πάντα στις καλύτερες στιγμές της, πρέπει να εξετάζει πολλούς παράγοντες. Δεν υπάρχει πρακτικά όμως η ανάγκη αυτή τη στιγμή να ενισχυθεί η αστυνομία με πιο σκληρούς μηχανισμούς όπως ο στρατιωτικός.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ μου μπορεί επί της ουσίας να μη χρειάζεται και εγώ συμφωνώ μαζί σου, όμως όταν ο Βέλγος τουρίστας που έρχεται στη Ρόδο είναι μαθημένος στο αεροδρόμιο να τον περιμένει. Εγώ δε λέω ότι είναι αποτελεσματικό αλλά για την ασφάλεια του, για το ψυχολογικό μέρος, να νιώθει ασφάλεια φεύγοντας από τη χώρα του βλέπει τον αστακό δίπλα του, έρχεται στην Ελλάδα και βλέπει τον άλλο με τον φραπέ ή με το κινητό, γιατί τα περισσότερα παιδιά και δεν έχω αυτή τη στιγμή ούτε συντηρητικές απόψεις είναι όλα με ένα κινητό και είτε διαβάζουν το μήνυμα , είτε στο twitter είναι, είτε στο facebook.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών που επιτηρούσαν τα θέματα ασφαλείας στα αεροδρόμια ήταν με πολιτικά γιατί επικρατούσε αυτή η αντίληψη ότι πρέπει να είναι κρυμμένοι. Έχουμε γυρίσει αυτές τις μέρες σε άλλη αντίληψη, στην αντίληψη της εμφανούς επιτήρησης και άρα πηγαίνετε τώρα να δείτε πως είναι το αεροδρόμιο Βενιζέλος και τα άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας είτε Θεσσαλονίκη είτε Ηράκλειο -είναι εμφανής η αστυνόμευση.

Δημοσιογράφος: Πάντως στο επόμενο ταξίδι μου θα σου στείλω μήνυμα. Ο Υπουργός, θα σας πω ο κ. Τόσκας, δεν έχει, το κινητό του, είναι από τα παλιά, δεν έχει smart phone.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για προφανείς λόγους.

Δημοσιογράφος: Να είσαι καλά, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις