Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2016Δελτία Τύπου Μάρτιος 201623-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τηλεόραση της ΕΡΤ

23-03-2016: Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τηλεόραση της ΕΡΤ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην τηλεόραση της ΕΡΤ

O Aναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη σήμερα, Τετάρτη 23 Μαρτίου, στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρήστο Γιαννούλη.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: . Καλημέρα σας κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Μιχελιδάκη. Καλημέρα κύριε Γιαννούλη.

Δημοσιογράφος: Τι συμπεράσματα βγάλατε κύριε Τόσκα από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το αν η Ελλάδα μπορεί να είναι εν δυνάμει ένας στόχος και τι συμπεράσματα βγάλατε σε σχέση με την ετοιμότητα των Αρχών, έστω σ’ αυτά τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ μιας οργανωμένης επίθεσης με διαδοχικούς στόχους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς μιλάτε για τις Βελγικές Αρχές. Καταρχάς οφείλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη.

Δημοσιογράφος: Και τα συμπεράσματα που βγάζουν οι Ελληνικές Αρχές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι Ελληνικές Αρχές από τις αντιδράσεις των Βελγικών Αρχών. Καταρχάς οφείλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό για το πλήγμα που υπέστη. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να βγάλουμε αρχικά συμπεράσματα, μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις, πλην όμως θα πρέπει τα φαινόμενα αυτά να εξεταστούν πολύ βαθύτερα και πολύ προσεκτικότερα.

Κλέβω τις εντυπώσεις της πρώτης στιγμής. Η κατάσταση στο Βέλγιο, που αν θέλετε, έχω ζήσει υπηρετώντας εκεί μερικά χρόνια, είναι χώρος οξύτατων αντιθέσεων οι Βρυξέλλες, είναι κόμβος πολλών διερχόμενων από πολλές εθνικότητες. Υπάρχει γκετοποίηση των ανθρώπων που προέρχονται από τις Αφρικανικές άλλα κύρια από τις Αραβικές Χώρες, με ό,τι αυτό σημαίνει. Και είναι και χώρος συνάντησης των ανθρώπων που έρχονται από χώρες τις Μέσης Ανατολής όπου υπάρχει τεράστια κρίση, όπου έχουν ουσιαστικά διαλυθεί εθνικά κράτη. Εχει δημιουργηθεί ένας χώρος τη στιγμή που καταργήθηκαν τα κράτη με ριζοσπαστικοποίηση στο βαθμό που όλοι ξέρουμε και αυτή η ριζοσπαστικοποίηση αυτών των χωρών έρχεται να συνδεθεί με τα προβλήματα της Ευρώπης, των μειονοτήτων της Ευρώπης.

Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Τόσκα, κύριε Υπουργέ, πάντως αυτό που μας δίνει και το ρεπορτάζ και μόλις πριν μας έλεγε και η συνάδελφος δείχνοντας και τις φωτογραφίες των δραστών, ότι οι δύο ήταν άνθρωποι πρόσωπα τα γνώριζαν οι Βελγικές Αρχές. Τους είχαν πιάσει, είχαν φυλακιστεί, είχαν περάσει από τα χέρια τους, Άρα εδώ συζητείται αν υπάρχει ένα κενό στο θέμα της ασφάλειας; Αυτό που λέτε και περιγράφετε είναι προφανώς αυτό που θέλουμε και να περάσουμε και να επικρατήσει η ψύχραιμη φωνή ότι ο εχθρός πολλές φορές είναι μέσα και εκκολάπτεται μέσα σε αυτές τις Χώρες. Δεν είναι απαραίτητο ότι περνάει και έρχεται από αλλού όπως θα το διατυπώσουν κάποιοι άλλοι αλλά το θέμα είναι ότι εδώ υπάρχει, εσείς συμμερίζεστε ότι υπάρχει αυτό το κενό ως θέμα της ασφάλειας, δηλαδή άνθρωποι που τους ξέρουν, γιατί στη συνέχεια δεν τους παρακολουθούν για να προλάβουν, γιατί δεν αξιοποιούν πληροφορίες που τους έρχονται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς υπήρξαν κενά, αλλά το θέμα δεν είναι κύρια αστυνομικό. Το θέμα έχει σχέση με τις στάσεις που δημιουργούνται, όπως περιέγραψα πριν και τις συνενώσεις της ριζοσπαστικοποίησης της εισαγόμενης με τη ριζοσπαστικοποίηση που δημιουργήθηκε μέσα στα ίδια τα γκέτο της Ευρώπης. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα αστυνομικής μορφής. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών. Και να θυμίσω ότι στα γεγονότα του Παρισιού, οι Ελληνικές Αρχές ανταποκρίθηκαν μέσα σε μία ώρα σχεδόν μετά το αίτημα των Γαλλικών Αρχών.

Δημοσιογράφος: Τώρα τι ανταλλαγή πληροφοριών έχετε κύριε Υπουργέ, δηλαδή εσείς χθές είχατε και πολύωρες συσκέψεις και πέραν αυτού θα θέλαμε να μας πείτε σήμερα, τι αποφασίσατε; Πώς θα ενισχυθεί και εδώ η ασφάλεια στην χώρα μας; Αλλά και τι ανταλλαγή πληροφοριών έχετε και αν έχετε και εσείς ευρήματα ότι μπορεί να υπάρχουν ή περνώντας ή να υπάρχει και κάποιος κίνδυνος να ζουν στη Χώρα μας άνθρωποι που σχεδιάζουν τέτοιες επιχειρήσεις;

Δημοσιογράφος: Θα μου επιτρέψετε πριν από αυτό να επιμείνω σε μία απάντηση στο ερώτημα, αν θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι στόχος; Είναι και τουριστική χώρα. Εάν μπορεί να στοχοποιηθεί γιατί είναι και στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το προσφυγικό. Τι εκτιμά η κυβέρνηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής, νομίζω αυτό είναι γνωστό σε όλους. Είναι μια χώρα που δεν έχει ούτε αποικιοκρατική ιστορία ούτε έχει ιστορία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Είναι μια χώρα που για χιλιάδες χρόνια ζει ανάμεσα σε διάφορους πολιτισμούς στο άκρο της Ευρώπης, που έχει δείξει σεβασμό στους διάφορους πολιτισμούς. Παρόλα αυτά οφείλουμε να συνεργαστούμε με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους, οφείλουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αδράνεια, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εφησυχάσει κάποιος και να πει ότι δεν με αφορά το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι αυτά τα μέτρα κ. Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και αυτά συζητήθηκαν χθες, έγιναν αυστηρότεροι οι έλεγχοι και εμφανέστερη η παρουσία στα διεθνή αεροδρόμια, γύρω από τις Πρεσβείες χωρών που μπορεί να αποτελέσουν στόχους και στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Αυτά είναι για λόγους προληπτικούς, δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε ο βαθμός κινδύνου για τη χώρα μας, αυξήθηκαν απλά τα μέτρα για του λόγους που σας είπα.

Δημοσιογράφος: Αυτό που αφορά στα αεροδρόμια κ. Υπουργέ, γίνεται συζήτηση από χθες επειδή είδαμε πως έδρασαν στην περίπτωση των Βρυξελλών, δηλαδή στον χώρο αναχώρησης, στο επίπεδο της αναχώρησης και λένε ότι αυτό είναι ένα απροστάτευτο σημείο, υπάρχουν τα δείγματα όπως είναι, αναφέρεται στη Μόσχα, αν δεν κάνω λάθος, στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου ο έλεγχος γίνεται έξω από το αεροδρόμιο. Ουσιαστικά δεν εισέρχεται κανείς αν δεν περάσει από έναν έλεγχο. Υπάρχει μια τέτοια σκέψη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και διάφορες διαδικασίες σε διαφορετικές χώρες, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Υπάρχουν τα σκληρότερα μέτρα της περίπτωσης του Ισραήλ, της Μόσχας, άλλων χωρών και υπάρχουν και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς εφαρμόζουμε κατά γράμμα τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου χρειαστεί παίρνουμε και επιπλέον μέτρα.

Δημοσιογράφος: Δεν θα αλλάξουν αυτοί οι κανόνες κ. Τόσκα; Με βάση τα τελευταία δεδομένα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να μιλήσουμε, είναι καλύτερα για πολιτικές ασφαλείας που μπορεί να αυξηθούν, να βελτιωθούν στην Ευρώπη, χωρίς να επηρεάσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και για τεχνικές. Οι τεχνικές οι οποίες μπορούν και πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στους κινδύνους, ναι είναι ορισμένα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.

Δημοσιογράφος: Στις τεχνικές για παράδειγμα, αναφέρθηκε πριν από λίγο ο Γάλλος Αξιωματούχος, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, μεταθέτει την ευθύνη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας καλύτερο έλεγχο αυτών που μπαίνουν στην Ευρώπη, προφανώς μέσω της Ελλάδας, καλύτερη, αυστηρότερη ταυτοποίηση για τι θέμα πλαστών διαβατηρίων και όλα αυτά. Είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την ανάγκη κύριε Τόσκα, σε επίπεδο αστυνομικών αρχών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι καλό να μην μετατίθεται το πρόβλημα, είτε γεωγραφικά, είτε πέρα από την ουσία του. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι από ριζοσπαστικοποιημένο κόσμο στον πυρήνα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει το πρόβλημα στην περιφέρεια της Ευρώπης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί πολιτικά κυριώς, πως μπορεί αυτή η ριζοσπαστικοποίηση να σταματήσει.

Τώρα, σε ό,τι μας αφορά στο θέμα της περιφέρειας και στο θέμα της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, βελτιώνουμε κάθε μέρα τα μέτρα τα οποία παίρνουμε. Αλλά, ξέρετε, περίκλειστο φρούριο με τεράστιους τοίχους δεν μπορεί να γίνει κανένα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, αλλά ακόμα και αν γινόταν έτσι, το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί ευρύτερα και κύρια πολιτικά. Οι πολιτικές της γκετοποίησης, οι πολιτικές της μη αφομοίωσης και οι πολιτικές του διαχωρισμού των ανθρώπων και των πολιτισμών, μας έφτασαν εκεί που μας έφτασαν.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι απειλείται αυτή τη στιγμή κύριε Υπουργέ η συμφωνία η οποία έχει ήδη μπει στις ράγες να υλοποιηθεί; Μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή η πολιτική της Ευρώπης ως προς το προσφυγικό; Γιατί κάποιοι θα αποπειραθούν και θα επιχειρήσουν αυτά τα δύο να τα συνδέσουν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς υπάρχουν κίνδυνοι να συντηρητικοποιηθεί περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης. Είδαμε τελευταία πόσο πολύ συντηρητικοποιήθηκαν οι κάτοικοι των πρώην ανατολικών χωρών. Υπάρχουν πάντα αυτοί οι κίνδυνοι, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών και των αξιών που προέρχονται από τον ελληνικό πολιτισμό. Πράγματι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Δημοσιογράφος: κ. Τόσκα, στην περίπτωση, επειδή αναφερθήκατε στα γκέτο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, συγνώμη κ. Γιαννούλη.

Δημοσιογράφος: Δεν πειράζει, ο ήχος της Θεσσαλονίκης πάντα έρχεται προβληματικά, σε δεύτερο χρόνο στην Αθήνα, θα το δουν οι ηχολήπτες στην Αθήνα αυτό. Επειδή αναφερθήκατε για γκέτο, τα κέντρα κλειστής κράτησης δεν είναι μια μορφή γκέτο που τείνει στο να πολλαπλασιαστούν οι εντάσεις; Επίσης για το θέμα της διασύνδεσης με το προσφυγικό, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις απαιτήσεις που τίθενται όταν ακούμε ότι για παράδειγμα η ‘Ύπατη Αρμοστεία σκέφτεται να αναθεωρήσει τον τρόπο στήριξης της στο προσφυγικό στην Ελλάδα γιατί διαφωνεί με τα κλειστά κέντρα κράτησης. Όλα αυτά μπορεί να συνδέσουν και να απομονώσουν περαιτέρω να επιβαρύνουν την εικόνα της χώρας μας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Τα κέντρα που δεν είναι κράτησης αλλά τα κέντρα αυξημένου ελέγχου, για περιορισμένο χρόνο, προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν καμία σχέση με τα γκέτο που προανέφερα και που ξέρουμε όλοι. Τώρα σε ό,τι αφορά τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι πράγματι βοηθούν τη χώρα και κυρίως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες αλλά και άλλες σοβαρές ΜΚΟ -γιατί υπάρχουν και κάποιες που δεν είναι σοβαρές- βοηθούν και τις θέλουμε να βοηθούν αυτές οι οργανώσεις. Από εκεί και πέρα έχουν τις επιφυλάξεις τους όταν βλέπουν ότι υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι και να κρατούνται ορισμένοι άνθρωποι έστω και για περιορισμένο χρόνο, έχουν διαφορετική φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας. Εμείς προσπαθούμε να τους πείσουμε και για το ότι θα σεβαστούμε τις ανθρωπιστικές αξίες αλλά και θα εφαρμόσουμε τους Ευρωπαϊκούς κανόνες σε ότι αφορά θέματα ασύλου.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά κύριε Υπουργέ νομίζω χθές σε μια συνέντευξη που δώσατε στο «ΣΚΑΪ» σε ερωτήσεις σχετικά με την Ειδομένη και την κατάσταση που επικρατεί εκεί η οποία φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες αλλάζει και η οργή, η αγανάκτηση και η απογοήτευση των ανθρώπων φέρνουν και την κάνουν πιο εκρηκτική. Οι Μ.Κ.Ο. φεύγουν από εκεί οι γιατροί επίσης σε κάποιες περιπτώσεις αναχωρούν, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε σήμερα πως είναι τα πράγματα, πάντως χθες ήταν εκρηκτική η ατμόσφαιρα. Είπατε αν δεν κάνω λάθος και δεν απορρίψατε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία παρέμβαση της αστυνομίας στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είπα ακριβώς έτσι. Είπα ότι η βίαιη παρέμβαση για διάλυση ενός συνόλου ανθρώπων που αγγίζει τις 13,000 δεν είναι δυνατή. Είπα όμως ότι η αστυνομία μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ διαφορετικών ομάδων μέσα σε αυτό το σύνολο. Από εκεί και πέρα οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρατε, οι Γιατροί Του Κόσμου η κλπ. έχουν μειώσει κάπως τις δραστηριότητες τους γιατί έχουν τους προβληματισμούς που σας προανέφερα. Από εκεί και πέρα δεν έχουν φύγει. Και, σήμερα, για να απαντήσω το τρίτο σκέλος της ερώτησης σας, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, δεν έχουμε τα επεισόδια από τις πληροφορίες που έχω μέχρι τώρα που υπήρξαν χθές.

Δημοσιογράφος: Άρα ασπάζεστε αυτό που είπε ο κύριος Μουζάλας στη Βουλή αν δεν κάνω λάθος που είπε ότι η πεποίθηση του είναι ότι μέσα στον Απρίλιο η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί ήσυχα και ωραία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, το ασπάζομαι αυτό και πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί, κάποιοι εξοργίζονται γιατί αλλού πήγαιναν και αλλού βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Είναι κατανοητό ως ένα σημείο, αλλά δεν τους φταίει η χώρα φιλοξενίας, η χώρα η οποία τους παρέχει αυτά τα στοιχειώδη που τους παρέχει αυτή τη στιγμή. Εμείς τους καλούμε να πάνε στους καταυλισμούς, εκεί μπορεί και να καταγραφούν ώστε να γίνουν αποδεκτοί από τις Ευρωπαϊκές χώρες σε δεύτερη φάση, ενώ εκεί που μένουν δεν έχουν κανένα μέλλον.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά όμως κύριε Υπουργέ και το βλέπετε αυτό, το παρακολουθούμε όλοι, πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν ούτε την Ειδομένη ούτε τον Πειραιά. Πάνε τα πούλμαν να τους παραλάβουν που έρχονται από τα νησιά και πολύ μικρό ποσοστό θέλει να ανέβει και να προωθηθεί προς τα κέντρα αυτά που λέτε. Οι υπόλοιποι και έχουνε φτάσει γύρω στις 5,000 αυτή τη στιγμή στον Πειραιά, μένουν εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι. Κάποιες αντιλήψεις δεν σπάνε εύκολα, αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν αλλού, κάποιοι τους έταξαν άλλα πράγματα βλέπουν ότι δεν μπορεί να τα πετύχουν τώρα, και κάνουν κάποιο κακό λίγες ΜΚΟ. Τους λένε μην πάτε, εκεί θα φυλακιστείτε, διάφορα τέτοια ψέματα, εκεί κάνουν κακό και καλούμε αυτές τις ΜΚΟ να μην διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, δεν ξέρω αν επιμένετε στην δήλωση σας ότι στην Ειδομένη πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του στρατού τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών λόγω της αποχώρησης κάποιων Μ.Κ.Ο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, δε μίλησα για παρέμβαση κύριε Γιαννούλη, δεν έχω μιλήσει ποτέ για παρέμβαση, γιατί δεν πιστεύω στην παρέμβαση στρατιωτικού τύπου, άλλο η ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια ναι και ο στρατός βοηθάει πάρα πολύ, όχι μόνο εκεί αλλά και παντού.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά βέβαια σας ασκείται κριτική, ασκήθηκε και χτες, δεν ξέρω αν είναι ακριβής, για το ότι έχει υπάρξει αλλαγή, υπάρχει σκλήρυνση στην πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι σε όσους πλέον με τη νέα συμφωνία συλλαμβάνονται, έχετε ακούσει με τις πλαστικές χειροπέδες μίας χρήσης για το πώς ταξιδεύουν αυτοί οι άνθρωποι τι από αυτά ισχύει και τι θα ισχύσει, κυρίως γιατί καταλαβαίνετε ότι σε τόσο οξυμμένες καταστάσεις αρκεί μία σπίθα για να υπάρξει μεγαλύτερη ένταση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ή, αρκεί μία φλόγα την οποία μπορεί να ανάψει συγκεκριμένο κανάλι το οποίο τη μία μέρα μιλάει για το διαβατήριο του Τούρκου και την άλλη μιλάει για χειροπέδες και για καταστάσεις που δεν ήταν έτσι όπως τις περιέγραψε. Λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα στις θέσεις τους και καλό είναι να πιστεύουν κάποιοι, όχι δεν αναφέρομαι σε εσάς, δεν αναφέρομαι στην ΕΡΤ, αναφέρομαι σε κάποιους άλλους οι οποίοι κάνουν όχι καλή περιγραφή.

Χθές οι Πακιστανοί αυτοί, οι άνθρωποι αυτοί η οποίοι μεταφέρθηκαν, τους περάστηκαν κάποιες πλαστικές χειροπέδες πριν κατέβουν από το καράβι και στη συνέχεια στο λεωφορείο τους τις έλυσαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι η περιγραφή κάποιας στιγμής με χρώματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα, εάν μιλάτε για σκλήρυνση γενικότερη, συγγνώμη υπάρχουν διαδικασίες, προφανώς δεν είναι διαδικασίες περάσματος tran sit από την Ελλάδα, είναι διαδικασίες ελέγχου και κάθε διαδικασία αυστηρότερου ελέγχου ναι έχει και έναν βαθμό σκλήρυνσης παραπάνω. Δεν είναι ευχάριστα πράγματα για κανέναν μας, αλλά εφαρμόζουμε διαδικασίες οι οποίες έχουν συζητηθεί , συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσοι δεν πάρουν άσυλο θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό προβλέπει η συμφωνία, δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσουμε κάτι πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο και μία τελευταία ερώτηση τουλάχιστον από μένα. Εάν δεν κάνω λάθος, αυτό που καταγράφεται αυτή τη στιγμή είναι το εβδομήντα τις εκατό των ανθρώπων που έρχονται πλέον είναι οικονομικοί μετανάστες αυτό που λέμε και όχι πρόσφυγες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν είναι έτσι.

Δημοσιογράφος: Πως είναι; Είναι διαφορετική ποσόστωση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι διαφορετική ποσόστωση. Οικονομικοί μετανάστες, εάν και πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι είναι οικονομική μετανάστες έτσι, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που έρχονται από την Συρία που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, αυτό θα εξετάζει η επιτροπή ασύλου, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από το Αφγανιστάν χωρίς να προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές το ίδιο και για το Ιράκ επομένως.

Δημοσιογράφος: Όσοι εν πάσει περιπτώσει κύριε Υπουργέ δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες που νομίζω παρόλα αυτά εάν δεν είναι αυτός ο αριθμός, εάν δεν είναι αυτό το ποσοστό είναι μεγάλος ο αριθμός αυτοί οι άνθρωποι αυτοί οι μετανάστες θα μπαίνουν στα κλειστού τύπου κέντρα; Σωστό δεν είναι αυτό; Ετσι δεν είναι; Και μετά ποια είναι η διαδικασία να επιστραφούν στη χώρα τους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι οικονομικοί μετανάστες, δηλαδή άνθρωποι που δεν προέρχονται από περιοχές που υπάρχουν κίνδυνοι, είναι μικρό το ποσοστό, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που λέτε. Θα επιστρέφονται λοιπόν είτε στη χώρα τους είτε στην Τουρκία, εκτός εάν πειστούν οι επιτροπές ότι αυτοί οι άνθρωποι γιατί εξατομικευμένα θα γίνεται η εξέταση κάποιου ανθρώπου ότι έχουν κινδύνους, μπορεί κάποιος να μην προέρχεται από εμπόλεμη περιοχή αλλά να έχει αντιθέσεις με το καθεστώς της χώρας του και να μπορεί να το αποδείξει αυτό το πράγμα και εκεί είναι θέμα των επιτροπών ασύλου.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό κύριε Τόσκα υπάρχει ένα ζήτημα γενικότερο σε σχέση και με την συμφωνία, το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, υπάρχει κίνδυνος με την λογική του ντόμινο εφόσον είναι σε εθελοντική βάση η υποδοχή η αποδοχή μάλλον προσφύγων στις χώρες τις Ευρώπης, κάποιοι επικαλούμενοι και πιθανή τρόμο-υστερία που ακολουθεί ενός χτυπήματος, να πουν δεν μπορούμε να πάρουμε πρόσφυγες παρότι συμφωνήσαμε πριν από λίγες μέρες στη σύνοδο κορυφής ότι εθελοντικά θα το σκεφτούμε ένα ζήτημα που αφορά την χώρα μας αν εν μέσω θεωρηθεί, καταστρατηγηθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής ένωσης σε σχέση με το προσφυγικό και κυρίως με τους πρόσφυγες κύριε Τόσκα εκεί τι θα κάνουμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για την τήρηση της συμφωνίας είτε από την Τουρκική πλευρά είτε από Ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος γενικότερης συντηρητικοποίησης και άρα άρνησης απέναντι στους πρόσφυγες, για όλη την Ευρώπη μιλάω. Και εδώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ζήσει και με ασφάλεια αλλά κύρια με δημοκρατία και με ελευθερίες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα έχουμε μία συμφωνία στην Τουρκία η οποία τουλάχιστον αυτά τα πρώτα 24ωρα δεν τηρείται. Δηλαδή βλέπουμε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί καθόλου, βλέπουμε τις εκκλήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησαν νομίζω και την παρέμβαση της κ. Μέρκελ ως προς το να πιεστεί η Τουρκία να εφαρμόσει αυτά τα οποία συζητήθηκαν. Πόσο βλέπετε ότι αυτό μπορεί να βρει την εφαρμογή του έτσι όπως έχει συζητηθεί και να βρούμε την λύση εν πάσει περιπτώσει σε ένα μέρος αυτού του προβλήματος;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα φανεί στην πράξη, υπάρχουν τεράστιες αυξομειώσεις στις ροές των προσφύγων. Σήμερα είχαμε, το προηγούμενο 24ωρο 260 άτομα στα νησιά, αλλά τις προηγούμενες μέρες είχαμε πολύ περισσότερα, επομένως μένει να δείξει η Τουρκία ότι είναι αξιόπιστη αλλιώς δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

Δημοσιογράφος: Οι Έλληνες αστυνομικοί που πήγαν στην Τουρκία τι εικόνα σας μεταφέρουν; Υπάρχει από την Τουρκική πλευρά θέληση για συνεργασία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η συμφωνία αυτή τη στιγμή, εννοώ την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρκίας, γιατί έχουμε δύο συμφωνίες, την Ελληνοτουρκική την διμερή και έχουμε και την Ευρωπαϊκή. Αυτή την στιγμή δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση. Η υλοποίηση θα αρχίσει τις επόμενες μέρες.

Δημοσιογράφος: Της Ευρωπαϊκής δεν έχει αρχίσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ευρωπαϊκή. Η άλλη ισχύει από το 2002 άσχετα που άρχισε να υλοποιείται τώρα τελευταία. Η Ευρωπαϊκή συμφωνία θα αρχίσει τις επόμενες μέρες. Αυτή την στιγμή βρίσκονται υπηρεσιακοί παράγοντες, αφού συζήτησαν εδώ βρίσκονται στην Άγκυρα, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες επανεισδοχής των προσφύγων από τα νησιά.

Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ 1200 άνθρωποι υπολογίζεται ότι περνούν κάθε μέρα και τώρα φτιάχνει και ο καιρός. Δηλαδή με αυτούς τους υπολογισμούς κάποιοι λένε ότι σύντομε θα ξεπεράσουμε τις 100.000 εδώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας λέω ότι υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις. Σήμερα ήταν 260 άτομα, χθες ήταν γύρω στα 600, προχθές ήταν πολύ παραπάνω, ήταν γύρω στα 1500 αν θυμάμαι καλά. Επομένως ναι, αν συνεχίσουν και έρχονται μεγάλες ροές, η Τουρκία δεν θα μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν νομίζω η Ευρωπαϊκή ένωση να μείνει με σταυρωμένα χέρια σε αυτή την περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ξέρω ότι μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις από αυτό που θα σας ρωτήσω, σε κάποιους να μην αρέσει αλλά έχω την εντύπωση επειδή πυκνώνουν οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών για τα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργούνται ανά τη χώρα για να αποσυμφορηθεί Ειδομένη και Πειραιάς κάποιοι θέτουν και ζήτημα αντίστροφο προστασίας των προσφύγων. Θυμίζω τα μεμονωμένα περιστατικά που δεν θέλω να τα θυμόμαστε με τις γουρουνοκεφαλές αν δεν κάνω λάθος κάπου εδώ στα Διαβατά ή σε άλλα σημεία . Σε αυτή την περίπτωση έχετε σχέδιο και ας μην ακουστεί κάπως αυτό που θα σας ρωτήσω, έχετε σχέδιο προστασίας και μέσω των αστυνομικών αρχών των προσφύγων και αυτών των κέντρων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κατ’ αρχάς το περιστατικό στο Σχιστό που αναφέρατε έγινε πριν καν πάνε εκεί πρόσφυγες, πριν πάει η αστυνομία, πριν πάει οποιοσδήποτε. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί καμία φορά διογκώνονται. Εγώ πιστεύω και πληροφορίες ακούμε από παντού, ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή έχει αγκαλιάσει και το πρόβλημα και τους πρόσφυγες αλλά και επιδιώκει και τη λύση του προβλήματος, δηλαδή από τη μια δεν μπορούμε να γίνουμε η μαύρη τρύπα…

Δημοσιογράφος: Στη συντριπτική πλειοψηφία κύριε Τόσκα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν στο όνομα και στο δράμα αυτών των ανθρώπων τζιχαντιστές, θρησκευτικούς παροξυσμούς, βλέπουν μια σειρά από ζητήματα και δυστυχώς στη δημόσια συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν λόγο και φωνή, διατυπώνουν τις απόψεις που λένε ότι όχι τα παιδιά μου δεν θέλω να γίνουν μουσουλμάνοι, τζιχαντιστές ή διάφορα τέτοια. Τα ακούσαμε, αυτό χρειάζεται σε μια συντεταγμένη πολιτεία να υπάρχει σχέδιο ίσως πρόληψης αυτό ρωτώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, δυστυχώς δεν μπορούμε να απαγορέψουμε σε κάποιους να βλέπουν όνειρα ή να βλέπουν συνωμοσιολογίες ή να βλέπουν τερατώδη πράγματα. Πάντα υπήρχαν ιστορικά αυτές οι καταστάσεις, εμείς προτιθέμεθα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και των πληθυσμών των γύρω περιοχών, αλλά και την ασφάλεια των προσφυγών, είμαστε ευνομούμενη πολιτεία θα τηρηθούν οι νόμοι, θα τηρηθεί ότι προβλέπεται και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυθαιρεσίες και να αφήσουμε ενέργειες τέτοιες που προσβάλουν τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Δουλεύουμε συντεταγμένα και με σχέδιο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα σας ευχαριστούμε πολύ.


Τελευταίες Αναρτήσεις