ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 09 Μαρτίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην ΕΡΤ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016, τηλεφωνική συνέντευξη στις ειδήσεις των 18:00 στην ΕΡΤ και στην δημοσιογράφο Ντένια Σαρακίνη:
Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.
A ναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Καλησπέρα κα Σαρακίνη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ βρισκόμαστε μία μέρα μετά τις συναντήσεις στη Σμύρνη, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Σμύρνη. Συμμετείχατε και εσείς στην ομάδα των Υπουργών που συνόδεψαν τον κ. Τσίπρα στη Σμύρνη και στις συναντήσεις που είχατε εχθές στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε την συζήτηση μας με το μνημόνιο επανεισδοχής των προσφύγων. Ουσιαστικά την επικαιροποίηση της συμφωνίας που υπήρχε αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή. Τι σημαίνει αυτό και πως θα εφαρμοστεί;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπογράφηκε ένα μνημόνιο προθέσεων σε θέματα που αφορούν την παράτυπη μετανάστευση. Επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αποτελεί σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης.
Αυτή η συμφωνία δίνει μία ώθηση στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, την παλαιότερη, την οποία τελευταία άρχισε να υλοποιεί η Τουρκία με καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των ονομάτων των προσφύγων, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία εκείνων που χρειάζεται να τους παρέχουμε προστασία, γιατί προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, δηλαδή είναι οικονομικοί μετανάστες χωρίς ανάγκες άλλης προστασίας.
Θέλουμε από την τουρκική πλευρά να επιταχυνθούν οι αποδοχές, οι διαδικασίες των αποδοχών αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να επιστραφούν. Αυτή είναι η επιδίωξη η δική μας και αυτό το μνημόνιο ακριβώς δίνει μια ώθηση σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας.
Είναι γενικά ένα καλό βήμα πριν την τελική συμφωνία η οποία θα υπάρξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Δημοσιογράφος: Ναι, στη Σύνοδο την επόμενη.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιταχύνει τα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Επιταχύνει τις διαδικασίες.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επιταχύνει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις επιστροφές των μεταναστών που δεν χρειάζονται προστασία, γιατί δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
Δημοσιογράφος: Τώρα βέβαια, όλα τα σημαντικά για την διαχείριση του προσφυγικού αντιλαμβανόμαστε ότι θα αποφασιστούν στην κρίσιμη σύνοδο την 17 και 18 Μαρτίου που πρόκειται βέβαια για την συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Να δούμε όμως το θέμα αυτό που θίξατε προηγουμένως, γιατί είπατε ουσιαστικά ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο επανεισδοχής βοηθάει και στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών. Πως μπορεί αυτό να συμβεί κ. Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει μία πρόταση που προήλθε. Γενικά προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε τις μετακινήσεις, τις μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δέχονται μετανάστες με νόμιμο τρόπο χωρίς να περνάνε φράκτες, σύνορα.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή να δημιουργήσουμε μία νόμιμη οδό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μία νόμιμη, παράλληλη αν θέλετε, μία νόμιμη οδό παράλληλη αυτής των κυκλωμάτων και των φρακτών.
Προφανώς όταν βρεις νόμιμη οδό, βάζεις στην άκρη, χτυπάς τα κυκλώματα διακίνησης και διευκολύνεις με ανθρώπινο τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν χωρίς να ξοδεύονται, χωρίς να κινδυνεύουν να πάνε εκεί που θέλουν και εκεί που γίνονται αποδεκτοί.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, τώρα όσον αφορά κ. Υπουργέ την κατάσταση στη Ειδομένη η οποία είναι τραγική, είναι δραματική. Είχαμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε πριν από λίγα λεπτά στο δελτίο μας.
Οι καιρικές συνθήκες το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι πάρα πολύ άσχημες, βρέχει διαρκώς, ο κόσμος είναι σε απόγνωση, είναι μέσα στις λάσπες. Είναι 14.000 πρόσφυγες εκεί μεταξύ των οποίων 7.500 παιδιά. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφερθούν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν σε μια απόσταση από 10 έως 20χλμ μία σειρά καταυλισμοί οι οποίοι έχουν μια στοιχειώδη υποδομή, έχουν σκηνές, έχουν τροφή, έχουν μια βασική υγειονομική περίθαλψη και φυλάσσονται κατά κάποιο τρόπο από την αστυνομία και εκεί οι πρόσφυγες μπορεί να μείνουν έχοντας τα βασικά εφόδια.
Οι πρόσφυγες συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν στα βόρεια. Αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή. Σήμερα είχαμε μηδέν αριθμό σε ό,τι αφορά τις αποδοχές.
Δημοσιογράφος: Ναι δεν πέρασε κανένας, είναι κλειστά τα σύνορα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κλειστά τα σύνορα ουσιαστικά. Θα πρέπει να το αποδεχτούν αυτό οι πρόσφυγες και να πάνε πίσω στους καταυλισμούς, να τους δώσουμε αυτά τα βασικά που χρειάζονται μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Δεν θέλουν να το πιστέψουν, θέλουν να διατηρούν την ελπίδα ότι θα πάνε προς τα πάνω.
Θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να έρχονται προς τα πίσω και εκεί μπορούμε να τους υποστηρίξουμε σε τόσο μεγάλο αριθμό. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να γίνει σοβαρή υποστήριξη αυτών των ανθρώπων.
Κάποιοι από αυτούς βέβαια, φεύγουν το βράδυ, πηγαίνουν πίσω στους καταυλισμούς και ξαναγυρίζουν την ημέρα, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε και θα μοιράσουμε και φυλλάδια σε αυτούς τους ανθρώπους, λέγοντας τους ότι δεν υπάρχει ελπίδα να πάτε προς τα πάνω, άρα ελάτε στους καταυλισμούς να μπορέσουμε να σας στηρίξουμε στα βασικά.
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ, ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει και το λέω αυτό καθώς σήμερα Σλοβενία, Σερβία και Κροατία αποφάσισαν να κλείσουν την βαλκανική οδό.
Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα και τα Σκόπια να μην αφήνουν κανένα πρόσφυγα να περάσει τα σύνορα. Δείχνει να είναι μία κατάσταση εγκλωβισμού.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς βέβαια, το ξέρετε, είμαστε τελείως αντίθετοι με την πολιτική που εφαρμόζεται στα Βαλκάνια.
Εμείς πιστεύουμε ότι μία άλλη πολιτική με ανθρωπιά, με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας αλλά και με ασφάλεια και τάξη μπορεί να υλοποιηθεί στην Ευρώπη και τέλος πάντων δεν μπορεί αυθαίρετα να φτιάχνουν φράχτες κάποιοι και να περικλείονται στους εαυτούς τους.
Αυτό θα έχει και άλλες επιπτώσεις και οικονομικές και κοινωνικές και πολιτικές μέσα στην ίδια την Ευρώπη, αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι αυτή τη στιγμή αφού η Ευρώπη δεν μπορεί να πει ενιαία απόφαση και έχει αυτά τα προβλήματα.
Θα πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να βοηθήσουμε και τη λειτουργία του κράτους μας. Αυτό θα γίνει και γίνεται αυτή τη στιγμή. Φτιάχνονται συνεχώς καταυλισμοί και στην Κεντρική Ελλάδα και στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλους χώρους και εδώ στο Νότο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις βασικές ανάγκες αυτοί οι άνθρωποι , δηλαδή συνδυάζουμε και την ανθρωπιά και την τάξη και τη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Δημοσιογράφος: Βέβαια, αυτό μας δημιουργεί έναν προβληματισμό και είναι εύλογος προβληματισμός για τις αποφάσεις, τις κρίσιμες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, στις 17 και 18 Μαρτίου, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη τακτική και αντίληψη από συγκεκριμένες χώρες που το έχουν αποδείξει στην πράξη με τις αποφάσεις και τις κινήσεις που κάνουν.
Πώς θα μπορέσει αυτό το πράγμα να ανατραπεί, να αλλάξει και να υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του προσφυγικού που είναι τεράστιο πρόβλημα και βέβαια δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, αλλά αφορά το σύνολο των Ευρωπαϊκών Χωρών.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα έλεγα ότι είναι γενικότερο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το προσφυγικό. Είναι ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τις συλλογικές αντιλήψεις μέσα την Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Με τη λειτουργία της Ευρώπης.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βλέπετε ότι δεν είναι μόνο η προσφυγιά. Είναι η συντηρητικοποίηση των κοινωνιών. Είναι κοινωνίες που δεν έχουν ποτέ καταλάβει τις ευρωπαϊκές αξίες που διέπουν για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια τον ευρωπαϊκό χώρο και άρα είναι πρόβλημα ύπαρξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ή προχωράμε με ευρωπαϊκό πολιτισμό και Δημοκρατία ή προχωράμε με συλλογικές αποφάσεις ή ο καθένας κάνει του κεφαλιού του πέρα από ευρωπαϊκές αξίες και κοιτάζοντας τα πόδια του.
Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη. Πιστεύω να γίνει αντιληπτό αυτό γρήγορα και όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο.
Δημοσιογράφος: Και μία τελευταία ερώτηση κ. Υπουργέ, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες έχει πει ότι λύση του προβλήματος, λύση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού περνάει μέσα από την Τουρκία.
Η εκτίμησή σας είναι ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο μεγάλο αυτό θέμα του προσφυγικού, προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση; Υπάρχει αυτό το κλίμα, η διάθεση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα έλεγα ότι υπάρχει αυτό το κλίμα σε επίπεδο προθέσεων, σε επίπεδο διάθεσης. Φάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση με την τουρκική πλευρά.
Υπήρξε πολύ καλή διάθεση συνεργασίας από την τουρκική πλευρά και όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στα οικονομικά, στα εμπορικά και στις άλλες συνεργασίες.
Βέβαια όλα κρίνονται στην πράξη και το επόμενο διάστημα θα κριθούν και θα κριθούμε όλες οι Χώρες ανάλογα με το πώς υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις.
Η τουρκική πλευρά θέλει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία με την Ευρώπη. Καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα σ’ αυτή τη συνεργασία. Έχει προβλήματα στον περίγυρό της και προσβλέπει στη βοήθεια από την ελληνική πλευρά και εμείς αναγνωρίζουμε -και εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη- ότι η Τουρκία είναι χώρα κλειδί σε ό,τι αφορά την επίλυση του προσφυγικού ή τέλος πάντων αν όχι την επίλυση, την καθυστέρηση των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πολύ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά! Και εγώ! Γεια σας!
Δημοσιογράφος: Καλό σας απόγευμα!