ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega » και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.
Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Καλημέρα σας, έχουμε την χαρά να έχουμε στο στούντιο τον κ. Νίκο Τόσκα είναι Υπουργός Αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Προστασίας του Πολίτη να το πούμε τώρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πες το έτσι για να μην μπερδευόμαστε, Προστασίας του Πολίτη.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Τι θέλετε εσείς; Δημοσίας Τάξεως;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, Προστασίας του Πολίτη.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Το καλύτερο, να συνεννοούμαστε τώρα.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Έχουμε εδώ τον υπεύθυνο από την Αστυνομία, τώρα εσείς τι προτιμάτε τα αστυνομικά ή τα γενικά πολιτικά στη κουβέντα μας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ό,τι θέλετε ρωτήστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να απαντήσω σε όλα τα θέματα, έχω συγκεκριμένες αρμοδιότητες και θα προτιμούσα…
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Με τα κάγκελα τι έγινε, με αυτήν τη παρεξήγηση που έγινε, μία μέρα μπήκανε κάγκελα μετά δεν μπήκανε, έγινε μπέρδεμα; Με τηλέγραφο…;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει η εντολή ήταν σαφής, κάγκελα όπως είχα πει και στη συνέντευξή μου δεν θα χρησιμοποιούνταν στη παρέλαση, την πρώτη μέρα στη μαθητική παρέλαση μπήκαν απέναντι από τους επισήμους δέκα μέτρα κάγκελα από παρανόηση και την επομένη στη κανονική στρατιωτική παρέλαση δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο κάγκελο.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Εντάξει για ένα κάγκελο δεν χάθηκε και ο κόσμος. Τα κάγκελα χρησιμοποιούνται καμία φορά για λόγους τάξεως, για τάξη ας πούμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρησιμοποιήθηκε ένα σχοινί για να καθορίζει το όριο και δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο, μπορώ να πω ότι σε όλη την Ελλάδα ότι οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις αυτές με αφορμή την 28η Οκτωβρίου ήταν μεγαλειώδεις. Η κοινωνία γιόρτασε συνολικά και τίμησε την επέτειο και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Υπουργέ, ξέρεις ότι ο προηγούμενος από εσένα, ο κ. Πανούσης είχε φτιάξει μία παράδοση και είχε πάρα πολύ καλή εικόνα έξω στον κόσμο και έκανε κάτι παρεμβάσεις πολιτικές πέρα από τις αρμοδιότητες του, τον έβριζε όλο το σύστημά σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει θέμα δικό του έκανε βήματα συγκεκριμένα και σοβαρά στο θέμα της αστυνόμευσης, όπως αστυνομικούς με ποδήλατα σε αρχαιολογικούς χώρους, ο αστυνομικός της γειτονιάς, αυτά τα βήματα ήταν πολύ καλά και αυτά τα συνεχίζουμε εμείς, έτσι.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Δεν μου λέτε, εσείς έχετε σκοπό να κάνετε κάποια μεγάλη αλλαγή, μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου της Αστυνομίας, κάτι δηλαδή που…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δεν είναι σκοπός μου να κάνουμε τεράστιες μεταρρυθμίσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για τις αλλαγές, γίνονται εκεί που έχουν ωριμάσει κάποια πράγματα, κάποιες ανάγκες και πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μία αστυνομία που να είναι φόβητρο απέναντι στο πολίτη, αυτά είναι πολύ παλιών εποχών, μπορεί να υπάρχουν κάποιες καταβολές, θα πρέπει να γυρίσουμε σε άλλη κατεύθυνση….
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Έχουν τελειώσει αυτά…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά έχουν τελειώσει και η κοινωνία θέλει άλλα πράγματα και πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Την ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. γιατί την διαλύσατε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που είπα πριν, τα πράγματα ωριμάζουν, οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές, οι ομάδες Δ.ΕΛ.Τ.Α. καταργήθηκαν για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας. Δηλαδή ούτε αποτελεσματικές ήταν, δημιουργούσαν εντάσεις στις διαδηλώσεις, λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα σε πολλές περιπτώσεις, άρα το ανεξέλεγκτο με πειράζει και πειράζει και το δημοκρατικό έλεγχο.
Δ. Καμπουρακης, δημοσιογράφος: Κάνανε ότι θέλανε δηλαδή αυτοί; Εννοώ τα Μ.Α.Τ. ας πούμε δεν κάνουν ότι θέλουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα Μ.Α.Τ. είναι πιο συγκροτημένα, υπάρχει πειθαρχία, λειτουργούν με κανόνες. Αυτοί σε πολλές περιπτώσεις δεν ενεργούσαν με κανόνες. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, αυτοί που δεν τους καθόρισαν κανόνες φταίνε και γι αυτό καταργήθηκαν και το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην Αστυνόμευση και μάλιστα σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, βλέπε κέντρο και δυτική Αττική κυρίως δυτική Αττική και ένα μέρος πήγε στα Μ.Α.Τ. για να ενισχύσουν.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Ναι αλλά κύριε Υπουργέ, εάν κάνανε του κεφαλιού τους στην ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. γιατί να μην κάνουν του κεφαλιού τους και αλλού που τους πήγαν; Γιατί λειτουργούν σε ένα άλλο πλαίσιο θα μου πεις.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί εκεί πηγαίνουν σε άλλο πλαίσιο, σε άλλη συγκρότηση, έχουν τεθεί επικεφαλής σε όλες τις περιπτώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν θα ενεργούν όπως ενεργούσαν με κρυμμένα διακριτικά και χωρίς αριθμούς μοτοσυκλέτας.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ μου λέτε κάτι, για την καθημερινότητα του πολίτη, η εικόνα που έχουμε- γιατί τα έχουμε ξεχάσει – ληστείες, κλοπές, όλα αυτά, είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές πριν δύο τρία χρόνια, περισσότερα; Δηλαδή η γενική εικόνα ποια είναι, δώστε μας μία εικόνα να καταλάβουμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς δεν έχουμε ραβδάκια θαυματοποιών, όμως που το πάμε το πράγμα: πάμε να αυξήσουμε την αστυνόμευση, την αστυνόμευση την γνωστή, αστυνόμευση για την προστασία του πολίτη στις γειτονιές στους χώρους που έχουνε μεγάλα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε την εγκληματικότητα, έχουμε βάλει σαν προτεραιότητα: ναρκωτικά, εγκληματικότητα και από εκεί και πέρα πορνεία και κάποια άλλα πράγματα, που δεν ήταν όσο στις προτεραιότητες της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην ήταν καθόλου στις προτεραιότητες, ήταν πολύ χαμηλά.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Ειδικά το θέμα της πορνείας, ήταν γεμάτη η Αθήνα από διάφορες κοπέλες, που διακινούνται από δω και από εκεί…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε κάποιοι εκμεταλλεύονται, δεν φταίνε οι κοπέλες, τα κυκλώματα τους εκμεταλλεύονται…..
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Τις εκμεταλλεύονται εκεί, κάτι υπάρξεις τραγικές…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, ακριβώς. Τραγικές περιπτώσεις, πίσω από αυτούς τους ανθρώπους. Και κοιτάζουμε να ελέγξουμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στα κυκλώματα, εκεί υπάρχει το πρόβλημα και στον παράνομο τζόγο και στην πορνεία. Κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτές τις γυναίκες.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Φυσικά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάποιοι εκμεταλλεύονται το σκραπ που παίρνουνε κάποιοι και το πηγαίνουνε και το λιώνουνε και το χαλκοπεύουνε. Δεν θα κυνηγάμε τον καθένα με το καροτσάκι. Θα κυνηγήσουμε και θα ελέγξουμε αυτούς που έχουν τα χυτήρια.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Σωστά τους κάνετε. Εκεί είναι το δύσκολο και εκεί είναι και το κρίσιμο θέμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι και το κρίσιμο. Υπάρχουν περιοχές όπου πραγματικά υπάρχει άβατο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες, ήδη έχουν αρχίσει έλεγχοι και θα ενταθούν οι έλεγχοι, όπως θα ενταθεί και η συνεργασία με τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές. Γιατί δε μπορεί να παραδεχθούμε ότι σε μια περιοχή είναι όλοι παράνομοι και είναι όλοι παραβατικοί. Υπάρχουν κάποιοι παραβατικοί, υπάρχουν κάποιοι που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές και υποφέρουν και μιλάω κυρίως για τη Δυτική Αττική, όπου εκεί ενισχύθηκε η αστυνόμευση, δηλαδή 150 περίπου άνδρες των ομάδων Δέλτα πήγαν εκεί.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Υπουργέ, η επαρχία αστυνομεύεται; Δηλαδή είναι μεγάλες οι περιοχές που έχουν ένα περιπολικό, δυο ανθρώπους.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, κύριε Καμπουράκη και λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της χώρας μας, αλλά και λόγω της μεγάλης διασποράς των αστυνομικών τμημάτων. Αστυνομικά Τμήματα με προσωπικό λιγότερο από είκοσι άτομα.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Όχι μόνο προσωπικό και μέσα, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε κονδύλια….
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα περιπολικά της Αστυνομίας έχουν 250.000 χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα. Έχουν σαραβαλιάσει.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Προς τιμή σας που το λέτε και το παραδέχεστε. Αλλά εδώ το θέμα είναι τραγικό. Βλέπω εγώ τώρα καμιά φορά, πάω τη μηχανή μου να τη φτιάξω, μου λένε συνεργεία, διάφορα, τους χρωστάει λεφτά η Αστυνομία, δεν υπάρχουν κονδύλια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, πολλοί Αστυνομικοί βάζουν και από την τσέπη τους για να συντηρήσουν τη μηχανή τους.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Πώς το αντιμετωπίζετε; Είναι σοβαρότατο πρόβλημα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αυτοκινήτων. Κοιτάζουμε να δούμε πως μπορεί να ανανεώσουμε σταδιακά το στόλο. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, υπάρχει αν θέλετε και κάποια προσφορά από συγκεκριμένη εταιρία, θα τη δούμε, θα δούμε τι γίνεται για κάποιες χιλιάδες αυτοκίνητα, που θα δούμε τι γίνεται με τη συντήρηση, μετά θα περιμένουμε, θα ξανοιχτούμε και σε άλλες εταιρείες.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Γενικώς είμαι υπέρ του ιδιώτη σ’ αυτά τα πράγματα, αλλά άμα έχεις 5.000 αυτοκίνητα δε μπορείς να έχεις ένα συνεργείο στην Αστυνομία να τα φτιάχνεις;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει ένα συνεργείο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία υπολειτουργούν. Δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρό σύστημα συντήρησης. Έγιναν προσπάθειες, έγιναν και από τον προκάτοχό μου μεγάλες προσπάθειες, θα συνεχίσουμε και εμείς.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Ίσως κοστίσει λιγότερο, ίσως λέω το να φτιάξετε και να οργανωθείτε. Ίσως, δεν ξέρω από οικονομικά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι θα το δούμε, πλην όμως δεν είναι εύκολη λύση. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν είμαι αντίθετος και στη συντήρηση σε ιδιωτικά συνεργεία, αλλά να μπει σύστημα, να μπει σύστημα και να μην πηγαίνει ο καθένας όπου θέλει και να κάνει ό,τι θέλει και να κοστολογεί όσο θέλει.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Να σας πω. Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι αυτή την ιστορία με τη φύλαξη προσώπων, επισήμων και λοιπά, μερικές χιλιάδες…Δεν έχετε κάνει τίποτα όμως. Ούτε εσείς κάνατε τίποτα όμως ή κάνατε και δεν το ξέρουμε όμως;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι αρχίσαμε. Κάναμε. Στο γραφείο μου υπάρχει μεγάλη λίστα με πρώην πολιτικούς που με παίρνουνε τηλέφωνο και παραπονιούνται γιατί τους πήρα τους αστυνομικούς.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Να τους φακελώσετε αυτούς. Να μη φακελώνουμε όλους τους υπόλοιπους.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουνε πολλά παράπονα, κάποια δικαιολογημένα. Γιατί θεωρούν και ίσως υπάρχει και ένας βαθμός κινδύνου. Πλην όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση. Και δεν αφορά μόνο πολιτικούς, αφορά και δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Τι σκοπεύετε να κάνετε; Εγώ δεν είπα για πολιτικούς, είπα για επίσημους εντός εισαγωγικών. Βεβαίως και αφορά και δημοσιογράφους. Δεν ξέρω αν συνεχίζουν τα παλιά…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η αφαίρεση και σε αυτές τις κατηγορίες.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν συνεχίζουν τα παλιά, παλιά μέχρι ….ταγεράκια κουβαλάγαν οι αστυνομικοί, ταγεράκια, σε κρεμάστρα, σε διάφορους…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι πληροφορίες μου λένε ότι συνεχίζεται και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο αστυνομικός δεν είναι ορντίναντσα, δεν μπορεί να τον προσβάλει κανένας, είναι άνθρωπος εργαζόμενος, έχει συγκεκριμένη αποστολή και δεν τον έχουμε για να κάνει τέτοιες δουλειές, σαν και αυτές που είπατε.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Οπότε τώρα σκοπεύετε να αποσύρετε, έχετε αριθμό ας πούμε, τι έχετε σκεφτεί να κάνετε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε αριθμό, έχουμε αρχίσει….
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις βέβαια που είναι πραγματικά θέμα ασφαλείας, εννοείται αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, και αυτές τις σεβόμαστε και η παραμικρή περίπτωση κινδύνου να υπάρχει, τις σεβόμαστε και αφήνουμε τον αστυνομικό, δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε τα πράγματα.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Ναι αλλά όχι τώρα 20, ένας να έχει 20 να τον φυλάνε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, και δεν υπάρχουν ξέρετε τέτοιοι αριθμοί, αλλά 5 και 6 υπάρχουν.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Γιατί ακούω κάτι τρελά. Ναι…. Ακούω κάτι τρελά.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Και δεν υπάρχει και λόγος καμιά φορά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Εσείς το ξέρετε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Περισσότερο αργομισθία είναι το ζήτημα.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Βολεύεται και ο ένας, βολεύεται και ο άλλος
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βόλεμα….
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Πείτε μας κάτι τώρα Υπουργέ, με το μεταναστευτικό εσείς εμπλέκεστε; Την πρώτη υποδοχή την έχει βέβαια το Λιμενικό, έχει φάει αυτό το πακέτο, μετά είναι ο κόσμος, εσείς;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Την υποδοχή και τα κέντρα, τους καταυλισμούς τα έχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα έχει ο κύριος Μουζάλας, ο οποίος καταβάλλει εξαιρετικές προσπάθειες, αεικίνητος και ακούραστος. Εμείς στηρίζουμε και βοηθάμε και συνεργαζόμαστε στο θέμα της αστυνομικής υποστήριξης, της φύλαξης και της καταγραφής, δηλαδή της ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων στους χώρους, τους καταυλισμούς σε αυτούς
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Με το Έβρο, που έπεσε και ξύλο προχθές εκεί με τον φράχτη; Καταρχήν τι γνώμη έχετε εσείς προσωπικά; Ο φράχτης χρειάζεται; Εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται ο φράχτης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο φράχτης αυτός να δούμε γιατί……. Ξέρετε έχω κάνει 9 χρόνια σε αυτή την περιοχή.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Σαφώς, ως στρατιωτικός όμως…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Όχι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εξυπηρετεί σκοπούς ασφαλείας, είναι σε 12 χιλιόμετρα που είναι χερσαία τα σύνορα, δεν είναι ποτάμι.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Εσείς έχετε υπηρετήσει εκεί;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 5 χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Οπότε την ξέρετε από έξω και ανακατωτά…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …κάθε πέτρα. Επομένως δεν υπάρχει θέμα Άμυνας, υπάρχει θέμα ασφαλείας, αυτός ο φράχτης καλύπτει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία που είναι 12 περίπου, 12.5 χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή ο φράχτης …. δεν έρχονται, δεν υπάρχει ροή μεταναστών- προσφύγων από αυτή την κατεύθυνση αλλά ξέρετε κάτι; Δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες αυτός ο φράχτης σε άλλα σημεία του Έβρου, απόδειξη ότι το καλοκαίρι δεν είχαμε ροές από άλλα σημεία του Έβρου, που ήταν στεγνός. Στα περισσότερα κομμάτια είναι στεγνός ο Έβρος το καλοκαίρι.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Τον περνάν με τα πόδια, έτσι δηλαδή;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, ναι. Ή έχει 20 πόντους νερό. Επομένως δεν είδαμε τέτοιες ροές, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε την τεράστια τραγωδία που συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου και να αναγνωρίσουμε και την τεράστια υποκρισία από πλευράς των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι κοιτάζουν τα ξαναγυρίσουν τα πράγματα στο Δουβλίνο 2, δηλαδή στο ότι η πρώτη χώρα υποδοχής έχει την κύρια ευθύνη. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών, και δεν μπορούμε να υποστούμε…..
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Κινδυνεύουμε να μας μετατρέψουν έτσι…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα αυτό θέλουν, να φιλτράρουν αυτοί τις διάφορες ροές, και να γίνουμε εμείς αποθήκη ψυχών. Και δεν μπορούμε και να υποστούμε και όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών, που μιλάμε εκατομμύρια όπως καταλαβαίνεται.
Γ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Ξέρετε κάτι όμως; Αυτό, άμα ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, να φυλάσσεται, μην πνίγονται τα παιδιά στη θάλασσα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να εξεταστούν, και εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις, πλην όμως πρέπει να δούμε εάν ανοίξουμε εμείς ένα διάδρομο τι θα γίνει με τους φράχτες παραπάνω; Μήπως κλείσουν οι άλλες χώρες τα δικά τους σύνορα;
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Είναι πολύπλοκο το θέμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άρα πρέπει να το δούμε το θέμα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, και πρέπει να το δούμε σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και σε σχέση με την Τουρκία. Γιατί η Τουρκία καθορίζει το προς τα πού εκτρέπει τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα γιατί στη Μυτιλήνη και όχι στη Σάμο; Στη Σάμο είναι 1 μίλι η απόσταση και στην Μυτιλήνη είναι 5. Μήπως υπάρχουν τουριστικά συγκροτήματα απέναντι. Λέω.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Ποια είναι η ερμηνεία η δική σας;
Δ. Καμπουρακης, δημοσιογράφος: Ότι έχει τουριστικά συγκροτήματα απέναντι στην Κω και δεν…..
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: … στη Σάμο. Να σας πω, επειδή πάντως διάφοροι συνωμοσιολόγοι που λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Εσείς έχετε πληροφορίες μέσα σε όλο αυτό τον πανικό που γίνεται και με τις αθρόες εισροές προσφύγων μπαίνουνε και άνθρωποι εξτρεμιστές; Των Τούρκων, κατάσκοποι, ο καθένας λέει και κάτι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, είναι πολύ πιθανό ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τρέχουν να σώσουν το κεφάλι τους και την οικογένεια τους και τα παιδιά τους, να παρεισφρύουν και κάποιοι….
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Όχι λέω αν έχετε κάποιες πληροφορίες, κάτι, κάποια ένδειξη…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν κρύβουμε ότι έχουμε το νου μας. Συγκεντρώνουμε πληροφορίες. Έχουμε ανθρώπους που ψάχνουν και αυτά τα θέματα. Δε μπορώ να πω τίποτα παραπάνω, αλλά έχουμε το νου μας και κοιτάζουμε μήπως υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει, όμως, εγκληματικότητα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχει βγει κάτι, οι άνθρωποι κοιτάζουν να σώσουν τα κεφάλια τους.
Δ. Καμπουράκης, δημοσιογράφος: Όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί από εσάς είχαν την τρομακτική αγωνία της τρομοκρατίας. Εσείς το έχετε ή έχει καταλαγιάσει; Γιατί σας βλέπω λίγο ήσυχα τα πράγματα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, η τρομοκρατία σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εσωτερικές εποχές παίζει το ρόλο της, δε μηδενίζεται ποτέ, πλην όμως δεν είναι σε έξαρση. Η τρομοκρατία έχει καταλαγιάσει, γιατί, αν θέλετε, υπάρχει μία γενικότερη συνειδητοποίηση το πώς μπορούν να γίνουν αλλαγές στις κοινωνίες, σε όλο το πολιτικό φάσμα…
Δ. Καμπουρακης, δημοσιογράφος: Εννοείται και ιδεολογικά έχει ηττηθεί κάπως, ας πούμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ιδεολογικά πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει, ηρεμήσει και ξέρετε κάτι, εάν με ρωτούσε κάποιος «ποιες είναι οι προτεραιότητες σου», «ποιοι είναι οι κίνδυνοι τους οποίους βάζεις», εγώ θα έλεγα διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα σε συγκεκριμένες περιοχές, που υπάρχει άβατο, όπως είπα και πριν, που υπάρχει εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, αυτά θα έβαζα σαν προτεραιότητες και όχι η τρομοκρατία.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Και μία τελευταία να μη χαλάσουμε και την παράδοση, πως ένας αριστερός στρατηγός, ας πούμε, βρέθηκε στο άντρο της αστυνομίας; Εσείς παλιά είμαι σίγουρος ότι φοβόσασταν μήπως σας παρακολουθούν και τέτοια. Τώρα που πήγατε υπουργός ρωτήσατε να βρείτε το φάκελό σας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχω βρει χρόνο για κάτι τέτοιο
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Σας δίνω εγώ μία ιδέα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε όμως. Πρέπει να το διαχειριστούμε τα προβλήματα είναι πολύ εύκολο…
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Μη μου ξεφεύγετε για το φάκελο σας ρώτησα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για το φάκελο μου το 2000 μου είχαν δώσει κάποια στοιχεία, αλλά δε ξέρω αν υπήρχε και τίποτε άλλο στη συνέχεια.
Δ. Καμπουρακης, δημοσιογράφος: «Ο Κόκκινος Αξιωματικός» τον έλεγαν τότε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κάθε στρατιωτικός και ο κάθε αστυνομικός μπορεί να έχει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το προβλέπει το Σύνταγμα, το προβλέπει η δημοκρατική αντίληψη και ξέρετε, κάτι, πρέπει να διαχειριστούμε και να δούμε, να διαχειριστούμε τα προβλήματα και της χώρας και του συγκεκριμένου Υπουργείου. Οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι άνθρωποι όπως όλοι μας, έχουν και είναι δικαίωμα τους να έχουν οπότε πολιτική πεποίθηση και άποψη. Από εκεί και πέρα, με τεράστια προβλήματα, από εκεί και πέρα πρέπει να συνδυάσουμε την ασφάλεια και την ελευθερία. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να συνδυαστεί η ασφάλεια με την ελευθερία.
Γ. Οικονομέας, δημοσιογράφος: Πάντως εκείνα τα χημικά που είχε εξαγγείλει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα καταργηθούν δεν τα βλέπω να καταργούνται.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είδατε ότι και η πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίο του Άρεως είναι προσβάσιμα, χωρίς να ανοίξει μύτη. Νομίζω είδατε πολύ ηπιότερη αντιμετώπιση στα διάφορα θέματα, αλλά βέβαια δεν μπορεί και να μοιράζουμε λουλούδια σε όλες περιπτώσεις.