ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 22 / 0 1/201 3
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στην εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel (21/1/2012)
Γ. Πρετεντέρης: Πάμε λοιπόν στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Δένδια. Κύριε Δένδια καλησπέρα και πάλι. Κύριε Υπουργέ, το είδαμε και στο βίντεο προηγουμένως, η Ελλάδα φοβάται, νομίζω… Αλλά η Ελλάδα φοβάται και φοβάται περισσότερο από χθες με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τρομοκρατική απειλή, την οποία δεν ξέρουμε, εκτός αν την ξέρετε εσείς να μας βοηθήσετε και η οποία έχει ενδεχομένως βάλει στόχο να αιματοκυλήσει την ελληνική κοινωνία, γιατί τέτοιου τύπου χτυπήματα δεν είναι χτυπήματα κλασικού τύπου αν μπορώ να το πω, αλλά είτε με μια βόμβα στο μετρό, όπως πήγαν να το κάνουν πέρυσι αν είναι οι ίδιοι, είτε με μία βόμβα στην προεκλογική σύνοδο την ΝΔ το 2009 αν ήταν οι ίδιοι, ακούω ότι μπορεί να ήταν οι ίδιοι, είτε με τη βόμβα χθες στο MALL θα μπορούσαμε να έχουμε 10δες 100δες θύματα, μέχρι αθώα μικρά παιδάκια που πήγαν σινεμά χθες στο MALL. Σας ανησυχεί; Σας φοβίζει;
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κοιτάξτε. Και βέβαια με ανησυχεί, αν αυτό με ρωτάτε. Με ανησυχεί όλους αυτούς τους μήνες, αλλά κρατάω και επαναλαμβάνω την έμμεση δική σας παρατήρηση ότι δυστυχώς για τη χώρα, η τρομοκρατία είναι κάτι το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα από το 1974 και μετά. Υπήρξε μία, θα μου επιτρέψετε να πω, ψευδαίσθηση το 2002 όταν συνελήφθησαν τα μέλη της 17Νοέμβρη, ότι η χώρα είχε ξεμπερδέψει με το θέμα της τρομοκρατίας. Δυστυχώς αυτή η ψευδαίσθηση διαλύθηκε πάρα πολύ γρήγορα, ήδη από το 2003 είχαμε πάλι χτυπήματα και τα τελευταία χρόνια, μιλάω για το ‘ 09, το ‘ 10, το ‘ 11, το ‘ 12 είχαμε επίσης πάρα πολλά χτυπήματα. Λυπάμαι να θυμίσω ότι θρηνήσαμε 3 θύματα, ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν ο Υπασπιστής του προκατόχου μου, του κ. Χρυσοχοϊδη, ο Βασιλάκης, η βόμβα έφτασε και χτύπησε μέσα στο γραφείο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Δυστυχώς η χώρα έχει έναν ανοιχτό λογαριασμό με την τρομοκρατία από το 1974 και δεν έχει πετύχει αυτόν τον λογαριασμό να τον κλείσει.
Γ. Πρετεντέρης: Τώρα όμως, πάμε τις τελευταίες μέρες γιατί έχουμε μία διαφορά ποσοτική, ενδεχομένως και ποιοτική. Μετράω 17 επιθέσεις σε τράπεζες, γραφεία κομμάτων, σπίτια δημοσιογράφων, μία επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της ΝΔ και τώρα τη βόμβα στο MALL. Όλα αυτά σε ένα 10ημερο μέσα. Παραείναι πολλά.
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Έχετε δίκιο, αλλά μην αναβαθμίσετε και τα γκαζάκια και τέτοια μικρά πράγματα στο επίπεδο αυτού που λέμε τρομοκρατία. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι αξιόποινες πράξεις. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, αν θέλετε θα υπερασπιστώ ότι το κράτος πρέπει να λογαριαστεί με οποιονδήποτε χώρο.
Γ. Πρετεντέρης: Άρα το γκαζάκι τι είναι δηλαδή;
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Μην πάμε στα θέματα ορισμού. Αυτό το οποίο εδώ έχει σημασία στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, θα μου επιτρέψετε να σας πω, για μένα το γκαζάκι είναι απολύτως απαράδεκτο, το έχω πει, το έχω δείξει. Η πρακτική την οποία ακολουθούμε είναι απόλυτη και σε αυτό, όπως είναι απόλυτη και στις καταλήψεις, όπως είναι απόλυτη σε οποιαδήποτε εκδήλωση ανομίας, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αυτό το οποίο αφορά είναι η βαριά τρομοκρατία, δεν θα το ενέτασσα σε αυτό.
Γ. Πρετεντέρης: Δηλαδή μου λέτε έχουμε δύο ειδών ενέργειες, βγάζετε τα 17 επιθέσεις με γκαζάκια, εμπρησμούς κ.λ.π. και βάζετε τα καλάσνικοφ και τη βόμβα μαζί;
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Θεωρώ ότι εκεί υπάρχει ένα πολύ σοβαρότερο ζήτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ξαναλέω, ότι υποτιμώ με οποιονδήποτε τρόπο την πρόκληση που συνιστά απέναντι στην έννομη τάξη, στην νομιμότητα, στην κοινωνία, όπως την αντιλαμβανόμαστε και στην οποία ελπίζουμε, φαινόμενα του τύπου γκαζάκια και όλα αυτά.
Γ. Πρετεντέρης: Τώρα να πάμε λίγο στο χθεσινό γεγονός, έχετε να μου δώσετε μερικές πληροφορίες, ήτανε γυναίκα καταρχήν η δράστιδα, ακούγεται ότι έχουν καταλήξει ότι ήταν τελικά γυναίκα, το ξέρετε εσείς ή δεν σας το έχουνε πει ακόμα;
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κύριε Πρετεντέρη, θα μου επιτρέψετε να σας πω και εγώ με τη σειρά μου το εξής: εγώ δεν είμαι ο επικεφαλής των ερευνών, δεν είμαι ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής. Είμαι απλώς ο πολιτικός Προϊστάμενος.
Γ. Πρετεντέρης: Λέω μήπως ξέρετε κάτι όμως.
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Και αν ξέρω, ειλικρινά σας λέω ότι το τελευταίο πράγμα που θα κάνω είναι να το πω.
Γ. Πρετεντέρης: Ωραία, ας μην πάμε τότε στα επιχειρησιακά, ας πάμε στα γενικά πολιτικά. Φαίνεται ότι ζούμε ένα φαινόμενο νέου αντάρτικου πόλεως, το ρωτάω αυτό γιατί χθες στην «Καθημερινή» σε μια συνέντευξή σας, ενώ διαψεύδατε το φαινόμενο ενός αντάρτικου πόλεως, λέγατε ότι περιμένουμε αίμα. Και το αίμα ήρθε, δεν σας διέψευσε δηλαδή, ούτε 10 ώρες έξω δεν πέσατε.
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Θα ευχόμουνα να είχα πέσει έξω μέρες, μήνες, χρόνια. Αλλά δυστυχώς από τον Νοέμβρη και μετά, για λόγους που εν πάση περιπτώσει δεν έχει έννοια να τους αναφέρουμε, έχω την αίσθηση ότι θα υπήρχαν χτυπήματα. Είμαι ευτυχής ότι τα χτυπήματα όπως υπήρξαν, δεν οδήγησαν στο να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.
Γ. Πρετεντέρης: Και μιας και πέφτετε μέσα, θα έχουμε και άλλα χτυπήματα τώρα, τι προβλέπετε;
Υπουργός Δτ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Δεν μπορώ να σας το αποκλείσω. Θέλω να σας είμαι απολύτως ειλικρινής.
Γ. Πρετεντέρης: Αυτά που λέγονται ότι θα έχουμε πολιτικό την επόμενη φορά είναι…
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Δεν μπορώ να μπω κ. Πρετεντέρη σε μια διαδικασία υποθέσεων. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει χτύπημα και να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των ελλήνων πολιτών, των συνανθρώπων μας που ζουν στη χώρα, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα έρθει εδώ και θα σας αποκλείσει ένα επιπλέον χτύπημα. Σας είπα, η χώρα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την τρομοκρατία από το 1974 και αυτό, το οποίο…
Γ. Πρετεντέρης: Σύμφωνοι. Θέλω όμως να καταλάβω το εξής: θεωρείτε ότι είναι η συνέχεια εκείνης της τρομοκρατίας ή είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο μιας νέας τρομοκρατίας όπως ισχυρίζονται πολλοί;
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Αναλόγως πως το εννοεί κανείς, αλλά κινδυνεύουμε να χαθούμε στους ορισμούς..
Γ. Πρετεντέρης: Μέχρι τώρα η τρομοκρατία στην Ελλάδα ή έβαζε κανένα γκαζάκι, αυτά που λέτε τα γκαζάκια, εντάξει να δεχτώ ότι είναι ηπιότερη μορφή τρομοκρατίας, αν και είναι τρομοκρατία, και είχε και την τρομοκρατία, την άλλη, που πήγαινε με το πιστόλι σκότωνε έναν άνθρωπο ή του έβαζε ρουκέτα ή τον πυροβολούσε και έχουνε σκοτώσει και πολλούς έτσι.
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Ξέρετε, αυτό το οποίο είναι ανησυχητικό είναι ότι και οι δύο αυτές συμπεριφορές που περιγράψατε, που και εγώ σας είπα ότι έχουν διαφορά μεταξύ τους, ως προς το δείκτη επικινδυνότητας για το κοινωνικό σύνολο, πρώτον συνιστούν την ίδια απαξία απέναντι στην έννομη τάξη και δεύτερον και σπουδαιότερο δυστυχώς πηγάζουν από την ίδια μήτρα. Γι’ αυτό σας λέω λοιπόν ότι η ελληνική κοινωνία, η Ελληνική Δημοκρατία, η συνταγματική τάξη, δεν έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με όλο αυτό το φαινόμενο από το 1974 μέχρι σήμερα.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Σε αυτό συμφωνήσαμε και δέχομαι ότι είναι από την ίδια μήτρα. Αλλά είναι άλλο πράγμα, σας ξαναλέω, οι στοχευμένοι στόχοι, και άλλο πράγμα να βάζουμε βόμβα στο MALL.
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Δεν διαφωνώ μαζί σας. Σας το είπα πριν στις καταμετρήσεις που κάναμε. Όμως το ερώτημα δεν είναι τι συμβαίνει, το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε. Και η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να έχει επιχειρησιακό αντικείμενο, διότι εγώ δεν ξέρω τι διεξάγουν.
Γ. Πρετεντέρης: Συμφωνώ, αλλά πριν πάμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, συμφωνώ είναι επιχειρησιακό, εγώ θέλω να καταλάβω τι συμβαίνει. Παραδείγματος χάρη ακούω, ότι όλα αυτά είναι η απάντηση ενός ακροαριστερού χώρου σε μια προσπάθεια της πολιτείας, κατ’ εμέ επιβεβλημένη, να επιβάλει την τάξη και το νόμο και τη νομιμότητα όπου πρέπει. Και ότι όλα αυτά, οι καταλήψεις, οι Βίλλες Αμαλίας, η ΑΣΟΕΕ και όλη αυτή η προσπάθεια επιβολής μιας νομιμότητας, έχουν οδηγήσει έναν ακροαριστερό χώρο να απαντά με αυτόν τον τρόπο, με βόμβες. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Εάν ήταν έτσι, τότε το προηγούμενο διάστημα που δεν είχαν προσπάθειες ανακαταλήψεων των συγκεκριμένων κτιρίων, ας πάρουμε την τριετία, ’09, ’10, ’11, δεν θα υπήρχαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως δυστυχώς τα στατιστικά, διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Είχαμε πάρα πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις και 3 θανάτους εκείνο το διάστημα που το φαινόμενο των καταλήψεων έγινε ανεκτό. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανοχή του κράτους απέναντι στην ανομία, ενθαρρύνει την εμβάθυνση της τρομοκρατίας, την βαρύτερη τρομοκρατία. Η ανοχή του κράτους είναι αυτή που επιτρέπει στο τρομοκρατικό φαινόμενο να ανθεί, να στερεί ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, να επιβάλει αυτό που λέτε εσείς το φόβο στη χώρα. Αν μου επιτρέψετε εγώ να πω κάτι παραπάνω, είναι επίσης ένα μεγάλο διακύβευμα για την τεράστια προσπάθεια που γίνετε για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Διότι, παραδείγματος χάρη, ακούγεται από όλες τις πηγές και ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί ότι το 2013 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Έχει κανείς τη ψευδαίσθηση ότι θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό εάν βρέχει βόμβες στην Ελλάδα; Βεβαίως όχι. Ή αν εν πάση περιπτώσει, όταν όπως τον Φλεβάρη του ’12 καίγεται η Αθήνα κάθε λίγο; Βεβαίως όχι. Λοιπόν, ένας τρόπος και ένας δρόμος υπάρχει για τη χώρα, για την κοινωνία, για την συνταγματική τάξη. Και αυτός είναι η μηδενική ανοχή απέναντι στο φαινόμενο της ανομίας, είτε αυτό είναι κατάληψη είτε αυτό είναι γκαζάκι είτε αυτό είναι βαριά τρομοκρατία. Εάν συνομολογούμε, τα κόμματα τουλάχιστον του συνταγματικού τόξου, αυτήν την τοποθέτηση, που ελπίζω ότι το κάνουμε, από εκεί και πέρα θα πρέπει ξεκάθαρα να καταδικάσουμε το φαινόμενο, ξαναλέω όλο το φαινόμενο, όχι να διακρίνουμε την κατάληψη…
Γ. Πρετεντέρης: Ξέρετε, είπατε «πιστεύω το κάνουνε». Έχετε την αίσθηση ότι υπάρχουν κόμματα που θωπεύουν τέτοιες συμπεριφορές ανομίας; Να το πω έτσι, όχι τρομοκρατίας ίσως, αλλά ανομίας, ναι;
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κοιτάξτε, στο θέμα της ανομίας πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, παρότι επιθυμώ να υπάρχει το ευρύτερο δυνατό μέτωπο απέναντι στη σκληρή τρομοκρατία. Όμως απέναντι στην ανομία, νομίζω ότι ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύτηκε τον τελευταίο καιρό, δεν μας βοήθησε σε μια απόλυτη καταδίκη του φαινομένου. Δηλώσεις του τύπου «οι μολότοφ, ή τα καδρόνια ή οι μάσκες ή τα κράνη είναι κάτι που ο καθένας έχει στο σπίτι του», δεν μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μια απόλυτη άρνηση όλων των φαινομένων ανομίας που θα μας επέτρεπαν από εκεί και πέρα όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια απόλυτη αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας και σιγά-σιγά σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως ελπίζω, γιατί ξέρετε, δεν θέλω να είμαι απαξιωτικός για κανέναν, ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση μετάβασης. Ας μην ξεχνάμε ότι, το κάθε κόμμα έχει το παρελθόν του, έχει τις ρίζες του. Ελπίζω, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει αυτή τη μετάβαση προς τη νομιμότητα και ειλικρινά λυπάμαι να βλέπω πισωγυρίσματα, όπως αυτό που περιέγραψα προηγουμένως, που όμως βεβαίως με βάζει σε μεγάλες ανησυχίες.
Γ. Πρετεντέρης: Πείτε μου κάτι. Είπατε προηγουμένως ότι αυτή η τρομοκρατία τρόπον τινά την εντάξατε σε μια συνέχεια τρομοκρατίας από το ’74 και μετά. Πιστεύετε ότι είναι η ίδια ρίζα, είπατε, η ίδια μήτρα; Είναι, δηλαδή, οι ίδιες οργανώσεις, περίπου οι ίδιοι άνθρωποι, δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι έχουν περάσει και πολλά χρόνια, είναι όμως ο ίδιος πολιτικός χώρος, πιστεύετε.
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Είναι η ίδια αντίληψη των πραγμάτων, που η Ελληνική Δημοκρατία και η συνταγματική τάξη επέτρεψε να υπάρξει και να επιβιώσει.
Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Υπουργέ, δεν έχω αντίρρηση σε αυτό. Θέλω να επαναφέρω το θέμα, ρωτώ αν είναι ο ίδιος πολιτικός χώρος, διότι εδώ άκουσα…
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω την τρομοκρατία ως πολιτικό χώρο. Είναι συνολική έκφανση του πολιτικού φαινομένου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι.
Γ. Πρετεντέρης: Συμφωνώ, αλλά από κάπου γεννιέται, είπατε, μια μήτρα ότι υπάρχει.
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Ναι, αλλά δεν θεωρώ ότι η μήτρα αυτή συνιστά πολιτική.
Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα, εν πάση περιπτώσει, έως τώρα η τρομοκρατία, ελάτε να το πω έτσι χοντρά όπως το λέμε, ήταν κυρίως αριστερή τρομοκρατία, αυτό ξέρουμε από τη μεταπολίτευση και μετά. Άκουσα τον κ. Γλέζο και άλλους τον τελευταίο καιρό, ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες προσφάτως, να θέτουν ένα θέμα παρακρατικών ή άλλων μηχανισμών που υποδαυλίζουν ή θα έπρεπε να υποδαυλίζουν αυτήν την τρομοκρατία. Δηλαδή να έχουμε μια άλλου τύπου τρομοκρατία κρατικής προέλευσης, ακροδεξιάς προέλευσης ή δεν ξέρω τι άλλο. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Κ. Πρετεντέρη, καταρχήν εγώ εδώ δεν είμαι για να μιλώ με ενδεχόμενα. Μου επιτρέπεται από τη θέση που έχω να λέω τα ελάχιστα και αυτά, τα οποία είναι απολύτως βεβαία. Και επειδή αναφέρατε το όνομα του κ. Γλέζου, εγώ τον κ. Γλέζο τον υπολήπτομαι απολύτως. Είναι σύμβολο για τον Ελληνισμό με την αντίδρασή του σε μια περίοδο που το έθνος βρέθηκε σε κατάσταση απόλυτη κρίσης, την Κατοχή. Είμαι πολύ προσεκτικός, λοιπόν, στις κουβέντες μου όταν μιλώ για ανθρώπου που συνιστούν σύμβολα για το έθνος και το λαό. Εδώ όμως, το να μιλάμε τώρα για παρακρατική Δεξιά και τα λοιπά, θα μου επιτρέψετε να πω απέχει τελείως από την πραγματικότητα. Δηλαδή όταν επικαλούμαστε κάτι, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, γιατί ο τρόπος που επικαλούμαστε, έστω και με τις αγαθότερες προθέσεις, οδηγεί σε δικαιολόγηση άλλων φαινομένων, τα οποία είναι εντελώς απαράδεκτα. Από που περίπου εκπηγάζουν όλα αυτά τα φαινόμενα, αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα, δεν λέω για το μέλλον τι θα γίνει, αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα, όμως, είναι περίπου προφανές. Αυτό λοιπόν πρέπει να καταδικαστεί απόλυτα από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και όσους έχουν ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στο Σύνταγμα της χώρας μας.
Γ. Πρετεντέρης: Ανακεφαλαιώνω. Συνεπώς πιστεύετε ότι αυτή η τρομοκρατία είναι συνέχεια της τρομοκρατίας που ξέραμε, που πηγάζει χονδρικά από τον αναρχοαυτόνομο χώρο, από την άκρα αριστερά, τέτοιας προέλευσης τρομοκρατία είναι.
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Τέτοιας προέλευσης τρομοκρατία είναι. Υπάρχει όμως σιγά-σιγά και μία ώσμωση με το κοινό έγκλημα, την οποία και αυτή παράλληλα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Εάν αυτό το αγνοήσουμε πάλι θα έχουμε ελαττωματική ανάλυση του φαινομένου.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Αφού λοιπόν λίγο πολύ συζητήσαμε το τι συμβαίνει, θέλω να πάμε στο τι θα γίνει από δω και πέρα. Αν κατάλαβα καλά, η κυβέρνηση, η δική σας άποψη, είναι μηδενική ανοχή στην ανομία…
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Νομίζω ότι η άποψη όλων και αυτό επιδιώκω, η άποψη όλων μας, πρέπει να είναι η απόλυτα μηδενική ανοχή. Δεν είναι δυνατόν ξέρετε… Η ανοχή του κράτους είναι αυτό το οποίο επέτρεψε σε αυτά τα φαινόμενα, πρώτα να εγκατασταθούν, μετά να κερδίσουν ζωτικό χώρο, μετά να καταλάβουν κτίρια, μετά να καταλάβουν συνοικίες, να ανθίσουν και μετά να διεκδικήσουν επέκταση, λόγο και συνολικά να εύχονται, για να μην πω να σχεδιάζουν, ανατροπή συνολικά της έννομης τάξης, όπως καταλαβαίνουμε. Εάν δεν υπάρξει απόλυτη αντίσταση σε αυτό, εάν δείχνουνε, αν θέλετε, ορισμένοι πολιτικοί χώροι, και αναφέρομαι ευθέως στο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν έχω λόγο να μασάω τα λόγια μου, κατανόηση του φαινομένου, εξήγηση του φαινομένου, ανοχή κάποιων εκφάνσεων του φαινομένου στην ήπια μορφή του, τότε δεν θα πετύχουμε. Και το κέρδος για τη Δημοκρατία είναι να πετύχουμε, είναι μεγάλο στοίχημα να καθαρίσουμε τα προβλήματα του ’74, είτε αυτά είναι στην κοινωνία, είτε είναι στην οικονομία είτε στην έννομη τάξη.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Να ρωτήσω όμως κάτι; Μου προσδιορίσατε προηγουμένως τον χώρο από τον οποίο προέρχεται η μήτρα αυτής της τρομοκρατίας από τον οποίον δεν έχουμε απαλλαγεί από το ’74 και μετά. Μήπως όσο θα υπάρχει αυτός ο χώρος θα γεννιέται και η τρομοκρατία; Δηλαδή μήπως πιστεύεται ότι υπάρχει μια επιεικής αντιμετώπιση έως να λέμε ότι είναι γραφικό φαινόμενο αυτοί οι διάφοροι αναρχοαυτόνομοι και οι αντιεξουσιαστικοί χώροι κ.λπ. τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν να εκτρέφουν διάφορες γενιές επικίνδυνων ανθρώπων;
Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Αυτό ακριβώς ισχυρίζομαι κ. Πρετεντέρη. Ακριβώς αυτό ισχυρίζομαι. Ότι αν ανεχθείς ως γραφικό και συμπαθές φαινόμενο το σπάσιμο ενός παραθύρου ή την κατάληψη ενός κτιρίου ή μετά το κάψιμο ενός κτιρίου, από εκεί και πέρα οδηγείς σιγά-σιγά τα βήματα μιας ολόκληρης τάξης νέων ανθρώπων προς έναν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που οδηγεί σε πλήρη αμφισβήτηση ενός συστήματος, το οποίο εν πάση περιπτώσει εγώ έχω την ευθύνη να το υποστηρίζω και να το στηρίζω. Ο καθένας μπορεί να έχει τις ιδεολογικές του αντιλήψεις, μπορεί να θεωρεί ότι ο αστικός τρόπος ζωής είναι απαράδεκτος, ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε οποιοδήποτε αναρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, μπορεί να ονειρεύεται την Ισπανία του Μεσοπολέμου, μπορεί να ονειρεύεται ό,τι θέλει. Όμως η έννομη τάξη και το Σύνταγμα της χώρας περιγράφουν ένα πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να κινηθούμε και αυτό το πλαίσιο εγγυάται, στη δική μου αντίληψη και άποψη, την ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και άρα την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τους συνανθρώπους μας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει όλοι να έχουμε ξεκάθαρο λόγο, δεν μπορούμε να τα μασάμε, να το ξεκαθαρίσω.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Άρα όχι μόνο απέναντι στην τρομοκρατία την ίδια αλλά και στο χώρο που την γεννάει.
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Απέναντι σε οποιαδήποτε έκφανση αμφισβητεί την νομιμότητα και το Σύνταγμα, όπως αυτά έχουν ψηφιστεί και στα οποία έχουμε ορκιστεί πίστη και αφοσίωση.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Τώρα μια και λέμε Σύνταγμα στους δικαστές γιατί την πέσατε;
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Με αδικείτε κατάφορα. Εγώ την έπεσα στους δικαστές;
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Όχι. Εγώ το είπα λίγο περιπαικτικά-χαϊδευτικά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλω να επικαλεστώ την δήλωση σας, αλλά την ξέρετε γιατί είχατε μια αντιδικία ολόκληρη. Όχι την δήλωση, την απάντηση στην ερώτηση συνέντευξης που λέτε ότι υπάρχουν εν πάση περιπτώσει και μερικές συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και κρίσεις, δεν τις σχολιάζετε λέτε, αλλά ας δούνε και αυτοί λίγο πως κάνουν τη δουλειά τους γιατί έχουμε θέματα.
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Με συγχωρείτε αυτό που λέτε δεν …
Γ. Πρετεντέρης: Είναι η περίληψη της φράσης.
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Ε γώ θα σας πω καταρχήν έχω υπάρξει Υπουργός Δικαιοσύνης, είμαι λειτουργός της Θέμιδας, υπό την ευρεία έννοια, ως δικηγόρος, αγαπώ και σέβομαι τον Έλληνα δικαστή. Για να φτάσω, λοιπόν, να απαντήσω σε ερώτηση με τον τρόπο που απάντησα φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεται ότι έχω βασιμότατους λόγους να το πράξω. Βεβαίως δεν αναφέρομαι στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών. Βεβαίως δεν αναφέρομαι καν στην πλειοψηφία των δικαστών λειτουργών, ούτε σε μια σημαντική μειοψηφία…
Γ. Πρετεντέρης: Οι οποίοι έσπευσαν να σας απαντήσουν, όμως. Δύο Ενώσεις, εισαγγελείς και δικαστές κ.λπ…
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Νομίζω ότι εκ συνδικαλιστικού καθήκοντος υπερέβαλαν εαυτούς και μάλλον βλάπτουν την ιδέα της Δικαιοσύνης και τον τρόπο απονομής της.
Γ. Πρετεντέρης: Βεβαίως και οι ανακοινώσεις δεν έχουν και καμία αυτοκριτική γιατί υπάρχουν μερικά ερωτηματικά.
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Ξέρετε, εγώ δεν θα αντιδικήσω με τις Ενώσεις των δικαστικών λειτουργών. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι η αντίληψη ότι οποιαδήποτε δικαστική απόφανση αποτελεί θέσφατο και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε δημόσιο λειτουργό και μάλιστα σε έναν Υπουργό να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη για κάποια συγκεκριμένη δικαστική απόφανση αυτού φοβούμαι ότι είναι μια λογική πέραν του πολιτεύματος.
Γ. Κατρούγκαλος: Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι σε μια κυβέρνηση που λειτουργεί συλλογικά τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητας καταρχήν του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ακριβώς, επειδή οι κυβερνήσεις λειτουργούν συλλογικά μπορεί να φανταστώ ότι είτε δεν συμφωνεί μαζί σας ο Υπουργός Δικαιοσύνης είτε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί συλλογικά ή και τα δυο μαζί, όταν βλέπω εσάς και όχι τον Υπουργό να κάνει αυτήν την δήλωση.
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Φ οβούμαι ότι η φαντασία σας σάς εξώθησε σε μάλλον λανθασμένους δρόμους, γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι το ορθό κριτήριο να λειτουργεί κανείς με τη φαντασία. Πάμε λίγο με τη λογική. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ακριβώς αυτός, έχω υπάρξει Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν θα έπρεπε με κανέναν τρόπο, να εκφραστεί για οποιανδήποτε δικαστική απόφαση ή απόφανση με οποιονδήποτε τρόπο κι αν βγήκε αυτή. Εδώ η δικαστική απόφαση και απόφανση κρίνεται καταρχήν από εσάς, την επιστήμη του Δικαίου, μετά από την κοινωνία και βεβαίως μπορεί να κρίνεται υπό ευρεία έννοια και από την εκτελεστική εξουσία. Αν θα μου επιτρέπατε να πω, ακριβώς πλην του υπουργού Δικαιοσύνης, διότι ακριβώς γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο άμεσος Προϊστάμενος, διοικητικά και μόνο βέβαια και όχι ως προς την κρίση των ελλήνων δικαστών, η δική του κρίση θα μπορούσε να συνιστά οιονεί παρέμβαση αν εκφραζόταν. Κατά συνέπεια, θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω ότι είναι ακριβώς το ανάποδο από αυτό που μου λέτε.
Δημοσιογράφος Γ. Πρετεντέρης: Πάντως για να φύγουμε από το αφηρημένο επίπεδο, εγώ δεν πιστεύω ότι είναι θέμα να πάμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να μας πουν, να μάθουμε γιατί ο Μαζιώτης επί 18 μήνες δεν κατάφεραν να τον δικάσουν και αφέθηκε ελεύθερος και εξαφανίστηκε. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι στην κρίση της κοινωνίας και θεωρώ επιβεβλημένο από τον Υπουργό να βγει και να το πει αυτό το πράγμα.
Γ. Κατρούγκαλος: Απολύτως έτσι είναι. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τον Υπουργό. Ακούστε η διαφωνία μας με τον Υπουργό δεν είναι ότι κρίνονται και οι δικαστές. Κρίνονται, απλώς στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης έχουμε έναν κανονισμό. Επειδή ο Υπουργός είναι επικεφαλής κατ’ αρχήν της Αστυνομίας θα δικαιολογούσα περισσότερο ένα ενδιαφέρον για την αθώωση για το περιστατικό το περίφημο της ζαρντινιέρας όλων των αστυνομικών που εμπλέκονταν και οι οποίοι είχαν αποτυπωθεί να επιτίθενται στο συγκεκριμένο διαδηλωτή.
Γ. Πρετεντέρης: Γιατί πάντα κάνετε έναν συμψηφισμό, μιλάμε για τρομοκρατία, μιλάμε για βόμβες, μιλάμε για ανθρώπους και λέτε, «ναι, αλλά η ζαρντινιέρα». Γιατί τα συμψηφίζετε; Γιατί νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε;
Γ. Κατρούγκαλος: Κύριε Πρετεντέρη ο ορθός λόγος δεν είναι ποταμός, πρέπει να τον χρησιμοποιούμε και ως μέτρο των δηλώσεών μας και ως μέτρο των επιχειρημάτων των άλλων. Εγώ λοιπόν σε αυτά που είπατε έχω κάποιες βασικές αντιρρήσεις που δεν είναι συμψηφισμός. Είπατε ότι η Ελλάδα φοβάται. Θα σας πω εγώ ότι η Ελλάδα δεν φοβάται. Η Ελλάδα φοβάται ότι θα μείνει άνεργη και δεν θα έχει να πληρώσει τον λογαριασμό της σαν μια πρώτη παρατήρηση. Δεύτερον η δήλωσή σας ότι η τρομοκρατία προέρχεται από τα Αριστερά, νομίζω ότι δεν έχετε δει καθόλου την τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής που μαχαιρώσει δολοφονεί και τα σπάει στις λαϊκές αγορές.
Γ. Πρετεντέρης: Εγώ θα δεχθώ να κάνουμε να κάνουμε όποια συζήτηση θέλετε και δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνουμε αυτό το πράγμα, υπάρχει όμως είναι όμως αυτή η αντίληψη μια βόμβα στο Μ all και η κουβέντα είναι “ναι αλλά και η Χρυσή Αυγή που χτυπάει τους Πακιστανούς”.
Γ. Κατρούγκαλος: Αμφισβητώ κ. Πρετεντέρη τη δήλωση ότι μία μήτρα γεννάει τη βία, αμφισβητώ τη δήλωση ότι υπάρχει μόνο τρομοκρατία από τη μία πλευρά. Αμφισβητείται ότι η Χρυσή Αυγή τρομοκρατεί; Αμφισβητώ ότι η τρομοκρατία έχε i ένα και μόνο χρώμα.
Σ.Βούλτεψη: Αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά εδώ έχουμε μία συνέντευξη του Υπουργού. Περιμένετε να ολοκληρώσει…
Γ. Πρετεντέρης: Θέλω να ολοκληρώσω το θέμα των δικαστών γιατί εκεί είχαμε μείνει. Μην το αφήσουμε στην άκρη. Λοιπόν, έχετε αιτιάσεις για συγκεκριμένα πράγματα υποθέτω. Είπατε ας πούμε τους δύο, για την 25χρονη και τον 29χρονο που κατηγορούνται για συμμετοχή στου Πυρήνες της Φωτιάς, πιστοποιήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, σωστά το λέω;
Υπουργός ΥΔΤ & ΠτΠ Ν. Δένδιας: Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε συγκεκριμένες δικογραφίες ή υποθέσεις. Δεν μου επιτρέπεται να το πράξω. Είπα αυτά που είχα να πω, τα είπα νομίζω από ειλικρινές ενδιαφέρον για την απονομή της Δικαιοσύνης κατά αυτόν τον τρόπο, όπως εγώ την αισθάνομαι. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Νομίζω, πρέπει να είμαι ειλικρινής σε αυτό, αυτή πρέπει να είναι η αντίληψη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Διεκδικώ, σας λέω απλά, ότι επειδή και αγαπώ τους δικαστές και ως λειτουργός της δικαιοσύνης όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι και με αυτόν τον τρόπο εν πάση περιπτώσει λειτουργώ και κερδίζω και τη ζωή μου, θα είμαι εξαιρετικά προσεκτικός διαχρονικά. Για να φτάσω στο σημείο να απαντήσω σε ερώτηση με τον τρόπο που απάντησα οφείλω να σας πω ότι είχα ισχυρούς λόγους να το πράξω. Δεν θα το έπραττα άλλως. Δεν συνηθίζω να εκφράζομαι, ιδίως για την Δικαιοσύνη, εάν δεν υπάρχει ισχυρότατος λόγος να το πράξω. Από εκεί και πέρα δεν διεκδικώ το αλάθητο. Είμαι άνθρωπος. Εάν κάποιοι προσβλήθηκαν ότι κακώς έπραξα, πολύ ωραία.
Π. Παναγιώτου: Κύριε Υπουργέ, μία ερώτηση. Εγώ άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτά που είπατε. Η ερώτηση μου είναι γιατί το θέσατε δημόσια το θέμα και με αυτόν τον τρόπο; Εάν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουνε ότι κάποιοι δικαστές εθελοτυφλούν όπως είπατε στη δήλωσή σας, γιατί ήταν κάπως βαριά η δήλωση σας, μια μειοψηφία εθελοτυφλεί στο φαινόμενο της τρομοκρατίας ή των ένοπλων τρομοκρατικών επιθέσεων υπάρχει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπάρχει η ηγεσία της δικαιοσύνης, φαντάζομαι αν έχετε και τα στοιχεία μπορούσατε να τα θέσετε υπόψη. Αντίθετα η δημόσια παρέμβαση σας αυτή τη στιγμή δημιουργεί αν θέλετε και ένα πολιτικό ζήτημα σχέσεων κυβέρνησης και εν μέρει και συνταγματικό, κυβέρνησης και δικαστών. Είδατε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων γύρω από αυτό το θέμα. Δηλαδή θέλω να πω, σε μια στιγμή που μια «βεντέτα» μεταξύ πολιτείας και δικαστών, ξέρετε είναι ότι χειρότερο πράγμα μπορεί να συμβεί, δε λέω ότι το κάνετε… Μπορεί δηλαδή να δημιουργήσει πολλά προβλήματα αυτό το πράγμα.
Υ.Δ.Τ.&Π.τ.Π. κ. Δένδιας: Να σας απαντήσω αμέσως, στο πολύ λογικό, αν μου επιτρέπετε την κρίση, και σαφές ερώτημά σας. Παρέμβαση και ιδίως θεσμική παρέμβαση θα αποτελούσε αυτό το οποίο δια της ερωτήσεως εμμέσως μου συνιστάται ως δυνατότητα να πράξω.
Π. Παναγιώτου: Όχι παρέμβαση. Η πολιτεία δε συζητάει με τους άλλους θεσμούς; Δε σας είπα να κάνετε παρέμβαση, είπα να θέσετε θέμα.
Υ.Δ.Τ.&Π.τ.Π. κ. Δένδιας: Εγώ διάλογο με τη δικαστική εξουσία εν κρυπτώ ή πέραν των φώτων της δημοσιότητας δεν επιθυμώ να κάνω. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή επιθυμώ η σχέση μου με τη δικαστική εξουσία να είναι απολύτως διαφανής και εν απολύτω γνώση της ελληνικής κοινωνίας τι λέω και τι ισχυρίζομαι, επέλεξα την οδό της γνώσεως για να υπογραμμίσω το κατά την άποψη μου μη παραδεκτό φαινόμενο ελάχιστών δικαστικών λειτουργών. Αυτό το οποίο μου συνιστάται να σηκώσω το τηλέφωνο….
Π. Παναγιώτου: Εγώ δεν σας είπα να σηκώσετε το τηλέφωνο, με συγχωρείτε. Εγώ είπα ότι διατυπώνετε δημοσίως μια βαριά κατηγορία χωρίς να δίνετε στοιχεία. Αντίθετα η εκτελεστική εξουσία μπορεί να μιλάει με τους θεσμούς θεσμικά. Γι’ αυτό λέω, δεν σας είπα να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να απειλήσετε κάποιον δικαστή, αλλά νομίζω γίνεται αυτό και με δημόσιες δηλώσεις.
Ε. Βόζεμπερκ: Μια επισήμανση θα ήθελα, μπορώ κύριε Υπουργέ; Μια επισήμανση θα ήθελα να κάνω. Εκτιμώ ότι με τη σημερινή τοποθέτηση ο κύριος Υπουργός διευκρίνισε ακριβώς τι εννοούσε και η γενίκευση δεν τον αφορά. Καλώς ή κακώς δόθηκε στη δημοσιότητα η εξειδίκευση δυο υποθέσεων που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Δηλαδή το γεγονός ότι ο Μαζιώτης και η Ρούπα έφυγαν στο 18μηνο διότι διαρκεί η δίκη, αναμφίβολα θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ έχουν ευθύνη οι δικαστές. Για μια αρρυθμία, για ρυθμούς αργούς, για κάτι το οποίο έχει επικριθεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και είναι ένα φαινόμενο το οποίο βιώνουμε και εμείς μάχιμοι δικηγόροι. Αλλά η δεύτερη περίπτωση, κατά την οποία αφέθηκαν δυο που κατηγορούνται για τους Πυρήνες της Φωτιάς, εκεί δεν γνωρίζουμε τη δικογραφία και αυτό που διαμαρτυρήθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ότι ένας δικαστικός λειτουργός, που ο πρόεδρος εφετών έχει…
Ν. Βούτσης: Τρομοκράτες είναι όλοι. Και ο Εφέτης και όλοι….
Ε. Βόζεμπερκ: Επιτρέψτε μου κύριε Βούτση. Ένας τακτικός λειτουργός, ο οποίος είναι άριστος στη διαδρομή του, έχει μια ιστορία, ο συγκεκριμένος Πρόεδρος Εφετών είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία της δικογραφίας τον οδηγήσανε να μην εξαντλήσει το έσχατο καταναγκαστικό μέτρο της προσωρινής κράτησης. Αυτές οι δυο υποθέσεις δηλαδή δεν συναντώνται. Αυτό είναι δεδομένο ως προς τις υποθέσεις. Αλλά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας και θα διαφοροποιηθώ σε αυτό μια πρώτη προσέγγιση με τον κύριο Κατρούγκαλο τον οποίο εκτιμώ, ότι σίγουρα τρομοκρατείται η κοινωνία. Είναι τελείως διαφορετικό και πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνος ο συμψηφισμός, κύριε καθηγητά, της τρομοκρατίας του πλήττει από την κρίση που βιώνει με την τρομοκρατία την προχθεσινή, που ήταν ευθεία δολοφονική επίθεση με άμεσο δόλο ή ενδεχόμενο να αφαιρεθεί ανθρώπινη ζωή.
Γ. Κατρούγκαλος: Όλοι την καταδικάζουμε. Απλώς αναρωτιέμαι τι φοβόμαστε περισσότερο.
Θ. Τζάκρη: Κύριε υπουργέ, μου επιτρέπετε; Εμείς δεν ξέρουμε τα στοιχεία της δικογραφίας είναι γεγονός. Και πραγματικά να προβαίνουμε σε κρίσεις χωρίς να γνωρίζουμε τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν είναι δόκιμο για κανέναν εξ ημών.
Πρετεντέρης: Για ποια δικογραφία λέτε κυρία Τζάγκρη;
Θ. Τζάκρη: Των δυο δικογραφιών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και βάσει των οποίων έγιναν οι δηλώσεις του κυρίου Υπουργού.
Ε. Βόζεμπερκ: Μία. Η άλλη είναι δίκη σε εξέλιξη.
Θ. Τζάκρη: Ο Μαζιώτης και η κυρία, η οποία δεν κρατήθηκε προσωρινά.
Γ.Πρετεντέρης: Ποια κυρία;
Θ. Τζάγκρη: Μια κυρία η οποία εμπλέκεται το όνομα της …..Το γενετικό της υλικό βρέθηκε κάπου και δεν κρατήθηκε προσωρινά. Αυτό είναι άλλο..
Γ. Πρετεντέρης: Αυτό λέω ο Μαζιώτης και η Ρούπα αφέθηκαν ελεύθεροι στους 18 μήνες.
Θ. Τζάγκρή: Το ότι δεν έγινε η δίκη μέσα στο 18μηνο όπως επιβάλλει και το Σύνταγμα και μετά από αυτό απολύονται, αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη, σας λέω δε γνωρίζω τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι είναι φίλοι των δραστών. Ξέρετε μία αναβολή δίνεται στην κάθε διαδικασία. Δεν θεωρείται αναβολή η αποχή των δικηγόρων και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολλαπλές αναβολές απουσία δικηγόρων και δεν θεωρείται επίσης αναβολή η παρέλευση του ωραρίου και η δυνατότητα του δικαστικού λειτουργού και του διοικητικού λειτουργού που υπάρχει εκεί να διακόψει το ωράριο.
Γ. Πρεντετέρης: Τι είπατε στον Πρωθυπουργό, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία σοβαρή απειλή μπροστά μας ή έχουμε μία κατάσταση, «εντάξει θα το χειριστούμε»;
Υ.Δ.Τ.&Π.τ.Π. κ. Δένδιας: Καταρχήν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πω δημοσίως το τι είπα στον Πρωθυπουργό ή το τι είπα στους πολιτικούς Αρχηγούς όταν μου έκαναν τη τιμή να με καλέσουν και να μου ζητήσουν μία ενημέρωση. Το ερώτημα είναι λοιπόν ποια είναι η τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Εάν εγώ πω σήμερα στην ελληνική κοινωνία ότι αποκλείω οποιαδήποτε άλλο χτύπημα από την τρομοκρατία, θα τους πω κάτι το οποίο δεν είναι αληθές. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, στην ελληνική κοινωνία και να το πω μετά λόγου γνώσεως είναι πως γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί αυτό το χτύπημα, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να βρεθούν οι ανθρώπινες ζωές, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να ανακαλυφθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και παρακαλώ την ελληνική κοινωνία και παρακαλώ και κάνω έκκληση στα πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα απόλυτο, κάθετο και αρραγές μέτωπο απέναντι σε κάθε έκφανση του φαινομένου, τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη. Δεν πρόκειται να μπω σε μικροκομματική αντιπαράθεση, δεν πρόκειται να μπω στη «λογική της ζαρντινιέρας», ας την ονομάσουμε έτσι, πρέπει και οφείλουμε όλοι να είμαστε κάθετα απέναντι. Αν δεν είμαστε όλοι κάθετα απέναντι, αφήνουμε στο φαινόμενο της τρομοκρατίας χώρο αναπνοής, του επιτρέπουμε οξυγόνο.