ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό του zougla.gr και το δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κύριε Δένδια.
Υπουργός: Σας ακούω πολύ μακριά.
Δημοσιογράφος: Θα φροντίσουμε να μας ακούσετε καλύτερα. Δεν πιστεύω η Υπηρεσία σας εκεί να παρακολουθεί τα τηλέφωνα μας. Υπουργοί να απομυζούν το σήμα.
Υπουργός: Δε νομίζω κύριε Τριανταφυλλόπουλε.
Δημοσιογράφος: Εσείς τουλάχιστον είστε γνωστός για τον πολιτικό πολιτισμό σας και δε θέλω να σας κολακεύσω. Είστε πολιτικός προϊστάμενος ενός μισητού κομματιού, των κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους.
Υπουργός: Ε, μισητού τώρα, μην το λέτε.
Δημοσιογράφος: Ε μισητό είναι. Ο πολίτης τώρα, έχετε και την παιδεία, και την ευαισθησία… Ξέρετε πολύ καλά τώρα ότι ο πολίτης πάντοτε, ακόμα και όταν καταφεύγει στη μικρότερη παραβατικότητα αισθάνεται εχθρότητα για τον Αστυνομικό, πώς να το κάνουμε…
Υπουργός: Αυτό που θα ήλπιζα είναι να τον αισθανθεί φίλο.
Δημοσιογράφος: Ναι, είναι λίγο δύσκολο γιατί δεν έχει συμβεί πουθενά στον πλανήτη, οπότε..
Υπουργός: Θα το δοκιμάσουμε. Έχουμε κάνει πολλά εμείς στην Ελλάδα πρωτότυπα στην ιστορία. Ποιος ξέρει..
Δημοσιογράφος: Αυτά που έχουμε κάνει μας έφεραν στον πάτο του πηγαδιού. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουμε ωραία πράγματα. Καταρχάς, θέλω να σας πω συγχαρητήρια, δεν το έχω κάνει ποτέ ούτε για υπουργό, ούτε για κανέναν άλλο πολιτικό. Δεν το χω. Δεν μου πάει εμένα, αλλά πρέπει να σας πω μπράβο, για τα μέτρα και για τα αντανακλαστικά που είχατε απέναντι στις αθλιότητες που διαπράττονται από μέλη της Χρυσής Αυγής, υποκαθιστώντας το νόμο και την Αστυνομία, σπάζοντας πάγκους, κυνηγώντας δυστυχείς στις λαϊκές αγορές, δηλαδή εικόνες τριτοκοσμικές που δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να βλέπουμε στη χώρα μας.
Υπουργός: Σας ευχαριστώ, με την έννοια ότι εγώ τηρώ τη νομιμότητα κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Δεν έχω καμία άλλη δυνατότητα.
Δημοσιογράφος: Ναι την τηρείτε την νομιμότητα. Πολλές φορές δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά και επειδή τουλάχιστον προέρχεστε από ένα κόμμα, τουλάχιστον το πρόσημο δεν το βάζω μόνο της πολιτικής γεωγραφίας, συντηρητικό δεξιό, συνήθως τα κόμματα αυτά χάιδευαν τέτοιες καταστάσεις, τέτοια φαινόμενα. Είδα, λοιπόν, ότι είχατε τα αντανακλαστικά, τουλάχιστον, να στείλετε ορισμένους Αστυνομικούς στο σπίτι τους. Σε διαθεσιμότητα τους θέσατε, δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος. Και από εκεί και πέρα να πάρετε και άλλα μέτρα και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσετε και σε μέτρα πολιτικά, κοινοβουλευτικά, να αρθούν ασυλίες. Όσοι κύριοι κάνουν τους καουμπόηδες και τους σερίφηδες να συλληφθούν και να μην ενθαρρύνονται αυτές οι πρακτικές.
Υπουργός: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.
Δημοσιογράφος: Έχετε λοιπόν κάποιο σχέδιο; Υπάρχει; Φαντάζομαι ότι κάποιο πολιτικό σχέδιο υπάρχει. Δεν μπορεί να αφήσουμε μία δράκα ανθρώπων επειδή πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού, να καταλύσουν τους νόμους και το Σύνταγμα.
Υπουργός: Και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας. Το γεγονός ότι κανείς έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δεν του δίνει περισσότερα δικαιώματα απ’ ότι σε άλλους πολίτες. Αν θέλετε του δίνει πολύ περισσότερες ευθύνες. Και μάλιστα να κινηθεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο έχει ορκιστεί πίστη όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Η δική μου προσωπική τοποθέτηση είναι, μάλλον, απλή και αυτό ίσως βοηθάει και αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω. Να τηρηθεί η νομιμότητα. Οποιοσδήποτε, με οποιοδήποτε κίνητρο, ευγενές ή λιγότερο ευγενές, προσπαθήσει να καταλύσει την νομιμότητα, εμένα και τον Έλληνα Αστυνομικό θα τον βρει απέναντι του.
Δημοσιογράφος: Σωστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η συμπεριφορά της Αστυνομίας. Συμβαίνει το εξής αντιφατικό. Η αστυνομία να διαδηλώνει στους δρόμους εναντίον της πολιτικής ηγεσίας και εναντίον της κυβέρνησης γενικότερα για τους μισθούς, τις περικοπές και ταλαιπωρίες που υφίστανται ως εργαζόμενοι και εκείνοι και να έχουν τα ΜΑΤ απέναντι τους. Βεβαίως, οι Αστυνομικοί δεν τις άρπαξαν ακόμα, οι υπόλοιποι όμως που διεκδικούν τα ίδια έχουν φάει τις ψιλές τους και τις χονδρές τους. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στη συνείδηση του κόσμου είναι μια αντίφαση. Σου λέει εντάξει, Αστυνομικός εργαζόμενος διαδηλώνει, εγώ που διαδηλώνω γιατί με κυνηγάει; Αφού τα ίδια επιδιώκει με εμένα.
Υπουργός: Κύριε Τριανταφυλλόπουλε, θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής με όλο το σεβασμό. Η δική μου αίσθηση είναι ότι οποιοσδήποτε διαδηλώνει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό το οποίο δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό και νομίζω και σ’ αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι…
Δημοσιογράφος: Εννοείται τις βιαιοπραγίες και τα έκτροπα αυτά;
Υπουργός: Εννοώ τις βιαιοπραγίες. Αλίμονο, βεβαίως είναι κατανοητό ότι ο κόσμος πρέπει να διαδηλώνει και στο τέλος τέλος ποιος είναι αυτός που δικαιούται να εμποδίσει τον κόσμο να διαδηλώνει. Είναι συνταγματικό δικαίωμα του Έλληνα Πολίτη η διαδήλωση, η διαμαρτυρία κατά της Κυβέρνησης, αν θέλετε και η απαξιωτική έκφραση κατά της Κυβέρνησης.
Δημοσιογράφος: Ο πιο καλός πελάτης σας έχει γίνει το ΚΚΕ, δεν συμβαίνει τίποτα, όταν ελαύνει το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις.
Υπουργός: Ναι, το ΚΚΕ μπορεί και περιφρουρεί τις διαδηλώσεις του, αυτό που κάνει πάντα, ιστορικά. Από το Πανεπιστήμιο θυμάμαι πάντοτε μπορούσε η ΚΝΕ, μπορούσε η ΠΑΣΠ να περιφρουρούν τις διαδηλώσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι ένα χαρακτηριστικό του χώρου αυτού που δείχνει το μεγάλο βαθμό οργάνωσης που έχει.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά όμως αντιλαμβάνεστε ότι οι νέοι άνθρωποι που είναι πιο ζωηροί και πιο ζωντανοί, λένε κάτι παραπάνω, πετάνε κανένα μπουκάλι.
Υπουργός: Το να πω κάτι παραπάνω δεν πειράζει κ. Τριανταφυλλόπουλε.
Δημοσιογράφος: Είναι εκπαιδευμένοι να τα ακούν στα ΜΑΤ αυτά.
Υπουργός: Δεν πειράζει, αλλά σε όλα υπάρχουν όρια και γραμμές. Εγώ αυτό που θα παρακαλέσω την ελληνική κοινωνία να συνομολογήσουμε είναι αυτά τα όρια και αυτές οι γραμμές να τηρηθούν. Κι αυτές δεν είναι αυτές που θέτω εγώ, ή εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος αν θέλετε. Περιγράφονται στους Νόμους αυτής της κοινωνίας, αυτής της Δημοκρατίας που είναι και ένα Κράτος Δικαίου. Δεν είναι απλώς πάμε και ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια.
Δημοσιογράφος: Σωστά κύριε Δένδια, παρότι μέσα μου ως πολίτης αισθάνομαι την ανάγκη να τα ψάλλω σε εσάς ως εκπρόσωπο του πολιτικού συστήματος γενικότερα, όχι της θέσης που έχετε αυτή τη στιγμή. Διότι λέω ότι ο κόσμος αν μουντζώνει το Κοινοβούλιο, πρέπει να μουντζώσει τα μούτρα του γι’ αυτούς που έστειλε στο Κοινοβούλιο κατά καιρούς.
Υπουργός: Και σ’ αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας.
Δημοσιογράφος: Διότι δεν παύουν να είναι παιδιά δικά του και δεν παύει, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μόλις βάλεις υποψηφιότητα ή εκλεγείς βουλευτής τα δυο τρίτα των ψηφοφόρων έρχονται να σου ζητήσουν ρουσφέτια.
Υπουργός: Ακριβώς όπως το λέτε, ίσως υποβαθμίζετε λίγο το ποσοστό. Μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Και κάτι παραπάνω. Αυτοί λοιπόν, οι άλλοι Έλληνες, οι λίγοι που δεν ζητάνε ρουσφέτια, που πληρώνουν τους φόρους τους, που είναι συνεπείς σε όλα και που αποτελούν ένα μικρό μεν κομμάτι αλλά ζωντανό, υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, γιατί σήμερα να ταλαιπωρούνται από τα τερτίπια του πολιτικού συστήματος και να πληρώνουν χαράτσια και να μένουν χωρίς δουλειά και να βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να διαλύονται και να δίνουν στο κράτος το 80 τοις εκατό, γιατί τόσο παίρνει το ελληνικό δημόσιο μαζί με τη φορολογία. Άμα τα βάλετε κάτω το κράτος είναι ο μεγάλος «νταβατζής», έρχεται και σου παίρνει τα πάντα ανέξοδα.
Υπουργός: Ογδόντα τρία κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Είμαι φορολογούμενος πολίτης και επαγγελματίας δικηγόρος. Ειλικρινά αν τα βάλουμε κάτω με το μολύβι και το χαρτί με την προκαταβολή φόρου, φτάνει στο ογδόντα τρία, δηλαδή αν κάθε εκατό ευρώ που βγάζεις τα ογδόντα τρία φεύγουν καταλαβαίνετε τί μένει για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Δημοσιογράφος: Πώς να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, πώς να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα, πώς να κάνουμε επένδυση; Πείτε μου εσείς.
Υπουργός: Είναι το φορολογικό σενάριο του ειλικρινούς φορολογούμενου πολίτη, γιατί δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Είναι εφιαλτικό. Θα συνυπογράψω όσα λέτε και αν θέλετε θα τραβήξω και δύο γραμμές από κάτω.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε με πόση χαρά περιμένω να βγάλετε το όνομα των δημοσιογράφων, τί πήραν και τί πλήρωσαν. Γιατί δεν το έκανα μόνος μου δεν ήθελα. Θα χαρώ πολύ να δει ο κόσμος ποιοι πληρώνουν, ποιοι απολαμβάνουν και τί δίνουν. Γιατί όσα περισσότερα κερδίζεις σ αυτήν την ιστορία τόσα περισσότερα πληρώνεις. Και εγώ αισθανόμουν περήφανος, γιατί δεν χρώσταγα μια δραχμή στην πατρίδα μου και τα πλήρωνα όλα, χωρίς να κρύβω ούτε πενηνταράκι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Γιατί αγαπητέ μου κύριε Δένδια, επειδή βλέπω ότι είστε ένας ήρεμος, πράος, φιλοσοφημένος άνθρωπος σας έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, παρότι δεν ανήκω στον χώρο σας, στην παράταξη σας. Κάποτε μέχρι σήμερα ήταν μαγκιά να μην πληρώνεις, ήταν μαγκιά να κλέβεις, ήταν μαγκιά να κοροϊδεύεις την κοινωνία, ήταν μαγκιά να βγάζεις εύκολα χρήματα μέσα σε δύο μέρες. Αυτά ήταν η μαγκιά. Δεν ήταν μαγκιά να πληρώνεις τους φόρους σου, να είσαι αξιοπρεπής, να είσαι συνεπής, να είσαι ακριβής στο ωράριο σου, να δουλεύεις, να παρέχεις εθελοντική εργασία.
Υπουργός: Είναι όπως τα λέτε.
Δημοσιογράφος: Δεν τα δίδαξε κανένας αυτά.
Υπουργός: Η συλλογική μας κουλτούρα νομίζω ότι την περιγράψατε με απόλυτη επάρκεια. Βέβαια είναι μία από τις αιτίες, αν όχι η κύρια αιτία, που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε τώρα.
Δημοσιογράφος: Την περιγράφει το Foreign Office στα μυστικά του αρχεία που δημοσιοποιήσαμε πέρυσι. Με απόλυτη ακρίβεια οι Άγγλοι διπλωμάτες περιέγραφαν την κατάσταση αυτή από το 1970. Αυτές τις πελατειακές σχέσεις, όλο αυτό το τριτοκοσμικό. Μάλιστα το αποκαλούσανε καθεστώς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Υπουργός: Έχουμε τέτοια κατάλοιπα κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Δεν το θέλουμε, αλλά έχουμε.
Δημοσιογράφος: Τώρα υπάρχει και η άλλη αντίφαση – φαντάζομαι ότι είναι τεράστιο πρόβλημα για εσάς. Όπως παρασύρθηκε κομμάτι του ελληνικού λαού θέλοντας να εκδικηθεί το πολιτικό σύστημα και ψήφισε τη Χρυσή Αυγή, με αυτή η ιδεολογία που έχει, την νοοτροπία. Είναι τεράστιο το κομμάτι των αστυνομικών που έκανε αυτή τη δουλειά. Είναι φίλα προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή. Πως θα μπορέσετε να προστατέψετε την Αστυνομία από αυτή την ανόητη νοοτροπία; Για πείτε μου.
Υπουργός: Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής. Μπορεί να κάνω λάθος. Δεν είμαι ούτε αναλυτής, ούτε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να αναλυθεί και πρέπει να σας πω ότι δεν μου είναι καθόλου συμπαθές, δεν θα είμαι καθόλου δίκαιος αναλυτής. Καθόλου αντικειμενικός αν θέλετε. Ως προς την Ελληνική Αστυνομία όμως, πιστεύω ότι αν δόθηκε ψήφος από Έλληνες αστυνομικούς, ίσως έχει να κάνει περισσότερο με την αίσθηση απαξίωσης που εξέπεμψε το πολιτικό σύστημα. Σαν μία ψήφος απόρριψης προς αυτό που όλοι μας καταλαβαίνουμε ως πολιτικό σύστημα και όχι ως μία θετική ψήφο προς ένα νεοναζιστικό κόμμα. Νομίζω ότι γενικά ο Έλληνας πολίτης δεν έχει στοιχεία νεοναζιστικών καταβολών. Είναι πολύ έξω από την ψυχοσύνθεσή του. Η ιστορική εμπειρία μας υπήρξε τραγική. Έχουμε τη δικτατορία στην πλάτη μας σε πρόσφατο χρόνο που και οι άνθρωποι 45 χρονών τη θυμούνται ακόμα. Δεν είναι εύκολο σε αυτούς τους ανθρώπους νομίζω να προσχωρήσουν σε τέτοιες ιδεολογίες και να αποκτήσουν τέτοιες ιδεοληψίες. Πάλι αυτή είναι η ελπίδα μου.
Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε, είχε μία ωραία φωτογραφία χθες στο διαδίκτυο, τη Γερμανία του 1932 με τις ουρές των ανέργων και στο τοίχο, ψηφίστε Χίτλερ.
Υπουργός: Και ψηφίστηκε, έφτασε το 30%.
Δημοσιογράφος: Και οδηγήθηκε ο πλανήτης ολόκληρος σε εκείνη τη συμφορά. Για φανταστείτε τώρα να έχουμε τα ίδια.
Υπουργός: Ελπίζω ότι η Ελληνική κοινωνία έχει στοιχεία ιστορικής ωριμότητας, κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Εμείς ως λαός έχουμε περάσει πολλά στα κύτταρά μας. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι αυτό, το οποίο βλέπω, όχι ως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά ως δημοσκοπική απεικόνιση αποδοχής προς τη Χρυσή Αυγή, είναι τίποτε άλλο παρά διαμαρτυρία, άλογη διαμαρτυρία, αν θέλετε. Δεν θέλω να δεχτώ ότι είναι θετική τοποθέτηση απέναντι σε ένα νεοναζιστικό φαινόμενο.
Δημοσιογράφος: Όλους αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανήκουν στις τάξεις της Χρυσής Αυγής, και, κυρίως, τους κοινοβουλευτικούς άνδρες του κόμματος αυτού, που δηλώνουν ότι «αισθανόμαστε αηδία που βρισκόμαστε εδώ μέσα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», γιατί δεν τους πετάτε έξω, αφού αισθάνονται αηδία; Τι δουλειά έχουν εκεί μέσα;
Υπουργός: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, δεν έχω καμία αρμοδιότητα να το πράξω.
Δημοσιογράφος: Όχι εσείς.
Υπουργός: Το μεγάλο προσόν της Δημοκρατίας είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα.
Δημοσιογράφος: Πρέπει να έχεις γονίδιο πολιτισμού μέσα σου για να το πεις και να το πράξεις, να σέβεσαι τη διαφορετικότητα και να σέβεσαι τις μειοψηφίες. Ως μειοψηφία, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή και ως διαφορετική είναι απόλυτα σεβαστή. Δεν μπορεί όμως οι κοινοβουλευτικοί της άνδρες να δηλώνουν ότι αισθάνονται αηδία που βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο. Αηδία αισθάνονται οι Έλληνες για μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού που βρίσκεται μέσα σε αυτό στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι όμως έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί τους έστειλαν εκεί μέσα. Τα είπαμε νωρίτερα. Μην πάμε τώρα στη θεωρία ποιος έκανε πρώτος το αυγό –η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες, διότι όταν ενθαρρύνονται οι οπαδοί τους από τέτοιου είδους δηλώσεις, μετά είναι επόμενο να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές και να παριστάνουν τους σερίφηδες, παρουσία των βουλευτών τους, για τους οποίους άκουσα ότι θα ζητηθεί άρση ασυλίας, πλέον.
Υπουργός: Δεν πρέπει να ζητηθεί, κύριε Τριανταφυλλόπουλε;
Δημοσιογράφος: Όχι, έπρεπε να είχε γίνει.
Υπουργός: Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στο έργο των διωκτικών Αρχών, των εισαγγελικών Αρχών, αλλά νομίζω ότι είναι προφανές ότι εδώ τελέσθηκαν παράνομες πράξεις. Νομίζω ως άνθρωπος, και αν θέλετε ως δικηγόρος, ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω. Φαντάζομαι ότι αυτό θα συμβεί.
Υπουργός: Νομίζω, ως άνθρωπος και ως δικηγόρος, νομίζω ότι αυτό που εδώ πρέπει να γίνει είναι να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω. Φαντάζομαι ότι αυτό θα συμβεί. Φαντάζομαι.
Δημοσιογράφος: Εγώ είμαι οπαδός της άλλης όχθης και υπό αυτήν την έννοια φιλοξένησα και τον Αρχηγό τους εδώ και τον Πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, πιστεύοντας ότι πάντοτε πρέπει να τους ακούς όλους και να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά, γιατί είναι μια προϋπόθεση κοινωνικής γαλήνης αυτό, το να έχεις παράθυρα και αυτιά ανοιχτά και μάτια. Αλλά από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει μια κόκκινη γραμμή. Η Δημοκρατία, το μεγαλείο της, μπορεί να είναι η ανοχή, αλλά η ανοχή έχει και μια κόκκινη γραμμή, κ. Δένδια.
Υπουργός: Συμφωνώ μαζί σας κ. Τριανταφυλλόπουλε. Η Δημοκρατία είναι μία παράμετρος. Είμαστε και κράτος Δικαίου. Και έχουν σημασία και οι δύο λέξεις και το «κράτος» και το «Δικαίου». Προς Θεού, δεν είμαστε όμιλος αθλητικός, δεν είμαστε φιλολογικός όμιλος «Παρνασσός», που κάθε τέσσερα χρόνια τα μέλη, απλώς, εκφράζουν την άποψη τους για το ποιος θα είναι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος. Είμαστε μια Δημοκρατία και μια δομημένη κοινωνία, στην οποία υπάρχει και το Δίκαιο και η καταστολή. Και οποιοσδήποτε, – δεν μιλάω μόνο για τη Χρυσή Αυγή, να είμαστε καθαροί σε αυτό, απλώς η Χρυσή Αυγή αυτές τις μέρες είναι αυτή για την οποία συζητάμε – θα παραβεί αυτές τις γραμμές, θα πρέπει να επανέλθει στη μεριά της νομιμότητας, με όποιον τρόπο ο Νόμος προβλέπει ότι θα επανέλθει. Δεν είμαστε κατ’ ανάγκη θεωρώ ένας όμιλος συζητούντων χωρίς αποτέλεσμα. Τουλάχιστον αυτό θα επιδιώξουμε.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, και το άλλο κομμάτι το οποίο έχει επίσης ενδιαφέρον – το γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ δηλαδή, γιατί συμβαίνει στα ΜΑΤ να υπηρετούν και παιδιά φίλων και γνωστών-, λοιπόν εκεί έχουν γίνει ομάδες, δράκα χρυσαυγιτών εκεί μέσα. Αυτό πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα, διότι οι κύριοι αυτοί αδαείς ταυτιστήκαν με τους χρυσαυγίτες εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που υπάρχει και των επεισοδίων, θεωρώντας ότι θα βρουν στέγη και θα προστατευτούν κάτω από την πολιτική στέγη της Χρυσής Αυγής . Αυτό είναι τεράστιο λάθος για έναν κατασταλτικό μηχανισμό, όπως είναι τα ΜΑΤ.
Υπουργός: Κοιτάχτε, δεν έχω κάποιο στοιχείο, να σας είμαι ειλικρινής. Το σημειώνω. Μου το λέτε, το σέβομαι
Δημοσιογράφος: Το λέμε, διότι πάντα τα λέμε και κατόπιν εορτής συμβαίνουν όσα συμβαίνουν και εάν θέλετε -δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά- εάν τα καταφέρετε, θα γίνετε ήρωες, εάν δεν τα καταφέρετε, θα πάτε και εσείς πίσω στην ατζέντα μαζί με τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου που ο μεν ένας έφυγε με ελαφριά πηδηματάκια ο δε άλλος είπε ότι υπάρχουν λεφτά. Εάν τα καταφέρετε, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχετε σώσει τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή, στην πιο κρίσιμη περίοδο, αλλά για να τα καταφέρετε κ. Δένδια -και κλείνω με αυτό- θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι εκεί μέσα ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι μπροστάρης, δηλαδή να είναι μπροστά από την κοινωνία του, να δείχνει το δρόμο στον πολίτη της καθημερινότητας, στον απλό άνθρωπο στον αγράμματο άνθρωπο στον ενοράματο άνθρωπο, να του δείξει ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αυτό που μου έλεγε κάποτε ο Μιλτιάδης, ο αείμνηστος Έβερτ με πολύ ωραίο τρόπο όταν με φώναζε να φάμε μαζί, μου έλεγε μήπως είδες τι είναι πίσω από την κουρτίνα; Αυτό το πίσω από την κουρτίνα περιμένει ο κόσμος από εσάς.
Υπουργός: Με θέτετε πάλι σε αυτά το οποία είπατε ως προς – όπως τα αντιλαμβάνομαι – το διοικείν δια του παραδείγματος, ιδίως, σε πάρα πολύ δύσκολους και δυσχερείς καιρούς. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος δικαιούται μα μην το προσυπογράψει.
Δημοσιογράφος: Έτσι. Ο Πλαστήρας είπε «εγώ τηλέφωνο, λέει, την ώρα που πεινάει ο λαός μου»; Αρνήθηκε το τηλέφωνο, διότι τότε το τηλέφωνο ήταν είδος πολυτελείας.
Υπουργός: Ήταν φτωχότατος και μάλιστα παραδίδεται ότι όταν την πρώτη φορά του είπαν να γίνει πρωθυπουργός είπε εγώ δεν έχω σπίτι, ενάμισι δωμάτιο έχω.
Δημοσιογράφος: Ναι, η Ιατροδικαστική Έκθεση έδωσε κάτι ρουχαλάκια, τριάντα σπαθιές και πόσους πυροβολισμούς στο σώμα του.
Υπουργός: Βέβαια, δεν είναι έτσι πια τα πράγματα, άλλα εν πάση περιπτώσει ως παράδειγμα και ως στοχοθέτηση νομίζω ορθώς το αναδεικνύετε.
Δημοσιογράφος: Ναι δεν ευελπιστούμε να φύγετε από τον κόσμο αυτό με σπαθιές και με πυροβολισμούς αλλά ..
Υπουργός: Καλά αυτό το τελευταίο μην το λέτε κ. Τριανταφυλλόπουλε δεν ξέρετε ποτέ. Μακριά το κακό, βέβαια.
Δημοσιογράφος: Εννοώ εκείνος που θα σταυρώσει, θα πολεμήσει ο άνθρωπος, αλλά, τουλάχιστον, να σκύψετε όλοι πάνω από αυτόν, να σκύψουμε όλοι πάνω από αυτόν τον κόσμο γιατί η πατρίδα μας , η χώρα μας, η κοινωνία μας εν πάση περιπτώσει για να μην θεωρηθούμε πατριδοκάπηλοι, δεν έχει περιθώριο ούτε ένα δευτερόλεπτο πλέον, δηλαδή πρέπει να βάλουμε στον υπερθετικό βαθμό, να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτήν τη χώρα τούτη την ώρα.
Υπουργός: Είναι αυτό, ακριβώς, όπως το λέτε. Ακριβώς όπως το λέτε. Βρισκόμαστε επί ξηρού ακμής. Στο χείλος της αβύσσου.
Δημοσιογράφος: Εγώ σας εύχομαι να μην κάνετε πίσω για κανέναν, όχι για τους Χρυσαυγίτες, ούτε για τους Νεοδημοκράτες, ούτε για τους Πασόκους, ούτε για κανέναν, ούτε για τους δήθεν αναγνωρίσιμους επώνυμους. Τσακίστε τους όλους όταν παραβιάζουν το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το συμφέρον του πολίτη και του ανθρωπάκου που δεν έχει από που να πιαστεί, ούτε απ’ τις γνωριμίες, ούτε απ’ τις πολυτέλειες ούτε απ’ τις λιμουζίνες αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας πάνω από τον οποίο οφείλετε να σκύψετε.
Υπουργός: Σας ευχαριστώ κ. Τριανταφυλλόπουλε.
Δημοσιογράφος: Να είστε καλά.
Υπουργός: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.