ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 04 Μαΐου 2012
Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου κατά τη διάρκεια Workshop του FVW με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή των πιο σημαντικών Γερμανών tour operators
Κυρίες και κύριοι
Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στην φιλόξενη πόλη μας, στην ιστορική πόλη της Αθήνας. Θέλω πριν ξεκινήσω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε με την πραγματοποίηση του σημερινού forum στην Αθήνα. Μας βοηθάτε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η Αθήνα, η Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς του κόσμου.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση σε όλους εσάς που ασχολείστε με τον τουρισμό. Σε έναν κόσμο που αλλάζει και δοκιμάζεται, ο τουρισμός εξακολουθεί να φέρνει ανθρώπους πιο κοντά ως πολίτες του κόσμου. Ο τουρισμός ενώνει. Ο τουρισμός μεταλαμπαδεύει αξίες και ιδανικά που είναι πολύ σημαντικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: ΣΕΒΑΣΜΟ στα δικαιώματα και τον τρόπο ζωής του άλλου. Και ΑΝΟΧΗ στη διαφορετικότητα.
Ο παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ταξιδεύουν όλες τις εποχές του χρόνου προς όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αναζητώντας νέες εμπειρίες. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Καθοριστικά για το ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι αυτής της ανάπτυξης.
Γι’ αυτό ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση με έναν και μοναδικό στόχο:
Την εδραίωση της Ελλάδας στην ελίτ του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη. Μιας Ελλάδας σύγχρονης, φιλικής, που παρέχει ασφάλεια και άψογες υπηρεσίες. Μιας Ελλάδας με περιβαλλοντική συνείδηση, που ξέρει να χαρίζει φιλόξενα αληθινές εμπειρίες.
Η Ελλάδα έχει βαθιά και μακρόχρονη παράδοση στον τουρισμό. Μια παράδοση που στηρίζεται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η φύση, το κλίμα, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι. Πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα έχουμε επενδύσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς προορισμούς.
Σταθερός στόχος όλων μας στο πλαίσιο της ρευστής παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που βιώνουμε, είναι να θωρακίζουμε και να αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η σημερινή συγκυρία κάνει το έργο μας πολύ δυσκολότερο. Οικονομική κρίση και διεθνής τρομοκρατία επηρεάζουν την ποσότητα και την κατεύθυνση των τουριστικών ροών.
Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Έχει απέναντί της τον πιο δύσκολο αντίπαλο: τον ίδιο της τον εαυτό. Για να είμαι ακριβής, έχει απέναντί της την αρνητική της εικόνα. Μια εικόνα θολή και διαστρεβλωμένη. Τα διεθνή ΜΜΕ, ορμώμενα από την οικονομική κρίση κάνουν λόγο για μια χώρα ανασφαλή και αφιλόξενη, συχνά εκτός ελέγχου.
Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι πολλές φορές και ορισμένα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης πρωτοστατούν όχι μόνο σε σκληρή αλλά κυρίως σε άδικη και προσβλητική κριτική σε βάρος των Ελλήνων. Υπάρχει μια τάση να απομονώνονται συγκεκριμένες εικόνες, συνοδευόμενες από τις αντίστοιχες ρητορικές, και αυτές να κάνουν το γύρω του κόσμου. Είναι όμως έτσι; Σε καμία περίπτωση. Η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και κάθε επισκέπτη αποτελεί προτεραιότητά μας. Είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε υποδομές και υπηρεσίες με ποιότητα και ασφάλεια.
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εξωραΐσω καταστάσεις. Θα σας μιλήσω με αριθμούς, οι οποίοι καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είναι μια πόλη ασφαλής και φιλόξενη, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα.
Από το 2010 η Ελληνική Αστυνομία αποτυπώνει με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος για την καλύτερη μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκληματικότητας. Ενώ λοιπόν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς δόθηκε διεθνώς η εντύπωση ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτσι. Σε γενικές γραμμές, το έτος 2011, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας.
Έχουμε για παράδειγμα μείωση στις ληστείες σε σχέση με το 2010 όπως σε αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια που ήταν πανελλαδικά 238 λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (211 έναντι 449 ) . Η μείωση αυτή δεν ήταν συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα μεθοδικού σχεδιασμού τόσο για την αποτροπή των ληστειών όσο και για την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν στον τομέα αυτό. Σε αντίθεση, αυξήθηκαν κατά 480 (912 έναντι 432) οι ληστείες στα σπίτια. Η αύξηση αυτή βρίσκει την εξήγησή της στην πεποίθηση των κακοποιών ότι οι πολίτες εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα έχουν στα σπίτια τους.
Τώρα που τα πράγματα καταλαγιάζουν, οι πολίτες αρχίζουν να εμπιστεύονται ξανά τα τραπεζικά ιδρύματα, οπότε είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή η εγκληματική δραστηριότητα θα μειωθεί.
Την ίδια στιγμή, αύξηση παρουσίασαν και οι εξιχνιάσεις σοβαρών υποθέσεων του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Εξαρθρώθηκαν σημαντικές εγκληματικές οργανώσεις.
Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με αντίστοιχες Αστυνομικές Υπηρεσίες άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, 240 αλλοδαποί, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί ένα ουσιαστικό πυλώνα στον τομέα της ασφάλειας των οδικών μεταφορών, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, υπερκαλύπτοντας το βασικό στόχο για 100 νεκρούς λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το έτος 2011, καταγράφηκαν 190 λιγότεροι νεκροί και 151 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το 2010.
Όλα αυτά αντανακλούν τον ρεαλιστικό σχεδιασμό και την ορθολογική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού, που έχει ως αποτέλεσμα την εμφανή παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και στις γειτονιές. Για παράδειγμα αναβαθμίζουμε συνεχώς τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., της δίκυκλης αστυνόμευσης, που αποτελούν πολύ πετυχημένο μέτρο το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2010.
Πρόσφατα τοποθετήθηκαν 1.000 νέοι Αστυνομικοί στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. της Αττικής φθάνοντας τον αριθμό των υπηρετούντων Αστυνομικών στις ομάδες αυτές στους 3.000, επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και στις γειτονιές και διαρκείς ελέγχους για να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του εγκλήματος προληπτικά και να είμαστε αποτελεσματικοί. Ήδη τους τελευταίους 8 μήνες 3.700 Αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί στις Υπηρεσίες της Αττικής. Η αστυνομική παρουσία είναι εμφανής και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα στην Αθήνα.
Εφαρμόζουμε λοιπόν μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες, με σύστημα επαναξιολόγησης και βελτιστοποίησης, με επιμέρους σχεδιασμό ανά τομέα δράσης, σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο.
Θέλω όμως να επισημάνω ότι στην Αθήνα και στη γύρω περιοχή κατοικούν πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε πληθυσμό, με τα μεγέθη της εγκληματικότητας να βρίσκονται στο μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Πολλά ακούγονται, και όχι αδίκως, για τον μεγάλο αριθμό των διαδηλώσεων και τις επιπτώσεις τους στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Τον περασμένο χρόνο μόνο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 2.600 διαδηλώσεις και περίπου 6.000 σε όλη τη Χώρα! Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με συνέπεια την εφαρμογή μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής για την έξοδο της Χώρας από την κρίση που έχει όμως σαν αποτέλεσμα προσωρινά την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και διαρθρωτικές μεταβολές που επηρεάζουν σημαντικά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφεται μια αύξηση στον αριθμό των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και ορισμένες φορές να είναι βίαιες, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, που δεν βιώνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πάντως, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους οι διαδηλώσεις αυτές είναι ειρηνικές και, εκτός του κέντρου, δεν επηρεάζεται η καθημερινή δραστηριότητα στην Αττική.
Φυσικά και σεβόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν. Εξάλλου η Αθήνα ήταν – και πρέπει να παραμείνει – το λίκνο της δημοκρατίας. Η παραγωγή ιδεών, θέσεων, παρεμβάσεων, χρειάζεται και τη φυσική παρουσία του πλήθους.
Οι απόψεις διαμορφώνονται συλλογικά. Δημόσια συνάθροιση σημαίνει ελεύθερη έκφραση ιδεών, σημαίνει ενεργούς πολίτες. Γιατί δημοκρατία χωρίς δημόσιο χώρο, χωρίς ελευθερία έκφρασης, δεν νοείται.
Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σημειώσαμε μεγάλες επιτυχίες. Τα τελευταία 2 χρόνια συλλάβαμε και παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη 32 άτομα ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και κατασχέσαμε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών. Πρέπει να τονίσω βέβαια ότι οι τρομοκρατικές πράξεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας δεν είχαν ποτέ ως στόχο τουριστικές περιοχές ή εγκαταστάσεις και ποτέ δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή ξένων επισκεπτών. Όμως η δράση τους κλόνιζε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, πρόσβαλε τη δημοκρατία μας και τραυμάτιζε τη διεθνή εικόνα της Χώρας μας.
Μεγάλος λόγος γίνεται επίσης τελευταία και για τις μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Χώρα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δέχεται το 80% με 90% της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η Χώρα μας είναι πολύ μικρή για να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Είναι δυσβάσταχτο το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό.
Το 2011 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη Χώρα 100.000 περίπου αλλοδαποί, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους συνελήφθη στα σύνορα με την Τουρκία . Όπως αντιλαμβάνεστε, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες, δε συλλαμβάνονται για ποινικά αδικήματα.
Έφυγαν από τις Χώρες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, έδωσαν όλη τους την περιουσία για να περάσουν στην Ευρώπη και έπεσαν θύματα διεθνών κυκλωμάτων δουλεμπορίου.
Η Χώρα μας, τηρώντας τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συνθήκης Σενγκεν εφαρμόζει στοχευόμενες επιχειρησιακές δράσεις στα λιμάνια και στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες. Όσοι από τους παράνομους μετανάστες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, επαναπατρίζονται. Το ζήτημα είναι πως πολλές φορές οι διαδικασίες απέλασης καθυστερούν, διότι οι παράνομοι μετανάστες δεν διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα και την προέλευσή τους και απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της απέλασης.
Επομένως είναι επιτακτική η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης παράνομων αλλοδαπών προκειμένου να κρατούνται σε αυτούς μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλασή τους. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών και σύντομα θα ακολουθήσει η κατασκευή και λειτουργία και άλλων παρόμοιων Κέντρων σε όλη τη Χώρα, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η πολιτική μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου.
Κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι τα ξενοδοχεία μας και οι λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς.
Ειδικά, στις περιόδους υψηλή τουριστικής κίνησης, υλοποιούμε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις τουριστικές περιοχές, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενισχύοντας το προσωπικό που υπηρετεί στα σημεία αυτά.
Κυρίες και Κύριοι,
Αισθάνομαι ότι ως χώρα έχουμε απέναντί μας και πάλι μια μεγάλη πρόκληση. Όπως και πριν 8 χρόνια, στη διάρκεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η πρόκληση είναι να αποδείξουμε και πάλι ότι μπορούμε, σε μια εποχή παγκοσμιοποιημένης ανασφάλειας και οικονομικής κρίσης, να εγγυηθούμε την ασφάλεια. Σας διαβεβαιώ ότι μπορούμε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν είναι μόνο ασφαλής, είναι δημοκρατική και ανθρώπινη.
Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Και λάθη έχουν γίνει, και παραλείψεις. Οι εποχές που ο ήλιος, τα νησιά μας και η θάλασσα αρκούσαν για να αποτελεί η Ελλάδα τον πιο δημοφιλή προορισμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα τα δεδομένα είναι άλλα, διαφορετικά είναι και τα ζητούμενα. Και, πιστέψτε με, το έχουμε όλοι αντιληφθεί. Νομίζω όμως πως η παρούσα συγκυρία μας βρίσκει σε μια διαδικασία ουσιαστικού απολογισμού. Αξίζει πραγματικά να είναι και είναι ο τουρισμός ένα νέο πεδίο πολιτικής συναίνεσης. Το απαιτούν οι περιστάσεις.
Σε αυτό δουλεύουμε πλέον πολύ. Έχουμε όλοι αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν και προχωράμε με στόχο να δώσουμε στη χώρα μας την εικόνα και τη θέση που της αξίζει.
Η ασφάλεια είναι το αγαθό που συμβάλλει στο να αισθάνεται μια κοινωνία ότι μπορεί να δημιουργήσει χωρίς να φοβάται. Ο πολίτης όταν νιώθει σιγουριά συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην κοινωνική πρόοδο. Και σήμερα που η δημιουργία και η ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Για τον λόγο αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Η ιστορία και η ομορφιά της είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη.
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όλοι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με την προστασία του πολίτη δίνουμε καθημερινά σκληρό αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει από τις ασφαλέστερες Χώρες του κόσμου.
Η δική σας αναγνώριση είναι πολύ σημαντική. Είστε και εσείς πρεσβευτές της σωστής εικόνας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή και φιλόξενη. Οι Έλληνες μοιραζόμαστε τον πολιτισμό, την ιστορία και την ομορφιά της Χώρας μας με όλον τον κόσμο. Είναι η παράδοση και οι μύθοι που πάντα μας ορίζουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.