Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201229-03-2012:Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με την...

29-03-2012:Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τους χώρους κλειστής προσωρινής φιλοξενίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τους χώρους κλειστής προσωρινής φιλοξενίας

Δημοσιογράφος : Κύριε Χρυσοχοϊδη καλή σας μέρα

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κ. Παπαδημητρίου

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε όντως αποφασισμένος ή είναι ένα προεκλογικό τρικ, ότι θα διώξετε τους λαθρομετανάστες από την Αθήνα και θα τους πάτε στην επαρχία;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: κ. Παπαδημητρίου, νομίζω πως το πολιτικό σύστημα, ορισμένα πράγματα πρέπει να τα αντιληφθεί με το σωστό τρόπο. Και ας αφήσουμε τις προεκλογικές περιόδους, ας αφήσουμε όλη αυτήν την λογική που κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες.

Υπάρχει ένα σοβαρό, κοινωνικό, οικονομικό θέμα. Ένα θέμα ασφάλειας και κυρίως ένα ανθρωπιστικό θέμα. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει να αδειάσει. Όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας, γενικότερα όλη αυτή η κατάσταση μιας χώρας που δέχεται τόσες μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε 500.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι 50.000 να έχουν επιστρέψει πίσω και οι 450.000 να είναι κάπου εδώ, γύρω μας.

Χωρίς δουλειά, χωρίς υγειονομικές προϋποθέσεις, χωρίς γνώση του κράτους για το που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωπο. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορα κυκλώματα παρανόμων. Λοιπόν, δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα

Δημοσιογράφος: Κ. Χρυσοχοίδη, γιατί μπήκαν αυτοί και έφθασαν στην Αθήνα; Αφού ακόμα κι αυτούς που συλλαμβάνουν οι φύλακες στα σύνορα, τους κρατάνε μερικές μέρες και έπειτα τους δίνουν ένα χαρτί και βεβαίως αυτοί φεύγουν με κατεύθυνση τα μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα απ’ όλα στην Αθήνα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαίρομαι που το γνωρίζετε. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν δύο μοναδικά πράγματα, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος στην Ευρώπη. Το πρώτο είναι, ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει ένα καλάσνικοφ, το πιο βαρύ πολεμικό όπλο που υπάρχει στον πλανήτη και να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν απλό πολίτη για πέντε ευρώ. Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή τη χώρα, γιατί δε φροντίσαμε από την αρχή, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, να έχουμε μία πολιτική για τα όπλα, και να βρούμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζουμε την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία

Το δεύτερο, είναι, ότι όταν κάποιος θέλει να έρθει παράνομα στην Ελλάδα για παράδειγμα από τη Αφρική, εμφανίζεται στον Έβρο, πάει σε ένα αστυνομικό τμήμα μόνος του, αφού δύσκολα μπορείς να τον αναχαιτίσεις, κάνει αίτηση ασύλου και αφού τον δακτυλοσκοπήσουν του δίνουν ένα χαρτί και του λένε «φύγε τώρα από εδώ και σε έναν μήνα γύρνα στην πατρίδα σου». Και αυτός δεν πάει ποτέ στην πατρίδα του. Γιατί, γίνεται αυτό; Γιατί, εμείς φροντίσαμε να τον αφήσουμε να κυκλοφορεί ελεύθερος, παράνομα στη χώρα. Όταν λέω, πως κυκλοφορεί ελεύθερος, εννοώ πως εμείς δεν έχουμε χώρο να τον φιλοξενήσουμε. Γιατί, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κάνει τίποτα ποινικό, άρα πρέπει να μείνει σε κάποιον χώρο φιλοξενίας, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, να ετοιμαστούν τα χαρτιά του και να πάει πίσω, στην πατρίδα του, αφού εμείς θα του πληρώσουμε το εισιτήριο και ένα μικρό ποσό, ένα «χαρτζιλίκι».

Δημοσιογράφος: Πως θα το κάνουμε όμως αυτό; Πως θα πληρώσουμε για όλα αυτά τα πράγματα; Για να τους κρατούμε προσωρινά; Και πως είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί, από τον χώρο φιλοξενίας, κράτησης, στρατόπεδο – ο καθένας έχει βρει και μία ονομασία – αλλά μην ξεχνάμε πως ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για το ανθρωπιστικό περιεχόμενο του πολιτισμού του και ξαφνικά έχουν επικρατήσει οι απόψεις ότι πρέπει να φτιάξουμε στρατόπεδα. Βέβαια, φταίτε και εσείς για αυτό το πράγμα.

Πως, λοιπόν, θα εξασφαλίσουμε ότι αυτός θα φύγει από το κέντρο κράτησης φιλοξενίας και θα γυρίσει στην πατρίδα του;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Ούτε για στρατόπεδα μιλάμε, ούτε για χώρους όπου θα υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές πεταμένες. Είναι χώροι κλειστής φιλοξενίας, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να είναι ελεύθερος. Φιλοξενείται κάτω από συνθήκες όπου μπορούν να εκφράσουν τη θρησκευτική τους πίστη.

Δημοσιογράφος: Έχουμε κάπου ένα τέτοιο κέντρο, κ. υπουργέ, να πάμε να το δούμε; Να δούμε πως είναι, πως λειτουργεί, αν λειτουργεί σωστά; γιατί αυτό φοβούνται οι άνθρωποι, όπως στο Βόιο της Κοζάνης. Βλέπουν όσα γίνονται στην Αθήνα και λένε ότι «θα μας τα φέρουν στην πόρτα μας».

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό λοιπόν είναι το έλλειμμά μας. Ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε κάνει τίποτα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Έχουμε ή δεν έχουμε ένα τέτοιο κέντρο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε. Κι όσα έχουμε, ως χώρους Πρώτης Υποδοχής, δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να μας κατηγορεί όλη η Ευρώπη για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Τι θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε; Γιατί, κάποιοι, λένε ότι θα τους βάλετε σε στρατόπεδα, θα τους βάλετε σε χώρους φιλοξενίας. Απαντώ λοιπόν. Είναι πολύ πιο απάνθρωπο και πιο υποκριτικό να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους εκμεταλλεύεται ο ένας και ο άλλος, κυκλώματα που παρανομούν σε βάρος της χώρας, της κοινωνίας, των ελλήνων πολιτών, σε μία περίοδο κρίσης. Θέλω να πω το εξής. Υπάρχει και άλλο θέμα, πολύ μεγαλύτερο, υπάρχει μια «υγειονομική βόμβα».

Γυναίκες και άντρες, χρήστες και μη χρήστες που εκδίδονται που έχουν ένα σωρό μεταδοτικά νοσήματα, άνθρωποι που εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης και σίτισης. Όλα αυτά λοιπόν, όσο τα αφήνουμε και δεν τα αντιμετωπίζουμε, είμαστε υπόλογοι αλλά κυρίως απάνθρωποι που αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους, δυστυχισμένους, μέσα στους δρόμους.

Δημοσιογράφος: κ. Χρυσοχοίδη, η μία απάντησή σας γεννά δύο ερωτήματα. Πόσοι είναι αυτοί; Γιατί, γύρω από αυτό έχει γίνει μία μεγάλη κουβέντα και δεύτερον, πρέπει να μας πείτε πως θα διασφαλιστούν οι άνθρωποι που θα δεχτούν να έχουν κοντά τους ένα Κέντρο Φιλοξενίας; Πως, θα διασφαλιστούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως αυτά που περιγράψατε; Ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει πως θα μένουν οι άνθρωποι αυτοί μέσα εκεί που θα τους βάζουμε. Πώς θα είμαστε σίγουροι; Δηλαδή θα είναι σαν τις φυλακές; Θα υπάρχουν άνθρωποι με όπλα που αν προσπαθήσουν να φύγουν θα τους πυροβολήσουν; Γιατί, κάποιοι θα σας πουν πως αντί να τους πυροβολούμε εκεί, να τους πυροβολούμε στα σύνορα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με ρωτήσατε προηγουμένως πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Εφόσον υπολογίζουμε με βάση τα στατιστικά στοιχεία ότι κάθε χρόνο μπαίνουν από 130.000 έως 150.000 άνθρωποι, κι από αυτούς ζήτημα είναι να επαναπροωθείται, χονδρικά, ένα 10%, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οι πιο πολλοί από αυτούς, είτε εργάζονται παράνομα, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων – κι από τους νόμιμους μετανάστες που τους θέλουμε εδώ, που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, που τα παιδιά τους πάνε σχολείο, παίρνοντας τη δουλειά από τους Έλληνες εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν, που έχουν ανάγκη να δουλέψουν σε μια περίοδο ανεργίας. Το δεύτερο, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι διότι αποτελούν μέρος παράνομων κυκλωμάτων πορνείας, ναρκωτικών, παράνομου εμπορίου. Σήμερα, γίνονται επιχειρήσεις και σε λίγες μέρες θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Νομική, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αυτό το φαινόμενο, αυτών των ανθρώπων. Θα κλείσει αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χρυσοχοϊδη, τελικώς το 1.000.000 παράνομοι μετανάστες στην Αθήνα είναι ρεαλιστικός αριθμός;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω, ότι είναι ένας λογικός αριθμός. Μάλιστα πολλοί από αυτούς μένουν σε συνθήκες άθλιες. Μένουν πενήντα, πενήντα, μαζί σε διαμερίσματα των 100 τετραγωνικών. Κάποιοι από αυτούς μπαίνουν σε κυκλώματα και νοικιάζουν με τις ώρες που θα κοιμηθούν, έτσι ώστε να φεύγουν οι πρώτοι και να πηγαίνουν άλλοι να κοιμούνται. Πάντως, το κρίσιμο θέμα είναι το εξής. Τι θέλουμε να κάνουμε; Όσο υπάρχει αυτό το «καθεστώς» το να μπαίνουν από τον Έβρο. Δεν πυροβολούμε γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Εξάλλου δεν φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι αγαθοί και είναι θύματα των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, που μάλιστα, έχουν πληρώσει και πολλά χρήματα για να φθάσουν ως εδώ. Όμως, όσο τους αφήνουμε ελεύθερους να κυκλοφορούν δημιουργείται η αίσθηση, και έτσι είναι πράγματι, του «ξέφραγου αμπελιού». Λοιπόν, τι μήνυμα πρέπει να στείλουμε σε όλους; Ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει ότι θα συλληφθεί, θα μεταφερθεί σε ένα κέντρο όπου θα φιλοξενηθεί κάτω από ανθρώπινες συνθήκες και θα επιστρέψει στην πατρίδα του. Δηλαδή, θα παραμένει σε έναν χώρο και σε δυο, τρεις μήνες θα γυρίζει πίσω. Ο χώρος αυτός θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Έχει οικίσκους όπου θα διαμένει κανείς κάτω από υγιεινές συνθήκες, με μπάνιο, τουαλέτα κ.α. Θα έχει μέσα υγειονομική υπηρεσία, χώρους θρησκευτικής λατρείας, εστιατόρια, χώρους άθλησης. Ο χώρος θα είναι περιφραγμένος. Γιατί; Επειδή είναι χώρος κράτησης.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή δεν θα μπορεί να βγαίνει από εκεί;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα βγαίνει μόνο για έναν λόγο. Για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Θα μπαίνει σε ένα λεωφορείο, θα μεταφέρεται στο αεροδρόμιο και από εκεί στο αεροπλάνο για να γυρίσει στην πατρίδα του.

Δημοσιογράφος: Άρα, θα υπάρχουν μέτρα φύλαξης για να μην μπορούν να βγουν. Και σε περίπτωση που βγαίνουν να ξαναμπούν. Αντιλαμβάνεστε, όμως, τι λέμε κύριε Χρυσοχοϊδη; Ο φόβος των ανθρώπων στην επαρχία που ξαφνικά θα έχουν δίπλα τους έναν τέτοιο τόπο συγκέντρωσης που θα έχει μέσα και τρεις και τέσσερις και πέντε χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ μας είναι τρομακτικό. Εγώ, που θέλω να σας βοηθήσω σε αυτό δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ο τρόπος με τον οποίο το βλέπω…Είδατε τι έγινε, ακόμα και στο Καλέ στη Γαλλία. Τους είδαμε, κιόλας, παρ’ ότι οι Γάλλοι δεν φημίζονται ότι είναι μαλθακοί σε αυτά τα ζητήματα, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά στις τοπικές κοινωνίες όπως έχουμε συνηθίσει να τις λέμε. Γιατί, το ελληνικό κράτος, θα κάνει ξαφνικά καλά τη δουλειά του εκεί;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα την κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, από εδώ, για να δουν κάποιοι ότι δεν παίρνουμε τον κόσμο από την Αθήνα και τον πάμε στην περιφέρεια, αλλά ξεκινάμε από εδώ. Θα φτιάξουμε ένα κέντρο εδώ. Συναντήθηκα χθες με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Όλοι λεν ότι είναι δικό μας το πρόβλημα. Είναι και εθνικό και Αττικό πρόβλημα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και σε άλλα. Δηλαδή, τι είναι πιο καλό και τι είναι λιγότερο επικίνδυνο τελικώς; Ή πιο επικίνδυνο αν θέλετε; Να κυκλοφορούν στους δρόμους με αρρώστιες, διαπράττοντας εγκλήματα, μέσα από διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν την κοινωνία μας σε έκρηξη; Ή να φυλάσσονται σε κάποιο χώρο οι άνθρωποι αυτοί;

Δημοσιογράφος: Μήπως υπάρχει κάτι το οποίο κρατάτε κρυφό και δεν είναι απλώς μια απειλή, αλλά μια μεγάλη απειλή, ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από τη Συνθήκη Schengen και επομένως αυτός είναι ο λόγος που τώρα πιεζόμαστε;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πολύ σωστό αυτό. Εγώ, ως πολιτικός και ως αρμόδιος Υπουργός δεν πιέζομαι γι’ αυτό το θέμα. Ο Σαρκοζί το είπε αυτό, ότι η Ελλάδα θα βγει από τη Συνθήκη Schengen . Και θα φύγουμε από τη Schengen αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, σήμερα. Γιατί, τον Ιούνιο αξιολογούμαστε. Αν φύγουμε από τη Schengen γυρνάμε πίσω στο ’70. Κι αυτό μας αδικεί πάρα πολύ, μαζί με τις άλλες αδικίες που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Κυρίως, όμως ξέρετε τι μας αδικεί; Το να υποβαθμίζονται οι πόλεις μας, τα ιστορικά κέντρα των πόλεων μας, η πιο ιστορική πόλη του κόσμου, η Αθήνα να υφίσταται αυτή τη βίαιη υποβάθμιση. Αυτό μας αδικεί. Αυτό πρέπει να αποκαταστήσουμε αμέσως.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά; Είχατε κάνει μια επίσκεψη στον Πρόεδρο της Ν.Δ λίγο πριν ανακοινώσετε αυτά τα μέτρα. Έχετε τη δική του σύμφωνη γνώμη σε αυτό το θέμα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω, ότι αυτό που μπορώ να πω δημόσια ότι έχω από τον κ. Σαμαρά είναι η δική του πολιτική προσέγγιση ότι πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα με τρόπο ανθρώπινο μεν και από την άλλη πλευρά αποτελεσματικό. Αυτό μπορώ να σας το πω ευθέως.

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις