Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201229-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στην εκπομπή του Τ/Σ ΑΝΤ1 "Πρωινό ΑΝΤ1" με το δημοσιογράφο Γιώργο...

29-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στην εκπομπή του Τ/Σ ΑΝΤ1 “Πρωινό ΑΝΤ1” με το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στην εκπομπή του Τ/Σ ΑΝΤ1 "Πρωινό ΑΝΤ1" με το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ Δημοσιογράφος

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε μαζί μας τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Καλημέρα κ. Υφυπουργέ, σας είχαμε συνηθίσει με άλλη ιδιότητα. Σιδεροκέφαλος κατ’ αρχήν, δεν ξέρω τώρα τι είναι πιο καλό, αυτό που κάνατε πριν, αυτό που κάνετε τώρα.. Ένας αξιόλογος άνθρωπος ο κ. Οικονόμου, με λαμπρή καριέρα, δεν ξέρω αν του πάει η πολιτική ή όχι, θ’ αποδειχθεί αυτό.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Τρυπώνει σιγά-σιγά..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι να μη γίνει η αρχή.. Πείτε μου, εσείς που έχετε και εμπειρία και νομιμοποιείστε να μιλήσετε και με την παρελθούσα ιδιότητα αλλά και με τη σημερινή, εσείς τ’ ακούγατε και δε φταίγατε, άλλοι δημιουργούσαν το πρόβλημα, άλλοι άφησαν να διογκωθεί και φωνάζαμε εναντίον σας. Και ειλικρινά δε φταίγατε όταν ήσαστε στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τ’ ακούγατε.

Οι προηγούμενες ηγεσίες οι πολιτικές λοιπόν δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κι έρχονται 35 μέρες πριν από τις εκλογές να λύσουν το πρόβλημα κ. Υπουργέ;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν είναι 35 ημέρες πριν από τις εκλογές. Με την ευκαιρία και την εισαγωγή που κάνατε πριν, θα ήθελα να τοποθετήσουμε το πρόβλημα, πώς ακριβώς έχει σήμερα και τι καλείται ν’ αντιμετωπίσει η πατρίδα μας.

Όπως τονίσατε, για πάρα πολλά χρόνια η πατρίδα μας δεν είχε οργανωμένη πολιτική για ν’ αντιμετωπίσει το θέμα της αυξημένης πίεσης που είχε κυρίως στ’ ανατολικά της σύνορα αλλά και στα βόρεια και στα δυτικά της για αρκετά χρόνια, σε σχέση με παράνομη είσοδο μεταναστών που έρχονταν στη χώρα μας, αν και επισημαινόταν από τις αρμόδιες Αρχές κατ’ επανάληψη η σπουδαιότητα του προβλήματος και οι διαστάσεις που έτεινε να πάρει όσο η πολιτεία μας δεν αντιδρούσε.

Δυστυχώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. και νομίζω ότι κανένας δε μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των παράνομα διαμενόντων στη χώρα μας..

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο ας πούμε;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι και ένα εκατομμύριο, γιατί να μην είναι;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκείνο που είναι όμως βέβαιο, είναι ότι, σας λέω, για τα 2-3 τελευταία χρόνια, εμείς συλλαμβάνουμε 130.000 κατά μέσο αλλοδαπούς που έρχονται κυρίως από τ’ ανατολικά μας σύνορα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι τους κάνετε; Μέχρι τώρα τις τους κάναμε;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ τώρα αρχίζει και το καίριο ερώτημα που βάζετε διότι είναι και η απάντηση στο γιατί πρέπει να φτιάξουμε χώρους κράτησης, φιλοξενίας, όπως θέλουμε να τους πούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, για να μπούμε και σε μια σειρά να καταλαβαίνουν οι τηλεθεατές. Κάθε χρόνο συλλαμβάνουμε, όχι περνάνε, συλλαμβάνουμε 130.000 παρανόμως εισελθόντες τους οποίους αφού κρατήσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα στην παραμεθόριο περιοχή, τους δίνουμε ένα σημείωμα για ποιες περιοχές δεν πρέπει να πάνε και ένα ποσό μου φαίνεται, ένα εισιτήριο και 100 ευρώ…

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αυτό δίνεται από πάνω για να διευκολυνθούν να κατέβουν, αλλά δεν το δίνουμε εμείς όμως..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, 50, 100 ευρώ κι ένα εισιτήριο. Και τους λένε, προσέξτε, «δε θα πάτε στην Πάτρα, δε θα πάτε στην Ηγουμενίτσα», δηλαδή στις πύλες εξόδου, «αλλά στην Αθήνα έρχονται. Αυτοί λοιπόν έρχονται με το χαρτί και με την άδεια της Αστυνομίας εδώ, άμα τους πιάσει μόλις φύγουν από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τους πιάσουν στην Αθήνα, έχουν ένα χαρτί που λένε ότι για ένα μήνα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Μέχρι να περάσει ο μήνας, έχουν βρει τις άκρες όπως λέμε στην αργκό και έχουν δικτυωθεί. Ξέρουν πού θα μείνουν, πού θα βρουν δωμάτιο και θα πληρώνουν 2 ευρώ τη νύχτα, πού θα δουλέψουν, τι θα κάνουν, αν είναι γυναίκες ποιοι θα τις πλασάρουν τη νύχτα στο εμπόριο της λευκής σάρκας.. Είναι έτσι κ. Υπουργέ;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, τις άκρες τις έχουν βρει πριν καν ξεκινήσουν από τη χώρα τους. Διότι μιλάμε για οργανωμένα κυκλώματα, για διεθνές οργανωμένο έγκλημα όπου διακινούνται πάρα πολλά χρήματα και αποτελεί και μια οργανωμένη σύγχρονη μορφή εγκληματικότητας η οποία θα έλεγα ότι προσβάλλει την κοινωνία μας διεθνώς. Έχουμε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο τον 21ο αιώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καταγραφή δε γίνεται γιατί ούτε χαρτιά έχουν όταν έρχονται εδώ, δίνουν ψευδή στοιχεία σε πολλές περιπτώσεις, στον Έβρο κυρίως, το ξέρουμε από το ρεπορτάζ αυτό.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνοι. Όλα αυτά περιγράφουν και απαντώνται μ’ ένα ερώτημα: Αν πρέπει ή όχι και γιατί, να φτιάξουμε τους χώρους φιλοξενίας, τους χώρους κράτησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ ξέρετε, το ψέμα που λέει είναι φοβερό: Κάνουν το εξής: Έχουν μάθει από την αγορά σε ποιες χώρες είναι δύσκολη η επαναπροώθηση και δηλώνουν αυτές τις χώρες. Του λένε «από πού είσαι;» «Είμαι από τη Γουαδελούπη», που ξέρει ότι στη Γουαδελούπη δε μπορεί να γίνει επαναπροώθηση οπότε μπορεί να έχεις ένα διογκωμένο αριθμό λαθρομεταναστών από μια περιοχή που αδυνατείς να τους γυρίσεις πίσω. Είναι έτσι κ. Υπουργέ;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρουμε, έχουμε κάνει ρεπορτάζ.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Και τώρα πώς θα το λύσετε δηλαδή αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μη δούμε εικόνες σαν την Πάτρα κ. Οικονόμου..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα-ένα. Θα κάνουμε τα κέντρα λοιπόν.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πριν κάνουμε τα κέντρα ν’ απαντήσουμε, για να καταλάβουν οι συμπολίτες μας, γιατί πρέπει να γίνουν τα κέντρα. Διότι ακούγονται διάφορα πράγματα, «γιατί δεν τους απελαύνετε και πρέπει να φτιάξουμε τα κέντρα, γιατί πρέπει να φτιάξετε κέντρα μ’ αυτές τις συνθήκες που είπατε εσείς όταν έχουμε προβλήματα ανεργίας κτλ.;».

Ξεκινάμε λοιπόν τα δυο τρία τελευταία χρόνια, άμα πάρουμε αυτές τις σταθερές, ότι έχουμε 130.000 αλλοδαπούς που έρχονται κυρίως στα ανατολικά μας σύνορα. Ο αριθμός που απελαύνεται κατ’ έτος είναι περίπου 18.000.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Άρα περισσεύουν 112.000.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι αυτοί, αφού όταν εισέλθουν δεν έχουν μαζί τους διαβατήρια, δεν έχουν κανένα έγγραφο μαζί τους που ν’ αποδεικνύει την ταυτότητά τους και ποιας εθνικότητος είναι. Κρατούνται για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, για ένα διάστημα ημερών προκειμένου να γίνει η πρώτη καταγραφή και οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.

Είναι τα άτομα τα οποία δηλώνουν ποιοι επιθυμούν πολιτικό άσυλο ή όχι για ν’ ακολουθηθεί η διαδικασία εξέτασης του πολιτικού ασύλου και στη συνέχεια, ελλείψει χώρων κράτησης τους τάσσεται μια προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οικειοθελώς;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε φεύγει κανείς.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Αφού ήρθε εδώ γιατί να φύγει;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λοιπόν, γιατί γίνεται αυτό; Διότι θα πρέπει για να μπορέσει να είναι δυνατή η επαναπροώθηση στη χώρα καταγωγής τους, πρώτα ν’ αποδειχθεί το ποιος είναι και ποιας εθνικότητος είναι. Αυτή είναι μια διαδικασία όμως η οποία απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα διότι θέλει μια συνεργασία με τις προξενικές Αρχές των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι όμως να γίνει αυτό κ. Υπουργέ, τι ακριβώς έχει συμβεί; Αυτές οι 130.000, βγάλτε τις 18.000 που τους διώχνουμε, οι 112.000 κάθε χρόνο, δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια 450.000 έχουν μείνει στη χώρα μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες που ένα ποσοστό από αυτούς, το 10%, το 20%, το 30%, περνάει στην παρανομία ή ωθείται στην παρανομία για να ζήσει, γι’ αυτό έχουμε έξαρση εγκληματικότητας, είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ορμές τις οποίες δυστυχώς εκτονώνουν κτηνωδώς σε ηλικιωμένα άτομα, τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε ληστείες σε σπίτια που μένουν ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες βιάζονται κιόλας, μέρα παρά μέρα έχουμε ένα τέτοιο περιστατικό, βιασμού 75χρονης, βιασμού 80χρονης..

Γιατί αυτοί αφ’ ενός μεν δεν έχουν να φάνε, κάποιοι απ’ αυτούς, κάποιοι άλλοι έχουν να πάνε με γυναίκα τρία χρόνια και θολωμένοι όπως είναι πάνε. Αν ζήσει η γριά τη βιάζουν, εάν δε ζήσει παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πριν πάμε στην εγκληματικότητα είναι κρίσιμο σημείο να καταλάβουμε όλοι, γιατί αλλιώς δε θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, γιατί πρέπει να κρατηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Με βάση αυτά που είπα μέχρι τώρα, οι Προξενικές Αρχές γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα για μακρά παραμονή υπό κράτηση αυτών των οποίων συλλαμβάνουμε, ακολουθείται μια διαδικασία όπου καθυστερούν ν’ απαντήσουν κατά πόσο είναι υπήκοοι των χωρών τις οποίες ο καθένας ισχυρίζεται.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ελλείψει χώρων κράτησης να τους αφήσουμε ελεύθερους και έτσι αυτοί χάνονται στη χώρα και η συντριπτική πλειοψηφία, το 80%, 90% κατεβαίνει στην Αθήνα. Άρα λοιπόν, το θέμα των χώρων κράτησης είναι η μόνη λύση, είναι μονόδρομος για να γίνει, διότι όταν θα έχουμε τους χώρους κράτησης, θα μπορούμε να τους κρατούμε για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απέλαση.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Γιατί δεν ξεκινάτε ανάποδα κ. Υπουργέ; Γιατί δεν ξεκινάτε προς τις Πρεσβείες οι οποίες καθυστερούν εσκεμμένα σε πολλές περιπτώσεις, να επιβάλλετε κυρώσεις, να ζητήσετε διεθνή συνεργασία; Γιατί εάν μένουν 110.000 κάθε χρόνο, και 300 κέντρα να γίνουν…

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα αυτά έχουν γίνει. Οι παραστάσεις στις Πρεσβείες, τα διαβήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών.. Είμαστε σε μια στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινές συμφωνίες επανεισδοχής, όλα αυτά όμως προϋποθέτουν και τους χώρους κράτησης. Και δεν είναι κάτι που το ανακαλύπτουμε εμείς ξαφνικά. Και η διεθνής εμπειρία αυτό διδάσκει.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κάνουμε λοιπόν ένα στρατόπεδο στην Τήνο, ας υποθέσουμε.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι κρίσιμο όμως να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τα κάνουμε.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πείτε ότι τα κάνουμε, για να καταλάβει ο κόσμος. Μπαινοβγαίνουν;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αυτό λέμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι χώροι κράτησης.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δε μπαινοβγαίνουν..

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δε μπαινοβγαίνουν, είναι χώροι κράτησης.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Γιατί υπήρχε αίσθηση ότι θα μπαινοβγαίνουν.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Είναι χώρος για μακρά παραμονή. Την ευθύνη της ασφάλειας του χώρου αυτού και της φύλαξης έχει αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία η οποία μπορεί όμως, υπό προϋποθέσεις..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με πόσα άτομα ανά στρατόπεδο; Πόσους περίπου Αστυνομικούς θα χρησιμοποιήσει ένα στρατόπεδο;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι γύρω στα 150 άτομα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή τώρα μου λέτε κ. Υπουργέ ότι 4.500 Αστυνομικοί, όσους κατεβάσαμε στην παρέλαση για να φυλάξουν τους επισήμους, θα μεταφερθούν σε όλη την Ελλάδα. Θα οργιάσει η εγκληματικότητα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι κ. Παπαδάκη..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός αν τους πάρετε από τα πολιτικά πρόσωπα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σήμερα, καθημερινά, 15.000 Αστυνομικοί ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση του θέματος των αλλοδαπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πανελλαδικά εννοείτε;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, πανελλαδικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνεις πόσο μας έχει στοιχίσει αυτό το θέμα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αρχίζει η διαδικασία εμπλοκής του Αστυνομικού από την ώρα που αυτός περνάει τα σύνορα και συλλαμβάνεται.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ωραία. Τι θα κερδίσετε μ’ αυτό; Ποιο είναι το κέρδος; Για πείτε μας..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχετε 1.000 άτομα σε κάθε χώρο κράτησης. Που σημαίνει ότι θα είναι σε σύνολο των 500.000, 700.000, το 2%. Οι υπόλοιποι θα είναι ελεύθεροι. Με στόχο ν’ ανανεώνονται αυτοί; Γιατί εφ’ όσον είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, αυτοί οι 1.000 που θα πάνε σ’ ένα στρατόπεδο, μετά από 6-7 μήνες θα μπορέσουν ν’ απελαθούν.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι έτσι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάθε πότε θ’ ανανεώνεται ο πληθυσμός σ’ αυτό το κέντρο;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι το πόσο θα μένουν εκεί, θα μείνουν πολύ λίγο διότι όταν οι Προξενικές Αρχές γνωρίζουν ότι είναι υπό κράτηση οι υπήκοοί τους και ότι θα είναι όσο θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εφοδιασμού τους με τ’ απαραίτητα έγγραφα για να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν πίσω, τότε αυτό έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, αυτό έχει δείξει και η εμπειρία στη χώρα μας, ενεργοποιούνται και λειτουργούν γρήγορα.

Και παράλληλα οι ίδιοι οι κρατούμενοι ζητούν μετά να μπουν σε προγράμματα εθελούσιας επιστροφής όπου εμείς πληρώνουμε για τα έξοδα της επιστροφής τους, διότι ξέρουν πλέον ότι το όνειρό τους για να έρθουν στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδος ένας μεγάλος αριθμός να μπορέσει να φύγει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τελειώνει το όνειρο στην Ελλάδα. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο επίσης, για ν’ απαντήσω και στην ερώτηση του κ. Δελατόλα, τι άλλο θα πετύχουμε με τους χώρους αυτούς. Ένα ισχυρό μήνυμα στα διεθνή κυκλώματα και στον κάθε υποψήφιο λαθρομετανάστη, ότι το όνειρό του τελειώνει στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που έρχεται στη χώρα, είναι πολύ καθοριστικό σημείο στον όλο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η χώρα μας επιτέλους να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οργανώνεται σ’ αυτό .

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να σας πω ότι ακούγεται ως αστείο, ως ανέκδοτο κυκλοφορεί σε κάποιες περιοχές από αυτές που έχουν προκριθεί, ότι εκεί θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης. Λένε για παράδειγμα: «Δεν υπάρχει νερό για μας», δεν έχουν νερό, δηλαδή τα χωριά που υπάρχει το στρατόπεδο, δεν έχουν νερό, «και θα φέρουν 1.000 άτομα; Από πού θα βρουν νερό;» Εκτός αν κάνουν έργα για να έχουμε νερό όλοι και να έχουν και αυτοί. «Δεν έχουμε γιατρούς, ένα Κέντρο Υγείας έχουμε με μια ειδικότητα, δύο. Θα μας φέρετε 1.000 ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν αυξημένες ανάγκες;»

Γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ηπατίτιδα, φυματίωση πολλοί από αυτούς, λόγω των στερήσεων. Λένε μετά: Τα περισσότερα από τα στρατόπεδα αυτά είναι πάρα πολύ κοντά, μας λένε εδώ για περιοχή, στο Κοσταράζι της Καστοριάς, απέναντι από το στρατόπεδο υπάρχει Δημοτικό Σχολείο και Παιδικός Σταθμός. Θα πρέπει λοιπόν να κλείσει και να μεταφερθεί ο Παιδικός Σταθμός και το σχολείο για να λειτουργήσει το στρατόπεδο για τους κρατούμενους, γιατί δε μπορούν να είναι απέναντι.

Μετά, δεν αλλοιώνεται λέει η φυσιογνωμία μιας περιοχής όταν έχεις 1.000 άτομα τα οποία όταν είναι κρατούμενοι, δε θα είναι ήσυχοι και με τα χέρια σταυρωμένα; Θα είναι αγρίμια σε κλουβί, πολλοί από αυτούς θα επιδιώκουν να δραπετεύσουν..

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Όταν λειτουργεί ως φυλακή είναι ένα θέμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ως φυλακές θα λειτουργήσουν. Δεν είναι χώροι που τους λένε «παιδιά ελάτε να σας φιλοξενήσουμε για ένα μικρό διάστημα». Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε; Και μετά είναι κάτι άλλο: Σε πολλές από τις περιοχές αυτές λένε, γιατί άκουγα κι εχθές από συναδέλφους μας σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, «το πνεύμα αλληλεγγύης;». Το πνεύμα αλληλεγγύης έχει και κάποια όρια. Όταν του λες του άλλου ότι το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε στην Αθήνα από ευθύνες άλλων θα το μοιράσουμε σε όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι είναι άδικο.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να συμφωνήσουμε πρώτα επί της αρχής σ’ αυτή τη χώρα και ν’ αποφασίσουμε τι θέλουμε. Εκτιμούμε όλοι μας ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι απλώς μεγάλο ζήτημα, είναι εθνικό πρόβλημα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τεράστιο.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια, για τη δημόσια τάξη, για τη δημόσια ασφάλεια και για τη δημόσια υγεία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι η απολύτως ενδεδειγμένη;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν συμφωνήσουμε σ’ αυτά, είναι επιβεβλημένο να λυθεί;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε σε διαφημίσεις αλλά όταν θα επιστρέψουμε θα δούμε και κάποιους κατοίκους από μια περιοχή. Μετά θα σας δείξουμε κι ένα χάρτη που έχει κουκίδες σε όλη την Ευρώπη, γιατί τέτοια κέντρα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς, δεν τ’ ανακαλύψαμε εμείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως θα δείτε ότι υπάρχουν κέντρα με μπλε, με γαλάζιες και με μωβ κουκίδες, είναι κατηγοριοποιημένα. Είναι κέντρα τα οποία είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές και είναι αυτά τα οποία πάνε να φτιάξουν, είναι τα άλλα τα οποία είναι έτοιμα να προωθηθούν και είναι εκείνοι οι οποίοι μάλλον θα παραμείνουν στη χώρα τελικά αυτοί. Τους έχουν χωρίσει σε τρεις κατηγορίες. Δεν τους μαζεύουν όλους μαζί σε ένα. Και ανάλογα με την κατηγορία και το βαθμό επικινδυνότητας, τους έχουν κοντά ή μακριά σε κατοικημένες περιοχές. Όχι με ρατσιστική διάθεση..

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κι εμείς το έχουμε μελετήσει το θέμα, το ξέρουμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τα ευρωπαϊκά όργανα. Δεν το κάναμε σε μια μέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να είναι έτσι. Μετά τις διαφημίσεις επιστρέφουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, μιλάμε για, άρχισαν τα όργανα, να συνδεθούμε με την Σκύδρα. Μία από τις περιοχές όπου μπορεί να λειτουργήσει ένα απ’ αυτά τα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών.

Η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου με πάρα – πάρα πολύ κόσμο. Καλημέρα σε όλη την παρέα από την Σκύδρα.

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καλημέρα. Στο πόδι Γιώργο όλη η Σκύδρα και γι’ αυτό γιατί οι άνθρωποι αγωνιούν και δεν γνωρίζουν. Κατ’ αρχήν θα δώσω το λόγο σ’ αυτούς γιατί τους ανήκει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να έρθει και η εικόνα μπροστά να τους ακούσουμε. Να βάλουμε τον κ. Υπουργό μαζί τους.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Πρέπει να ντρεπόμαστε γι’ αυτά που γίνονται. Τι δουλειά έχουν να ‘ρθουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ πέρα, τι εμπιστοσύνη δηλαδή;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δύο βήματα δίπλα τα σπίτια και δεν θα αφήσουμε εμείς τα παιδιά μας να βγουν έξω, θα ταμπουρωθούμε εμείς στο σπίτι, θα μπούμε εμείς στη φυλακή για να είναι αυτοί δίπλα. Δεν γίνεται αυτό. Έχουμε παιδιά, είναι 150 παιδιά εδώ πάνω, ο οικισμός είναι δίπλα, πέντε βήματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλεξάνδρα σε παρακαλώ …

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να σου δείξω Γιώργο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, έτσι όπως είμαστε Θάνο για να μας δείξει η Αλεξάνδρα πόσο κοντά είναι, πού είναι το στρατόπεδο, πού είναι τα σπίτια;

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιώργο εδώ που είμαστε, είμαστε εντός του Στρατοπέδου για να καταλάβεις και κοίτα που είναι τα σπίτια, τέσσερα (4) μέτρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, όχι, εντάξει.

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ούτε τέσσερα (4) μέτρα. Πώς αυτοί οι άνθρωποι να μην αγωνιούν, πώς αυτοί οι άνθρωποι …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να γυρίσει να δούμε και το στρατόπεδο, να δούμε το χώρο του στρατοπέδου.

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να ‘το σε παρακαλώ βοήθησε Αλέκο και το στρατόπεδο, είμαστε εντός του χώρου του στρατοπέδου Γιώργο. Εδώ βλέπετε είναι τα κτήρια, τα οποία βέβαια έχουν ρημάξει, δεν έχουν τίποτα, καμία υποδομή, παράθυρα, περιφράξεις λείπουν, εγκαταστάσεις μηδαμινές, τίποτα δεν υπάρχει και αναρωτιούνται αυτοί οι άνθρωποι, πώς θα μπορέσουν να ζήσουν εδώ 1.000 λαθρομετανάστες;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για πάμε στον κόσμο πίσω. Πράγματι εδώ χωροταξικά και μόνο απορρίπτεται η επιλογή. Για να ακούσουμε τον κόσμο. Σας ακούει και ο Υπουργός ο κ. Οικονόμου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ναι, στον κ. Οικονόμου να τα πούμε, ότι εδώ πέρα κυριολεκτικά το στρατόπεδο είναι μέσα στη Σκύδρα, δεν μπορεί να γίνει ένα χώρος κράτησης λαθρομεταναστών μία ανάσα μέσα από τη Σκύδρα. Αυτοί οι χώροι πρέπει να γίνουν σε εκτάσεις που η Ελλάδα έχει αρκετές εκτάσεις απομονωμένες, να γίνουν εκεί οργανωμένα και είμαστε σύμφωνοι σ’ αυτό. Δεν είμαστε ρατσιστές εμείς εδώ πέρα, φιλοξενούμε πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο στα χωράφια, είναι μέσα ενταγμένοι στην κοινωνία της Σκύδρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι Αλεξάνδρα;

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ό,τι θέλετε, ό,τι θέλετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν δηλαδή στην περιοχή του, στην ευρύτερη περιοχή και όχι κοντά σε κατοικημένες περιοχές γινόταν ένα τέτοιο κέντρο, θα είχαν αντίρρηση;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Όχι – όχι. Καλημέρα κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει ο Ιερέας ότι αν ήταν μακριά από τις κατοικημένες περιοχές …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Οπωσδήποτε, όχι μόνον ο Ιερέας, όλος ο κόσμος είναι σύμφωνοι, γιατί κι αυτοί εντάξει, άνθρωποι είναι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Να επισημάνουμε κ. Παπαδάκη, ότι εσείς μιλάτε τώρα εάν θα τους έχουμε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ τώρα τους έχουμε μέσα στις κατοικημένες περιοχές, δουλεύουν παράνομα στους χώρους εστίασης και δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ο κ. Οικονόμου να έρθει εδώ δίπλα στο σπίτι μου και κάθε πρωί να τους έχει. Κύριε Οικονόμου, ας έρθει ο κ. Υπουργός εδώ, όταν ανοίγει το παράθυρο να βλέπει τους λαθρομετανάστες, γιατί δεν είναι μετανάστες, είναι λαθρομετανάστες, δεν ξέρουμε τίποτα για το ποιόν τους. Ήδη έχει μειωθεί στο μέγιστο η ασφάλεια της περιοχής, έφυγε ο Στρατός και η αστυνομική δύναμη είναι πέντε άτομα και αστυνομεύουν γύρω στις 20.000 κόσμο. Θα μας φέρουν κι αυτούς εδώ να τρέμει το φυλλοκάρδι μας.

Κάθε μέρα έχουμε και μία ληστεία στη Σκύδρα, ένας τόπος που ήταν ευλογία με τα εργοστάσια της, τα οποία έχουν κλείσει …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Άνεργοι είμαστε οι περισσότεροι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Είμαστε αγανακτισμένοι και είμαστε κάθετα αντίθετη με την εγκατάσταση των λαθρομεταναστών. Δεν έχουμε κανένα μα κανένα πρόβλημα με τους νόμιμους, μέσα στη Σκύδρα έχουμε πολλούς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να ακούσουμε κάποιες απαντήσεις Αλεξάνδρα μου. Κύριε Υπουργέ, εδώ βλέπετε ότι έχουμε μία κλασική περίπτωση, λέτε, απαντήσατε και είπατε, μα και στην Αθήνα οι λαθρομετανάστες είναι μέσα στο κέντρο της πόλης.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν απήντησα. Κατ’ αρχήν καλημέρα στους κατοίκους, ακούμε τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους και πραγματικά με πολύ σεβασμό, είναι δικαιολογημένα όλα αυτά τα οποία λένε και αγωνιούν.

Υπάρχει ασφαλώς και μία παραπληροφόρηση, θέλει προσοχή, θέλει συζήτηση, πρέπει να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες, ότι απ’ αυτές τις ανησυχίες τους έχουν ληφθεί σοβαρά και από εμάς υπόψη και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα.

Είναι ένας δρόμος ενός ειλικρινούς διαλόγου με διάθεση όλων να βρεθεί μια λύση. Δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή αντιπαράθεσης με τους κατοίκους της Σκύδρας, διότι τους αδικούμε, εκφράζουν πραγματικά με ειλικρίνεια και με αγωνία αυτό το οποίο αισθάνονται.

Είναι άλλο αυτό το θέμα και άλλο όμως όπως το προσεγγίζουμε ως προς το θέμα της δημιουργίας των συγκεκριμένων χώρων το που θα δημιουργούν, κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Εκείνο που θέλω να τους διαβεβαιώσω και τους ίδιους και όλους τους τηλεθεατές, ότι υπάρχει μία μελέτη, είναι ουσιαστική, δεν είναι λόγω των εκλογών, βασίζεται σε ένα εθνικό σχέδιο που έχει κάνει η χώρα μας πριν 1,5-2 χρόνια, το έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καταλάβαμε, μην συνεχίζετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Όθωνας είπε χθες ότι σε 1,5 μήνα θα λειτουργήσουν αυτά.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς και η προσπάθειά μας αυτή είναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν λειτουργήσουν σε 1,5 μήνα …

κ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Καταλάβαμε τι λέτε κ. Υπουργέ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το λάθος της απόφασης που πήρατε. Αυτό λέτε τώρα.

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι ο κ. Θεοδωρίδης Περιφερειάρχης της περιοχής Γιώργο εδώ στην Πέλλα.

κ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Γιώργος ο Παπαδάκης σας έφερε σ’ αυτό το σημείο να το πείτε και να ομολογήσετε σήμερα το λάθος σας, γιατί βλέπετε τι γίνεται, το ομολογείτε.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ομολόγησα τίποτα.

κ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Γιατί δεν συσκεφτήκαμε, δεν συζητήσαμε, αποφασίσατε. Είναι έγκλημα αυτό που κάνει η ελληνική πολιτεία και το κάνετε άπειρες φορές εκεί στην Αθήνα, σκέφτεστε για την Αθήνα και θεωρείτε ότι είναι όλη η Ελλάδα. Είναι λάθος αυτό που κάνετε, πρέπει να σταματήστε πλέον να σκέφτεστε σαν κέντρο την Αθήνα, είναι εγκληματικό, να στήσετε ένα στρατόπεδο δίπλα στα σπίτια για τη δημόσια ασφάλεια, για την δημόσια υγεία.

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κ. Παπαδάκη. Πριν από μία δεκαετία εντελώς συμπτωματικά από την πλατεία Καραϊσκάκη βρέθηκα πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, σε κάποιο φανάρι εκεί που σταμάτησα μου επιτέθηκαν 15 και 20 χρονών κοριτσάκια, μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτοί, βεβαίως και αντιλαμβάνομαι και προσέξτε, εμείς τολμάμε και τα λέμε, γιατί είμαστε οι περισσότεροι στην περιοχή προσφυγικός λαός, δεν είμαστε ρατσιστές, τα έχουμε βιώσει εμείς, αλλά όχι σ’ αυτή την κατάσταση.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Λοιπόν, άκουσα τον κ. Χρυσοχοϊδη να λέει, ότι θα δημιουργηθούν τα κέντρα αυτά, θα γίνουν χώροι αναψυχής, άθλησης μέχρι και τόποι λατρείας. Εμείς εδώ έχουμε μια δεκαετία και έντεκα χρόνια, ακόμα εκκλησία δεν έχουμε εδώ πέρα. Που είναι το ενδιαφέρον του Υπουργείου να κάνει μια Εκκλησία;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, δηλαδή τώρα ξέρετε κάτι, εδώ αναδεικνύεται και ένα άλλο πρόβλημα μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία. Σου λέει θα έχουν νερό, εμείς δεν έχουμε νερό. Θα έχουν χώρους άθλησης, εμείς δεν έχουν γήπεδο. Θα έχουν και βέβαια οι άνθρωποι να έχουν το χώρο θρησκευτικής λατρείας …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Να φύγουν από την Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να γυρίσω σ’ εσάς, Αλεξάνδρα μου κουράγιο λίγο, θέλω να γυρίσω σ’ εσάς. Η αντίληψη, ότι ξέρετε κάτι, τόσο καιρό η Αθήνα βιώνει αυτό το πρόβλημα και δεν της αναλογεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για την Αθήνα, αλλά καταλήγουν στην Αθήνα και πρέπει να τους μοιράσουμε σε όλη την Ελλάδα, νομίζω ότι στερείται λογικής και το άκουγα και από συναδέλφους μου, στερείται λογικής.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγνώμη βάζετε και αναπτύσσετε ένα θέμα, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, εγώ το έχω ακούσει από πολλές πλευρές, ότι κοιτάξτε να δείτε, αυτοί στην Αθήνα είναι, κάπου πρέπει να τους πάμε. Δηλαδή για να αποσυμφορήσουμε την Αθήνα θα τους μοιράσουμε σε όλη την Ελλάδα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην Ελλάδα μιλάμε όλοι και για όλα χωρίς ουσιαστικά να είμαστε γνώστες ενός προβλήματος. Γιατί ακούγονται όλες αυτές τις μέρες περίεργες απόψεις, ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει. Για παράδειγμα ας πούμε, εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν, να αναγνωρίσουμε ότι είναι εθνικό πρόβλημα και να αποδεχτούμε όλοι ότι πρέπει να λυθεί και να συμφωνήσουμε και τον τρόπο που πρέπει να λυθεί και μετά να τα συζητήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν ανακοινώνετε όμως τις περιοχές για να ξέρουν κι αυτοί οι κάτοικοι, μπορεί να μην γίνει στη Σκύδρα. Έχουν αρχίσει τώρα, πείτε που θα γίνουν;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα γίνει και στη Σκύδρα, διότι το …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Σκύδρα θα γίνει εδώ που είμαστε τώρα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Έλα στη Σκύδρα να το κάνεις εσύ κ. Οικονόμου, έλα.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Οικονόμου μιλάτε για ένα εθνικό πρόβλημα, αλλά ούτε έχετε εξηγήσει σε κανέναν τι έχει γίνει, τους ήρθε ουρανοκατέβατο μια μέρα, αύριο θα γίνει στρατόπεδο κράτησης αλλοδαπών. Αυτό είναι πρόβλημα και για τις τοπικές κοινωνίες και για …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να είναι υπερβολικά αυτά που λένε, μπορεί να είναι ό,τι θέλετε, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ξαφνικά μαθαίνουν ότι θα γίνει ένα στρατόπεδο. Εγώ δεν θέλω να λαϊκίσω και να πάρω το μέρος αυτών των ανθρώπων και να είμαι εναντίον σας.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά νομίζω ότι ο τρόπος επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο χειρισμός δεν έχει γίνει σωστά, τους λέμε ξαφνικά ότι ναι στη Σκύδρα θα γίνει στρατόπεδο, χωρίς να τους εξηγήσουμε το πώς θα είναι, πού θα είναι, τι κακό θα έχει, αν θα έχει κακό, τι υποδομές.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταλαβαίνω τις ανάγκες και της εκπομπής της τηλεοπτικής και όλα αυτά. Αλλά νομίζω τώρα δεν μπορεί το θέμα …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι να λυθεί από την τηλεόραση, να πάτε εκεί.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάμε όπου χρειάζεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο ότι από τηλεοράσεως δεν γίνονται αυτά.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμη όμως στη χώρα μας εδώ δεν έχει κατανοηθεί από όλους ότι πρέπει να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι. Και ένα δεύτερο στοιχείο που είναι επίσης πολύ σημαντικό, γιατί ακούγονται ανεύθυνες φωνές πολλές τελευταία, ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να τους αφήσουμε να πάνε όλοι στην Ευρώπη.

Δηλαδή ουσιαστικά ακούγονται …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε τώρα, ότι δεν προστατεύτηκαν τα ευρωπαϊκά σύνορα όπως τόσα χρόνια φωνάζαμε, γιατί η Ελλάδα μας αποτελεί ένα κομμάτι των ευρωπαϊκών συνόρων.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ωραία. Η χώρα μας, λοιπόν, έχει διεθνείς υποχρεώσεως. Εάν θέλουμε …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να τα έχει καλά η Ευρώπη και με τους Τούρκους αφήνανε τα αλισβερίσια αυτά να γίνονται.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν θέλουμε να είμαστε μία χώρα η οποία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και απέναντι της διεθνούς κοινωνίας οφείλει πλέον με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα να λάβει μέτρα. Και δεν μπορεί να ακούγονται υπεύθυνα αυτές οι φωνές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να διακόψουμε, θα επανέλθουμε λίγο αργότερα για το θέμα αυτό. Διαφημίσεις και θα επανέλθουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα των παράνομων μεταναστών, λαθρομεταναστών, όπως θέλετε να το πούμε το αντιμετωπίζουμε όλοι. Μια οικογένεια το αντιμετωπίζει σήμερα το πρωί βέβαια με την κηδεία ενός μέλους της οικογένειας, που προχθές το βράδυ μπήκαν τρεις αλλοδαποί μέσα στο σπίτι την ώρα που κοιμόντουσαν, έπαθε καρδιακή προσβολή νέος άνθρωπος και σήμερα το κηδεύουν, για να τους κλέψουν μπήκαν.

Είναι το θέμα της εγκληματικότητας, είναι το θέμα των ασθενειών, δηλαδή αρρώστιες που τις είχαμε ξεχάσει, καλά η ηπατίτιδα ας πούμε ότι δεν την είχαμε ξεχάσει, η φυματίωση, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και η εκμετάλλευση του ανθρώπου.

Εάν δείτε τι γίνεται μετά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα μεγάλα κέντρα των αστικών πόλεων, έχουν παραδοθεί, δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Θα επιστρέψουμε για το συζητήσουμε και θα δούμε εάν θα πρέπει να πάνε και που; Γιατί και τα ερωτήματα τα βασανιστικά Αντώνη Δελατόλα αυτών των ανθρώπων …

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είναι, πρώτον, συνθήκες κράτησης. Δεύτερον, θέματα ασφάλειας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί σ’ εμένα.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Τρίτον, με μια επιλογή γίνονται οι χώροι, αν πρέπει να είναι πιο απομακρυσμένοι, αν υπάρχει διαβάθμιση των χώρων όμως στην Ευρώπη, να μας απαντήσετε μετά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε λίγο, αφού πρώτα πάμε να δούμε τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας την κα Δρέττα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κα ΔΡΕΤΤΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα επιστρέψουμε για να γυρίσουμε και να ολοκληρώσουμε το θέμα, το πολύ καυτό θέμα με τους λαθρομετανάστες ή τους παράνομους μετανάστες. Θα μας απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα. Οι φίλοι μας από τη Σκύδρα είναι έτοιμοι να φάνε την Χατζηγεωργίου, να την δαγκώσουν και σ’ εσάς λέω ότι σε λίγο ερχόμαστε για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα, αν μας βλέπετε από τη Σκύδρα. Σε λίγο θα είμαστε μαζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιστροφή για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, αλλά και τους φίλους μας από την Σκύδρα οι οποίοι νομίζω ότι κι αυτό που ακούσανε που αφορά μισθούς, συντάξεις τους ενδιέφερε. Βέβαια εκείνοι καίγονται, φλέγονται τώρα για το θέμα του στρατοπέδου στην περιοχή τους.

Κύριε Υπουργέ, σ’ εσάς ο λόγος και μετά και στους κατοίκους να πούνε μια κουβέντα. Αυτά τα κέντρα πιστεύετε -και ρωτάει πολύς κόσμος- ότι θα λύσουν το πρόβλημα;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ένα μέρος για τη λύση του προβλήματος και θα συμβάλουν σημαντικά. Για τη λύση όμως του προβλήματος απαιτείται ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο έχει αρχίσει και υλοποιείται. Πρέπει να λειτουργήσει η υπηρεσία Ασύλου η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα για να μπορέσουμε γρήγορα να διαχειριζόμαστε τα αιτήματα για άσυλο, ούτως ώστε αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου να το παίρνουν και να είναι νόμιμα στη χώρα.

Και οι υπόλοιποι να κρατούνται και να απελαύνονται. Διότι είναι πολύ σημαντικό αυτό και τα Κέντρα Κράτησης δεν είναι ένα αποσπασματικό μέτρο που λαμβάνεται, εντάσσεται μέσα σε ένα σύνολο μέτρων εθνικού σχεδιασμού, όπως προείπα, που αφορά τη διαχείριση του θέματος αυτού του σοβαρού.

Και επίσης θέλω να πω και κάτι που με ρωτήσατε από την αρχή, γιατί λόγω των εκλογών. Έρχεται η υλοποίηση με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και πλέον έχει γίνει νομίζω κατανοητό από όλους μας, ότι τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα δεν επιδέχονται ούτε μιας μέρας πλέον αναβολής προς την επίλυσή τους, ανεξάρτητα από τις εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε τι λέει ο κόσμος. Εσείς λέει που έχετε και υπηρεσιακή εκτός από πολιτική εμπειρία, δεν έχετε την ίδια άποψη με τον κόσμο, ότι 1.000 άτομα κλεισμένα σε ένα κλουβί, γιατί στην ουσία θα είναι φυλακές αυτές, φυλακές με τρεις σειρές, αν μπορούμε να το δείξουμε το σχεδιάγραμμα πως θα είναι περίπου, για να καταλάβει και ο κόσμος, το έχουμε το σχεδιάγραμμα;

Έτσι κάπως θα είναι οι φυλακές, κοιτάξτε το περίγραμμα. Τρεις σειρές, νατοϊκές φυλακές, μέσα θα είναι οι κοιτώνες έτσι, θα υπάρχουν οι πτέρυγες και γύρω – γύρω θα υπάρχουν, αν μπορούμε να γυρίσουμε, κάθε τομέας θα έχει κοιτώνες, εστιατόριο, τουαλέτες, χώροι θρησκευτικής λατρείας, άθλησης κλπ.

Κοιτάξτε γύρω – γύρω αυτά με το κόκκινο που περιγράφονται είναι οι τρεις σειρές από φράχτες. Αυτοί οι άνθρωποι όταν τους έχεις κάποιον, είναι και για ψυχολογικούς λόγους, εάν έχεις κάποιους ανθρώπους, Αντώνη Δελατόλα μέσα σε ένα χώρο με τρεις φράχτες, με 150 να τους φυλάνε θα αγριέψουν και θα αποτελέσουν μια απειλή για την τοπική κοινωνία λένε. Ερώτημα λέω, εγώ δεν είναι.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί προβλέπεται να είναι ανά 50 άτομα, μετά να αποτελεί ένα συγκρότημα ανά 250 και τέσσερα 250ντάρια μας κάνουν τα 1.000 άτομα.

Όλα αυτά τα έχουμε προβλέψει, έχουμε μελετήσει και τη διεθνή εμπειρίας και είναι …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε για θέσεις δουλειάς. Δηλαδή πόσες θέσεις δουλειάς θα δημιουργηθούν;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγνώμη και είναι σε διεθνείς προδιαγραφές. Να πούμε όμως ακόμη μια φορά για να ακούσουν και οι κάτοικοι της Σκύδρας και όλοι οι τηλεθεατές πώς θα λειτουργούν αυτοί οι χώροι.

Κατ’ αρχήν να επαναλάβουμε ότι είναι χώροι κλειστοί, δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σ’ αυτόν που θα είναι μέσα. Την ευθύνη αποκλειστικά για …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάνε και κακοποιοί εκεί, οι οποίες δεν έχουν συλληφθεί;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δυο λεπτά. Όταν κάποιος αποδειχθεί ότι είναι κακοποιός και έχει διαπράξει συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται. Κράτηση στα αστυνομικά κρατητήρια, παραπομπή στη δικαιοσύνη, φυλακή. Δεν μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Μιλάμε για τα άτομα τα οποία είναι παράνομα στη χώρα και δεν κατηγορούνται για οτιδήποτε άλλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οικογένειες που φτάνουν, γυναίκες, παιδιά και τέτοια θα πάνε όλοι μαζί οικογενειακώς;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τις γυναίκες προβλέπεται ξεχωριστός χώρος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα υπάρχουν τα γυναικεία στρατόπεδα και τα ανδρικά στρατόπεδα.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και επίσης για τις οικογένειες και παιδιά θα υπάρχει άλλη ρύθμιση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να ακούσουμε τη Σκύδρα λίγο.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγνώμη, να ολοκληρώσω για να ακούσουν οι κάτοικοι. Τι προβλέπεται, πώς προβλέπονται αυτά να λειτουργούν. Θα είμαι πολύ σύντομος. Μιλάμε, λοιπόν, για κλειστούς χώρους. Την ευθύνη της φύλαξης θα την έχει η ελληνική αστυνομία. Ιδρύουμε σε κάθε χώρο ειδική υπηρεσία αστυνομική φύλαξης που στελεχώνεται από 150 αστυνομικούς που δεν προέρχονται από την τοπική αστυνομική δύναμη …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιους θα φυλάξει κ. Οικονόμου, μας δουλεύετε; Η Αστυνομία δεν μπορεί να φυλάξει εμάς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουν και λίγο δίκιο.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι δεν επαρκεί η τοπική αστυνομική δύναμη. Επίσης προβλέπεται εσωτερικά να χρησιμοποιείται προσωπικό φύλαξης, ιδιωτικό προσωπικό φύλαξης που θα προέρχεται κατά βάση από τις τοπικές κοινωνίες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε με κ. Υπουργέ, ξέρετε τώρα τι λένε αυτοί οι άνθρωποι όμως, έτσι γιατί εγώ θέλω να ακούσω με σεβασμό κι εσάς, αλλά λένε ότι τόσο καιρό δεν είχαμε αστυνόμευση, ξαφνικά θα φέρετε τους λαθρομετανάστες και θα αισθανθούμε ασφαλείς;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Παπαδάκη οι κάτοικοι δικαιούνται να λένε αυτό που νομίζουν και εμείς …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, αυτό που βιώνουν, όχι αυτό που νομίζουν.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και εμείς να ακούμε …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι λέτε, τι πράγματα είναι αυτά;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και εμείς να ακούμε τις αγωνίες τους. Και πραγματικά …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ξέρετε που είναι η Σκύδρα; Αν είναι να μπούμε εμείς μέσα να μας ταϊζετε, να κάνουμε διακοπές και να βγουν στα σπίτια μας οι ίδιοι. Να κάτσουμε μέσα να κάνουμε διακοπές, μας ρωτάτε αν θέλουμε δουλειά;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους ακούμε με πολύ προσοχή και θέλω να σας διαβεβαιώσω και με μεγάλη ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση όμως η Κυβέρνηση και η σημερινή και η επόμενη που θα προκύψει έχουν ιστορική υποχρέωση έναντι της χώρας να λύσουν το πρόβλημα αυτό.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Την ανάπτυξη κ. Οικονόμου, να βρει δουλειά ο κόσμος να δουλέψει κ. Οικονόμου, έχει φύγει ο Έλληνας έξω, δεν ντρέπεστε. Ανάπτυξη λέγατε για την Ελλάδα, ποιος πονάει την Ελλάδα; Δεν ντρέπεστε, ντροπή σας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Αυτή είναι η δημοκρατία σας αποφασίζουμε και διατάσσομαι, αυτή είναι η δημοκρατία σας; Ποιος τους άφησε εδώ πέρα τόσα χρόνια; Από τη δεκαετία του ’90 δεν κάνατε τίποτα, τώρα σας έπιασε ο πόνος; Να τους πάρετε σπίτια σας να κοιμίζετε και να τους ταϊζετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι χρόνια το πρόβλημα αυτό, είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Αντώνη Δελατόλα τι λες;

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κοίταξε υπάρχουν δύο ζητήματα, τώρα οι άνθρωποι εκεί είναι και εκνευρισμένοι, που δεν έχει πειστεί ο κόσμος. Εγώ δεν λέω ότι δεν θέλει κανένας να είναι στον τόπο του, απάντηση στον Παπαδάκη ούτε εγώ θα ήθελα, να είμαι ειλικρινής.

Δύο ζητήματα. Το ένα είναι της ασφάλειας, σου λέει ο ανθρωπάκος δέκα χωροφύλακες εδώ φυλάνε …

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας κ. Δελατόλα είναι ξεκαθαρισμένο αυτό.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μα δεν έχουν πειστεί. Και το δεύτερο είναι οι υποδομές. Σου λέει δεν έχουμε γιατρό, δεν έχουμε νερό και ξαφνικά πώς θα γίνει;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μ’ αφήσατε να ολοκληρώσω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάθε άλλο, μας έχετε εγκαταλείψει χωρίς ανάπτυξη τόσο καιρό.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Αυτά τα δύο με συνδυασμό απ’ ότι κατάλαβα, το είπε ο Αντιπεριφερειάρχης τι είναι, έλλειψης μιας συζήτησης κάνουν το πρόβλημα δυσκολότερο να τους πείσετε. Αυτό έχω καταλάβει εγώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε ανάποδα. Μια κουβέντα με την τοπική κοινωνία, να δει η τοπική κοινωνία, όχι να πειστεί, αλλά να ακούσουμε τους προβληματισμούς της, γιατί μία κοινωνία η οποία εγκαταλείπεται, η οποία δεν έχει γιατρούς, δεν έχει νερό, δεν έχει δουλειές, δεν έχει αστυνομία, δεν έχει εκκλησία λέει ο Παπάς και του λες από την άλλη πλευρά εγώ θα κάνω χώρο θρησκευτικής λατρείας, θα τους έχω ντουζ, θα τους έχω κοιτώνες …

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Εσύ να του κάνεις, δεν πειράζει, αλλά δεν έχει ο άλλος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, είπε ο άλλος αφού δεν έχω εγώ, να μπω εγώ μέσα σ’ αυτό. Δηλώνουν λαθρομετανάστες.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είναι μια αγανάκτηση αυτό.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή τη χώρα, αφού όλοι διαπιστώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια και η δεκαετία πέρασε χωρίς να γίνει κάτι για να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο θέμα …

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Να συμφωνήσουμε όμως ότι δεν κάνετε επαρκή συζήτηση με την τοπική κοινωνίας;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να το λύσουμε το θέμα;

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Συμφωνούμε. Ο κόσμος δεν έχει πειστεί κ. Οικονόμου.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι εθνικό πρόβλημα και ότι χρειάζεται μία συναίνεση ευρύτερη των πολιτικών δυνάμεων;

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κουβέντα κάναμε με τις τοπικές κοινωνίες;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η ευθύνη πλέον για να λυθεί το πρόβλημα πρωτίστως ανήκει σ’ αυτούς που είναι ταγμένοι να χειριστούν τα θέματα αυτά;

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς κ. Οικονόμου δεν έχει πειστεί ο κόσμος ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τα 30 κέντρα …

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διότι το αν φτάσαμε εδώ δεν είναι ευθύνη των απλών πολιτών, ούτε να κληθούν οι απλοί πολίτες να λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα πρέπει να το λύσουν αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να το λύσουν και θα πρέπει να πάρουν και την ευθύνη που τους αναλογεί για να το λύσουν έξω από λαϊκισμούς, με υπευθυνότητα.

Και κ. Δελατόλα και αγαπητοί κύριοι, είναι η ώρα για μεγάλες, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό λένε και εκείνοι όμως, αυτό λένε και οι κάτοικοι της Σκύδρας.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρέπει να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα. Δεν μπορεί, η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε οριακά σημεία στη χώρα μας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Για ποια ευθύνη; Φταίω εγώ σε τίποτα που δεν έχει δουλειά να δουλέψει ο Έλληνας; Δεν ντρέπεστε και μιλάτε. Για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Για ποια Ελλάδα μιλάτε; Δεν ντρέπεστε και βγαίνετε έξω στην τηλεόραση, ντροπή σας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Να καθίσετε σπίτια σας, να μην βγαίνετε στις τηλεοράσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρεις τι γίνεται, η αγανάκτηση του κόσμου από τα μέτρα τα οποία τους έκανε ακόμα πιο φτωχούς, χωρίς δουλειά, με υποτυπώδεις υπηρεσίες σε παιδεία, υγεία, όλα αυτά τους έχουν κάνει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Υπάρχει και πάντα αυτό το κόμπλεξ Αθήνα – Περιφέρεια και το Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα και που ενισχύεται από κάποιους συναδέλφους μας και πολιτικά πρόσωπα που λένε τόσο καιρό τους είχαμε εμείς εδώ, τώρα να τους μοιραστούμε. Δεν είναι λύση αυτή.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Φιλοθέη τους είχαν βεβαίως, δεν είναι λύση. Εγώ δεν θέλω να είμαι μαζί τους, και βέβαια κάπου πρέπει να πάνε οι λαθρομετανάστες, αλλά σου λέει ο άλλος, ξέρεις κάτι, κάνε τις επιλογές, κ. Οικονόμου αυτό λένε, αφού κάνεις μελέτες, χωρίς να φορτώνεις σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές ακόμα ένα πρόβλημα. Αυτό λένε.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Παπαδάκη δεν θα μετακινήσουμε την ευθύνη επίλυσης του προβλήματος στους πολίτες, είναι οι μόνοι που δεν φταίνε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι θα ήταν λάθος αυτό να γίνει.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Είναι ευθύνη των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, να το λύσουν και να το λύσουν …

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πάντως εγώ κατάλαβα το εξής και φεύγω απ’ αυτό το τραπέζι μ’ αυτό το ερώτημα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκεί οι οποίοι φωνάζουν κιόλας και έχουν την έλλειψη ενημέρωσης, εγώ νομίζω ότι δεν έχετε κάνει σοβαρή συζήτηση, αρκετή συζήτηση, βγάζω τη λέξη σοβαρή, για να πείσετε τις τοπικές κοινωνίες γι’ αυτό το εγχείρημα, με αποτέλεσμα να έχουν οι άνθρωποι πολλά ερωτήματα, δεν έχουν απαντηθεί και υπάρχει ένταση η οποία βλέπουμε εδώ.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το πρόβλημα δεν είναι η απορία των κατοίκων και η αγανάκτηση των κατοίκων …

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ε, πως δεν είναι;

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σαφώς και το λαμβάνουμε υπόψη. Και το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης να το συζητήσουμε. Το θέμα όμως δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση το κύριο.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ενημέρωση, δεν λέω επικοινωνιακή διαχείριση.

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνοι και ενημέρωση. Το θέμα είναι, η ουσία είναι πρέπει να γίνουν ή δεν πρέπει να γίνουν; Σ’ αυτή τη βάση πρέπει να συμφωνήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να δεσμευτούμε στους κατοίκους της Σκύδρας, αλλά και σ’ εσάς, ότι το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Να αποχαιρετίσουμε τους φίλους μας από την Σκύδρα. Να ευχαριστήσουμε και τον Υπουργό, τον κ. Οικονόμου.

Τελευταίες Αναρτήσεις