ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2012
Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" του Τ/Σ MEGA με τους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει για εσάς;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΘΩΝΑΣ: Τυπικά όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα στρατόπεδα θα φτιάχνετε ή εκλογές θα κάνετε; Να καταλάβω.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Νομίζω ότι υπήρχε πάντα η απαίτηση να μην παραλύει η χώρα την προεκλογική περίοδο. Επομένως, ας δούμε θετικά το γεγονός ότι ένας σχεδιασμός που εξελίσσεται για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ν’ αντιμετωπίσει ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσαμε με τον κ. Μαρκογιαννάκη πριν από λίγο ο οποίος μας είπε ότι είχε προσπαθήσει να κάνει 4-5 κέντρα. Και όντως είχε προσπαθήσει. Δεν κατάφερε να κάνει κανένα από τις αντιδράσεις. Εσάς τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ξεπεράσετε τις αντιδράσεις;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Είχα πει πριν από ένα μήνα περίπου, ότι το πολιτικό περιβάλλον ευρύτερης πολιτικής και κοινοβουλευτικής στήριξης όπως διαμορφώνεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι κατάλληλο για να παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες. Μία εκ των οποίων είναι και αυτή που συζητάμε και για την οποία θα μπορούσε η ελληνική Πολιτεία να είναι περισσότερο αποτελεσματική από όλο το προηγούμενο διάστημα. Γιατί στο παρελθόν γνωρίζετε ότι κοντά στις τοπικές αντιδράσεις, τις γνωστές αντιλήψεις, αθροίζονταν και προσωπικές αλλά και κομματικές σκοπιμότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις εκλογές λέτε να έχουμε καμιά τέτοια κυβέρνηση και έτσι να μπορέσει να προχωρήσει και το σύστημα;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Δε μπορώ να προδικάσω τι κυβέρνηση θα επιβάλει η ψήφος των Ελλήνων πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου δίνεται η ευκαιρία να ρωτήσω για τη συγκυβέρνηση, για την κυβέρνηση συνεργασίας.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά κορυφαίων ζητημάτων όπως είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, θα δράσει ξανά ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Θα συμβάλλει τα μέγιστα από οποιαδήποτε θέση, είτε του συγκυβερνήτη είτε της αντιπολίτευσης είτε της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε και μια καλημέρα στην κα Παναγιώτα Ορφανίδου, δήμαρχο Βοϊου Κοζάνης. Εσείς κα Ορφανίδου, είστε η πρώτη περιοχή που και μέσω του φορέα, δηλαδή του Δήμου, σηκώσατε μπαϊράκι, είπατε «δε θέλουμε παιδιά, μας συγχωρείτε, δε μας ρωτήσατε, διαφωνούμε». Έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν ήταν ένα «όχι» στείρο και ξερό, το έχουμε αιτιολογήσει άπειρες φορές και εξηγήσαμε τους λόγους. Γιατί λέμε ότι πρώτον δεν επιλύεται το πρόβλημα έτσι σπασμωδικά και προ των εκλογών και ότι δε στοχοποιούμε μια περιοχή χωρίς να επιλύουμε ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, αντίθετα δημιουργούμε πρόβλημα και ο στόχος μας δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, αλλά η προεκλογική καμπάνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το είπατε ξερό το «όχι», ασφαλώς, είπατε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία κέντρου στην περιοχή.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Μετά τις εκλογές να υποθέσω δηλαδή ότι η κα Ορφανίδου θα συμφωνήσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήστε την..
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Οι προϋποθέσεις που ήδη έχει θέσει και γνωρίζουμε, συμπίπτουν με τις δικές μας απόψεις για τις προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και διαβίωσης των μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σ’ αυτά τα κλειστά κέντρα. Δηλαδή ήθελα να καταλάβω, κυρία δήμαρχε, αν σας ενοχλεί το γεγονός ότι είναι προεκλογική η περίοδος –τυπικά δεν είναι ακόμα- και θεωρείτε ότι αυτός είναι ένας λόγος που δε σας επιτρέπει να συμφωνήσετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε πώς θα είναι το στρατόπεδο; Θα έχει 1.000, 3.000; Πόσους θα έχει;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Ο σχεδιασμός είναι το κάθε κέντρο να έχει 1.000 άτομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπαινοβγαίνουν ή θα είναι μέσα κλεισμένοι;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Θα είναι ένα κλειστό κέντρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα το φυλάει;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Η Ελληνική Αστυνομία. Έχουμε πει ότι σε κάθε κέντρο θα ιδρύεται μια νέα Υπηρεσία Διαχείρισης και Φύλαξης περιμετρικά του Κέντρου με 150 άτομα. Επιπλέον, θα υπάρχει και φύλαξη εσωτερικά με ιδιωτική εταιρεία security , με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις που η Ελληνική Αστυνομία θα παράσχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχουμε λοιπόν στρατόπεδο, συρματόπλεγμα, πόρτα κλειστή, Ελληνική Αστυνομία γύρω-γύρω. Μέσα ιδιωτική φύλαξη.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα λεφτά αυτά πού θα βρεθούν; Ποιος τα δίνει τα λεφτά αυτά; Γιατί είναι μεγάλα κονδύλια αυτά.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Έχουμε διευκρινίσει ότι υπάρχει το πρόγραμμα το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να θυμίσω εδώ γιατί είναι της αρμοδιότητός σας, ότι δεν έχουν χαρτιά να βγάλουν φωτοτυπίες οι Αστυνομικοί στα Αστυνομικά Τμήματα. Και λέμε, θα έχετε κονδύλια;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Είναι όπως προανέφερα, χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου. Ολόκληρο το πρόγραμμα επιχείρησης είναι με χρήματα ευρωπαϊκά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα αυτοί πού θα κοιμούνται;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Σε κρεβάτια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους χτίσετε κτίρια ή θα τους έχετε σε σκηνές;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Θα είναι προκατασκευασμένοι οικίσκοι. Δηλαδή θάλαμοι των 10, 12, 15 ατόμων με θέρμανση, κλιματισμό, αερισμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν πλήρως την ανθρώπινη διαβίωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχετε υποθέτω και υποδομές. Κουζίνες να τρώνε κτλ.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Σαφώς. Θα υπάρχει ανά 50 φιλοξενούμενους ένας χώρος εστιατορίου 75 τετραγωνικών μέτρων, ένας χώρος άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων 50 τετραγωνικών μέτρων, ένα στέγαστρο προαυλισμού και ένας χώρος αθλοπαιδιάς. Αυτή είναι η βασική κυψέλη λειτουργίας της φιλοξενίας των 50 ατόμων. Αυτό επαναλαμβανόμενο επί 20 φορές, δημιουργεί το χώρο κράτησης και φιλοξενίας των 1.000 ατόμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσο χρόνο;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Για όσο υπάρχει το πρόβλημα στη χώρα και μέχρι οι συγκεκριμένοι που θα είναι εκεί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, εφ’ όσον δεν έχουν τις προϋποθέσεις να βγάλουν άδεια παραμονής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και τώρα δεν έχουν τις προϋποθέσεις πολλοί.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Και περιφέρονται στις πλατείες, κύριε Οικονομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή περιφέρονται στις πλατείες ή τους έχετε μέσα στα κρατητήρια, μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα σε συνθήκες Νταχάου μαζί με τους Αστυνομικούς που και αυτοί βιώνουν τις ίδιες συνθήκες και δε μπορείτε ούτε να τους επαναπροωθήσετε ούτε τίποτα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Συμφωνώ απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει λοιπόν; Αυτοί θα κάθονται μέσα στο στρατόπεδο;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Αυτή η επιλογή κινείται στα όρια του αυτονόητου, όχι απλά της κοινής λογικής. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στοιβαγμένοι είτε στα κρατητήρια, είτε στριμώχνονται σε διαμερίσματα, καθότι γίνονται θύματα ενός δεύτερου δουλεμπορίου, αφού έρθουν στην Ελλάδα. Λέμε λοιπόν, ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη φιλοξενία τους, την κράτησή τους, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που δεν τιμά κανέναν μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ο λαθρομετανάστης μπορεί να έρθει, να τον πιάσουν στον Έβρο μόλις μπει μέσα και να τον πάνε στο στρατόπεδο του Έβρου, του Ασπρόπυργου, δεν ξέρω πού…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Θα περάσει πρώτα από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Πρόκειται για μια παράλληλη δομή που στήνεται και όπου θα γίνει η προσπάθεια, κρατήστε τη λέξη, διαπίστωσης της πραγματικής χώρας προέλευσης και της ταυτότητάς του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πολλοί λένε ανακρίβειες.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Αρκετοί θα έλεγα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό στον Έβρο που έχει γίνει έχει αποτύχει οικτρά.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Διαφωνώ μαζί σας, γιατί δεν έχει λειτουργήσει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπει μέσα λοιπόν ο άνθρωπος, θα τον βάλετε στο κέντρο που θα έχετε στήσει, ένα από τα 30. Εκεί αυτός μπορεί να μείνει 5 χρόνια; 3 χρόνια;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για ν’ αποκτήσει ταξιδιωτικά έγγραφα. Ακούστε, όταν δε θέλει να φύγει, όσο διάστημα είναι ελεύθερος, περιφέρεται. Κι στο σημείο εκείνο παίζεται ένα κρυφτούλι και από τους ίδιους και από τις Πρεσβείες τους, που δε συνδράμουν στη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον έχετε εκεί. Η επαναπροώθηση πώς θα γίνει; Πότε; Για πόσο χρόνο θα μένει εκεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Μπορώ να παρέμβω λίγο, μου επιτρέπετε; Όταν μιλάμε για κέντρα υποδοχής, είναι τα πρώτα κέντρα που υποδέχονται σε περιοχές που βρίσκεται το πρόβλημα της παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Μετά από τα κέντρα υποδοχής, που δε μπορούν να παραμείνουν παραπάνω από ένα μήνα, είναι τα κέντρα παραμονής που δε μπορούν να παραμείνουν πάνω από 6 μήνες το ανώτερο για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Για τη δική μας περιοχή, γι’ αυτό λέμε από την αρχή ξεκάθαρα το «όχι», ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, άσχετα αν βάζουμε ότι είναι ένα προεκλογικό θέμα αυτή τη στιγμή και προφανώς το άρμα για κάποιους πολιτικούς, θέλω να τονίσω το εξής: Ότι στη Νεάπολη ή σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, θέλουν να παραμείνουν επ’ αόριστον και επί μακρόν, ό,τι έχει σωρευθεί από λαθρομετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επομένως είναι πολύ δύσκολη η επαναπροώθηση αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους. Δηλαδή θα έρθουν προσωρινά και θα μείνουν δια παντός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ορφανίδου, αυτό είναι ο φόβος πολλών. Εγώ να σας ρωτήσω συγκεκριμένα: Εσείς, παρ’ ό,τι έχετε το αυτονόητο κίνητρο ότι η περιοχή θα τονωθεί οικονομικά, έτσι λέει η κυβέρνηση, γιατί αντιδράτε; Μπορείτε να μας πείτε τι φοβάστε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Κοιτάξτε, δε θα μπω καν στ’ ανταποδοτικά πλέον γιατί θεωρώ ότι ήταν το τυρί στη φάκα για την τοπική κοινωνία η οποία ευτυχώς δεν τσίμπησε. Θέλουμε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε ανάπτυξη.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Τι εμποδίζει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα η ύπαρξη του κέντρου;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ερχόμαστε στο δικό μου ερώτημα: Τι φοβάστε; Γιατί αντιδράτε;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Να σας πω: Αυτή τη στιγμή το κέντρο στην Αθήνα έχει μαζέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες. Αν αυτό θεωρείται αναβάθμιση και αν δίνονται θέσεις εργασίας κατ’ αυτό τον τρόπο στη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, εμείς δεν το θέλουμε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Κυρία Δήμαρχε, έχει καμία σχέση ο συνωστισμός εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας μ’ ένα κλειστό κέντρο φιλοξενίας 1.000 ανθρώπων που συζητάμε για την περιοχή σας; Δε νομίζω ότι είναι συγκρίσιμο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το κέντρο που θέλετε να δημιουργήσετε είναι μια ανάσα από τα σπίτια μας, στα 100 μέτρα και εγώ τουλάχιστον με τους συντοπίτες μου που μιλάω κάθε μέρα, και εγώ η ίδια σαν πολίτης Βοϊου, δε θέλω πίσω από κάγκελα του ΝΑΤΟ να βλέπω δυστυχισμένες υπάρξεις που να περνάνε τα παιδιά μας και ν’ αναρωτιούνται για ποιο λόγο αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Με βάζετε στον πειρασμό να σας ρωτήσω, αν προτιμούσατε να είναι ανοιχτό το κέντρο χωρίς κάγκελα. Θα προτιμούσατε να είναι ανοιχτό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Δε θα μπω σ’ αυτά τα επιχειρήματα. Ξεκάθαρα δήλωσα ότι η θέση μας είναι ότι θέλουμε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και ανάπτυξη στην τουριστική προβολή του τόπου μας.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Ενδιαφέρον θέμα, αλλά άλλο θέμα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ορφανίδου, για να τα λέμε όπως έχουν τα πράγματα. Είναι αυτό που λέτε ότι «εγώ δε θέλω 100 μέτρα από το σπίτι μου να έχω ένα στρατόπεδο με κάγκελα» κτλ., ή φοβάστε ότι δε θα έχουμε τίποτε εξεγέρσεις, τίποτε φασαρίες, τίποτε συγκεντρώσεις, θα έχουμε και τέτοια πράγματα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Κοιτάξτε, ο κόσμος πραγματικά είναι ανάστατος για την προχειρότητα του εγχειρήματος που μας έχει παρουσιαστεί εν αιθρία και αλλάζει και εναλλάσσεται την τελευταία εβδομάδα χωρίς σχεδιασμό. Εκείνο που σας λέω είναι ότι επειδή η τοπική κοινωνία είναι πλέον ώριμη, δεν εμπιστεύεται πλέον το πολιτικό σύστημα, γιατί όποιο έργο ξεκίνησε δεν ολοκληρώθηκε. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι το σωστότερο, αλλά με το πρόβλημα τι θα γίνει; Έχετε κάποια ιδέα, κάποια πρόταση; Δηλαδή τι να κάνει αυτή η Πολιτεία;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Θα σας πω και την πρότασή μου. Έχουμε εκλέξει πολιτική ηγεσία, εκλέγεται από το λαό εδώ και 12 χρόνια που σώρευσε το πρόβλημα βάσει της Συνθήκης Σένγκεν που δεν το είδε, το έχει σωρεύσει και θέλει να το λύσει μέσα σε 20 μέρες και μάλιστα να πετάξει το μπαλάκι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό έχει δίκιο απόλυτο, κύριε Όθωνα. Δεν πιστεύω να τη θεωρείτε παράλογη. Το αφήσατε το πρόβλημα να γιγαντωθεί.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Ακούσαμε χτες πολιτικό αρχηγό ο οποίος έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής να λέει επισήμως «να φύγει η χώρα από τη Συνθήκη Σέγκεν», έτσι; Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι σημαίνει αυτό για να μην τον αφήνουμε έρμαιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει να φύγουμε από τη Σένγκεν; Είπε ο κ. Καρατζαφέρης χτες να φύγουμε, οπότε να τους διώξουμε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Είπε πρακτικά λοιπόν, ο κ. Καρατζαφέρης ότι οι Έλληνες πολίτες θα σταματήσουν να έχουν ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή για να πάμε στη Γαλλία θα θέλουμε διαβατήριο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Όχι μόνο εμείς. Τα αγαθά μας, οι υπηρεσίες μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε μπορεί η Ελλάδα σήμερα σοβαρά να συζητάει ότι είναι διαπραγματεύσιμη η παρουσία της στο χώρο ασφάλειας Σένγκεν. Νομίζω ότι έχουμε χάσει λίγο το μέτρο. Ξέρω ότι η κα Δήμαρχος διαχειρίζεται κόσμο, κατανοώ απολύτως ότι είναι κάτι ξαφνικό και το σέβομαι. Και τη δυσκολία της και το ότι χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις και είμαι της άποψης ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Όλα αυτά τα κατανοώ απολύτως. Μην ξεκινάμε όμως από ιδεοληψίες, από στερεότυπα και από εμμονές οι οποίες δεν αφήνουν τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα να προχωρήσουν
.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν είναι κι εύκολο να δεχτεί η τοπική κοινωνία ένα στρατόπεδο στα 100 μέτρα από το σπίτι του.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Μη μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει μια αντίφαση: κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ότι διαχειριζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ως εμπροσθοφυλακή. Τους ζητάμε λοιπόν βοήθεια και μας την παράσχουν. Αν όμως εξετάσει κανείς αυτό το ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας, θα διαπιστώσει ότι έχουν βολευτεί όλοι μια χαρά και μένει να διαχειρίζεται το πρόβλημα ο Έβρος, το κέντρο της Αθήνας, η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα. Και δεν είναι κανείς σε πρώτη φάση διατεθειμένος να συμβάλλει στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου που θα διαχειριστεί το πρόβλημα. Επομένως, μη ζητάμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τις ευρωπαϊκές χώρες την κατανόηση που δε δείχνουμε εμείς οι ίδιοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Όθωνα με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά τώρα εκ των υστέρων, αφού έχει γιγαντωθεί το πρόβλημα και έγινε έτσι, καλείτε την όποια δήμαρχο ν’ αποδεχθεί τα τετελεσμένα..
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι κατανοώ τη δυσκολία που έχει αυτό που ζητάμε να κάνει η κυρία Δήμαρχος, αλλά πρέπει να το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς, τ’ αντανακλαστικά αυτών που κυβερνούσαν δεν ήταν υγιή και υπάρχει ένα μείζον πολιτικό λάθος. Το Δουβλίνο ΙΙ όπου υπογράψαμε ότι θα τους κρατούμε μέσα στη χώρα και εμείς θα είμαστε «η αποθήκη» όλης της Ευρώπης. Χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς διαδικασίες, χωρίς τίποτα. Αυτό είναι προπατορικό αμάρτημα το οποίο δημιούργησε και σώρευσε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Το Δουβλίνο ΙΙ είναι μια Συνθήκη συνολική, έχει ένα συγκεκριμένο άρθρο προβληματικό, στο οποίο αναφέρεστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό. Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα στη χώρα. Η αποδοχή χωρίς καμία προϋπόθεση. Και τώρα κάνουμε γκέτο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Η επιστροφή μεταναστών βάσει της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ στη χώρα εισόδου για να εξετασθεί η αίτηση ασύλου τους, δεν εφαρμόζεται στην πράξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο λεπτά, γιατί τα πολλά πολιτικά τον κόσμο τον ενδιαφέρον αλλά θέλει να μάθει τα πρακτικά πράγματα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Επειδή αναφέρει συνεχώς η κυρία δήμαρχος τα ανταποδοτικά οφέλη ως το τυρί στη φάκα, το κέντρο για να λειτουργήσει με προδιαγραφές που πρέπει να λειτουργήσει, θέλει 1.000 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει 1.000 θέσεις εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάθε 3.000 μετανάστες θέλουμε 1.000 θέσεις εργασίας;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κέντρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ απολύεται κόσμος, κύριε Όθωνα, εσείς θα προσλαμβάνετε;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Μα, αφού τα λειτουργικά έξοδα τα αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κύριε Οικονομέα. Αλλού θα είναι 800, αλλού θα είναι 900. Δεν είναι ότι δίνεται ως κίνητρο μόνο για να δεχθούν το κέντρο. Είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κέντρο. Από κει και πέρα, για την τοπική οικονομία και κοινωνία στη σημερινή κατάσταση είναι σημαντικό ότι θα υπάρξουν κάποιες θέσεις εργασίας για εταιρείες security , σίτισης, καθαριότητας, που μπορούν ν’ απασχολήσουν κόσμο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Πρέπει να πιστέψουμε και να λέμε ότι είναι προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη στην περιοχή μας, αυτά που λέει ο κ. Όθωνας τα ανταποδοτικά που τα απορρίπτουμε a priori; Δεν το συζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, τ’ απορρίπτετε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Θα σας κάνω μια πρόταση κ. Υφυπουργέ: το κέντρο φύλαξης που θέλετε να κάνετε στην περιοχή μας, με τόσες προδιαγραφές και με τόσα κίνητρα, εφ’ όσον είναι τόσο καλές οι συνθήκες, εγώ θα σας έλεγα να γίνει κέντρο φύλαξης πολιτικών.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Δε θέλω ν’ αντιδικήσω με την κυρία δήμαρχο. Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι ζούμε σε μια άλλη εποχή, ότι τα προβλήματα πια είναι τόσο πιεστικά που κανείς δε μπορεί να κάνει συνδικαλισμό, να γράφει σ’ ένα χαρτάκι επιχειρήματα, στερεότυπα και εξυπνακισμούς. Είμαστε σε μια άλλη εποχή. Όποιος το καταλάβει, καλώς. Όποιος δεν το καταλάβει, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Πάντως εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, αυτό το πράγμα το οποίο επί χρόνια παρακολουθούμε απαθείς, δε μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και τον κύριο Σγουρό στο τηλέφωνο. Κύριε Σγουρέ, ποια είναι τα επιχειρήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιπαλέψουν αυτή την άποψη της κας Ορφανίδου ή να πείσουμε τους τοπικούς άρχοντες εκεί να αποδεχθούν τη δημιουργία κέντρων;
ΠΕΡΙΦ/ΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Πρώτα απ’ όλα αυτό το οποίο θέλω να πω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι το πρόβλημα είναι εθνικό, δεν είναι προσωπικό κανενός, μας αφορά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά.
Το δεύτερον, δεν γεννηθήκανε οι μετανάστες στην Αττική. Οι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες, οι παράνομοι μετανάστες ήρθαν από την Ασία, την Κίνα δια μέσου Τουρκίας, δια μέσου Έβρου και δια μέσω Νήσων και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, γιατί έχει έτσι κάποιοι το αποφάσισαν.
Το κράτος δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτε. Από εκεί και μετά υπάρχει αναντιστοιχία των όσων ακούω με την πραγματικότητα. Φόβος και τρόμος υπάρχει στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Κύριε Περιφερειάρχα, ο φόβος και ο τρόμος δεν θα επιλυθεί ούτε μέσα σε ένα μήνα, ούτε με 30 γκέτο τα οποία θα έχουν μέσα φυλαγμένους 1.000 λαθρομετανάστες.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Πώς θα επιλυθούν κυρία Ορφανίδου; Πείτε μας. Ίσως έχετε μια ενδιαφέρουσα ιδέα που δεν την έχει σκεφτεί κανείς άλλος σ’ αυτή τη χώρα. Πείτε μας με ποιο τρόπο θα επιλυθεί;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν το δημιούργησαν οι έρμοι Αυτοδιοικητικοί Δήμαρχοι και οι τοπικές κοινωνίες. Δημιουργήθηκε σε κεντρικό επίπεδο και να μιλάτε μόνο γι’ αυτούς τους πολιτικούς. Γιατί δεν είναι λύση στο γόνατο σχεδιασμός για να φανούμε με τρία κέντρα στην Αθήνα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Θα μας πείτε τώρα πως θα απαλλάξουμε την ελληνική κοινωνία από μία βόμβα που έχει στα θεμέλιά της; Θα μας πείτε μία πρόταση; Πείτε μας μία πρόταση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Θα σας πω ότι θέλει υπευθυνότητα, σχεδιασμό που δεν μας τον έχετε επιδείξει ούτε και στο παρά πέντε και ζητάμε αυτή τη στιγμή επιτέλους να αντιμετωπιστούν οι παράνομοι μετανάστες, οι πολίτες των μη αστικών κέντρων, αλλά και των αστικών κέντρων όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού. Να σχεδιάσετε επιτέλους για μας μαζί μ’ εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, αυτό σχεδιάσανε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Όχι ερήμην ημών, που είπε ο κύριος Χρυσοχοϊδης, ότι θέλετε, δεν θέλετε θα το κάνω και θα το περάσω. Σας παρακαλώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κυρία Ορφανίδου, την πολιτική αυτή την έχει εγκρίνει και ο κ. Παπαδήμος ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μην ξεχνιόμαστε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα. Δείξτε μας έναν σχεδιασμό για να σας εμπιστευτούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήστε μου σ’ αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε πάλι εκ του προχείρου στις τοπικές κοινωνίες και στις πλάτες των αυτοδιοικητικών το πρόβλημα που δημιούργησε η κεντρική εξουσία. Και να σας πω και κάτι άλλο, είμαστε 15 μήνες αυτοδιοικητικοί και έχουμε ζήσει και βιώσει στο πετσί μας την προχειρότητα του «Καλλικράτη». Κλείνουν υπηρεσίες, απολύεται κόσμος και θέλετε να μας πείτε, τι; Ότι κινδυνολογώντας θα πρέπει να σας επιλύσουμε εμείς το πρόβλημα και να σας προτείνουμε λύσεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει – εντάξει δεν θέλετε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Δικό μας είναι το πρόβλημα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Πείστε μας με προτάσεις που δεν είναι προεκλογικά άρματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εννοείτε με προτάσεις με τις οποίες συμφωνείτε. Λέτε σχεδιασμό. Αυτός είναι ο σχεδιασμός.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Όχι, με συγχωρείτε, προτάσεις που συμφωνεί ο κόσμος, που συμφωνεί ο πολίτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα συμφωνήσει κυρία Ορφανίδου κανείς και πουθενά σ’ αυτή τη χώρα. Δεν θέλει μετανάστες δίπλα στο σπίτι του, δεν θέλει το ΧΥΤΑ δίπλα στο σπίτι του, δεν θέλει εργοστάσια τα οποία έχουν ρύπανση μέσα στο σπίτι του, αλλά σε όλη τη χώρα τα θέλουμε. Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς στην πόλη σας, στην περιοχή σας και έναν πεζόδρομο να πάτε να φτιάξετε, αντιδράσεις θα έχετε από κάποιους.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΪΟΥ: Θέλουμε σχεδιασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε αν υπάρχει σχεδιασμός. Κύριε Σγουρέ εσείς έχετε σχεδιασμό, θα κάνετε Κέντρα στην Αττική και πού;
ΠΕΡΙΦ/ΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, ακούστε να τα πούμε λίγο πιο ήρεμα. Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι αναπτύσσεται ένας ιδιότυπος ρατσισμός ο οποίος δεν τιμά την πατρίδα μας. Το ένα εκατομμύριο μεταναστών που έχουν μπει στην πατρίδα μας εάν θέλαμε να είμαστε σωστοί εδώ και έξι χρόνια, κανονικά έπρεπε να έχει διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα και να έχει ο καθένας μία αναλογία βάσει πληθυσμού. Το θέμα όλο ποιο είναι; Ότι η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το μισό πληθυσμό στην πατρίδα μας. Πάνω από 500.000 και είναι αυτή τη στιγμή μέσα στο κέντρο της Αθήνας και στην περιφέρεια της Αττικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα έχουν φτάσει να είναι ένα εκατομμύριο. Γιατί δεν μπορείτε να τα σταματήσετε αυτά;
ΠΕΡΙΦ/ΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Γιατί δεν υπάρχει εθνική μεταναστευτική πολιτική κύριε Οικονομέα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ: Υπάρχει πια κύριε Σγουρέ εθνικό σχέδιο επιτέλους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
ΠΕΡΙΦ/ΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:Σύμφωνοι και γι’ αυτό το υποστηρίζουμε για πρώτη φορά.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Δεν μπορεί όμως να παράξει τα αποτελέσματα εκείνα που απαιτεί η δικαιολογημένη αγωνία του κόσμου και η οργή για την σκληρή καθημερινότητα που βιώνει σε πολλές περιοχές με κορυφαία το κέντρο της Αθήνας.
Θέλω να πω, ότι η Ελληνική Αστυνομία, με τις αδυναμίες της, με τα προβλήματά της είναι η μόνη από τη συντεταγμένη Πολιτεία που ασχολείται με το κέντρο της Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Όθωνα, μπορείτε να μου πείτε γιατί 15.000 μετανάστες εγκαθίστανται κάθε μήνα στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να μπορείτε να κάντε τίποτα εσείς που είσαστε στο αρμόδιο Υπουργείο, αυτό μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα, γιατί;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Ακούστε κ. Οικονομέα. Το πρόβλημα εισόδου τώρα το οποίο είναι βασική παράμετρος του προβλήματος είναι ο Έβρος. Αν Όμως, στα χερσαία σύνορα κατασκευάζεται ο φράχτης, αναπτύσσεται ένα σύστημα θερμικών καμερών για την επιτήρηση και τη φύλαξη των συνόρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Από τα Νησιά έρχονται χιλιάδες κάθε καλοκαίρι.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Όχι, αυτό δεν είναι αληθές. Να σας ενημερώσω ότι τα τρία τελευταία χρόνια από τα νησιά έχουμε μηδενικές εισροές. Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στον Έβρο και έχει εστιαστεί τώρα εκεί η προσπάθεια. Θέλω όμως να πω μία κουβέντα, που είχα πει και πριν ένα χρόνο εδώ. Χωρίς Κέντρα Κράτησης θα γίνεται μία διαχείριση αυτού του προβλήματος άλλοτε λίγο καλύτερη, άλλοτε λίγο χειρότερη, αλλά δεν θα αλλάξει όμως η κατάσταση. Αυτό είναι το κομβικό σημείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Γιατί;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Γιατί δεν μπορείς να πάρεις αυτούς τους ανθρώπους και να τους πετάξεις στη θάλασσα. Πρέπει κάπου να τους πας με αξιοπρεπείς όρους για να λύσεις το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Υποτίθεται ότι τα Κέντρα Κράτησης θα δώσουν ένα μήνυμα στους δουλεμπόρους, στα δουλεμπορικά δίκτυα;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Βεβαίως το βασικό πράγμα που πουλάνε οι δουλέμποροι στους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους είναι «ελάτε θα σας πάμε στην Ελλάδα που είναι ένα κράτος μη οργανωμένο, δεν έχει χώρους κράτησης, είναι ξέφραγο αμπέλι. Ελάτε να σας πάμε εκεί και με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα πάτε στην Ευρώπη».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αλλά υπάρχουν ευθύνες κ. Όθωνα για την κατάντια, υπάρχουν ευθύνες, τεράστιες.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ : Όπως και για πολλά άλλα πράγματα, δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες σ’ αυτήν τη χώρα. Αλλά εδώ πρέπει τώρα να μην ασχοληθούμε με την ιστορική αποτίμηση των ευθυνών. Επείγει να δούμε αν μπορούμε όλοι να συμβάλουμε, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Όθωνα πότε να γίνει το πρώτο Κέντρο, αν τα καταφέρετε με βάση τις αντιδράσεις των κατοίκων;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Ο χώρος ο οποίος θα παραχωρηθεί για αξιοποίηση ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται, αν έχει υφιστάμενες εγκαταστάσεις κλπ, μπορώ να εκτιμήσω ότι μπορεί σε ένα με ενάμιση μήνα να δεχτεί τους πρώτους φιλοξενούμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Από τώρα;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Από τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Συγγνώμη, σε ένα – ενάμιση μήνα θα έχετε δώσει τα λεφτά στο Σγουρό για να φτιάξει το Κέντρο στην Αττική; Γιατί μας είπε να σας ρωτήσουμε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Το Κέντρο στην Αττική δεν θα το φτιάξει ο κύριος Σγουρός, θα το φτιάξει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τότε τι αποφασίζει ο κ. Σγουρός;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Ο κ. Σγουρός έχει λόγο και ρόλο να συνεργαστεί. Αλίμονο εάν δεν είχε την ουσιαστική συμβολή στην ανεύρεση των κατάλληλων χώρων στις κατάλληλες περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Υπάρχει και κάτι άλλο. Κύριε Όθωνα, μέσα στο κέντρο αυτό που θα έχει 1.000 ανθρώπους και θα είναι όλοι μαζί, θα έχει άλλο συρματόπλεγμα μέσα στο συρματόπλεγμα, θα έχει δεύτερη φύλαξη μέσα στη φύλαξη;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Νομίζω τα είπαμε αυτά. Είναι στα 50 άτομα περίφραξη, στα 250 άτομα περίφραξη και στους 1.000 η κεντρική περίφραξη του χώρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Άρα κατά 50-50 θα είναι;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:50-50 όχι σε ένα θάλαμο, αλλά σε 3-4 ή 5 θαλάμους θα κάνουν την κυψέλη των 50, τον τομέα των 250 και το σύνολο των 1.000 ατόμων. Και οφείλω, και δεν το λέω για λόγους τυπικούς, ειλικρινά να χαιρετίσω και να συγχαρώ τον Γιάννη τον Σγουρό για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι δεν είναι εύκολο πράγμα, όπως είπα και για τη δήμαρχο Βοϊου να διαχειρίζεσαι τόσο κόσμο που αντιδρά. Είναι πολύ δυσκολότερο για τον Γιάννη τον Σγουρό, για την πλειοψηφία του περιφερειακού Συμβουλίου, για όλους όσοι σηματοδότησαν με την απόφαση αυτή το άνοιγμα ενός δρόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Καλημέρα. Σας ευχαριστούμε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΟΘΩΝΑΣ:Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.