ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την 25η Μαρτίου, το κέντρο της Αθήνας και την παράνομη μετανάστευση στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», με το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη (26/3)
- Πραγματικά υπήρχε φόβος για εκτεταμένα επεισόδια. Θεωρώ ότι τελικώς όλη αυτή η υπόθεση προέρχεται από ισχνές, ισχνότατες μειοψηφίες, οι οποίες είναι σε θέση να δημιουργούν κάποια προβλήματα μικρά στην αρχή και στη συνέχεια παρασύρουν και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό έγινε και χθες. Απετράπησαν αυτές οι μειοψηφίες να δράσουν. Θεωρώ πως υπήρξε και μια υπεύθυνη στάση των κοινοβουλευτικών πολιτικών Κομμάτων, πάρα πολύ υπεύθυνη και τελικώς με μια καλή επιχειρησιακή προετοιμασία, δεν επαναλήφθηκαν τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου, τα οποία είχαν προκαλέσει ζημιά στην εικόνα της χώρα μας….
- Είναι καθαρά τα πράγματα. Δεν έχουν να κάνουν με οργανωμένες ομάδες, οι οποίες κατεβαίνουν να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους. Είναι επαναλαμβάνω μικρές ομάδες, τις είδαμε παντού σε όλη τη χώρα, οι οποίες απετράπησαν, εμποδίστηκαν χτες να δημιουργήσουν αυτά τα επεισόδια. Πυκνώνουν οι ομάδες από την πλευρά της άκρας Δεξιάς, όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι πατριώτες, πολιτοφύλακες, λοκατζήδες. Υπάρχουν όμως και κάποιες δυνάμεις της άκρας Αριστεράς οι οποίες εμφανίζουν αυτές τις βίαιες συμπεριφορές. Αλλά γενικότερα το συμπέρασμα είναι, ότι δεν είναι κάποιες ομάδες, οι οποίες έρχονται να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν για την ασκούμενη πολιτική. Είναι κάποια ακραία στοιχεία που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
- Εκείνο το οποίο νομίζω πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι ότι η Αστυνομία είναι μια από τις Υπηρεσίες της χώρας η οποία στάθηκε όρθια όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσα από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Εκείνο το οποίο νομίζω ότι είναι στη χώρα μας αξιοσημείωτο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι το φαινόμενο της βίας συνολικότερα. Γιατί στη συνέχεια η βία γεννά βία, η βία γεννά αντίδραση, η αντίδραση γεννά βία. Θέλω να πω ότι μέρα με την ημέρα γινόμαστε μια κοινωνία όπου ορισμένα ακραία στοιχεία κατορθώνουν και κινητοποιούν ευρύτερα στρώματα, εξ αιτίας του θυμού και της αγανάκτησης. Άρα ας είμαστε κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ προσεκτικοί. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, πρέπει να ερμηνεύουμε τα φαινόμενα σωστά και η δική μου λοιπόν ερμηνεία είναι η εξής. Κάθε φορά που υπάρχουν μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών, δίκαιες, μαζικές, με οργή, με θυμό, με αγανάκτηση, υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές ομάδες οι οποίες θέλουν να καταστρέφουν, να βιαιοπραγούν και να κινδυνεύουν εξαιτίας αυτών και ανθρώπινες ζωές.
- Νομίζω ότι πρέπει να κοιταχθούμε στον καθρέφτη. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Το μεταθέσαμε στο μέλλον, το ξαναμεταθέσαμε. Τώρα πια δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Αυτό που έχουμε χρέος να κάνουμε, αντί να τους αφήνουμε στους δρόμους να τους εκμεταλλεύονται διάφορα κυκλώματα, πρέπει να τους συγκεντρώσουμε σε κάποιο σημείο, να τους φιλοξενήσουμε και να τους πούμε «σας πληρώνουμε το εισιτήριο και ένα χαρτζιλίκι για να γυρίσετε πίσω στις πατρίδες σας». Αυτός είναι ο βασικός στόχος αυτής της πολιτικής.
- Πρέπει λοιπόν τώρα να πάρουμε θέση όλοι μας απέναντι σ’ αυτό. Θα ανασυστήσουμε και θα αναβιώσουμε τη λειτουργία της πόλης, θα ξαναγίνει επισκέψιμη η πόλη; Θα ξαναπιάσουν δουλειά οι άνθρωποι; Θα δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη ή θα έχουμε εκατό άτομα να καταστρέφουν την πλατεία, τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους; Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ως πολίτης αυτής της χώρας και ως πολιτικός και μάλιστα αρμόδιος για τα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών, ειλικρινώς δεν μπορώ να το δεχθώ, με προσβάλλει.
- Πιστεύω ότι πρέπει να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας τώρα ενόψει και εκλογών για δυο πράγματα. Πρώτον, να αφήσουμε να γίνουν οι διαδικασίες οι προεκλογικές ήρεμα, να μπορέσει ο κόσμος και την οργή του να εκτονώσει και διάλογος να γίνει. Και δεύτερον, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αναστήλωσης, ανασύνταξης και ξανά λειτουργίας του κέντρου της Αθήνας.