Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201226-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στο Βήμα FM

26-03-2012:Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στο Βήμα FM

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου στο Βήμα FM  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα χθες στην εποπτεία των παρελάσεων και ταυτόχρονα ξεκινά και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις. Καλημέρα, κ. Οικονόμου.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε πρώτα από τις παρελάσεις. Είστε ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκαν χθες τα πράγματα ή θα θέλατε να εξελιχθούν και κάπως καλύτερα;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ικανοποιημένοι είμαστε από πως εξελίχθηκαν, εκείνο όμως που από την πλευρά μου θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι εύχομαι του χρόνου η παρέλαση της 25ης Μαρτίου να εορταστεί με λιγότερη αστυνομική παρουσία και πραγματικά μέσα σε ένα άλλο κλίμα και πνεύμα, όπως αρμόζει στους Έλληνες να γιορτάζουν τις εθνικές τους επετείους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν τα μέτρα που λάβατε τα απολύτως ενδεδειγμένα ή κάποια στιγμή όταν βλέπατε και σεις τα πλάνα από την τηλεόραση κάποια στιγμή σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί και να το παρακάνατε λίγο; Τώρα εμείς οι δημοσιογράφοι ξέρετε, δεν μας βρίσκετε ποτέ ευχαριστημένους, ότι και να κάνετε κάτι θα έχουμε να πούμε αλλά για την κουβέντα το λέω.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνοι, έχετε απόλυτο δίκιο. Αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα και δεν είχε λάβει χώρα την προετοιμασία που έγινε κατά την εβδομάδα που μας πέρασε τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά. Διότι υπήρξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην αφεθή περιθώριο να εκδηλωθούν οι μειοψηφίες. Τα μέτρα ήταν πάρα πολύ αυστηρά, διότι έπρεπε να πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τελικά απ’ ότι καταλαβαίνω σχέδιο για ματαίωση των παρελάσεων υπήρχε. Είδαμε φύλακες ταραξιών σε όλες σχεδόν τις παρελάσεις, έτσι δεν είναι;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς και υπήρχε και μάλιστα υπήρχαν μειοψηφίες ισχυρές διαφόρων περιθωριακών και άλλων χώρων όπου ήθελαν οπωσδήποτε οι παρελάσεις να ματαιωθούν και δεν αφέθηκε χώρος ελεύθερος για να δράσουν. Υπήρχαν σας είπα συγκεκριμένες ενέργειες όλη την εβδομάδα από πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκείνο όμως που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, δεν είναι αν έγιναν οι παρελάσεις και αν πετύχαμε να γίνουν οι παρελάσεις, θα ήθελα κ. Χιώτη πραγματικά να προβληματιστούμε στη χώρα, οι Έλληνες πρέπει να ξαναβρούμε το δρόμο μας, και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι οι εθνικές επέτειοι πρέπει να γιορτάζονται με την μεγαλοπρέπεια που τους αξίζει διότι εκεί τιμάμε τους αγωνιστές, τους ήρωες για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν έχουμε περιθώριο για πολιτικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Έχουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο στην Ελλάδα, δόξα το Θεό, να διαμαρτυρόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Βλέπουμε στους δρόμους της Αθήνας αρκετούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, πράγματι λοιπόν αυτό που είχε πει ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν αλήθεια, ότι είχαν αποσυρθεί πολλοί στα γραφεία τους τελευταίους μήνες.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπήρξε μία επανεκτίμηση της όλης κατάστασης και βγήκαν αρκετοί πάλι στο δρόμο και από 1η Απριλίου θα βγουν ακόμα περισσότεροι, έχουμε και τους νέους Ειδικούς Φρουρούς που έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα και θα έχουμε άλλους 1000 αστυνομικούς στο δρόμο, στις ομάδες ΔΙΑΣ και Ειδικούς Φρουρούς και έτσι η παρουσία μας θα είναι ακόμα εντονότερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να πάμε και στο άλλο θέμα που είναι πολύ σοβαρό, για το θέμα απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών. Άκουγα νωρίτερα τη Δήμαρχο Βoΐου η οποία έλεγε ότι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που έχετε για τον χώρο συγκέντρωσης εκεί στη Κοζάνη είναι αδύνατον να λειτουργήσει διότι δεν υπάρχει περίφραξη στο στρατόπεδο, δεν υπάρχει υδροδότηση στο στρατόπεδο, δεν υπάρχει αποχετευτικό, πως θα προλάβετε να προετοιμάσετε αυτή τη διαδικασία μέσα σε 20 μέρες και με τόσο μεγάλες αντιδράσεις γιατί ακούω ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκεί της περιοχής να είναι αντίθετοι.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη χώρα μας έχουμε μια γενικευμένη αντίληψη να είμαστε αντίθετοι σε κάθε τι. Σε ο,τιδήποτε σημαντικό πάει να γίνει στην χώρα μας πάντα ήμασταν σε όλα αντίθετοι. Πρέπει όμως να πω το εξής, ότι το θέμα της δημιουργίας χώρων φιλοξενίας για μακρά παραμονή των παράνομων παραμενόντων στη χώρα μας αλλοδαπών είναι μονόδρομος και επιτρέψτε μου πριν αναφερθώ στο θέμα της Κοζάνης, να εξηγήσω πολύ απλά γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία των χώρων αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί δεν μπορεί να περιμένει μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να το εφαρμόσει και βιάζεστε μέσα στην προεκλογική περίοδο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Ναι να τα αποσυνδέσουμε λίγο από την προεκλογική περίοδο, δεν έχουν σχέση όλα στην Ελλάδα με την προεκλογική περίοδο, υπάρχει ένας προγραμματισμός, υπήρξε ένας σχεδιασμός, εδώ και πάρα πολύ καιρό προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το σχέδιο που εμείς συντάξαμε και εμείς το στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να το εφαρμόσουμε. Πρέπει όμως πρώτα να εξηγήσω στους τηλεθεατές σας ότι είναι απαραίτητη η κράτηση και δε τους απελαύνουμε αμέσως αυτούς που συλλαμβάνουμε ή γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε να ανοίξουμε τα σύνορα να πάνε στην Ευρώπη γιατί ακούγονται διάφορες απόψεις εδώ και με μεγάλη ανευθυνότητα από πολλούς. Θα ήθελα να εξηγήσω στους τηλεθεατές σας ότι όταν συλλαμβάνεται κάποιος αλλοδαπός ο οποίος έχει εισέλθει στη χώρα μας παράνομα, αυτός κατά βάση δεν έχει διαβατήριο άρα δεν ξέρουμε ποιος είναι και αφού δε ξέρουμε ποιος είναι και δεν έχει κανένα αποδεικτικό έγγραφο των στοιχείων ταυτότητάς του δεν μπορεί να απελαθεί, διότι βασική προϋπόθεση για να απελάθεί κάποιος είναι να αναγνωριστεί πρώτα τίνος κράτος είναι υπήκοος, οπότε αυτό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως το βρίσκεται αυτό ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Θα σας πω. Επίσης δε μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορά μας ελεύθερα και όσοι έρχονται στην Ελλάδα να τους πούμε πάτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι η Ελλάδα εκδιώκεται από το SCHEGEN και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν τηρεί στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις έναντι των άλλων εταίρων. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, και το να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φύγουμε από την συνθήκη SCHEGEN σημαίνει ουσιαστικά ότι η Ελλάδα αποκόπτεται από το χώρο της ελεύθερης κυκλοφορίας που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είμαστε πλέον Ευρωπαϊκό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν έτσι όπως μας τα λέτε έχουμε δώσει μια ηλίθια συμφωνία, ότι με το που θα μπαίνουν σε μας πάνε να φτάσουνε στην Αγγλία πρέπει να ξαναγυρίσουνε σε μας, αυτό είναι πρωτάκουστο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Να αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς περί ηλίθιας συμφωνίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα είναι μια απίθανη υποκρισία διότι εμείς έχουμε 1.000.000 μετανάστες και αυτοί δεν έχουν κανέναν.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Έχουν και αυτοί μετανάστες και όλοι έχουν μετανάστες, το κάθε κράτος, επιτρέψτε μου κ. Παυλόπουλε, το κάθε κράτος όμως οφείλει να οργανωθεί πρώτα στο εσωτερικό του, έτσι όπως επιβάλλεται να οργανωθεί από τη εσωτερική του έννομη τάξη αλλά και από τις δικιές του υποχρεώσεις και μετά να αρχίσει να συζητά για αλληλεγγύη με τους άλλους εταίρους

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Άρα λοιπόν για να μπορέσουμε εμείς να διαχειριστούμε τους παράνομους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να έχουμε χώρους κράτησης, όταν δηλαδή ένας αλλοδαπός συλλαμβάνεται να διαπιστώνεται γρήγορα αν συντρέχουν προϋποθέσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου ή όχι για να μπει σε έναν καθεστώς διεθνούς προστασίας. Από τη στιγμή που συντρέχουν προϋποθέσεις για το πολιτικό άσυλο θα πρέπει να του χορηγείται, εάν όμως δε συντρέχουν θα πρέπει να κρατείται. Ούτως ώστε να αρχίσει η συνεργασία καθορισμού και αναγνώρισης της υπηκοότητας με τις προξενικές αρχές έτσι ώστε στη συνέχεια να εφοδιάζεται με τα απαιτούμενα έγγραφα από την προξενική αρχή της χώρας του για να μπορεί να απελαθεί. Όταν δεν έχουμε χώρους κράτησης αυτό το στοιχείο δε μπορεί να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα να τους λένε τα κυκλώματα μπορείτε να πάτε στην Ελλάδα, μπορείτε να κάθεστε, θα συλληφθείτε δύο τρεις μέρες, θα είστε κρατούμενοι, μετά επειδή δεν υπάρχουν χώροι θα είστε ελεύθεροι και όλα μετά αντίστοιχα αυτοί λειτουργούν ατομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αργήσαμε πάρα πολύ, αργήσαμε , τα λέμε χρόνια αυτά αι δεν έχουμε κάνει τίποτα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Αργήσαμε αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσουμε, κάποτε πρέπει να αρχίσουμε και δίχως χώρους κράτησης δε μπορεί να γίνει τίποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν συλληφθούν 1000 ή 2000 από το 1.000.000 που κυκλοφορεί στη χώρα θα είναι λύση του προβλήματος ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Αρχίζει να είναι λύση διότι δεν θα δημιουργηθεί χώρος μόνο στην Κοζάνη γι αυτούς τους 1000 αλλά σήμερα όπως γνωρίζετε, ο ΥπΠτΠ έχει καλέσει όλους τους Περιφερειάρχες προκειμένου να συζητηθεί το θέμα αυτό και οι Περιφερειάρχες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ο καθένας για την περιοχή του να μας υποδείξει έναν κατάλληλο χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπός σας είναι ένα κέντρο κράτησης ανά περιφέρεια απ’ ότι καταλαβαίνω.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΌΣ: Έτσι είναι. Αλλά επιτρέψτε μου και εδώ όμως να πούμε δύο πράγματα για το πώς θα λειτουργούν αυτοί οι χώροι. Αυτοί οι χώροι θα έχουν καταρχήν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για την περίφραξη, θα είναι κλειστοί χώροι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα μπορούν να βγαίνουν έξω θα φρουρούνται εκεί μέσα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς και θα φρουρούνται, όσοι θα βρίσκονται εκεί μέσα φρουρούνται και θα φρουρούνται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.. Οι χώροι στους οποίους θα διαμένουν θα είναι χώροι οι οποίοι θα πληρούν βασικές προϋποθέσεις από πλευράς καταλληλότητας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν και από τη χώρα μας, αλλά και από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καθοριστεί. Επίσης θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη και σε κάθε περίπτωση και για τις τοπικές κοινωνίες θα έχει ένα ισχυρό ανταποδοτικό όφελος. Μιλάμε για 1000 άτομα-για παράδειγμα αν υπολογίσουμε ότι ένα άτομο θέλει κατά μέσο όρο 20 ευρώ την ημέρα για φαγητό για διοικητική υποστήριξη, εν πάση περιπτώσει για τη λειτουργία αυτού του χώρου θέλει 20.000 ευρώ την ημέρα. Είναι 600.000 ευρώ το μήνα σε μια μικρή τοπική κοινωνία στην Κοζάνη στην Νεάπολη όπου δε πρόκειται να επηρεαστεί κατ ‘ελάχιστο ο αστικός της ιστός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα λεφτά αυτά κατά ένα μεγάλο μέρος θα τα παίρνουν από την κοινότητα φαντάζομαι.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα τα χρήματα θα τα παίρνουμε από την Κοινότητα διότι η Κοινότητα αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται το 80-90% των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών από την Ευρώπη και ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, μέσα από τα σχετικά ταμεία που έχει η επιτροπή διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι οι προδιαγραφές αυτών των χώρων θα είναι υψηλές και μάλιστα θα έχουν και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι 100% της χρηματοδότησης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα επειδή δεν έχουμε άλλο χρόνο κ. Υφυπουργέ, μια τελευταία ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω. Το σχέδιο θα προχωρήσει ανεξαρτήτων των αντιδράσεων, γιατί βλέπω ότι οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και κάποια στιγμή θα έχουμε διαδηλώσεις τύπου Κερατέας εκεί πάνω.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας μην είμαστε μάντεις τόσο κακών γεγονότων, υπάρχει ένας διάλογος με όλες τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε περίπτωση, το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα εθνικό θέμα, διότι απειλεί ευθέως την εθνική μας ασφάλειας, τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και με έναν τρόπο αντιμετωπίζεται, και νομίζω ότι προς σ αυτήν την κατεύθυνση είναι σταθερή η βούληση της πολιτείας να το αντιμετωπίσει δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Περάσαμε το χρόνο αλλά δε μπορώ να μην ακολουθήσω την ερώτηση , άκουσα τον κ. Καρατζαφέρη να λέει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τραβάνε πιο γρήγορα όπλα απέναντι στους ληστές και λοιπά , τι λέτε όμως εσείς γιατί έχετε τόσα χρόνια στην αστυνομία ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για το νόμο περί όπλων που προβλέπει πότε ο αστυνομικός δικαιούται να κάνει χρήση των όπλων και για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα δεν είναι μόνο θέμα χρήσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό ;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα δεν είναι το κύριο ζητούμενο το θέμα της χρήσης από τους αστυνομικούς χρειάζεται μια σειρά μέτρων και συνέργειες με άλλους φορείς έτσι ώστε η εγκληματικότητα να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και από την άλλη πλευρά, με την ευκαιρία αυτή επειδή θίξατε το θέμα της εγκληματικότητας επιτρέψτε μου με δύο λόγια έτσι αναφερόμενος και στους ακροατές σας να πω το εξής. Οι δείκτες της εγκληματικότητας για το 2011 σε σχέση και με το 2010 δεν είναι πολύ διαφοροποιημένοι και σε αρκετά εγκλήματα παρουσιάζεται και σχετικά μείωση. Έχουμε όμως ουσιαστική αύξηση στο θέμα των κλοπών και ληστειών στις οικίες και αυτό οφείλεται, παρακολουθώντας την εξέλιξη των στατιστικών κυρίως, στο ότι πολλοί συμπολίτες μας φοβούμενοι την πτώση και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος απέσυραν τις καταθέσεις, έχουνε στα σπίτια τους μεγάλα χρηματικά ποσά, υπάρχει μια αυξημένη προσδοκία στους κλέφτες ότι πηγαίνοντας στα σπίτια και κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων θα βρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κλοπών και των ληστειών στις οικείες ενώ σε τράπεζες και σε άλλου είδους ληστείες σε πιο έτσι μεγάλα καταστήματα και λοιπά έχουν μειωθεί. Θα κάνω μια έκκληση στους συμπολίτες μας, από τη στιγμή που εν πάση περιπτώσει δεν υφίσταται περίπτωση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος πλέον και όλοι το έχουνε εμπεδώσει αυτό, να αρχίσουν να επιστρέφουν τα χρήματα στις καταθέσεις, σε καταθετικούς λογαριασμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υφυπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ, είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση, κάποια στιγμή πρέπει να την κάνουμε πιο ολοκληρωμένα. Ευχαριστούμε πολύ, ο κ. Λευτέρης Οικονόμου ΥφΠτΠ.

Τελευταίες Αναρτήσεις