ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου
στην εκπομπή ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ
και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Τάκη Σαράντη
Για την εγκληματικότητα
- Κατορθώσαμε λοιπόν να μειώσουμε σημαντικά τις ληστείες στις τράπεζες, διότι επηρεάζουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων. Υπάρχει όμως σημαντική αύξηση των ληστειών και των κλοπών που σημειώνονται στα σπίτια. Χρονικά όμως αυτό συμπίπτει με την τάση των συμπολιτών μας να παίρνουν τις αποταμιεύσεις από τις τράπεζες και να τις κρατάνε στα σπίτια τους. Δεν μπορεί να κάνουμε τα σπίτια μας τράπεζες. Δεν μπορεί να καταθέτουμε εκεί τα χρήματά μας. Από την στιγμή πλέον που η βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας είναι δεδομένη, είναι η ώρα να επιστρέψουμε τα χρήματα στις τράπεζες, να τα βάλουμε σε καταθετικούς λογαριασμούς, διότι διαφορετικά αυξάνουμε τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα ληστείας.
- Τα ποσοστά των συλλήψεων που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία το 2010 είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δυστυχώς όμως το δικονομικό σύστημα στη χώρα είναι πάρα πολύ ελαστικό ως προς την αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας. Παράλληλα, υπάρχει μία αντικειμενική αδυναμία στο σωφρονιστικό μας σύστημα να μπορέσει να απορροφήσει ή να κρατήσει εντός των φυλακών όλα αυτά τα άτομα, τα οποία υπό άλλες προϋποθέσεις θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στις φυλακές.
Για την λαθρομετανάστεση
- Πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί δεν είναι εφικτή η άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών Η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων διαμενόντων στη χώρα μας αλλοδαπών στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων ή άλλων στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητας τους, είναι αγνώστου ταυτότητας. Μέχρι να γνωρισθεί επισήμως ποιας εθνικότητας είναι για να γίνει αποδεκτός από τη χώρα του όταν απελαύνεται, ακολουθεί μια μακρά περίοδος. Αυτή η περίοδος είναι που επωφελούνται οι δουλέμποροι λόγω έλλειψης χώρων κράτησης.
Για τους χώρους κράτησης
- Οι χώροι θα είναι υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας.
- Θα χρηματοδοτηθούν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές σε όλα τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας.
- Δεν θα επηρεάζουν τον αστικό ιστό.
- Θα συνοδεύονται από σειρά ανταποδοτικών οφελών.
- Θα δημιουργηθεί ειδική αστυνομική υπηρεσία σε κάθε περιοχή.
Για την παρέλαση
Πρέπει να αποφασίσουμε στην ουσία να διαφυλάξουμε την ιστορική επέτειο. Δεν μπορεί το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη να είναι σιδερόφραχτο και καθημερινά εκεί να αναπτύσσεται πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων. Νομίζω ότι κάποια στιγμή όλοι μας, κάθε πολίτης χωριστά θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο το κείμενο της συνέντευξης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Οικονόμου θέλαμε τη δική σας παρουσία στην εκπομπή πρώτον γιατί ήσαστε ένας αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξατε, εξελιχθήκατε και φθάσατε να γίνετε Αρχηγός, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και τώρα Υφυπουργός, έχετε περάσει όλες της βαθμίδες, έχετε μία ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα αυτό που θέλουμε να προσεγγίσουμε και έχετε και τα στοιχεία, τα οποία δείχνουνε ότι η εγκληματικότητα υπάρχει, αυξάνεται, αλλά λέτε εσείς ότι δεν είναι στο βαθμό εκείνο που πρέπει να μας τρομάζει, ελέγχεται;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Ασφαλώς και ελέγχεται, ο αγώνας είναι σκληρός και καθημερινός αλλά θα πρέπει από την άλλη πλευρά η εικόνα που θα βγαίνει για τη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο να είναι αυτή που πραγματικά βιώνουμε καθημερινά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με προβλήματα εγκληματικότητας, εξακολουθεί όμως να αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να καταλάβουμε κάτι κύριε Υπουργέ επειδή πολλές φορές τα συγχέουμε στο μυαλό μας με τη λέξη εγκληματικότητα, δεν έχουμε αύξηση ληστειών, δεν έχουμε αύξηση; που υπάρχουν αυξήσεις αυτή τη στιγμή;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Θα σας πω. Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχουν καθημερινές αναφορές στην εγκληματικότητα με προσδιορισμούς και τίτλους, που πραγματικά καλλιεργούν τρόμο στους πολίτες, θα πρέπει να μιλάμε με βάση τους αριθμούς. Οι αριθμοί τους οποίους έχει η Ελληνική Αστυνομία αποτελούν λοιπόν αξιόπιστη βάση διότι από το 2009 και μετά υπάρχει μία συστηματική καταγραφή της εγκληματικότητας από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας με ηλεκτρονικό τρόπο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούμε να συζητήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μπορούμε να δούμε και μία πρώτη κάρτα από τα συγκριτικά της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά τουλάχιστον τις ληστείες και να πιάσουμε και το μικροέγκλημα και το έγκλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ωραία συγκριτικά στοιχεία λοιπόν με βάση τα δικά σας στοιχεία κύριε Οικονόμου. Ληστείες το 2010 σε τράπεζες είχαμε 264, το 2011 107. Σε οικίες είχαμε 268 το 2010, τριπλασιάστηκαν σχεδόν το 2011, αυτό σημαίνει ότι φυλάμε καλύτερα τις τράπεζες και δε φυλάμε τα σπίτια.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Σαράντη πολύ σωστά το τοποθετήσατε το θέμα ότι φυλάμε τις τράπεζες και δε φυλάμε τα σπίτια, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι μία πολύ απλουστευμένη προσέγγιση. Τι θέλω να πω; Το 2010 είχαμε 264 ληστείες σε τράπεζες και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και γενικά ας πούμε στα Τραπεζικά καταστήματα. Τι σημαίνει αυτό. Μια αυξημένη επικινδυνότητα για τους προσερχομένους απλούς πολίτες να καταθέσουν να πάρουν τα χρήματα και εν πάση περιπτώσει να διεκπεραιώσουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Κίνδυνοι να δημιουργηθούν ομηρίες. Είναι δηλαδή θα έλεγα οι ληστείες στις τράπεζες και γενικότερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μία πολύ λεπτή παράμετρος που επηρεάζει πολλές δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Άρα λοιπόν από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρχε η υποχρέωση της να αντιδράσει αμέσως, να αντιδράσει αποτελεσματικά να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ασφάλειας στις συναλλαγές .
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Εκεί υπήρξε ένας προγραμματισμός. Και από πλευράς τραπεζικών υποδομών ελήφθησαν ορισμένα μέτρα. Κατορθώσαμε λοιπόν να μειώσουμε σημαντικά τις ληστείες, διότι επηρεάζουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και είναι μία κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αυτό το οποίο πετύχαμε. Πάμε στα σπίτια. Όντως υπάρχει αυτή η σημαντική αύξηση των ληστειών και των κλοπών που σημειώνονται στα σπίτια. Χρονικά όμως αυτό παρατηρείται από τότε που οι συμπολίτες μας άρχισαν μαζικά να παίρνουν τις αποταμιεύσεις από τις τράπεζες και να τις κρατάνε στα σπίτια. Η προσδοκία του κάθε κακοποιού αυξήθηκε διότι με είσοδο του σε ένα σπίτι έχει αυξημένες πιθανότητες να βρει σημαντικά ποσά. Και γι’ αυτό βλέπουμε πραγματικά να υπάρχει μια σημαντική αύξηση. Δεν μπορεί να κάνουμε τα σπίτια μας τράπεζες. Δεν μπορεί να καταθέτουμε εκεί τα χρήματά μας. Εν πάση περιπτώσει, υπήρξε αβεβαιότητα, πτωχεύουμε, δεν πτωχεύουμε, τι κάνουμε; Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να κάνω μια έκλυση από την πλευρά μου σε όλους τους συμπολίτες μου: Από την στιγμή πλέον που η βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας είναι δεδομένη, είναι η ώρα να επιστρέψουμε τα χρήματα στις τράπεζες, να τα βάλουμε σε καταθετικούς λογαριασμούς, διότι διαφορετικά αυξάνουμε τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα ληστείας. Η Ελληνική Αστυνομία όμως δεν κάθεται απλώς να καταγράφει τα στοιχεία. Λαμβάνει μέτρα. Προβληματίζεται, αυξάνει τις περιπολίες, αυξάνει την παρουσία, πολύ πρόσφατα ήδη με διακόσιους αστυνομικούς ενισχύσαμε την ΔΙ.ΑΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Όσο μιλάτε, εμείς βλέπουμε διάφορες κάρτες, έτσι για να τα βλέπουνε και οι φίλοι μας. Όπως για παράδειγμα κ. Οικονόμου για τις ληστείες εντός οικιών που είχατε αναφέρει και οδηγών ταξί. Ότι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Ασφαλώς. Αλλά από την άλλη πλευρά θέλουμε να ληφθούν και ορισμένα μέτρα για την προστασία των οδηγών ταξί. Αυτά που λαμβάνονται και στο εξωτερικό, εδώ όμως ο οδηγός ταξί είναι έκθετος στον κάθε «πελάτη» ο οποίος περνάει στο αυτοκίνητο του. Δηλαδή από την άλλη πλευρά στοιχειώδη μέτρα θα πρέπει να λάβει ο καθένας μας. Και θα πρέπει να οργανωθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τι σημαίνει όμως αυτό; Δεν θέλω να μετακυλήσω ευθύνες πουθενά και ειδικά στους πολίτες. Δεν πάνε ευθύνες στους πολίτες. Οι ευθύνες δεν πάνε στους πολίτες. Είναι άλλο το στοιχειώδες καθήκον που έχω να λάβω μέτρα αυτοπροστασίας διότι δεν μπορεί σήμερα να παρκάρω το αυτοκίνητό μου και να έχω την τσάντα στο κάθισμα του συνοδηγού. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη κρίση. Αποτελεί και κοινωνιολογική παραδοχή ότι όταν μια κοινωνία βιώνει τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας που έχουμε εμείς, βιώνει για τόσα χρόνια ύφεση, η μικροεγκληματικότητα και ορισμένες άλλες παράνομες πράξεις αυξάνονται, γι’ αυτό λοιπόν και ο καθένας από εμάς, στοιχειώδη μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη η Ελληνική Αστυνομία, η δημόσια δύναμη, οι κρατικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του πολίτη. Αντιδρούμε όμως σε αυτό, αντιδρούμε με αποτέλεσμα, με σχέδιο και θα έχουμε σύντομα και εκεί θετικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κλείνοντας αυτό τον κύκλο κ. Υπουργέ, ο Έλληνας θα μπορέσει να ξανακοιμηθεί ήσυχος στο σπίτι του χωρίς φόβο; Θα μπορέσει να ξανακυκλοφορήσει στους δρόμους χωρίς το φόβο; Και εσείς έχετε παιδιά και εμείς έχουμε παιδιά. Θέλει το παιδί μας να πάει στο φροντιστήριο και κάθε φορά λέμε πρέπει να το πάω εγώ, πρέπει να το συνοδεύσω. Ένα απλό παράδειγμα σας φέρνω.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Χωρίς φόβο ο Έλληνας μπορεί να είναι στο σπίτι του και να κοιμάται στο σπίτι του. Χωρίς εγκληματοφοβία δεν είμαι βέβαιος αν θα μπορεί. Και εδώ έχουμε υποχρέωση να συνεισφέρουμε όλοι. Να καταπολεμήσουμε την εγκληματοφοβία και να αναδεικνύουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Και προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εγκληματοφοβίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν. Πρέπει να δείξουμε πραγματικά το πρόβλημα και στις πραγματικές του διαστάσεις. Και ειδικά αυτή την περίοδο θα ήθελα ειλικρινά να κάνω μια έκκληση σε όλους μας να είμαστε προσεκτικοί, να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα, να κάνουμε την κριτική νηφάλια όπως γίνεται σήμερα εδώ, γιατί είναι η εποχή που κλείνονται και αρκετά συμβόλαια τουριστικά στο εξωτερικό. Είναι κρίσιμη η περίοδος αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και επειδή λέτε να διατυπώσουμε την πραγματικότητα, εγώ διαβάζω το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που λέει: «Ελεύθεροι σκληροί κακοποιοί λόγω προβληματικών νόμων. Το 2011 συνελήφθησαν 15.562 και οι περισσότεροι ούτε καν προφυλακίστηκαν. Και ξέρετε παράλληλά με αυτό το θέμα που θέτει η «Καθημερινή» είναι το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης. Όπου έχουμε ουσιαστικά γκετοποιήσει το κέντρο της πόλης και εκεί δημιουργούνται αντιδράσεις των κατοίκων αλλά αναφύονται και κάποιες πολιτικές ιδεολογίες ακραίου τύπου το οποίο δημιουργεί πια και πρόβλημα. Και στις περιοχές του κέντρου και στην Δημοκρατία.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Έχετε απόλυτο δίκιο και ο τίτλος που αναφερθήκατε στην Καθημερινή, θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Είναι μια άλλη πτυχή, διότι αν δούμε τα ποσοστά συλλήψεων που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία το 2010 σε άτομα τα οποία έχουν διαπράξει αδικήματα και σοβαρά αδικήματα, είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δυστυχώς όμως το δικονομικό σύστημα στη χώρα είναι πάρα πολύ ελαστικό ως προς την αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας. Παράλληλα, υπάρχει μία αντικειμενική αδυναμία στο σωφρονιστικό μας σύστημα να μπορέσει να απορροφήσει ή να κρατήσει εντός των φυλακών όλα αυτά τα άτομα, τα οποία υπό άλλες προϋποθέσεις θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στις φυλακές. Είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία καθημερινά η χρήση του Kalashnikov τείνει να γίνει καθημερινότητα. Το Kalashnikov είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα για το πεδίο της μάχης. Δυστυχώς στη χώρα και στην Αθήνα βιώνουμε καθημερινά στην αστική περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αφού μπορείς να το βρεις οπουδήποτε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Μάλιστα. Μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες το ΥΠΤΠ, πέρυσι άλλαξε την ποινή που επιβάλετε σε αυτούς που συλλαμβάνονται με Kalashnikov προβλέποντας δέκα χρόνια κάθειρξη. Τι σημαίνει αυτό όμως; Ότι όποιος συλληφθεί με Kalashnikov προφυλακίζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με συγχωρείται κ. Υφυπουργέ, έχουμε πολιτικό αρχηγό, συγκεκριμένα μιλάω για τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος είπε ελεύθερη χρήση των όπλων, οπλοκατοχή και οπλοχρησία στο σπίτι του. Δεν θέλω να σχολιάσετε, θέλω όμως να μπούμε στη λογική ότι υπάρχουνε τα όπλα και γι’ αυτό προκαλείτε τις δημόσιες δηλώσεις.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Γι’ αυτό και τη δημόσια ασφάλεια στη χώρα την εγγυάται η συγκροτημένη δημόσια δύναμη, τα σώματα ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία. Δεν είναι θέμα του κάθε πολίτη…αυτά είναι επικίνδυνες απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Λαθρομετανάστες και όλες αυτές οι αντιδράσεις που υπάρχουνε, παλαιότερα ακούγαμε και τον Χρήστο Παπουτσή που έλεγε για τον φράχτη στον Έβρο, όσο και για τα στρατόπεδα τα ανενεργά τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υπάρχουν καταλύματα για τους λαθρομετανάστες το οποίο είναι οξύτατο πρόβλημα και για την Αττική και για άλλες πόλεις
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Ο φράχτης στο Έβρο και επειδή αναφερθήκατε στον πρώην Υπουργό στον κ. Χρήστο Παπουτσή, προχωρά, έχει δημοπρατηθεί, υπάρχει ανάδοχος εταιρεία είναι σε εξέλιξη το έργο και στο τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμος. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά όλο αυτό το χρονικό διάστημα στον Έβρο με ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης των συνόρων και άλλα τα οποία είναι και σε εξέλιξη και πιστεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε ακόμα πιο ισχυροί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πάμε στρατόπεδα …
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Πρέπει καταρχήν να γίνει κατανοητό ένα πράγμα: Γιατί χρειάζονται οι χώροι φιλοξενίας – κράτησης των λαθρομεταναστών για κάποιο χρονικό διάστημα και πολλές φορές ακούγεται από ορισμένους η τοποθέτηση όχι στρατόπεδα, όχι χώροι φιλοξενίας, όχι χώροι κράτησης, άμεση απέλαση. Δεν είναι εφικτή η άμεση απέλαση. Δηλαδή κάποιον που συλλαμβάνεις σήμερα, δεν μπορείς αύριο να τον απελάσεις. Γι΄αυτό χρειάζονται οι χώροι κράτησης, να το εξηγήσω. Η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων διαμενόντων στη χώρα μας αλλοδαπών στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων ή άλλων στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητας τους, είναι αγνώστου ταυτότητας. Συγνώμη είμαι πολύ συγκεκριμένος σ’ αυτό. Μέχρι να γνωρισθεί επισήμως ποιας εθνικότητας είναι για να γίνει αποδεκτός από τη χώρα του όταν απελαύνεται, ακολουθεί μια μακρά περίοδος. Αυτή η περίοδος είναι που επωφελούνται αρκετοί λόγω έλλειψης χώρων κράτησης. Οι δουλέμποροι πουλάνε στους δυστυχισμένους ανθρώπους ένα όνειρο: «εμείς μπορούμε να σας πάμε στη Ελλάδα, εκεί θα συλληφθείτε, θα κρατηθείτε για δύο μέρες, τρεις γιατί δεν υπάρχουν χώροι κράτησης, θα αφεθείτε ελεύθεροι». Έτσι, ή ζουν στην Ελλάδα μέσα σε ένα πλαίσιο παράνομης εκμετάλλευσης τους για παράνομη εργασία δίχως καταβολές ασφαλιστικών, εισφορών και με πολύ εξευτελιστικά μεροκάματα ή από κει και πέρα αρχίζει και το όνειρο για την Ευρώπη, να φύγουν για την Ευρώπη όπου παράλληλα έχουμε άλλα προβλήματα με τη συνθήκη schengen.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Προχωράτε λοιπόν εσείς στα κέντρα υποδοχής. Το ζητούμενο λοιπόν είναι για τα κέντρα υποδοχής…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Άρα είναι πολύ σημαντικό θέμα οι χώροι κράτησης για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Επιτρέψτε μου αυτό να το λέω με τέτοια βεβαιότητα, ασχολούμαι πολλά χρόνια μ΄αυτό το πρόβλημα, ό,τι άλλο λέγεται, όποια άλλη προσέγγιση λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά είναι καλοπροαίρετη αλλά αναποτελεσματική, είμαι απόλυτος σ’ αυτό. Λαθρομετανάστευση δίχως χώρους κράτησης δεν επιλύεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Στους κατοίκους της Κοζάνης θα πρέπει να το πείτε αυτό και το λέω αυτό γιατί και σεις ξέρετε πολύ καλά ότι ήδη έχουν καταλάβει το στρατόπεδο. Εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα, εάν υπάρχουν οι συνθήκες γιατί τίθεται θέμα από τους κατοίκους της Κοζάνης ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες, ότι δεν έχουν γίνει διάλογοι με την τοπική κοινωνία, όπως επίσης να το πάω και λίγο διαφορετικά, δημιουργώντας γκέτο, θα λύσουμε το πρόβλημα των γκέτο;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Δεν δημιουργείται κανένα γκέτο, διότι στην Κοζάνη και σε κάθε περιφέρεια που θα δημιουργηθούν ανάλογοι χώροι, θα είναι χώροι καταρχήν υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας. Οι χώροι αυτοί είναι κλειστοί, δεν θα επιτρέπετε η ελεύθερη έξοδος αυτών που κρατούνται μέσα εκεί, από τη στιγμή που θα οδηγηθεί από την Ελληνική Αστυνομία εκεί, μέχρι να απελαθεί στη χώρα του ή να αποχωρήσει οικιοθελώς πάλι με συνοδεία αστυνομικών για τη χώρα του, θα είναι κρατούμενος εκεί. Προβλέπονται πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για την περίφραξη. Οι εσωτερικοί χώροι θα κατασκευαστούν επίσης στη βάση διεθνών προδιαγραφών, διότι θέλω να σας ενημερώσω ότι τα χρήματα με τα οποία θα αναγερθούν αυτά τα κέντρα, είναι όλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια το ξέρουμε όλοι μας ότι όποιο έργο γίνεται με χρηματοδότηση και μάλιστα σε βαθμό 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απόλυτες προδιαγραφές, οι οποίες σε κάθε στάδιο κατασκευής επιτηρούνται και ελέγχονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά συνέπεια εκπτώσεις σε αυτό δεν χωράνε. Να δούμε από την άλλη πλευρά τι σημαίνει αυτό για τη τοπική κοινωνία και για κάθε τοπική κοινωνία, η ίδρυση ενός τέτοιου χώρου. Καμία επίπτωση στον αστικό ιστό της περιοχής. Από την άλλη πλευρά ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη. Σας λέω 1000 άτομα. 1000 άτομα κατά μέσω όρο θέλουν την ημέρα, 20 ευρώ το κάθε άτομο, διατροφή και στοιχειώδη έξοδα για την συντήρησή του. Είναι 20.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική περιοχή. 600.000 ευρώ το μήνα. 600.000 ευρώ το μήνα σε μία περιοχή η οποία μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια, είναι ένα σημαντικό ανταποδοτικό όφελος
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : ….Πάντως το ελληνικό κράτος θα πληρώνει.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Όχι το ελληνικό κράτος, είναι χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκά κονδύλια. Και κάτι άλλο. Απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Ήδη πέρασε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το υπουργικό συμβούλιο τις προηγούμενες μέρες, όπου προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έτσι όπως τα παρουσιάζετε θα πρέπει να είναι ουρά οι δήμαρχοι που έχουν επιτάξει στρατόπεδο για να λένε δώσε και σε μας.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Σας διαβεβαιώνω ότι μόλις λειτουργήσει το πρώτο θα υπάρχξει ουρά, αλλά υπάρχει μία παραπληροφόρηση, οι κάτοικοι δικαιολογημένα έχουν αγωνία, δικαιολογημένα ανησυχούν αλλά τους διαβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλα αυτά για τα οποία φοβούνται δεν υπάρχουν, συν το ότι θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία αστυνομική, με έδρα το στρατόπεδο όπου θα υπάρχουν 150 αστυνομικοί σε εκείνη την περιοχή επιπλέον αυτών που ήδη υπηρετούν σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για τις παρελάσεις αύριο, για την παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας η Αστυνομία καλείται να κάνει «face control» στον κόσμο ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Είναι ένα θέμα που και μόνο που το συζητάμε στη βάση που το συζητάμε αυτή τη στιγμή, προσβάλει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, διότι σ αυτή τη χώρα δυστυχώς τα άκρα προσπαθούν και προκαλούν τους πολίτες και έχουμε φτάσει στο σημείο τις εθνικές επετείους ουσιαστικά να τις αμαυρώνουμε και να καλούμαστε και σήμερα-διότι σήμερα είναι μαθητική παρέλαση στην Αθήνα- και αύριο,να έχουμε σε εξέλιξη μια ευρεία Αστυνομική επιχείρηση για να προστατέψουμε τη δημόσια τάξη. Οι εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν εκδηλώσεις φόρου τιμής στους αγωνιστές του 21΄, γίνονται κάτω από ένα πλαίσιο διαρκών αστυνομικών επιχειρήσεων. Δε γίνονται αυτά στη χώρα, σε καμία χώρα του κόσμου, δείχνουν μια μεγάλη παθογένεια, δείχνουν ορισμένα πράγματα που πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στα άκρα ότι δεν έχουν πλέον ζωτικό χώρο σ ‘αυτή τη χώρα, σεβόμαστε τη δυνατότητα τους να υπάρχουν διότι αυτό σημαίνει δημοκρατία αλλά δεν πρέπει να εορτάζεται 25η Μαρτίου κάτω από αυτές τις συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η απόφαση λοιπόν είναι να στείλουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα στα άκρα, να έρθει την 25η Μαρτίου, γιατί τόσο καιρό αυτά τα άκρα τα αφήνετε να δυναμώνουν συνέχεια;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Δεν αφορά μόνο το μήνυμα, πρέπει να αποφασίσουμε στην ουσία να διαφυλάξουμε την ιστορική επέτειο, δε μπορεί, και πραγματικά νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας πονάει, δε μπορεί το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη να είναι σιδερόφραχτο και καθημερινά εκεί να αναπτύσσεται πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων. Δε γίνονται αυτά σε καμία χώρα, ούτε τριτοκοσμική. Νομίζω ότι κάποια στιγμή όλοι μας, κάθε πολίτης χωριστά θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχει περίπτωση να έχετε και αυτοκλήτους συνεργάτες αύριο, πως θα τους αντιμετωπίσετε ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Τι εννοείτε αυτόκλητους συνεργάτες ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τα άκρα για τα οποία λέτε και τα οποία πολλές φορές θέλουν να πάρουν την προστασία στα χέρια τους.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Την προστασία του πολίτη την έχει η Ελληνική Αστυνομία. Τα άκρα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κ. Υπουργέ ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ελπίζουμε στην επόμενη συνάντηση μας να έχουμε και καλύτερα νέα να δώσουμε στους τηλεθεατές μας, στοιχεία τα οποία θα δείχνουνε κάμψη και αποτελεσματικότητα στην Ελληνική Αστυνομία, κάμψη εννοώ της εγκληματικότητας, και φυσικά με την ελπίδα ότι αύριο θα είναι ήρεμες και ειρηνικές όλες οι παρελάσεις σ όλη τη χώρα, ειλικρινά ξέρετε γιατί το λέω και θέλω να μου πείτε και, Γιάννη συγνώμη που το ξανααναφέρω, διάβασα και θέλω να μου το διαψεύσετε, παρακαλώ να μου το διαψεύσετε, ότι για την παρέλαση θα διεξαχθεί με ελεύθερους σκοπευτές που θα αναπτυχθούν σε κτίρια γύρω από το Σύνταγμα, θα υπάρξει κάτι τέτοιο ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Ασφαλώς ναι, γιατί σας παραξενεύει; Δεν είναι η πρώτη φορά, όλα τα χρόνια υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές και θα υπάρξουν και αύριο και θα υπάρξουν και τα επόμενα χρόνια και υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου διότι στο Σύνταγμα, εκεί βρίσκεται η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, η ηγεσία, η στρατιωτική ηγεσία, βρίσκεται όλο το διπλωματικό σώμα, όλοι οι επίσημοι που αυτή τη στιγμή ας πούμε είναι στη χώρα μας, αλίμονο αν δεν υπάρχει ένα πέπλο προστασίας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν είναι για τους πολίτες εκεί. Μιλάμε για τρομοκρατία, μιλάμε για απειλές από διεθνή τρομοκρατία, αυτά είναι αυτονόητα πράγματα και συμβαίνουν σε κάθε χώρα του κόσμου, δεν έχουν όμως καμία σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Υφυπουργέ.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. OIKONOMOY : Και εγώ σας ευχαριστώ.