ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2012
Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου στο ρ/σ ΕΡΑ ΣΠΟΡ Κοζάνης και τους δημοσιογράφους Θωμά Δημητριάδη και Κώστα Δαβάνη για τη λειτουργία του Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κ. Οικονόμου.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα του Κέντρου Υποδοχής, Φιλοξενίας, Κράτησης, με πολλούς όρους ήρθε σε εμάς, έφτασε εδώ, στην περιοχή, απασχολεί το Υπουργείο, απασχολεί την τοπική κοινωνία της περιοχής Βοΐου, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Τί ακριβώς έχετε σχεδιάσει ως Υπουργείο γι’ αυτό το Κέντρο και πώς θα ονομάζεται; Γιατί ξέρετε μια απορία των πολιτών και των φορέων είναι ότι δεν έχουν κάτι δεδομένο στα χέρια τους, κάτι συγκεκριμένο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνοι. Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να κάνουμε μια πρώτη υπεύθυνη ενημέρωση στους ακροατές σας και στο λαό τόσο της Κοζάνης, όσο και της Δυτικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ο χώρος για τον οποίο μιλάμε θα είναι ένας χώρος φιλοξενίας, κράτησης – όπως θέλετε ας την ονομάσουμε. Κατά βάση, όμως, είναι ένας χώρος φιλοξενίας αλλοδαπών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και εξακολουθούν να βρίσκονται παράνομα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για άτομα τα οποία ενέχονται σε αξιόποινες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, δεν μιλάμε για μεταφορά ναρκομανών, δεν μιλάμε για μεταφορά ατόμων που εμπλέκονται σε κλοπές, σε ληστείες, σε πορνείες, σε οτιδήποτε άλλο. Αυτά τα άτομα θα μένουν στα κρατητήρια των αστυνομικών Υπηρεσιών, εκεί που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και θα είναι στα αστυνομικά κρατητήρια της Αθήνας και όπου αλλού. Δεν θα έχουν αυτά τα άτομα καμία σχέση με μεταφορά στο συγκεκριμένο χώρο για τον οποίο μιλάμε. Άρα για τη συγκεκριμένη περιοχή, μιλάμε ότι θα μεταφερθούν άτομα, τα οποία δεν έχουν απασχολήσει ποινικά με κανένα τρόπο, είναι δυστυχισμένοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι προέρχονται από φτωχές και κατατρεγμένες περιοχές, πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, έπεσαν θύματα σκληρών κυκλωμάτων δουλεμπορίου, ήρθαν στη χώρα μας με ένα όνειρο, είτε να μείνουν εδώ, είτε να πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς αυτό το όνειρο δεν μπορεί να τους υλοποιηθεί. Δεν αντέχει η χώρα μας σήμερα να φιλοξενήσει ένα τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών, ο οποίος υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο και επηρεάζει σημαντικά τόσο τα θέματα ασφάλειας όσο και τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Σεβόμενη η χώρα μας και τις κοινοτικές της υποχρεώσεις έναντι των άλλων εταίρων, αλλά και έναντι της διεθνούς κοινότητας, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πλέον μία συγκροτημένη πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Οικονόμου, ξεκαθαρίζετε αρκετά το πράγμα. Μία απορία, για να τα λύνουμε ένα – ένα. Θα πρόκειται για γυναικόπαιδα; Για τί θα πρόκειται;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Γυναίκες δεν θα μεταφερθούν επάνω. Ούτε παιδιά. Για τα παιδιά λειτουργεί ειδικός χώρος φιλοξενίας στην Κόνιτσα και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Οι γυναίκες επίσης, δεν θα μεταφερθούν πάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα μεταφερθούν, κ. Υπουργέ; Αυτά τα άτομα από πού θα μεταφερθούν; Δηλαδή θα έρθουν από τα σύνορα, παραδείγματος χάρη από την Αλεξανδρούπολη; Θα έρθουν από τη νησιωτική χώρα; Από πού θα έρθουν προς τα εδώ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα έρθουν από τις αντίστοιχες περιοχές που συλλαμβάνονται. Ο κύριος όγκος, όμως, θα είναι από την Αθήνα. Από τους 130.000 λαθρομετανάστες που κατά μέσο όρο μπαίνουν ετήσια στη χώρα, το 90% κατευθύνεται στην Αθήνα. Αξίζει να διευκρινήσουμε όμως κάτι που εκτιμώ ότι ενδιαφέρει άμεσα τους κατοίκους: Οι άνθρωπο αυτοί δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Θα είναι σε χώρο, ο οποίος θα έχει υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, δεν μιλάμε δηλαδή για το τοιχίο με τον τσιμεντόλιθο και την πολύ απλή περίφραξη που υπάρχει σήμερα σε κακή κατάσταση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Προβλέπεται η εξαρχής κατασκευή τριπλής περίφραξης, υψηλών προδιαγραφών τύπου ΝΑΤΟ ασφάλειας, η δε φύλαξη του χώρου αυτού θα είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνική Αστυνομίας. Γι’ αυτό το σκοπό, προβλέπεται ίδρυση συγκεκριμένης Υπηρεσίας εκεί, όπου θα μετακινηθούν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί, με προτίμηση να κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και θέλουν να επιστρέψουν και να υπηρετήσουν στην Κοζάνη. Σε σε διαφορετική περίπτωση θα μετακινήσει η Υπηρεσία κόσμο. Μιλάμε, δηλαδή, και για ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας, που θα έχει την έδρα της στο χώρο του Κέντρου Φιλοξενίας, όπου θα απασχολεί περισσότερους από 150 αστυνομικούς. Παράλληλα, προβλέπεται και ψηφίστηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο ειδική διάταξη, όπου, για το εσωτερικό μέσα του χώρου, συμπληρωματικά, προβλέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικού προσωπικού ασφάλειας. Οι άνθρωποι αυτοί θα προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή και θα υποστούν μία βραχυχρόνια εκπαίδευση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Οικονόμου, επειδή προκύπτουν πολλά ερωτήματα από αυτά που μας έχετε πει, θέλω να μου πείτε, είπατε ότι θα δημιουργηθούν τέτοια Κέντρα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Στον προηγούμενο σχεδιασμό του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κ. Παπουτσή, δεν συμπεριλαμβανόταν η περιοχή της Κοζάνης μέσα σε αυτόν το σχεδιασμό.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είχε ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο τότε. Αυτά που είχε ανακοινώσει ο κος Παπουτσής δεν ήταν επίσημα. Μιλούσε για τους χώρους Πρώτης Υποδοχής. Να εξηγήσουμε κατ’ αρχήν τί είναι οι Χώροι Πρώτης Υποδοχής. Οι Χώροι Πρώτης Υποδοχής είναι χώροι, όπου αυτοί που συλλαμβάνονται όταν πρωτοεισέρχονται στη χώρα μας, οδηγούνται εκεί για να γίνει το πρώτο, θα έλεγα έτσι απλά, ξεκαθάρισμα. Δηλαδή, ποιοι είναι από δικαιούνται άσυλο και εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή; Ποιοι είναι αυτοί που εμπίπτουν στην κατηγορία που δικαιούνται διεθνή προστασία και ποιοι είναι οι λαθρομετανάστες που πρέπει να απελαθούν. Αυτοί που πρέπει να απελαθούν, θα οδηγούνται στους Χώρους Κράτησης. Μιλάμε για κάτι δεύτερο πλέον, που είναι σε συνέχεια εφαρμογής του σχεδιασμού, που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Λαθρομετανάστευσης. Τέτοιοι χώροι κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στον Έβρο, στο Φυλάκιο και σε ορισμένες άλλες περιοχές, ως Χώροι Πρώτης Υποδοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα όσον αφορά τα κριτήρια της επιλογής της τοποθεσίας, αλλά θέλω να μου εξηγήσετε επίσης πώς θα καταφέρετε – εχθές ελέχθη ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αν δεν κάνω λάθος, θα έχουμε αυτό το Κέντρο Υποδοχής εδώ στη Νεάπολη; Πώς θα καταφέρετε να δημιουργήσετε αυτές τις υποδομές, δηλαδή την τριπλή περίφραξη που μας είπατε και τα λοιπά, δεν χρειάζονται αδειοδότηση όλα αυτά;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν μιλήσουμε στο πώς θα τα καταφέρουμε, να δώσουμε πρώτα μια περιγραφή, να ξέρουν οι κάτοικοι για τι ακριβώς μιλάμε, να μην ακούν ανεύθυνες φωνές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Γι’ αυτό σας καλέσαμε κ. Οικονόμου.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνοι. Να μην ακούν ανεύθυνες φωνές. Και να γνωρίζουν -και θέλω να τους διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι με πολύ μεγάλη ευαισθησία προσεγγίζουμε αυτό το θέμα, δεν θέλει κανένας να δημιουργήσει κανένα θέμα, δε θέλει κανένας να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους κατοίκου. Γιατί ακούγονται τρελά πράγματα, ότι θα υποβιβαστεί η δημόσια υγεία, ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Μα δε θα μεταφερθούν ασθενείς. Οι ασθενείς πάνε στα νοσοκομεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί λέγεται αυτό κ. Οικονόμου; Επιτρέψτε μου να σας βάλω τώρα εμβόλιμο θέμα. Ο χώρος εκεί είναι ενός παλιού στρατοπέδου και θα μπορούσε να φιλοξενήσει με την ανακατασκευή του 2005, έτσι όπως έγινε, το πολύ 50 άτομα, 60, 70.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μιλάμε για τις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις που είναι υπάρχουν, θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του διοικητηρίου της νέας Υπηρεσίας και για μία Υπηρεσία, η οποία θα είναι αναρρωτήριο, δεδομένου ότι θα υπάρχει πλήρης ιατρική φροντίδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Από ποιον θα υπάρχει η φροντίδα;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η φροντίδα θα υπάρχει από προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί από εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Δε θα ρίξετε αυτό το βάρος στο νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν είναι δυνατόν με αυτό να επιβαρυνθούν τα κέντρα υγείας της περιοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής με την περίθαλψη των μεταναστών εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Δε γίνονται αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Εμείς σας λέμε τα ερωτήματα που γεννώνται για να μας απαντήσετε, γιατί ακούστε λίγο κ. Οικονόμου. Υπάρχει το ζήτημα της δημόσιας υγιεινής εκεί στο χώρο. Δεν υπάρχει αποχέτευση, η ύδρευση δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα είναι, γι’ αυτό σας είπαμε, μπορείτε σε 20 μέρες….?
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκαιο σε όλα αυτά και αποτελούν εύλογους προβληματισμούς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατ’ αρχήν και νομίζω ότι αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Τα χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, δεν προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό. Είναι χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι διασφαλισμένα. Γνωρίζετε επίσης, πάρα πολύ καλά ότι όπου συμμετέχει σε πλήρη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προδιαγραφές λειτουργίας είναι πάρα πολύ υψηλές και δεν χωράει, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μία απλή, καθημερινή και λαϊκή λέξη «τσαπατσουλιά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας συνδράμει και ο Frontex κ. Υφυπουργέ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: O Frontex είναι δύναμη, η οποία ασκεί αστυνόμευση. Δεν έχει σχέση με κατασκευαστικά. Οι προδιαγραφές όμως, που θα ακολουθηθούν εκεί είναι αυτές που προβλέπονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι αυτές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το κέντρο αυτό επειδή θα είναι συγχρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκά κονδύλια σαφώς θα υπόκειται συνεχώς και στον έλεγχο τόσο των ελληνικών, όσο και των ευρωπαϊκών οργάνων. Δηλαδή, θέματα αποχέτευσης θα είναι λυμένα. Θέματα που έχουν σχέση με την ύδρευση, εάν το τοπικό δίκτυο, τα τοπικά νερά έχουν πρόβλημα ως προς το στοιχείο της υδροδότησης δε θα επιβαρυνθεί το τοπικό δίκτυο. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω το εξής: Καταλαβαίνω ότι αυτά που λέω λέγονται και ακούγονται ωραία, μα στην Ελλάδαδεν τηρούνται υποσχέσεις. Πάνω σε αυτό να διευκρινίσω, γι’ αυτό με βλέπετε μιλάω με τόση αυτοπεποίθηση, τα χρήματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης των Προσφύγων και το Ταμείο Επιστροφών. Δεν είναι χρήματα ελληνικά. Άρα οι προδιαγραφές ως ευρωπαϊκό έργο είναι υψηλής ποιότητας και δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι; Σε τί χώρους;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: O ι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν σε κοντέινερ ειδικού τύπου, τα οποία θα δημιουργηθούν, με προδιαγραφές, με μονώσεις, με τα πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η περίφραξη του χώρου. Μας είπατε κάποια πράγματα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για την περίφραξη του χώρου ξεχάστε αυτό που υπάρχει εκεί. Αυτό δεν ισχύει ως περίφραξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία και κάτι ακόμα. Όλα αυτά που μας είπατε αναλογιζόμενοι το πώς γίνεται, ξεκινάει ένα έργο και πώς τελειώνει, εμείς του δίνουμε με πολύ επιεική χρόνο ένα τρίμηνο για να γίνει.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μιλάει κανένας ότι σε 20 μέρες θα είναι ένας χώρος έτοιμος να υποδεχτεί 1.000 άτομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μεταφέρθηκε στους κατοίκους.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη. Σε 20 μέρες ο σκοπός μας ποιος είναι; Γι’ αυτό ήταν και η τελευταία απόφαση που πάρθηκε τώρα και στο υπουργικό συμβούλιο για το κατασκευαστικό κομμάτι. Ότι θα τρέξει το κατασκευαστικό κομμάτι με γρήγορες διαδικασίες, γιατί αν ακολουθούνταν η διαδικασία των δημοσίων έργων, θα θέλαμε τρία και τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί. Προβλέφθηκε μία ειδική, ταχύρρυθμη διαδικασία στο κατασκευαστικό, αλλά με πλήρη χρονοδιάγραμμα, όπως θα εξελιχθούν όλα αυτά με συνθήκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πώς το βλέπετε;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε το κρίσιμο δεν είναι να σας πω αυτή τη στιγμή αν θα είναι ένας μήνας – δύο μήνες, ας πούμε. Σημασία έχει να αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Θα απασχοληθεί πάρα πολύς κόσμος στην περιοχή, καταρχήν μόνο με τα κατασκευαστικά. Θα γίνουν με τη συνέργεια τοπικών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το λέτε αυτό. Είναι ποιος θα πάρει τη δουλειά. Αν την πάρει μία εταιρεία από την Αθήνα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προβλέπεται η υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί προσωπικό από την τοπική κοινωνία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να γίνουν αυτά.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα γίνουν αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισιόδοξο σας βλέπω.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν με βλέπετε αισιόδοξο, αυτά θα γίνουν. Διότι αν δεν γίνουν αυτά δεν μπορεί να γίνει κέντρο πουθενά, ούτε εκεί ούτε σε κανένα άλλο σημείο της Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε αφού ολοκληρωθούν οι κατασκευές θα έρθουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε δηλαδή για ένα βάθος χρόνου, το οποίο το έχετε εξηγήσει στους φορείς που χτες συναντηθήκατε, ήσασταν και εσείς παρόν στη συνάντηση;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάμε για ένα βάθος χρόνου που θα αρχίσει να λειτουργεί τμηματικά, δεν θα έρθουν χίλιοι σε μια μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Έχει παραχωρηθεί αυτή η υποδιεύθυνση για χρήση ήδη το έργο;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς έχει παραχωρηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τυπικά ή μόνο με προφορική συμφωνία;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει παραχωρηθεί για χρήση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει παραχωρηθεί για χρήση, εννοείται για χρήση. Εσείς λοιπόν δηλώνεται ότι σε βάθος χρόνου, κάποιων να πούμε βδομάδων, ας το πούμε έτσι, αρκετών βδομάδων, να μην πούμε μηνών. Το προσδιορίζεται τουλάχιστον να αρχίσει να λειτουργεί, αν καταλαβαίνω καλά από τα λεγόμενά σας, για να μην βγούμε έξω από τη συνθήκη Σέγκεν, εκεί περί τον Ιούνιο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο σκοπός μας είναι να αρχίσει να λειτουργεί γρηγορότερα. Αλλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μήνα, παράδειγμα, στην πλήρη του ανάπτυξη. Έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχετε επισκεφθεί, εκτός από υπηρεσιακά στελέχη, εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουν επισκεφθεί αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι είναι γνώστες των προϋποθέσεων που χρειάζεται ένας χώρος και γι’ αυτό επιλέχθηκε αυτός που μεταξύ των άλλων είναι ένας χώρος που σε κοντινές περιοχές υπάρχουν αεροδρόμια και μπορούν να υποστηρίξουν τη δυνατότητα των απελάσεων με μισθωμένα αεροσκάφη των αλλοδαπών στις χώρες τους απευθείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στην Αττική υπάρχουν αεροδρόμια και στη Θεσσαλονίκη κ. Οικονόμου υπάρχουν. Υπάρχουν μεγαλύτερα αεροδρόμια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Προκάλεσε στους κατοίκους, να σας μεταφέρουμε τί έχουνε γράψει, προκάλεσε εντύπωση η ταχύτητα που εσπεύθει να ανακοινωθεί αυτό, η ταχύτητα του χρόνου που ειπώθηκε ότι θα γίνει αυτό, που θα έρθουν οι άνθρωποι αυτοί, θα μεταφερθούν πάνω…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα. Νομίζω στους κατοίκους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν το παράπονο ότι δεν τους το εξηγήσατε κ. Οικονόμου
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα όλα θα εξηγηθούν. Θα σταλούν και επιστολές από τον Υπουργό, όπου αυτά θα ανέβουν και εγγράφως με υπογραφή του Υπουργού. Θα έρθουμε πάνω να μιλήσουμε με τους τοπικούς φορείς….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχεδιάζετε επίσκεψη;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο εγγύς μέλλον;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο εγγύς μέλλον, άμεσα. Δεν θα μιλήσουμε με τους κατοίκους να ξέρουν γιατί ακριβώς μιλάμε; Ακούω μετά ορισμένα πράγματα ότι οι τοπικοί συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί και λοιπά κάτι λένε, κάτι διαδίδουν, ανεύθυνα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εξέδωσαν και ανακοίνωση. Εκεί θα ερχόμασταν τώρα. Θα δημιουργηθεί και ανεξάρτητη υπηρεσία είπατε στην αρχή, Αλλοδαπών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Ενώσεις των αστυνομικών διαμαρτύρονται ότι πέρα από την αποδυνάμωση των υπηρεσιών εδώ, δηλαδή που θα αποσπαστούν άνθρωποι από δω…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω υπάρξει και εγώ συνδικαλιστής. Ε, δεν είναι ώρα τώρα για μια ξύλινη συνδικαλιστική γλώσσα. Αυτή τη στιγμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό κ. Υπουργέ. Μιλούνε και για την έλλειψη των υποδομών, για την υγιεινή διαβίωση των κρατουμένων…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν ένα τηλέφωνο να ενημερωθούν από μας για το τι μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης έχει από μόνη της τα δικά της προβλήματα. Δεν μπορεί με τις ίδιες δυνάμεις να σηκώσει το βάρος φύλαξης αυτού του εγχειρήματος. Θα έρθουν δυνάμεις από άλλες περιοχές. Και σας είπα θα ιδρυθεί Υπηρεσία, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στα άτομα που υπηρετούν εκτός νομού Κοζάνης και επιθυμούν να έρθουν στον τόπο τους, να προτιμηθούν αυτά πρώτα. Και δεύτερον ας πούμε ότι θα ενισχυθούν από άλλες περιοχές. Η τοπική δύναμη που υπάρχει εκεί, με τα όποια προβλήματα, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι απερίσπαστη στα θέματα αστυνόμευσης της περιοχής της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο καιρό θα είναι οι μετανάστες εδώ; Δηλαδή, όσο τα όρια που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έξι βδομάδες μέχρι τρεις μήνες; Η αξιολόγηση τους θα γίνεται εδώ;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι έξι εβδομάδες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από έξι εβδομάδες…
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, υπάρχει η δυνατότητα του τριμήνου κράτησης, παράτασης και λοιπά. Σε όλα τα κέντρα τα όποια θα δημιουργηθούν, όπως είπαμε, σε όλη την Ελλάδα-εκτός από την νησιωτική, γιατί εκεί συντρέχουν άλλοι λόγοι και μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για χώρους πρώτους υποδοχής εκεί, όπως υπάρχουν σε κάποια νησιά, στη Σάμο και κάπου αλλού, και στη Χίο. Θα ήθελα όμως εδώ να σας πω ότι όταν οι λαθρομετανάστες πάρουν ένα σαφές μήνυμα ότι πλέον το όνειρό τους σταματάει στην Ελλάδα, ότι κρατούνται πλέον και η μόνη τους δυνατότητα είναι, με έξοδα του ελληνικού κράτους χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι που δεν έχουν, να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία προέρχονται, θα αρχίσει να δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα εθελούσιων επιστροφών και θα φεύγουν πάρα πολύ γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισιοδοξείτε πολύ σ αυτό.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν αισιοδοξώ. Σας το λέω γιατί αυτό λέει η διεθνής πρακτική. Γιατί με το θέμα το συγκεκριμένο έχω ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια επιτρέψτε μου να το γνωρίζω.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας είναι ότι μπαίνουν 130 χιλιάδες το χρόνο και απελαύνονται 17 χιλιάδες. Άρα οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να απελαθούν είναι ελάχιστες και γι’ αυτό δεν εφοδιάζονται από τις προξενικές τους Αρχές με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορεί η απέλαση να είναι εφικτή μέσα στους χρόνους που ορίζονται. Όταν όμως γνωρίζουν ότι θα είναι υπό κράτηση και δεν θα πάνε στη χώρα τους, ποιος μπορεί…. Για να μείνει ανοιχτός δρόμος προς την Ευρώπη, δημιουργείται μεγάλο ρεύμα εθελούσιων επιστροφών. Το θέμα της ανεργίας τη χώρα μας ενισχύει αυτήν την τάση. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη ένα αυστηρό σχέδιο επιτήρησης των συνόρων αλλά και των εξόδων προς την Ευρώπη, τα αεροδρόμιά μας, τα λιμάνια μας, τη Δυτική Ελλάδα αναπτύσσουμε τώρα κοινές επιχειρήσεις με το FRONTEX και στο Ιόνιο. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να φύγει κάποιος προς την Ευρώπη. Αρχίζουν και δημιουργούνται ομάδες ατόμων που ζητούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Και έχουμε ήδη δρομολογήσει κάποιες προς το Πακιστάν και άλλες περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο κ, Υφυπουργέ, για να γυρίζουμε προς την τοπική κοινωνία, πληροφορούμαστε τώρα πως το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει ήδη αποκλειστεί από τους κατοίκους, με τρακτέρ, με βαριά οχήματα, δεν θα επιτρέψουνε να μπει κανένας ή να βγει κανένας από το στρατόπεδο. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσουν οι εργασίες;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι θα πρέπει με πολύ προσοχή να ακούσουν αυτά που υπεύθυνα τους λέμε και θα τους πούμε και τις επόμενες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε νωρίς και εσείς μια σύσκεψη στο Υπουργείο για το θέμα. Υπάρχει κάτι νεότερο;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απλά θέλω να σας πω το εξής, πολύ απλά και νομίζω ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Σε μια περιοχή θα υπάρξουν 1000 άτομα, τα οποία δεν θα επηρεάζουν τον αστικό ιστό και τη ζωή της πόλης, γιατί δεν θα μπορούν να βγουν έξω, που θα θέλουν φαγητό, καθαριότητα, φύλαξη, υπηρεσίες. Από όλα αυτά, μόνο ωφελείται η τοπική κοινωνία, διότι υπολογίστε σε ημερήσια βάση, το κόστος που θέλει το κάθε άτομο, για τη διατροφή του και όλα αυτά θα είναι χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θα μείνουν στην περιοχή, χωρίς η περιοχή να επηρεαστεί από οτιδήποτε σε οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Οικονόμου, καταλήγοντας, επειδή είστε γνώστης επιχειρησιακός και έχετε υπηρετήσει και ξέρετε από μέσα τα πράγματα, θα σας μεταφέρουμε με 3 λέξεις: ασφάλεια, υγεία των κατοίκων του οικισμού και της γύρω περιοχής είναι τα δύο βασικά ζητήματα για τα οποία αμφιβάλλουν οι κάτοικοι και το στοίχημα για το Υπουργείο, αφού αναλαμβάνει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, είναι να πείσει τους ανθρώπου αυτούς, που πολλοί εξ αυτών είναι ηλικιωμένο και φοβούνται και άρχισαν να σκέφτονται πώς θα εξοπλιστούν σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Επειδή τυχαίνει να μιλάω και με κάποιον που είναι δημοσιογράφος και κατάγεται από το χωριό αυτό, από την Νεάπολη και έχω τους γονείς εκεί, είναι 80 χρονών. Έχετε υπόψη σας λοιπόν πώς θα αφήσετε, όχι τους γονείς μου, εμένα….
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή και η Νεάπολη είναι αρκετά κοντά και από το χωριό το δικό μου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε…..
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: …και επειδή και εμείς έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες και την ίδια αγάπη και ξέρουμε όλο αυτό κάτω από ποιες συνθήκες επιβιώνει, αλίμονο, έτσι, σε όλους μας εάν εκεί μεταφέραμε κόσμο για να δημιουργήσουμε προβλήματα στον πληθυσμό που με δυσκολία εκεί επιβιώνει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που σχεδιάζετε, πρέπει να εφαρμοστούν πιστά, απόλυτα πιστά..
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στον σχεδιασμό δεν υπάρχει και δεν συγχωρείτε καμία έκπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω επειδή είστε επιχειρησιακός επαναλαμβάνω, δεν είστε πολιτικός, δεν προέρχεστε από την πολιτική σκηνή, επειδή γνωρίζετε εκ των έσω τα πράγματα και ξέρετε ότι πρέπει να εφαρμοστούν σωστά αυτά που σχεδιάζετε για να έχουν αποτελέσματα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν επρόκειτο να μεταφέρουμε ένα πρόβλημα που θα επηρέαζε την ασφάλεια της περιοχής και την υγεία των κατοίκων δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνουμε. Και δεν θα το έπραττε κανένας και σας είπα ότι θα υπάρχει ιδιωτικό προσωπικό, ως προς το θέμα της περίθαλψης. Και από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που θα έρθουν πάνω στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υγιείς. Δεν θα μεταφέρουμε πάνω κόσμο για να πάρουμε το πρόβλημα από εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούν αυτοί τη στιγμή ελεύθερα έξω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:: Η περιοχή φιλοξενεί 100αδες οικογένειες μεταναστών που ζουν εκεί πάνω από 15 χρόνια, χωρίς προβλήματα κ. Οικονόμου
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα ο Έλληνας είναι και φιλότιμος και φιλόξενος και ταυτόχρονα καθόλου ρατσιστής. Οι ακραίες φωνές που ακούστηκαν αυτές τις μέρες εκπροσωπούν τίποτα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, δεν εκφράζουν σε τίποτε την συντριπτική πλειοψηφεία των απλών πολιτών. Οι απλοί πολίτες δικαιούνται να ανησυχούν και καλώς ανησυχούν και ζητούν διαβεβαιώσεις και θα έχουν διαβεβαιώσεις και θα έχουν την αμφιβολία μέχρι να το δουν αυτό εμπράκτως να τηρείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να τους πείσετε με έργα.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνούμε απόλυτα, αυτό όμως θέλω να σας πω και νομίζω ότι η μεγαλύτερη εγγύηση σε όλα αυτά που είπαμε είναι ότι τα χρήματα προέρχονται από κοινοτικούς χώρους και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κανένα έργο χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους που να μην έχει αυστηρές προδιαγραφές και ως προς τη λειτουργία του και ως προς την κατασκευή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάτε τις διαβεβαιώσεις σας, άνω τελεία εδώ ίσως από βδομάδα χρειαστεί να ξαναμιλήσουμε.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε εμείς πολύ για το χρόνο σας.