Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2012Δελτία Τύπου Μάρτιος 201221-03-2012:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή Σημείο Αιχμής του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και...

21-03-2012:Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή Σημείο Αιχμής του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή Σημείο Αιχμής του Ρ/Σ ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Υφυπουργός: Καλή σας μέρα

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτή την προαναγγελία που έκανε χθες ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης σε σχέση με την επιχείρηση που σχεδιάζει το Υπουργείο σας στο κέντρο της Αθήνας, για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, την απομάκρυνση τοξικομανών και άλλων εγκληματικών στοιχείων του πολύπαθου κέντρου. Πότε θα γίνει αυτή, έχει ήδη σχεδιαστεί, πείτε μας μερικά πράγματα παραπάνω κύριε Υπουργέ.

Υφυπουργός: Φαντάζομαι ότι κατανοείτε και εσείς και οι ακροατές ότι η ακριβής ημερομηνία και ώρα τέτοιου είδους επιχειρήσεων δεν προαναγγέλλεται. Η πρόθεση του Υπουργού και του Υπουργείου και ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μία όσο το δυνατόν αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση. Αφού προηγουμένως διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του χώρου και των πόρων για να μπορέσουν ως χώροι παραμονής ή κράτησης ή απέλασης να φιλοξενήσουν ενδεχομένως το αποτέλεσμα αυτής της επιχειρησιακής κινητοποίησης. Δεν είναι πάντως πάρα πολύ μακρινό.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, επομένως περιμένουμε άμεσες κινήσεις από το Υπουργείο, ούτως ή άλλως δεν μένει και πολύς χρόνος

Υφυπουργός: Εξάλλου παρά τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουνε οι κάτοικοι του κέντρου, το Υπουργείο δεν ξεκινάει κάτι μόλις τώρα. Υπάρχει ένα σχέδιο που υλοποιείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Και έχει αποτελέσματα, παρότι ξέρω ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό που ο κόσμος εκεί δικαιούται και δικαίως απαιτεί.

Δημοσιογράφος: Είστε δηλαδή σε θέση ως Υπουργείο να παρουσιάσετε συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτό το σχέδιο που λέτε ότι υπήρχε τόσο καιρό; Διότι κατά τα άλλα, μία απλή παρατήρηση των στοιχείων ή μία απλή βόλτα στο κέντρο, δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα.

Υφυπουργός: Και τα στοιχεία και η απλή παρατήρηση σε συγκεκριμένες περιοχές και σε ορισμένα σημεία έχουν διαφορά και δια γυμνού οφθαλμού, αλλά και με τα στοιχεία. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στο κέντρο με την διάθεση αρκετών δυνάμεων. Σας υπενθυμίζω ότι τον τελευταίο χρόνο, έχουν διατεθεί αποκλειστικά στη ΓΑΔΑ ακριβώς για το λόγο ενίσχυσης της αστυνόμευσης του κέντρου, το σύνολο των νεοεξερχομένων αστυφυλάκων του προηγούμενου Οκτωβρίου και το σύνολο των Ειδικών Φρουρών τους οποίους επίσης προσλάβαμε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Το σύνολο του νέου αστυνομικού δυναμικού τοποθετείται στο κέντρο στη βάση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που είναι στοχευμένο για το κέντρο της Αθήνας. Η ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσφατα, θα στελεχωθεί στη βάση αυτών των δυνατοτήτων που δημιούργησε η απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει λόγω ακριβώς των ιδιαιτεροτήτων αυτών, την αστυνομία από τις αναλογίες 1 προς 10 στις προσλήψεις και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία εξυπηρετούν την δημοσιονομική συγκυρία που όλοι γνωρίζουμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Όθωνα, μάλλον το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, το ότι να ρίχνεις αστυνομικούς στο δρόμο, δεν συνιστά και λύση του προβλήματος. Θέλω να πω ότι και οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο δρόμο θα πρέπει να πατάνε πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς λοιπόν ακούσαμε χθες κάτι που μοιάζει με ένα σχέδιο. Δηλαδή, μία επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα την φιλοξενία όσων από τους παράνομους μετανάστες και ταυτόχρονα τη μεταφορά τους σε ένα προσωρινό χώρο κράτησης μεταναστών στην Κοζάνη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για ποιο λόγο δεν υπήρχε ένα σχέδιο σαν αυτό; Δηλαδή, πολύ καιρό συζητάμε για πιθανούς χώρους φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, για την ανάγκη πραγματοποίησης τέτοιων επιχειρήσεων. Να σας το πω όπως το σκέφτεται ο κόσμος «γιατί έπρεπε να γυρίσει ο Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο»;

Υφυπουργός: Ακούστε, οι χώροι αυτοί, όλοι, δεν θα προκύψουν έτσι ξαφνικά. Έχουν πίσω τους μια δουλειά, έναν σχεδιασμό, μια προετοιμασία. Οι υποδομές ξέρετε δεν δημιουργούνται ως δια μαγείας. Φαντάζομαι είναι αυτονόητα πράγματα αυτά.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά δεν είναι και ένα πρόβλημα που ξεφύτρωσε χθες, κύριε Όθωνα

Υφυπουργός: Όχι βέβαια. Ούτε το πρόβλημα ξεφύτρωσε χθες, ούτε οι δημαγωγίες, οι λαϊκισμοί και οι ανευθυνότητες στη βάση τοπικιστικών αντιλήψεων προέκυψαν χθες. Όλα αυτά προσπαθεί η ελληνική Πολιτεία να διαχειριστεί εδώ και δεκαετίες, με γνωστά δυστυχώς αποτελέσματα. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι όπου ανακοινώνεται ή επιχειρείται να χωροθετηθεί μια τέτοια υποδομή, υπάρχει ένας γενικός ξεσηκωμός. Ελπίζω, πιστεύω και έχω τέτοιες ενδείξεις ότι το πρόβλημα πια έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό έντασης, που όλοι έχουμε γίνει ωριμότεροι. Και επομένως με τη διακομματική στήριξη που φαίνεται να υπάρχει στο πλαίσιο λειτουργίας μιας κυβέρνησης ευρύτερης πολιτικής και κοινοβουλευτικής στήριξης, δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις και για τον πολιτικό χειρισμό, και για την αποτελεσματικότητα τέτοιων ζητημάτων .

Δημοσιογράφος : Αυτό που έλειπε δηλαδή τόσο καιρό ήταν οι διακομιστές;

Υφυπουργός : Όχι, ήταν και η προετοιμασία των κέντρων πρώτης υποδοχής. Όσο και αν αυτό ακούγεται και παράδοξο και αυτοκριτικό για το πολιτικό σύστημα, η χώρα μόλις τον Οκτώβριο του 2010 απέκτησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεταναστευτικών ροών. Το σχέδιο αυτό υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε, έχει χρηματοδότηση και άρχισε να σχεδιάζει, να αναζητεί και να χωροθετεί τέτοιους χώρους, με τα προβλήματα που προανέφερα σε σχέση με την ταχύτητα υλοποίησης αυτών των υποδομών. Πέραν των άλλων χώρων που είναι σε εξέλιξη, το νεότερο στοιχείο είναι, ότι σήμερα υπήρξε στον Έβρο και σε άλλες περιοχές μία άμεση συνεννόηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξετάζουμε έτσι γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις για την αξιοποίηση του χώρου ενός στρατοπέδου στην Κοζάνη. Έτσι σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων από σήμερα, θα υπάρχει δυνατότητα σταδιακής αποπεράτωσης και αξιοποίησης χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και διαπράττουν διάφορα αδικήματα. Αδικήματα που πολλές φορές είτε λόγω του πλημμεληματικού τους χαρακτήρα, είτε λόγω των δικονομικών ζητημάτων που υπάρχουν, επιτρέπουν τη σύλληψη των μεταναστών και την απελευθέρωσή τους την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα την ίδια μέρα να βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

Δημοσιογράφος: Κάθε μέρα είναι στα κρατητήρια και την επόμενη μέρα αφήνονται ελεύθεροι.

Υφυπουργός: Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να επιλύσουμε. Ο αρχικός σχεδιασμός για την Κοζάνη είναι για χίλιους ανθρώπους. Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής Πολιτείας είναι μια τέτοια υποδομή τέτοιας χωρητικότητας να αρχίσει να λειτουργεί το γρηγορότερο δυνατό. Επιπλέον ένας τέτοιος χώρος έχει σαφή συμβολισμό και μήνυμα. Ότι σταδιακά όλοι όσοι συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν σε ένα χώρο και θα μένουν εκεί μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Διαφορετικά θα μένουν εκεί υπό συγκεκριμένους, όσο γίνεται αξιοπρεπέστερους όρους διαβίωσης και σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά θα είναι εκεί και δεν θα κόβουν βόλτες.

Δημοσιογράφος: Για τι χρονικό διάστημα μιλάμε, κύριε Υπουργέ; Για πόσο δηλαδή θα μπορεί ένας παράνομος μετανάστης να κάνει χρήση αυτού του χώρου;

Υφυπουργός: Αν δεν έχει προϋποθέσεις παροχής διεθνούς προστασίας, ασύλου ή οτιδήποτε άλλο θα μείνει εκεί μέχρι να γυρίσει στην πατρίδα του. Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο.

Δημοσιογράφος: Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, η επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους δεν είναι ένα απλό πράγμα. Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα.

Υφυπουργός: Όσο κόβουν βόλτες στις πλατείες και στα πάρκα της πόλης, όσο βρίσκουν συμπολίτες μας να τους στοιβάζουν με το αζημίωτο σε διαμερίσματα, δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται να γυρίσουν πίσω.

Δημοσιογράφος: Εγώ εκφράζω τον εξής προβληματισμό και φαντάζομαι θα είναι και προβληματισμός των ανθρώπων εκεί στο Υπουργείο που οργανώνουν όλα αυτά. Το να επιστρέψει κάποιος παράνομος μετανάστης που πιθανόν δεν έχει χαρτιά ή που ακόμα έχει κάψει τα δακτυλικά του αποτυπώματα, δεν είναι ένα απλό πράγμα. Όταν δε, είναι σε μια χώρα που για να προωθηθεί ένα αίτημα ασύλου μπορεί να κάνει μήνες και χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Θα πρέπει να γεμίσει όλη η Ελλάδα στρατόπεδα ή άλλους χώρους για να μπαίνουν οι παράνομοι μετανάστες, δεδομένου ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Υφυπουργός: Ξεκίνησα να σας πω το εξής: ότι για όσο διάστημα υπάρχει αυτή η κατάσταση, υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους είναι πράγματι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι πρώτοι όμως χίλιοι-δύο χιλιάδες που θα πάνε στα κέντρα κράτησης, απέλασης, φιλοξενίας, θα ξέρουν ότι θα μείνουν εκεί συνέχεια. Τότε να είστε σίγουρη ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι μετά από κάποιους μήνες που θα ζητήσουν με το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού που υπάρχει, παίρνοντας το εισιτήριό τους και κάποια πρώτα έξοδα για την πατρίδα τους, να φύγουν με δική τους βούληση. Και εν συνεχεία θα τους διαδεχθούν οι επόμενοι στους ίδιους χώρους.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, πολλοί είπαν όταν είδαν χθες τον κ. Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται τον κ. Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού και μετά να βγαίνει να κάνει αυτές τις δηλώσεις, μήπως όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της προεκλογική μάχης, ακουμπώντας, αν θέλετε, ένα ευαίσθητο σημείο αυτή τη στιγμή, του λεκανοπεδίου, αλλά και ευρύτερα των Ελλήνων. Πώς θα διασφαλιστεί ότι όλα αυτά θα συνεχιστούν και πώς θα πείσετε ότι δεν το κάνετε για προεκλογικούς λόγους;

Υφυπουργός: Ακούστε, κα. Κοσιώνη θα μπορούσα και εγώ να συμμεριστώ τη δυσπιστία και την καχυποψία, ακόμα, των προεκλογικών ενδεχομένως σκοπιμοτήτων. Αλλά ακριβώς αυτή η σκηνή που μόλις περιγράψατε, δηλαδή του κ. Χρυσοχοΐδη ως Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, να βγαίνει από μια επίσκεψη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπου μετά, από σχετική συνεννόηση και την πολιτική στήριξη για ένα πλαίσιο ενεργειών, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης προθέσεων. Γιατί συμπίπτει αυτή τη στιγμή σε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος, η άποψη ότι αυτό είναι η αλήθεια του αυτονόητου, που λέω εγώ εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ούτε για μικροκομματισμούς, ούτε για τοπικισμούς ούτε για προσωπικές ιδιοτέλειες στη διαχείριση αυτού του ζητήματος, το οποίο αφαιρουμένης της οικονομικής κρίσης, είναι προφανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα να διαχειριστεί.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, αυτή τη λογική προφανώς και οι πολίτες την καλωσορίζουν που λέτε. Από την άλλη, δεν μπορούν να μην στέκονται καχύποπτοι απέναντί σας, ειδικά οι κάτοικοι του κέντρου, που εδώ και πολλά χρόνια υποφέρουν αυτήν την κατάσταση και εικάζουν ότι μπορεί και όλο αυτό να είναι μια ωραία προεκλογική παράσταση, προκειμένου να χτυπηθούν τα άκρα. Τα άκρα Τα άκρα που πιθανά επηρεάζουν και τις ψήφους των δύο παραδοσιακών κομμάτων.

Υφυπουργός: Κρατείστε την κατανόησή μου για την δυσπιστία. Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά και έχει περάσει πολλά. Επομένως, δεν έχω εγώ τουλάχιστον καμία διάθεση αυτή τη στιγμή να διασκεδάσω την όποια ανησυχία ή επιφύλαξη έχει. Όμως, μην με βάζετε στη διαδικασία να κάνω κυνήγι μαγισσών ή δίκη προθέσεων. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι το Υπουργείο εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα επιμείνω, υλοποιεί ένα σχεδιασμό συνολικής διαχείρισης, ο οποίος απαντά στα σημεία εισόδου, στη διαχείριση, στο Άσυλο. Είπατε προηγουμένως τη γνωστή ιστορία με το ροζ χαρτάκι, ότι τώρα αυτό δεν υπάρχει στη χώρα. Υπάρχει η νέα Υπηρεσία Ασύλου, δεκάδες επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα, έχει συντομευθεί πάρα πολύ ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων, αποδοχής ή απόρριψής τους, κατά κύριο λόγο απόρριψης, διότι είναι ελάχιστοι όσοι από τους αιτούντες δικαιούνται πραγματικά άσυλο. Ξεκίνησε η διαδικασία χωροθέτησης χώρων Πρώτης Υποδοχής, ξεκινά μια διαδικασία άμεσα χώρων παραμονής, φιλοξενίας, κράτησης. Επομένως, υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο έχει ξεκινήσει, υλοποιείται και πρέπει να ενταθεί. Έχει ανάγκη αυτό το σχέδιο την ευρύτερη δυνατή πολιτική συνεννόηση και στήριξη. Και νομίζω ότι και τώρα που είναι, ας πούμε, προεκλογική περίοδος, και μετά τις εκλογές, η όποια κυβέρνηση, ο όποιος Υπουργός δεν έχει κανένα περιθώριο παρά να επικροτήσει αυτό το ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτών των δράσεων.

Δημοσιογράφος: Μακάρι, κύριε Υπουργέ, να γίνει έτσι. Στο μεταξύ βλέπω και μία δήλωση του κ. Λουκά Παπαδήμου πριν από λίγο ακριβώς γι’ αυτό το θέμα που συζητάμε, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επείγουσα ανάγκη και κορυφαία προτεραιότητα. Λέει ο κ. Παπαδήμος, διαβάζω, «είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης και γι’ αυτό οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Το οφείλουμε στου πολίτες της Αθήνας, που το επίπεδο της ζωής τους υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα». Είναι πάντως πολύ ευχάριστο που πλέον είναι ψηλά στις προτεραιότητές σας, ομολογώ.

Υφυπουργός: Όπως επίσης, θα ήταν πάρα πολύ ευχάριστο με τη συνεννόηση και τη συνευθύνη όλων των θεσμικών, αυτοδιοικητικών, πολιτικών παραγόντων να βρισκόταν η διάθεση τέτοιων χώρων και στην εγγύτερη του λεκανοπεδίου της Αττικής περιοχή.

Δημοσιογράφος: Εγώ δεν έχω καταλάβει, πάντως, τι έχει γίνει και έχουν αρθεί αυτές οι αντιστάσεις από τις περιοχές όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν αυτοί οι χώροι.

Υφυπουργός: Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν αρθεί, απλά είναι η ώρα η ελληνική πολιτεία να δείξει ότι μπορεί να είναι και πειστική, αλλά και αποτελεσματική. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το αστείο.

Δημοσιογράφος: γιατί δεν είναι πλέον διατεθειμένη η πολιτεία να υποχωρήσει μπροστά στις αντιδράσεις που θα εκφραστούν από την οποιαδήποτε τοπική κοινωνία.

Υφυπουργός: Εγώ θα συμπλήρωνα ότι υπάρχουν μια σειρά συνδυασμένων δράσεων και αντισταθμιστικών οφελών, οι οποίες δεν έχουν εξηγηθεί, πρέπει να εξηγηθούν, πρέπει να ενισχυθούν για να πάμε να χωροθετήσουμε αν είναι δυνατόν σε κάθε διοικητική περιφέρεια μία τέτοια υποδομή. Γιατί τότε μόνο θα ανασάνει η χώρα από αυτό το μεγάλο βραχνά.

Δημοσιογράφος: Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, κ. Υπουργέ, την Κυριακή θα κάνουμε παρέλαση με έντονη παρουσία της Αστυνομίας;

Υφυπουργός: Δυστυχώς, «καταφέραμε» ως χώρα να είναι και οι παρελάσεις αντικείμενο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αστυνομικών δυνάμεων. Προφανώς, το θέμα δεν είναι αστυνομικό. Δεν έπρεπε να καταντήσει αστυνομικό. Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα και αυτές τις μέρες υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, το αρτιότερο επιχειρησιακό σχέδιο. Όλα αυτά θα κριθούν, όμως. Πιστεύω ότι δεν είναι αυτή η δουλειά της Αστυνομίας, δεν θα έπρεπε η αστυνομία να ασχολείται με αυτό. Την υπερβαίνει και ως δυνατότητα, αν θέλετε, υπό την έννοια ότι εάν δεν πάρει την υπόθεση αυτή και η κοινωνία στο κομμάτι που της αναλογεί πάνω της, χωρίς καμία πλέον ανοχή, για να μην πω και υπόκωφη επιδοκιμασία τέτοιου είδους συμπεριφορών, επ’ αφορμή τέτοιου είδους εκδηλώσεων, τότε δεν πάμε καλά. Μπορεί τώρα να λέμε ή να γίνεται μία συζήτηση να καταργήσουμε τις παρελάσεις, του χρόνου θα καταργήσουμε την περιφορά των Επιταφίων και τον επόμενο δεν θα κάνουμε Ανάσταση. Αυτό είναι ντροπή και εν πάσει περιπτώσει δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αμιγώς αστυνομικά και πρέπει όλοι, πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κοινωνικές δυνάμεις, να πάρουν το μέρος της ευθύνης και του ρόλου που τους αναλογεί.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, εσείς πως το αναλύετε κ. Υπουργέ; Γιατί ο καθένας έχει τη δική του ανάγνωση σε αυτό το φαινόμενο. Είναι, κατά τη δική σας γνώμη, μία οργανωμένη αντίδραση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων ή είναι αυτό ενδεχομένως, σε συνδυασμό με μία γνήσια αγανάκτηση και αντίδραση των πολιτών ή μόνο το τελευταίο;

Υφυπουργός: Είναι ανάμικτο αν θέλετε την προσωπική μου άποψη. Όμως το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι οργανωμένες ομάδες, οι οποίες μέχρι τώρα αξιοποιούν χωρίς εξαίρεση οποιαδήποτε ευκαιρία ή δυνατότητα και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ένας αχταρμάς από ακροδεξιούς έως μπαχαλάκιδες υποτίθεται αριστεριστές, συνδικαλιστικές μικροσυντεχνείες. Όλο αυτό το μείγμα επικάθεται σε μία κατά τη γνώμη μου επιπόλαια ασυγχώρητη κοινωνική ανοχή. Ακριβώς γιατί ο κόσμος είναι πιεσμένος, πλήττεται, έχει αγανακτήσει και επομένως ίσως αρέσκεται στο να βλέπει να κάνουν πράγματα άλλοι που δεν τολμάει ή δεν θέλει να κάνει αυτός. Εκεί είναι ο πυρήνας του προβλήματος και εκεί είναι ο πολιτικός πυρήνας του προβληματισμού που πρέπει να έχουν οι πολιτικές και οι θεσμικές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι το πρόβλημα οι 50, οι 30, οι 100 ή οι 200. Είναι όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι αν πριν δυο χρόνια την ώρα που ο μέσος Έλληνας πήγαινε να καμαρώσει το λεβέντη του στην παρέλαση και εμφανίζονταν 10-20 τύποι για να κάνουν φασαρία, δεν το επέτρεπε, σήμερα το παρακολουθεί απαθώς. Και για όσο θα το παρακολουθεί απαθώς, το φαινόμενο θα αναπαράγεται και θα εντείνεται με την κατάληξη που ως λογική προέκταση ανέφερα, ότι δηλαδή μπορεί να συμβεί τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μετά από ένα χρόνο ή και φέτος.

Τελευταίες Αναρτήσεις