Αθήνα, 15 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις»
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις», ανέφερε τα εξής:
«Θεωρώ χρήσιμο να κάνω μία διευκρίνιση για μία εκ παραδρομής αναφορά στη συμπληρωματική δήλωση του κυρίου Υπουργού, που έχει κατατεθεί, διανεμήθηκε και ενσωματώνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Στην παράγραφο 4 του αναριθμημένου άρθρου 25, αναφέρουμε, «η Παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων και το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας». Αυτά ανήκουν στην ανώτερη και όχι στην ανώτατη –όπως εκ παραδρομής έχει αναγραφεί στη γραπτή δήλωση του Υπουργού- βαθμίδα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επομένως, για να καταγραφεί στα Πρακτικά, επαναλαμβάνω ότι ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ρύθμιση αυτή στη συγκεκριμένη διάταξη ήταν απολύτως λογική. Είχε τεθεί και από τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας, τον κ. Καρύδη, αλλά και από άλλους συναδέλφους των κομμάτων κι έγινε αποδεκτή ως απολύτως εύλογη.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για την προτεινόμενη επέκταση της διάταξης του άρθρου 20 –αν δεν κάνω λάθος- που αφορά την εξαίρεση από τη διαδικασία του αυτόφωρου για κάποια αδικήματα, και για κατηγορίες προσωπικού που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων όπου οι δασοφύλακες, οι θηροφύλακες κλπ. -όπως προτάθηκε από τον κ. Πλακιωτάκη- ανήκουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα ήθελα να πω ότι η συζήτηση γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα της πειρατείας στα εμπορικά πλοία, αλλά και η συζήτηση της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, άφησαν στη σκιά μία σειρά από ρυθμίσεις των λεγομένων «λοιπών διατάξεων» του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου, οι οποίες απαντούν ή επιλύουν πολύ σοβαρά ζητήματα του προσωπικού, των αρχηγείων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και κάνουν και θεσμικές παρεμβάσεις. Και χαίρομαι που επισημάνθηκαν και από τον Ειδικό Αγορητή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Για παράδειγμα αναφέρω τη νομοθετική ρύθμιση για την ενιαία τεχνική βάση των εναερίων μέσων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου η κατάσταση που μέχρι σήμερα υπήρχε, ήταν νομίζω πάρα πολύ σπάταλη σε ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Γίνεται μία μεγάλη τομή κι ένα μεγάλο βήμα.
Επίσης, επειδή σχετίζεται με το θέμα των εναερίων μέσων, επειδή και η Ειδική Αγορήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος συνολικότερα φύσει και θέσει είναι έξω από τα παιχνίδια της αγοράς- θα παρακαλούσα να μην παρασύρεστε ούτε από δημοσιεύματα που επικαλείστε, αλλά ούτε και από πολύ πρόχειρες και πρώτης ανάγνωσης προσεγγίσεις ζητημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει, παραδείγματος χάρη, η τροπολογία στην οποία αναφερθήκατε. Η τροπολογία αυτή δεν κάνει τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο παρά να προσδιορίζει και να αποκαθιστά τον τρόπο διαχείρισης και «συνεργασίας» και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως γίνεται και με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς Οργανισμούς, όταν κι εφόσον –όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει- υπάρχει μία σχέση παροχής υπηρεσιών οποιασδήποτε μορφής.
Είναι μία τυπική προσαρμογή της νομοθεσίας, ένα νομοθετικό κενό το οποίο καλύπτει η συγκεκριμένη τροπολογία. Και είναι πάρα πολύ μακριά από όλα όσα λένε αυτοί που δίνουν την τελευταία μάχη να μην αξιοποιήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτή τη δυνατότητα, διότι είναι προφανές ότι δεν εξυπηρετεί ορισμένα συμφέροντα του χώρου.
Γίνεται μία συνεχής επανάληψη, πιστεύω όχι ως «μήτηρ πάσης μαθήσεως», από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, για το θέμα επανασύστασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Επανασύσταση, όχι όπως όλοι εξάλλου αποδεχόμαστε, ενός οικονομικού, παραγωγικού, πολιτικού Υπουργείου στην υπηρεσία της καίριας αυτής για τη χώρα οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά ενός Υπουργείου που θα ενσωματώσει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Επειδή πραγματικά πιστεύω, ότι οι συνάδελφοι που θέτετε συνεχώς το θέμα δεν είστε υπάκουοι, αλλά απλώς ευπειθείς στο ισχυρό lobbying που γίνεται γύρω από αυτό το θέμα, θα παρακαλούσα να έρθετε στο Υπουργείο για μία ουσιαστική συζήτηση. Η ενημέρωση αυτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε επιτέλους ποιο είναι το σύγχρονο ενιαίο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, ποιες είναι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας στα πλαίσια του ενιαίου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε., ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας μας στα πλαίσια της Συνθήκης Σένγκεν και ποιος είναι ο αναβαθμισμένος, καίριος ρόλος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής σε όλα αυτά».