Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σχετικά με Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αποτελέσματα λειτουργίας της, κυβέρνηση Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου.
«Να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας . Πάντοτε με γνώμονα τους κανόνες του κράτους δικαίου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, μα πάνω απ’ όλα, παραμένοντας αδιάφθοροι».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα σε όλους. Ζήτησα να έχουμε σήμερα αυτή τη συνάντηση, γιατί βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια κάλυψης των θεμάτων που αφορούν τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος εν γένει.
Και επειδή είμαστε ακριβώς στους τρεις μήνες από την ίδρυση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, γι’ αυτό το λόγο θεώρησα σκόπιμο να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν το ρόλο της, τη λειτουργία της και βεβαίως να καταγράψουμε και τις επιτυχίες της.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλοι μας, πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία και βεβαίως και δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ θα συμβάλουμε σε μία αδικία που λειτουργεί εις βάρος των ίδιων των στελεχών της Αστυνομίας, των προσπαθειών τους και του ρόλου τους.
Θέλω ευθύς εξ αρχής να πω, ότι η λειτουργία της , αλλά και τα αποτελέσματα τα α’ τριμήνου της λειτουργίας της με τη νέα της μορφή, τη συνολική μορφή ως Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε. Αλλά πάνω απ’ όλα, είναι η επιβεβαίωση της επιλογής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φυσικά και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και της Κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, ότι δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο διαφθοράς και ότι το κράτος δεν χαρίζεται και δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν.
Αυτά τα αποτελέσματα τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στη σελίδα του Υπουργείου μας είναι αποτελέσματα του α’ τριμήνου –επαναλαμβάνω- και στην πραγματικότητα είναι η επιβεβαίωση και η δικαίωση της επιλογής μας να εισάγουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράλληλη δράση με άλλες παραδοσιακές υπηρεσίες, δίωξης των εγκλημάτων και των αδικημάτων που αφορούν την φορολογική νομοθεσία.
Θέλω όμως, να τονίσω ότι η δράση της νέας Υπηρεσίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ενάντια στην επιχειρηματικότητα. Αντίθετα είναι δράση υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είναι δράση υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στην οικονομία. Είναι δράση που προστατεύει το δικαίωμα κάθε υγιούς επιχειρηματία να ανταγωνιστεί ελεύθερα σε υγιείς βάσεις στην οικονομία, να αναζητήσει το κέρδος και να αποδώσει αυτά που οφείλει προς το δημόσιο και το κράτος.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η δράση της νέας Υπηρεσίας είναι μία δράση υπέρ της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Είναι όμως, ταυτόχρονα και δράση συγκεκριμένη, συνειδητή, σοβαρή επιλογή, οργανωμένη προσπάθεια ενάντια στο οικονομικό έγκλημα. Ενάντια σε πάσης φύσεως οικονομική διαπλοκή που υποτιμά και προσβάλλει το κοινωνικό σύνολο και θέτει σε αμφισβήτηση τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας μας.
Γι’ αυτούς όλους τους λόγους και κυρίως για τα μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα, τις μεγάλες επιτυχίες θέλω να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες, τα στελέχη της υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας στην ίδια κατεύθυνση πάντοτε με γνώμονα τους κανόνες του κράτους δικαίου, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, μα πάνω απ’ όλα, παραμένοντας αδιάφθοροι.
Αυτή είναι η επιταγή της ελληνικής κοινωνίας, είναι η εντολή του ελληνικού λαού, αυτό απαιτεί από την Κυβέρνηση και αυτό απαιτεί η Κυβέρνηση και από εσάς, αυτό επιβάλλεται από την πλήρη εφαρμογή των νόμων.
Από τις αρχές Αυγούστου του 2011, που άρχισε τη λειτουργία της η νέα Υπηρεσία, έχει θέσει μία πολύ συγκεκριμένη και καινούργια βάση από τη μία πλευρά στην παράλληλη δράση που σας εξήγησα προηγουμένως, αλλά ταυτόχρονα και στη συμπληρωματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και στην προστασία της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας.
Στις σημαντικές της επιτυχίες συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με πολύχρονη δράση που έκαναν απάτες κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής εταιρείας, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Απάτες εις βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κέρδος χρηματικά ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης ήταν η οργάνωση και η υλοποίηση μεγάλων αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπισμού και σύλληψης εμπλεκομένων σε ηλεκτρονικές απάτες και σε υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και σήμερα το πρωί, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες νομίζω ότι ολοκληρώνονται. Η μία αφορά -θα βγουν αργότερα οι ανακοινώσεις, οι λεπτομερείς επί των δύο αυτών υποθέσεων- μια εταιρεία μεταλλικών κατασκευών στην Μαγνησία, στο Βόλο, όπου επρόκειτο για περίπτωση Hacking με συνολική ζημιά, η οποία υπολογίζεται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η άλλη, αφορά πνευματική ιδιοκτησία, παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με δορυφορικά σήματα και ταινίες. Όλη η υπόθεση αυτή έχει διαδραματιστεί στην περιοχή της Δωδεκανήσου και των Χανίων. Τα εκατομμύρια είναι επίσης πολλά και χωρίς να έχουν υπολογιστεί επαρκώς. Αλλά με τις ανακοινώσεις που θα έχετε από την υπηρεσία επισήμως σήμερα θα έχετε όλα τα στοιχεία με τις λεπτομέρειες.
Επιπλέον, η Υπηρεσία προχώρησε αυτό το τρίμηνο, στον εντοπισμό και την περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών συμπεριφορών που αφορούν στη φοροδοτική και την εισφοροδοτική νομοθεσία.
Ανέπτυξαν επιχειρησιακή δράση στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας, της ανασφάλιστης εργασίας, για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, την μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κλπ.
Όμως, εσείς που γνωρίζετε το αστυνομικό ρεπορτάζ και παρακολουθείτε εκ των πραγμάτων για πολλά χρόνια την αντιμετώπιση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος. Είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζετε ότι ο χώρος της λαθρεμπορίας καυσίμων ήταν περίπου άβατο για πολλά χρόνια.
Ε, λοιπόν, δεν είναι πλέον άβατο. Ακόμα και σήμερα, τώρα που μιλούμε βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα επιχείρηση, πέρα από εκείνες που προηγήθηκαν στην προηγούμενη φάση, μία νέα επιχείρηση με τη σύλληψη δύο υπευθύνων και ενδεχομένως και άλλων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, που αφορούν πλαστά πιστοποιητικά, οργάνωση λαθρεμπορίας καυσίμων σε δύο πρατήρια με διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις αργότερα από τις υπηρεσίες και το Γραφείο Τύπου.
Επίσης, θέλω να αναφερθώ στα παράνομα τυχερά παιχνίδια, γιατί και σε αυτό τον τομέα υπήρξαν σημαντικές προσπάθειες, οργανωμένες επιχειρήσεις. Σας θυμίζω το οργανωμένο παράνομο Καζίνο, το οποίο αποκαλύφθηκε και συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι, που λειτουργούσε ως δήθεν Πολιτιστικό Σωματείο Φίλων Προώθησης του Διαδικτύου.
Από την έναρξη λειτουργίας της νέα Υπηρεσίας και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί 4.062 καταγγελίες στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, στον ειδικό αριθμό καταγγελιών τον «11012», τον οποίο για μια ακόμη φορά σας παρακαλώ να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες, τους ακροατές και τηλεθεατές σας.
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ειδική, αυτοτελής, κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και υπάγεται όπως γνωρίζετε απ’ ευθείας στον Αρχηγό του Σώματος.
Γι’ αυτό το λόγο, η νέα Υπηρεσία λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα του οργανωμένου εγκλήματος. Έχει αρμοδιότητα σε εθνικό επίπεδο, παρεμβαίνει σε όλες τις πηγές πληροφοριών εντός και εκτός της χώρας. Συνεργάζεται με την Europol και την SECI για την ανατολική Ευρώπη, όπως επίσης και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για θέματα που έχουν σχέση με τη διεθνή δραστηριότητα των εγκληματιών εκείνων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και ταυτόχρονα έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία, με το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων.
Οι νέες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξ ορισμού ασχολούνται με όλα τα διωκτικής, ποινικής φύσεως θέματα, που αφορούν οικονομική εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά. Και επαναλαμβάνω λειτουργούν υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα οργανωμένου εγκλήματος και όχι του οικονομικού Εισαγγελέα ο οποίος εποπτεύει τις Υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης οικονομικού εγκλήματος και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δικαιώσουμε τη δουλειά των Υπηρεσιών και να την αναγνωρίσουμε. Η Οικονομική Αστυνομία κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών και ο Οικονομικός Εισαγγελέας, όπως επίσης και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών όταν χρειαστούν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας όπως την έχουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας και όχι από τις Υπηρεσίες της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία θα συνεχίσει την παράλληλη δράση της.
Γιατί εάν αυτή η λεπτομέρεια δεν αποσαφηνιστεί στην πράξη και στη δράση, τότε δεν θα έχουμε πετύχει το στόχο μας ο οποίος ήταν ακριβώς η επιλογή της παράλληλης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να αποτρέπεται η περίπτωση της διαφθοράς και να περιορίζεται το πεδίο όπου θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος, σε μια οικονομία που για πολλά χρόνια λειτούργησε με το παραεμπόριο, σε μια οικονομία όπου η διαφθορά κατοικοεδρεύει σε διάφορους θύλακες της δημόσιας ζωής αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
Πέρα όμως, από τους γενικούς ρόλους, για τη δίωξη κάθε οικονομικής εγκληματικής δραστηριότητας, η νέα Υπηρεσία όπως ξέρετε, θα ελέγχει βεβαιώσεις και θα βεβαιώνει παραβάσεις σε βάρος των Οργανισμών της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Πρόνοιας και της περίθαλψης των πολιτών, δηλαδή για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καταγραφή ασφαλιστικών εισφορών, για παράνομες συνταγογραφήσεις, για ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.
Και ήδη, όπως θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από τον απολογισμό ο οποίος δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας , υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε αυτή την κατεύθυνση από το ειδικό Τμήμα της Υπηρεσίας που ασχολείται με τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης.
Θα παρεμβαίνει επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης της δημόσιας περιουσίας, θα παρεμβαίνει στην αυθαίρετη καταπάτηση ανταλλάξιμων και δημόσιων κτημάτων, καθώς επίσης και στην αδιαφανή, παράνομη ή εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών διαχείριση των κοινοτικών πόρων, των χρηματοδοτήσεων και των ενισχύσεων. Κάτι, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανείς, ο οποίος το είχε στο πεδίο της ευθύνης του και της δραστηριότητάς του.
Θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω ότι με στον πρόσφατο Νόμο 3986/2011, ενσωματώσαμε μια νέα διάταξη με την οποία η Οικονομική Αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα για πρόσβαση στο φορολογικό απόρρητο, στο τραπεζικό απόρρητο, στο χρηματιστηριακό απόρρητο και στο επιχειρηματικό απόρρητο των προσώπων που ελέγχονται για φορολογικές παραβάσεις ποινικού χαρακτήρα. Γεγονός, το οποίο της δίνει μεγάλη ισχύ αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και πάρα πολλές δυνατότητες για τη δράση τους, την οργάνωση των επιχειρήσεων και συνολικά την εν γένει λειτουργία της.
Τέλος, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η νέα Υπηρεσία ,όπως και η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργούν στο πλαίσιο της νέας δομής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό τι σημαίνει; Ότι παρέχεται προνομιακός χώρος και πεδίο συνεργασίας με τις άλλες αντίστοιχες ή παράπλευρες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας ή των Σωμάτων τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο μας, που έχουν παραπλήσιο αντικείμενο ή το ίδιο σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, αντικείμενο.
Τι εννοώ. Εννοώ ότι η νέα Υπηρεσία θα συνεργάζεται στενά με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς όπως γνωρίζετε είναι η Ελληνική Ακτοφυλακή η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει την ευθύνη για τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο.
Ενώ, επίσης είναι δεδομένη και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη από όλους η συνεργασία της με τις δυο Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων, την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε ως Υπουργείο, έχουν επεκτείνει την αρμοδιότητά τους στο σύνολο των υπηρεσιών και των στελεχών του δημόσιου τομέα, όπως επίσης και στο σύνολο των δραστηριοτήτων των στελεχών των πάσης φύσεως διεθνών Οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, ή των διεθνών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Έτσι, με αυτή τη ρύθμιση δώσαμε τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό και κυρίως από τους διεθνείς Οργανισμούς ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και τις συνέργιες οι οποίες αναπτύσσονται κάθε φορά και που εκφεύγουν εκ των πραγμάτων μέχρι σήμερα της νόμιμης διαδικασίας ελέγχου.
Θεώρησα σκόπιμο να σας κάνω αυτή την παρουσίαση και να είμαι εδώ προκειμένου να απαντήσω και σε ερωτήσεις αν χρειαστεί επ’ αυτού, δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε δει μια απίθανη σύγχυση γύρω από το ρόλο της Οικονομικής Αστυνομίας, πώς εμπλέκεται και πώς συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ, ποιος Εισαγγελέας είναι εκείνος ο οποίος έχει την ευθύνη και είδα μάλιστα ότι αξιοποιήθηκε η πρόσφατη δουλειά της Οικονομικής Αστυνομίας ως μια αφορμή ιδιαίτερης προβολής άλλων, πέρα εκείνων που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Αναφέρομαι σε όλες τις τελευταίες συλλήψεις επωνύμων οι οποίες δεν έχουν να κάνουν τίποτε ούτε με το ΣΔΟΕ, ούτε με τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Είναι υποθέσεις οι οποίες κατέληξαν σε αποτέλεσμα μετά από την ενδελεχή έρευνα των στελεχών της Αστυνομίας και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και σε συνεργασία με την Ασφάλεια. Ή είναι περιπτώσεις για τις οποίες εντάλθηκε η Ελληνική Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Ασφάλειας να συνδράμουν από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, δηλαδή από άλλη εισαγγελική Αρχή και όχι από τον οικονομικό Εισαγγελέα.
Ο οικονομικός Εισαγγελέας είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, νομοθετήσαμε πρόσφατα τη λειτουργία του. Θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος έλειπε από τη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικός, θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη όλων των υποθέσεων από εδώ και πέρα. Αλλά το συνολικό εγχείρημα για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να έχει και που όλοι αναμένουμε, εάν επιτρέψουμε να συνεχίσει η σύγχυση η οποία μέχρι τώρα φαίνεται ότι τείνει να δημιουργηθεί.
Για μια ακόμη φορά θέλω να συγχαρώ τους αξιωματικούς και τα στελέχη της νέας Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να σας καλέσω να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος, την ίδια δέσμευση και την ίδια στράτευση στην υπηρεσία του νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια ερώτηση εκτός πλαισίου αναφοράς αν μου επιτρέπετε για να πάμε μετά στα υπόλοιπα. Επειδή αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες η διαδοχολογία μέσα στο ΠΑΣΟΚ και επειδή φέρεστε κι εσείς ένας εκ των δελφίνων να μου επιτραπεί η ορολογία, μια τοποθέτηση θα θέλαμε πάνω σε αυτό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται νομίζω ότι δύσκολα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν ότι στέκονται υπεύθυνα μπροστά στις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία. Και για να είμαι πιο σαφής, θεωρώ όλη αυτή τη συζήτηση εξαιρετικά ανεύθυνη. Υπό την έννοια ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ένα νέο εγχείρημα αναγκαίο απ’ όλες τις απόψεις όπως απεδείχθη από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, την οποία πρέπει να τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Αυτή τη στιγμή, η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από εσωτερικές διαδικασίες ή αυτό το οποίο ζητείται από ορισμένες πλευρές, ν’ ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ , που βεβαίως με τη σειρά του θ’ απελευθερώνει και τον καθέναν να τοποθετηθεί λέγοντας τη δική του αλήθεια για το γίγνεσθαι, γι’ αυτά που έγιναν, για το πώς φτάσαμε εδώ κι όλα αυτά, , θέλω να είμαι απολύτως σαφής, ότι είναι μια καθαρή υπονόμευση της προσπάθειας του Λουκά Παπαδήμου και της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, στην οποία συμμετέχω.
Από την άποψη αυτή, δεν έχω καμία απολύτως ανάμιξη. Δεν συμμετέχω δηλαδή καν στις συζητήσεις που έχουν αυτού του είδους τα σενάρια.
Δεύτερον, όσον αφορά τις εξελίξεις αυτές καθαυτές, τις εξελίξεις που αφορούν το ΠΑΣΟΚ: Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της νέας εθνικής προσπάθειας, την οποία καταβάλλουμε αυτή την περίοδο με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου αποτελεί και είναι ο κορμός, είναι το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, και πάνω απ’ όλα ο ίδιος ο Πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θεωρώ ότι αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Και μάλιστα, αναρωτιέμαι πολλές φορές όταν ακούω τέτοιου είδους συζητήσεις: είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε η χώρα να είχε φτάσει μέχρι εδώ που είμαστε με τη δανειακή σύμβαση που αφήνει νέα περιθώρια, χωρίς το Γιώργο Παπανδρέου;
Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, τη χώρα, τους κυβερνητικούς παράγοντες, τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο να αγνοεί τη συνδρομή και τη βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου από μια θέση ευθύνης;
Λοιπόν, δεν αντιλαμβάνομαι αυτές τις συζητήσεις. Κι όχι μόνο αυτό, τις θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και επιπλέον οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όποτε και αν ανοίξουν, θα είναι διαφορετικές στην περίπτωση που η χώρα έχει κερδίσει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια κι έχει διασωθεί και θα είναι διαφορετικές στην περίπτωση που η χώρα έχει πτωχεύσει κι έχει οριστικά χρεοκοπήσει.
Γι’ αυτό δεν έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και θα έλεγα, και το επαναλαμβάνω, λειτουργεί μάλλον υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται. Γιατί μπροστά μας, έχουμε πρώτα απ’ όλα, να επιταχύνουμε την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας, να εξασφαλίσουμε την 6η δόση των 8 δισεκατομμυρίων και την 7η δόση των 80 δισεκατομμυρίων το Φεβρουάριο, να ψηφίσουμε προϋπολογισμό, να υλοποιήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όλες τις επιλογές μας, και να βγάλουμε την Ελλάδα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής. Και από κει και πέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας και της συνεργασίας με όλα τα κόμματα, θα προχωρήσουμε στις εκλογές όπως έχουμε δεσμευθεί.
Αλλά, αναρωτιέμαι, στον πρωτεργάτη της προσπάθειας μέχρι τώρα και στον πολιτικό, ο οποίος έκανε την υπέρβαση, ακριβώς για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα που δίνει νέα πνοή και ελπίδα στον κόσμο, σ’ αυτόν θα πρέπει να απαγορεύσει κάποιος άλλος να κριθεί από τον ίδιο το λαό για τον οποίο εργάστηκε;
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν θεωρώ ότι όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, είναι ανεύθυνα. Η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, θεωρώ ότι πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, να πετύχουμε τους στόχους μας ως χώρα, να κερδίσουμε τη διαπραγμάτευση, σ’ ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο και αβέβαιο όπως είναι αυτό που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά εμένα προσωπικά, σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, πίστευα και πιστεύω και πάντα θα πιστεύω, στην αξία της δουλειάς και του συγκεκριμένου αποτελέσματος, της στράτευσης και της δέσμευσης. Δεν έχει κανένα νόημα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να εμφανίζονται διάφοροι ως wannabe -δες. Δε γίνεται.
κ. ΝΤΑΣΚΑΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Υπουργέ, έχετε μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και στο ΠΑΣΟΚ, από τα ιδρυτικά του μέλη, στον ευρωπαϊκό ορίζοντα επίσης έχετε δραστηριοποιηθεί πάρα πολλά χρόνια. Είπατε προηγούμενο ότι αλλιώς θα κριθεί, άλλες θα είναι οι εξελίξεις αν σωθεί η χώρα και πάμε έτσι, άλλες θα είναι αν δε σωθεί η χώρα.
Επικαλούμαι την εμπειρία σας για να μας πείτε με ειλικρίνεια, πόσες πιθανότητες δίνετε στο να μη σωθεί η χώρα ή να πάμε σε ενός είδους χρεοκοπία. Και σας καλώ, όχι ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά με την προηγούμενη εμπειρία σας, να πείτε στον ελληνικό λαό πόσες πιθανότητες έχουμε ν’ αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου, θα σας απαντήσω ότι η Ελλάδα θα διασωθεί εφ’ όσον διασωθεί η Ευρώπη. Και εφ’ όσον η Ελλάδα σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Όμως, αυτή τη στιγμή έχουμε μια απίστευτη αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί μετά από τόσα χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι αδυναμίες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τις οποίες ορισμένοι εξ ημών, μεταξύ των οποίων και εγώ και βεβαίως και ο κ. Παπανδρέου όπως και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες την εποχή εκείνη, είχαμε επισημάνει.
Η Ευρώπη προχώρησε στη Νομισματική Ένωση αλλά δεν προχώρησε στην Οικονομική Ένωση. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Εάν λοιπόν δεν προχωρήσουμε με ταχύτητα, με αποφασιστικότητα σε νέους θεσμούς της Οικονομικής Ένωσης της Ευρώπης, θα δυσκολευθεί πολύ η Ευρώπη ν’ αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιθέσεις, τις οποίες κάνουν οι αγορές, εναντίον των επιμέρους κρατών.
Σήμερα, είναι η Ιταλία, χθες, ήταν η Ελλάδα, αύριο μπορεί να εμφανιστεί η Ισπανία ή η Γαλλία και πάει λέγοντας. Στην πραγματικότητα η Ευρώπη πρέπει ν’ απαντήσει και θ’ απαντήσει συνολικά. Έχω λοιπόν την ελπίδα ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο ωριμάζει η ιδέα για μια ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ωριμάζει η ιδέα για τη δημιουργία νέων θεσμών στο ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορούν ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κρατών και στις διαφορετικές διαρθρώσεις των εθνικών οικονομιών μέχρι να οργανωθεί μια συνολική ευρωπαϊκή οικονομία όπως την είχε προβλέψει η Συνθήκη, αλλά με ευθύνη των κυβερνήσεων καθυστέρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, που είναι ένα πλαίσιο που ξεπερνάει και τις δυνάμεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και του ίδιου του ελληνικού λαού, εμείς δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο πέραν του να συνεχίζουμε να προσπαθούμε προκειμένου να δίνουμε τη δυνατότητα στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς εμάς στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Το λέω αυτό και χρησιμοποιώ αυτή τη διατύπωση, και σας ευχαριστώ κ. Ντάσκα που μου κάνατε αυτή την ερώτηση γιατί σπάνια έχω την ευκαιρία να μιλάω με την ευρωπαϊκή μου εμπειρία. Γιατί όλο αυτό που παρακολουθούμε τώρα, είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται στην πραγματικότητα εκτός του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης, είναι στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας. Και όταν είμαστε στο πεδίο της διακυβερνητικής συνεργασίας, δηλαδή χρειάζονται αποφάσεις κυβερνήσεων των κρατών, τότε αμέσως χρειάζονται και τα εθνικά Κοινοβούλια. Και γι’ αυτό βλέπετε ότι η δανειακή σύμβαση πρέπει να περάσει απ’ όλα τα Κοινοβούλια. Γιατί η κάθε κυβέρνηση έχει αποφασίσει για λογαριασμό του Κοινοβουλίου της. Δεν είναι το θεσμικό όργανο της Ένωσης που αποφάσισε και το οποίο απλώς θα χρειαζόταν την εφαρμογή της Συνθήκες, της κοινοτικής έννομης τάξης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό όμως, φέρνει επιπλέον δυσκολίες σ’ εμάς. Γιατί, η δική μας τύχη, η δική μας προσπάθεια, αξιολογείται όχι μόνο από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, αλλά αξιολογείται από τα Κοινοβούλια, δηλαδή από κάθε πολιτική ομάδα, μικρή ή μεγάλη πολιτική ομάδα του κάθε εθνικού Κοινοβουλίου, πολλά εκ των οποίων, για να μη σας πω τα περισσότερα, στην πραγματικότητα στηρίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό και βλέπετε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του κενού, της Συνθήκης του Μάαστριχτ που δεν έδινε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσουν και να βοηθήσουν κράτη μέλη της ΟΝΕ, της ευρωζώνης, όταν αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές πιέσεις και έχουν προβλήματα με τα ελλείμματά τους και το δημόσιο χρέος.
κ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Υπουργέ, καλές οι εισαγωγικές σας απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα πολιτικά θέματα, εγώ θέλω να σας προσγειώσω εδώ στην ανώμαλη πραγματικότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Αναφερθήκατε κι εσείς ήδη σε αυτό το ζήτημα, θα ήθελα να ήσαστε πιο σαφής όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του Υπουργείου, του προϋπολογισμού δηλαδή για το Υπουργείο και ειδικότερα για την Οικονομική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου επενδύετε πάρα πολλά. Και δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν και οι εγγυήσεις εκείνες που θα διασφαλίσουμε αυτό το ορμητικό, όπως το περιγράφετε κι ο ίδιος, ξεκίνημά της.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τις εγγυήσεις που αφορούν τη δέσμευση της Αστυνομίας και ιδιαίτερα της νέας Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι δεσμεύσεις είναι μπροστά μας και είναι πάρα πολύ ισχυρές και θα τις ακολουθήσουμε.
Από κει και πέρα όμως, δεν είναι μόνο η Υπηρεσία αυτή το κράτος. Εγώ θα απευχόμουν αυτή τη στιγμή να συλληφθούν οι πάντες, όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο.
Θα έλεγα όμως ότι αυτή η διαδικασία η οποία ξεκινάει, ας κινητοποιήσει τους πάντες και ας πάνε πιο γρήγορα, προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους και να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Θα ήταν ευχής έργο για την ελληνική κοινωνία, θα ήταν ευχής έργο για την εθνική οικονομία. Το ίδιο ισχύει υποθέτω και για τη δουλειά την οποία κάνει το ΣΔΟΕ και το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Και όπου χρειάζεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ασφάλειας ή των Υπηρεσιών κατά τόπους στα Τμήματα, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, θα την παρέχουμε.
Τώρα, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2012, εκεί αποτυπώνονται οι πολιτικές επιλογές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Σήμερα γίνεται η συζήτηση στη Βουλή, είναι η πρώτη παρουσίαση ουσιαστικά του νέου προϋπολογισμού, όλα τα πολιτικά κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για όλους τους τομείς.
Εμείς έχουμε συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαμε εντοπίσει κάποια προβλήματα. Εντοπίσαμε ορισμένες μικρές αποκλίσεις , ήδη έθεσα το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο τομέας της ασφάλειας θα πρέπει να είναι ένας τομέας που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψιν και κυρίως η χρηματοδότηση των Υπηρεσιών που αφορούν την ασφάλεια.
Έχω την αίσθηση ότι ήταν πολύ καλό το πνεύμα της συνεργασίας, το οποίο είχαμε όλη αυτή την περίοδο, τόσο ο Υφυπουργός ο κ. Μανώλης Όθωνας όσο και εγώ με τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Σαχινίδη, αλλά και τον κ. Βενιζέλο τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα έχουμε κάποιο θέμα επιπλέον και σοβαρό.
Τώρα, αν υπονοείτε τις ρυθμίσεις για το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας… δεν το εννοείτε… εν πάση περιπτώσει, σπεύδω να πω όμως ότι και γι’ αυτό το θέμα εμείς έχουμε ήδη προετοιμαστεί. Ήδη συγκροτήσαμε, με μια απόφαση μου την προηγούμενη εβδομάδα μια διακλαδική Επιτροπή στο πλαίσιο της επιτελικής μονάδας του Υπουργείου μας, προκειμένου όλα τα Σώματα, οι εκπρόσωποι από τα Σώματα και τις Οικονομικές Υπηρεσίες και οι συνδικαλιστές να μπορέσουν να συζητήσουμε και να εντοπίσουμε θέματα, να ετοιμαστούμε, προκειμένου εάν και όποτε χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι με τα δικά μας επιχειρήματα.
Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής. Εξ όσων γνωρίζω την περασμένη Τετάρτη ο κ. Πεπόνης συγκάλεσε στο ΣΔΟΕ μια σύσκεψη και απέστειλε προς τις Εφορίες μια εγκύκλιο με την οποία ζητάει οι οφειλές που βεβαιώνονται από τις Εφορίες, μιας και φαντάζομαι ότι αυτές είναι οι αρχές που κάνουν αυτή τη διαδικασία, να στέλνονται στον ίδιο και όχι σε κάποιον άλλο Εισαγγελέα ούτως ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο εκείνος. Αυτό πώς επηρεάζει το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου. Το διευκολύνει πάρα πολύ, δεδομένου ότι ακριβώς είναι αυτό το οποίο σας ανέφερα κι εγώ. Για να πετύχει το εγχείρημα και η επιλογή της παράλληλης δίωξης του οικονομικού εγκλήματος πρέπει να υπάρχει διακριτός ρόλος του ΣΔΟΕ και του Οικονομικού Εισαγγελέα με την Οικονομική Αστυνομία και τον Εισαγγελέα του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο οποίος εποπτεύει τη δική μας Υπηρεσία.
Αν δεν λειτουργήσει και αν δεν έχουμε διακριτούς ρόλους και παράλληλη δράση, πολύ σύντομα, σας το υπογράφω αυτό, θα ξαναζήσουμε φαινόμενα του παρελθόντος όπου η διαφθορά θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
Όσο δεν υπάρχει η διακριτή σχέση, όσο δεν υπάρχει μια αυστηρότητα όσον αφορά τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία όπως αντιλαμβάνεστε έχει και τη συναρμοδιότητα της, τη δίωξη παράνομων εγκληματικών πράξεων οικονομικού ενδιαφέροντος σε όλο το χώρο του δημόσιου τομέα, εάν δεν λειτουργήσει και δεν διαφυλαχθεί αυτή η αρμοδιότητα και η λειτουργία, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση. Τις οφειλές των ατόμων που συλλαμβάνει η Οικονομική Αστυνομία ποιος τους βεβαιώνει, η ίδια η Οικονομική Αστυνομία ή κάποια φορολογική Αρχή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Αστυνομία κάνει κατ’ αρχάς τη δικογραφία. Πιστοποιεί, παρακολουθεί. Έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλη την κατάσταση των φορολογουμένων, το τι χρωστάνε και το τι δεν χρωστάνε. Στις περιπτώσεις τις οποίες έχουν ήδη συλληφθεί όπως σας είπα, είχαν εντολή από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Άρα λοιπόν με βάση αυτή την εντολή κινήθηκαν και έκαναν τις συλλήψεις.
Από κει και πέρα, εάν σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη που αναλαμβάνει την υπόθεση έχει γίνει κάποιος συμβιβασμός με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό είναι θέμα στο οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.
Β. ΓΚΑΪΝΤΕΣ (« MEGA »): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επανέρθουμε στην πολιτική επικαιρότητα η οποία και μονοπωλεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Θα ήθελα να σας πω ότι τη συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ την έχουν φέρει κυρίως πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάποια μάλιστα εκ των οποίων είναι και Υπουργοί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, οι οποίοι μάλιστα έχουν θέσει και υποψηφιότητα για τη διαδοχή.
Εσείς σε περίπου που ανοίξει αυτή η συζήτηση, ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε με παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου είτε με κάποιο άλλο τρόπο, σκέφτεστε να είστε υποψήφιος ή το αποκλείετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν θα συμμετάσχω κατ’ ουδένα λόγο και με κανένα τρόπο σε μια τέτοια συζήτηση η οποία γίνεται εκτός τόπου και χρόνου , κυριολεκτικά.
Σε μια περίοδο εθνικής προσπάθειας, όπου χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στον βασικό κορμό υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των στελεχών του, είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι.
Β. ΓΚΑΪΝΤΕΣ: Στη συζήτηση κ. Υπουργέ που θα ανοίξει, θα εμπλακείτε; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς είσαστε έτοιμος να μου απαντήσετε μετά βεβαιότητος εάν μέχρι τα μέσα Φλεβάρη για παράδειγμα η χώρα θα έχει διασωθεί; Όχι. Τότε λοιπόν η ερώτηση τι νόημα έχει;
Β. ΣΥΡΡΟΣ (« STAR »): Κύριε Υπουργέ μιας και αναφέρθηκε το θέμα της διαδοχής, εγώ αντιλαμβάνομαι, ρωτώντας βέβαια εσάς, δεν είναι άποψη μου, ότι αν ανοίξουν οι διαδικασίες και κατέβει ο κ. Παπανδρέου στηρίζετε Παπανδρέου και δεν συμμετέχετε στη διαδοχή πρώτον. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και ένα δεύτερο. Στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας –αναφέρομαι πια στα οικονομικά – οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες θα διώκονται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν πιστοποιείται παράνομη δραστηριότητα ή μια πράξη η οποία είναι εκτός των νόμων του κράτους, βεβαίως. Ούτως ή άλλως όμως για το Δημόσιο προβλέπονται και οι εσωτερικές διαδικασίες του Δημοσίου. Όμως , εάν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο πιστοποιεί παράνομη πράξη από στελέχη του Δημοσίου ή πιστοποιείται διαφθορά, βεβαίως και είναι αντικείμενο της Οικονομικής Αστυνομίας.
Β. ΣΥΡΡΟΣ: Διευκρινιστικά απλώς. Δεν αναφέρομαι στη διαφθορά, αναφέρομαι σε οφειλέτες που συλλαμβάνονται μεν, αλλά λένε «εμένα μου χρωστάει το κράτος τόσα. Δηλαδή δεν δέχεται το κράτος συμψηφισμό και εμένα μου περνάνε χειροπέδες και διαπομπεύομαι». Και μια απάντηση για το ερώτημα αν στηρίζετε Παπανδρέου ή δεν συμμετέχετε καθόλου στη διαδοχή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό όμως, επαναλαμβάνω στην ερώτηση σας, προβλέπεται από τη νομοθεσία, δηλαδή η δυνατότητα του συμψηφισμού των χρεών. Επομένως, δεν εμπίπτει στη δικιά μας αρμοδιότητα. Εκτός αν δεν το ξέρει. Δηλαδή αν έχει καταγγελθεί ή έχει πιστοποιηθεί μια οφειλή προς το Δημόσιο και δεν γνωρίζει η Αστυνομία ότι υπάρχει αντίστοιχη οφειλή και ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οφειλέτης δεν έχει κινήσει τη διαδικασία συμψηφισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν κάποιες αμοιβαίες προσεγγίσεις και αμοιβαίες εξηγήσεις.
Τώρα, όσον αφορά την πρώτη σας ερώτηση, στο πολιτικό πλαίσιο, θα συνεχίσω να επιμένω ότι εγώ υποστηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου, την πολιτική του παρουσία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και από αυτή τη θέση την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΒΗΜΑ») Δυο ερωτήσεις, η μια ένθεν και ένθεν. Η πρώτη, ακριβώς στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου είχατε αναφερθεί θετικά, ουσιαστικά εκθειάζοντας την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ήθελα να σας ρωτήσω αν συνεχίζετε, επιμένετε σ’ αυτή την άποψη, αν έχετε ακόμα αυτή την άποψη μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν.
Και το δεύτερο, στη συνέχεια της ερώτησης του κ. Σουλιώτη επί του οικονομικού θέματος, επί της Οικονομικής Αστυνομίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος λόγω αυτής της πρωτοβουλίας του Οικονομικού Εισαγγελέα του κ. Πεπόνη να μη στέλνονται πλέον δικογραφίες και να μη ζητείται από την Οικονομική Αστυνομία, γιατί μέχρι στιγμής διεκπεραιώνονταν όπως είπατε από τον κ. Αντωναράκο τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, να μη στέλνονται αιτήματα για συλλήψεις, δικογραφίες για συλλήψεις επιχειρηματιών.
Και αν επειδή από ότι γνωρίζουμε υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα κάποια αιτήματα για συλλήψεις, 15-16 ακόμα άτομα, για συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία, αν αυτή η διαδικασία θα σταματήσει λόγω αυτής ακριβώς της πρωτοβουλίας του κ. Πεπόνη. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς επαναλαμβάνω ότι ο κ. Πεπόνης καλά κάνει και διαφυλάσσει τον διακριτό ρόλο τον οποίον πρέπει να έχει τόσο ο ίδιος όσο και το ΣΔΟΕ και το ίδιο ακριβώς κάνουμε κι εμείς. Διαφυλάσσουμε το διακριτό ρόλο τον οποίον έχει η Οικονομική Αστυνομία.
Τώρα, όσον αφορά την συνέχιση των επιχειρήσεων και του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που έχουν διαπιστωθεί ή των χρεών προς το δημόσιο, αυτό είναι δεδομένο, συνεχίζεται κανονικά και θα ανακοινώνεται κάθε φορά που θα έχουμε αποτελέσματα.
Δεν έχω εγώ να προσθέσω κάτι άλλο. Απλώς θέλω να πω, ότι αυτή η διαδικασία είναι απολύτως αναγκαία γιατί επαναλαμβάνω, η παράλληλη δραστηριότητα των υπηρεσιών είναι το κλειδί της επιτυχίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραοικονομίας και την δίωξη του οργανωμένου Οικονομικού Εγκλήματος.
Για το δημοψήφισμα. Βεβαίως και είχα πει και είχα υποστηρίξει τη θέση της Κυβέρνησης, όπως είχε διατυπωθεί, ότι στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα δεν συμφωνούσαν στην πρόταση την οποία είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου για τη δημιουργία μιας Κυβέρνησης Συνεργασίας με διευρυμένη δηλαδή πολιτική βάση υποστήριξης από τη Βουλή, σ’ αυτή την περίπτωση η δανειακή σύμβαση – το τονίζω αυτό – θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αλλά η δανειακή σύμβαση, όχι αυτό το οποίο στη συνέχεια εμφανίστηκε ότι είναι δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως θα ήθελε η κα Μέρκελ ή ο κ. Σαρκοζί ή δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος εντός της χώρας.
Όμως, ακριβώς το γεγονός αυτό, ότι άνοιξε αυτή η κουβέντα και όλοι τέθηκαν προ των ευθυνών τους έχω την αίσθηση ότι οδήγησε τελικά στην ανάγκη της διεύρυνσης της πολιτικής βάσης της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή και εκπροσώπων τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού σ’ αυτή την Κυβέρνηση, που δεν είναι Κυβέρνηση μακράς πνοής, αλλά είναι Κυβέρνηση μεταβατική, προκειμένου να δώσει τις μάχες που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, να έχουμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια να κρίνει και να αξιολογήσει ψύχραιμα ο ελληνικός λαός την πολιτική συνεισφορά του καθένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήματα θα κάνω γρήγορα – γρήγορα. Είπατε προηγουμένως για την Οικονομική Αστυνομία, ότι σχηματίζει δικογραφία, διενεργεί ελέγχους κλπ. κλπ. Αν δεν κάνω λάθος, οι περισσότεροι από τους τελευταίους συλληφθέντες που είδαμε και τα ονόματά τους είτε αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως, είτε κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα είχαν να αντιμετωπίσουν απλώς πλημμέλημα.
Βέβαια ξέρω ότι η δουλειά της Αστυνομίας δεν είναι η τιμωρία, είναι μόνο η σύλληψη, ωστόσο θέλω να ρωτήσω το εξής, εάν στην Οικονομική Αστυνομία υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι –ας πούμε- να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα τόσο γρήγορα; Ένα ερώτημα αυτό.
Δεύτερον, εσείς ως Υπουργός θεωρείτε και γνωρίζετε ότι υπάρχει όντως το χρονικό πλαίσιο και είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή; Και επίσης θέλω να συμπληρώσω και ένα τρίτο ερώτημα, όσον αφορά, στην προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε αναφερθεί σε άκρα και είχατε μιλήσει για τα άκρα τόσο από την Αριστερά ας το πούμε έτσι, όσο και από τη δεξιά.
Αυτή τη στιγμή συμμετέχετε σε μία συγκυβέρνηση με το ΛΑΟΣ, στην προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι και προς τα εκεί υπάρχει άκρο. Θέλετε να μου το σχολιάσετε; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας για να μην την επαναλαμβάνω στη συνέχεια, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Αθήνας η Χρυσή Αυγή εξέλεξε έναν Σύμβουλο. Επομένως ο προσδιορισμός των άκρων είναι σχετικός.
Δεύτερον, όσον αφορά την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, την Κυβέρνηση δηλαδή Εθνικής Συνεννόησης συνεχίζουμε να αναφερόμαστε σε Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, τα οποία ο ελληνικός λαός έστειλε στη Βουλή, ένα εκ των οποίων είναι και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό ,έχω την αίσθηση ότι τόσο οι Υπουργοί του κ. Καρατζαφέρη, όπως και οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως είμαι απόλυτα βέβαιος οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και εγώ, όλοι μας έχουμε κάνει τη δική μας προσωπική υπέρβαση προκειμένου να υπηρετήσουμε μία Κυβέρνηση εθνικού σκοπού.
Τώρα επί της ουσίας, θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Όταν αγωνιζόμουνα με το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ , λαός στην εξουσία» εννοούσα άλλα πράγματα.
Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, σχηματίζεται δικογραφία είτε από τον Εισαγγελέα που δίνει την εντολή, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση ή η δικογραφία ξαναπηγαίνει στη δικαιοσύνη μαζί με τον συλληφθέντα, είτε αν είναι επιχειρήσεις οι οποίες διεξάγονται με την πρωτοβουλία της Αστυνομίας σχηματίζεται η δικογραφία και αυτή η δικογραφία συνοδεύει τους συλληφθέντες στον Εισαγγελέα.
Η δικαιοσύνη όμως, είναι από εκεί και πέρα εκείνη, η οποία παίρνει την απόφαση του αν κρατούνται ή δεν κρατούνται, εάν αφήνονται ελεύθεροι, με ποιους όρους και όλα τα υπόλοιπα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες περιπτώσεις τις οποίες προβλέπει η νομοθεσία μας.
Εκείνο όμως που θέλω να επαναλάβω στο σημείο αυτό είναι το εξής. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εκλάβετε τη δικιά μας δράση, ούτε τη δράση του Υπουργείου, ούτε τη δράση της Κυβέρνησης ότι είμαστε γενικά διώκτες της επιχειρηματικότητας.
Το αντίθετο, όπως εξήγησα και στην αρχή, και θέλω να επιμείνω σ’ αυτό, αυτή η δράση της Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας είναι συμβολή στην υγιή ανταγωνιστικότητα, στην υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι αρωγός στην προσπάθεια των υγειών επιχειρηματιών οι οποίοι με κάθε τρόπο θέλουν να συνεισφέρουν και να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία, αλλά να είναι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Όταν όμως δίπλα, παράλληλα με εκείνους δραστηριοποιούνται στο ίδιον τομέα ή σε άλλους τομείς άλλοι επιχειρηματίες χωρίς να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και στη φορολογία τότε αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Άρα αυτόν τον υγιή ανταγωνισμό πρέπει να τον υποστηρίξουμε και σε κάθε περίπτωση να απομονώσουμε και να περιορίσουμε τη δράση εκείνων που επιχειρούν να λειτουργούν εις βάρος όλων των άλλων.
Επιπλέον μην ξεχνάμε, ότι στην παρούσα κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, στη μεγάλη δημοσιονομική στενότητα και μπροστά στα βάρη τα οποία ο λαός καλείται να πληρώσει προκειμένου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, η φοροδιαφυγή είναι στην πραγματικότητα έγκλημα εις βάρος του διπλανού μας. Είναι εγκληματική πράξη που στρέφεται ενάντια σε εκείνον ο οποίος πληρώνει τους φόρους κανονικά και την εφορία.
Δεν είναι μαγκιά, δεν είναι εξυπνάδα, όπως ενδεχομένως έχουμε μάθει στο παρελθόν. Τέρμα οι μαγκιές, τέρμα τα ψέματα, ο καθένας θα πρέπει να είναι συνεπής απέναντι στο κράτος, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε την οικονομία μας σε υγιείς βάσεις.
κ. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ («902»): Κύριε Υπουργέ, με βάση και την τελευταία σας απάντηση, συμπεραίνουμε δηλαδή ότι η Οικονομική Αστυνομία θα επεμβαίνει και σε περίπτωση μη πληρωμής των έκτακτων ή μη χαρατσιών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η πληρωμή των έκτακτων ή μη χαρατσιών είναι ένα θέμα το οποίο είναι αντικείμενο των συζητήσεων των επιμέρους φορέων. Όταν οι φορείς και αν οι φορείς ποτέ θεωρήσουν ότι αυτό αποτελεί έκνομη πράξη, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα δούνε εκείνοι με ποιους τρόπους θα το αντιμετωπίσουν. Συνήθως όμως, είναι το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δραστηριοποιείται σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που προσδιορίζει το ρόλο και τον χαρακτήρα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με βάση τη διάσταση που έχει πάρει το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, τις διεθνείς του προεκτάσεις και τις διαστάσεις του στο διαδίκτυο, το πεδίον δραστηριότητας της δικής μας υπηρεσίας είναι όχι πολύ μεγάλο απλώς, αλλά είναι και λαμπρό για επιτυχίες.
κ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα περιστατικό το οποίο συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη. Πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης ήρθαν αντιμέτωποι με ένστολους, φαντάζομαι τα γνωρίζετε τα περιστατικά.
Μάλιστα κατήγγειλαν ότι οι ένστολοι Λιμενικοί τους απείλησαν ακόμα και με συλλήψεις σε περίπτωση που δεν έφευγαν από τα γραφεία τους στον 3ο όροφο για να μετακομίσουν σε άλλα γραφεία και μάλιστα χρειάστηκε πυροσβεστικά, μπορώ να το πω έτσι χαρακτηριστικά, παρέμβαση του κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είπε σταματήστε μέχρι να δούμε τι θα γίνει, να έρθουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο στην Κατεχάκη.
Την επόμενη ημέρα έβγαλαν ανακοίνωση οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, σας κατηγόρησαν ευθέως ότι εσείς ευθύνεστε για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ακτή Βασιλειάδη με το οργανόγραμμα, με τις θέσεις, με το ποιους ορόφους θέλετε να πάρετε στο ένστολο προσωπικό.
Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτούς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα απαντήσω σε όλα αυτά αύριο με αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου στον Πειραιά. Απλά επειδή αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας θα σας πω ένα πράγμα. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τους νόμους και κυρίως να εφαρμόζουμε το νόμο τον οποίον η Κυβέρνησή μας ψήφισε, και να υλοποιούμε το σχέδιο το οποίο η Κυβέρνησή μας αποφάσισε, δηλαδή την οργάνωση και τη λειτουργία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και την εγκατάσταση του εκεί.
Έχω πει επανειλημμένα, το έχω πει σε πολλούς τόνους, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, αν θέλετε μπορώ να το επαναλάβω και πάλι σ’ αυτή την κατεύθυνση, στη δουλειά μας δηλαδή και στην υποχρέωση που έχουμε προς το νόμο, εγώ υπονόμευση δεν δέχομαι από κανέναν.-
Όσον αφορά δε το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι περιστατικό το οποίο αφορά την λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι πολιτικοί υπάλληλοι αρνούνται επί σειρά εβδομάδων και μηνών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των δυο Γενικών τους Γραμματέων οι οποίες έχουν εκδοθεί με την εντολή του Υπουργού τους, του κ. Χρυσοχοΐδη. Τα υπόλοιπα, το πώς θα οργανωθεί ένα άλλο Υπουργείο, οι Υπηρεσίες και τα υπόλοιπα, εμάς δε μας αφορούν.
Εμάς μας αφορά να λειτουργήσει ο χώρος μέσα στο πλαίσιο που αξίζει να λειτουργεί το Λιμενικό Σώμα, η ελληνική ακτοφυλακή, να οργανωθεί το αρχηγείο του και όλες οι Υπηρεσίες να τεθούν μέσα στο νέο πλαίσιο όπως έχει αποφασίσει η Βουλή με το νόμο, στο πλαίσιο δηλαδή ενός εσωτερικού δόγματος ασφάλειας για τη χώρα μας.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Ήθελα να ρωτήσω από την προηγούμενη συνάντηση που είχαμε εδώ πέρα, την προηγούμενη δική σας συνέντευξη Τύπου, αν υπάρχει κάτι οριστικό για το θέμα του φράχτη, γιατί αν δεν κάνω λάθος τελείωσε ο διαγωνισμός και θα πρέπει να υπάρχει ανάδοχος, αν υπάρχει εξέλιξη για τα κέντρα προσωρινής κράτησης και τα κέντρα πρώτης υποδοχής, αν τελικά βρήκατε με τις τοπικές κοινωνίες κάποια λύση εκεί που υπήρχαν προβλήματα. Τ
Το δεύτερο θέμα είναι ότι πριν από ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε μια συζήτηση για τη συντήρηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, στη συνέχεια προέκυψε και το θέμα των ελικοπτέρων της Αστυνομίας τα οποία δεν πετάνε, μια πιθανή σύμβαση μέσω ΝΑ MSA . Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη και αν θα δούμε κάποια στιγμή τα ελικόπτερα των δυο Σωμάτων να πετάνε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτως ή άλλως αυτές οι διαδικασίες θα κινηθούν μέσω της NAMSA , αναφέρομαι στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας.
Όσον αφορά το υπόλοιπο τμήμα της ερώτησής σας, μετά τη δήλωση την οποία έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνδράμει και θα υποστηρίξει τα έργα τα οποία έχουμε ξεκινήσει ιδιαίτερα στον Έβρο, και αναφέρομαι σε φράχτη και σε κέντρα πρώτης υποδοχής, ελπίζω ότι θα κάνει το ίδιο και ο κ. Καρατζαφέρης, ο ΛΑΟΣ, και ως εκ τούτου θα καμφθούν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι εκεί θα προχωρήσουμε και μάλιστα θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα.
Όσον φορά την πρώτη σας ερώτηση η οποία αφορούσε το φράχτη, ήδη ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση όπου έχει βγει ο ανάδοχος, απλώς είμαστε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο νομιμότητας που προβλέπεται, τον προσυμβατικό έλεγχο όπως μου λέει ο κ. Υφυπουργός. Ελπίζω τις επόμενες μέρες και αυτό να ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουν αμέσως μετά στην έναρξη των έργων. Αν θέλετε ο κ. Υφυπουργός να πει δυο λόγια για τη NAMSA .
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ, Μ. ΟΘΩΝΑΣ: Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού μέσω NAMSA για την εφοδιαστική υποστήριξη και συντήρηση των ελικοπτέρων, τόσο της Αστυνομίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος έχει γίνει. Ήδη σήμερα οι επιτροπές τεχνικής αξιολόγησης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας είναι στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του ΝΑΤΟϊκού Οργανισμού. Γίνεται από κοινού με τους ανθρώπους της NAMSA τεχνική αξιολόγηση των προσφορών και θα υπάρξει σύμφωνα με τη συνεννόηση που έχει γίνει, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου πρόταση αναδόχου προς τα αρχηγεία τα οποία με βάση τον κανονισμό που διέπει και λειτουργεί ο ΝΑΤΟϊκός αυτός Οργανισμός, έχουν τα αρχηγεία ένα περιθώριο μέχρι 28 μέρες από την 28η Νοεμβρίου, για ν’ αξιολογήσουν το συμφέρον ή μη της κατάληξης της διαγωνιστικής διαδικασίας και να συμβασιοποιηθούν ή όχι.
κ. ΝΤΑΣΚΑΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Υπουργέ, να επιμείνω λίγο στην Οικονομική Αστυνομία που είπατε. Υπάρχουν τα εξής δύο δεδομένα: Ένας κατάλογος μεγάλος με χιλιάδες ονόματα είδε το φως της δημοσιότητας σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, οι πολιτικές ηγεσίες διαφόρων Υπουργείων επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει κατάλογος με χιλιάδες ονόματα οφειλετών κτλ. Υπάρχει κι ένας μικρότερος κατάλογος, τον ενοποιώ σ’ έναν κατάλογο.
Δεδομένο επίσης είναι ότι οι Υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι ο ελληνικός λαός διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό offshore εταιρειών ανάλογα με τον πληθυσμό του, κι από αυτές 148 στα κυριακάτικα φύλλα λένε ότι είναι στην Ερμιόνη, στην Αργολίδα, 26 στη Χαλκιδική, 26 στο Βόλο κτλ. Η Οικονομική Αστυνομία έχει αρμοδιότητα, έχει τους καταλόγους αυτούς στα χέρια της, ώστε να περιμένουμε ή να ζητάμε πληροφορίες, να ζητάμε απολογισμό τι κάνει με μερικούς ζάπλουτους που ζουν φτωχά στην Εφορία, που έχουν offshore εταιρείες κτλ.; Θα περιμένουμε δράση της Οικονομικής Αστυνομίας και σ’ αυτούς τους επίσημους τομείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτή την ερώτηση για να διευκρινίσω για μια ακόμη φορά ότι αυτά τα στοιχεία τα οποία κι εμείς ακούμε παντού, δεν τα έχει η Ελληνική Αστυνομία. Είναι στοιχεία τα οποία κι εμείς τα διαβάζουμε στον Τύπο, στις εφημερίδες, είναι στοιχεία τα οποία τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, οι Υπηρεσίες οι αρμόδιες.
κ. ΝΤΑΣΚΑΣ: Αρμοδιότητα έχει όμως η Οικονομική Αστυνομία και γι’ αυτά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εφ’ όσον υπάρξει συγκεκριμένη καταγγελία και είναι προφανές ότι υπάρχει κάποιο αδίκημα που άπτεται της φορολογικής νομοθεσίας. Εάν υπάρχει κάτι, βεβαίως μπορεί ν’ ασχοληθεί με δική της πρωτοβουλία και παράλληλα. Εάν όμως είναι μια υπόθεση η οποία έχει πιστοποιηθεί από το ΣΔΟΕ ή από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει αρχίσει να σχηματίζεται δικογραφία, ή βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, δε θέλω ν’ αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εδώ κωλύεται. Εδώ , δεν μπορεί να παρέμβει για το ίδιο θέμα. Γιατί ήδη έχει αρχίσει ο Εισαγγελέας να διερευνά και επομένως εκείνος έχει την πρωτοβουλία προκειμένου να δοθεί μια περαιτέρω εξέλιξη στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Εκτός αν είναι για το ίδιο πρόσωπο ή για την ίδια εταιρεία, για θέμα το οποίο δεν είναι στο πεδίο διερεύνησης του Εισαγγελέως. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.
κ. ΝΤΑΣΚΑΣ: Θα ήθελα να επιμείνω λίγο σ’ αυτό: Διαβάζετε στα κυριακάτικα φύλλα, διαβάζει ο κ. Μάρκου, διαβάζει ο κ. Τσάτσης που είναι αρμόδιοι, «148 offshore εταιρείες στην Αργολίδα, στην Ερμιόνη και κρύβουν περιουσία» λέει το ρεπορτάζ ενός συναδέλφου σε κάποια εφημερίδα. Ο κ. Μάρκου και ο κ. Τάτσης, αισθάνονται ότι εκείνη τη στιγμή είναι καταγγελία ή κάτι για να το ερευνήσουν και αυτοί ή θα πουν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών θα πει η Αστυνομία και χαίρετε; Αυτό εννοώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Εάν, ας πούμε διαβάζει 148 ονόματα εταιρειών, είναι προφανές ότι κρατούνται όλα αυτά ως πληροφορίες προκειμένου να δουν εάν και κατά πόσο και σε κάποια περίπτωση μπορεί να στοιχειοθετηθεί η πρωτοβουλία της Οικονομικής Αστυνομίας. Αλλά επαναλαμβάνω και θέλω να επιμείνω στο προηγούμενο για να μην έχουμε ξανά νέες παρεξηγήσεις με βάση τις εξελίξεις οι οποίες προκύπτουν: Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο αυτή η οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ή το οποιοδήποτε άλλο Φυσικό Πρόσωπο έχει γίνει ήδη αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας ή αφορά δίωξη την οποία κάνει το ΣΔΟΕ, τότε η Ελληνική Αστυνομία δεν παρεμβαίνει και δεν παίρνει πρωτοβουλία.
Εάν όμως στη δική τους δουλειά, όταν φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα, ας πούμε ότι υπάρχει μια έρευνα του ΣΔΟΕ εδώ και χρόνια, έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, τα έχει δώσει στον Εισαγγελέα, ο Εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συλληφθεί ο Χ ή ο Ψ, σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη των συγκεκριμένων ανθρώπων. Όμως, τότε δε θα είναι η Οικονομική Αστυνομία αυτή η οποία θα συνδράμει, αλλά θα είναι η Ασφάλεια. Αυτό εξηγώ, για να είμαστε απολύτως σαφείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενισχυτικά σ’ αυτό που λέει ο κ. Ντάσκας: Συνήθως βλέπουμε ότι αυτές οι περιοχές στις οποίες έχουμε πάρα πολλές offshore εταιρείες είναι συνυφασμένες γεωγραφικά και με την έννοια του λαθρεμπορίου, είτε πρόκειται των καυσίμων είτε πρόκειται των τσιγάρων. Κι επειδή υπάρχει και αυτή η ανάπτυξη των υπονοιών αν θέλετε περί της διαφθοράς, ένας λόγος παραπάνω και για τον Καίσαρα και για τη γυναίκα του Καίσαρα, αυτό θεωρώ ότι είναι και το καταστάλαγμα αυτού που ρωτάει ο συνάδελφος αλλά και η ουσία του πράγματος. Για να εμπλακεί ακόμα περισσότερο και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μια αυτεπάγγελτη έρευνα..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, για τη δίωξη των συγκεκριμένων εγκλημάτων τα οποία είτε εικάζονται είτε πιστοποιούνται, δηλαδή λαθρεμπόριο τσιγάρων, λαθρεμπόριο καυσίμων και όλα αυτά, σε αυτά η Αστυνομία έχει σχέση με την ίδια την πράξη, όχι με τη σύσταση της offshore. Αν βεβαίως από κει και πέρα φτάσει στην offshore εντάξει, προφανώς θα την ψάξει, θα επέμβει, θα ψάξει να βρει ποιοι είναι από πίσω κτλ.
Αλλά η Αστυνομία εδώ έχει ως κύριο στόχο την πράξη, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τα πετρέλαια. Π.χ. Ερμιόνη, στην οποία αναφερθήκατε: Η περιοχή αυτή είναι πεδίον δόξης λαμπρό για άλλους, για το Λιμενικό. Είναι το Λιμενικό εκεί το οποίο πρωτοστατεί, γιατί είναι μια περιοχή όπου υπάρχει τέτοιου είδους κινητικότητα. Επαναλαμβάνω, για εμάς, για τις Διωκτικές Αρχές αυτή τη στιγμή είναι οι πράξεις. Οι offshore είναι δεύτερο επίπεδο ερεύνης. Δε μπορεί να ψάξει κανείς, άμα δεν πιστοποιηθεί η παράνομη πράξη. Για ποιο λόγο ψάχνεις στην offshore; Δεν απαγορεύεται η offshore, δεν είναι παράνομη πράξη η offshore. Εάν χρηματοδοτούνται παράνομες δραστηριότητες από την offshore πρέπει ν’ αναζητήσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της πράξης, αυτό είναι το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τρέχουν αστυνομικά θέματα ζέοντα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ασφάλεια βρίσκεται στα ίχνη των δολοφόνων του μακαρίτη του συναδέλφου μας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Και σας έχουν προκαλέσει και άλλοι συνάδελφοι πολλάκις ότι γνωρίζετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πού τις είδατε εσείς τις πληροφορίες αυτές; Γιατί εμείς δε γνωρίζουμε κάτι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φήμες στα διαβόητα blogs τα οποία είναι μια νέα μορφή έγκυρης πληροφόρησης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα.. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία, είναι η απάντηση. Σας ευχαριστώ .