Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201129-9-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη του Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και τον δημοσιογράφο...

29-9-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη του Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ και τον δημοσιογράφο Λ. Καλαρρύτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πόσες αντοχές εκτιμάτε ότι έχει ακόμα η κοινωνία απέναντι στη διαρκή λήψη μέτρων ; Είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να ανακοινώνονται νέα, σκληρά μέτρα; Δεν θα έχει τέλος αυτό;

Είναι οριακές πλέον οι αντοχές της κοινωνίας. Και είναι αδιανόητο να καλλιεργείται η εντύπωση ότι κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται νέα μέτρα. Ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τώρα εξειδικεύονται. Αυτή η μετρολαγνεία κρατά αιχμάλωτη τη χώρα. Το χειρότερο όμως είναι ότι εξαντλεί τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών. Και όλα αυτά τη στιγμή που χρειάζεται κουράγιο και αποφασιστικότητα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο. Εκείνο που έχει σημασία και γι αυτό κρινόμαστε είναι η υλοποίηση και το αποτέλεσμα των πολιτικών μας δεσμεύσεων. Μόνο με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε εμπιστοσύνη, χρόνο, κατανόηση και αλληλεγγύη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Όλα αυτά τα μέτρα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η εφεδρεία, οι φόροι, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος; Μέχρι τώρα επιτείνουν την ύφεση.

Όλα αυτά προφανώς, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Αλλά για να βγούμε από την ύφεση δεν αρκούν. Χρειάζεται με κάθε τρόπο ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, όλες τις πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διαμόρφωση μιας νέας υγιούς ισορροπίας στον τραπεζικό τομέα, την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Όμως, η Ελλάδα πρέπει να έχει το ταχύτερο δυνατόν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των εσωτερικών αναγκών της χωρίς δανεισμό. Γι αυτό χρειαζόμαστε χωρίς καθυστέρηση εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Λέτε για πλεονάσματα .

Πριν από δύο χρόνια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010 είχα τονίσει την ανάγκη να πάρουμε όλα τα μέτρα ούτως ώστε να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα. Σήμερα, ο ίδιος στόχος παραμένει φυσικά και τώρα υποστηρίζεται από περισσότερους. Αλλά σήμερα, είναι εξαιρετικά δύσκολη άσκηση σε συνθήκες βαθειάς ύφεσης και πρωτοφανούς ανεργίας. Γι αυτό η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνει ελπίδα στην Ελλάδα αλλά μέσα σε ένα δρόμο γεμάτο θυσίες και προσπάθειες.

Οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές; Εντολή γι’ αυτό το πράγμα που κάνει η κυβέρνηση, πάντως, δεν υπάρχει.

Έχουμε πάρει εντολή να κυβερνήσουμε τη χώρα σε καιρό πρωτόγνωρης κρίσης. Και δεσμευθήκαμε όλοι να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για να σωθεί η χώρα, να οργανώσουμε το μέλλον του λαού μας σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Οι αποφάσεις είναι πράγματι επώδυνες αλλά απολύτως αναγκαίες για να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών. Οι πρόωρες εκλογές θα θέσουν εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση αυτή την πορεία. Και φανταστείτε όλες αυτές οι προσπάθειες μέχρι τώρα να μείνουν χωρίς αποτέλεσμα… Πόσος χρόνος και πόσες θυσίες θα πάνε χαμένες.

Θεωρείτε πιθανό ένα σενάριο συγκυβέρνησης; Μπορεί να δώσει λύση κατά τη γνώμη σας;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, ψύχραιμη, στιβαρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, για παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καταγραφές σε φόντο πολιτικού σκηνικού του μέλλοντος.

Διατυπώθηκε η άποψη, από συναδέλφους σας υπουργούς, ότι ίσως πρέπει να γίνει προσπάθεια ακόμα και χωρίς εκλογές.

Όσοι συναισθάνονται με ειλικρίνεια την εθνική ανάγκη έχουν πάντα ευκαιρίες για να συμβάλλουν στη Βουλή, στο δημόσιο διάλογο, στους μαζικούς χώρους.

Τελικά, περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν υπήρχαν ή «καήκαν» από τους χειρισμούς;

Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση; Μα, δύο χρόνια τώρα, είναι συνεχείς και πολύ σκληρές οι διαπραγματεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Και είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης. Χάρη στις διαπραγματεύσεις πετύχαμε την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και το χαμηλότερο επιτόκιο στα 110 δισ. το Μάρτιο. Χάρη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις φτάσαμε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για να συνεχιστεί η δανειοδότηση της χώρας, να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος και να υπάρξει διασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας συνεχίζονται… Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Και τίποτα δεν θα μας χαρίσουν. Γι αυτό χρειάζεται προσπάθεια και ο μέγιστος βαθμός της εθνικής ευθύνης όλων μας.

Η αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής και η επιβάρυνση συνεχώς των ίδιων δεν θα έπρεπε να αποτελεί παραδοχή αδυναμίας και ίσως λόγο παραίτησης, αν όχι της κυβέρνησης, τουλάχιστον των υπουργών Οικονομικών;

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια στο αξιακό πλαίσιο του συστήματος εξουσίας. Σήμερα, ο αγώνας είναι να αποτρέψουμε την πτώχευση της χώρας. Σήμερα, ο αγώνας είναι να επιβιώσουμε ως κράτος και ως λαός σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που αντιμετωπίζει σοβαρότατους κλυδωνισμού στη θεσμική της λειτουργία και την αντοχή του νομίσματος και της οικονομίας της. Όσον αφορά για τη φοροδιαφυγή, αν για κάποιους μέχρι σήμερα ήταν μαγκιά, τώρα είναι εγκληματική πράξη εις βάρος του συνανθρώπου μας.

Το δικό σας υπουργείο πως εμπλέκεται στον εντοπισμό «μαύρου χρήματος»;

Με τη διαρκή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό έγκλημα. Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παράνομης διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, της παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων, το λαθρεμπόριο. Και αυτό είναι το αντικείμενο της δουλειάς της νέας Υπηρεσίας που συστήσαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι η νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μ’ ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων. Οι οποίες αφορούν και το διαδίκτυο. Ένα τεράστιο τομέα, στον οποίο αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες εκφεύγουν όμως από τη φορολογία του κράτους. Στην πραγματικότητα στο διαδίκτυο γίνεται χορός δισεκατομμυρίων!

Θα είναι αποτελεσματική ή θα διολισθήσει στο μέσο όρο του Δημοσίου;

Η Οικονομική Αστυνομία είναι οργανωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα και θα συνεργάζεται στενά και με το Λιμενικό Σώμα. Καθώς η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει την ευθύνη για τη δίωξη του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να είναι εκείνο το οποίο έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αλλά η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι εθνική υπόθεση. Και η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικό και οργανωμένο τρόπο.
Αφού αντιμετωπίσετε και τη διαφθορά σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση…

Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι καθαρές. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφθοράς. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Πρέπει να τελειώνουμε με την ανομία, τη διαφθορά και τον παράνομο πλουτισμό που για χρόνια διαβρώνουν τα θεμέλια της οικονομίας μας και φέρνουν δυσβάστακτο βάρος στους πολίτες.

Βλέπετε σκοπιμότητα εξώθησής μας εκτός ευρώ;

Εκείνο που βλέπω είναι μια εγκληματική ελαφρότητα σε αυτή την προσέγγιση. Τρομάζω όταν ακούω ελληνικές φωνές να υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Μια προοπτική που είναι το όνειρο κάθε τυχοδιώκτη και μαυραγορίτη. Αυτοί επενδύουν στην προοπτική της Ελλάδας της δραχμής, που δεν έχει καμία σχέση με λαϊκά συμφέροντα , με δικαιώματα εργαζομένων , με περιουσίες του λαού και με δημόσιο πλούτο. Τι σημαίνει Ελλάδα εκτός ευρώ; όσοι έχουν ευρώ θα αγοράζουν έναντι πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο και τις περιουσίες των Ελλήνων.

Είναι στο χέρι μας πλέον; Οι εξελίξεις δείχνουν να μας υπερβαίνουν.

Σήμερα, όσο κι ακούγεται παράξενα, η παραμονή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη ζώνη του ευρώ είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας. Αυτό το καθήκον έχουμε δεσμευθεί να υπηρετήσουμε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το όποιο προσωπικό κόστος…

Γιατί ανακινήθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν; Δεν είναι οξύμωρο να δεχόμαστε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση απ´ όλες τις χώρες της ΕΕ και να ζητούν τα ρέστα; Πως προέκυψε το θέμα;

Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές. Όμως, τον τελευταίο χρόνο κάνουμε ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας. Εφαρμόζεται το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων» σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και νέων δράσεων για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων.

Τι δράσεις;

Ήδη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με θερμικές κάμερες, ενώ στις 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Όσον αφορά τον Σένγκεν η Ελλάδα υποστηρίζει με θέρμη και αποφασιστικότητα ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Ωστόσο, χρειάζονται μέτρα και συνεργασία των κρατών μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες , μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Τελευταίες Αναρτήσεις