Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201122-05-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στους δημοσιογράφους Γ. Μαρνέλλο και...

22-05-2011: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στους δημοσιογράφους Γ. Μαρνέλλο και Τ. Παππά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στους δημοσιογράφους Γ. Μαρνέλλο και Τ. Παππά

Ακούγονται φωνές αμφισβήτησης, παραδόξως και από το κόμμα σας, σχετικά με την πολιτική σας στα θέματα δημόσιας ασφάλειας. Σας κατηγορούν ότι δεν δίνετε λύσεις και ότι φτιάχνετε προφίλ και είστε από τους αδύναμους κρίκους της κυβέρνησης. Τι λέτε;

Δεν θέλω να κρίνω ούτε τις θέσεις τους ούτε τις επιδιώξεις τους. Πιστεύω στην εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και του νόμους του κράτους δικαίου. Δεν πιστεύω στο αστυνομικό κράτος. Πιστεύω στη ζωογόνο δύναμη του διαλόγου, της συνεννόησης και των συμβιβασμών για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη.

Μιλήσατε για έλλειμμα δημοκρατίας στην Αστυνομία και για μεταρρύθμιση . Είμαστε στο 1980; Μπορούν να γίνουν δομικές αλλαγές στην Αστυνομία όταν η χώρα τρεκλίζει;

Ίσα – ίσα που σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη τη θωράκιση του κράτους δικαίου. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της πολιτείας στα μάτια των πολιτών.

Τα σώματα ασφαλείας έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν τον πολίτη και να εγγυώνται τα δικαιώματα του. Και πάνω απ’ όλα τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η δέσμευση είναι ακριβώς αυτή. Μεταρρύθμιση και εκδημοκρατισμός. Κι αυτό είναι το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και της κοινωνίας.

Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα μέσα, την εκπαίδευση έτσι ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και να εμπεδώνεται η απόλυτη προσήλωσή τους στο σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό απαιτεί και περιμένει κάθε πολίτης.

Τι κέρδισε η κυβέρνηση από την πολύμηνη εμπλοκή της Αστυνομίας στην Κερατέα;

Η αστυνομία δεν πήγε στην Κερατέα ούτε για να μείνει εκεί 4 ½ μήνες, ούτε δύο χρόνια μέχρι το τέλος της εκτέλεσης του έργου.

Ήταν εκεί στο πλαίσιο αποφάσεων της κυβέρνησης ως εγγύηση για την εφαρμογή των νόμων κι επέδειξε αυτοσυγκράτηση συμβάλλοντας στην αποτροπή γενικευμένων συγκρούσεων.

Μόλις πρυτάνευσε η λογική, η υπευθυνότητα και ξεκίνησε ο διάλογος των φορέων με την κυβέρνηση, η αστυνομία αποχώρησε, όπως ο ίδιος είχα δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής.

Υπάρχουν διαφορετικές επιχειρησιακές γραμμές στην Αστυνομία; Αυτές οι φριχτές επιθέσεις κατά διαδηλωτών που μας πήγαν χειρότερα από την εποχή της ζαρντινιέρας.

Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και απειθαρχίας. Δεν χαρακτηρίζουν όμως ολόκληρο το Σώμα της Αστυνομίας.

Το αντίθετο μάλιστα ακυρώνουν στην πράξη τους επιτελικούς σχεδιασμούς, τις σκληρές προσπάθειες και την αυταπάρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έχω επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα σταθώ δίπλα στην ηγεσία και στο σύνολο των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας με πλήρη σεβασμό στη δουλειά τους και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Αλλά δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανέναν που επιλέγει να αυθαιρετεί, να απειθαρχεί και να αδικοπραγεί.

Διαισθάνεστε πολιτικά παιχνίδια στην Αστυνομία ή και στα υπόλοιπα αρχηγεία;

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι βλέπουν τα Σώματα Ασφαλείας ως πεδίο πολιτικών και κομματικών επιδιώξεων. Και εμφανίζονται ως προστάτες.

Ε λοιπόν τους λέω καθαρά. Μακριά από την Αστυνομία. Αφήστε τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους.

Η Αστυνομία δεν ΕΧΕΙ ανάγκη από προστάτες. Προστασία είναι η ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της στη συνείδηση των πολιτών. Είναι η ενίσχυση της νομιμοποιητικής της βάσης στην κοινωνία και όχι η σιωπηρή αποδοχή μεμονωμένων παραβατικών συμπεριφορών.

Υπάρχει λύση στο μεταναστευτικό θέμα;

Για πρώτη φορά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται σοβαρά από τη χώρα μας. Με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων επιτρέψαμε να γίνει στην ουσία μια βόμβα στην ποδιά της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς δεν κρύψαμε το κεφάλι στην άμμο. Αλλάζουμε το απαρχαιωμένο και ουσιαστικά ανύπαρκτο Σύστημα Ασύλου και δημιουργούμε νέες δομές που άρχισαν ήδη να λειτουργούν. Φέραμε την Ευρώπη στα σύνορά της με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Frontex στον Εβρο. Οργανώνουμε τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών.

Και απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες , σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους Δημάρχους, τους Βουλευτές σε κάθε περιοχή, να αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό της Κυβέρνησης με πνεύμα θετικό όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στη χώρα.

Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργούμε σύγχρονα κέντρα που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ΚΑΙ ταυτόχρονα να δρομολογούμε διαδικασίες άμεσου επαναπατρισμού στους παράνομους μετανάστες.

Σε περίοδο αποπνικτικής οικονομικής κρίσης, γκετοποίησης του κέντρου από μετανάστες και φαινομένων κοινωνικής αποδόμησης νομίζετε ότι έχετε χρόνο και δυνατότητες για να αλλάξετε την κατάσταση;

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, κινδυνολογίες και μιζέρια. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα θα ξαναβρεί το φως και τη λάμψη της.

Πέρα από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι και προσωπική μου δέσμευση. Η σχέση με την πόλη είναι βιωματική, είναι σχέση ζωής. Και ιδιαίτερα στις περιοχές που σήμερα πλήττονται περισσότερο, τα Πατήσια, η Κυψέλη, η πλ. Κολιάτσου ο Αγ. Παντελεήμονας και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Κυβέρνηση προγραμματίζει πολλές παρεμβάσεις που θα δώσουν μία νέα πνοή στο κέντρο. Αλλά το θέμα της ασφάλειας είναι προαπαιτούμενο, είναι το πρώτο θέμα.

Έχετε αποκηρύξει τη λέξη «εξάρθρωση» για την τρομοκρατία. Το κάνετε για τακτικούς λόγους ή επειδή πραγματικά πιστεύετε ότι το φαινόμενο είναι μη αντιμετωπίσιμο;

Η αλήθεια είναι ότι από εμένα δεν θα ακούσετε τη φράση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας» και αυτό παρά τις συνεχείς και σε μεγάλο αριθμό επιτυχίες των διωκτικών αρχών.

Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο το οποίο γεννάται και αναπαράγεται.

Γι αυτό εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του. Να εξαλείψουμε αν είναι δυνατόν τις αιτίες που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο.

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει εισαγωγή τρομοκρατίας στη χώρα μας. Και σε κάθε περίπτωση, με την πειθώ, με το διάλογο, με τη στάση μας, με το παράδειγμα μας, με την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, να αποτρέψουμε όσους επιλέγουν τη βία ως στάση ζωής, να μπορέσουν να αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου.

Υπουργοί κατά υπουργών, υπουργοί που διαπιστώνουν έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης, υπουργοί που δηλώνουν ότι το μισό ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της Κυβέρνησης, υπουργοί που καλούν δημοσίως τον Πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει ανασχηματισμό. Είναι αυτή εικόνα σοβαρής Κυβέρνησης;

Οι μεμονωμένες συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο της Κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός και όλοι οι συνάδελφοι καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε μία περίοδο πρωτόγνωρη, δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα. Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα με την κριτική….

Οι δανειστές υποδεικνύουν στις πολιτικές δυνάμεις τί να κάνουν. Εκβιάζουν τη συναίνεση. Αν αυτό δεν είναι καθεστώς πλήρους επιτροπείας, τι είναι;

Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Όλες οι κυβερνήσεις ελέγχονται από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη χρηματοδότησή του.

Δεν είναι κάποια καινούργια πρακτική του Όλι Ρεν ούτε εφαρμόζεται αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Προσωπικά, ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχα κι εγώ απευθυνθεί σε διάφορες περιπτώσεις στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις των κρατών- μελών, όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες.

Πάντως, δεν χρειάζονται οι υποδείξεις κανενός για να επιδείξει η Αντιπολίτευση το μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας προς την κοινωνία και το μέλλον της χώρας.

Συνδέσατε την ιστορία σας με την είσοδο του Δ.Ν.Τ. στη χώρα. Πάτε να τη συνδέσετε και με τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Θλιβερές πρωτιές, δε νομίζετε;

Εκείνο που πετύχαμε είναι να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος στον δημόσιο τομέα αλλά σας υπενθυμίζω η σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση του Κράτους, η αντιμετώπιση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος και της διαφθοράς ήταν και παραμένει δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι επιταγή της Τρόϊκα. Πάντα υπάρχουν αποφάσεις δύσκολες, σε όλες τις εποχές και για όλες τις Κυβερνήσεις. Εμείς πήραμε την απόφαση να μην εγκαταλείψουμε τη χώρα. Να κερδίσουμε τη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Να προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτή η απόφαση περιλαμβάνει συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες.

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, στις περιπτώσεις που υπάρχει αδιέξοδο τη λύση δίνουν οι εκλογές.

Πρόωρες εκλογές σημαίνουν διακοπή της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας. Ας μη ξεχνάμε ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να βοηθήσουν το δανειακό πρόγραμμα της χώρας επειδή ακριβώς έχουμε μεγάλο ορίζοντα κοινοβουλευτικού βίου μέχρι το τέλος της τετραετίας, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και έναν Πρωθυπουργό που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει τις μάχες για την Ελλάδα.

Τελευταίες Αναρτήσεις