ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 9 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Ν.Δ., Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με «την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, το οικονομικό κόστος για την Ελληνική Αστυνομία κ.α»
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, σπεύδω να συμφωνήσω με την αξιότιμο συνάδελφο την κ. Πιπιλή στο ότι η Αστυνομία δεν είναι ο βασικός βραχίονας του κράτους για την εφαρμογή όλων των πολιτικών. Διότι το κράτος αποτελείται από την Κυβέρνηση, τη Δημόσια Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Πολιτείας , εκείνους τους φορείς οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και δια του νόμου σε κάθε περίπτωση έχουν αναλάβει την ευθύνη των κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως στην προκειμένη περίπτωση το ποδόσφαιρο. Η οργάνωση του ποδοσφαίρου, η οργάνωση των αγώνων του ποδοσφαίρου είναι υπόθεση της ΕΠΟ και της Super League . Είναι υπόθεση άλλων φορέων, οι οποίοι λειτουργούν και συνεργάζονται με αυτούς τους φορείς. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως κ. Πιπιλή, και εδώ στην Ελλάδα και παντού σε ολόκληρο τον κόσμο έχει την ευθύνη για την απρόσκοπτη προσέλευση των φιλάθλων στο γήπεδο. Έχει την ευθύνη για τη διαφύλαξη της ζωής ή της περιουσίας όταν θίγεται από εκδηλώσεις βίας και βεβαίως έχει την ευθύνη για την ομαλή αποχώρηση μεμονωμένα των φιλάθλων ή και οργανωμένων φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων του αγώνα από το γήπεδο. Όπως επίσης έχει και την ευθύνη του ελέγχου των γηπέδων πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, το οποίο, βέβαια γίνεται πάντοτε. Ο έλεγχος γίνεται πάντοτε και γίνεται με απόλυτα αυστηρό τρόπο. Βεβαίως, το ερώτημα που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης και εγώ, όπως και εσείς υποθέτω, είναι πώς είναι δυνατόν αφού γίνεται ο έλεγχος να μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους 500 φωτοβολίδες, μικρές βόμβες μολότοφ, καπνογόνα; Κι αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο το θέτω εδώ, ενώπιών σας – με την ευκαιρία της ερωτήσεώς σας- γιατί ακριβώς είναι το μείζον ζήτημα. Εδώ είναι προφανές ότι μετά τον έλεγχο της Αστυνομίας και την παράδοση των γηπέδων στις ΠΑΕ, κάποιοι διευκολύνουν την είσοδο και το εννοώ αυτό το οποίο λέω, διευκολύνουν την είσοδο όλων αυτών των υλικών μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, να κινδυνεύουν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το μεγάλο αριθμό κροτίδων, πέραν του ότι προκαλούνται και επεισόδια όταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται εις βάρος των συγκεκριμένων φιλάθλων ή των οργανωμένων οπαδών.
Σε εκείνη την περίπτωση ακριβώς, έρχεται να τεθεί ένα άλλο ερώτημα: λειτουργεί επιτέλους εκείνο το σύστημα με τις κάμερες που είχαμε νομοθετήσει εντός των γηπέδων; Η απάντηση είναι, όχι σε όλο το γήπεδο. Και ως εκ τούτο είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εξακρίβωση εκείνων που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια, εάν δεν υπάρχει καταγγελία και συγκεκριμένη πιστοποίηση από τους ίδιους τους φιλάθλους. Και έτσι η αστυνομία βρίσκεται στην πλήρως αδύναμη θέση, πρώτα από όλα, να έχει τα στοιχεία για να μπορέσει να συλλάβει κάποιον, ο οποίος έχει χειροδικήσει εναντίον κάποιου άλλου φιλάθλου ή να πιστοποιήσει την ταυτότητα κάποιου, ο οποίος για όλους τους υπόλοιπους είναι γνωστός αλλά για λόγους «συναδελφικής φιλάθλου αλληλεγγύης», με κάποια έννοια, αποκρύπτονται τα στοιχεία του. Και βεβαίως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δικαίως λέει: μα επιτέλους τι κάνει η αστυνομία, γιατί δεν τους συλλαμβάνει, γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Πέραν του ότι θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους, αλλά βεβαίως και εσάς κ.Πιπιλή, να σκύψουμε λίγο περισσότερο στη νομοθεσία η οποία διέπει τα αδικήματα τα οποία διεξάγονται εντός του γηπέδου, για να διαπιστώσουμε ότι η χρήση αυτής της νομοθεσίας η οποία γίνεται από την πλευρά της δικαιοσύνης, γίνεται με εξαιρετικά ελαστικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι ότι βλέπουμε ακόμα και πιστοποιημένες βίαιες πράξεις να παραμένουν ατιμώρητες επειδή ακριβώς έχουν αντιμετωπίσει με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, η δικαιοσύνη κυρίως, τέτοιου είδους φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το κόστος, η απάντηση είναι, βεβαίως και ισχύει, βεβαίως και εισπράττεται το 5% από τα εισιτήρια σε όλους τους αγώνες, όπως επίσης και το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό είναι ακριβώς για να μπορέσει να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στο τεράστιο κόστος το οποίο υπάρχει, προκειμένου να διατίθενται κάθε Σαββατοκύριακο όλες σχεδόν οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας γύρω από τα γήπεδα. Ευχαριστώ πολύ κ.Πρόεδρε.
Δευτερολογία:
Ευχαριστώ Κυρία Πρόεδρε.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα της κ. Πιπιλή, για τα ποσά τα οποία έχουν εισπραχθεί από την Ελληνική Αστυνομία , όπως εξήγησα πρόκειται περί του πέντε τοις εκατό επί του αντιτίμου των εισιτηρίων στους αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφαίρισης. Όπως επίσης το δέκα τοις εκατό, για τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων αυτών όλων των κατηγοριών, όποιοι μεταδίδονται.
Το συγκεκριμένο ποσό όμως το οποίο μου ζητήσατε δεν το διαθέτω αυτή τη στιγμή, αλλά δεσμεύομαι ότι στον ετήσιο απολογισμό που κάνουμε – έτσι κι αλλιώς – μετά το τέλος της περιόδου, στις αρχές του Ιουνίου, θα παρουσιάσουμε ακριβώς και το συγκεκριμένο ποσό. Όπως επίσης, και το αν έχουν εισπραχθεί. Διότι είναι ένα ερώτημα για το οποίο και εγώ έχω. Το οποίο είναι και το βασικότερο.
Ωστόσο, πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, των απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας. Και μάλιστα επειδή περιλαμβάνονται όλοι οι συμμετέχοντες και οι πρώην της Χωροφυλακής και οι νυν Αστυνομικοί , γι αυτό το λόγο υπάρχει μια συμφωνία και κατανέμεται κατά 68% στον τομέα επικουρικής ασφάλισης της Ελληνικής Χωροφυλακής και κατά 32% στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης των υπαλλήλων της Αστυνομίας Πόλεων. Αυτή είναι η συμφωνία των ταμείων με τη Super League και με την ΕΡΤ.
Επειδή πραγματικά αυτά που βιώσαμε όλη αυτή την περίοδο είναι γεγονότα τα οποία μας θλίβουν και ταυτόχρονα μας κάνουν και ντρεπόμαστε, όλους εμάς που αγαπούμε το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση η οποία επικρατεί για δεκαετίες. Έχω την αίσθηση ότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία τώρα, εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου. Βεβαίως και η Super League πρέπει να πάρει κι εκείνη τις αποφάσεις της. Πρέπει να δουν ξανά οι ίδιοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου το πλαίσιο, πού δεν τους πάει, πού δεν βγήκε και τι πρέπει να διορθώσουν. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υιοθετήσουμε όλα αυτά τα οποία δεν έχουμε κάνει, από τους κανονισμούς της UEFA . Ό,τι ισχύει στην Ευρώπη να ισχύσει και στην Ελλάδα. Να φέρουμε την Ευρώπη και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι απλώς, να λειτουργούμε με συνθήκες «μπανανίας» εδώ στην Ελλάδα και να στέλνουμε τους εκπροσώπους μας να διαγωνίζονται στα Ευρωπαϊκά γήπεδα και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα να φέρουμε την Ευρώπη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι κανονισμοί της UEFA να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Με αυστηρότητα. Ταυτόχρονα, όλοι οι κανονισμοί που ισχύουν παντού στις υπόλοιπες χώρες, εκεί που η σχέση του φιλάθλου με τα σωματεία είναι μια υγιής σχέση, αυτό να γίνει και εδώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτούς οι οποίοι παριστάνουν τους οργανωμένους συνδέσμους των φιλάθλων. Όχι ότι δεν είναι οργανωμένοι. Οργανωμένοι είναι. Φίλαθλοι δεν ξέρω αν είναι. Ευχαριστώ Κυρία Πρόεδρε.