Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Μάιος 201103-05-2011: Τηλεφωνική συνέντευξη Υφ. Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή των δημοσιογράφων Τσούτσια - Σαράντη στη ΝΕΤ 105,8 για τα επεισόδια...

03-05-2011: Τηλεφωνική συνέντευξη Υφ. Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή των δημοσιογράφων Τσούτσια – Σαράντη στη ΝΕΤ 105,8 για τα επεισόδια στον τελικό ποδοσφαίρου Ατρομήτου- ΑΕΚ και την πολιτική επικαιρότητα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 03 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλεφωνική συνέντευξη Υφ. Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή των δημοσιογράφων Τσούτσια – Σαράντη στη ΝΕΤ 105,8 για τα επεισόδια στον τελικό ποδοσφαίρου Ατρομήτου- ΑΕΚ και την πολιτική επικαιρότητα

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα, κύριε Όθωνα.

Υφυπουργός: Καλή σας μέρα.

Δημοσιογράφος: Επειδή είναι στην επικαιρότητα τα γεγονότα του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Εμένα προσωπικά με λυπεί αυτή η ιστορία, γιατί είμαι και ΑΕΚτζής.

Υφυπουργός: Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που έχει το θέμα το οποίο, δυστυχώς είναι για μια ακόμη φορά επίκαιρο. Αλλά ειλικρινά θέλω να κατανοήσετε κι εσείς ότι δε θέλω να μπω σε μια ακόμα συζήτηση σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Γιατί θα είναι επανάληψη διαπιστώσεων που έχουν καταντήσει κοινότυπες, αφού επαναλαμβάνονται επί σειρά ετών. Είμαι μέλος της Κυβέρνησης και πεποίθησή μου είναι ότι εκεί που έχει φτάσει το πράγμα, πρέπει εμείς τουλάχιστον τα κυβερνητικά στελέχη που έχουνε μάλιστα και μια συναρμοδιότητα ή μια ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση, να επιλέξουμε μια στάση έμπρακτης σιωπής. Δε θα ήθελα να ανακυκλώσουμε μια συζήτηση που έχει γίνει εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό έχετε δίκιο. Κάθε φορά που γίνεται κάτι…

Υφυπουργός: Είναι φανερό ότι ο χώρος σήπεται. Και είναι επίσης φανερό ότι στο χώρο αυτό που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο», αυτοί που θέλουν να συγκρουστούν με τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν και αυτοί που μπορούν δεν θέλουν. Και επομένως, η ευθύνη εναπόκειται στην Κυβέρνηση της χώρα. Σε μια εποχή που αλλάζουν τα πάντα, που η Κυβέρνηση παίρνει πολιτικό κόστος για πάρα πολλά πράγματα, θεωρώ ότι είναι πολυτέλεια να είμαστε ακόμη στα στερεότυπα περί αυτοδιοίκητου, μήπως δεν βγουν οι ομάδες στην Ευρώπη. Και δηλαδή τι θα συμβεί εάν δεν βγουν οι ομάδες στην Ευρώπη; Η ελληνική Κυβέρνηση θα ψηφίσει το σχετικό Σχέδιο Νόμου, για το οποίο εμείς σαν Υπουργείο έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πρέπει χωρίς άλλους συμβιβασμούς, ανοχές και εκπτώσεις να συγκρουστεί, επιβάλλοντας κανόνες λειτουργίας στο ποδόσφαιρο, ακόμα και πέρα από τα κεκτημένα του αυτοδιοίκητου και τις ντιρεκτίβες της UEFA και της FIFA . Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Μέσα σε όλα αυτά διάβασα σήμερα σε εφημερίδες, υπάρχει μια υποβόσκουσα κόντρα ανάμεσα στους Ζητάδες και στη ΔΙ.ΑΣ, δεν έχω ακόμη καταλάβει τι έχει γίνει.

Υφυπουργός: Υπάρχει πράγματι ένας κατά τη γνώμη μου σε ένα βαθμό καλώς νοούμενος, και μάλιστα αρκετές φορές δημιουργικός και χρήσιμος ανταγωνισμός πολλές φορές στις Υπηρεσίες. Όταν όμως η κατάσταση εκτρέπεται και κάποιοι πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι σε ένα ενιαίο στη λειτουργία του Σώμα, σε μια δομή, σε μια Υπηρεσία δε μπορούν να λειτουργούν φέουδα ή καπετανάτα. Ελπίζω τόσο με τις ενέργειες του Αρχηγείου, όσο και με τη στάση μας ως πολιτική ηγεσία να έχουμε καταστήσει σαφές ότι το όριο είναι ο καλώς νοούμενος, αν θέλετε δημιουργικός, υγιής συναγωνισμός των Υπηρεσιών, αλλά με προϋπόθεση τη συνεργασία και τη συνέργεια και το συντονισμό για τον κοινό στόχο που είναι «η Υπηρεσία στον Πολίτη και στην Κοινωνία».

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ας έρθουμε τώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχουνε σήμερα δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, όπως τις βλέπω εδώ στο «ΕΘΝΟΣ» που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Νομίζω πρέπει να είστε ευχαριστημένοι. Λέει να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχουν περιθώρια αντιπολίτευσης. Όχι στις εκλογές και όχι στους ανασχηματισμούς και προτείνει και συγκεκριμένα πρόσωπα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Υφυπουργός: Ώστε έχει φτιάξει και την Κυβέρνηση;

Δημοσιογράφος: Τον κ. Παπαδόπουλο ή τον κ. Φλωρίδη.

Υφυπουργός: Ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε κεντρικό πολιτικό πρόσωπο επί δεκαετίες , υπήρξε Πρωθυπουργός, οπότε απλά υπενθυμίζω αυτό που λένε στο χωριό μου, ότι «όσες φιγούρες ξέρει κανείς πρέπει να τις κάνει όταν χορεύει πρώτος» και νομίζω ότι αυτό αρκεί.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο συζητιέται και μέσα στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια χαλάρωσης, το λέω κομψά, αναβλητικότητα στις αποφάσεις, υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι διαφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις, εσείς έχετε διαπιστώσει τέτοια; Τουλάχιστον εμείς το διαπιστώνουμε ως δημοσιογράφοι.

Υφυπουργός: Εγώ θα έλεγα όσο καλή και συγκροτημένη κι αν είναι μια ομάδα, προφανώς είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν ζητήματα αρρυθμίας «συνεννοήσεων», διαφορετικών απόψεων. Όμως η συγκυρία και οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια και γι’ αυτό επισημαίνονται πολύ περισσότερο τα ίδια πράγματα αυτήν την περίοδο απ’ ό,τι πολύ πιο έντονα αντίσοιχα τέτοια φαινόμενα στο πρόσφατο, αλλά και απώτερο παρελθόν. Δηλαδή, θέλω να πω δεν είναι πρωτόγνωρα και πάρα πολύ πρωτοφανή, αυτά που δημοσιογραφικά επισημαίνετε. Όμως, πράγματι η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία πρέπει να λειτουργεί αυτοπεριοριστικά και σε όλους μας, να αποφεύγουμε πράγματα τα οποία δίνουν λάθος εικόνα, αδικούν την προσπάθεια που αυτή η Κυβέρνηση καταβάλλει. Και εν πάση περιπτώσει, ας θυμηθούμε ότι έχουμε και τριψήφια τηλέφωνα και επικοινωνούμε μεταξύ μας, εύκολα, απευθείας. Δεν χρειάζεται πάντα η οποιαδήποτε συνεννόηση να γίνεται δημόσια. Όμως αδικείται μια προσπάθεια, ειλικρινά πάρα πολύ μεγάλη και με σημαντικά, επιμένω, αποτελέσματα στο χρονικό διάστημα που έχουμε πίσω μας τον τελευταίο χρόνο. Και δημιουργούνται εντυπώσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Δημοσιογράφος : Ναι. Υπάρχει ένα ερώτημα τώρα σε σχέση με την ανακοίνωση των μέτρων, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις αποκρατικοποιήσεις και όλα αυτά. Ως που μπορεί να φτάσει, να αντέξει ο κόσμος όλα αυτά τα μέτρα; Έχετε πει ότι δεν θίγονται μισθοί, δεν θίγονται συντάξεις παραπέρα, τουλάχιστον αυτό λέει και ο αρμόδιος Υπουργός. Υπάρχει ένα ερώτημα όμως ότι γύρω-γύρω θίγονται όλα τα άλλα, οπότε μειώνεται το εισόδημα του εργαζόμενου.

Υφυπουργός : Τι εννοείτε ότι θίγονται όλα τα άλλα; Ότι θίγεται η φοροδιαφυγή με το εθνικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες, άρα πλήττεται η παραοικονομία 60 δις που υπήρχε στην χώρα; Αυτό εννοείται ότι έχει παρενέργειες, γιατί αυτό το χρήμα κάπου γύρω μας ήταν και κυκλοφορούσε. Προφανώς υπάρχει αυτή η διάσταση, αλλά ποια είναι η επιλογή μας; Να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το φαινόμενο το οποίο ουσιαστικά ροκανίζει και υποθηκεύει το μέλλον και την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, των παιδιών που μεγαλώνουμε, επειδή πρόσκαιρα, ευκαιριακά τζιράρεται κάποιο χρήμα; Εγώ πιστεύω, και αυτό έχω πει κατ’ επανάληψη στις συζητήσεις και μαζί σας, ότι τα μέτρα εκείνα που είχε πολιτική δυσκολία να πάρει αυτή η Κυβέρνηση, λόγω και ιδεολογικών και πολιτικών αφετηριών, αναφορών και απόψεων, έχουν τελειώσει. Αυτά που έχουμε μπροστά μας και γι’ αυτό πράγματι χρειάζεται να απενοχοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια που κάνουμε, ασχέτως του λαϊκισμού και της ανενότητας που διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα, είναι να πέσουμε με τα μούτρα και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες, τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα για να περπατήσει με σταθερό και σίγουρο βήμα στο μέλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι συζήτηση η οποία μπορεί να γίνεται απ’ όσους δεν είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Εμείς επιλέξαμε, εννοώ όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού, να βάλουμε τον εαυτό μας στην πρώτη γραμμή αυτής της δύσκολης μάχης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα επιτρέψτε μου να πω ότι πολλές φορές αυτές οι μάχες δεν κερδίζονται, διότι δεν υπάρχουν στρατιώτες, δηλαδή μπορεί να θέλει ο στρατηγός αλλά από κάτω να μην υπάρχει στρατιώτης, να έχει ένα καλό σχέδιο αλλά…..

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη στρατεύματος, ούτε έλλειψη σχεδίου. Να ξέρετε επίσης ότι μόνο μία κυβέρνηση, η καλύτερη κυβέρνηση με τους καλύτερους υπουργούς, με το καλύτερο σχέδιο, μόνη της δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τόσο μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση ιστορική για τη χώρα. Χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, καινούργιες από αυτές που παραδοσιακά εμείς ως πολιτικός χώρος είχαμε δημιουργήσει, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος ότι σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής ζωής, υπάρχουν δυνάμεις και είναι η πλειοψηφία του λαού και των πολιτών που παρακολουθεί δύσπιστα, με επιφυλάξεις αλλά με ενδιαφέρον αυτή την προσπάθεια. Μπορούμε να χτίσουμε συμμαχίες, αυτό δεν το έχουμε δουλέψει όσο θα έπρεπε και όσο επιβάλλουν οι συνθήκες, μέσα στον κόσμο της οικονομίας, των επιχειρήσεων, στη νέα γενιά για το μέλλον της οποίας γίνεται κυρίως αυτή η μάχη, για τους ανθρώπους όλους εκείνους που δεν απόλαυσαν προνόμια και ευεγερτήματα σε όλη τους τη ζωή. Είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων και με αυτούς μπορούμε να χτίσουμε μια στέρεη δημιουργική συμμαχία και να πάμε μαζί. Δεν θεωρώ ότι εμείς είμαστε οι μόνοι πεφωτισμένοι ιεραπόστολοι και σταυροφόροι, που πρέπει μόνοι μας να κουβαλήσουμε αυτό το φορτίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα σε αυτό που είπατε σε αυτή την κοινωνική πολιτική συμμαχία, με αυτές τις δυνάμεις που είπατε από την κοινωνία, βλέπετε σήμερα πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να εκφραστούν;

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εν τη ρύμη του λόγου, ενώ ξεκίνησα προηγουμένως και έλεγα στην οικονομία, στην κοινωνία και ήθελα να προσθέσω και στην πολιτική, δεν το προσέθεσα, ακριβώς γιατί δεν βλέπω στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ειλικρινά, δυνάμεις τέτοιες. Ίσως θα μπορούσα να σημειώσω εξαιρέσεις προσώπων, αλλά δεν θα ήθελα τώρα να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Πολιτικούς σχηματισμούς όμως, διατεθειμένους πραγματικά να μοιραστούν το κόστος, το οποίο είναι αναγκαίο να καταβληθεί για να πάει η χώρα μπροστά, δεν βλέπω. Βλέπω περίσσια υποκρισίας, περίσσια λαϊκισμού, περίσσια ανευθυνότητας, περίσσια προσπάθειας να ταυτιστεί μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα με μια κυβέρνηση που έλαβε το βαρύ έργο να διαχειριστεί και να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση, για την οποία δύσκολη θέση. Για την οποία δύσκολη θέση, αυτή η κυβέρνηση, προσέξτε όχι αυτή η παράταξη, αυτή η κυβέρνηση δεν ευθύνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε πολύ, να ‘στε καλά κύριε Όθωνα, καλημέρα.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις