ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 20 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών που συμμετείχαν στην τριμερή συνάντηση
Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας
Η στενή συνεργασία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ο συντονισμός των δράσεών τους για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα , στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν τη Συνθήκη του Schengen , κυριάρχησαν κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και Υπουργού Εσωτερικών , Tsvetan Tsvetanov και του Υπουργού Εσωτερικών της Ρουμανίας , Constantin Traian Igas . Ο Υπουργός, κ Παπουτσής επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας για ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο του Schengen . Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο Τριεθνές, ενός Κέντρου Επαφής για τον έλεγχο των συνόρων. Οι κύριοι Παπουτσής και Tsvetanov υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Osman Gunes για τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Όπως αποφασίστηκε κ ατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών ανάλογες συναντήσεις θα γίνονται κάθε έξι μήνες και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.
Μετά τη συνάντηση οι τρεις υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου:
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ στη συνέντευξη τύπου.
Θέλω να σας παρουσιάσω τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και Υπουργό Εσωτερικών, κ. Tsvetanov και τον Υπουργό Διοίκησης και Εσωτερικών της Ρουμανίας , κ. Ι gas , ο οποίος κάθεται μεταξύ εμού και του Υφυπουργού του κ. Μανώλη Όθωνα.
Όπως επίσης θέλω να σας πω ότι αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ των Υπουργών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδος. Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας για το συντονισμό των ενεργειών μας και τις δράσεις μας μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και των αρχών που διέπουν τη Συνθήκη του Schengen .
Συμφωνήσαμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι σε σταθερή βάση. Συμφωνήσαμε ότι στην πρώτη περίοδο αυτή που περνούμε τώρα, μια περίοδο πολλών προβλημάτων, μεγάλης κρίσης, θα γίνεται κάθε έξι μήνες, και αργότερα θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε τη συνάντηση μία φορά το χρόνο.
Στο μεσοδιάστημα όμως θα υπάρχει συνεργασία μιας Επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα μπορεί να οργανώνει όχι απλώς τις συζητήσεις μας αλλά κυρίως θα οργανώνει κοινές δράσεις, κοινές επιχειρήσεις.
Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποστήριξε και υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο του Schengen και θεωρούμε, δε, ότι είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια, τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά στην αξιολόγηση των κρατών όταν εκείνα υποβάλλονται σε δοκιμασίες και προετοιμάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιτύχουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συνθήκη του Schengen . Θεωρούμε ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία έχουν πετύχει τους στόχους τους, έχουν κάνει μια εξαιρετική προετοιμασία και έχουν πετύχει μάλιστα επίπεδα ασφαλείας υψηλότερα και από ορισμένες χώρες που ήδη συμμετέχουν στη Συνθήκη του Schengen . Γι’ αυτό και επιμένουμε να υποστηρίζουμε με θέρμη τις υποψηφιότητές τους και πιστεύουμε σε μια γρήγορη απόφαση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συζητήσαμε σήμερα όλους τους κινδύνους και όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν την περιοχή μας, κυρίως αυτές οι οποίες διαμορφώνονται μέσα στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη μέσω των επιθέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από τις κερδοσκοπικές τάσεις που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και πώς αυτά δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας όσον αφορά την προοπτική των κοινωνιών και των λαών μας. Και συμφωνήσαμε επίσης ότι προβάλλει στην εποχή μας η ασφάλεια ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα σε όλα τα κράτη.
Θεωρούμε, δε, την ίδια στιγμή ότι το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται ακόμη περισσότερο και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο και για την αντιμετώπισή του επιτάσσει (όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) τη συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένη ανταλλαγή πληροφοριών και δράσεων.
Και τέλος, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών όπως αυτό το αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Επίσης έχουν εμπειρία και η Βουλγαρία και η Ρουμανία από μεταναστευτική πίεση. Αλλά, με την ένταξη στο Schengen θα έχουν και εκείνοι αυξημένες τάσεις και βεβαίως θα υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια από πολλούς για τη μεταφορά των μεταναστευτικών ροών προς τις δικές τους χώρες.
Εμείς εκδηλώσαμε την πλήρη διαθεσιμότητά μας όχι μόνο για τη συνεργασία σήμερα αλλά ταυτόχρονα και τη μεταφορά όλων των εμπειριών που έχουμε, για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα προκειμένου να έχουμε μία από κοινού αντιμετώπιση και αυτού του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω τους δύο συναδέλφους μου αλλά και τις κυβερνήσεις τους για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδος και τη συμμετοχή των δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον FRONTEX τόσο στις επιχειρήσεις στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, ακόμη και μόλις πρόσφατα στην οργάνωση των επιχειρήσεων που κάνουμε στα νότια της Κρήτης.
Σημειώσαμε βέβαια ότι η Ευρώπη χρειάζεται διαμόρφωση της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου που δεν υπάρχει και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και τις συζητήσεις στο Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξουμε σε ορισμένα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όπως επίσης ελπίζουμε ότι στα επόμενα Συμβούλια είτε στις 12 Μαΐου, είτε τον Ιούνιο θα καταλήξουμε στο Συμβούλιο των Υπουργών σε μία συμφωνία γύρω από τον κανονισμό του FRONTEX προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές οργανωτικό πλαίσιο το οποίο να μπορεί να λειτουργεί και να επιχειρεί ο οργανισμός.
Ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει, τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ιδέα, ο FRONTEX να έχει ενεργό ρόλο και στις διαδικασίες επαναπατρισμού , επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών,. Αυτός είναι ένας νέος ρόλος τον οποίο ζητούμε από τον FRONTEX να έχει και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μία αντίστοιχη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.
Επιμένουμε στην ανάγκη να πάρουμε όλα τα μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και μεταξύ μας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, προκειμένου να μην καταστεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη, η περιοχή μας και βεβαίως η Ελλάδα η «αποθήκη» των παράνομων μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μέτρα επιτήρησης των συνόρων αλλά και μέτρα ουσιαστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αποτρέπουν την κίνηση των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα συνεργασία, ουσιαστική συζήτηση και αποφασιστικές, αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών των μεταναστών τα οποία δρουν σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Δεύτερον, προϋποθέτει πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύναψη των συμφωνιών επανεισδοχής με τις τρίτες χώρες, αρχής γενομένης φυσικά σε ό,τι αφορά εμάς με την Τουρκία, να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να υπάρχει, να εγκριθεί και από όλες τις πλευρές και να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά βεβαίως και με τις χώρες της Βορείου Αφρικής και τις άλλες χώρες εκκίνησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και τέλος, όσον αφορά τις πολιτικές φύλαξης των συνόρων, εκεί συμφωνήσαμε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμούς καταγραφής των παράνομων μεταναστών επιτόπου στα σύνορα όπως αυτοί τους οποίους τώρα δρομολογούμε στην Ελλάδα, με πλήρη διακρίβωση των στοιχείων, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και καθεστώς διεθνούς προστασίας να το παίρνουν με γρήγορες διαδικασίες.
Όσοι όμως δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα θα πρέπει να μπαίνουν αμέσως σε προγράμματα επαναπατρισμού, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις αντίστοιχες δομές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πέρα από αυτά όμως εμείς θεωρούμε ότι η συνεργασία μας μπορεί να ενισχυθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Ήδη υπάρχει η συνεργασία ανάμεσα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, σε επίπεδο κοινών περιπολιών, μεικτών δηλαδή κλιμακίων σε ορισμένες περιοχές.
Υπάρχει η εμπειρία από τις μεικτές περιπολίες Ελλάδος-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες στα τουριστικά θέρετρα της Βουλγαρίας, θα έχουμε αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες, με μεικτές επιχειρήσεις της Ελληνικής και της Βουλγαρικής Αστυνομίας σε ορισμένα θέρετρα στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος, όπου προτιμούν οι Βούλγαροι τουρίστες.
Δημιουργούμε στενούς δεσμούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμόνων, αλλά και κοινές επιχειρήσεις στα σύνορά μας. Για εμάς είναι εξαιρετικής σημασίας τα σύνορα της Ελλάδος με τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι όταν με το καλό η Βουλγαρία γίνει μέλος του Σένκγεν θα είναι η πρώτη χώρα που η Ελλάδα θα έχει χερσαία σύνορα με το χώρο του Σένγκεν, γιατί δεν υπάρχουν αλλού. Και βεβαίως εξ΄ αυτού του λόγου αποκτά πολύ μεγάλη σημασία και η συνεργασία με τη Ρουμανία, γιατί αυτομάτως θα έχουμε και από εκεί κοινούς στόχους, κοινά ενδιαφέροντα και κοινά πεδία δράσεων.
Στα πλαίσια αυτά και για την προετοιμασία όμως αυτής της εξέλιξης αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο επαφής και διασυνοριακής συνεργασίας για την παρακολούθηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της διασυνοριακής κίνησης του οργανωμένου εγκλήματος. Με μία επιστολή μάλιστα την οποία υπέγραψα σήμερα το πρωί με τον συνάδελφό μου κ. Tsvetanov από τη Βουλγαρία, προς τον Τούρκο ομόλογό μας, ζητάμε και προτείνουμε και τη συμμετοχή της Τουρκίας, προκειμένου να έχουμε κοινές δράσεις, κοινό σημείο επαφής στα σύνορά μας, για την αντιμετώπιση από κοινού αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων.
Και τέλος, όσον αφορά τη Μεσόγειο, ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης που είχαμε στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας των χωρών της Μεσογείου – μελών της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ελλάδος.
Και τους ενημέρωσα επίσης για την πρόταση την οποία παρουσίασα χθες, ούτως ώστε η αντιμετώπιση του κύματος των παράνομων μεταναστών στον μεσογειακό χώρο να επιδιωχθεί να γίνει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι επιμέρους από τα κράτη-μέλη, μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Μεσογείου.
Με στόχο να καταστήσουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της, να διαμορφώσουμε όρους οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας επιτόπου στις χώρες της Βορείου Αφρικής, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα και τις πολιτικές εξελίξεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο με τις αλλαγές στα καθεστώτα των χωρών αυτών.
Αυτός ο στόχος μπορεί να υπηρετήσει τη βασική μας επιδίωξη, για την απορρόφηση των μεταναστευτικών ροών ή των υποψηφίων μεταναστών επιτόπου, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και με τη δημιουργία προσδοκίας και ελπίδας για την επιβίωση και μια καλύτερη ζωή στις χώρες τους ή στις χώρες όπου μπορούν να έχουν στενές συγγενικές και θρησκευτικές σχέσεις.
Από την άποψη αυτή, μία τέτοια στρατηγική θα ήταν ζωογόνος για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι με τη λειτουργία της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, με την πρόοδο της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης μόνο κέρδη θα μπορούσε να έχει η ευρωπαϊκή οικονομία και εκ των πραγμάτων και η ευρωπαϊκή κοινωνία από μία τέτοιου είδους ανάπτυξη που απορροφά τα μεταναστευτικά ρεύματα επιτόπου και δεν επιτρέπει τη βίαιη και μαζική έλευση προς τα κράτη-μέλη και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στη λειτουργία των κοινωνιών της ΕΕ.
Θα ήθελα τώρα να δώσω το λόγο στους συναδέλφους μου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν και εκείνοι το δικό τους μήνυμα. Ο κ. Tsvetanov αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και Υπουργός Εσωτερικών έχει το λόγο.
T . TSVETANOV : Θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφο ομόλογο Υπουργό, κ. Παπουτσή, για τη φιλοξενία που παρείχε στη σημερινή συνάντηση. Σ ε γενικές γραμμές κατάφερε με ευχέρεια να παρουσιάσει όλα όσα συζητήσαμε σήμερα, έτσι σε εμένα και στο συνάδελφο Ivic μένει μόνο να επιβεβαιώσουμε όλα αυτά που ειπώθηκαν.
Η Βουλγαρική Κυβέρνηση ευχαριστεί την Ελλάδα για την υποστήριξη που της παρείχε στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη Συμφωνία Σένγκεν και μετά από αυτή την υποστήριξη η υποψηφιότητα είναι πια ισχυρή αφού η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατάφεραν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια αξιολόγησης της χώρας για συμμετοχή στο Σένγκεν.
Είναι για μας εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμίσουμε, να αναπτύξουμε την αστυνομική συνεργασία των χωρών μας, διότι θεωρούμε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο στη διασυνοριακή συνεργασία. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να εστιάζει αποκλειστικά στο εσωτερικό έγκλημα, διότι το οργανωμένο έγκλημα είναι το βαρύτερο και αφορά πια όλες τις χώρες του κόσμου, έχει εξαπλωθεί παντού.
Εκτός από τις καθαρά πολιτικές συζητήσεις που κάναμε για τις πολιτικές που πρέπει να διαμορφώσουμε και να αναπτύξουμε στην περιοχή, σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές θα έλεγα ότι ιδιαίτερη ήταν η προσοχή που υπήρξε σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, για την αντιμετώπιση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώθηκαν καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν με κοινές δράσεις μεικτών αστυνομικών σχημάτων, μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας, αντίστοιχα Βουλγαρίας-Ελλάδας, διότι οι Κυβερνήσεις μας είναι υποχρεωμένες να εγγυηθούν την ηρεμία και την ασφάλεια όχι μονάχα στον πληθυσμό αλλά και στους επισκέπτες των περιοχών μας και των χωρών μας.
Η Ελλάδα είναι ένας θαυμάσιος προορισμός, ελκυστικός για πολλούς Βούλγαρους πολίτες, επίσης πολλοί Έλληνες πολίτες επισκέπτονται τη Βουλγαρία για να επισκεφθούν τα δικά μας θέρετρα, με τον ίδιο τρόπο Βούλγαροι επισκέπτονται τη Ρουμανία, οι Ρουμάνοι κάνουν τουρισμό στη Βουλγαρία.
Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες και οι προθέσεις γίνονται συχνά σημείο εκμετάλλευσης κάποιων προσώπων, που κάνοντας χρήση αυτής της ελεύθερης διέλευσης, της ελεύθερης διακίνησης, αναπτύσσουν δραστηριότητα παράνομη, που σε τελική ανάλυση είτε διαταράσσει τη δημόσια τάξη είτε ακόμα επιφέρει και πλήγματα στις εθνικές οικονομίες μέσω του οικονομικού οργανωμένου εγκλήματος.
Έτσι λοιπόν στη σημερινή τριμερή συνάντηση αναδείξαμε τις δυνατότητες των τριών χωρών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συζητούν κοινά προβλήματα, δε σταματούν όμως εκεί, διαμορφώνουν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Γι΄ αυτό για τις συνομιλίες που μόλις έληξαν, ο συμβολικός οικοδεσπότης τους, ο κ. Παπουτσής, θα ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό του, κ. Πίντερ, που προεδρεύει του αντίστοιχου Συμβουλίου Υπουργών, για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης, τις συζητήσεις και τα συμπεράσματα.
Και θα μεταφέρει αίτημα-πρόταση να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών τον Μάιο ενημέρωση των Υπουργών γι΄ αυτό που καταφέρνουμε μαζί και το γεγονός ότι εμείς εφαρμόζουμε συγκεκριμένες πολιτικές για την εγγύηση της ασφάλειας και την ανάπτυξη της περιοχής.
Η ανάπτυξη διμερούς και τριμερούς συνεργασίας, η ανάπτυξη του τουρισμού, η ανάπτυξη της οικονομίας, όλες οι σφαίρες αυτές ανάπτυξης των χωρών μας μπορούν να υπάρξουν μόνον όταν υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω άλλη μια φορά για την υλοποίηση αυτής της συνάντησης, το ότι καταφέραμε να έχουμε την πρώτη στο είδος της συνάντηση και το σημαντικότερο είναι ότι συσπειρωθήκαμε γύρω από κοινούς στόχους. Δεν υπάρχουν πράγματα στα οποία να αντιπαρατιθέμεθα, είμαστε όλοι σε κοινό μέτωπο που δείχνει ότι είναι η πρώτη συνάντηση αλλά όχι η τελευταία. Όπως αναφέρθηκε θα υλοποιείται σε τακτή βάση ανά εξάμηνο.
Ο επόμενος οικοδεσπότης προσφέρθηκε να είναι ο κ. Ivic να πραγματοποιηθεί δηλαδή η επόμενη συνάντηση στη Ρουμανία. Κι επειδή μιλάμε για μια σειρά τέτοιων συναντήσεων – κι εδώ δε διαφωνήσαμε- προτάθηκε και αμέσως έγινε δεκτό η επόμενη η τρίτη συνάντηση να είναι στη Βουλγαρία και κάπως έτσι θα πορευτούμε.
Εξαιρετικής σημασίας είναι κι αυτό που καταφέραμε στη διμερή πρωινή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό μου, να υπογράψουμε κοινή επιστολή-πρόταση για τη δημιουργία ενός Κέντρου Επαφής για τον έλεγχο των συνόρων, που έχουμε τη φιλοδοξία να είναι τριμερής με τη συμμετοχή Βουλγαρίας-Ελλάδας και Τουρκίας, με τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου Επαφής στο Τριεθνές, στο σημείο που συναντούνται δηλαδή τα σύνορα των τριών χωρών.
Η πρόταση αυτή για το κέντρο αυτό είναι μία απόδειξη για τις προθέσεις δημιουργίας σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών, που πλήττονται από αυτήν την παράνομη διακίνηση μεταναστών και μόνο τέτοιες έμπρακτες πολιτικές και μέτρα μπορούν να μας φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Εξ ονόματος της Βουλγαρικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της χώρας ευχαριστούμε την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και την υποστήριξη. Παρομοίως, ευχαριστούμε τη Ρουμανική Κυβέρνηση και το Ρουμάνικο Υπουργείο Εξωτερικών, για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη συμβολή και συνεργασία στην επίτευξη των κριτηρίων του Σένγκεν.
Σας ευχαριστώ.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει τώρα ο συνάδελφος από τη Ρουμανία ο Υπουργός Διοίκησης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Ρουμανίας ο κ. Igas .
C.-T. IGAS: Ευχαριστώ για τη σημερινή συνάντηση και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να συμμετάσχω στη σημερινή συνάντηση.
Και δε μένει, παρά να επιβεβαιώσω αυτά που είπαν οι συνάδελφοι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και να εκφράσω τη χαρά που σήμερα είχαμε μια πρώτη συνάντηση τριμερή στην Ελλάδα, μία συνάντηση καλοδεχούμενη και τέτοιου είδους συνεργασίες των τριών χωρών πρόκειται να προωθηθούν περαιτέρω.
Ήρθα σήμερα εδώ συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για τη Συνθήκη Σένγκεν και τον υπεύθυνο για τη Διασυνοριακή Αστυνομία, ακριβώς για να μπορούμε να δώσουμε και μια πολιτική και τεχνική νότα σε ότι αφορά την ένταξη της Ρουμανίας στο Σένγκεν και σε ότι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε επίπεδο Αστυνομίας, μια συνεργασία που θεωρώ ότι έχουμε και οι τρεις ανάγκη.
Σε ότι αφορά τον προβληματισμό του Σένγκεν, και η Ρουμανία δίπλα στη Βουλγαρία έχουν εκπληρώσει πρακτικά αυτή τη στιγμή τα κριτήρια των μελών που ήδη βρίσκονται στο Σένγκεν. Το Σένγκεν έγινε απόλυτα σεβαστό από τις δύο χώρες.
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω στο όνομα της Ρουμανίας και εν ονόματι του ρουμάνικου λαού και της Κυβέρνησής τους την Ελλάδα για το γεγονός ότι η Ελλάδα έδειξε αλληλεγγύη προς εμάς και είπε δημόσια ότι θα μας υποστηρίξει ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να ενταχθούμε το 2011 στο Σένγκεν. Είναι μία αρχή σε ότι αφορά τις σχέσεις μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες-μέλη του Σένγκεν και αυτό που ξεκινήσαμε σήμερα θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω.
Σε ότι αφορά το οργανωμένο έγκλημα και τη συνεργασία σε επίπεδο Διασυνοριακής Αστυνομίας, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συσφίξουμε τις σχέσεις μας, να μεταφέρουμε τις πληροφορίες μεταξύ μας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιφέρουμε πλήγματα στις δομές που ήδη υπάρχουν στις τρεις χώρες στις οποίες συμμετέχουν εγκληματίες και από τις τρεις χώρες. Κάνοντας μια παρένθεση θα έλεγα ότι χάρη σε μια καλή συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας χτες καταφέραμε να καταφέρουμε πλήγμα σε κάποια κυκλώματα που είχαν έδρα στη Ρουμανία και τέτοιου είδους πρακτικές μπορούμε να αναπτύξουμε και σε μια εταιρική σχέση με την Ελλάδα και με τη Βουλγαρία.
Εάν αναφερθούμε στο trafficking, στη διακίνηση ατόμων, εδώ τα κυκλώματα είναι πολύ καλά οργανωμένα, υπάρχουν κυκλώματα διεθνή που δρουν μόνο σε διεθνές επίπεδο και μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα καίριο πλήγμα και να τα διαλύσουμε.
Ένα τρίτο θέμα που συζητήθηκε επίσης είναι το γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη, μια περίοδο που η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά προβλήματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν καν ή δεν ήταν υπολογίσιμα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γίνει στην Βόρειο Αφρική. Υπάρχουν προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση τα οποία όχι πολύ καιρό πριν δεν γνωρίζαμε καν , καμία χώρα δεν σκεφτόταν το γεγονός ότι θα έχουμε πάρα πολλούς μετανάστες από την Αφρική, που πρακτικά θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη.
Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή, που από κοινού θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Ένα πρόβλημα που εάν δεν θα το διαχειριστούμε καλά σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη μετέπειτα περίοδο και γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις εξαμηνιαίες και η επόμενη συνάντηση πρόκειται να είναι σε 6 μήνες στη Ρουμανία.
Ελπίζουμε αυτή η συνάντηση που θα διοργανώσουμε να γίνει την ίδια περίοδο της ένταξης της Ρουμανίας στο Schengen. Κ αι λίγο πριν από αυτή την συνάντηση και η Βουλγαρία και η Ρουμανία να είναι χώρες – μέλη του Schengen και να χαίρονται αυτής της συμμετοχής . Ασφαλώς λοιπόν θα συνεχίσουμε αυτό που ήδη ξεκινήσαμε σήμερα εδώ και στη Ρουμανία.
Μόνο μέσω μιας καλής συνεργασίας, ενός καλού διαλόγου θα μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε και οι τρεις στις χώρες μας και τα τρία κράτη που σήμερα είμαστε παρόντες εδώ στην Αθήνα. Σας περιμένω λοιπόν στη Ρουμανία και ελπίζω ότι αυτό που ήδη ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί με επιτυχία το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ («MEGA»): Πριν από λίγο αναφερθήκατε σε ένα νέο ρόλο της FRONTEX. Μιλήσατε δηλαδή για επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Θέλετε να μας δώσετε δυο τρία στοιχεία γι’ αυτό τον καινούργιο ρόλο της FRONTEX;
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η πρόταση την οποία κάνουμε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Οργανισμό FRONTEX όταν επιχειρεί να μην συμμετέχει μόνο σε διαδικασίες αποτροπής, που όταν μιλούμε για το θαλάσσιο χώρο στην πραγματικότητα μετεξελίσσονται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά να έχει και τη δυνατότητα της επαναπροώθησης του επαναπατρισμού στις περιπτώσεις εκείνες, όπου πιστοποιείται αυτομάτως η προέλευση των μεταναστών.
Μέχρι στιγμής ο κανονισμός λειτουργίας γιατί είναι προσωρινός αυτός ο κανονισμός με τον οποίο λειτουργεί, δεν προβλέπει τέτοιο ρόλο. Προβλέπει μόνο ρόλο αποτροπής και υποστήριξης των εθνικών Αρχών στη φύλαξη των συνόρων. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και ούτε εμείς προτιθέμεθα να το θέσουμε ως προϋπόθεση για την έγκριση του κανονισμού. Εκείνο που επείγει είναι η έγκριση του κανονισμού της FRONTEX ούτως ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας του.
Όμως θέτουμε το θέμα αυτό γιατί η ανάγκη του επαναπατρισμού των μεταναστών είναι πολύ μεγάλη για το σύνολο της Ένωσης και όχι μόνο για την Ελλάδα, τώρα για παράδειγμα το πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ιταλία. Κάποιες άλλες χώρες μπορεί αύριο – μεθαύριο να έχουν αντίστοιχο φόρτο. Θα πρέπει η Ένωση η ίδια να συνδράμει με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και ο FRONTEX στα προγράμματα επαναπατρισμού.
κ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ («FLASH»): Κύριε Υπουργέ, αυτή την πρόταση που αναφέρατε μόλις τώρα, τη συμμερίζονται οι υπόλοιποι που μετείχαν στη χτεσινή συνάντηση της Κύπρου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν αντικείμενο της συζήτησής μας χτες αυτή η πρόταση και υπήρξαν συνάδελφοι από ορισμένες χώρες, οι οποίοι την υποστήριξαν με πολύ θέρμη δεδομένου ότι ήδη αρχίζει να γίνεται το πρόβλημα μεγάλο και η πραγματικότητα να βρίσκεται μπροστά μας.
Υπενθυμίζω δε ότι ο FRONTEX είναι στην πραγματικότητα ένας Οργανισμός σχετικά νέος. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία τα 4 τελευταία χρόνια. Οι πρώτες επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται είναι αυτή την περίοδο. Η πρώτη επιχείρηση σε χερσαία σύνορα έγινε στην Ελλάδα, στον Έβρο τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Η πρώτη επιχείρηση των RAPIDs των Μονάδων Ταχείας Επέμβασης, πάλι σε χερσαία σύνορα και πάλι στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε ακόμη στη φάση όπου διαπιστώνουμε τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες. Και καλό είναι αφού τώρα είμαστε στη φάση της οργάνωσης πραγματικά του FRONTEX να επέμβουμε για την αποτελεσματικότερη παρουσία του.
Την ίδια στιγμή οργανώνεται και η περιφερειακή του διάρθρωση. Γι’ αυτό τον λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία η λειτουργία του περιφερειακού γραφείου του FRONTEX στον Πειραιά, όπου υπενθυμίζω ότι λειτουργεί σε πιλοτική βάση, δηλαδή η λειτουργία του είναι για ένα χρόνο. Ήδη βέβαια έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης της λειτουργίας του γραφείου του FRONTEX στον Πειραιά, και θέλω να ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική.
Το πρωί κατά τη διάρκεια της συζήτησης χάρηκα διότι ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας στην Επιτροπή Αξιολόγησης, ο συνάδελφος κ. Γκούντα ήταν πάρα πολύ θετικός και υποσχέθηκε την υποστήριξη της λειτουργίας στο συντονισμό των περιφερειακών δράσεων του FRONTEX από τον Πειραιά. Θέλω να ελπίζω ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα έχουμε την ευκαιρία να παραμείνει στον Πειραιά το κέντρο των περιφερειακών επιχειρήσεων.
κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Υπουργέ, μιλήσατε και εσείς και ο Βούλγαρος ομόλογός σας μιλήσατε για συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Πέρα των κοινών περιπολιών που έγιναν το χειμώνα στο Μπάνσκο και πιθανό να γίνουν το καλοκαίρι στη Χαλκιδική, που φυσικά δεν αφορούν και τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, θέλετε λιγάκι να εξειδικεύσετε εάν καταλήξετε σε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη λειτουργεί η συνεργασία με την βουλγαρική πλευρά και θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ στενή η συνεργασία στον τομέα των επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος εδώ και καιρό. Μεγάλες υποθέσεις έχουν αντιμετωπιστεί και άλλες επίσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και σε κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Θέλω να σας υπενθυμίσω τη μεγάλη υπόθεση της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Ήταν ένα μεγάλο κύκλωμα το οποίο εξιχνιάστηκε, με μια αποθήκη και εργοστάσιο παρασκευής στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή μάλιστα δυστυχώς όπως προέκυψε και ορισμένων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό ήταν για παράδειγμα αποτέλεσμα μιας κοινής επιχείρησης που έγινε με τις βουλγαρικές Αρχές και είχαμε ένα πολύ θετικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση πάλι του λαθρεμπορίου τσιγάρων και εμείς βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία. Υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα μία , η οποία μάλιστα θα είναι και η πρώτη μεγάλη υπόθεση με την οποία θα ασχοληθεί η νέα διεύθυνση για τη δίωξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πάλι, κι αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές Αρχές και ελπίζω να έχουμε και εκεί καλά αποτελέσματα.
Πέρα αυτών όμως εμείς συνεχίζουμε τις περιπολίες των Ελλήνων και των Βουλγάρων αστυνομικών στα σύνορά μας, ενισχύουμε τις λειτουργίες της διασυνοριακής συνεργασίας και σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση θέλουμε να δημιουργήσουμε και το Κέντρο επαφής στο συνοριακό σταθμό του «Καπετάν Αντρέεβο» στο βουλγαρικό έδαφος, όπου εκεί προτείνουμε και τη συμμετοχή των τουρκικών Αρχών.
C. – T. IGAS : Συμπληρώνοντας και μόνο αυτά που είπε ο συνάδελφος Υπουργός θα ήθελα να σημειώσω τη πολύ θετική έκβαση της κοινής επιχείρησης που συντονίστηκε από την Eurojust. Το σημαντικότερο που απορρέει από αυτές τις συναντήσεις είναι ότι δημιουργούμε πλατφόρμες και δυνατότητες εκτός από τη συμφωνία πολιτικών, να δώσουμε πλαίσιο και να δώσουμε εργαλεία στους συναδέλφους των αστυνομικών δυνάμεων να συνεργαστούν επιχειρησιακά, να γνωριστούν μεταξύ τους να ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλον, διότι οι Κυβερνήσεις των τριών χωρών και οι Κυβερνήσεις των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται μαζί για τη διασφάλιση της ηρεμίας και του αισθήματος της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Χάρηκα πάρα πολύ διαπιστώνοντας ότι τα ελληνικά όργανα επιχειρούν μαζί μας, όπως στην περίπτωση που αναφέρθηκε, μία περίπτωση που συνδέεται με κάποιους Βουλγάρους, πρόσωπα που ηγούνται αυτού του κυκλώματος, αυτού του παράνομου δικτύου. Η επιχείρηση αυτή μάλιστα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προσωπικότητες της βουλγαρικής κοινωνίας που φαίνονται αναμειγνύονται στο κύκλωμα αυτό.
Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά και ευχαριστώ για την παρουσία σας.