Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Απρίλιος 201114-04-2011: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στον ραδιοφωνικό σταθμό flash 96 και την εκπομπή των...

14-04-2011: Συνέντευξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα στον ραδιοφωνικό σταθμό flash 96 και την εκπομπή των δημοσιογράφων Στρατάκη και Σπανού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υφυπουργού ΠΤΠ Μανώλη Όθωνα στον ραδιοφωνικό σταθμό flash 96 και την εκπομπή των δημοσιογράφων Στρατάκη και Σπανού

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Πρόκειται για τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Μανώλη Όθωνα.

Δημοσιογράφος Σπανού: Και Βουλευτή Ρεθύμνου ΠΑΣΟΚ να μην ξεχνιόμαστε γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν χρειαστεί. Κύριε Όθωνα καλή σας ημέρα.

Υφυπουργός: Καλή σας μέρα.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Να ξεκινήσουμε από τα της επικαιρότητας και μετά πάμε σε όλο το μέτωπο τ o πολιτικό, κατ’ αρχήν έχετε σήμερα μία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο Υπουργείο για την υπογραφή ενός μνημονίου, τώρα λίγο παράξενο είναι τώρα. Από την μία μεριά η αγιαστούρα και από την άλλη το γκλομπ.

Υφυπουργός: Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η μετονομασία του κ. Στρατάκη δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο. Έχει μια σειρά άλλες δράσεις όπως παραδείγματος χάρη η πολιτική προστασία για την οποία θα υπογραφεί σήμερα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Αποστολή όπως λέγεται η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας είναι κάτι που δεν γίνεται πρώτη φορά υπήρχε και στο παρελθόν και ουσιαστικά επαναεπικαιροποιείται με την υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Μάλιστα, ας ελπίσουμε ότι θα βγει κάτι θετικό και να φωτίσει και κάποιους ο θεός.

Δημοσιογράφος Σπανού: Και για να μείνουμε λίγο στις αρμοδιότητες σας κύριε Όθωνα μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς γίνεται στην Κερατέα; Είναι μία αυτονομημένη περιοχή?

Υφυπουργός: Προφανώς όχι και δεν μπορεί κανείς να επιτρέψει να γίνει.

Δημοσιογράφος Σπανού: Ναι αυτό πως αποδεικνύεται; Γιατί η πράξη δείχνει ότι είναι μάλλον μία αυτονομημένη περιοχή στην οποία μάλλον δεν υπάρχει..

Υφυπουργός: Η αστυνομία βρίσκεται στην περιοχή εδώ και αρκετό διάστημα διαδραματίζει το ρόλο τον οποίο της εμπιστεύεται η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, να διασφαλίζει δηλαδή την προσβασιμότητα στο χώρο εκείνο πού είναι να κατασκευαστεί ένα έργο εντελώς απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Ένα έργο το οποίο είναι στον περιφερειακό σχεδιασμό, που υπενθυμίζω χρονολογείται από το 2003, οκτώ χρόνια έχουν παρέλθει από τότε, νομίζω ότι αυτή η αναγκαιότητα από κανέναν σοβαρά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ήρθε η ώρα να γίνει το κατά τα άλλα νομίζω αυτονόητο να υλοποιηθεί αυτός ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Μήπως είναι όμως πολύ μεγάλο το διάστημα της παραμονής δυνάμεων και ιδιαίτερα μάχιμων μονάδων της αστυνομίας στην περιοχή γιατί κ. Υπουργέ υπάρχει και μία ήδη διάθεση από τους αστυνομικούς να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στην περιοχή έτσι;

Υφυπουργός: Της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής για να ακριβολογούμε σε αυτή την διαμαρτυρία η οποία σε μια σειρά άλλες τέτοιου είδους δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα όπου θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω καθόλου άσχετες δεν είναι με μία πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη δημιουργία πρωτοβάθμιων σωματείων ανά αστυνομική διεύθυνση όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Με μοναδική εξαίρεση μέχρι πρότινος την Αττική όπου ολόκληρο το λεκανοπέδιο είχε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί ως περίπου αντί-ομοσπονδία. Αυτό νομίζω έχει δώσει το έναυσμα για μια σειρά δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης για διάφορα ζητήματα.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Συνδικαλιστικός διαγκωνισμός δηλαδή υπάρχει

Υφυπουργός: Θέλω να καταγραφεί αυτό. Από εκεί και μετά πράγματι δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι θα ήταν ευκολότερος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και αποτελεσματικότερη η παρέμβαση της αστυνομίας εκεί προφανώς, αν μία σειρά είτε προδιαδικαστικών ενεργειών που απαιτούνται για την έναρξη του έργου, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει όπως ξέρουμε ακόμα αλλά και μία σειρά άλλων πολιτικών θα έλεγα πρωτοβουλιών είχαν συνδυαστεί που θα μπορούσαν ίσως να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης.

Δημοσιογράφος Σπανού: Αναφερόσαστε στην παρέμβαση της αστυνομίας. Και θέλω να ρωτήσω για πια παρέμβαση ακριβώς μιλάμε, την ώρα που ο δρόμος είναι κλειστός τόσες μέρες;

Υφυπουργός: Σας ανέφερα ότι η παρουσία της αστυνομίας εκεί επί μακρόν πράγματι διάστημα, έχει ως πρωταρχικό στόχο να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στο χώρα κατασκευής του έργου. Από εκεί και μετά είναι επίσης προφανές ότι στην περιοχή, θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό, δικαιολογημένη ίσως κατά τα ελληνικά δοδομένα, αντίδραση ήταν και αναμενόμενη και εν πάση περιπτώσει διαχειρίσιμη. Στην περιοχή εκεί όμως υπάρχει μία συνάθροιση και διαφόρων άλλων στοιχείων και αυτό νομίζω ότι είναι πια πασιφανές, από το σύνολο του λεκανοπεδίου Αττικής και έχει μετατραπεί, επιχειρείται να μετατραπεί σε μία αέναη καθημερινή σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Δηλαδή λέτε ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις ετερόκλητες εκεί όπου απλά τους ενώνει το μένος τους κατά της αστυνομίας ή της επιθετικότητας;

Υφυπουργός: Προφανώς κ. Στρατάκη και εγώ θέλω να πω ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, επαναλαμβάνω για μακρό διάστημα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουν την εντολή και το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιδεικνύουν ψυχραιμία, ελεγχόμενη αποφασιστικότητα, δεν είναι κυβερνητική επιλογή ή τυφλή σύγκρουση και στο συγκεκριμένο θέμα όπως και σε μία σειρά θέματα που προηγήθησαν .

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Ναι εδώ είναι διιστάμενες οι απόψεις.

Δημοσιογράφος Σπανού: Ναι αλλά εδώ έχει περάσει πάρα πολύς καιρός κύριε Υπουργέ και δεν καταλαβαίνω πια είναι η εντολή των αστυνομικών δυνάμεων, γιατί βρίσκονται εκεί και αν δεν πρόκειται να επιτρέψουν ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από το δρόμο και να προστατέψουν και τις εργασίες για το ΧΥΤΑ.

Υφυπουργός: Κοιτάξτε γίνεται ένας κλεφτοπόλεμος, ο δρόμος ανοίγει, ο δρόμος κλείνει.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Κύριε Υπουργέ μήπως βιάστηκαν κάποιοι να στείλουν τις δυνάμεις ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί κάποιες διαδικασίες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, δηλαδή μήπως η αστυνομία ήρθε να καλύψει κάποια κενά, τα οποία υπήρχαν. Παραδείγματος χάρη υπήρχε εκκρεμότητα στο Ειρηνοδικείο, υπάρχει μία απόφαση στο συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα με την εγκατάσταση των εργολάβων. Μήπως έπρεπε να είχαν λυθεί αυτά τα ζητήματα.

Υφυπουργός: Αυτά είναι ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου κύριε Στρατάκη και ούτε στο γνωστικό μου αντικείμενο στις λεπτομέρειές του. Προφανώς η παρουσία της Αστυνομίας, όσο πιο σύντομα στον χρόνο πραγματικής εκκίνησης του έργου, μετέβαινε στην περιοχή, τόσο καλύτερα θα ήταν.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Τα λέει όλα η φράση σας αυτή. Να ξεφύγουμε λίγο από την Κερατέα και να πάμε στο γενικότερο και να μείνουμε στην κατάσταση ότι ο δρόμος ανοίγει, ο δρόμος κλείνει. Είναι ένας κλεφτοπόλεμος.

Υφυπουργός: Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος Σπανού: Είναι η πραγματικότητα, αλλά μην την πάρουμε και ως αυτονόητη και ως λογική. Να περάσουμε σε μια άλλη ερώτηση. Κύριε Όθωνα ξέρετε ότι έχει ξεκινήσει μια πολύ έντονη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εκτός συνόρων και θέλω να μας πείτε την άποψή σας επ’ αυτού.

Υφυπουργός: Προϋπόθεση για να εκφράσει κανείς άποψη γι’ αυτό το θέμα είναι να ορίσουμε τι είναι αναδιάρθρωση.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Είναι το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας μάλλον.

Υφυπουργός: Γιατί υπάρχει ένα ζήτημα, γι’ αυτό το θέτω έτσι κάπως προκλητικά. Δηλαδή, παραδείγματος χάρη και η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου των 110 δις, μια μορφή αναδιάρθρωσης είναι. Τι εννοούμε όταν λέμε αναδιάρθρωση; Εν πάση περιπτώσει, εγώ δε θα ήθελα να τροφοδοτήσω μια συζήτηση η οποία δεν βοηθάει αυτήν τη στιγμή την προσπάθεια που γίνεται. Η αναδιάρθρωση, θέλω να σημειώσω μόνο ότι δεν μπορεί να είναι επιλογή. Αν καταστεί ανάγκη, πράγμα το οποίο εγώ δε συμμερίζομαι, εξ’ άλλου η μέχρι τώρα προσπάθεια και τα αποτελέσματά της δε δείχνει ότι η αναδιάρθρωση είναι ιδιαίτερα πιθανόν να καταστεί ανάγκη. Νομίζω ότι είναι λάθος αυτή τη στιγμή, την ώρα δηλαδή που κάνουμε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αυτό έχει καταγραφεί στην δανειακή σύμβαση των 110 δισ., να υπάρξει με τον τρόπο που προβλέπεται ο δημοσιονομικός περιορισμός και από το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου η ανάσα της ανάπτυξης, που τόση συζήτηση επίσης γίνεται και τόσο αναγκαία είναι, να αλλάζουμε την ατζέντα θεωρώντας από τώρα ότι πρέπει να τα παρατήσουμε και να πάμε στις εντός πολλών εισαγωγικών εύκολες λύσεις. Γιατί ξέρετε η αναδιάρθρωση υπό την έννοια ας πούμε του κουρέματος του χρέους, έχει κάποιες πάρα πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις, κατ’ αρχήν μονομερής αναδιάρθρωση είναι πτώχευση. Για να ξεμπερδεύουμε δηλαδή με τις ορολογίες. Αν λοιπόν είναι αναδιάρθρωση βάσει συμφωνίας με τους δανειστές μας, προφανώς δεν θα γίνει χωρίς όρους, προϋποθέσεις, ρήτρες και απαιτήσεις, οι οποίες πιθανόν ότι αυτά που προβλέπει το μνημόνιο ίσως είναι πολύ ηπιότερα από αυτά που μπορεί να ακούσουμε τότε. Λοιπόν ας αφήσουμε, νομίζω εγώ, τη συζήτηση τη θεωρητική ή τις απόψεις που δικαιούται ο καθένας να έχει και καλώς τις διατυπώνει. Η κυβέρνηση ίσως πρέπει να κάνει τη δουλειά της βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου και θα κριθεί από το αποτέλεσμά της.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Πείτε μας κάτι ακόμα σας παρακαλώ. Αύριο που θα παρουσιασθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 12-15 και εφόσον υπάρξουν αντιρρήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα στα μέλη της κοινοβουλευτικές ομάδας, πιστεύεται ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές; Δηλαδή μπορεί χωρίς ούτε καν εσωκομματική συναίνεση να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφού θα έλθει στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση κυρία Σπανού. Αλλά δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Και εν πάση περιπτώσει απόψεις και στο θέμα αυτό πιθανόν να ακουστούν και επιβάλλεται να ακουστούν. Εξάλλου γι΄αυτό γίνεται συζήτηση. Ξέρετε παρά τα όσα λέγαμε προηγουμένως και αυτό είναι μια εξέλιξη της πολιτικής διαδικασίας και του τρόπου λειτουργίας, του κοινοβουλίου και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι προσχηματική η συζήτηση. Οι συγκυρίες και οι δυσκολίες της εποχής, η πίεση που διαισθάνονται τα πολιτικά στελέχη από την κοινωνία, από τους πολίτες έχει κάνει αυτή τη συζήτηση περισσότερο ουσιαστική. Και επομένως απόψεις προφανώς θα διατυπωθούν και πρέπει να διατυπωθούν, αντιπροτάσεις μπορεί να κατατεθούν. Αυτό όμως που έχει σημασία και αυτό για το οποίο εγώ προσωπικά είμαι απολύτως βέβαιος, είναι ότι όταν το τελικό πια σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για μία ακόμα φορά θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υπάρξουνε τέτοια προβλήματα όπως αυτά που κάποιοι προαναγγέλλουν.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Δεν είναι ανάγκη προαναγγελίας, έχουμε δείγματα, δεν είμαστε εμείς που τα προωθούμε , η επαγγελματική διαστροφή.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Δεν αναφέρομαι σε εσάς κύριε Στρατάκη.

Δημοσιογράφος Στρατάκης : Γενικά και αόριστα όμως, επειδή δίνετε λαβές από την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα. Δηλαδή παραδείγματος χάρη ότι πήγε πίσω το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια δεν είναι κάτι απλό, νομίζω είναι πολύ σημαντικό και για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι και εντός της Κυβέρνησης αλλά και μέσα στη βουλή το ρόλο τους.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη : Πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ γιατί δεν είναι πάρα πολύ σαφές τουλάχιστον στο ευρύτερο κοινό ότι ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας κύριε Στρατάκη είναι εσωκομματική διαδικασία δηλαδή η σύγκρουση, οι απόψεις με την ένταση που διατυπώθηκαν, δεν έγιναν κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σε κοινοβουλευτική διαδικασία προς ψήφιση. Ο κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας είναι ο τομέας εκείνος που τα νομοσχέδια πάνε πριν την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου οι βουλευτές του κόμματος και έχουν όλα τα κόμματα αντίστοιχα ΚΤΕ, συζητούν ένα νομοσχέδιο, ανταλλάσουν απόψεις προκειμένου να βελτιώσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Δημοσιογράφος Σπανού: Καλά τώρα τι μας λέτε ότι ο Κύριος Παπακωνσταντίνου δεν είχε κανένα πρόβλημα που πήρε πίσω το νομοσχέδιο;

Υφυπουργός: Εγώ δεν ξέρω αν είχε πρόβλημα ο Κος Παπακωνσταντίνου. Εγώ σας λέω τι προβλέπεται με βάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Προσωπικά δεν θεωρώ και τι θεωρώ προσωπικά είναι παντελώς ασήμαντο ίσως, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου πάρα πολλές φορές σε όλους τους τόνους έχει πει ότι θέλει την κριτική, την αμφισβήτηση την άλλη άποψη.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Ωστόσο οι διαφωνούντες διεγράφησαν. Και μάλιστα σήμερα ο Κος Δημαράς ανακοινώνει και νέο κόμμα.

Υφυπουργός: Επαναλαμβάνω, κάνω τον διαχωρισμό ανάμεσα στις προκαταρκτικές διαδικασίες ανταλλαγής απόψεων κατά την τελική διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου και με την ψήφιση στη βουλή κορυφαίων επιλογών της Κυβέρνησης όπως ήταν η έγκριση της δανειακής σύμβασης για να σωθεί η Χώρα. Είναι διαφορετικά πράγματα νομίζω και ελπίζω να το συμμερίζεστε.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Μάλιστα, λοιπόν δεν μπορώ όμως να μην μπω στον πειρασμό να μου σχολιάσετε αφού μιλάμε για βουλευτές, για διαφωνούντες και μη. Πώς βλέπετε σήμερα την αναγγελία ίδρυσης κόμματος από τον Κ. Δημαρά, συνάδελφό σας πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Υφυπουργός: Ο Γιάννης Δημαράς, μου ήταν και μου είναι απόλυτα συμπαθής. Αυτό δεν εμποδίζει να εκφράσω την βεβαιότητα μου ότι δεν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα σήμερα ζωτικός χώρος ανάπτυξης τέτοιου κινηματικού χαρακτήρα πρωτοβουλιών, οι οποίες δεν αντιστοιχούν ούτε στις πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες ούτε στις απαιτήσεις που έχει αυτή τη στιγμή η Χώρα.

Δημοσιογράφος Στρατάκης: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την κουβέντα που είχαμε καλή σας μέρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις