ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 11 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αθ. Πλεύρη σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής στον Βοτανικό
Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμό 790/5-4-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής στον Βοτανικό εξαιτίας παράνομων δραστηριοτήτων των Αθιγγάνων κ.λπ.:
"Προφανώς, κύριε Πρόεδρε, το θέμα που θέτει με την επίκαιρη ερώτησή του ο συνάδελφος είναι ένα ζήτημα σύνθετο, με σημαντική όχι μόνο εγκληματολογική αξιολόγηση, αλλά, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην ερώτησή του και ανέπτυξε μόλις προ ολίγου προφορικά, και με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις.
Θέλω να τονίσω εξ’ αρχής ότι πέρα από όλα τα υπόλοιπα, κύριε συνάδελφε, για την Κυβέρνηση η κοινωνική διάσταση, δηλαδή ο τρόπος διαβίωσης, οι συνθήκες υγιεινής, η γενικότερη κατάσταση διαβίωσης των ανθρώπων που μένουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό δεν είναι μία διάσταση η οποία πρέπει να απουσιάζει από την προβληματική μας και από τον τρόπο που προσεγγίζουμε το θέμα.
Όμως, πράγματι -και αυτό είναι, τουλάχιστον, το αντικείμενο της ερώτησής σας που αφορά και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα εγκληματικής δράσης, με διάφορα στάδια, στα οποία φαντάζομαι ότι γνωρίζετε, ότι δεν συμμετέχουν μόνο οι Ρομά του καταυλισμού. Αυτή η διαπίστωση θέλω να αξιολογηθεί πολύ σοβαρά, γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εγκληματολογική άποψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, που συνελήφθησαν δύο Έλληνες συμπατριώτες μας λίγο μετά αφού διέπραξαν μία κλοπή σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλυφάδας, η προανάκριση οδήγησε στο εξής: ότι τα συγκεκριμένα άτομα, μαζί με άλλα, είχαν διαπράξει συνολικά 222 κλοπές σε υπόγειους σταθμούς της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Καταλαβαίνω ότι η ανάλυση του θέματος δεν χωρά, ίσως, στο χρόνο μίας διαδικασίας περιορισμένης. Όμως, θα ήθελα να κάνω κάποιες ενδεικτικές αναφορές στο σχεδιασμό που η Ελληνική Αστυνομία έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο σαφώς γνωρίζετε η αποτελεσματικότητα είναι κάτι που πράγματι πρέπει να μας απασχολεί και καλώς εσείς από τη δική σας πλευρά, οι άλλοι συνάδελφοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι κρατάμε μία πολύ ευαίσθητη στάση και είμαστε επιφυλακτικοί σε σχέση με την αποτελεσματικότητα ενός σχεδίου δράσης που υπάρχει και το οποίο έχουμε ελέγξει.
Αυτό το σχέδιο δράσης, πέρα από την έντονη δραστηριότητα των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει και αστυνομικές εξορμήσεις σχεδιασμένες κατά περιόδους. Μάλιστα, επειδή το ειδικό αυτό σχέδιο επικαιροποιείται, έγινε υποχρεωτική η ανά δεκαήμερο εξόρμηση από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, του Μαρτίου 2011, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρετε στην ερώτησή σας.
Επίσης, σας έχουν διατυπωθεί και εγγράφως σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική ερώτηση στοιχεία που δείχνουν ότι γύρω από τον καταυλισμό του Βοτανικού 890 αστυνομικοί έχουν ελέγξει 3.416 άτομα. Προσήχθησαν 277, συνελήφθησαν για μία σειρά παραβάσεων 20 απ’ αυτά και εξελίσσεται μία προσπάθεια, η οποία, επαναλαμβάνω, ως προς την αποτελεσματικότητά της πράγματι πρέπει να εντατικοποιηθεί και να συστηματοποιηθεί κατά τρόπο που να απαντήσει θετικότερα και αποτελεσματικότερα στο πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, επειδή έκανε μία συγκεκριμένη αναφορά ο συνάδελφος, θέλω να πω ότι με βάση τα στοιχεία που εγώ τουλάχιστον έχω στη διάθεσή μου, κύριε Πλεύρη, παρότι στις αστυνομικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι ως ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες φέρονται συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, μέχρι σήμερα ουδείς από αυτούς έχει μεταβεί στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ζητήσει τη
συνδρομή τους για την εκτέλεση κάποιας δικαστικής απόφασης ή κάποιας διοικητικής αποβολής και επίσης δεν έχει προσκομιστεί, ούτε κατατεθεί στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες καμία τέτοια απόφαση ή σχετική μήνυση".
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
"Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς το έγγραφο που κατέθεσε στα Πρακτικά ο κύριος συνάδελφος, διότι αντίκειται στην υπηρεσιακή ενημέρωση η οποία υπάρχει και η οποία διατυπώθηκε από τη δική μου πλευρά. Τον διαβεβαιώ ότι θα το ελέγξω άμεσα.
Το δεύτερο που θέλω να χαιρετίσω είναι ότι συμφώνησε ο κύριος συνάδελφος σε κάτι που αποτελεί και δική μας πεποίθηση, της Κυβέρνησης συνολικά και όχι μόνο του Υπουργείου. Δεν αντιμετωπίζονται τέτοιας φύσεως και συνθετότητας προβλήματα μόνο με αστυνομικά μέτρα που πολλές φορές έχουν τον κίνδυνο να επιφέρουν αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Θέλω να σας γνωρίσω, κύριε συνάδελφε, ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα μία έντονη και ουσιαστική κινητικότητα γύρω από το θέμα. Πρόσφατα, στις 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για το θέμα που συζητάμε, στην οποία συμμετείχαν η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης Αττικής, εκπρόσωπος της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωποι προφανώς των αστυνομικών Αρχών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής και ο Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο διαχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος. Μάλιστα, ανέλαβε η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων που προανέφερα, με στόχο την οριστική παύση καύσης καλωδίων και την παράλληλη προώθηση ένταξης σε ένα νόμιμο πλαίσιο ανακύκλωσης.
Επίσης, η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, θα ασχοληθεί με τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο που θα πληροί κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Προγραμματίστηκαν μέσα απ’ αυτή τη συνάντηση εργασίας μία σειρά ενεργειών, όπως η ολοκλήρωση ελέγχων στα σκραπατζίδικα της περιοχής και η αφαίρεση των αδειών των παράνομων εγκαταστάσεων, η επεξεργασία προτάσεων για τη διάγνωση και διαπίστωση της ρύπανσης που έχει προκληθεί στα νερά και στο έδαφος και μία σειρά άλλα μέτρα τα οποία δεν θα ήθελα και δεν έχω και το χρόνο να παρουσιάσω αναλυτικά. Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να κρατήσουμε ότι μία εβδομάδα μόλις μετά, στις 6 Απριλίου, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα μετά, πραγματοποιήθηκε εκ νέου δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία όλων των προηγουμένων που σας ανέφερα, για να εξειδικεύσουν και να βάλουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να παρακολουθήσουν το σχεδιασμό και το συντονισμό των προαποφασισμένων ενεργειών που είχαν προκύψει στην αρχική σύσκεψη στις 30 Μαρτίου.
Επίσης, θέλω, παρά την αντίφαση και την παραδοξότητα που επισημάνατε, να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προκηρύξει, μέσω της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, μία μελέτη ανεύρεσης χώρου για τη μετεγκατάσταση. Επίσης, έχει απευθύνει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έγγραφο για την υπόδειξη εκτάσεων ιδιοκτησίας της στη περιοχή του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να προγραμματιστεί η μετεγκατάσταση.
Νομίζω ότι ίσως μετά από αρκετό διάστημα που παρακολουθούσαμε με ελάχιστες πρωτοβουλίες το πολύ σημαντικό ζήτημα που θέσατε, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κινητικότητα και για πρώτη φορά η προσπάθεια συνεργασίας, συνέργειας και συντονισμού των πολλών πράγματι Υπουργείων και φορέων που πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ευχαριστώ".