ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 11 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αθ. Νάκου σχετικά με την αναξιοκρατία στην Ελληνική Αστυνομία
Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην υπ’ αριθμό 792/5-4-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Νάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αναξιοκρατία στην Ελληνική Αστυνομία κ.λπ.:
Είναι πράγματι απορίας άξιο γιατί πενήντα περίπου μέρες από τις τακτικές αιτήσεις κρίσης της Ελληνικής Αστυνομίας ο συνάδελφος επιλέγει να ερωτήσει την Κυβέρνηση μέσω επικαίρων ερωτήσεων, για μια διαδικασία, η οποία καμία αναστάτωση δεν προξένησε, καμία αντίδραση δεν προκάλεσε, ούτε ακόμη και από τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών και των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπενθυμίζω ότι έχουμε υπερβεί τις σαράντα ημέρες από τις τακτικές κρίσεις του 2011. Η μόνη αντίδραση που υπήρξε -και είναι κατανοητή- στην καλώς εννοούμενη πολιτική αντιπαράθεση και στα πλαίσια του πολιτικού παιγνίου, ήταν μια λιτή ανακοίνωση του αντίστοιχου τομέα της Νέας Δημοκρατίας μετά το πέρας των κρίσεων.
Πέραν αυτής της λιτής και εθιμοτυπικού χαρακτήρα ανακοίνωσης, δεν υπήρξε τίποτα άλλο και σήμερα επελέγη από τον αρμόδιο τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, το συνάδελφο κ. Νάκο, να υπάρξει προφανώς για λόγους πολιτικού σχεδιασμού, μια αντιπολιτευτική ντουφεκιά στον αέρα για ένα θέμα, το οποίο πραγματικά στερείται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης.
Δεν μπορούσε να συμβεί αλλιώς γιατί κατ’ εφαρμογή του ν. 2686/2008, εάν κανείς δει τη σύνθεση των αρμοδίων οργάνων που προέβησαν τόσο στις κρίσεις όσο και στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και γνωρίζει τα πρόσωπα και γνωρίζει την υπηρεσιακή τους διαδρομή, κάθε άλλο παρά για ευπείθεια σε δήθεν κομματικές προσταγές του βαθέως ΠΑΣΟΚ -όπως αναφέρει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Νάκος- μπορεί να τους κατηγορήσει, ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το κάνει διατηρώντας στοιχειωδώς τη σοβαρότητα που αρμόζει απευθυνόμενος στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνεισημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού ούτως ώστε να υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες και διαδικασίες που προστατεύουν το προσωπικό. Υπάρχουν διαδικασίες μέσα
από τις οποίες οι παραδοσιακές μορφές προστασίας που ενδεχομένως κάποιοι πολιτικοί χώροι είχαν συνηθίσει να παρέχουν στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, είναι πλέον αχρείαστες.
Επομένως θα ήθελα να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να εμπλουτίσετε την ερώτησή σας με συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτό το «πογκρόμ», όπως είπατε, που συνέβη στις τακτικές κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, πέραν βέβαια του επιχειρήματος ότι μέσα σ’ αυτό προήχθησαν άτομα που η σειρά τους με βάση την εξέλιξη των κρίσεων έφτασε. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο και το μόνο γεγονός που επικαλεσθήκατε, στον υπασπιστή του Υπουργού και τον δικό μου, όπου πράγματι η σειρά τους -83 και 93- ήλθε, αξιολογήθηκαν με βάση την υπηρεσιακή τους επάρκεια και προφανώς προήχθησαν.
Γιατί, κύριε συνάδελφε, σταματήσατε την ανάγνωση του σχετικού καταλόγου στα συγκεκριμένα ονόματα και στη συγκεκριμένη σειρά και δεν φτάσατε μέχρι τον αριθμό 96 που έφτασε η κρίση των αστυνομικών διευθυντών και όπου προήχθη σε ταξίαρχο ο κ. Κοντέλας, διευθυντής ασφαλείας του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή; Ενώ συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο η πολιτική, η προσωπική, η κομματική σχέση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί δεν συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί και εμπόδιο αναγνώρισης μιας άξιας υπηρεσίας και διαδρομής μέσα στο Σώμα και ότι όταν έλθει η σειρά και των συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων, πρέπει να προαχθούν; Θα βρίσκατε κανένα λόγο να αποστρατευθούν αφού οι κρίσεις έφτασαν μέχρι τη σειρά τους στην επετηρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας;
Και πάλι σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε".
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
"Είναι εντυπωσιακό ότι με «κατηγόρησε» ο ερωτών συνάδελφος για ανακρίβειες και μάλιστα για την άνεση με την οποία τις διατυπώνω. Επέμεινε ιδιαίτερα σε μια ανακρίβεια η οποία είναι τόσο προφανής και γνωστή που δεν μπορώ να του αποδώσω το ελαφρυντικό της κακής πληροφόρησης.
Ο Ταξίαρχος κ. Βρέντζος, κύριε Πρόεδρε, από τη στιγμή που προήχθη σε Ταξίαρχο, όχι την άλλη μέρα, αλλά την ίδια ώρα ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από την θέση του υπασπιστή μου.
Δυστυχώς οι ανακρίβειες, ή οι εσφαλμένες πληροφορίες, αποτελούν τη βάση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Νάκου. Ο κ. Νάκος, επαναλαμβάνω, λόγω και της προϋπηρεσίας του στο Υπουργείο Εσωτερικών, που τότε είχε ενσωματώσει και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν μπορεί να έχει το ελαφρυντικό της άγνοιας.
Θα έπρεπε να ξέρει. Είπε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που έγιναν και θυμήθηκε εποχές που ήθελε να ξεχάσει. Αυτό είναι, πραγματικά, άξιο υπόμνησης, γιατί άλλες εποχές, κύριε Νάκο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών προσπαθεί για δεκαετίες να ξεχάσει.
Ήθελα, απλά, να αναφέρω μερικά ενδεικτικά νούμερα: Το 2005, παραδείγματος χάρη, υπήρχαν δεκαοκτώ υποστράτηγοι και αποστρατεύτηκαν επτά. Το 2006, υπήρχαν δεκαεννέα και αποστρατεύτηκαν οι δεκατέσσερις. Φέτος, οι υποστράτηγοι ήταν είκοσι και αποστρατεύτηκαν έντεκα.
Οι αποστρατείες του βαθμού αυτού, τα έτη 2007 2008, 2009, 2010, 2011 ήταν αντίστοιχα επτά, έντεκα, επτά, επτά και έντεκα. Δεν παράγεται από την ανάγνωση των συγκεκριμένων στοιχείων κάτι -όχι που να είναι εξαιρετικό- το οποίο να είναι απλά ενδεικτικό όλης αυτής της κατάστασης, την οποία ο κύριος συνάδελφος προσπαθεί να περιγράψει.
Εγώ το μόνο στο οποίο, πραγματικά, θα συμφωνήσω μαζί του είναι ότι πράγματι μας ακούν οι αστυνομικοί, μας ακούν όσοι έχουν γνώση των όσων έγιναν, όσοι έχουν ειλικρινά μια εικόνα των πραγμάτων στην Ελληνική Αστυνομία και αυτοί έχουν βγάλει τα ασφαλή τους συμπεράσματα. Για το λόγο αυτό δε, συμβαίνει και αυτό το οποίο επισήμανα εξ αρχής, ότι οι συνδικαλιστικές εκφράσεις των αστυνομικών και των αξιωματικών, παρά το γεγονός ότι ούτε αυτές μπορούν να κατηγορηθούν για πάρα πολύ μεγάλη κομματική προσήλωση, ούτε καν συμπάθεια προς το ΠΑΣΟΚ, δεν αξιοποίησαν το γεγονός των τακτικών κρίσεων για να εγείρουν καμία κριτική.
Ειλικρινά, θέλω για τόσο ευαίσθητα θέματα να παρακαλέσω, με την ευκαιρία που μου δόθηκε, να είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί. Επίσης, απευθυνόμενος ειλικρινά στον κ. Νάκο, επειδή δεν μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία, προφανώς, σε μια διαδικασία επανάκρισης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτε μπορούμε να μπούμε σε εξειδικευμένη συζήτηση, του απευθύνω την πρόσκληση και την παράκληση για οτιδήποτε συγκεκριμένο από αυτά που ανέφερε μιας κατ΄ ιδίαν συζήτησης. Διότι, προφανώς, αυτά τα οποία διατύπωσε είναι πάρα πολύ ωραία για να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά πολύ δύσκολα θα άντεχαν στη βάσανο μιας κατ’ ιδίαν -εφόσον επιθυμεί- συζήτησης. Νομίζω ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν συγκεκριμένες αιτιάσεις και απαντήσεις για όπου μπορεί να έχει δημιουργηθεί στον κ. Νάκο η εντύπωση της κομματικής προκατάληψης ή εμπάθειας.
Ευχαριστώ".