ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα 1 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακόμη ένα βήμα γίνεται σήμερα όσον αφορά στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την ΕΕ για την υλοποίηση του τομέα ασύλου και υποδοχής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου – European Asylum Support Office [Ε.Υ.Σ.Α. – E . A . S . O .] κ. Robert Visser , το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την τοποθέτηση Ομάδων Στήριξης για το Άσυλο».
«Η συνεργασία με την ΕΑ SO έχει ακριβώς αυτό το στόχο να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, αξιοποιώντας την εμπειρία από αντίστοιχα προβλήματα που είχαν αντιμετωπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής ενώ από την πλευρά του ο κ. Robert Visser τόνισε «η Ελλάδα είναι έτοιμη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου είναι έτοιμη και στόχος είναι να υπάρξει ένα πραγματικό σύστημα Ασύλου το οποίο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία το έτος 2012»
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Καλημέρα σας. Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, για το Υπουργείο μας, για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά πρέπει να σας πω ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η οποία εκπροσωπείται σήμερα εδώ στο υψηλότερο επίπεδο με τον νέο εκτελεστικό διευθυντή της επιτροπής, κ. Robert Visser. Όπως επίσης θέλω να χαιρετήσω και την παρουσία του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη.
Πριν από την άφιξή τους εδώ στο Υπουργείο μας, ο κ.Visser, o κ. Καρβούνης και ο στρατηγός κ. Κουσούτης είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. για τη συνεργασία, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα εδώ στην Ελλάδα.
Το λέω αυτό, γιατί θέλω να εκφράσω με τον πιο επίσημο τρόπο τις ευχαριστίες μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου για την αλληλεγγύη, την οποία επιδεικνύουν στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης παράνομης διακίνησης μεταναστών στη χώρα μας και τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου, τον οποίο δεχόμαστε σχεδόν κάθε μέρα.
Όπως και στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης και είχαμε αμέσως την παρουσία των Rabits, των ομάδων ταχείας επέμβασης του οργανισμού Frontex στα ελληνικά σύνορα, έτσι και τώρα, ξανά, η E.A.S.O, η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, ανταποκρίνεται αμέσως στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και ο κ. Visser είναι εδώ, προκειμένου να υπογράψουμε αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.
Είναι η πλήρης αναγνώριση του προβλήματος με τις ευρωπαϊκές του διαστάσεις, όπως έτσι ακριβώς είναι, και ταυτόχρονα η πλήρης αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, στην αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της παράνομης μετανάστευσης.
Η πολιτική ασύλου είναι μια πολιτική που, για τη χώρα μας, βρίσκεται σε φάση μιας μεγάλης εξέλιξης και μιας μεγάλης μεταρρύθμισης. Εξέλιξης, όσον αφορά τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, τις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες, αλλά και μεταρρύθμισης, όσον αφορά τις νέες υπηρεσίες που δημιουργήσαμε και που τώρα μπαίνουν σε εφαρμογή.
Χρειαζόμαστε την εμπειρία των εταίρων μας στην Ε.Ε. γύρω από τα θέματα ασύλου γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς, τα έχουν αντιμετωπίσει και άλλες χώρες. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία που θα είναι πολύτιμη για τα νέα στελέχη της ελληνικής διοίκησης που ασχολούνται και θα ασχοληθούν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της πολιτικής ασύλου.
Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης διαμορφώσαμε το πιο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το πιο σύγχρονο νόμο και επιτρέψτε μου να πω και τον πιο προοδευτικό νόμο στην Ε.Ε. για την λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου, με τη συμμετοχή και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Παραλάβαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου και έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας να κάνουμε. Χαρακτηριστικά μόνο να σας πω ότι ό αριθμός των αιτήσεων ασύλου που παραλάβαμε από το παρελθόν, αυτή τη στιγμή είναι περίπου στις 50.000. Σ΄ αυτό πρέπει να δώσουμε άμεση αντιμετώπιση, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, και γι΄ αυτό το νέο σύστημα ασύλου στη χώρα μας πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Γι΄ αυτό είναι πολύτιμη η συμβολή, η συνεργασία με την E.A.S.O, με την νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, είναι πολύτιμη η εμπειρία των άλλων κρατών και των άλλων ετέρων μας.
Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, λειτουργούν ήδη οι πρώτες πέντε επιτροπές στην Ελλάδα, οι οποίες αξιολογούν τις αιτήσεις ασύλου, αλλά ήδη με νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία κάναμε, δημιουργούμε άλλες δεκαεπτά (17) επιτροπές, οι οποίες θα συγκροτηθούν. Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση συγκρότησης τους, κι έτσι συμπίπτει με την έναρξη της συνεργασίας μας με την E.A.S.O.
Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, πρώτα απ΄ όλα γιατί βασιζόμαστε στη μεγάλη εμπειρία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., που όλα αυτά τα χρόνια είχε την ευθύνη για το άσυλο. Είμαι επίσης αισιόδοξος γιατί έχουμε την απόλυτη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με τους οποίους συνεργαζόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Επιπλέον είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί γνωρίζω προσωπικά τον κ. Visser, την δέσμευσή του και τη στρατηγική επιλογή την οποία υπηρετεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πολιτικής ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαίρομαι γιατί αυτή η πρώτη αποστολή της E.A.S.O στην ιστορία της γίνεται εδώ στην Ελλάδα και επομένως θα έχουμε κοινούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Visser και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη συνεργασία μας.
Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου κ. Robert Visser : Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά κυρίως χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, καθώς η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα τέλος αλλά και μια αρχή. Το τέλος αφορά το γεγονός το ότι τώρα ολοκληρώνεται μια έντονη και εντατική διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και βρισκόταν σε εξέλιξη όλο αυτό τον καιρό. Μια διαδικασία ενδεικτική της καλής συνεργασίας σε κρίσεις, καθώς έτσι μπορέσαμε να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο, ένα ελληνικό σχέδιο δράσης ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στους στόχους της.
Είναι γεγονός και όλοι το γνωρίζουμε και όχι μόνο εντός των ορίων της Ευρώπης αλλά και εκτός αυτής, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δέχεται έντονες μεταναστευτικές πιέσεις και γι αυτό ακριβώς έχριζε ενός νέου συστήματος, εκσυγχρονισμένου συστήματος χορήγησης ασύλου αλλά και υποδοχής μεταναστών. Ακριβώς για αυτό και έχει αναληφθεί αριθμός δράσεων. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο ( E . A . S . O ), είναι ένας νέος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος καταρχήν βασίζεται στην προώθηση της ιδέας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στηρίζει τις χώρες, τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση σε ζητήματα ασύλου.
Η Ελλάδα μας υπέβαλε το αίτημα της προκειμένου να συνδράμουμε για αυτό και μέσα σε λιγότερο από διάστημα τεσσάρων εβδομάδων εκπονήθηκε το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο και σήμερα υπεγράφη. Το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο έρχεται να συνδράμει το ελληνικό Σχέδιο Δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του συστήματος Ασύλου αλλά και Υποδοχής μεταναστών, αλλά και να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τρόπο αποτελεσματικό οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.
Όσον αφορά το Σχέδιο Δράσης εξασφαλίζουμε και τη συνδρομή και την υποστήριξη των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ως φορέας , ως υπηρεσία υποστήριξης, είμαστε εδώ για να συντονίσουμε τα κράτη-μέλη τα οποία θα συνδράμουμε την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό και για την επόμενη διετία αναμένονται περί τους 40-50 εμπειρογνώμονες και ειδικούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν. Όλοι αυτοί οι ειδικοί, θα προσέλθουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανάληψη διαφόρων δράσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και δράσεις εκπαίδευσης, εξέτασης, αξιολόγησης, βοήθειας στη συγκρότηση των νέων συστημάτων. Καθώς επίσης και βοήθειας στη διαχείριση των εκκρεμουσών αιτήσεων χορήγησης ασύλου αλλά και στη συγκρότηση μιας σχολής , ή αν θέλετε, μιας μονάδας διερμηνέων. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο θα βρίσκεται εδώ ως σύνδεσμος επαφής θα είναι σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και τις Αρχές. Επίσης θα συνεργάζεται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και με το FRONTEX , καθώς το πεδίο το οποίο μας αφορά βρίσκεται εντός του πλαισίου των δραστηριοτήτων του Frontex . B εβαίως, η Ελλάδα θα βρίσκεται επικεφαλής όσον αφορά την ανάληψη δραστηριοτήτων και δράσεων, εμείς θα είμαστε εκεί ούτως ώστε να συνδράμουμε όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε συνάψει. Και βεβαίως όπως προανέφερε ο κ. Υπουργός η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία αναλαμβάνεται μια τέτοιου είδους συνεργασία. Τώρα όσον αφορά στη συνεργασία μας θα πρέπει να τονίσω ότι βασικοί παράμετροι που την χαρακτηρίζουν είναι οι εξής τρεις: δέσμευση, δυνατότητες και συνέχεια. Όσον αφορά τη δέσμευση αυτή ήταν οφθαλμοφανής από την αρχή. Είναι εμφανής και σήμερα με την παρουσία του κ. Υπουργού. Και σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ που είσαστε εδώ. Όσον αφορά την παράμετρο των δυνατοτήτων και των υποδομών αν θέλετε αυτή συνδέεται σίγουρα και με τον παράγοντα της έγκυρης ολοκλήρωσης των προσπαθειών. Βρισκόμαστε και εμείς εδώ όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό ακριβώς βρίσκεται εδώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. Τώρα όσον αφορά στον τρίτο παράγοντα τη συνέχεια. Η συνέχεια συνεπάγεται όχι απλώς τη δημιουργία ενός μηχανισμού για αυτή τη διετία, αλλά αντιθέτως την παγίωση της έννοιας της διάρκειας έτσι ώστε να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο θα αντέξει στο χρόνο και θα βρίσκεται εδώ και στο μέλλον. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, επίκειται η συγκρότηση δύο υπηρεσιών εδώ στην Ελλάδα, έχουμε τη νέα υπηρεσία Υποδοχής Μεταναστών και τη νέα Υπηρεσία Χορήγησης Ασύλου. Μάλιστα σύντομα αναμένεται να αναδειχθούν και οι διευθυντές τους, οπότε να αναλάβουν και τα καθήκοντά τους. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο είναι επίσης έτοιμη και ο στόχος μας είναι δεδομένος, να υπάρξει ένα πραγματικό σύστημα Ασύλου το οποίο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία το έτος 2012.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε, αν αυτή η συνεργασία που εγκαινιάζεται σήμερα, θα βοηθήσει ούτως ώστε αυτές οι αιτήσεις οι παλιές, οι 50.000 χιλιάδες που υπάρχουν αλλά και αυτές που γίνονται από εδώ και στο εξής, να εξεταστούν γρηγορότερα. Επίσης, μια ακόμα ερώτηση. Με τα γεγονότα που υπάρχουν στη βόρεια Αφρική, αν πιστεύετε ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές και οι αιτήσεις για άσυλο.
Υπουργός : Αν λειτουργούσαμε με τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική διοίκηση για την αντιμετώπιση του βάρους του παρελθόντος θα χρειαζόμασταν περίπου τρία χρόνια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζαμε να διατηρούμε μια απαράδεκτη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας μας. Όμως, η επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα το ταχύτερο δυνατό. Το ταχύτερο ανθρωπίνως δυνατό προσθέτω εγώ. Δεδομένου ότι οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τις νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται είναι πραγματικά υπεράνθρωπες. Η συνεργασία με την ΕΑ SO έχει ακριβώς αυτό το στόχο να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, αξιοποιώντας την εμπειρία από αντίστοιχα προβλήματα που είχαν αντιμετωπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα η οποία έχει βάρος του παρελθόντος. Όλες οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Υπήρχαν διάφορες πρακτικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και προσδοκούμε να αντλήσουμε από την εμπειρία τους και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές. Γι αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλης σημασίας η συνεργασία μας με την E . A . S . O .
Όσον αφορά το ερώτημα το οποίο θέσατε για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη, υπάρχει πράγματι μεγάλη ανησυχία σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για το ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών. Ήδη, πριν από ένα μήνα κάναμε μια συνάντηση στη Ρώμη οι Υπουργοί των χωρών μελών της Ένωσης του Νότου, δηλαδή της Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και της Κύπρου. Και την επόμενη εβδομάδα έχουμε μια νέα συνάντηση των ιδίων Υπουργών στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, ακριβώς για να εξετάσουμε αυτά τα θέματα και τους κινδύνους που δημιουργούνται. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο κ. Visser , και η E . A . S . O προβληματίζονται για τέτοιου είδους ενδεχόμενα του μέλλοντος. Που μπορεί μάλιστα αυτό το μέλλον, να είναι πολύ κοντινό. Εάν δούμε το αποτέλεσμα της κίνησης η οποία παρατηρείται σήμερα στην Ιταλία και ειδικότερα στη Λαμπεντούζα φοβάμαι ότι αν έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στην Ελλάδα, θα έχουμε πραγματικά πολύ σημαντικό πρόβλημα. Γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε. Προετοιμαζόμαστε, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά σε κάθε περίπτωση εάν αυτό συμβεί δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα. Καμία χώρα ούτε και η Ιταλία, μπορεί σήμερα. Γι αυτό χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την προετοιμασία όλων.
Επισυνάπτεται το κείμενο κοινής δήλωσης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Εκτελεστικού Διευθυντή EASO.