ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ανάγκη συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υπό το βάρος και των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική και επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση του Yπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, με αντιπροσωπεία της ομάδας Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, 14 Ευρωβουλευτών – Μελών της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, καθώς και ο Πρόεδρος κ. Juan F. Lopez Aguilar, με την Aντιπρόεδρο κ. Kinga Göncz, της Επιτροπής LIBE του Ε.Κ.
Μετά το πέρας της ακολούθησαν δηλώσεις:
Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE του Ε.Κ. κ. Juan F. Lopez Aguilar : Καλημέρα. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι όχι μόνο ενδιαφέρον, άλλα και έμπρακτη αλληλεγγύη στις ελληνικές δράσεις, στην ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμούμε πολύ την παρουσίαση που έκανε ο Υπουργός κ. Παπουτσής. Εκτιμούμε ακόμα και τη δουλειά που κάνουν οι Έλληνες σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Όχι μόνο διότι οικοδομούμε επιτελούς μία περιοχή ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας. Όχι μόνο επειδή επιτέλους μία μεταναστευτική πολιτική είναι τόσο ικανοποιητική, ώστε πάνω σε αυτή να χτίσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση το σύνολο των δράσεων της. Όχι μόνο διότι η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει αλληλεγγύη, τώρα περισσότερο από ποτέ, σε εκείνες τις χώρες που συμβαίνει να αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά επειδή υπάρχει επίσης μία κρίση στη Βόρεια ακτή της Αφρικής, που αποτελεί το νότιο σύνορο με την Μεσόγειο. Επομένως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
Είναι ώρα να δράσουμε μαζί. Εάν όχι τώρα, τότε πότε; Εάν όχι στη Μεσόγειο, τότε πού; Τώρα είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει δύναμη και αποφασιστικότητα. Τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να επιδείξει μία ενεργό στάση προς τη δράση που οι Έλληνες έχουν αναπτύξει. Όχι μόνο οι Έλληνες.
Αναφερόμαστε επίσης στη Μάλτα, αναφερόμαστε επίσης στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία για αυτό το ζήτημα. Είναι η ώρα να δράσουμε από κοινού. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε και έχω κάνει τις παρατηρήσεις μου στον Πρόεδρο της Civil L iberties Committee (Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών), ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών. Γι΄ αυτό το λόγο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον που είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Παπουτσή, τον οποίο και ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας αφιέρωσε.
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης : Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε θερμά που μας δεχτήκατε σήμερα. Μεγάλη μάχη δίνεται σήμερα στην Ευρώπη, για την αλληλεγγύη που οφείλει να δείξει, προς χώρες όπως η Ελλάδα, για τη διαχείριση των τεράστιων μεταναστατευτικών ροών. Όχι μόνο για να προστατεύσει καλύτερα τις κοινωνίες μας και τα σύνορα, αλλά για να προστατεύσει και τους ίδιους τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έρχονται απεγνωσμένοι εδώ, αλλά εγκλωβίζονται. Εγκλωβίζονται χωρίς ανθρωπιστικές δυνατότητες ή ελπίδες. Δεν είναι εύκολη αυτή η μάχη. Είναι γνωστό ότι κάποιες χώρες που δε δέχονται τα κύματα μεταναστών που δεχόμαστε εμείς, δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει έντονα την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδίως οι Σοσιαλιστές που είναι εδώ αυτές τις τρεις μέρες. Γι’ αυτό και πάλι ευχαριστούμε τον Υπουργό για αυτήν την ευκαιρία και τα εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία που μας έδωσε το Υπουργείο, θα τα χρησιμοποιήσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την πολιτική της Ευρώπης προς μια κατεύθυνση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Δημοσιογράφος : Δηλαδή πρακτικά πώς μας στηρίζετε πέρα από το να μας δείχνετε την αλληλεγγύη;
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης : Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω μιας σειράς νόμων, είτε εκθέσεων μη δεσμευτικών, που όμως δημιουργούν κλίμα, είναι το μόνο που έχει ζητήσει, ως τώρα, υποχρεωτική αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα ασύλου. Για παράδειγμα, να δέχονται υποχρεωτικά κράτη μέλη της Ένωσης, αιτούντες άσυλο, που σήμερα δεν μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μόνη της. Αυτό, οι Πρωθυπουργοί ενός πολύ συντηρητικού, θα πρέπει να τονίσω, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το έχουν απορρίψει έως τώρα. Αλλά το Ευρωκοινοβούλιο, που επίσης έχει συντριπτική πλειοψηφία συντηρητικών, το έχει παρόλα αυτά δεχτεί.
Δημοσιογράφος : Θα βοηθούσατε δηλαδή να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ;
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης : Σαφέστατα. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι στη διαδικασία της καταβολής των δικών του προτάσεων, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η υπόθεση της αλληλεγγύης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Κοινοβούλιο – επαναλαμβάνω αν και συντηρητικό και αυτό στην πλειοψηφία του, αν και υπάρχουν Ευρωβουλευτές από χώρες του Βορρά που δεν νοιάζονται πολύ, έχει κατορθώσει με τη δική μας την παρουσία, συμβουλή και συμβολή, να πάρει τέτοιες προοδευτικές θέσεις. Ελπίζω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συναποφασίζει μαζί μας, να ακολουθήσει το δικό μας παράδειγμα.
Υπουργός Προστασίας Του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:
Όπως μόλις προηγουμένως τόνισε τόσο ο κ. Λαμπρινίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ο κ. Juan F . Lopez Aguilar , Πρόεδρος της Επιτροπής LIEBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων), η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της αναθεώρησης της πολιτικής της και της ενίσχυσης του πεδίου συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη στον τομέα του ασύλου, της πολιτικής της μετανάστευσης και κυρίως να υπάρξει συντονισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Β. Αφρική για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μαζικών κινήσεων παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θέλω να πω ότι, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιαίτερα όμως οι Σοσιαλιστές, στέκονται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί αυτό το οποίο κάνουμε, αυτή την περίοδο, είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μια μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο στις δομές και τις λειτουργίες του κράτους, στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά κυρίως στην αντίληψη και στη νοοτροπία της ελληνικής διοίκησης για την πολιτική ασύλου. Μία πολιτική, θα έλεγα, τολμώ να το πω, άγνωστης για την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο επανέλαβα στους ευρωβουλευτές σήμερα τη θέση μας, πέρα από τις ευχαριστίες μου για την παρουσία τους εδώ και την ενεργή συμπαράσταση των ευρωπαίων σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πολιτική της κυβέρνησης. Επανέλαβα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι όσον αφορά στους μετανάστες, όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου, θα το πάρουν. Και θα το πάρουν το ταχύτερο δυνατό. Όσοι όμως, δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία και δεν έχουν δικαίωμα να μένουν στη χώρα μας, θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε με το πρόγραμμα του εθελοντικού επαναπατρισμού, είτε με τη διαδικασία της απέλασης. Οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας, έχουν ένα πολύ φιλικό νομικό πλαίσιο, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν και να το αξιοποιήσουν προκειμένου να ενσωματωθούν και να συνεισφέρουν στις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά με μία φράση, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή κατάσταση. Πρέπει να νοικοκυρευτούν τα πράγματα, πρέπει να μπει μια τάξη παντού, στο θέμα των μεταναστών που διακινούνται στη χώρα μας και ιδιαίτερα να προετοιμαστούμε για τις περιπτώσεις που έχουμε αύξηση του κύματος από την πλευρά της Β. Αφρικής.