ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλεφωνική συνέντευξη Υφ. Μανώλη Όθωνα στην εκπομπή των δημοσιογράφων Τσούτσια – Σαράντη στη ΝΕΤ 105,8 για τις τελευταίες εξελίξεις σε τρομοκρατία και οικονομία.
Δημοσιογράφος: Με την αντιτρομοκρατική να ξεκινήσουμε. Μια επιτυχία; Το χαρακτηρίζουμε ως «επιτυχία» σε σχέση με τους συλληφθέντες κυρίως στο Βόλο;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάντα, όταν υπάρχει εντοπισμός και σύλληψη ανθρώπων που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος μια πτυχή του οποίου είναι και η τρομοκρατία, προφανώς είναι μια θετική εξέλιξη. Ιδιαίτερα, όταν, όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν, για κάποια από τα συγκεκριμένα πρόσωπα που συνελήφθησαν χτες, ο ρόλος τους είναι στησια λειτουργία της οργάνωσης ‘’Πυρήνες της Φωτιάς’’ ήταν πρωταγωνιστικός.
Δημοσιογράφος: Για να καταλάβω, σε αντιστοιχία με τη 17 Νοέμβρη και τη σύλληψη της 17 Νοέμβρη, αυτούς που συνελήφθησαν εχθές περίπου με ποιους θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοείτε αντίστοιχα την ιεραρχία της μίας οργάνωσης με την άλλη; Χωρίς να είμαι ο αρμοδιότερος, η αίσθηση που έχω είναι ότι είναι αντίστοιχα με τα ονόματα που μπορεί να θυμηθεί ο μέσος Έλληνας, από την ΄΄17 Νοέμβρη΄΄. Όποια ονόματα θυμηθεί πρώτα.
Δημοσιογράφος: δηλαδή Ξηρός, Κουφοντίνας…
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά θυμάστε και εσείς; Νομίζω δεν είστε αρκετά πρωτότυπος.
Δημοσιογράφος: από εκεί και πέρα. Αυτό που υπάρχει και που περιμένουμε όλοι έχει να κάνει με το χώρο όπου υπάρχουν πολλά όπλα προφανώς. Δεν πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπενθυμίζω ότι έχουν βρεθεί αρκετά και σε επιχειρήσεις πρόσφατες, και χθες ακόμα έχουν βρεθεί αρκετά όπλα. Ίσα- ίσα η απορία και η ανησυχία είναι με ποιο τρόπο και με ποιες διαδικασίες ακριβώς γίνεται αυτή η τόσο εύκολη προμήθεια τόσο βαρύ οπλισμού. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για νεαρά άτομα. Είναι εντυπωσιακό και ανησυχητικό ταυτόχρονα.
Δημοσιογράφος: Έχετε εσείς κάποια εξήγηση για αυτό;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς υπάρχει μία εύκολη εξήγηση που μπορεί να δώσει ο καθένας, αλλά αυτά δεν είναι θέματα που μπορεί να προσεγγίζονται και μάλιστα δημόσια με εικασίες και λογικές ή βάσιμες υποθέσεις. Η φερόμενη κατά τα τελευταία χρόνια, πάντα κατά τις αρμόδιες αρχές, διασύνδεση στον ένα ή στον άλλο βαθμό της λεγόμενης «τρομοκρατίας» με το ποινικό έγκλημα, ίσως θα μπορούσε να αποτελεί μία τέτοια ερμηνεία.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει τελικά τέτοια διασύνδεση;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η παράλληλη άσκηση από τις οργανώσεις τέτοιου τύπου και πράξεων που έχουν σχέση με την προσπόριση χρημάτων δηλαδή ληστείες κ.ο.κ. για τη δημιουργία κεφαλαίου που προφανώς χρησιμοποιείται για την προμήθεια του οπλισμού είναι μία άλλη παράμετρος του θέματος.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ένα σημαντικό γεγονός, μια πολύ θετική εξέλιξη στην μάχη με το οργανωμένο έγκλημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι τελειώσαμε ούτε ότι τελειώνουμε ούτε ότι εξαρθρώσαμε την τρομοκρατία. Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα σύστημα ομάδων- «στελεχών» που φαίνεται το κουβάρι να έχει κλωστή πίσω, όχι στην συγκεκριμένη οργάνωση ίσως αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουμε μπροστά μας μια διαρκώς επαναλαμβάνω εξελισσόμενη καθημερινή αναμέτρηση με αυτού του είδους την δραστηριότητα, ως υπηρεσίες εννοώ και επομένως οι επιτυχίες είναι θετικές ως πλήγμα επιχειρησιακό σε όσους σχεδιάζουν ενάντια στην κοινωνία. Είναι θα έλεγα και βάση για να χτιστούν πάνω στα ευρήματα, πάνω σε ότι μπορεί να συλλέξει η αντιτρομοκρατική για την περαιτέρω έρευνα για την επόμενη μεγάλη επιτυχία και όχι για να επαναπαύεται κανείς και αναφέρομαι όχι στο πολιτικό επίπεδο, γιατί όπως έχετε παρατηρήσει και εσείς ούτε εγώ αλλά ούτε και ο Χρήστος Παπουτσής διεκδικούμε τέτοιες δάφνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν αυτές οι δάφνες να μην υπάρξει και σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση εφησυχασμού.
Δημοσιογράφος: Μια πολιτική εξήγηση γιατί το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι σαν την Λερναία Ύδρα στην χώρα μας;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σύμφωνα με το δικό μου κώδικα αρχών, το δικό μου αξιακό πλαίσιο, τον δικό μου τρόπο πολιτικής σκέψης λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Προφανώς υπάρχουν κάποια νεαρά άτομα, πολύ ευαίσθητες ηλικίες, σχεδόν μετά-εφηβικές που έχουν πεισθεί ότι δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική να αρθούν με άλλους τρόπους αυτά που εντοπίζουν ως κοινωνικές ανισότητες ή ως μια έλλειψη αισιοδοξίας και προπτικής θα έλεγα για την ίδια τους την ζωή. Αλλά αυτό είναι απόλυτα λάθος ελπίζω και προσπαθώ όλο και λιγότεροι νέοι να προστρέχουν και θα υιοθετούν τέτοιες απόψεις, αντιθέτως όλο και περισσότεροι νέοι να ανακαλύπτουν μέσα από την συλλογική δραστηριότητα, την μάχιμη πολιτική, την διεκδίκηση, την αγωνιστικότητα αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν υιοθετεί την βία και τον θάνατο μπορεί να υπάρξουν εκείνα τα κεκτημένα που πάνε την ζωή και την κοινωνία προς τα εμπρός. Με τρόπους δηλαδή που ιστορικά και διαχρονικά έχουν αποδειχτεί και περισσότερο αποτελεσματικά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως παράδειγμα που υπήρξε πρόοδος, ανατροπή, κατάκτηση των πολιτών των κοινωνιών μέσα από πράξεις τυφλής βίας.
Δημοσιογράφος:Να έρθουμε στην πολιτική επικαιρότητα και στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Πήραμε κάποιες διευκολύνσεις, τις θεωρείτε ουσίας; Σημαντικές; Ή θεωρείτε ότι όπως σε μια σοβαρή ασθένεια πήραμε απλά ένα ντεπόν;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πήραμε μια βαθειά ανάσα. Πήραμε όλα όσα δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πια καμιά δικαιολογία αν δεν ανταποκριθούμε στο να κάνουμε την Ελλάδα μια διαφορετική χώρα. Αυτή η ευθύνη πρώτα αφορά την κυβέρνηση, αλλά αφορά προφανώς και ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικό- πολιτικό το οποίο πρέπει με τις ενστάσεις του, τις διαφωνίες του να τραβήξει επιτέλους μια γραμμή υπευθυνότητας και σοβαρότητας και να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Πάντως από προχθές, δικαιολογίες τέλος, δηλαδή αυτή η βάσιμη άποψη που υιοθετούσαμε πολλοί ότι η διστακτική άμοιρη και άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν αναγνωρίζει τις τιτάνιες προσπάθειες ενός λαού, μιας κοινωνίας που επιτέλους φαίνεται να δείχνει ότι συνειδητοποιεί ορισμένα πράγματα, κάνει κάποιες προσπάθειες πάνω ίσως και από τις δυνάμεις της και όχι πάντα με τρόπο τον απόλυτα κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο, αλλά κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και δεν αναγνωρίζεται δεν επιβραβεύεται. Αυτό το σενάριο πλέον δεν υπάρχει. Με προσωπική επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε για άλλη μια φορά μια θετικότατη εξέλιξη, ένα χρόνο μετά τον μηχανισμό στήριξης υπάρχει αυτή η εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δίνει εκείνη την ανάσα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε χωρίς να έχουμε το πιστόλι της χρεωκοπίας στον κρόταφο τουλάχιστον για αρκετά ακόμα χρόνια. Είναι στην δική μας πλέον η αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη αν θα τα καταφέρουμε. Είναι ακόμα φανεροό ότι όσοι επένδυσαν οικονομικά κεφάλαια έξω από την χώρα ή πολιτικά κεφάλαια μέσα στην χώρα, στην χρεωκοπία της πατρίδας, είναι πολύ πιθανό πλέον να χρεοκοπήσουν οι ίδιοι.
Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι με πιο σχέδιο θα πάμε από εδώ και στο εξής;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να διευκρινίσουμε κατ’ αρχήν κάτι γιατί γίνεται μια συστηματική προσπάθεια σύγχυσης και παραπληροφόρησης. Μπορεί κάποιος σοβαρά να απαντήσει αν η άτυπη σύνοδος κορυφής την 24-25 Μαρτίου αποφάσιζε αρνητικά για όλα τα αιτήματα είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενοποίησης και οικονομικής διακυβέρνησης είτε στα αιτήματα που αφορούν την Ελλάδα και την διευκόλυνση της, εμείς από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει θα υπήρχε κάτι που δεν θα κάναμε; Προστέθηκε κάτι δηλαδή με λίγα λόγια σε αυτά τα ήδη γνωστά και δεδομένα που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για να βγει από αυτή την κρίση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένει να το δούμε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν σας ρώτησα εγώ αυτό, σας ρώτησα ότι πρέπει ο λαός και το είπατε και εσείς ο ίδιος ότι τα ψέματα τελείωσαν γενικά άρα το τι θα κάνει η χώρα μας ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι κύριοι θα κάνουμε αυτό κι αυτό κι αυτό μέχρι τώρα δεν το ξέρουμε, μέχρι τώρα πολλές φορές ακούγαμε από τα κυβερνητικά χείλη όχι νέα μέτρα και έρχονταν νέα μέτρα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα νέα μέτρα είναι ένας όρος ο οποίος δεν έχει με αυτό που εγώ με τα ελληνικά μου καταλαβαίνω νέα μέτρα. Η χώρα έχει υπογράψει μία συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση τριετή η οποία προβλέπει κάθε τετράμηνο μία δέσμη στόχων και μέτρων τα οποία προφανώς σχεδιάζονται και εξειδικεύονται και επικαιροποιούνται λίγο πριν το τετράμηνο εφαρμογής. Αυτά όμως όλα παρουσιάζονται ως νέα μέτρα χωρίς να είναι νέα μέτρα και’ γώ θέλω να είμαι προκλητικός, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να ζητήσει κανείς απ΄όσους ισχυρίζονται από τηλεοπτικού Άβωνος ή από οπουδήποτε Άβωνα τώρα ένα χρόνο να μας κάνουν ένα κατάλογο ποια είναι εκείνα τα μέτρα ,τα νέα υποτίθεται μέτρα, που πάρθηκαν και δεν προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε φταίτε εσείς γιατί δεν τα παρουσιάζετε σωστά κ.Όθωνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την αρχή αυτό σας λέμε τώρα αυτό σας είπαμε, ελάτε και πέστε ότι θα κάνουμε αυτό εκείνο το άλλο από την αρχή αυτό που λέει ο Τάκης τώρα εδώ πέρα.
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο σε αυτό απλά δεν είναι πάρα πολύ εύκολο αυτό να γίνει μεσοπρόθεσμα διότι η οικονομία όπως ξέρετε είναι μία δυναμική διαδικασία δεν είναι κάτι στατικό που μπορείς να πεις από τώρα τι θα γίνει το τελευταίο τετράμηνο του ΄12. Δηλαδή με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα να εξοικονομηθούν μέχρι το 2014 πως ακριβώς θα τα ταξινομήσεις για να τα προαναγγείλεις έγκαιρα να ξέρουν όλοι επακριβώς τι θα γίνει στις π.χ 14 του Απριλίου του 2013.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό έχετε δίκιο, κάποιους στόχους πετυχαίνεις κάποιους αποτυγχαίνεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Όθωνα το επόμενο στοίχημα για εσάς πλέον είναι να προλάβετε μέχρι τις 25 Μαρτίου να καταγράψετε σε μία κόλλα χαρτί το για εσάς εννοώ την κυβέρνηση να καταγράψετε σε μία κόλλα χαρτί ποια είναι αυτά,ποια είναι αυτή η δημόσια περιουσία η οποία θα αξιοποιηθεί σε ύψος περίπου 50δις θα το προλάβετε;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω ναι, πιστεύω θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει μία σοβαρή διαδικασία χωρίς δαιμονοποιήσεις και υποκριτικές ενοχές για μία τεράστια περιουσία που έχει ο ελληνικός λαός η οποία κατ΄εκτιμήσεις διαφόρων έγκυρων κύκλων αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης προσεγγίζει αν δεν υπερβαίνει τα 300δις. Αυτό σημαίνει ότι από αυτή την περιουσία του ελληνικού λαού ακόμα και αυτός ο πραγματικά φιλόδοξος στόχος των 50δις είναι μία απόδοση περίπου 2% με 5% σε ετήσια βάση για να πάρει στην πενταετία τα 50, δεν είναι δηλαδή μία εξαιρετικά ουτοπική με οικονομικούς όρους επιδίωξη αν μιλούσαμε για ιδιωτικό τομέα. Κανείς δεν αγνοεί βέβαια ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον παραλληλισμό που κάνουμε,αλλά έχει τεράστια κοινωνικά, πολιτικά, διαδικαστικά ζητήματα τα οποία πρέπει κανείς να τα δει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μία προσέγγιση φοβική απέναντι σε μία αναγκαιότητα που κατά την γνώμη μου ήταν ούτως ή άλλως πρώτη προτεραιότητα. Εξάλλου υπενθυμίζω ότι υπήρχε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσουμε γιατί δεν έχουμε χρόνο καθόλου, εσείς έχετε κατά καιρούς ανοιχτά δηλώσει κάποια πράγματα σε σχέση με τη δημόσια περιουσία, κατά την γνώμη σας πρέπει να τελειώσει αυτή η ιδιωτικοποίηση παραδείγματος χάρη της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ μία σειρά τέτοιων δημόσιων οργανισμών;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η προτεραιότητα σε σχέση με την αναζήτηση αυτού του συγκεκριμένου κεφαλαίου που θα αλαφρύνει τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά μας από ένα σημαντικό μέρος του χρέους η προτεραιότητα λοιπόν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να ξεκινήσει από επενδύσεις κατά τη γνώμη μου που θα τροφοδοτήσουν παράλληλα και την αναπτυξιακή διαδικασία άρα θα υπηρετήσουν ένα διπλό στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι μέσα σε αυτές η ΔΕΗ;
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι πρωτίστως επενδύσεις οι οποίες αφορούν και την πράσινη ανάπτυξη όμως είναι κυρίως επενδύσεις οι οποίες αφορούν στα χιλιάδες ακίνητα του ελληνικού δημοσίου τα οποία νομίζω ότι πρέπει μέσα σε αυτό το σχεδιασμό να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μεγάλη συμμετοχή.