ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Oμιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, σχετικά με τη δολοφονική επίθεση στου Ρέντη και την Κερατέα.
Αγαπητέ συνάδελφε κ. Μαρκογιαννάκη,
πραγματικά εξεπλάγην όταν σας άκουσα να ταυτίζετε -στην αναφορά σας στην άγρια δολοφονική επίθεση την οποία δέχθηκαν οι δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ από τους κακοποιούς προχθές- την κριτική σας με τα επιχειρήματα ορισμένων αυτοδιασυρόμενων συνδικαλιστών της αστυνομίας, τα οποία ακούμε από τα τηλεοπτικά παράθυρα αυτές τις μέρες.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στη συντήρηση κάποιων αυτοκινήτων, με τη δολοφονία των δύο συγκεκριμένων παιδιών. Και παρακαλώ πάρα πολύ, εκείνοι μπορεί να έχουν κάποιους λόγους για να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ή να δημιουργήσουν θέματα στη δημόσια συζήτηση. Δεν μπορώ να δεχθώ όμως ότι ο δικός σας πολιτικός χώρος, το δικό σας κόμμα έχει κάποιο λόγο να υιοθετήσει αυτού του είδους τις προσεγγίσεις. Η ουσία είναι μία. Ότι το οργανωμένο έγκλημα δρα και σχεδιάζει. Σχεδιάζει και δρα. Και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά κάτι το οποίο το ευρύ κοινό δεν το γνωρίζει. Ο πολίτης δεν το γνωρίζει. Ότι οι νόμοι απαγορεύουν στον αστυνομικό να πυροβολήσει εάν δεν έχει δεχθεί πυροβολισμό. Αυτό αυτομάτως φέρνει σε θέση αδυναμίας τον αστυνομικό, είτε είναι στο περιπολικό, είτε είναι στη μοτοσικλέτα. Ο σχεδιασμός μιας καταδίωξης γίνεται με βάση τους κανόνες εμπλοκής. Για τους κανόνες εμπλοκής μπορεί να κάνει ο καθένας διάφορες κριτικές, αλλά από μακριά όταν είναι, οποιοσδήποτε κάνει πολύ ωραίες φιλολογικές συζητήσεις. Εδώ όμως δεν επρόκειτο περί ευθείας εμπλοκής, επρόκειτο περί ενέδρας. Και στην ενέδρα υπήρχαν διαφορετικοί κανόνες, οι οποίοι λειτούργησαν δυστυχώς εις βάρος των δύο παιδιών. Ως εκ τούτου θα ήθελα για μια ακόμη φορά και επίσημα να παρακαλέσω, όχι μόνο τους συναδέλφους από τα κόμματα της Βουλής, αλλά κυρίως εκείνους τους οποίους δημιουργούν το κλίμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και αναφέρομαι στους αυτοδιασυρόμενους και αυτοαποκαλυπτόμενους συνδικαλιστές της Αστυνομίας να μη δημιουργούν θέματα, επειδή θίγεται η δική τους συνδικαλιστική θέση με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα, για να είμαστε απολύτως σαφείς.
Τώρα σε ότι αφορά στην Κερατέα.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εμπλοκή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι δευτερεύουσα. Δεν είναι πρωτεύουσα. Το θέμα Κερατέα αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τους κατοίκους της περιοχής.
Το Ελληνικό δημόσιο είναι αυτό το οποίο θίγεται από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν εννοούν να αποδεχθούν την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη δημιουργία ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής. Οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ Ραγκούσης και Μπιρμπίλη επανειλημμένα έχουν μιλήσει για ΧΥΤΥ. Οι συγκεκριμένοι επικεφαλής των κατοίκων της περιοχής εννοούν και θέλουν να επιμένουν «όχι είναι ΧΥΤΑ». Εδώ, πρόκειται περί διαλόγου εις ωτα μη ακουόντων. Την ίδια στιγμή όμως κάθε βράδυ έντεκα με μία , κι έχετε δίκιο σε αυτό, έχουμε επιχειρήσεις με μολότωφ και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με έναν και μόνο στόχο. Πώς θα φύγουν από την περιοχή. Για ποιο λόγο; Για να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση ούτε να γίνουν οι αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες έγιναν και ολοκληρώθηκαν, ούτε να γίνουν τα τοπογραφικά, τα οποία έγιναν κι ολοκληρώθηκαν, ούτε να ξεκινήσουν οι εργασίες οι οποίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν. Και να καταστραφούν επίσης τα ελάχιστα μηχανήματα της εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει το έργο, και βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, για ένα μέρος, για 150 στρέμματα, αλλά ο χώρος του ελληνικού δημοσίου είναι 540 στρέμματα στα οποία πρέπει να γίνουν τα έργα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις-σας διαβεβαιώ -κάνοντας το καθήκον τους οι αστυνομικοί προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όσο μπορεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ένας αστυνομικός που δέχεται καταιγισμό μολότωφ κάθε βράδυ. Και πέραν αυτού, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, χωρίς να είναι, και το επαναλαμβάνω αυτό, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το άμεσα εμπλεκόμενο Υπουργείο. Χαίρομαι όμως γιατί τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω ότι οι συνάδελφοι μου υπουργοί βρίσκονται σε διαβούλευση και σε συζήτηση επιτέλους με τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής και θα χαρώ πάρα πολύ εάν και οι δυο πλευρές επιτύχουν ένα πεδίο συμφωνίας, προκειμένου να αποχωρήσουν από εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις. Σας ευχαριστώ πολύ.
Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας το Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή:
Προφανώς και ο συνάδελφος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσει το όνομά του. Προφανώς και συμφωνώ μαζί σας ότι στην περίπτωση Κερατέας η Αστυνομία είναι ο σάκος του μποξ. Προφανώς όμως και διαφωνώ μαζί σας ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη από τους κατοίκους της περιοχής. Βεβαίως και υπάρχει συνάθροιση κάθε βράδυ διαφόρων στοιχείων από ολόκληρη την Αττική φορτωμένων με μολότοφ. Αλλά δεν βλέπω κανέναν από τους κατοίκους της Κερατέας να αποκλείει την παρουσία τους και τις επιθέσεις τους εναντίον των Αστυνομικών. Αντίθετα συμμετέχουν και οι ίδιοι. Και αυτό είναι το απαράδεκτο. Βεβαίως και έχουν δικαίωμα οι κάτοικοι της Κερατέας να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και την ποιότητα ζωής τους όπως εκείνοι το επιθυμούν, αλλά όχι με μολότοφ. Όχι με βία. Όχι με βία. Όχι με σύγκρουση. Αλλά με ηρεμία και διάλογο.
Και τέλος όσον αφορά στο άλλο θέμα, μια παράκληση, τα προβλήματα που έχει η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά στις υποδομές της, είτε είναι αυτοκίνητα, είτε είναι κτίρια, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι τα ίδια τα οποία έχει ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό οφείλεται σε πολλά πράγματα. Οφείλεται στην κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, στις προσπάθειες που γίνονται με βάση το νέο λογισμικό, που δημιουργεί προβλήματα σε ένα σύστημα που δεν έχει μάθει να λειτουργεί έτσι. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας, το γεγονός ότι στήσανε ενέδρα σε δύο νέα παιδιά, και όχι μόνο δύο, αλλά σε 8 νέα παιδιά, από την οποία είχαμε δύο νεκρούς και δύο τραυματίες. Και τους άλλους τέσσερις τους έσωσαν τα γιλέκα και τα κράνη τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ενέδρα ήταν ενέδρα. Όλα τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε κατά μέρους. Όλοι πονέσαμε. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πόνεσε για αυτά τα παιδιά. Όλοι μας έχουμε μια υποχρέωση και ελπίζω να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Το είπατε και εσείς και χαίρομαι που το ακούω. Και το ακούω και από τον κ. Σαμαρά τις τελευταίες μέρες. Θέλω όμως να το ακούσω από όλους. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την Αστυνομία και να την κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατική, πιο φιλική στον πολίτη, πιο αποφασιστική ενάντια στο έγκλημα και πιο αποτελεσματική επίσης, σε όλες τις έκνομες δραστηριότητες οι οποίες διαδραματίζονται στη χώρα μας.