ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 568/15-2-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κου Μιχάλη Γιαννάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα "Εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας των Βοιωτών πολιτών":
"Τα θέματα που έθεσε ο συνάδελφος ουδείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι είναι υπαρκτά. Και είναι υπαρκτά, όχι μόνο ως μία γενικότητα, που επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν ανταποκρίνεται με μια εξαιρετική υστέρηση στην περιοχή που κοινοβουλευτικά εκπροσωπεί ο κ. Γιαννάκης.
Έχουν, δυστυχώς, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πολλές φορές γεωγραφική αναφορά στο σύνολο της χώρας. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Πράγματι, η Βοιωτία έχει δύο ιδιαιτερότητες οι οποίες αξίζουν της προσοχής μας.
Η μία είναι η γειτνίαση με την Αθήνα, η οποία έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της αντιεγκληματικής πολιτικής και της αστυνόμευσης. Mε την αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης στην Αθήνα και τα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που οι πολίτες και αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, φαίνεται από τα στοιχεία του τελευταίου κυρίως εξαμήνου του 2010 ότι υπάρχει μία μεταφορά παραβατικής και εγκληματικής δραστηριότητας στους νομούς που γειτνιάζουν με την Αθήνα, μια και φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια μεταφοράς αυτών των δραστηριοτήτων εκτός Αθηνών ως ευκολότερα πραγματοποιούμενες. Και αναφέρομαι σε κλοπές, διαρρήξεις και τέτοιες μορφές παραβατικότητας.
Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός, ότι η Αθήνα παρουσιάζει συνεχή ιδιαίτερα προβλήματα αστυνόμευσης, κινητοποιήσεων, εξαιρετικών γεγονότων που τείνουν όμως, να γίνουν κανόνες στην καθημερινότητα της Αθήνας και οι γειτνιάζοντες νομοί είναι πρώτοι -και είναι λογικό αυτό- στη λίστα μεταφοράς προσωπικού προς την Αθήνα, όταν αυτό χρειάζεται.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν είναι εκτός της προσοχής μας και εκτός του ενδιαφέροντός μας. Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και τα υπομνήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας, αλλά και η συνεργασία που έχουμε και με τη Γενική Αστυνομική Επιθεώρηση Στερεάς Ελλάδος και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, είναι συνεχείς και προσπαθούμε ειλικρινά -θα κριθούμε βέβαια εκ του αποτελέσματος και έχουμε επίγνωση γι ʼ αυτό- να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βελτιώσουν αυτή την κατάσταση που και εσείς περιγράψατε, και εμείς γνωρίζουμε.
Θέλω, όμως, να ξέρετε, κύριε συνάδελφε – και θα είμαι στη δευτερολογία μου περισσότερο αναλυτικός- ότι τα πραγματικά στοιχεία -αυτό δεν είναι παρήγορο, αλλά πραγματικό- δεν εκτρέπονται πολύ από τους μέσους πανελλαδικούς όρους που έχουμε για τα ζητήματα, τα οποία θέτετε στην ερώτησή σας.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Δεν περίμενα ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να θυμίσω πότε η παράταξή μας την περίοδο που ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση χρησιμοποίησε τον όρο «Καμπούλ». Χαίρομαι που μου τη δώσατε. Και βέβαια ο χαρακτηρισμός τότε δεν αναφερόταν σε συνήθη περιφερειακά προβλήματα αστυνόμευσης, αλλά χρησιμοποιήθηκε, όταν η πρωτεύουσα επί επταήμερο καιγόταν και τη λεηλατούσε ένα τσούρμο από ορδές, τις οποίες το γελοιοποιημένο κράτος παρακολουθούσε απαθέστατο, προκλητικά απαθέστατο. Επομένως, οι χαρακτηρισμοί έχουν σχέση με τη σημαντικότητα των γεγονότων που αποτελούν την αφορμή για να τους χρησιμοποιήσει κανείς.
Στο διά ταύτα και στην ταμπακιέρα. Είπα, και βέβαια φαντάζομαι ότι συμμερίζεστε, ότι δεν θα ασκηθεί η πολιτική του Υπουργείου μέσα από μια διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την οποία σεβόμαστε, όπως σεβόμαστε και την αγωνία των συναδέλφων να θέσουν τα προβλήματα των περιοχών που εκπροσωπούν. Τοποθετήσαμε πέρυσι, το 2010, δεκαοκτώ αστυνομικούς στο Νομό Βοιωτίας. Είχαμε όμως πράγματι τριάντα μία συνταξιοδοτήσεις. Φέτος στα πλαίσια των τακτικών μεταθέσεων έχουν ανοίξει πέντε θέσεις αστυνομικών και μία θέση ειδικού φρουρού. Θα πάνε από 1η Ιουνίου δύο δόκιμοι αστυφύλακες και έχουμε κάποιο περιθώριο.
Και να ξέρετε ότι αυτά που είπα στην πρωτομιλία μου δεν τα είπα για να συμφωνήσουμε θεωρητικά στις ιδιαιτερότητες.
Τα είπα και το τονίζω -και τα επαναλαμβάνω- ως κριτήρια με βάση τα οποία τόσο στις συμπληρωματικές μεταθέσεις, όσο και στις τακτικές μεταθέσεις αξιωματικών, αλλά και στους νεοεξερχόμενους από τις σχολές θα δοθεί μία βαρύτητα, επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που από κοινού συμφωνήσαμε, κύριοι συνάδελφοι.
Από εκεί και μετά, νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά πως δεν μπορεί να γίνει αποσπασματική πολιτική θεραπεύοντας προβλήματα περιοχών και ανοίγοντας μεγαλύτερα σε διπλανές περιοχές ή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 20% περίπου των κενών οργανικών θέσεων είναι στην Κόρινθο 18,5%, Άρτα 19,5%, Φθιώτιδα 16%, Φωκίδα 19,4% και Ευρυτανία -που βλέπω εδώ τον κύριο συνάδελφο- 26,6%.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πράγματι μέσα σε μία συγκυρία όπου οι προσλήψεις δυστυχώς και των Σωμάτων Ασφαλείας εμπίπτουν στο ένα προς πέντε, αυτό που μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μέσα από την ορθολογικότερη κατανομή, με κριτήρια, με συγκεκριμένο συνυπολογισμό παραμέτρων, είναι να δείξουμε έμπρακτα τη βαρύτητα που χρειάζεται και η περιοχή της Βοιωτίας.
Ευχαριστώ".