ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Αθανάσιου Νάκου, όσον αφορά στην κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οφείλω να ξεκινήσω την απάντησή μου προς τον κ. Νάκο παρατηρώντας ότι το κείμενο της ερώτησης ακόμα και ο τίτλος, ο ίδιος, βρίθουν ανακριβειών και αναληθειών, αναληθών παραδοχών, τους οποίους βεβαίως επανέλαβε και σήμερα. Κατ΄αρχάς μιλάτε κ. Νάκο για λαθρομετανάστες . Έχω επανειλημμένως πει ότι δεν μπορούμε να συνδέουμε τους λαθρομετανάστες που σήμερα διασχίζουν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας με ανθρώπους οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, που είναι ενταγμένοι στις τοπικές αγορές εργασίας και σήμερα για διάφορους λόγους δεν είναι νόμιμοι. Δηλαδή δεν έχουν τη νόμιμη άδεια παραμονής. Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι όλοι όσοι έχουν κατά καιρούς εκδώσει άδειες διαμονής ή εργασίας έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ε, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ρίχνουμε στα κρατητήρια επειδή φέτος και πέρυσι , φέτος τους περισσότερους τους πλήττει η ανεργία, όπως πλήττει και όλη την Ελλάδα, και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα, εκατόν πενήντα το χρόνο.
Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η Πολιτεία από τη δική σας περίοδο και κατά τη δική μας περίοδο βρίσκεται σε συζήτηση μαζί τους και με τις οργανώσεις προκειμένου να υπάρχει τροποποίηση του νόμου από 150 ένσημα να είναι σε λιγότερα. Ή μήπως δεν το γνωρίζετε; Ερωτώ. Απαντήστε μου, το γνωρίζετε ή όχι . Κύριε Νάκο αφήστε αυτού του είδους τις διακοπές. Απαντήστε μου, το γνωρίζετε ή όχι. Α, μπράβο λοιπόν, το γνωρίζετε γιατί εσείς το ξεκινήσατε. Άρα, λοιπόν, εσείς το κάνατε. Τότε, λοιπόν, γιατί μας λέτε εδώ πέρα για λαθρομετανάστες; Και δεν ντρέπεστε για αυτό. Αυτό, λοιπόν, αν προχωρούσαμε σε κάτι τέτοιο θα ήταν απάνθρωπο και πολιτικά καταδικαστέο. Η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση δεν είναι η λύση. Η Αστυνομία μπορεί να είναι το ξίφος και η ασπίδα του νόμου. Αλλά το ξίφος οφείλει να μείνει στο θηκάρι όταν μπορούν να βρεθούν άλλες ηπιότερες λύσεις.
Για αυτό το λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εσωτερικών – το τονίζω αυτό- και Εργασίας, δέχτηκαν να τους κλείσουν ραντεβού για να ακούσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Τους ανθρώπους αυτούς τους ανέμεναν με την αντιπροσωπεία τους η Υφυπουργός Εργασίας και Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε προγραμματισμένο ραντεβού για τη Δευτέρα. Θα το χαρακτήριζα τουλάχιστον ανακόλουθο να τους εμπόδιζε η Αστυνομία στο ραντεβού με τους κυβερνητικούς παράγοντες, στα Χανιά. Επιπλέον, ας μη ξεχνάμε ότι στο ταξίδι τους αυτό είχαν τη συμπαράσταση νόμιμων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες είχαν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και να διοργανώνουν εκδηλώσεις με ειρηνικό τρόπο. Και δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία να διαλύει με βίαιο τρόπο τέτοιου είδους ειρηνικές εκδηλώσεις. Γιατί η χρήση βίας θα ήταν αναπόφευκτη σε μια τέτοια περίπτωση στα Χανιά. Όπου πέρα των άλλων υπήρχε και συγκέντρωση εκατό αλληλέγγυων στο λιμάνι για να τους αποχαιρετήσουν.
Και έρχομαι στο θέμα της κατάληψης. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι είναι μείζον ατόπημα, ειδικά για τα μέλη του κοινοβουλίου, αλλά και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, να υποστηρίζουν ότι έπρεπε η αστυνομία να εμποδίσει αυτοβούλως την είσοδό τους στη Νομική. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι πόρτες ήταν ανοικτές από συγκεκριμένους φοιτητές της νεολαίας του Συνασπισμού. Χωρίς πρυτανική απόφαση, χωρίς έγγραφη παραγγελία προς την αστυνομία. Αυτό ήταν αδύνατο. Αυτό θα σήμαινε κατάλυση της νομιμότητας. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ζει σε άλλο πολίτευμα και φυσικά, όχι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Και με λύπη μου διαπιστώνω ότι μέλη της πρυτανικής αρχής, ενεργούντες ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, ένιψαν τας χείρας τους και με τη στάση τους ζήτησαν ουσιαστικά παραβίαση της νομιμότητας. Δηλαδή, να επέμβει η Αστυνομία να εμποδίσει χωρίς να υπάρχει η έκκληση-έγκριση από την πλευρά των Πρυτανικών αρχών. Και μόνον όταν πια η κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας είχε γίνει αφόρητη γι’ αυτούς, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το νόμο, δηλαδή, να άρουν το άσυλο και να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας.
Από εκεί και έπειτα, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές έπραξαν άριστα το καθήκον τους. Και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μας δικαιώνει.
Η ιστορία αυτή έληξε χωρίς άσκηση βίας, χωρίς αίμα και χωρίς παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως κάποιοι επιζητούσαν. Και η κυβέρνηση έμεινε αταλάντευτη στη γραμμή ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που είχε χαράξει, απογοητεύοντας, όπως φαίνεται πολύ, όλους όσους επένδυσαν πολιτικά στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου γεγονότος.
Δευτερολογία του Υπουργού, αναφορικά με τους μετανάστες:
Κατ΄αρχάς, αγαπητέ συνάδελφε κ. Νάκο, όλες τις απόψεις που έχετε και τις ιδέες σχετικά με το πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί να τροποποιηθεί ο νόμος σχετικά με τα ένσημα των μεταναστών οι οποίοι εργάστηκαν στο παρελθόν και τώρα δεν έχουνε δουλειά –που μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση- όπως και για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα, είναι ιδέες χρήσιμες, ο παριστάμενος υφυπουργός κ. Ντόλιος, είναι εδώ, του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι προφανές ότι έχετε επαφή και ως έχων υπηρετήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών και προφανώς έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση, όπως επίσης και με την αρμόδια υφυπουργό την κ. Νταλάρα, του Υπουργείου Εργασίας. Ευχαρίστως, όμως, να συμβάλω και εγώ και να μεταφέρω τις απόψεις. Όσον αφορά όμως το συγκεκριμένο ως θέμα, στο θέμα για το οποίο καταθέσατε την Ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη δηλαδή, το ρόλο της Αστυνομίας και την εφαρμογή των νόμων. Δεν ξέρω σε ποια εποχή ήσασταν στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο και κάνατε Αγωγή του Πολίτη. Θεωρώ μάλλον, ότι ήταν η Δικτατορία. Ήταν τότε δηλαδή, που υπήρχε πάντως αστυνομικό κράτος. Μάλιστα. Τότε ήταν, αμέσως, μετά λοιπόν τη Δικτατορία. Όταν ακόμα υπήρχε ο Καραμαλισμός. Πολύ ωραία, δεν έχει σημασία. Άρα, λοιπόν, αμέσως λίγο μετά τη Δικτατορία επί Καραμαλισμού. Τότε που υπήρχαν ακόμα τα κατάλοιπα του Αστυνομικού Κράτους. Αυτό όμως έχει αλλάξει. Και έχουν αλλάξει οι βασικές αρχές στη φιλοσοφία του πολιτεύματος στη χώρα μας και ταυτόχρονα έχουν αλλάξει και οι βασικές αρχές του νομικού μας πολιτισμού. Έτσι, λοιπόν, η Αστυνομία σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων. Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων την έχει ο κάθε πολίτης. Στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος του Ασύλου προβλέπει ότι την ευθύνη στο Πανεπιστημιακό Άσυλο την έχουν οι Πρυτανικές αρχές και όχι η Αστυνομία. Όπως την ευθύνη της διακίνησης των ανθρώπων την έχουν εκείνοι που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις.
Τι μας λέτε ακριβώς; Ότι η οργάνωση Φόρουμ Μεταναστών Χανίων, είναι παράνομη οργάνωση; Αυτή διοργάνωσε τη μεταφορά των μεταναστών. Αυτό μας λέτε; Ότι είναι παράνομη οργάνωση το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων; Δεν έχετε παρά να το καταγγείλετε. Ένα λεπτό κ. Νάκο. Όπως να καταγγείλετε και τον πολιτικό χώρο, ο οποίος υποστηρίζει πολιτικά αυτές τις δραστηριότητες. Κάντε το. Πείτε το ανοιχτά. Γιατί απευθύνεστε στην Κυβέρνηση. Απευθυνθείτε στο Συνασπισμό, απευθυνθείτε στο Φόρουμ Μεταναστών Χανίων. Αλλά όσον αφορά για την Κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο για παράνομη δραστηριότητα αυτής της οργάνωσης.
Είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται παντού σε όλη τη χώρα με παραρτήματα, έχει κεντρική έκφραση και ως εκ τούτου είναι συνομιλητής και του δικού σας κόμματος. Και του δικούς σας κόμματος, και του δικού σας Υπουργείου το οποίο υπηρετήσατε ως Υπουργός Εσωτερικών ήταν συνομιλητής το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων. Με συγχωρείτε πάρα πολύ.
Δεύτερον, όσον αφορά τώρα την διακίνηση των ανθρώπων, τι μας λέτε; Πρώτα από όλα δεν είπα ποτέ ότι δεν είναι παράνομοι. Είπα ότι είναι παράνομοι σήμερα. Και προσέχω πάρα πολύ καλά τι λέω. Ήταν όμως νόμιμοι τα προηγούμενα εφτά –οχτώ χρόνια. Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι επαναλαμβάνω έχουνε πληρώσει τις εισφορές τους στο ΙΚΑ, δεν είναι της μαύρης εργασίας. Αυτοί έχουν πληρώσει. Κάποιοι από αυτούς, δεν γνωρίζω και σε κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία. Όμως από εκεί και πέρα υπάρχει μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων, είναι εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα. Τους βλέπετε και τους βλέπουμε παντού.
Τι προτείνεται ακριβώς; Να βγει η αστυνομία και να μαζεύει παντού, απ΄όλη τη χώρα, όσους σήμερα είναι παράνομοι γιατί χάσανε –προχθές- τις εργασίες τους και δεν καταφέρανε να έχουν εκατόν πενήντα ένσημα; Αυτό μας ζητάτε; Όχι, κ. Νάκο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζουν τους νόμους. Οι νόμοι εφαρμόζονται με βάση το πνεύμα του νομοθέτη όπως τους συνέταξε. Οι νόμοι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δίνουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση στην Κυβέρνηση, στην εκάστοτε Κυβέρνηση να εγγυάται τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία μας. Γιατί το πολίτευμά μας είναι δημοκρατικό και από την άποψη αυτή πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε κοινωνικές εντάσεις. Να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο οποιουσδήποτε κινδύνους μπορούν να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τη σύγκρουση και το αίμα. Και στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ιδιόμορφου μετώπου, εκείνων οι οποίοι θα υποστήριζαν το Πανεπιστημιακό Άσυλο που θα καταλύετο και εκείνων που θα υποστήριζαν τους μετανάστες, στους οποίους θα ασκείτο βία εναντίων τους. Αυτό το μέτωπο απεφεύχθη. Ήταν μέτωπο ανεύθυνο. Ήταν επιδίωξη ανεύθυνη που δυστυχώς στο τέλος προσχώρησε ως πολιτική επιδίωξη και η Ν.Δ. , όπως απεδείχθη.