Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201101-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ...

01-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (31/01/11) και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (31/01/11) και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Σημεία συνέντευξης:

  • Οι συνεχείς αναταραχές, οι αναταραχές στην Αίγυπτο, οι αναταραχές στην Τυνησία και στην Αλγερία δημιουργούν ένα κλίμα, μία ιονισμένη ατμόσφαιρα θα έλεγα, εδώ στην Ελλάδα από τους υπάρχοντες μετανάστες. Δεν χρειάζεται να έρθουν καινούριοι. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρχει πολύ προσοχή.
  • Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να καλέσω όλους τους μετανάστες που ζουν και κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα να μη συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην ελπίδα.
  • Υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από τη συζήτηση του μεταναστευτικού, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή, ακριβώς επί πολλά χρόνια το αφήσαμε, δεν το έχουμε προσεγγίσει και υπάρχει η απόλυτη σύγχυση. Μπερδεύουμε συχνά εκείνους οι οποίοι θέλουν άσυλο, μπερδεύουμε εκείνους που εργάζονται και ζητούν άδεια εργασίας.
  • Όσον αφορά το πεδίο ευθύνης που αφορά δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσον αφορά την Αστυνομία η οποία αναφέρεται στον Υπουργό, έχω να σας πω τα εξής. Αυτά τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και τα ερωτήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ήταν «γιατί οι μετανάστες έφυγαν από τα Χανιά». Εξάλλου ήταν το μοναδικό αίτημα του κ. Πελεγρίνη, του κ. Πρύτανη. Όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών του ζήτησε να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν και για την εφαρμογή του νόμου, το αίτημα με το οποίο θα ζητούν να προστατευθεί η Νομική και να μην μπει κανένας μέσα, αυτή η επιστολή δεν έφτασε ποτέ. Κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνομία.
  • Η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την έγγραφη δήλωση και αίτηση της Πρυτανικής Αρχής, όπως όφειλε. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η υπόθεση ήδη είχε συζητηθεί στις συνελεύσεις των φοιτητών.
  • Η Νομική ήταν ανοιχτή στις 6.30 το πρωί της Κυριακής από τους νεολαίους του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες; Όπως η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους. Οι μετανάστες δεν πήραν το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα. Συμμετείχαν στην εκδήλωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το φόρουμ μεταναστών Χανίων, οι οποίοι και πλήρωσαν τα εισιτήρια, ομαδικό εισιτήριο.
  • Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 ώρα το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι εκεί, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με πούλμαν και οι οποίοι τους πήγαν στη Νομική αλά μπρατσέτα, όλοι μαζί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  • Η πραγματικότητα είναι ότι το forum μεταναστών είχε ζητήσει ραντεβού από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση και την κ. Νταλάρα την προηγούμενη βδομάδα. Το ραντεβού το έκλεισαν για τη Δευτέρα. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε με την Υφυπουργό την κα. Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών τον κ. Αντρέα Τάκη, οι εκπρόσωποι τους ήταν οι εκπρόσωποι των μεταναστών συνοδευόμενοι από την κα. Κούρτοβικ και τον κ. Γιαννόπουλο.
  • Ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει ότι υπάρχει μία πολιτική κίνηση η οποία είχε στόχο το αδιέξοδο και την ένταση.
  • Η επιλογή μας ήταν σε καμία περίπτωση να μην πετύχει ο στόχος να δημιουργηθεί ένα μέτωπο νέων ανθρώπων και μεταναστών μεταξύ των υπερασπιστών του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλληλέγγυων στους μετανάστες. Με στόχο φυσικά την ένταση και το αδιέξοδο.
  • Η πραγματικότητα είναι ότι οι διοικήσεις, οι πανεπιστημιακές Αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Αρνήθηκαν.
  • Την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι μία πολύ προωθημένη άποψη, μια πολύ προωθημένη προσέγγιση του θέματος των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό. Όμως, όσον αφορά το άσυλο που είναι άλλο πράγμα, εάν η ελληνική Πολιτεία, οι φοιτητές, οι πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν.
  • Η Νέα Δημοκρατία μας λέει στην πραγματικότητα να καταργηθεί τελείως το άσυλο και ως εκ τούτου να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει. Και αφού μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει, να μπαίνει και η αστυνομία και να τους μαζεύει και να τους συλλαμβάνει. Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο, αυτό είναι Πεδίον του Άρεως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να σας καλησπερίσω κ. Παπουτσή. Τι κάνετε;

Υπουργός: Καλησπέρα σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Παπουτσή τα προβλήματα είναι μεγάλα και το θέμα αυτό των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε απεργία πείνας, είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει, παρόλο που έφυγαν από τη Νομική και λύθηκε το θέμα την προηγούμενη βδομάδα. Αλλά έχετε φόβους ότι θα έχουμε και ένα πιθανό μεταναστευτικό νέο κύμα και μάλιστα ύποπτο. Γι’ αυτό σήμερα πήρατε αποφάσεις. Πώς κ. Παπουτσή θα προλάβετε αυτό το κύμα;

Υπουργός: Κατ’ αρχάς, υπάρχει πολύ μεγάλη σύγχυση γύρω από τη συζήτηση του μεταναστευτικού και χαίρομαι πάρα πολύ που τις τελευταίες μέρες αρχίζει κι έρχεται στη δημοσιότητα, διότι πρόκειται περί ενός θέματος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή, ακριβώς επί πολλά χρόνια το αφήσαμε, δεν το έχουμε προσεγγίσει και υπάρχει η απόλυτη σύγχυση. Μπερδεύουμε συχνά εκείνους οι οποίοι θέλουν άσυλο, μπερδεύουμε εκείνους που εργάζονται και ζητούν άδεια εργασίας.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μεταναστών στη χώρα μας, όμως υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που είναι η καθυστέρηση μέχρι τώρα των ελληνικών Αρχών να δώσουν άδεια ή να μη δώσουν άδεια, να καθαρίσουν δηλαδή την κατάσταση. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής.

Υπουργός: Έχετε απόλυτο δίκαιο και σε αυτό το σημείο δεχόμαστε κριτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Θέλω να μου πείτε δυο λόγια. Πώς θα εμποδίσετε αυτό το μεταναστευτικό κύμα που φοβάστε από την Αίγυπτο; Πύλη εισόδου φαντάζομαι ότι θεωρείτε την Κρήτη, έτσι;.

Υπουργός: Κοιτάξτε. Ας ελπίσουμε πρώτα απ’ όλα να μη συμβεί. Ας ελπίσουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο που θα είναι και το πιο κακό σενάριο. Όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα, οι συνεχείς αναταραχές, οι αναταραχές στην Αίγυπτο, οι αναταραχές στην Τυνησία και στην Αλγερία δημιουργούν ένα κλίμα, μία ιονισμένη ατμόσφαιρα θα έλεγα, εδώ στην Ελλάδα από τους υπάρχοντες μετανάστες. Δε χρειάζεται να έρθουν καινούριοι. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρχει πολύ προσοχή. Γι’ αυτό το λόγο με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να καλέσω όλους τους μετανάστες που ζουν και κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα να μη συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στις εκδηλώσεις, στις οποίες τους καλούν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην ελπίδα.

Δημοσιογράφος: Ποιους εννοείτε; Εννοείτε τους φορείς αλληλεγγύης; Απ’ ότι ακούσατε και από το συνομιλητή μου πριν από λίγο, τον κύριο Χάλκη που είναι στο Μέγαρο Υπατεία, είναι απολύτως αλληλέγγυος και πιστεύουν ότι αυτές οι Επιτροπές Αλληλεγγύης τους βοηθούν και τους στηρίζουν για τον αγώνα που κάνουν να μείνουν στη χώρα μας, να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά νομιμοποίησης και να αποφασίζουν για τη ζωή τους.

Υπουργός: Θέλω να πω ότι σέβομαι ιδιαίτερα τον αγώνα και τις προσπάθειες των οργανώσεων πολιτών που έχουν συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένους εννοώ όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Αλλά επιτρέψτε μου να έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για εκείνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται πολιτικά, εντάσσονται σε πολιτικούς σχεδιασμούς και στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τα όνειρα και τις ελπίδες των μεταναστών, όπως εκμεταλλεύονται επίσης και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.

Δημοσιογράφος: Θέλω να έρθω σε αυτά που έγιναν στη Νομική. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που μιλάτε. Δεν έχετε μιλήσει για τα όσα έγιναν στη Νομική την προηγούμενη βδομάδα και θέλω να μου πείτε ποιοι ήταν οι λάθος χειρισμοί που έγιναν, γιατί υπάρχουν τοποθετήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το δάχτυλο δείχνει εσάς, δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα να σας πω, εκτός από τον Πρύτανη τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση έχει χειρισθεί σωστά το θέμα της κατάληψης της Νομικής». Είχαμε και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών του κ. Ραγκούση στο «ΒΗΜΑ FM » όπου είπε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αστυνομία για το πώς οι μετανάστες πέρασαν την πόρτα της Νομικής, ζήτησε εξηγήσεις από εσάς.

Υπουργός: Δεν ξέρω πότε ακριβώς το ζήτησε ο κ. Ραγκούσης, τί ώρα, ποια μέρα και όλα αυτά. Δεν το ξέρω. Δεν ξέρω τι είπε ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Αυτό που σας είπα είπε. Είναι ακριβές.

Υπουργός: Εγώ δε θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις των συναδέρφων μου, όπως επίσης, δε θέλω να σχολιάσω και το τι λέει ο κ. Πρύτανης, ο οποίος καλό είναι να διευκρινίσει το τι ακριβώς έχει γίνει στον Εισαγγελέα που τον έχει καλέσει. Όσον αφορά όμως το πεδίο ευθύνης που αφορά εμάς, που αφορά δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όσον αφορά την Αστυνομία η οποία αναφέρεται στον Υπουργό, έχω να σας πω τα εξής. Αυτά τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και τα ερωτήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ήταν όπως λένε «γιατί οι μετανάστες έφυγαν από τα Χανιά». Εξάλλου ήταν το μοναδικό αίτημα του κ. Πελεγρίνη, του κ. Πρύτανη. Διότι όταν η Αστυνομία του ζήτησε να ζητήσει επισήμως από την Αστυνομία να μην επιτραπεί η είσοδος στη Νομική, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Δημοσιογράφος: Ο Πρύτανης έχει πει πάρα πολλές φορές ότι σας ειδοποίησε. Ειδοποίησε μάλιστα λέει τον Υπασπιστή σας ότι ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα.

Υπουργός: Βεβαίως. Για να μην φύγουν από τα Χανιά. Και όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών του ζήτησε να στείλουν γραπτώς στην Αστυνομία, όπως όφειλαν και για την εφαρμογή του νόμου, το αίτημα με το οποίο θα ζητούν να προστατευθεί η Νομική και να μην μπει κανένας μέσα, αυτή η επιστολή δεν έφτασε ποτέ, κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνομία.

Δημοσιογράφος: Αυτό το σπασμένο τηλέφωνο είναι κάτι που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το διευκρινίσουμε, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς με σπασμένα τηλέφωνα.

Υπουργός: Εγώ δεν μιλώ με κανένα σπασμένο τηλέφωνο.

Δημοσιογράφος: Εγώ να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Εγώ θέλω να μου πείτε για ποιο λόγο μπόρεσαν και άνοιξαν την πόρτα της Νομικής και μπήκαν μέσα;

Υπουργός: Μα η Νομική ήταν ανοιχτή στις 6.30 το πρωί της Κυριακής από τους νεολαίους του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί την κρύβουμε τόσες μέρες; Όπως η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους. Οι μετανάστες δεν πήραν το πλοίο της γραμμής και ήρθαν στην Αθήνα.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι γνωστό. Είναι γνωστό και το λένε ότι είναι οργανωμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Υπουργός: Όχι από τους ίδιους όμως. Οι ίδιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την οποία διοργάνωσε το φόρουμ μεταναστών Χανίων, οι οποίοι και πλήρωσαν τα εισιτήρια, ομαδικό εισιτήριο.

Δημοσιογράφος: Αυτά είναι γνωστά κ. Παπουτσή.

Υπουργός: Πώς είναι γνωστά; Ο κόσμος δεν το ξέρει. Όπως επίσης δεν ξέρει ότι στις 5.30 ώρα το πρωί που έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, υπήρχαν διακόσιοι συγκεντρωμένοι εκεί, μέλη διαφόρων οργανώσεων αλληλεγγύης οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με πούλμαν και οι οποίοι τους πήγαν στη Νομική αλά μπρατσέτα, όλοι μαζί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι ήταν η πόρτα της Νομικής Σχολής ανοιχτή και η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί μπαίνανε στη ζώνη του πανεπιστημιακού ασύλου;

Υπουργός: Η Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα χωρίς την έγγραφη δήλωση και αίτηση της Πρυτανικής Αρχής, όπως όφειλε. Η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη για ολόκληρη τη χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή η υπόθεση ήδη είχε συζητηθεί στις συνελεύσεις των φοιτητών.

Δημοσιογράφος: Εγώ γιατί νομίζω ότι σε αυτή την υπόθεση όλες οι αρμόδιες Αρχές έπαιξαν την κολοκυθιά; Μέχρι που στο τέλος, ναι γιατί αυτό γινότανε, το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα, όχι δεν είναι δικιά σου

Υπουργός: Δεν είναι ζήτημα αρμοδιότητας, είναι ζήτημα τελικών προθέσεων και σχεδιασμού. Η πραγματικότητα είναι ότι το forum μεταναστών είχε ζητήσει ραντεβού από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ραγκούση και την κ. Ντελάρα την προηγούμενη βδομάδα. Το ραντεβού το έκλεισαν για τη Δευτέρα. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε με την Υφυπουργό την κα. Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών τον κ. Αντρέα Τάκη, οι εκπρόσωποι τους ήταν οι εκπρόσωποι των μεταναστών συνοδευόμενοι από την κα. Κούρτοβικ και τον κ. Γιαννόπουλο.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, εντάξει.

Υπουργός: Όχι εντάξει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά….

Υπουργός: Τα λέω αυτά, γιατί ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και δεν γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει μία πολιτική κίνηση η οποία είχε στόχο το αδιέξοδο και την ένταση.

Δημοσιογράφος: Εντάξει, αλλά αυτή μπορεί να είναι η πραγματικότητα την οποία εκφράζεται εσείς, όμως και ο πολίτης θέλει από την κυβέρνηση, θέλει από όλες τις Αρχές της Πολιτείας να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, γι’ αυτό σας είπα παίξατε λίγο την κολοκυθιά.

Υπουργός: Καμία κολοκυθιά δεν παίξαμε.

Δημοσιογράφος: Απλά σας το λέω εγώ, είναι δική μου δημοσιογραφική τοποθέτηση. Αυτή την αίσθηση είχα και νομίζω ότι δεν την είχα μόνο εγώ και σας το ρωτάω, γιατί το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό, οι άνθρωποί αυτοί βρίσκονται στο κτίριο της Ηπείρου και Πατησίων και δεν γνωρίζουμε καθόλου ποια θα είναι η εξέλιξη.

Υπουργός: Με επιλογή τους και με επιλογή του forum μεταναστών που τους υποστηρίζει, οι οποίοι αδιαφορούν για τις επανειλημμένες δηλώσείς του αρμοδίου Υπουργού, του κ. Ραγκούση οτι δεν πρόκειται να γίνει καμία νομιμοποίηση, αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα όσον αφορά το γενικότερο σχεδιασμό και το ποια ακριβώς ήταν η επιλογή μας, η επιλογή μας ήτανε σε καμία περίπτωση να μην πετύχει ο στόχος να δημιουργηθεί ένα μέτωπο νέων ανθρώπων και μεταναστών μεταξύ των υπερασπιστών του πανεπιστημιακού ασύλου και των αλληλέγγυων στους μετανάστες. Με στόχο φυσικά την ένταση και το αδιέξοδο.

Δημοσιογράφος: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι το θέμα αυτό που ανέκυψε, στη Νομική Σχολή και που έχει ανακύψει με άλλες αφορμές στα ελληνικά πανεπιστήμια, του ασύλου ότι θα λυθεί με την πρόταση της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου ότι οι διοικήσεις πια των πανεπιστημίων, όπου δεν θα είναι αυτές, θα είναι ένα είδος μάνατζερ, όπως καταλάβαμε θα παίρνουν τις αποφάσεις για το αν θα υπάρχει παρέμβαση αστυνομίας ή όχι σε παρεμφερείς περιπτώσεις.

Υπουργός: Τώρα είναι που παίζουμε την κολοκυθιά, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι διοικήσεις, οι πανεπιστημιακές Αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. Αρνήθηκαν.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι αυτή η τοποθέτηση των πρυτανικών Αρχών και το ξέρετε Λένε ότι εμείς εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου.

Υπουργός: Κανένα περιθώριο δεν εξαντλήσανε. Μα τί λέτε; Αυτοί δεν έχουν προσδιορίσει. Για τη Νομική; Όχι, εγώ σας λέω άλλο. Εγώ σας λέω ότι επί τέσσερα χρόνια οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν προσδιορίσει..

Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι η πρόταση της κας. Διαμαντοπούλου δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα;

Υπουργός: Όχι κατ΄αρχάς θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε την πρόταση όταν έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν υπάρχει μία προσέγγιση.

Δημοσιογράφος: Γιατί μεθαύριο θα έρθει και στη Βουλή η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι μετά από καταγγελία κάθε πολίτη θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση.

Υπουργός: Άρα η Νέα Δημοκρατία μας λέει στην πραγματικότητα να καταργηθεί τελείως το άσυλο και ως εκ τούτου να μπαίνει ο καθένας και να κάνει ό,τι θέλει. Και αφού μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει, να μπαίνει και η αστυνομία και να τους μαζεύει και να τους συλλαμβάνει. Αυτό δεν είναι Πανεπιστήμιο, αυτό είναι Πεδίον του Άρεως.

Δημοσιογράφος: Τελικά κ. Παπουτσή περιμένω να δω ποια είναι η λύση, γιατί την πρόταση της κας Διαμαντοπούλου ότι θα αναλάβουν οι μάνατζερ πια αυτό το οποίο έχουν, των Πανεπιστημίων, το οποίο δεν το δέχονται προς το παρόν οι Πρυτανικές Αρχές, αλλά είναι ένα θέμα συζήτησης.

Υπουργός: Είναι μία πολύ προωθημένη άποψη, μια πολύ προωθημένη προσέγγιση του θέματος των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Βασίζεται στις διεθνείς εμπειρίες και μάλιστα επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό. Όμως, όσον αφορά το άσυλο που είναι άλλο πράγμα, εάν η ελληνική Πολιτεία, οι φοιτητές, οι πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Παπουτσή.

Τελευταίες Αναρτήσεις