ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της Ε.Ε και η παράνομη μετανάστευση ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα 27.1.2011 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής με τον Υπουργό Εσωτερικών, Υπερπόντιων Νομών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μετανάστευσης της Γαλλίας κ. Brice Hortefeux
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:
«Είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να υποδεχτούμε τον κ. Υπουργό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα εξαιρετικής σημασίας που απασχολούν τη Γαλλική και την Ελληνική Κυβέρνηση. Τη συνεργασία μας όσον αφορά στην εσωτερική ασφάλεια για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του Σένγκεν. Για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού χώρου που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Και οπωσδήποτε για το μεγάλο θέμα το οποίο απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων. Οι προσπάθειες είναι μεγάλες είναι σημαντικές . Γνωρίζετε όλοι ότι η ελληνική Κυβέρνηση καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων φύλαξης των συνόρων στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών και της δέσμευσης της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Από την άλλη πλευρά είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλικής Κυβέρνησης και να υπενθυμίσω ότι αυτό το φαινόμενο, είναι φαινόμενο που αφορά την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά δεν θα πετύχουμε αν δεν έχουμε την υποστήριξη από κάθε πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως τη συμφωνία και τη συνεργασία των κρατών που βρίσκονται στην περιοχή μας και ιδιαίτερα της Τουρκίας».
Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Brice Hortefeux :
«Είμαι πανευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα για να θίξουμε διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών, δύο που απασχολούν τις δύο χώρες μας.
Πρώτον, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη δράση μικρών ομάδων της άκρας αριστεράς. Η Γαλλία ενδιαφέρεται –πιο συγκεκριμένα- για τη διοργάνωση δύο μεγάλων Διεθνών Συναντήσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη Γαλλία την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Είναι οι Σύνοδοι κορυφής του G 20 και του G 8, που παραδοσιακά συγκεντρώνουν μεγάλα κινήματα. Και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε για την ανταλλαγή πληροφοριών και για διάφορα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να ληφθούν για την προστασία αυτών των διεθνών συναντήσεων.
Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τις μεταναστευτικές ροές. Η Γαλλία μαζί με άλλα τέσσερα κράτη στην Ευρώπη, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνουν το ογδόντα τοις εκατό των μεταναστευτικών ροών. Και βεβαίως η Ελλάδα ενδιαφέρεται άμεσα για το θέμα, γιατί η Ελλάδα υφίσταται πάρα πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Βεβαίως η λύση περνά από μια εθνική ελληνική δράση, αλλά και από μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και, βεβαίως, την υποστήριξη της Γαλλίας.
Είχα, λοιπόν, ένα μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης εκ μέρους των Γαλλικών Αρχών προς τις Ελληνικές Αρχές για να ολοκληρώσουν το έργο τους γύρω από αυτά τα θέματα.»
Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, παραδείγματος χάριν για το θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο.
Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών
«Τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Είχα ξαναέρθει στην Ελλάδα το 2008 και το πρόβλημα της ροής των μεταναστών εντοπιζόταν κυρίως στο θαλάσσιο χώρο εκείνη την περίοδο. Σήμερα, οι μεταναστευτικές ροές αλλάζουν ανάλογα με την δράση και την νομοθεσία της κάθε χώρας. Η πρόκληση σήμερα είναι το πέρασμα από χερσαίους χώρους και, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με το τείχος του Βερολίνου, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και τα υποστηρίζουμε. Πρόκειται για μέτρα προστασίας από την πίεση των μεταναστευτικών αυτών ροών.
Η απάντηση συνδέεται πάντοτε με μέτρα βεβαίως, αλλά περνά οπωσδήποτε και μέσα από το συνεχή διάλογο με τις χώρες προέλευσης αυτών των μεταναστών».
Δημοσιογράφος: Για το θέμα της τρομοκρατίας, υπάρχει κάποια πληροφορία για διασύνδεση Ελλήνων -που φαίνεται να έχουν συμμετοχή και ανάμειξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις – με Γάλλους εξτρεμιστές; Και επειδή αναφερθήκατε στις δύο μεγάλες Διεθνείς Συσκέψεις στη Γαλλία, υπάρχει σκέψη για απαγόρευση της διακίνησης Ελλήνων στη Γαλλία, την περίοδο των δύο μεγάλων αυτών διοργανώσεων;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Ευχαρίστως να σας απαντήσω εγώ. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για επιχειρησιακή δράση, κοινή δράση, των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ελλάδος με άλλες χώρες. Το μόνο που υπάρχει είναι το φαινόμενο που είδαμε πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία, αλλά ήταν κυρίως ως εκδήλωση αλληλεγγύης. Δεν ήταν μια κοινή επιχειρησιακή δραστηριότητα. Από την άποψη αυτή είναι απολύτως σαφές του τι ακριβώς συμβαίνει. Ωστόσο όμως υπάρχει η διαρκής εκδήλωση αλληλεγγύης προς άλλες χώρες. Είτε από την Ελλάδα προς άλλες χώρες , είτε από άλλες χώρες προς τις αντίστοιχες δραστηριότητες στον Ελλαδικό χώρο.
Όσον αφορά στη διοργάνωση του G 20 και του G 8 στη Γαλλία , είναι απόλυτα λογικό όλες οι Κυβερνήσεις στο πλαίσιο της συνεργασία τους να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την εκδήλωση βίας και αναταραχής. Από την άλλη πλευρά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους πολίτες να εκδηλώσουν ειρηνικά τις απόψεις τους ή τις διαμαρτυρίες τους. Επομένως δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.
Αλλά τίθεται οπωσδήποτε θέμα της συνεργασίας για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι δύο μεγάλες συναντήσεις και βεβαίως της διαφύλαξης του κύρους και της δυνατότητας των οργάνων αυτών να λειτουργήσουν. Και επιπλέον μην ξεχνάμε ότι πάντοτε πίσω από τις μεγάλες διοργανώσεις και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των όποιων πολιτικών ομάδων να διαδηλώσουν, υπάρχουν πάντοτε και οι πολίτες. Υπάρχουν οι άνθρωποι, οι κοινωνίες που εργάζονται, που ζουν και οι αρχές έχουν υποχρέωση πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να υπερασπιστούν το δικό τους δικαίωμα στη ζωή και την εργασία».
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή για το μέτωπο της τρομοκρατίας, μήπως να έχουμε ένα σχόλιο δικό σας –μετά τη σύλληψη κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς»- είχαμε και τη σύλληψη εχθές στην Κηφισιά.
Δημοσιογράφος : Και βλέπουμε και μια αλλαγή εκεί, στον επικοινωνιακό χειρισμό από πλευράς αστυνομίας επί του συγκεκριμένου θέματος. Και θα θέλαμε κι ένα σχόλιο για αυτό.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Η εντολή είναι δική μου και είναι σαφής. Η Αστυνομία θα ανακοινώνει μόνο αυτά τα οποία έχει πιστοποιήσει και μόνο με απόλυτα συγκεκριμένα στοιχεία και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να παρακαλέσω όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, να σεβαστούν αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε παιχνίδι. Ούτε προσφέρεται για επικοινωνιακούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα ήθελα μάλιστα, να πω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύεται το έργο των Αρχών και όταν οι πληροφορίες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες δημιουργούν ένα πεδίο που μάλλον διευκολύνει εκείνους οι οποίοι καταζητούνται, παρά τους εμποδίζει».
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ όσον αφορά το θέμα της κατάληψης της Νομικής, άλλο ένα φλέγον ζήτημα, υπάρχει κάποια εξέλιξη; Θα γίνει κάποια προσπάθεια να φύγουν από εκεί οι μετανάστες;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Κοιτάξτε, επί τη ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, θα σας απαντήσω στο ερώτημά σας. Αλλά θέλω να είμαι απολύτως σαφής, γιατί πολύ κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες για το ρόλο της Αστυνομίας και για τη στάση της. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη των Πολιτών αυτής της χώρας και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων. Είτε αυτών που διαβιούν νόμιμα στην Ελλάδα, είτε αυτών που διαβιούν παράνομα στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου εμείς αποφασίσαμε, και ήταν πολιτική επιλογή, ήταν πολιτική επιλογή δική μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλαμε στην ένταση, στις συγκρούσεις , στο αίμα που ενδεχομένως ορισμένοι επεδίωκαν. Σταθήκαμε μόνο στην προσπάθεια της διαφύλαξης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορέσουν να εκφραστούν νόμιμα. Και γι αυτό επιμέναμε στη διατήρηση του νόμου. Στη φύλαξη του και στην τήρηση του νόμου από την πλευρά των αστυνομικών αρχών. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όλους αυτούς οι οποίοι έχουν ερωτήματα αυτή την περίοδο για το ποια ακριβώς είναι η στάση της Αστυνομίας. Και δεν τους κάναμε το χατίρι να συμβάλει στην ένταση και να μπει στη διαδικασία της σύγκρουσης. Από εκεί και πέρα οι Πανεπιστημιακές αρχές είναι οι μόνες οι οποίες έχουν την ευθύνη για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού χώρου, των εγκαταστάσεων και την εφαρμογή το νόμου όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Οι Αστυνομικές αρχές δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά να αναμιχθούν στη λειτουργία του πανεπιστημίου και κυρίως στην εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Άσυλο. Οι Αστυνομικές Αρχές παρεμβαίνουν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εισαγγελική εντολή μετά από απόφαση των αρμοδίων οργάνων των πανεπιστημίων . Και σε αυτό θα παραμείνουμε απολύτως σταθεροί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρωταγωνίστησα στα νιάτα μου ως Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, για την κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι σέβομαι και θα συνεχίσω να σέβομαι τους νόμους που αφορούν την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ως εκ τούτου όλοι εκείνοι οι οποίοι επεδίωξαν τη σύγκρουση, τη βία και ονειρεύτηκαν αναμετρήσεις στους δρόμους μεταξύ της Αστυνομίας και των μεταναστών μάλλον έχασαν την ευκαιρία. Από εκεί και πέρα κάναμε τεράστιες προσπάθειες όλοι οι συνάδελφοι μου, η κ. Διαμαντοπούλου, η κ. Νταλάρα, ο κ. Ραγκούσης, όλες αυτές τις μέρες προκειμένου να εξηγήσουμε στους μετανάστες ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να παραβιάσουμε ούτε την ελληνική νομοθεσία, ούτε την κοινοτική νομοθεσία. Όλα θα μπουν στο δρόμο τους. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την εξέταση των αιτημάτων όλων εκείνων που ζητούν άσυλο, το ταχύτερο δυνατό. Και ταυτόχρονα τη νομιμοποίηση όσων μπορέσουν πράγματι να εξασφαλίσουν δικαίωμα στην Ελλάδα. Αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποχωρήσουν είτε με τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, είτε με υποχρεωτική απέλαση εφόσον δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Μέχρι τότε όμως εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι τώρα πρέπει με κάθε τρόπο να εκκενωθεί η Νομική Σχολή, να συνεχιστούν τα μαθήματα, οι φοιτητές πρέπει να επανέλθουν με ηρεμία στα μαθήματά τους. Και οι μετανάστες και εκείνοι που τους οργανώνουν την κινητοποίηση. Γιατί μην ξεχνάμε δεν είναι μόνοι τους, οργανώνονται από μια συγκεκριμένη κίνηση πολιτών, μια πρωτοβουλία για τους μετανάστες, το «Φόρουμ για τους Μετανάστες», που έχει και συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Αναφέρομαι λοιπόν, σε εκείνους που έχουν διοργανώσει αυτή την κινητοποίηση και τους ζητώ και εγώ όπως και η Πρυτανεία να αποχωρήσουν από το Πανεπιστήμιο. Η Πρυτανεία και ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν προσφέρει ένα χώρο ελπίζω να το αποδεχτούν και να αποχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, εγώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τη διαφύλαξη της ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών στο χώρο που προτάθηκε. Και βεβαίως, να τους διαφυλάξουν με κάθε τρόπο από τις οποιεσδήποτε επιθέσεις που μπορεί να δεχτούν από άλλους ανθρώπους οι οποίοι και εκείνοι επιλέγουν βίαιες αντιδράσεις. Η Αστυνομία θα είναι εκεί για να προστατεύσει το δικαίωμα του καθένα στην ασφάλεια και στην ειρηνική διαμαρτυρία».
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό της Γαλλίας πώς μεταφράζεται πρακτικά η εκπεφρασμένη υποστήριξη της Γαλλικής Δημοκρατίας στο πρόβλημα της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνηση. Σε τι μεταφράζεται αυτή η υποστήριξη.
Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών
«Είναι η διαπίστωση μιας κοινής ανησυχίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μείζονα πρόκληση, τις μεταναστευτικές ροές. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διοργανώσουμε από κοινού τη νόμιμη μετανάστευση και να εμποδίσουμε την λαθρομετανάστευση. Βεβαίως αυτό πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό προς τους ανθρώπους τους οποίους αφορά το θέμα, αλλά επίσης και με σεβασμό προς τη νομοθεσία των Ευρωπαϊκών Κρατών. Δηλαδή να είναι σαφές ότι δεν μπορεί να έρθει κανείς με τρόπο παράνομο στα Ευρωπαϊκά Κράτη».
Δημοσιογράφος : Για την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ τι έχετε να μας πείτε, τι έγινε με αυτό;
Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών
«Υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κείμενο, εκατό περίπου σελίδων. Το μελετάμε, το εξετάζουμε. Το θέμα αφορά όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και χώρες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ή άπτονται αυτής. Και νομίζω ότι θα είμαι σε θέση μετά από λίγες μέρες να εκφραστώ πάνω στο θέμα αυτό».