Κυ 9 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201121-01-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ...

21-01-2011: Δελτίο Τύπου με απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στην Πάτρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 398/17-1-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης στην Πάτρα κ.λπ..

Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό το θέμα και η έντασή του, που εξέθεσε ο συνάδελφος, κ. Χρυσανθακόπουλος.

Νομίζω πως είναι και ο ίδιος ενήμερος ότι σχετικά πρόσφατα, προ δύο εβδομάδων, είχαμε στο Υπουργείο μία συνάντηση με τους νέους αιρετούς άρχοντες της περιοχής, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συνεργασία, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Θέλω κατ ʼ αρχήν να επαναλάβω με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, κύριε Πρόεδρε, τη βούληση της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή όλων βέβαια των ελληνικών πόλεων, αλλά ιδιαίτερα στις πόλεις εκείνες -μία εκ των οποίων σε κορυφαία, θα έλεγα, θέση είναι η

Πάτρα- όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται και μάλιστα συνεχώς εντεινόμενα τέτοιου είδους φαινόμενα.

Πρέπει, όμως, στο σημείο αυτό να διατυπώσω επίσης με την ίδια ειλικρίνεια την -φαντάζομαι- όχι απλά λογική, αλλά αυτονόητη θέση μας, ότι τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιχειρησιακά, κατασταλτικά μέτρα, τα οποία είναι συζητήσιμης και εν πάση περιπτώσει, θνησιγενούς αποτελεσματικότητας.

Αλλά, τα προβλήματα στην Πάτρα και παντού θα θεραπευθούν ως αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού πλαισίου παρεμβάσεων και πολιτικών, όπως αυτό που η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί.

Αυτό αφορά την αυστηροποίηση του ελέγχου των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Αφορά, επίσης, τη λειτουργικότερη διαδικασία ενός συστήματος ασύλου, το οποίο νομοθετήσαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με την ίδρυση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και των αντίστοιχων υποδομών που θα υποδέχονται, θα κατηγοριοποιούν, θα διαχωρίζουν τους εισερχόμενους στη χώρα μας. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Πάτρα.

Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα και από εδώ σήμερα για την πιστή εφαρμογή των υποχρεώσεών μας βάσει της Συνθήκης του Σένγκεν. Δεν θα επιτρέψουμε, τουλάχιστον εμείς με την ανοχή μας ή με τις παραλείψεις μας, να φύγει κανείς από την Πάτρα ή από την Ηγουμενίτσα ή την Κόρινθο για την Ιταλία και από εκεί για τη Δυτική Ευρώπη και βέβαια, μέσω της προσπάθειας να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πια και όχι μονομερώς της χώρας μας με τις τρίτες χώρες για την επαναπροώθηση και επανεισδοχή των παρανόμως εισελθόντων μεταναστών, καθώς και για την αναθεώρηση της «Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ».

Θέλω εδώ να κάνω γνωστό -φαντάζομαι ότι σας είναι ήδη γνωστό- και να χαιρετίσω ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Γερμανία, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε εχθές ότι αναστέλλει για ένα χρόνο την εφαρμογή της «Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ», δηλαδή, την επαναπροώθηση μεταναστών προς τη χώρα μας, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα και του ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το έχουμε παρουσιάσει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δευτερολογία

Όπως στην προηγούμενη παρέμβασή μου ανέφερα και θα το κωδικοποιήσω, για να είναι όσο γίνεται πιο σαφές προς πάσα κατεύθυνση, η Ελλάδα εξάντλησε την όποια δυνατότητα αφομοίωσης στην κοινωνία της και στην οικονομία της, ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Εμάς ως πολιτική παράταξη, ως Κυβέρνηση, ως αντίληψη δεν μας τρομάζει ούτε η διαφορετικότητα, ούτε η σύγχρονη εξέλιξη των πολιτισμικών κοινωνιών, απλά η χώρα μας εξάντλησε τις δυνατότητές της. Δεν αντέχεται καμία περαιτέρω συσσώρευση άλλων ανθρώπων που εξάλλου σε λίγο διάστημα στις περιοχές που καταλήγουν θα διαβιούν χειρότερα από τις περιοχές από όπου ξεκίνησαν και οι ίδιοι.

Επομένως, κλείνουμε τα σύνορα εισόδου. Κλείνουμε τα σύνορα εξόδου.

Διαχειριζόμαστε αυτούς που είναι σήμερα εδώ με λειτουργικές και γρήγορες διαδικασίες, ποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και οι άλλοι θα γυρίσουν στις πατρίδες τους είτε με οικειοθελή αποχώρηση είτε αξιοποιώντας τις διαδικασίες επανεισδοχής είτε με απέλαση. Αυτό να είναι σαφές.

Τώρα στην Πάτρα -γιατί θέλω να είμαι όσο γίνεται πιο συγκεκριμένος- ήδη ενισχύουμε, κύριε Πρόεδρε, τη διαδικασία ελέγχου της Εθνικής Οδού, για να μπορούμε να αποτρέψουμε τη ροή πριν φτάσει στην Πάτρα με διάφορους τρόπους και δεν νομίζω ότι είναι δόκιμο να μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Κάνουμε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Ήδη -και το γνωρίζετε- έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη Πάτρα Ανωτάτων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για να εξειδικεύσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της καθημερινότητας, η οποία πράγματι είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει μια συνεννόηση με τον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας για να επισπευστεί η διαδικασία και θα είναι πάρα πολύ καθοριστική η προμήθεια του σκάνερ που με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρέων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Μέσα από ένα πλέγμα τέτοιων δράσεων μέχρι να αποδώσει το σύνολο των πολιτικών που σας ανέφερα, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην έστω μερικώς ανακούφιση της περιοχής από μια κατάσταση που νομίζω ότι κανέναν μας δεν ευχαριστεί.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και τους υπόλοιπους χώρους που θα χρησιμοποιούνται ως χώροι διαμονής ή και κράτησης παρανόμως ελθόντων μεταναστών τα επιχειρήματά σας, κύριε συνάδελφε, όπως και όλων των συναδέλφων Βουλευτών και της Κυβερνητικής Παράταξης την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Ασύλου, ακούγονται λογικοφανή, είναι ισχυρά. Ο δικός μας, όμως, σχεδιασμός -θέλω να είμαι απέναντί σας όσο γίνεται πιο συγκεκριμένος- βρίσκεται σ ʼ ένα αρχικό στάδιο και οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη χωροθέτηση τέτοιων υποδομών είναι εντελώς ανεπίκαιρη.

Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις