ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡ. ΜΑΧΑΙΡΑ
Κύριε Παπουτσή, η χώρα μοιάζει να γυρίζει με ορμή προς τα πίσω. Δεν είναι μόνο τα εισοδηματικά… Οι πολίτες νιώθουν να καταρρέει ένα ολόκληρο πλέγμα εγγυήσεων που μέχρι χθες θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτο. Δεν σας φοβίζει το κλίμα που διαμορφώνεται;
Με ανησυχεί η ανευθυνότητα ορισμένων που επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση καλλιεργώντας την ανασφάλεια στην κοινωνία.
Αυτό που καταρρέει είναι η εποχή της ψεύτικης ευδαιμονίας, των μικρών και μεγάλων μύθων για όλους μας. Γιατί είναι μύθος να περιμένεις να επιβιώσει η χώρα με φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, κακοδιαχείριση, λεηλασία των δημόσιων ταμείων. Η αλήθεια είναι πως για ορισμένες οικογένειες τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Γι αυτό η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της για να υποστηρίξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία. Τα βήματά μας είναι προσεκτικά γιατί έχουμε ευθύνη να σωθεί η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών.
Το πολιτικό σύστημα, πάντως, βρίσκεται στην αιχμή τεκτονικών εξελίξεων. Ο συνδυασμός οικονομικής κρίσης και κρίσης εμπιστοσύνης μπορεί να αποδειχθεί κάποια στιγμή εκρηκτικός. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν έχετε άδικο. Υπάρχει , πράγματι, κίνδυνος. Αλλά σε ό,τι μας αφορά στην κυβέρνηση έχουμε πλήρη γνώση της ιδιαιτερότητας της περιόδου. Έχουμε υποχρέωση στους πολίτες να σταθούμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Χωρίς στρογγυλέματα, χωρίς ηθικολογίες και γενικεύσεις. Να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις στο παραδοσιακό σύστημα των οικονομικών σχέσεων. Σε σύγκρουση με το σύστημα πελατειακής διαχείρισης. Σε ρήξη με το σύστημα που καλλιεργεί τη διαφθορά, που εγκλωβίζει την πολιτική και τους πολιτικούς, που χειραγωγεί συνειδήσεις και θεσμούς. Δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο.
Και το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ασκεί πολιτικές που δεν έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία του, τυπικά νεοφιλελεύθερες, και αυτό να μην το επηρεάσει μακροπρόθεσμα;
Τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν σταθερό πλαίσιο αναφοράς. Πρώτο, τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την προοπτική του. Κι έπειτα τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κι αυτό σε όλες τις εποχές και όλες τις συγκυρίες. Και πάντα ανάλογα με τα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες κάθε κράτους στην οικονομία και την κοινωνία.
Έτσι, για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ η δέσμευση είναι ισχυρή να εγγυηθούμε τη νέα πορεία της χώρας και την ελπίδα της προοπτικής στους Έλληνες, ιδιαίτερα στους νέους.
Υπάρχουν συνάδελφοί σας που εκτίθενται καθημερινά στην κριτική των media και στην οργή της κοινής γνώμης. Σας ικανοποιεί η συμπαράσταση που τους προσφέρουν οι υπόλοιποι υπουργοί;
Ο καθένας έχει ένα πολύ δύσκολο έργο στον τομέα του. Κι όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού να επιτύχουμε στη διάσωση της χώρας…
Κι εσείς; Οι άσπονδοι φίλοι σας λένε ότι από τη στιγμή που ο Παπουτσής επέστρεψε στην κυβέρνηση “σίγησε”. Τι τους απαντάτε;
Η δικιά μου πορεία είναι καθαρή και συνεπής. Και δεν φοβήθηκα ποτέ να διατυπώσω τις απόψεις μου.
Σέβομαι κάθε φορά το θεσμικό μου ρόλο, τόσο στη Βουλή, όσο και στην κυβέρνηση. Αυτό που υποστήριζα από την αρχή , τα ίδια υποστηρίζω και σήμερα. Ότι χρειάζεται η στήριξη της αγοράς , των χαμηλών εισοδημάτων και της ανάπτυξης για να μην εγκλωβισθεί η χώρα στον κύκλο της ύφεσης. Κι αυτό είναι επιστημονική προσέγγιση και πολιτική θέση.
Το μεγαλύτερο τμήμα της Αριστεράς και μια μερίδα της Δεξιάς υποστηρίζουν ότι “η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή”. Εσχάτως, προσχώρησε σ’ αυτή τη θέση και η Εκκλησία. Με το χέρι στην καρδιά, η υιοθέτηση του Μνημονίου δεν συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Σας παρακαλώ κ. M αχαίρα, είναι ακραίες τοποθετήσεις που συσκοτίζουν την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζουν από το στόχο. Τι μου λέτε τώρα, ότι η Βουλή των Ελλήνων εκχώρησε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Έχετε συναντήσει εκπροσώπους της τρόικας. Είναι ακριβές ότι λειτουργούν με λογική επικυρίαρχων;
Είναι υπάλληλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχουν ευθύνη προς τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν και έχουν την αγωνία να επιτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας.
Κι αυτό γιατί γνωρίζουν καλά ότι είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος ενός αρνητικού ντόμινο επιπτώσεων στις οικονομίες των άλλων κρατών μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα; Ή για να το πω διαφορετικά, αν η συνταγή που ακολουθούν με φανατισμό οδηγεί και σε λιτότητα και σε υφεσιακή έκρηξη, εμείς κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να πούμε “ορίστε, καθίστε στο τραπέζι, να τα ξαναπούμε”;
Τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους και υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε κάποιους επαχθείς όρους του μνημονίου. Εξάλλου, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαρκείς προσπάθειες των λαών και διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων.
Νιώθετε ότι η Ενωμένη Ευρώπη βαδίζει προς το τέλος της; Εννοώ ως πολιτική ένωση, γιατί ως αγορά παραμένει ενωμένη…
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κίνδυνοι και μεγάλες καθυστερήσεις στην πολιτική ενοποίηση. Όμως, είμαι αισιόδοξος. Γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κρίση έρχεται πάντα μια νέα ενότητα στόχων που δίνουν μια νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Υπήρξατε επί χρόνια επίτροπος της χώρας. Πόσο βάση έχει η άποψη ότι ένα μέρος των ευρωπαϊκών αδιεξόδων οφείλεται στο έλλειμμα μεγάλων ηγετών;
Εδώ και χρόνια υπάρχει έλλειψη μιας ισχυρής πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη. Θα ήταν σήμερα εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εάν ήταν παρούσες πολιτικές προσωπικότητες του επιπέδου του Φρανσουά Μιτεράν και του Χέλμουτ Κολ, με όραμα και πίστη στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δυστυχώς, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ισορροπεί στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Δεν ξέρω ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση εάν δεν ήταν ο δικός μας πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, να επιμείνει στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της αξιοπιστίας και της ισχύος του ευρώ.
Αναλάβατε ένα υπουργείο που είχε προσδιορίσει η παρουσία του προκατόχου σας. Δεν σας φόβισε η σύγκριση με τα πεπραγμένα του Χρυσοχοίδη;
Είναι ένα υπουργείο που το προσδιορίζει η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να μετεξελιχθεί από Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την έννοια της εγγύησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, της ευημερίας και της ουσιαστικής εφαρμογής των νόμων. Κι αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη πρόκληση…
Φαντάζομαι πως η ατζέντα σας είναι γεμάτη: ασφάλεια, τρομοκρατία, μεταναστευτικό. Πού βάζετε τον πήχυ;
Ψηλά σε όλους τους τομείς και σε όλους τους στόχους. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ημίμετρα, ούτε για δειλά βήματα, ούτε για νέες καθυστερήσεις…
Ζούμε σε μια περίοδο όπου στο κοινωνικό πεδίο συσσωρεύονται εκρηκτικά φορτία. Πώς πρέπει να τα αντιμετωπίσει η αστυνομία;
Δεν είναι δουλειά των Σωμάτων Ασφαλείας να επιδίδονται σε σχεδιασμούς ετοιμότητας για να αντιμετωπισθεί μια ενδεχόμενη κοινωνική αντίδραση. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης με ουσιαστικές πρωτοβουλίες να επιβεβαιώνουμε το μεγάλο απόθεμα εμπιστοσύνης των πολιτών στο Γιώργο Παπανδρέου για να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο.
Σε ό,τι με αφορά ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεσμεύομαι να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό μας από τον κύκλο της βίας στον οποίο μας οδηγούν ορισμένοι… Αλλά θα είναι προσπάθειες ατελέσφορες χωρίς την αντίστοιχη σύμπραξη όλων των πολιτικών σχηματισμών και των ενεργών πολιτών της χώρας.
Και όσον αφορά στην αστυνομία δεν χρειάζεται επίδειξη πυγμής χρειάζεται επίδειξη υπευθυνότητας…
Ναι, αλλά στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τα κόμματα της Αριστεράς κατηγόρησαν την ΕΛΑΣ για απρόκλητες επιθέσεις κατά πολιτών, επίδειξη δύναμης και ιδιαίτερη σκληρότητα. Το εξετάσατε;
Έχω επανειλημμένα καταδικάσει απερίφραστα τα φαινόμενα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Κι έχω επιβάλει διοικητική έρευνα και εξέταση για όλες τις περιπτώσεις. Και μια από τις προτεραιότητές μου είναι ο διαρκής εκδημοκρατισμός της αστυνομίας.
Όπως έχω καταδικάσει επανειλημμένα τα φαινόμενα βίας απ΄ όλες τις πλευρές, απ΄ όπου κι αν προέρχονται.
Γιατί η βία φέρνει βία. Και πάλι βία και αδιέξοδα χωρίς καμία προοπτική…
Γι’ αυτό και επιμένω να υπενθυμίζω σε όσους επιλέγουν τους μαζικούς αγώνες και την οργανωμένη συλλογική δράση ότι υπάρχει πάντα μια προϋπόθεση. Η οργανωμένη περιφρούρηση για έναν ασφαλή χώρα για εκείνους που θέλουν να διαδηλώσουν για τις ιδέες και τις διεκδικήσεις τους.
Τι θα γίνει κύριε Παπουτσή με το κέντρο της Αθήνας; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να το μεταφέρουμε σε κάποια άλλη γωνιά της πρωτεύουσας;
Το θέμα είναι μεγάλο και περίπλοκο. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται για τις δικές τους παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Και οπωσδήποτε χρειάζεται και στενή συνεργασία με το δήμο Αθηναίων.
Σε ότι μας αφορά , στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργούμε με ταχύτερους ρυθμούς το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών με κέντρα πρώτης υποδοχής, κράτησης και απέλασης παράνομων μεταναστών και προχωράμε στην ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου για την ταχεία εξέταση των αιτημάτων εκείνων που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ασύλου.
Και επιπλέον ενισχύουμε την αστυνομική παρουσία ιδιαίτερα με την υπηρεσία της δίκυκλης αστυνομίας.
Πόσο βοηθά η παρουσία του Frontex στα σύνορα;
Ζήτησα την παρουσία του Frontex στα σύνορα ακριβώς γιατί ήθελα να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Και ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό , είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πέραν αυτών όμως, ο Frontex προσφέρει τεχνογνωσία σε μεθόδους και μέσα που δεν έχουμε στα Ελληνικά Σώματα Ασφαλείας.
Έχετε πάει στον Άγιο Παντελεήμονα; Ως υπουργός εννοώ…
Δεν είμαι μόνο υπουργός. Εκλέγομαι βουλευτής στην Α’ Αθήνας και αυτές τις περιοχές τις ξέρω καλά. Και πώς ήταν και πώς είναι σήμερα. Γι’ αυτό πεισμώνω και ξέρω ότι η ελληνική πολιτεία έπρεπε να είχε δράσει χθες…