ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Η. Διώτη για τη στάση της ΕΛ. ΑΣ. στα συλλαλητήρια. – Τοποθέτηση για την επίθεση στον πρώην υπουργό της Ν.Δ κ Κ. Χατζηδάκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, η αρμοδιότητα και η αποστολή της Αστυνομίας προσδιορίζεται σαφώς από το Σύνταγμα και τους οργανικούς νόμους.
Όπως γνωρίζετε, επίσης, από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις μας, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας, είναι μία, δεδομένη και καθαρή. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των πολιτών και σε κάθε περίπτωση να μην κινδυνεύσουν ζωές, να προστατευτεί η ιδιωτική και δημόσια περιουσία και γενικά να αποφεύγονται τα επεισόδια εξαντλώντας όλα τα μέσα.
Αυτό ακριβώς είναι το γενικό πλαίσιο, το οποίο επιβάλλουν το Σύνταγμα και η εθνική νομοθεσία και μέσα στο οποίο έχω δώσει ρητές εντολές στο Αρχηγείο της Αστυνομίας να κινούνται οι ενέργειες όλων.
Από εκεί και πέρα πράξεις βίας ή αυθαιρεσίας που μπορεί να υπονομεύουν τα δικαιώματα άλλων πολιτών ή που μπορεί να παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία άλλων σημαντικών πολιτειακών θεσμών, όπως είναι η Δικαιοσύνη, είμαι βέβαιος ότι κατακρίνονται από όλους μας, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του δικού σας πολιτικού χώρου. Σε αυτά ωστόσο η αστυνομία συνεχίζει να έχει καθήκον να αποτρέπει τέτοιες πράξεις. Αυτή είναι η συνταγματική επιταγή. Αυτή είναι και η απαίτηση της κοινωνίας μας στη Δημοκρατία μας.
Σε ό,τι αφορά τώρα και στα τρία επεισόδια στα οποία αναφέρεται η κ. Διώτη, θέλω να επισημάνω ότι η Αστυνομία ενημέρωσε άμεσα την Εισαγγελία Αθηνών και κατόπιν διετάχθη η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθούν ο χρόνος, ο τόπος και οι συνθήκες υπό τις οποίες επήλθαν οι τραυματισμοί. Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες.
Κλήθηκαν μάλιστα και ήδη εξετάστηκαν οι επικεφαλής αστυνομικοί των Διμοιριών Αποκατάστασης της Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.). Παράλληλα, κλήθηκαν και οι εν λόγω τραυματίες πολίτες, χωρίς όμως, έως χθες ( 15-12-10 ) να έχουν προσέλθει για να εξεταστούν. Η Προκαταρκτική Εξέταση, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και εφόσον προκύψουν στοιχεία – να είσαστε απολύτως βεβαία – ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, την ίδια μέρα και όχι την επομένη, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τόσο για τις συνθήκες τραυματισμού του Γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού στον προαύλιο χώρο της Εισαγγελίας, όσο και για το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 6 του μηνός στα Γραφεία της Νεολαίας του Συνασπισμού στην οδό Θεμιστοκλέους και την εμπλοκή αστυνομικών με παρευρισκόμενα, στο χώρο αυτό, άτομα, διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν με απόλυτη λεπτομέρεια τα περιστατικά και να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν.
Επιπλέον, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα διερευνηθεί και η ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών κατά παντός υπαιτίου και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενου αστυνομικού. Αντικείμενο δε της συγκεκριμένης διοικητικής εξέτασης είναι και η διερεύνηση της διαχείρισης των συγκεκριμένων περιστατικών, ως προς την τυχόν πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα σημεία αυτά και είχαν και την ευθύνη της επιχείρησης.
Ως προς αυτά λοιπόν, νιώθω την υποχρέωση – νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε το γιατί – να περιμένω τα αποτελέσματα των δύο ερευνών που διεξάγονται παράλληλα. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς το κράτος δικαίου. Οτιδήποτε μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, έχει γίνει. Και μέχρι να εκδοθούν συγκεκριμένα πορίσματα, το μόνο που μπορώ εγώ προσωπικά, όσο και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνουμε, είναι να καταδικάσουμε απερίφραστα τις πράξεις βίας από όπου κι αν αυτές προέρχονται.
Κλείνοντας θέλω μόνο να υπενθυμίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης της Αστυνομικής Αυθαιρεσίας. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σε κανέναν, όσο κακόπιστος κι αν είναι, την πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας. Αποδεικνύει ότι η κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι να μη μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
Όχι μόνο προσωπικά για το Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον άλλο νέο που τραυματίστηκε στην ίδια υπόθεση, αλλά και για κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος τραυματίζεται σε τέτοιου είδους επεισόδια, θέλω να εκφράσω όχι μόνο τη συμπάθειά μου, όχι μόνο τις ευχές για ταχεία ανάρρωση από τα τραύματά τους, αλλά θέλω να καταδικάσω την πράξη ως πράξη βίας πιστεύοντας ακράδαντα ότι η βία από όπου κι αν προέρχεται, δεν οδηγεί πουθενά. Η βία φέρνει μόνο βία. Και ξανά βία. Λύσεις στη Δημοκρατία πάντως δε δίνουν.
Δευτερολογία
Θέλω να είμαι πολύ σαφής κυρία Διώτη στην απάντηση που θα σας δώσω. Συμμερίζομαι απόλυτα την ευαισθησία σας, συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία σας. Συμμερίζομαι απόλυτα την πολιτική σας προσέγγιση, όσον αφορά στην οργάνωση της κοινωνίας, την αντιμετώπιση κρίσης, το πώς όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Θα ήμουνα όμως χωρίς ερωτηματικά εάν άκουγα έστω και μία φράση από τα λόγια σας στις δύο περιπτώσεις που πήρατε το λόγο σήμερα, μιλώντας γι’ αυτά τα επεισόδια εάν αναφερόσασταν στις μολότοφ, στους σιδηρολοστούς, στις ακραίες θέσεις εναντίον της αστυνομίας, σε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αποδεικνύουν και σηματοδοτούν στη νεολαία παράβαση κανόνων δικαίου, παράβαση των νόμων, παράβαση των κανονισμών, εάν άκουγα έστω και μία λέξη, μία καταδίκη των πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Δεν άκουσα τίποτα. Δεν άκουσα ούτε μία φράση. Άκουσα απλώς περιγραφή πράξεων, οι οποίες αφορούν ενέργειες οι οποίες είναι γενικώς καταδικαστέες και που όμως είναι υπό διερεύνηση. Και επαναλαμβάνω, αυτά τα νέα παιδιά πολύ δίκαια βρίσκονται στο δρόμο – θέλετε να σας πω πολλά περισσότερα από αυτά στα οποία αναφερθήκατε εσείς; Γιατί η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία η οποία βράζει, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, γιατί υπάρχει πρόβλημα σε κάθε ελληνική οικογένεια που αφορά στο μέλλον το δικό της και των παιδιών της – όμως η ελληνική κοινωνία, όπως εκφράζεται στην πλειοψηφία της, εμπιστεύεται αυτήν την Κυβέρνηση, εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό τον κύριο Παπανδρέου προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.
Η κοινωνία, στην πλειοψηφία της – και αυτό σημαίνει Δημοκρατία, αυτό σημαίνει δημοκρατική επιταγή, αυτό σημαίνει επιταγή του Συντάγματος- λειτουργεί ακριβώς για να επιχειρήσουμε να σώσουμε τη χώρα. Όχι, όμως, να επιτρέψουμε, στο όνομα της διάσωσης της χώρας, την καταστροφή των πάντων. Γιατί δικαίωμα στην ασφάλεια έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Και δικαίωμα στην ασφάλεια σημαίνει και η προστασία της περιουσίας και της ζωής του. Γιατί δικαίωμα στην ασφάλεια σημαίνει και το δικαίωμα της διαδήλωσης και το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Όπως, επίσης, δικαίωμα στη Δημοκρατία έχουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι επιλέγουν την οργανωμένη συλλογική δράση.
Αντίθετα, θα ήθελα να αναρωτηθείτε κι εσείς με τη σειρά σας, είμαι βέβαιος ότι δεν σας έχει προβληματίσει-εκτός αν το περνάτε χωρίς να καταλήγετε σε συμπεράσματα- γιατί συμβαίνει μονίμως σε όλα τα επεισόδια πάντοτε να βρίσκεται κάποιος που βρίσκεται στο χώρο του Συνασπισμού; Γιατί δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες περιπτώσεις από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς; Γιατί δεν ακούσαμε ποτέ το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταγγέλλει τέτοια βίαιη αντιμετώπιση; Γιατί; Δεν υπάρχουν εκεί μεγάλα μπλοκ, δεν υπάρχει μεγάλη και μαζική παρουσία; Δεν σας μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας μιλώ για άλλους πολιτικούς χώρους. Σας φέρνω ένα παράδειγμα και αναρωτιέμαι. Εγώ, κ. Διώτη, την απάντηση τη γνωρίζω. Γιατί στους μαζικούς αγώνες και ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολιτικούς χώρους που επιλέγουν την οργανωμένη συλλογική δράση, υπάρχει και μία προϋπόθεση. Ότι θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για την προστασία εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν με τα δικά μας μπλοκ και τα δικά μας πανό. Κι αυτό σημαίνει οργανωμένη περιφρούρηση. Αυτό σημαίνει ότι εγγυόμαστε εκείνοι που έρχονται για να διαδηλώσουν και κυρίως για να παλέψουν με τις ιδέες τους και τις απόψεις τους να είναι κοντά σε ασφαλή χώρο. Αυτό έχω την αίσθηση ότι δεν σας έχει προβληματίσει καθόλου. Όπως, επίσης, κ. Διώτη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν σηματοδοτούμε με την πρακτική μας, με τις πράξεις μας, με τη στάση μας παράβαση των κανόνων δικαίου, παραβίαση των κανονισμών, παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και με τη συμπεριφορά μας σηματοδοτούμε αντίσταση εν γένει εναντίον των πάντων, τότε δεν δίνουμε καλό μήνυμα στην κοινωνία. Αν, για παράδειγμα, εγώ χθες με το δισάκι μου στον ώμο περνούσα μέσα από τα μέτρα φύλαξης και είχα ένα πανό και ανέβαινα στο κτίριο των συναδέλφων βουλευτών από την επαρχία, στη Μητροπόλεως, και το κατέβαζα από τα παράθυρα, αυτό είναι μια πράξη που σηματοδοτούσε στη νεολαία αντίσταση ενάντια στον Κοινοβουλευτισμό, ενάντια στη Δημοκρατία κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Γνωρίζετε κάτι τέτοιο; Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι αυτού του είδους οι πράξεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Γιατί τελικά ποιος είναι εκείνος που τροφοδοτεί με τόσο μίσος τη νεολαία. Ποιος είναι εκείνος ο οποίος τροφοδοτεί και εμπνέει και διαρκώς επιμένει και ενθαρρύνει σε πράξεις βίας, να ξηλώνονται τα μάρμαρα στους δρόμους και να χτυπιούνται αστυνομικές δυνάμεις. Ποιος είναι αυτός; Ποιοι είναι εκείνοι που παίρνουν την πρωτοβουλία και την πολιτική ευθύνη; Ποιοι είναι; Ποιοι το αναλαμβάνουν δημόσια; Ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι απλώς με μισόλογα αναφέρονται σε ένα περιστατικό που προσέβαλε τη Δημοκρατία μας χθες, όπως είναι το περιστατικό κατά το οποίο χτυπήθηκε ο Βουλευτής και συνάδελφός μας ο κ. Χατζηδάκης. Ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι δίνουν συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς; Ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν το κλίμα; Αντιλαμβάνομαι κ. Μουλόπουλε ότι έχετε αναλάβει το ρόλο του συνηγόρου της κ. Διώτη. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αναφέρομαι λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα, ότι όταν λειτουργούμε στο χώρο της Δημοκρατίας και θέλουμε να σηκώνουμε ψηλά τη σημαία της κοινωνικής ευαισθησίας, καλά θα κάνουμε να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για το πώς αυτή η κοινωνική ευαισθησία θα εκφραστεί με τον καλύτερο και τον πιο ειρηνικό τρόπο. Διαφορετικά οδηγούμε τα πράγματα σε μια κοινωνική σύγκρουση για την οποία κατά τα άλλα θα έχουν ευθύνη όλοι οι υπόλοιποι…
Επαναλαμβάνω λοιπόν, όσον αφορά την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά εμένα προσωπικά, ένα πράγμα έχω να σας πω. Η δική μας πολιτική είναι η πολιτική υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη. Όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας και όπως προβλέπονται από το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.