ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς
Κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος
Κυρία Επικεφαλής της τουρκικής αποστολής
Κύριοι Επιτελείς της Τουρκίας και της Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι
Θα ήθελα καταρχάς να καλωσορίσω τους φιλοξενούμενούς μας και να πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, σε μια τόσο σημαντική για αυτήν την κοινή προσπάθεια ημέρα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά από τη σύσταση της Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, που συναντιούνται οι δύο μονάδες- αν εξαιρέσουμε τις δύο συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.
Η κοινή πληγή για την Ελλάδα και την Τουρκία από τους καταστροφικούς σεισμούς, μετουσίωσε μία τραυματική εμπειρία για τα έθνη μας σε μία κοινή προσπάθεια, σε μία κοινή ελπίδα, σε έναν κοινό στόχο: την προσφορά βοήθειας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, τη διάσωση και την περίθαλψη των ανθρώπων, που υπέστησαν τον κίνδυνο και την καταστροφή.
Κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι δύο αυτές ομάδες, οι δύο αυτές χώρες εγκαινίασαν μία συνεργασία σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος δεν περιλαμβανόταν στην ανάπτυξη των σχέσεών τους. Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα, έχει τύχει πολύ θερμής υποδοχής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθότι αποτελεί μοναδικό παράδειγμα τριμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η σύσταση της ομάδας JHET-SDRU λοιπόν, θα λέγαμε ότι δεν ήταν απότοκο κάποιας διαφοράς, αλλά γεννήθηκε από την αυθόρμητη ανταπόκριση των Ελλήνων να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη γείτονα χώρα στους σεισμούς του 1999. Η σύμπραξη αυτή είναι βέβαιο ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, τόσο για την προσέγγιση των δύο χωρών, την ανάπτυξη και εξασφάλιση της ευημερίας και της ειρήνης μεταξύ τους, όσο και για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των ανθρωπιστικών αποστολών που σχετίζονται με καταστροφές λόγω σεισμών, πλημμυρών και κατολισθήσεων στην περιμεσόγειο και την ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή Ελλάδας και Τουρκίας. Νομίζω ότι η πρόσφατη κοινή εμπειρία, όχι στα πλαίσια λειτουργίας αυτής της ομάδας, αλλά της προσπάθειας παροχής βοήθειας και από τις δύο χώρες στο Ισραήλ με τη μεγάλη πυρκαγιά, αναδεικνύει ένα πεδίο που μπορεί να αποτελέσει το στρατηγικό στόχο εξέλιξης αυτής της προσπάθειας και της πρωτοβουλίας.
Πρόκειται για μια συνέργεια ανθρώπων, δημιουργικών δυνάμεων για έναν θετικό σκοπό, με πολλά παράλληλα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι μέσα από τη συνεργασία και ιδίως υπό αντίξοες συνθήκες, οι άνθρωποι αποκτούν κοινές εμπειρίες και μνήμες, μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συνεννοούνται, δουλεύουν πιο συντονισμένα και εν τέλει πιο αποτελεσματικά.
Η διήμερη αυτή συνάντηση θα είναι πολύ χρήσιμη, όχι μόνο για το τυπικό του πράγματος, αλλά περισσότερο για το ουσιαστικό. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών, ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών, μέσα από την τριβή των γυμνασίων, οι δύο ομάδες θα μάθουν η μία από την άλλη. Κυρίως όμως, θα διδαχθούν και θα εμπεδώσουν τον τρόπο της κοινής τους προετοιμασίας και κοινής λειτουργίας.
Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν δυστυχώς ένα απρόβλεπτο φαινόμενο ως προς τη συχνότητα, το μέγεθος και την έντασή τους. Γι’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να είναι προετοιμασμένη από τη μία πλευρά, και από την άλλη να επιβραβεύει και να αγκαλιάζει τις ειλικρινείς πρωτοβουλίες που σχηματίζονται σε περιπτώσεις διεθνούς προσφοράς βοήθειας σε καταστάσεις καταστροφών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στηρίζει την προσπάθεια αυτή και θα συνδράμει με κάθε μέσο την πραγματοποίηση των κοινών δράσεων της Μικτής Ομάδας.
Σας ευχαριστώ θερμά.