ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας συναντήθηκε χθες Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνοδευόμενη από στελέχη των πολιτικών ομάδων και της διοίκησης. Η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη χώρα μας έχει σκοπό να πραγματοποιηθούν διερευνητικές συναντήσεις με τις αρχές που εμπλέκονται σε ζητήματα που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τους παράτυπα εισερχόμενους μετανάστες, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ελλάδα.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η φιλελεύθερη σουηδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια για τη Συνθήκη Δουβλίνο ІІ, κα Wikstrom δήλωσε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα γίνεται για λόγους συλλογής δεδομένων. Η εμπειρία αυτή, θα τους βοηθήσει να διευρύνουν την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη χώρα μας για τα θέματα πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, που εμπερικλείουν την πρόθεση του Κοινοβουλίου να εμμείνει στη θέση του για την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ІІ. Η κα Wikstrom εξέφρασε την άποψη, ότι λόγω της αρχικής άρνησης του Συμβουλίου των Υπουργών να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα και με πιο εντατικούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου. Άλλωστε, όπως και η ίδια παραδέχτηκε, τα Ελληνικά σύνορα αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοιο πρέπει να ιδωθεί και το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας.
O κ. Όθωνας ξεκινώντας την τοποθέτηση του τόνισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των διαδικασιών αλλαγής του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Τα θέματα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών είναι ζητήματα ευαίσθητα και κρίσιμα που επηρεάζουν πολλούς τομείς λειτουργίας των κρατών- μελών, όπως τους τομείς της εσωτερικής ασφάλειας και της οικονομίας».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Όθωνας παρατήρησε ότι: «Είναι κοινή παραδοχή ότι στην σημερινή του μορφή ο κανονισμός ¨Δουβλίνο ΙΙ¨ επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τα κράτη- μέλη της πρώτης γραμμής στην διαχείριση του προβλήματος και η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την πρώτη γραμμή». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως: « Η Ελλάδα προσβλέπει στην αναθεώρηση αυτού του κανονισμού στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης κατανομής ευθυνών και υποχρεώσεων, οικονομικής και διοικητικής φύσεως, μεταξύ των κρατών μελών στα πλαίσια, πάντα, των κατοχυρωμένων αρχών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια αναγκαιότητα, που από κοινού διαπιστώνουμε, ώστε να μπορέσει να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση και η θεσμοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».
Ο κ. Όθωνας κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τονίζοντας: «Παραμένει αδιαπραγμάτευτη και ειλικρινής η επιδίωξη της χώρας μας να λειτουργήσουμε στα πλαίσια των κοινοτικών κανονισμών και οδηγιών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας όμως να διαχειριστούμε ένα θέμα που αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ισορροπίας και αποτελεσματικών παρεμβάσεων, τα μεγέθη του μας υπερβαίνουν, κάνοντας αδύνατη παράλληλα τη λειτουργία μας ως εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Όθωνας ξεκινώντας την κύρια τοποθέτησή του, τόνισε: «έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ένα πλήρες σχέδιο δράσης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με ένα πολύ συγκεκριμένο action plan , το οποίο έτυχε και της θερμής υποδοχής, αλλά και υποστήριξης υλοποίησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Όθωνας εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελληνικής κυβέρνησης για την παρουσία δυνάμεων του οργανισμού FRONTEX στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία , που μέχρι σήμερα έχει επιφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του φαινομένου της αθρόας λαθρομετανάστευσης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι θα πρέπει να εξεταστεί μια ποιο ολοκληρωμένη εφαρμογή δράσης του οργανισμού, στα πλαίσια αντιμετώπισης του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκό.
Ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι, πέραν της ευρωπαϊκής βοήθειας για τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων, η Χώρα μας κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για την διαφύλαξη και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μας, επιτυγχάνοντας την δραστική μείωση της μεταναστευτικής ροής από αυτά. Τόνισε όμως, πώς: «Πέραν του αποτελεσματικού ελέγχου των συνόρων υπάρχει μία ουσιαστική και σημαντική διάσταση που αφορά την σύναψη πρωτοκόλλων και μνημονίων επανεισδοχής με τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία), τα οποία όμως δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Είναι ένα καίριο ζήτημα και ζητούμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στο πλαίσιο σύναψης διμερών συμφωνιών επανεισδοχής, αλλά στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, με τις χώρες εκείνες που αποτελούν πηγές εξόδου μεταναστών».
Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ποιο είναι το υφιστάμενο καθεστώς σχετικά με την αναζήτηση ασύλου στη χώρα μας και ο κ. Όθωνας έκανε μια ειδικότερη αναφορά στα προβλεπόμενα στο νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, το οποίο σε λίγο καιρό θα αποτελεί και νόμο του κράτους: «Τον τελευταίο καιρό προχωρήσαμε σε πολύ συγκεκριμένα βήματα διαχείρισης του προβλήματος. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου χορήγησης ασύλου, αλλά και η ενεργοποίηση στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την ψήφισή της, ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο με διαδικασίες αποτελεσματικότερες και ταχύτερες θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου που συγκλίνουν σε έναν τεράστιο αριθμό. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, υπάρχει και περιγράφεται ο τρόπος υποδοχής του συνόλου των μεταναστών με μια άμεση κατηγοριοποίηση. Η πρώτη κατηγορία είναι οι μετανάστες που αιτούνται άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις θα εξετάζονται με πιο άμεσο, αποτελεσματικό αλλά και διαφανή τρόπο. Στη δεύτερη κατηγορία σε αυτούς που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και φιλοξενίας και αναφέρομαι σε ευπαθείς ομάδες, όπως ανήλικους, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένους ανθρώπους, υπάρχει πολύ συγκεκριμένη αναφορά των προβλεπομένων περιπτώσεων στο σχέδιο νόμου και η τρίτη κατηγορία που αναφέρεται σε όσους, ούτε λόγω ασύλου, ούτε ύπαρξης ανθρωπιστικών λόγων, μπορούν να τύχουν κάποιας προστασίας, οπότε και θα ξεκινάει η διαδικασία επαναπροώθησής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται».
Τέλος ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι μαζί με την αλληλεγγύη, την ηθική υποστήριξη και τη συμπαράσταση, η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσβλέπουν και επιδιώκουν κοινές πρωτοβουλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια ουσιαστική δηλαδή βοήθεια, όπως αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει στα ελληνικά σύνορα και αποτελεί κοινή κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και των θεσμών και οργάνων τους, για την αντιμετώπιση ενός κοινού μας προβλήματος το οποίο η Ελλάδα καλείται λόγω της γεωπολιτικής της θέσης να διαχειριστεί σε πρώτο επίπεδο. Τα νούμερα είναι συντριπτικά και υπερβαίνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τις δυνατότητες που εμείς σαν χώρα έχουμε, όχι γιατί οι δυνατότητές μας είναι μικρές, αλλά γιατί το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση και γιατί δεν είναι μόνο και ίσως κυρίως ελληνικό.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για αλληλεγγύη και αμοιβαία σύμπραξη, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και η Ευρώπη, αλλά και οι αιτίες που οδηγούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκμετάλλευση ανθρώπων και στην μη αξιοπρεπή, και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη, διαβίωσή τους.