ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις.»
«Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ασύλου»
Κυρίες και κύριοι, κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και δεύτερον θέλω να ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα είχε πολλά θέματα πέραν του Προϋπολογισμού και υπήρχε καθυστέρηση. Eγώ έφυγα στο τέλος, πριν μάλιστα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, για να είμαι εδώ παρών, μαζί σας. Ωστόσο, δεν κατάφερα ν’ αποφύγω την καθυστέρηση.
Σήμερα θέλουμε ν’ αναφερθούμε στις πρωτοβουλίες μας όσον αφορά την πολιτική του ασύλου. Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ενημερώσω ότι βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα για το οποίο έχετε όλοι ενημερωθεί και το οποίο αφορά τη μεταβατική φάση.
Το Προεδρικό Διάταγμα είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε για πολύ χρόνο το Υπουργείο και άλλες κυβερνητικές Υπηρεσίες. Η σύνταξή του είχε αποφασισθεί εδώ και πολλούς μήνες, δρομολογήθηκε η διαδικασία, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Υποθέτω ότι αύριο μεθαύριο, τις επόμενες ημέρες, θα έχει δημοσιευθεί.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια ή ενημέρωση χρειάζεστε. Υπενθυμίζω μόνο ότι αυτό αφορά την ταχεία εξυπηρέτηση όλων εκείνων που έχουν υποβάλλει αίτημα για την παροχή ασύλου, που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μιλάμε δηλαδή για το βάρος του παρελθόντος. Και βάρος δεν εννοώ τους ανθρώπους, εννοώ το βάρος για τη χώρα μας, για την Ελληνική Διοίκηση, για το οποίο έχουμε δεχθεί επανειλημμένως κριτική από τη διεθνή κοινότητα.
Είναι ένας ευέλικτος μηχανισμός αποκεντρωμένος σε όλη τη χώρα που θα βοηθήσει στην ταχεία εξέταση όλων των αιτημάτων που αφορούν στις υποθέσεις για τις οποίες έχουμε μέχρι χθες, αιτήσεις για άσυλο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και είναι ένα καλό νέο και για τη διεθνή κοινότητα και για τους διεθνείς Οργανισμούς, για όλες τις Ενώσεις των ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται έμπρακτα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας.
Όμως, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, προχωρούμε και στην επόμενη μέρα, στο επόμενο βήμα. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο νόμου που αφορά τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία και σε λίγο αναρτάται στην ιστοσελίδα του opengov.gr προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.
Φυσικά θα έχετε την ενημέρωση του συνόλου του νομοσχεδίου. Θα έχετε τη δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα διαρκέσει ο δημόσιος διάλογος, να ασκήσετε την κριτική σας ή να επισημάνετε παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, προτάσεις, ιδέες που θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε κατά την οριστική σύνταξη του νομοσχεδίου και την υποβολή του στη Βουλή.
Θέλω όμως να σας πω ότι αυτό το σχέδιο νόμου, αυτό το οποίο περάσαμε από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγο, στην πραγματικότητα αφορά την ενοποίηση τριών νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ήταν αντικείμενο πολύμηνης επεξεργασίας με πρωτοβουλία φυσικά του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον συνάδελφό μου, τον προκάτοχό μου, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον κ. Σπύρο Βούγια, μέσα από διακυβερνητικές Επιτροπές με τη συμμετοχή και άλλων Υπουργείων, συναρμοδίων Υπουργείων, ιδιαίτερα όμως του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι δύο νέες πρωτοβουλίες αφορούν στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής από τη μια πλευρά και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δομής για την παροχή ασύλου . Επίσης στο ίδιο νομοθέτημα ενοποιείται και η οδηγία που υπήρχε ως εκκρεμότητα στη χώρα μας και έχουμε δεχθεί κριτική, που αφορά τις διαδικασίες επαναπροώθησης των ατόμων τα οποία δεν δικαιούνται άδεια και νόμιμη παραμονή στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα: Είναι ένα καινούργιο πλαίσιο, ένα ορθολογικό και συνεκτικό σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης των έντονων ροών υπηκόων τρίτων χωρών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένα φαινόμενο που, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, δεν είναι τοπικό, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, με το σχέδιο νόμου το οποίο προτείνουμε, δημιουργούμε ένα πλαίσιο θεσμικών ελέγχων και διαδικασιών που έρχονται να συμπληρώσουν και να πλαισιώσουν τους μηχανισμούς ελέγχου και αποτροπής που ήδη λειτουργούν στη συνοριακή γραμμή της χώρας, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς φορείς συνοριακής ασφάλειας όπως είναι η FRONTEX.
Τι θέλουμε να κάνουμε: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, μ’ έναν σχεδιασμό ο οποίος εντάσσεται σε ένα πλέγμα καινοτόμων θεσμών, καινούργιων θεσμών, διαδικασιών και μηχανισμών που θωρακίζουν την ασφάλεια της χώρας, αλλά που μπορούν στη συνέχεια να εγγυηθούν, να συμβάλλουν και αυτά από την πλευρά τους, στην κοινωνική συνοχή.
Ταυτόχρονα όμως, επιδεικνύουμε πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στα θεμελιώδη δικαιώματα αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες όσων υπηκόων τρίτων χωρών υποβάλλονται στις διαδικασίες που προβλέπονται από το σχέδιό μας.
Οι καινοτομίες που προτείνονται στο σχέδιο νόμου, αντλούνται από την εμπειρία πολλών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της νομοθετικής πρότασης όσο και κατά την προετοιμασία της μετέπειτα εφαρμογής της.
Θεωρούμε ότι με το σχέδιο νόμου αυτό ανταποκρινόμαστε πλήρως και εξαιρετικά θα έλεγα συστηματικά, στις απαιτήσεις όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και των διεθνών Οργανισμών. Με το σχέδιο αυτό διαγράφουμε οριστικά το όνειδος της καταδίκης, της διεθνούς καταδίκης, το οποίο αντιμετώπισε η χώρα μας σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τις δημοσιονομικές στενωπούς από τις οποίες διέρχεται η χώρα μας, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία χωρίς λαϊκισμούς και κυρίως με ρεαλισμό, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Ελλάδα. Μια κατάσταση η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις και πολλαπλές επιδράσεις στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Προβλέπουμε ευέλικτες, μικρές και διοικητικές δομές η στελέχωση των οποίων αναζητείται κυρίως μέσα από την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση με ταχείες διαδικασίες και επιπλέον, επειδή θέλουμε να καταστήσουμε συνυπεύθυνους τους κοινωνικούς φορείς, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον γιατί θέλουμε να κάνουμε και εξοικονόμηση του κόστους όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος, προσφεύγουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία των πολιτών και ζητούμε την ενεργό συμμετοχή τους και συνεργασία τους.
Με αυτό τον τρόπο, με τη δημιουργία δηλαδή του νέου θεσμού, εδραιώνουμε και το πλαίσιο αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, προχωράμε στη δημιουργία μιας αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, στη δημιουργία μιας αυτοτελούς Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα. Προχωράμε επίσης και στη λειτουργική ενσωμάτωση της Οδηγίας 115/2008 για την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα.
Με τη δημιουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής, θέλουμε να έχουμε την απόλυτη δυνατότητα, αυτό θέλει το κράτος, αυτό θέλει η κυβέρνηση, η πολιτεία, για την καταγραφή, τον επιτυχή εντοπισμό και το διαχωρισμό των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, από τα πρόσωπα εκείνα που θα πρέπει να επιστρέψουν υποχρεωτικά και αν χρειαστεί και καταναγκαστικά στη χώρα προέλευσής τους ή στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα.
Η Υπηρεσία Ασύλου η οποία ιδρύεται σε πλήρη διασύνδεση με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, θα είναι σε θέση να προβαίνει σε μια ταχεία και αξιόπιστη εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας που της υποβάλλονται, οι κρίσεις δε αυτής της Υπηρεσίας, θα αξιολογούνται από μία ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.
Τα πρόσωπα που κρίνονται μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες ότι δεν δικαιούνται ούτε διεθνούς προστασίας, ούτε ανθρωπιστικής ή άλλης ειδικής ή ευνοϊκής μεταχείρισης, είναι δηλαδή άρρωστοι, γυναίκες, παιδιά, μέλη ομάδων ευάλωτων ανθρώπων, αυτοί θα υποβάλλονται σε διαδικασίες επιστροφής και απομάκρυνσης.
Γι’ αυτό και με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 115/2008 επιδιώκεται και η αξιοποίηση των διαδικασιών οικιοθελούς αναχώρησης των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα. Αλλά επιδιώκεται επίσης και η ορθολογικότερη και επομένως αποτελεσματικότερη λειτουργία των διαδικασιών αναγκαστικής επιστροφής.
Είναι ένα καινούργιο πλαίσιο, είναι ένα συνολικό πλαίσιο, με το οποίο σηματοδοτείται το τέλος τη περιόδου των μαζικών νομιμοποιήσεων της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα μας. Εφεξής οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να εισέλθουν και να διαμείνουν στην Ελλάδα, οφείλουν να ακολουθούν μόνο τη νόμιμη οδό εισόδου και να τηρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής στη χώρα μας.
Η κτήση του δικαιώματος νόμιμης διαμονής από παράνομα εισελθόντες υπηκόους τρίτων χωρών, θα διενεργείται μόνο στο πλαίσιο ειδικών διαδικασιών κατά περίπτωση εξέτασης τυχόν ατομικών αιτημάτων και μόνο για εξαιρετικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Ελλάδα προχωράει ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα απολύτως συμβατό στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Εάν δεν το πράξουμε σήμερα, η κατάσταση αύριο θα επιδεινωθεί. Η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένη σε καταδίκες από τα ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένη σε επικρίσεις, συχνά υποκριτικές αλλά έντονες επικρίσεις, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα διεθνή ΜΜΕ, για αδιαφορία. Κατηγορούν την Ελλάδα για αδιαφορία ως προς τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
Η χώρα μας θα εξακολουθεί να αδυνατεί να διαπραγματευτεί με αξιώσεις για τον επιμερισμό του βάρους, το οποίο σήμερα σηκώνουμε για λογαριασμό όλων των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί εκ των πραγμάτων η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία θα ασφυκτιά από το πρόβλημα της αθρόας άφιξης παράνομα εισερχόμενων υπηκόων τρίτων χωρών. Και βεβαίως εκείνοι θα γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από ακραίους κύκλους, όπως και αντικείμενο πάσης μορφής εκμετάλλευσης, φαινόμενα τα οποία δυστυχώς τα βλέπουμε, τα γνωρίζουμε, αλλά σιωπούμε. Μέχρι στιγμής όμως.
Γιατί στο εξής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δε θα σιωπά και δε θα αδιαφορεί για τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, από Έλληνες πολίτες, των ανθρώπων αυτών οι οποίοι διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο και διεκδικούν την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.
Πιο συγκεκριμένα επί των ρυθμίσεων. Θέλω να σας πω ότι το νομοθέτημα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο προβλέπεται, όπως σας είπα προηγουμένως, για πρώτη φορά η σύσταση μιας αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με χωρική αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.
Η Υπηρεσία Ασύλου συγκροτείται από την κεντρική Υπηρεσία και τα περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, στις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα. Η Υπηρεσία Ασύλου έχει ως αποστολή την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασύλου, αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις λοιπές μορφές διεθνούς προστασίας των αλλοδαπών. Θα εξετάζει δηλαδή τα αιτήματα ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας.
Θα συμβάλλει επίσης στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής ασύλου, συμμετέχοντας στα συλλογικά όργανα τα οποία διαμορφώνονται στα πλαίσια της κυβερνητικής λειτουργίας.
Επίσης με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ίδιο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, δημιουργείται η Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η οποία έχει ως αρμοδιότητα να εξετάζει τις προσφυγές εκείνων που αιτούνται διεθνή προστασία κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου. Όσοι δεν ικανοποιήθηκαν θα προσφεύγουν εκεί.
Και επίσης, στο ίδιο Τμήμα, υπάρχει μέριμνα για τα θέματα στελέχωσης, προϋπολογισμού, οικονομικής διαχείρισης, προμηθειών και στέγασης αυτής της Υπηρεσίας Ασύλου.
Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στη χώρα μας τέτοια Υπηρεσία. Αλλά με αυτό τον τρόπο η χώρα μας αποκτά έναν αξιόπιστο μηχανισμό διεκπεραίωσης των σχετικών αιτημάτων και παύει πλέον να αποτελεί, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αντικείμενο σφοδρής κριτικής για την παραβίαση των διεθνών και των ευρωπαϊκών κανόνων διεθνούς προστασίας.
Για την οργάνωση, τη στελέχωση, την εκπαίδευση του προσωπικού και την πλήρη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή βοήθεια και κάθε προσφορά από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε ήδη δρομολογήσει, στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης το οποίο είχε παρουσιάσει το Υπουργείο μας πριν από ενάμιση μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήδη οι προσφορές των εταίρων μας είναι σημαντικές, με ανθρώπους που διαθέτουν τεχνογνωσία και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη εκπαίδευση των στελεχών της ελληνικής διοίκησης που πρόκειται να ασχοληθούν με τα θέματα αυτά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο προβλέπεται, όπως σας είπα προηγουμένως, η σύσταση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Είναι και αυτή μια ειδική αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία και από τις περιφερειακές Υπηρεσίες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να συστήνεται όταν υπάρχει ανάγκη, όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, μία κινητή Μονάδα Πρώτης Υποδοχής, για τις περιπτώσεις απομακρυσμένων νησιών ή αποκλεισμένων περιοχών.
Η αποστολή αυτής της Υπηρεσίας είναι η διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών από απόψεως ανθρώπινης υποδοχής, ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, με συνθήκες δηλαδή σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους.
Με αυτές τις διαδικασίες που προβλέπουμε σε αυτά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, θέλουμε να ενισχύσουμε τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας για την εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων που συλλαμβάνονται, που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, την καταγραφή τους, τον εντοπισμό τους, τον εντοπισμό τυχόν ευάλωτων ατόμων απ’ όλες τις απόψεις και το διαχωρισμό αυτών που χρήζουν διεθνούς προστασίας απ’ αυτούς που πρέπει να επαναπροωθηθούν ή να υπαχθούν σε διαδικασίες επιστροφής στη χώρα προέλευσής τους.
Σε αυτά τα Κέντρα θα γίνεται με τη συνεργασία ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών όχι δυστυχώς της ελληνικής διοίκησης γιατί δεν έχουμε και εμπειρία πάνω σε αυτό, αλλά των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των στελεχών της FRONTEX, η επιδίωξη της εξακρίβωσης της πραγματικής χώρας προέλευσης των ατόμων τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.
Θέλουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο να έρχονται στην Ελλάδα και να δηλώνουν άλλες χώρες καταγωγής απ’ αυτές τις οποίες προέρχονται, για ευνοϊκότερη αντιμετώπισής τους.
Θεωρούμε ότι η αποτελεσματική λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας και των διαδικασιών Πρώτης Υποδοχής, είναι η βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.
Το τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, το οποίο όπως σας είπα και προηγουμένως αφορά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 115/2008, η οποία αφορά τους κοινούς κανόνες και τις διαδικασίες στα κράτη-μέλη, για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.
Με τις διατάξεις αυτές θέλουμε να ρυθμίσουμε, πρώτον, τις διαδικασίες για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, με την οικιοθελή αναχώρηση, είτε με την αναγκαστική απομάκρυνσή τους.
Εδώ η καινοτομία συνίσταται στο εξής: Συνίσταται στην εισαγωγή για πρώτη φορά των διαδικασιών οικειοθελούς αναχώρησης, κάποιων οι οποίοι βρίσκονται παρανόμως στη χώρα μας, έχουν επιχειρήσει να βρουν δουλειά, έχουν απογοητευτεί ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ομαλό τρόπο.
Και βεβαίως όπως σας είπα προηγουμένως θα προβλέπεται και η διαδικασία για την αναγκαστική επιστροφή για όσους συνεχίζουν να βρίσκονται παράνομα στη χώρα αν δεν θέλουν να υπαχθούν στη διαδικασία της οικειοθελούς αποχώρησης.
Προβλέπονται επίσης οι όροι και η διαδικασία αναβολής της απομάκρυνσης όσων προσώπων τελούν υπό καθεστώς επιστροφής, η οποία δεν είναι εφικτό να εκτελεστεί άμεσα και δεν συντρέχει κίνδυνος να διαφύγουν από τον έλεγχο των αστυνομικών αρχών. Και αυτό είναι καινοτομία.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα καθεστώς αναβολής της απομάκρυνσης ή για να το πω πιο πολιτικά, ένα καθεστώς ανοχής, καθώς όσοι τελούν στο καθεστώς αυτό αναγνωρίζεται ότι έχουν προσωρινό δικαίωμα διαμονής στη χώρα, έως ότου καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο της αναγνώρισης, της δυνατότητας εργασίας κατόπιν ειδικής έγκρισης σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας μας και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με όρους και διαδικασίες που θα προβλεφθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών Εργασίας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
Και επίσης προβλέπονται οι όροι και οι χώροι διοικητικής κράτησης αυτών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής και για τους οποίους κρίνεται σκόπιμο να κρατούνται με ειδική μέριμνα και εδώ αναφέρομαι στις ομάδες των ευάλωτων ομάδων ή των ανηλίκων.
Τέλος πέρα από τις τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, στο ίδιο νομοθέτημα και στα πλαίσια της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας περιλαμβάνονται και ορισμένες άλλες διατάξεις, οι οποίες αφορούν το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Αφορούν τις κατηγορίες των υπηκόων τρίτων χωρών που προστατεύονται από τη διαδικασία της επιστροφής. Πρόκειται στην ουσία για μια προσθήκη που αφορά την προστασία των ομογενών στη ρύθμιση που έχει ήδη προβλεφθεί από τον νόμο 3386 του 2005.
Επίσης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την επιστροφή των μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη κατ΄ αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιστροφή των μελών οικογένειας πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών για λόγους ίσης μεταχείρισης παύουν να αντιμετωπίζουν δυσμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με τα μέλη των οικογενειών πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτο. Ρυθμίσεις που αφορούν τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για ανθρωπιστικούς λόγους εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας κατά την τροποποίηση του άρθρου 44 του νόμου 3386.
Με αυτές τις ρυθμίσεις στην πραγματικότητα ορθολογικοποιείται το υφιστάμενο πάγιο σύστημα μετάβασης σε καθεστώς νομιμότητας του νόμου 3386 με την εισαγωγή κανόνων και κριτηρίων με ιδιαίτερη εστίαση στα πρόσωπα που έχουν ειδικούς και ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι τα προγράμματα μαζικών νομιμοποιήσεων ανήκουν και σε αυτό το πεδίο στο παρελθόν και η πολιτική της χώρας στρέφεται εν προκειμένω προς την κατεύθυνση της κατά περίπτωση εξέτασης σχετικών αιτημάτων σε όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση στη βάση των πάγιων ρυθμίσεων του μεταναστευτικού της νομικού πλαισίου, στη βάση των συγκεκριμένων πάγιων κανόνων γνωστών εκ των προτέρων σε όλους.
Και τέλος ένα πολιτικό σχόλιο, με βάση όλα αυτά, με βάση αυτό το νέο πλαίσιο, το οποίο δημιουργούμε, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, την εφαρμογή του οποίου αρχίζουμε άμεσα.
Ήδη οι υπηρεσίες της Αστυνομίας λειτουργούν με ταχύτατους ρυθμούς για την εκπαίδευση των στελεχών που θα συμμετάσχουν στις Επιτροπές , από την επόμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου και τρίτον με την παρουσία της FRONTEX στην Ελλάδα μετά από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Όπως και περαιτέρω ενίσχυση, στην οποία θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Θέλουμε λοιπόν να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο, προς τη Διεθνή Κοινότητα, τους διεθνείς Οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις χώρες προέλευσης εκείνων οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν από την Ελλάδα διεκδικώντας την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτα απ’ όλα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερον, ότι εδώ στην Ελλάδα σεβόμαστε με απόλυτο τρόπο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις αξίες του ανθρωπισμού και κυρίως τις συνθήκες, στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας με βάση την αντίληψή μας για τη συγκρότηση και τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας του μέλλοντος.
Με βάση αυτό το μήνυμα που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής μας πολιτικής θέλω να σταθώ και σε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες αφορούν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα είναι φιλόξενη χώρα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός λαός.
Έχουμε ευαισθησία στην έννοια του μετανάστη αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και την υποχρέωση να εγγυηθούμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους πολίτες, για όλους τους κατοίκους στη χώρα μας, για όλους όσους διαβιούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εγγυώνται την πιστή εφαρμογή αυτών των κανόνων και των νόμων. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ούτε την πολιτική εκμετάλλευση εκείνων που επιχειρούν να αναδείξουν το ρατσισμό ως κυρίαρχο στοιχείο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία αλλά ούτε και εκείνων, οι οποίοι με προκλητικές και κατασκευασμένες δράσεις και γεγονότα επιχειρούν να δυναμιτίσουν αυτή την πορεία της χώρας μας προς το μέλλον.
Και θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος στο τελευταίο. Ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία θα ενοχλήσει, ενοχλεί αρκετούς. Εκείνους οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το πνεύμα της εποχής και την ουσία του νομικού μας πολιτισμού αλλά και άλλους, εκείνους τους οποίους τους χαλά η δουλειά. Δηλαδή τους διακινητές λαθρομεταναστών, εκείνους που διασυνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευητούν μετανάστες οι οποίοι ζητούν μια καλύτερη ζωή και καλύτερη ελπίδα μέσα από τη συμμετοχή τους σε παράνομες δράσεις. Αυτοί θα μας βρουν αντιμέτωπους.
Αυτοί ενδεχομένως να επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν αυτή την πορεία. Πολλά μπορούμε να δούμε. Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε κάθε περίπτωση και θα αντιδρούν αναλόγως, όπως πρέπει και το όπως πρέπει στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει πλήρη σεβασμό στη ζωή του ανθρώπου αλλά και πλήρη σεβασμό στην εφαρμογή των νόμων. Στην ανάγκη της κοινωνίας μας για την εφαρμογή των νόμων.
Αυτά είχα να πω εγώ. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις αν χρειαστεί όπως βεβαίως ο κ. Υφυπουργός κ. Όθωνας , ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Τασούλας, ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Οικονόμου, οι επιτελείς οι οποίοι βρίσκονται εδώ, είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επ’ αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις αν έχετε την καλοσύνη κ. Υπουργέ. Να μας πείτε και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πλαισίου που μας παρουσιάσατε σήμερα και δεύτερον αν έχει κοστολογηθεί, βασικό ζήτημα, πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, γιατί το χρονοδιάγραμμα έληξε χτες, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Κινούμαστε με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, θέλοντας να επιτύχουμε το ταχύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και όσον αφορά την κοστολόγηση βεβαίως βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των κυβερνητικών σχεδιασμών και των σχεδιασμών επί των προϋπολογισμών του 2010 και ’11.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Υπουργέ μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή για το νέο νομοσχέδιο υπήρχε ένα στοκ αιτήσεων περίπου 4.000 , υπολογίζεται ότι θα καθαριστεί;
Το δεύτερο ερώτημα είναι θα υπάρξει και μια αναλογική ποσόστωση στις παροχές ή το ποσοστό παροχής θα καθοριστεί από τις δεδομένες ανάγκες; Και θα ήθελα να σταθώ λίγο και σε αυτό το οποίο είπατε. Σε αυτό που απορρίπτεται το αίτημα… υπάρχουν κάποιες χώρες, οι οποίες δεν … ακόμα και αν είναι…
Και ένα τέταρτο ερώτημα…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν είναι 4.000 αυτοί στους οποίους αναφερθήκατε. Είναι περίπου 7.000 για τον πρώτο βαθμό και 47.000 για τον δεύτερο βαθμό. Άρα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Οι διαστάσεις του έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Η διαδικασία μας θα είναι ταχύτατη στο μέτρο του δυνατού αλλά δεν θα υπάρξει κανένας σχεδιασμός και καμία επιλογή, η οποία θα έχει μαζικά χαρακτηριστικά στην εφαρμογή της, μόνο κατά περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Τα υπόλοιπα σχέδια…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα υπόλοιπα σχέδια; εννοείτε τη συνολική πολιτική, σας το εξήγησα. Στη χώρα θα παραμείνουν μόνο οι έχοντες δικαίωμα νόμιμης διαμονής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας εξήγησα. Σας παραπέμπω στις διατάξεις του σχεδίου το οποίο ήδη προτείνουμε στο τρίτο κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φυσικά. Και αναγκαστικές απομακρύνσεις και οικειοθελής απομάκρυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, θα την εφαρμόσουμε. Το αντίθετο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον τρόπο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον τρόπο που σας εξήγησα, με το νομικό πλαίσιο κατ’ αρχήν που διαμορφώνεται σύμφωνα με το καινούργιο νομοθέτημα και με τις δυνατότητες τις οποίες έχει η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Θα έχουν τις δυνατότητες όπως και οι νέες Αρχές οι οποίες δημιουργούνται..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Σας ρωτάμε επί του πρακτέου: Η Αστυνομία θα συγκεντρώνει τους παράνομους μετανάστες… Αυτό θα γίνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω καταλάβει σε ποιο σημείο δεν αντιλαμβάνεστε αυτό το οποίο προτείνουμε. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να σας απαντήσω. Σας λέω λοιπόν, ότι δημιουργούμε νέα κέντρα υποδοχής παρανόμων μεταναστών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα μια νέα δομή η οποία αφορά το άσυλο, για εκείνους που ζητούν άσυλο.
Στα κέντρα υποδοχής των παρανόμων, όσοι διαπιστώνεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται στη χώρα μας, θα φεύγουν. Εάν θέλουν να φύγουν μόνοι τους, θα μπαίνουν στη διαδικασία της οικειοθελούς αναχώρησης. Εάν δεν το θέλουν και αυτό, θα φεύγουν καταναγκαστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι δεν είναι στη δικαιοδοσία των Αρχών και ζουν παράνομα στην Ελλάδα, μ’ αυτούς τι θα γίνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι. Όπως επίσης θα υπάρχει έλεγχος και σ’ εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι αξιοποιούν και νοικιάζουν τα σπίτια τους σε παράνομους μετανάστες με το κεφάλι. Αυτοί θα τιμωρούνται.
κα ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στην καινούργια Υπηρεσία Ασύλου, τι ποσοστό επί της Ελληνικής Διοίκηση θα έχει το μη ένστολο προσωπικό, εάν στα ΚΕΠΥ θα συνεργαστείτε τελικά με το Υπουργείο Υγείας, εάν στο θέμα της ταυτοποίησης θα αξιοποιήσετε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και στην επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων γι’ αυτούς που έχουν χάσει άδειες διαμονής λόγω έλλειψης ενσήμων, σε αυτούς αναφέρεστε όταν μιλάτε για ΚΥΑ; Γιατί είναι ένα βασικό θέμα, υπολογίζονται 140.000 άνθρωποι. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω πρώτα απ’ όλα ν’ αναζητήσετε τις απαντήσεις επί όλων αυτών που ρωτήσατε στο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο.
Δεύτερον, όσον αφορά το πνεύμα των ερωτήσεών σας, σας απαντώ ότι βεβαίως και θα υπάρχει πλήρης συνεργασία με όλους τους φορείς και στα πλαίσια της κυβέρνησης αλλά και μέσα στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και βεβαίως με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Τρίτον: Όσον αφορά τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου, δε θα υπάρχει ένστολο προσωπικό. Είναι ανεξάρτητη Υπηρεσία.
κα ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗ: Στους χώρους διοικητικής κράτησης είπατε ότι θα υπάρχουν και ευάλωτες ομάδες και ανήλικοι ή λάθος το κατάλαβα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν χρειάζεται θα υπάρχουν ειδικά κέντρα.
κα ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗ: Ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα είναι σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Υγείας προφανώς και με τη FRONTEX και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμφωνιών που έχουμε κάνει μαζί τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε μια αναφορά ότι θα γίνονται έλεγχοι ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες. Σήμερα είχαμε για δεύτερη φορά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, Σωκράτους και Μενάνδρου, έφοδο στο Δημοτικό Παντοπωλείο και στη συνέχεια καταγγελία από κάποιον από τους μετανάστες, Μουσουλμάνο στο θρήσκευμα, ότι υπήρξε κάποια καταστροφή αποσπάσματος του Κορανίου με επεισόδια γενικευμένα στο κέντρο της Αθήνας. Τραυματίες και πολίτες αλλά και Αστυνομικοί. Αυτό το πράγμα πώς θα μπορέσετε να το ελέγξετε με όλους αυτούς τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα βρουν κάποιο καταφύγιο…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να επαναφέρω την ερώτησή σας στο καθημερινό γίγνεσθαι, πάντως δε θα γίνει αυτό που γινόταν μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή δε θα το ανεχθούμε.
Και γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να παρακαλέσω να σημειώστε το τελευταίο μου σχόλιο στην αναφορά μου, ότι σε αυτή την περίοδο της εφαρμογής της νέας πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, θα υπάρξουν ορισμένες προκλητικές ενέργειες. Δε χρησιμοποίησα τη φράση στην καθομιλουμένη «προβοκάτσιες». Είπα «προκλητικές ενέργειες». Οι οποίες είναι συνήθως κατασκευασμένες.
Λέω λοιπόν ότι στο σημερινό υπάρχει η διερεύνηση της υπόθεσης –κατ’ αρχήν βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμα έχουν παραμείνει κάποιοι εκεί και θα δούμε πού θα καταλήξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν φύγει, δεν υπάρχει τίποτα..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία, φύγανε. Πάντως μέχρι πριν έρθω εγώ μέσα, ήταν ακόμα εκεί.
Όμως, ο συγκεκριμένος πρωταγωνιστής με τον οποίο ξεκίνησε η όλη ιστορία, τελικώς έγινε πρωταγωνιστής ξυλοδαρμού από διαφόρους ομοεθνείς του άλλους αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή εκεί, γιατί δεν επέμενε στην καταγγελία του ότι του σκίσανε το Κοράνι. Ενώ δεν υπήρχε Κοράνι. Υπήρχαν μεμβράνες με προσευχές μέσα στο κατασχεμένο υλικό, οι οποίες του αποδόθηκαν ξανά και ο άνθρωπος έφυγε.
Τα λέω αυτά, γιατί θέλει πολύ μεγάλη ψυχραιμία, πολλή προσοχή, επιμονή, αυτοσυγκράτηση από την πλευρά της Αστυνομίας. Αλλά και καθαρό μήνυμα προς όλους εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν πραγματικά να μείνουν στη χώρα μας, για να εφαρμοστεί ένα καινούργιο πλαίσιο που φέρνει όχι μόνο μια νομοθετική ρύθμιση, αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, μια νέα κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία και κυρίως φέρνει την Ελλάδα θα έλεγα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα γύρω από τα ζητήματα αυτά.
κ. ΝΤΑΣΚΑΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): Θα ήθελα κ. Υπουργέ να μας πείτε αν έχετε ακριβή εικόνα, πόσοι μετανάστες παράνομοι είναι στη χώρα μας και ιδιαίτερα αν έχετε ποσοστό, γιατί λένε ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών είπε ανοιχτά και δημόσια ότι στις προχθεσινές προσευχές που είχαν γίνει, ήταν άνθρωποι που προκάλεσαν επεισόδια ή πήγαν να προκαλέσουν, ωθούμενοι από εκτός Ελλάδος κέντρα. Έχετε τέτοια πληροφόρηση εσείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση γι ‘αυτό. Ξέρουμε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε μια προσπάθεια για τη δημιουργία έντασης στην περιοχή, η οποία όμως απετράπη από την έντονη παρουσία της Αστυνομίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν επέτρεψε τη δημιουργία τέτοιων επεισοδίων.
Από κει και πέρα για τον αριθμό, προφανώς αναφέρεστε στο στοιχείο ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ευρώπη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι αλήθεια. Είναι περίπου στο 90%. Αλλά αυτό είναι με βάση τα στοιχεία εκείνων που συλλαμβάνονται, όχι εκείνων οι οποίοι έχουν εισέλθει γενικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τη χώρα μας, τα μόνα στοιχεία τα οποία μπορεί να έχει η Ελληνική Αστυνομία είναι με βάση εκείνους που έχουν συλληφθεί και με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με τη μία ή την άλλη διαδικασία, βρίσκονται ακόμη εντός της χώρας. Αλλά δε μπορεί να έχει στοιχεία για εκείνους οι οποίοι βιώνουν λάθρα στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επιμένω σ’ αυτό, μπορεί εδώ η νομοθετική μας πρωτοβουλία να είναι πρωτοβουλία η οποία φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή πρότυπα αλλά αυτό θα συνδυαστεί με αυστηρούς ελέγχους στο εσωτερικό της χώρας, όσον αφορά εκείνους οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να έχουν νόμιμη παρουσία και εργασία στη χώρα μας και εκείνους που δεν το έχουν.
Σ’ αυτό θέλω να είμαι απολύτως σαφής, είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να υπάρχει μια τάξη κι ένα νοικοκύρεμα σε όλες τις πόλεις και πάνω απ’ όλα στην Αθήνα.
κ. ΓΚΑΪΝΤΕΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσα κέντρα υποδοχής μεταναστών αναμένεται να δημιουργηθούν και πόσους θα μπορούν να φιλοξενούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανάλογα τα κέντρα υποδοχής.
Αυτά τα συζητούμε πρώτα απ’ όλα με το Υπουργείο Υγείας και επίσης με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, δεδομένου ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα στρατόπεδα τα οποία τώρα δε λειτουργούν. Αλλά αυτό ποικίλει. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες εγκαταστάσεις, γιατί δε φιλοδοξούμε να είναι μόνιμο κέντρο η Ελλάδα. Θα θέλαμε όλα αυτά να λειτουργήσουν και αποτρεπτικά για τον ερχομό τους στην Ελλάδα και στην επιλογή τους για είσοδο στην Ευρώπη.
Εδώ έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο θα έλεγα, όλης της φάσης των μεταναστευτικών ροών, διότι πλέον έχουμε μεγάλη ένταση και από χώρες που μέχρι τώρα δε μας προτιμούσαν, δηλαδή από χώρες προέλευσης που δε μας προτιμούσαν.
Άρα λοιπόν κάτι συμβαίνει. Παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχουμε αρκετούς οι οποίοι έρχονται από το Μαρόκο και την Αλγερία. Δεν προτιμούσαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα αυτό εμφανίζεται διότι είναι πιο ευνοϊκή η κατάδειξη της βίζας στην Τουρκία και επιπλέον διότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών.
Από την άποψη αυτή εμείς επιχειρούμε να περιορίσουμε το φαινόμενο. Με τι τρόπο: Ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορά μας με βάση την έννομη τάξη, την ελληνική και τη διεθνή έννομη τάξη και δεύτερον, επιμένοντας σε πολιτικό επίπεδο τόσο σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτοντας το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των συμφωνιών επανεισδοχής των μεταναστών που συλλαμβάνονται να μπαίνουν παράνομα στη χώρα.
Ούτως ή άλλως το εγχείρημα αυτό είναι σύνθετο, είναι μεγάλο, δεν είναι απλό. Απλώς το πήραμε και το φέρνουμε στην επιφάνεια, το φέρνουμε στην επικαιρότητα. Το θέτουμε ως προτεραιότητα της πολιτικής αυτού του Υπουργείου. Για χρόνια έμεινε πίσω. Όμως ήταν από τις βασικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές, ν’ αναδείξουμε αυτό το θέμα και κυρίως ν’ αποκαταστήσουμε τη σχέση της Ελλάδος με τη διεθνή κοινότητα στα θέματα του ασύλου.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΝΕΑ): Δυο ερωτήσεις: Οι χώροι διοικητικής κράτησης θα είναι κάτι άλλο από τους χώρους πρώτης υποδοχής; Θα είναι επίσης στρατόπεδα που θα δοθούν από το Εθνικής Άμυνας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ότι θα δοθούν, θα αξιοποιηθούν. Ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιήσουμε και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να νοικιάσουμε κάπου , θα δούμε.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Να νοικιάσετε από κτήρια που ήδη υπάρχουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένα εργοστάσια παραδείγματος χάρη, άμα χρειαστούμε.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Υπήρχε και είχε γίνει διαγωνισμός από το Υπουργείο και έχει δοθεί τελικά σε Κοινοπραξία η εκτέλεση του έργου της Ριτσώνας, βγήκαν 2.600.000,00 € γι’ αυτό το έργο. Δούλεψαν τρεις μέρες, αναρωτιέμαι αν αυτό το ποσό ακόμα υπάρχει, αν υπάρχει σαν κονδύλι, το έργο δεν έχει γίνει. Αν η Ριτσώνα θα χρησιμοποιηθεί και αν υπάρχει σχεδιασμός για την Αθήνα να υπάρχει χώρος διοικητικής κράτησης ή πρώτης υποδοχής; Εκτός από τον Έβρο και τα νησιά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε το που θα υπάρξουν οι χώροι διοικητικής κράτησης είναι ένα θέμα το οποίο θα σχεδιάσουμε στη φάση της εφαρμογής της πολιτικής μας. Προς το παρόν σήμερα παρουσιάζουμε το νομικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε.
Εδώ περιλαμβάνονται για παράδειγμα οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών των κέντρων υποδοχής που να είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα με βάσει τις διεθνείς συμβάσεις. Τώρα εάν θα είναι στη Ριτσώνα ή όχι, αυτό θα το δούμε, κατ’ αρχάς δεν το ξέρω εγώ το θέμα της Ριτσώνας, ίσως ο κ. Γενικός μπορεί να μας πει.
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Το έργο της Ριτσώνας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Υπάρχουν τα χρήματα, έχουν γίνει και οι σχετικές μελέτες και θα χρησιμοποιηθεί για ασυνόδευτα ανήλικα και …
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Θα προχωρήσει η Ριτσώνα δηλαδή;
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ναι – ναι με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Και ακόμη μια ερώτηση για τα οικονομικά τώρα που είμαστε. Τι ποσό έχουμε δαπανήσει μέχρι τώρα στην επαναπροώθηση; Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε στο Υπουργείο ένα project το οποίο το έτρεχε μία μη κυβερνητική όπου έδινε ένα bonus1.000,00 € – 1.500,00 € σε λαθρομετανάστες να γυρίσουν πίσω. Τι χρήματα έχουν ξοδευτεί απ’ αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και πόσοι πραγματικά έχουν φύγει πίσω;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με χαρά να σας απαντήσω εγώ, αφού το διερευνήσω από τις υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω την απάντηση, δεν ξέρω αν ξέρει ο κ. Γενικός.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Επειδή ξέρω ότι ήταν ένα από τα project το οποίο είχε διαφημιστεί αρκετά και παίζουν ακόμα διαφημίσεις, αν ακούς στο ραδιόφωνο παίζει, καλεί μετανάστες να πάρουν λεφτά και να φύγουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως αν σας ενδιαφέρει ένας απολογισμός αυτής της δράσης και αυτού του σχεδίου ευχαρίστως να σας το δώσουμε. Πάντως προς το παρόν εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος να δώσει μια απάντηση.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Ναι, αν υπάρχουν πρόχειρα νούμερα, ευχαρίστως.
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Πολύ πρόχειρα μπορούμε να σας πούμε ότι είναι το budget περίπου 800.000,00 € …
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Ετήσιο ή γενικώς;
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ετήσιο, είναι η α’ φάση και ετοιμάζουμε τη β’ φάση η οποία θα προκηρυχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Και πόσοι φύγανε πίσω;
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Έχουν φύγει μέχρι σήμερα 400 ή 500.
Σ. ΒΡΑΔΕΛΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): 400 για 800 χιλιάρικα; Είναι 2.000,00 € το άτομο.
ΓΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Όχι, 800 χιλιάδες είναι το budget. Μέχρι σήμερα έχουν φύγει 400, δεν έχει δαπανηθεί όλο το ποσό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να διευκρινίσετε ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στο καθεστώς ανοχής που είπατε; Και στους οποίους μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να εργάζονται για ένα «Χ» χρονικό διάστημα και αν υπάρχει ένα ανώτατο χρονικό όριο για αυτό το καθεστώς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ερώτησή σας είναι στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προκύψει από την τελευταία ρύθμιση που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι όροι, ποιοι δηλαδή έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, ποιες ειδικότητες, αυτές θα εξετάζονται κατά περίπτωση, αυτό προβλέπει ο νόμος. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους Υπουργούς με κοινή απόφαση να πουν, ότι μπορούν να εργαστούν για παράδειγμα στην Πελοπόννησο ή στην περιοχή Αμαλιάδας τεχνίτες οι οποίοι να έχουν αυτές κι αυτές τις ειδικότητες.
Αυτό όμως δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Θα προβλέπεται, δίνεται η δυνατότητα σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια ακόμα ερώτηση. Τι ποσοστό του κόστους είναι η υλοποίηση του σχεδίου; Φιλοδοξείτε να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, μιας και απ’ ότι κατάλαβα είναι υπό διαπραγμάτευση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φιλοδοξούμε το περισσότερο. Αλλά είναι ενταγμένη μέσα στη συνολική, στη μία και μοναδική φιλοδοξία που είναι να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό και αυτό το πρόγραμμα με τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και το ποσό το ευρωπαϊκό είναι διαπραγματεύσιμο. Και η συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύει χρήματα επί συγκεκριμένου σχεδίου που παρουσιάζει και υλοποιεί, όχι γενικώς και αορίστως. Όπερ σημαίνει ότι τα λεφτά δεν θα πάνε χαμένα σε μελέτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής.
Όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις που είπατε προηγουμένως εάν μεν θέλει κάποιος να φύγει οικειοθελώς θα φεύγει. Αυτοί που δεν θέλουν, θα έχετε συνεργασία με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, όπου οι χώρες αυτές έχουν ανοίξει ήδη επαφές με τις Τρίτες χώρες, δηλαδή από εκεί που προέρχονται π.χ. Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράκ που πιθανώς να μην έχουμε εμείς λόγω διαπραγματευτικής ικανότητας.
Υπάρχει σχέδιο που θα τους παίρνετε από εδώ, θα τους πηγαίνετε στη Γαλλία και οι Γάλλοι θα τους επαναπροωθούν ή στη Γερμανία και οι Γερμανοί θα τους στέλνουν σπίτι τους, πώς ακριβώς γίνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν στην Ελλάδα έχουν έρθει από τη Γερμανία ναι θα συμβαίνει αυτό το οποίο είπατε εσείς, γιατί αυτός είναι ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ, θα επιστρέφει στη Γερμανία και η Γερμανία θα αναλαμβάνει την επαναπροώθηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν εννοώ αυτό. Εννοώ απευθείας αν θα τους δίνετε για να τους στέλνουν εκείνοι, γιατί υπάρχει αυτό …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό λέω, ότι αν έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη Γερμανία, τότε θα επιστρέφουν στη Γερμανία και από εκεί θα αναλαμβάνουν εκείνοι για να τους στείλουν. Εάν όμως έχουν έρθει εδώ, η πρώτη είσοδός τους είναι στην Ελλάδα και βρίσκονται στη Γερμανία ή συλληφθούν στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού, η νομοθεσία των άλλων κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δουβλίνο ΙΙ υποχρεώνει να μας τους στείλουν και εμείς να αναλάβουμε να τους διακινήσουμε προς τις χώρες τους. Όμως επειδή αναφερθήκατε και στις διμερείς συμφωνίες των κρατών που ενδεχομένως λέτε έχει κάνει η Γερμανία, δεν έχει συμβεί όμως κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει αυτές τις πολιτικές μέσα από τις συμφωνίες επαναπροώθησης και η εντολή που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες αυτές με τις Τρίτες χώρες. Παράλληλα όμως τα κράτη – μέλη επιχειρούν να κάνουν τις δικές τους διμερείς συμφωνίες, όπως είναι αυτή που έκανε η Ελλάδα με την Τουρκία, όπως είναι αυτή που έκανε πρόσφατα η Ιταλία με τη Λιβύη και έχουν αποτελέσματα.
Λοιπόν, το πλαίσιο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες σ’ αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια και να μην είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όπου ορισμένοι προσπαθούν να μας οδηγήσουν.
Ούτε να χρησιμοποιούν τη γεωφυσική θέση της χώρας μας όπου είμαστε η πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγείρουν αιτιάσεις για να απομονωθεί η Ελλάδα στα πλαίσια της Συνθήκης του Σέγκεν. Δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ούτε αυτή την κατηγορία. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι το είπα και προηγουμένως, επιμένω σ’ αυτό.
Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί τη Συνθήκη του Σέγκεν, τους κανόνες ασφαλείας και πάνω απ’ όλα είμαστε μία σύγχρονη δημοκρατική και προοδευτική χώρα και απ’ αυτό το πρίσμα θα εγγυηθούμε και την αντιμετώπιση των μεταναστών που εκείνοι επιθυμούν να έρθουν προς την περιοχή μας.
Όμως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων τα οποία εκμεταλλεύονται τους μετανάστες στη χώρα μας, είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα που κατά τη γνώμη μου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και από την εφαρμογή όλου αυτού του πλαισίου, θα μειωθεί η ένταση των ροών των μεταναστών προς την χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Δουβλίνο ΙΙ; Υπάρχει εμείς ως χώρα να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Δουβλίνο ΙΙ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχουμε ζητήσει ήδη, το έχω ζητήσει ήδη εγώ από το πρώτο Συμβούλιο, εκ μέρους της Κυβέρνησης το ζήτησα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά εννοώ αν θα συζητηθεί κι σε επίπεδο αρχηγών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχει θέσει ήδη ο κ. Παπανδρέου.
κα ΖΩΤΟΥ («ΑΥΓΗ»): Θα σας επαναφέρω στο ζήτημα της αναγνώρισης δυνατότητας της εργασίας για ορισμένες εργασίες όπως είπατε και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τα οποία θα ορίζονται. Αυτή η άδεια εργασίας θα είναι κανονική, θα δεσμεύει και τον εργοδότη να δίνει ένσημα και να είναι κανονικά πως θα είναι τα ημερομίσθια;
Γιατί αλλιώς όπως μπορώ τουλάχιστον εγώ και πιστεύω και άλλοι συνάδελφοι να το φανταστούν είναι το ότι ουσιαστικά θα δεχόμαστε εργατικό δυναμικό με ημερομηνία λήξεως και μετά θα τους στέλνουμε σπίτια τους ανακυκλώνοντας την εκμετάλλευση. Πώς θα γίνεται αυτό, τι άδειες θα είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, επιχειρούμε να σταματήσουμε την εκμετάλλευση, επιχειρούμε να καταργήσουμε και να απομονώσουμε εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την παράνομη εργασία των μεταναστών. Επιχειρούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μετανάστες οι οποίοι μπορεί να θέλουν να έρθουν για κάποιο χρονικό διάστημα μόνο στην Ελλάδα και να φύγουν.
Αρκετοί τέτοιοι εργάστηκαν στη χώρα μας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλοι έρχονται για διάφορες εποχιακές εργασίες, οι ψαράδες από την Αίγυπτο για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να υπάρχει μία εκλογίκευση αυτής της υπόθεσης και ταυτόχρονα να είναι απολύτως νόμιμοι. Οι δυνατότητες τώρα, το πού θα γίνει, το πώς θα γίνει, το πώς θα εφαρμοστεί θα είναι αποτέλεσμα της εξουσιοδότησης που παρέχεται από το νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επ’ αυτού εννοείτε ότι θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες η Επιθεώρηση Εργασίας ή η Αστυνομία θα ελέγχει και την άδεια εργασίας και τον εργοδότη; Υπάρχει σήμερα νομικό πλαίσιο, τιμωρείτε όντως, αλλά το ερώτημα είναι αν ενισχυθούν οι δομές, τα ελεγκτικά όργανα για να αστυνομευτεί αυτό το πράγμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προς το παρόν νομοθετούμε τη δυνατότητα. Στη συνέχεια θα δούμε την εφαρμογή της με τις κοινές αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως για την επαναπροώθηση από τη χώρα μας των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν υπάρχουν στοιχεία το πόσοι μετανάστες έχουν έρθει στη χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια στοιχεία. Όμως εμείς όταν φτιάχνουμε ένα νομικό πλαίσιο, πρέπει να προβλέψουμε και αυτές τις περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε εκτίμηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια εκτίμηση συγκεκριμένη. Δεν υπάρχει, όχι, δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Έχω ένα δίλημμα. Δεν ξέρω τι τίτλο να βάλω σε αυτή τη συνέντευξη. Ένας τίτλος για παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ότι «ο Παπουτσής αδειάζει την Αθήνα από τους παράνομους μετανάστες». Όμως η διαρκή αναγωγή που κάνατε στην 115 Οδηγία είναι σαν να διστάζετε να το πείτε και γι’ αυτό ο δεύτερος τίτλος για παράδειγμα είναι ότι «δίστασε ο Παπουτσής να πει ότι αδειάζει την Αθήνα». Ποιον από τους δύο να επιλέξω;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να επιλέξετε άλλο τίτλο πάντως, όχι αυτό, τρίτο. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Να επιλέξετε ότι εδώ η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως συνεπής προς τις δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό και προς τη διεθνή κοινότητα, ότι εκσυγχρονίζει το σύστημα ασύλου στη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλος για τίτλος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ είπα την κεντρική ιδέα. Από εκεί και πέρα, μη σας πάρω και τη δουλειά. Προς Θεού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας απαλλάξω απ’ την ευχαρίστηση να τη διαβάσετε; Γιατί; Προς Θεού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα αν επιτρέπετε; Χθες, προχθές που σας ήρθαν οι 44, 48 πόσοι ήταν Ιρανοί, αυτοί οι καλοί άνθρωποι ήρθαν, ξάπλωσαν εδώ πέρα, τους δεχθήκατε, τους είπατε σύμφωνα με το φάκελο του καθενός δώσατε σε όλους από ένα άσυλο. Αν αρχίσουν να σας έρχονται όλοι και να ζητούν άσυλο τι θα κάνετε; Ίσως ακούγεται λίγο κωμική η ερώτηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν άκουσα το δεύτερο σκέλος της ερώτησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω, ίσως σας ακουστεί σαν κωμική η ερώτηση, αν αρχίζουν να σας έρχονται περισσότεροι εδώ και Ιρανοί και Αλγερινοί και Μαροκινοί κλπ, πού θα πάει η ιστορία αυτή; Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση δεχθήκατε ότι είναι όντως κυνηγημένοι στην πατρίδα τους. Δεν ξέρω βάσει ποιων στοιχείων, δικός σας το πρόβλημα, εσείς δίνετε και το άσυλο.
Αλλά έχω μια απορία, πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία; Γιατί ξέρετε τι γίνεται; Το καθεστώς του Αχμαντινετζάν και του Ιράν εντάξει, καλώς – κακώς υπάρχει. Αυτόματα ο καθένας έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς και βεβαίως είναι επίσης γνωστό και ποιες οργανώσεις και ποιες χώρες υποδαυλίζουν αυτές τις ιστορίες. Μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας. Εν πάση περιπτώσει είναι γνωστά αυτά.
Και το Ισραήλ ενδιαφέρεται και οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και πάρα πολλές άλλες χώρες. Πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Φιλιππάκη ακριβώς σε αυτό που περιγράψατε ως γεγονός και ως εντύπωση η οποία επικρατεί και δυστυχώς έχετε και εσείς , είναι λανθασμένη, αυτό θέλω να σταματήσουμε. Σε αυτό ακριβώς θέτουμε ένα τέλος. Δεν υπάρχει πλέον τέτοια δυνατότητα. Τελεία. Πρώτον, διότι το Προεδρικό Διάταγμα ισχύει απ’ τη στιγμή που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Και δεύτερον, δημιουργείται μία νέα διαδικασία και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Τελεία και παύλα. Γυρίζουμε σελίδα στο σκηνικό αυτό. Αν σας αρέσει σαν τίτλος, είναι αυτός. Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ασύλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή να φανταστώ κ. Υπουργέ ότι ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος που σας τους έφερε εδώ και τους έκανε πάσα, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, γνώριζε αυτή την ιστορία και εσείς αναγκαστικά βρεθήκατε προ τετελεσμένου γεγονότος. Χωρίς να σημαίνει ότι μέμφομαι τη δουλειά σας, εσείς καλά κάνετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εσείς καλά κάνετε να ρωτάτε και εγώ σας απαντώ όμως, ότι δε συνηθίζω να λειτουργώ με βάση τετελεσμένα γεγονότα. Καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου εμείς είχαμε προτείνει σε όλους τους απεργούς που βρισκόντουσαν στα Προπύλαια, να δεχθούν να περάσουν από τις επιτροπές ο καθένας μόνος του, γιατί η επιλογή ήταν να εξεταστούν κατά περίπτωση.
Δεν το δεχόντουσαν. Αρνήθηκαν σταθερά και όλη αυτή την περίοδο απαιτούσαν ομαδικό άσυλο. Η απάντησή μου ήταν απ’ την αρχή δεν πρόκειται να υπάρξει αυτή η περίπτωση. Δεν πρόκειται να υπάρχει ομαδικό άσυλο. Ούτε άσυλο σε λευκά χαρτιά και σε λευκές κόλες. Τελεία και παύλα. Το εξήγησα εγώ σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους, είτε οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των υπηρεσιών, είτε άλλοι εκπρόσωποι που έρχονται ως συμπαραστάτες αυτού του κινήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσατε ή δε δώσατε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω, ο καθένας εξετάστηκε από την αρμόδια Επιτροπή κατά περίπτωση. Κάποιοι απ’ αυτούς κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρουν άσυλο, κάποιοι πήραν καθεστώς διεθνούς προστασίας και κάποιοι δεν πήραν τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, επί πόσων αριθμών δόθηκαν τόσα άσυλα, τόσα διεθνούς προστασίας και τόσα απορρίφθηκαν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ενδιαφέρει αυτό το ερώτημα; Με συγχωρείτε, δεν ξέρω πόσοι πέρασαν ακριβώς. Εγώ την κάθε περίπτωση κοίταξα. Δεν έκανα κανέναν υπολογισμό λέγοντας βάλτε 50, βάλτε 60 και κόψτε 10. Δεν το ξέρω πόσοι ακριβώς είναι. Θα μας το πουν πόσοι ακριβώς είναι. Αν θέλετε να σας δώσουμε ακριβώς το νούμερο.
Αλλά επαναλαμβάνω, η εξέταση όλων δεν έγινε ομαδικά. Δεν ήταν ένα πακέτο δηλαδή στους οποίους δόθηκε τόσο άσυλο και σε κάποιους άλλους δε δόθηκε. Όχι. Επί τη βάση μιας επιλογής ποσόστωσης. Ούτε επειδή κάποιος επέλεξε να πει ότι όχι, τους δίνουμε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Διάταγμα θα είναι έτοιμο τότε σε μια βδομάδα; Να υπογραφεί, να δημοσιευτεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει δημοσιευτεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι , όπως αντιλαμβάνεστε, όταν ο άλλος είναι με ραμμένο το στόμα και κάνει έναν πολιτικό αγώνα θα πρέπει να το σεβαστείς. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια χώρα δημοκρατική η οποία να μη σέβεται τους αγώνες εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι προοδευτικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία μέρα ήταν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν ήταν μία μέρα, γιατί μία μέρα σημαίνει ότι έμπαινε ο καθένας στη σειρά του και η σειρά του μπορεί να πάει μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε ότι πήρατε την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως από ποια χώρα πήραμε εμείς εμπειρία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απ’ όλες. Η Επιτροπή η οποία λειτούργησε για την προετοιμασία αυτών των σχεδίων, είναι μία Επιτροπή η οποία ήταν πρώτα απ’ όλα απ’ όλα τα Υπουργεία που συμμετείχαν. Και ήταν απ’ την προηγούμενη φάση.
Ήταν ο κ. Τασούλας ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ο οποίος συντόνιζε τη διαδικασία αυτή, υπήρχαν πανεπιστημιακοί, ήταν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ήταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η οποία μετέφερε όλη τη διεθνή εμπειρία για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
Όλες οι προτάσεις έγιναν απ’ ότι αντελήφθην και απ’ ότι τους είδα στην πράξη, έγιναν αποδεκτές. Δεν έχει μεταφερθεί το συγκεκριμένο μοντέλο ή το γαλλικό ή οποιοδήποτε άλλο. Προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα και στις δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης για να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Μη ξεχνάμε δε ότι η ελληνική διοίκηση λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου και αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέμε ταχεία εξέταση θυμάτων για την χορήγηση ασύλου, δηλαδή πιάνεται ένας λαθρομετανάστης, σε πόσο καιρό θα ξέρει εάν θα έχει άσυλο; Σε 15 μέρες; Σε 2 μήνες; Σε 6 μήνες; Δηλαδή σε πόσο καιρό θα ξέρουμε να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι οι παράνομοι και ποιοι…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανάλογα το πού πιάνεται, ανάλογα το πού συλλαμβάνεται. Αν συλληφθεί σε μια περιοχή όπου είναι ο πρώτος που θα τον αντιμετωπίσει η αντίστοιχη επιτροπή, θα είναι πρώτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα; Γιατί το μέχρι τώρα καθεστώς κρατούσε και δυο χρόνια. Στην Ιταλία έχει δυο μήνες ανώτερο. Σε άλλους έχει 6 μήνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι’ αυτό το αλλάξαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο καιρό θα ξέρει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας εξήγησα, άμα δεν υπάρχει κανένας άλλος ο οποίος να περιμένει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλόγως τη σειρά δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέσα σε τρεις μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Έλεγε το ανώτατο σε τρεις μήνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό λέμε, μέχρι τρεις μήνες. Πειράζει άμα είναι σε 5 μέρες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να ξέρω, αν έχετε θέσει κάποιο όριο. Το ανώτατο όριο εγώ ήθελα να μάθω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι τρεις μήνες. Σας ευχαριστώ πολύ.